Close
Faqja 67 prej 255 FillimFillim ... 1757656667686977117167 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 661 deri 670 prej 2545
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    bizantin,kam nja dy foto,por nuk mi merr forumi,tejkalojne 100KB,dhe skam kohe te bej konversione fotosh.

gjithesesi destinacioni perfundimtar i meduses pas vdekjes se akilit eshte gjoksi i athines...to protect her.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga land Lexo Postimin
    Ilira,behet fjale per nje varr femije(femer a mashkull nuk e di),sepse dhe sarkofagu eshte i vogel.jo me kot eshte shkruajtur fimiaaty,fjale e paster shqipe(ata qe thone,meshari shkrimi i pare shqip ja futin pordhes kot,le te kene grada sa te duan te marra me nepotizem).

sarkofagu i perket shekullit te III p.e.s eshte gjetur ne Apoloni te fierit,dhe fatkeqesisht si shume artifakte te tjera nuk eshte me ne shqiperi.

dihet ajo,gjerat tona ne nuk dime ti ruajme,por nuk ka rendesi,dielli nuk mbulohet dot me shoshe,gjithandej neper bote ka mbishkrime antike te cilat shpjegohen me anen e shqipes.

ps.nuk ka pse kerkon falje kur shkruan,nuk eshte guxim te thuash te verteten.
    në Apolloni!!!!!!.

si ka mundësi?.n ceka na thotë se nuk është shkruajtur ilirishtja.

po ta vizitosh apollonin do vresh shumë mbishkrime te vjetra të cilat janë lënë në mëshirë të fatit në mes të baltës.
    rojet të shesin ç të duash....mua më ndiqnin nga mbasë që tju blija monedha të gjendura në Apolloni..flasim për një bordello edhe jo për një vëndë të historis sonë autoktone.

Ju a hodhi Bizantini ,ju shmangu temën.

ju lutem kthehuni në temë .

kemi ngelur tek dhjata e re edhe mosmundësija e greqishtes së re që të përkthej greqishten e vjeter.Këtu edhe tek mbishkrimet që postoj land .

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    Ju a hodhi Bizantini ,ju shmangu temën.

ju lutem kthehuni në temë .

kemi ngelur tek dhjata e re edhe mosmundësija e greqishtes së re që të përkthej greqishten e vjeter.Këtu edhe tek mbishkrimet që postoj land .
    Problemi eshte se ne 1800 nuk kishte Greqishte te Re fare.
    Keshtu nuk kishte se si te perkthehej """Greqishtja""" e vjeter.
    Shteti i ri qe lindi i duhej nje gjuhe zyrtare.
    Ishin dy rryma:
    1.Nje qe perkrahte idene per nje Greqishte "puristike"(imitim i Atikishtes).
    2. Tjetra perkrahte idene e gjuhes popullore(qe vetem "greqisht" nuk ishte).

Fitoi rryma e pare , dmth femijeve ne shkolla do tju mesohej "Greqishtja" e vjeter e perzier me mijra fjale te sapokrijuara nga "gjuhetaret" e kombit Helenik.
    Kjo ishte nje gjuhe artificiale(zyrtare deri me 1976) e cila ndikoi edhe ne transformimin e gjuhes se folur.Gjuha e embel, si muzike e """"Greqise"""" se lashte u zevendesua me monstren qe flitet sot ne Helada.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Meqe jemi tek germat ""greke"" mbishkrimi i meposhtem i interpretuar nga N.V Falaschi(per mendimin tim pjeserisht gabim):

eshte futur ne Korpusin Grek te epigrafise

http://epigraphy.packhum.org/inscrip...subregion%3D10

si i tille:

Εὔνοια Βενέτου χαῖρε.

duke u perkthyer "saktesisht":

Ne favor te Veneteve

POR

Ne qe jemi shqiptare e dime shume shume mire se kuptimi fillestar i fjales E YJNOJA nuk ka se si te jete ne favor.

Ajo eshte fjala HYJNORE ne aktivin e foljes E HYJNOJ.

