Pikerisht. Eshte ERE dhe jo AIR. Era dhe R/ron Her(trashegimtar) etj. qe kam vene kane rrenje te njejte etimologjike.air, aer = erë (frymë) .... shum shqip ... por nuk e di a mund te Xaipe = air
Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 18-05-2008 më 17:06
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
TEMA është rënduar shumë,edhe nuk po mundem të postoj.
stix
gjykoj disa mbishkrime mbi gure varresh ,edhe në bazë të tyre mendoj se fjala është greke.
Në se pellazgjishtja "HAIRE" u hazua nga greqishtje "hqere",kjo është një temë për tu diskutuar.......unë dua të flasë me siguri për atë që mbështes,duke mos lënë hije dyshimi.
Me gjuhën e përzier shqiptarogreke nënkuptoj mbishkrimet shqiptarogreke ...kam fakte....që nuk dua ti paraqes tani për tani.
Ne se do i zinim besë antikitetit ,atëher gjuha greke u përbë nga katër dialekte,JONËT EDHE EOLËT ishin pellazgë,ndaj llogjikishtë që në gjuhën e përzier do ekzistonin fjalë pellazge.Prova ime për këtë është vetë Isiqua i shek 5 të erës sonë i cili në fjalorin e tijë të greqishtes së lashtë ,ka përmbledhur dhjetra fjalë shqipe....që të mos jem egoiste edhe të flasë për atë që kam studiuar unë.
Alfeko, bera dhe ca me shume kerkime dhe vura re qe fjala ARNTH eshte shume e shpeshte nder shkrimet etruske te nekrologijse. Duket qe shpjegimi yt te jete i sakte, pra jo ARNO por ARNTH, thirrje ose menyre urdherore qe ne shqipen e sotme do bente EJA. Megjithate nuk e dalloj dot ndryshimin midis dy Y-ve te shkrimit.
E para , Ilira2 dua te te pershendes, me ato pak postime qe ke mendimi yt me duket solid.
Per rastin konkret:
Do e ndaja mbishkrimin ne dy pjese:
Per pjesen e pare 'EYNOIA' jam plotesisht i bindur qe eshte folja "e HYJNOJ', bile besoj se eshte ne deshirore.
Per pjesen e dyte BENETOY nuk jam i sigurt, per arsyen e thjeshte se nuk e di me siguri nese benetoy eshte nje fjale e vetme apo jo.
Ky eshte dhe problemi kryesor i mbishkrimeve te vjetra, qe nuk dihet ku fillon nje fjale e ku mbaron tjetra.
Po pavaresisht kesaj pjesa e pare e mbishkrimit eshte garancia qe ata qe e kane shkruar kane folur nje nga dialektet e shqipes se vjeter.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 19-05-2008 më 16:12
Megjithate dhe per mbishkrime fare te shkurtra eshte veshtire te thuash cila gjuhe eshte perdorur:
![]()
Krijoni Kontakt