Kjo eshte nje stele varri , dhe si i tille mbishkrimi ne te eshte eshte nje urim, nje lutje drejtur HYJNIVE, per ta YJNEZUAR perjete te ndjerin mes YJEVE.
    Folja HYJNOJ e ka burimin nga fjala YJE(shumesi i YLL)
    Te njejtin burim ka dhe fjala HYJNI(perendi).
    Prandaj mbishkrimi ne kete varr:

thote
    FIMIA HYJNERON
    e ndjekur nga mbarimi i zakonshem ""Grek""
    HAJRE qe ndoshta eshte fjala e sotme HAJER.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 16-05-2008 më 11:10
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Kjo me siper eshte trajtuar disa here ne kete nenforum madje me detaje. Shikojini dhe nje here temat e tjera qe mos kalohet ne perseritje.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    monedhe ilire.

zeu dhe dhia
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po, eshte diskutuar ne nje teme te hapur per origjinen e emrit Albania. mendime shume te mira kishin dhene Ornamenti, Baptisti dhe Genesis. Ishte cituar edhe studjuesja qe dha per kombin dhe nuk mori as edhe nje levdate te vetme, e paharruara Nermin Vlora.

Por nuk eshte mjaft. Pse them qe nuk eshte mjaft? Per cudi ne shqiptaret kemi instiktin qe na con bash ne epiqender, tek nyja Gordiane. Xaire nuk eshte fjale e zakonshme, me sakte eshte nje nocion legjendar. XaiRe- permban thelbin e X-R (Chi-Rho) me sakte te Labarumit te Konstandinit te Madh, labarium qe u paraprinte lufterave te tij. Deri me sot nuk kane arritur ta deshifrojne as me gerqisht.

Sigurisht, Kostandini nuk ishte grek, dhe enderra nuk i doli ne Greqisht.

XAIRE HAIRE HAI-RE Q'AI RI

H(are), nje nga format me arkaike te anglishtes, per Are- "me qene". You are (ju jeni).
    Here (angl), per everhere ose arkaike euerih(w)ar - kurdo-ketu- dhe qe te jesh kurdo ketu do te thote te jesh gjithmone.

Here (angl ketu)- shoqerohet me T-here (there), W(here). Variante te tjera (qe mos zgjatem) te cilat do lidhen me pershkrimin me poshte jane:
    Heir: (angl- trashegimtar, pinjoll) nepermjet te cilit rron i ati, rron fara, genet e tua, pra vazhdimesia e ekzistences njerezore permes rilindjes.

Le te vijme me afer Hyllerise, pra ne latinisht:

“Non aes sed Aere”- "Jo para (leke) por ate qe blen"- eshte dhene perkthimi. Me sakte do ishte qene "Jo para, por ate (gje)qe rri ose qe rron"

Le te marrim nje shembull tjeter po ne latinisht te perkthyer ne menyre edhe me te habitshme:

"ae·re per·en·ni·us" ose "monumentum (H)aere perennius" te perkthyer si : "monumente qe rrojne me shume se po te ishin te bronxta". Dikush me i mprehte e ka perkthyer si "pune monumentale e pavdekshme"

Shume bukur. Ne shqiptaret do theshim :
    "H-aire perennius"
    "Hai Ri/on Perendiu" pra
    "ai qe Rri(on) sa/si Perendia"
    "Ai qe jeton (sa) Perendia". Sic shihet behet fjale per jo per Perendine vete, por tipari i jetes se pakeputur te amshueshme te Perendise.

Ne anglisht varianti Ri/Rri eshte ruajtuar si Rest = P-Rehu (Rri/ prehu ne paqe).

Me pak fjale te dashur miq, XAIPE do te thonte -"Ai Rron" ose "Ai eshte i PERJETSHEM!- ne SHQIPEN e LEVANIT TE FIERIT emri i te cilit gjendet ne tabletat e Gilgameshit. Edhe sot ne ngushellojme "i qofte i perjetshem kujtimi"

Me lejoni te mos hedh ne forum interpretimin e Labarumit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 16-05-2008 më 20:55
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    monedhe ilire
    dionisi
    UNE JAM TI-TI JE UNE

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ---------------
    UNE JAM TI-TI JE UNE

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ----------------tre nimfa
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 16-05-2008 më 21:05
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •