Close
Faqja 57 prej 255 FillimFillim ... 747555657585967107157 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 561 deri 570 prej 2545
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    interesante eshte se kalendari etrusk nuk kishte 12 muaj si ky aktuali,por 10.
    ja disa nga emertimet etruske te muajve

mars....velxitna
    prill.......apiras
    maj......anpili(a) ose ampner
    qershor....acalva ose acal(a)
    korrik......turane ose parum
    gusht....hermi
    shtator....celi
    tetor......xesfer
    muaji i pare i etruskeve ishte marsi,janarin dhe shkurtin e shtoi mbreti NUMA.
    tek "De die natali" te censorino(20,30) lexohet "i quali ritenevano che i mesi siano stati dieci,come une tempo succedeva presso gli ALBANI.quei dieci mesi(degli ALBANI)avevano in tutto 304 giorni,cosi distribuiti,marzo31,aprile30,maggio31,giugno30,qui ntile31,sestile e settembre30,ottobre31,novembre e dicembre30"
    perkthim
    "te cilet mbanin qe muajt kane qene dhjete,si njehere e nje kohe ndodhte tek ALBANET.keto dhjete muaj(te ALBANEVE)kishin gjithsej 304 dite,te shperndare keshtu,marsi31,prilli30,maji31qershori30,korriku31 ,gushti dhe shtatori30,tetori31,nentori dhe dhjetori30"
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    le lamine di Pyrgi qe jane postuar dhe me pare tek kjo teme.
    mund te identifikohen fjale qe kane lidhje me shqipen (foto 1)

akoma.....Pyrgi (foto 2 anash fotos 1)

ESTELA DE VETULONIA....................etruske
    mund te behen krahasime dhe me mburojat ilire. (foto 3)
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura       
    Ndryshuar për herë të fundit nga Darius : 20-05-2008 më 18:42
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga diocleziano Lexo Postimin
    interesante eshte se kalendari etrusk nuk kishte 12 muaj si ky aktuali,por 10.
    ja disa nga emertimet etruske te muajve

mars....velxitna
    prill.......apiras
    maj......anpili(a) ose ampner
    qershor....acalva ose acal(a)
    korrik......turane ose parum
    gusht....hermi
    shtator....celi
    tetor......xesfer
    muaji i pare i etruskeve ishte marsi,janarin dhe shkurtin e shtoi mbreti NUMA.
    tek "De die natali" te censorino(20,30) lexohet "i quali ritenevano che i mesi siano stati dieci,come une tempo succedeva presso gli ALBANI.quei dieci mesi(degli ALBANI)avevano in tutto 304 giorni,cosi distribuiti,marzo31,aprile30,maggio31,giugno30,qui ntile31,sestile e settembre30,ottobre31,novembre e dicembre30"
    perkthim
    "te cilet mbanin qe muajt kane qene dhjete,si njehere e nje kohe ndodhte tek ALBANET.keto dhjete muaj(te ALBANEVE)kishin gjithsej 304 dite,te shperndare keshtu,marsi31,prilli30,maji31qershori30,korriku31 ,gushti dhe shtatori30,tetori31,nentori dhe dhjetori30"

Interesant?...
    Une mendoj se kalendari origjinal kishte 8 Muaj vetem, -pra, aq sa edhe emra muajsh, qe jane:
    1 Janar(31); 2 Shkurt(28); 3 Mars(31); 4 Prill(30); 5 Maj(31); 6 Qershor(30); 7 Korrik(31); 8 Gusht(31). -Te tjeret jane thjeshte numra! (?nuk di arsyen perse fillojne pikerisht nga shtateshi!)

Pra keshtu zbulojme perse numri tete ishte numer magjik te iliret.

Matematika ime me thote se nje vit diellor ishte i barabarte me nje TRINI te ketyre 8 Muajve. Dhe nese muajt Etrur permbanin numer te ngjajshem ditesh sikur keta te sotmit atehere i bie se mesatarja e nje muaj te tille numeronte dicka me pak 30.5 Dite.

Ta zberthejme:
    Tri cikle te tilla mistike perbejne saktesisht 2 vite diellore. Nje cift mistik diellor qe ka treshin ne vete.

Ta ilustrojme:

(1) 1 Janar; 2 Shkurt; 3 Mars; 4 Prill; 5 Maj; 6 Qershor; 7 Korrik; 8 Gusht; 9 Janar; 10 Shkurt; 11 Mars; 12 Prill;
    (2) 1 Maj; 2 Qershor; 3 Korrik; 4 Gusht; 5 Janar; 6 Shkurt; 7 Mars; 8 Prill; 9 Maj; 10 Qershor; 11 Korrik; 12 Gusht.

1 Janari i ardhshem do perputhet saktesisht me vitin e ri diellor, pra te kthehet ne harmoni. Keshtu brenda dy viteve festoheshin tre "vjete te rinje" dhe i katerti ishte ai i madhi, pra ky janari qe na erdhi me radhe ne kete paragraf.

Ky pra qenka viti i madh diellor ose gjysmeviti Olimpik! (Dyvjeteshi Trinar).

Per kete arsye trekembeshi kishte poaq rendesi magjike. Nje rreth ne tri kembe (stol, shkam), eshte stabil, nje tavoline me tri kembe pavaresisht trerrenit te pa rrafshte ku eshte vendosur qendron e paluhatshme, per dallim nga ajo qe ka kater. Kjo sigurisht qe ishte nje mrekulli mistike.

Pra meqenese viti i madh diellor ishte (2) cift cikel solar, ndersa perbehej nga 3 cikle muajsh TETAR (8) matematika eshte kjo:

2 ּ 3 ּ 8 ּ 30.5 / 4 = 365 dite

Keshtu 4 del poashtu nje numer magjik plotepjestues i cili lidhet me misterin e rrotes diellore te karroces se Heliosit.

per ta vertetuar numrin mesatar te muajit mbledhim:
    (31)+(28)+(31)+(30)+(31)+(30)+(31)+(31) = 243 / 8 (muaj) = 30.375
    Pra po te llogarisim edhe nje here del

2 (diej) x 3 (vite) x 8 (muaj) x 30.375 (dite) = 1458 dite

1458 dite / 4 vjet = 364.5 Pra cdo vit i brendshem ngelet mangut per 1/4 dite. Mirepo ne muk mund ta dijme saktesisht se sa dite kishin keta 8 Muaj me llogarite e tyre saktesisht. Por gjasat jane shume te medha te kene qene afersisht keto.

interesante...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    mua mu desh ta lexoj shume here tani,kte postimin siper, i cili sigurisht eshte nje perle alla baptist dhe them se po filloj te kuptoj,ka shume te ngjare qe muajt te kene qene 8 fillimisht,diku ne Iliri(ne shqiperine e sotme pikerisht).Dhe nuk eshte çudi qe Etruret origjinohen ne Shqiperi dhe invaduan italine jo per via mare(rruge detare)por tokesore,atje pastaj elaboruan gjithe kulturen qe kishin marre me vete nga vendi i origjines(ne kete kontekst,muajt i bene nga 8 ne 10 dhe me vone ne 12)
    interesante.............etruret kane mjaft mistere qe duhen zgjidhur
    UNE JAM TI-TI JE UNE

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    akoma.....Pyrgi
    harrova ne postimin e meparshem te thoja qe le lamine jane dy gjuheshe,pra etrurisht dhe fenikase,ndoshta eshte nje lloj pakti dy gjuhesh qe kane bere te dyja palet.

ps.vihet re se etruret shkruanin me te dyja menyrat,nga e majta ne te djathte dhe anasjelltas(dhe ne te njejtin mbishkrim,ndoshta dhe ne te njejtin rjesht) me po te njejtin alfabet por nuk eshte e qarte se pse!!!!???........................pra fjalet duhet te tentohet te lexohen me te dyja menyrat.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 13-04-2008 më 06:10
    UNE JAM TI-TI JE UNE

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    1458 dite / 4 vjet = 364.5 Pra cdo vit i brendshem ngelet mangut per 1/4 dite. Mirepo ne muk mund ta dijme saktesisht se sa dite kishin keta 8 Muaj me llogarite e tyre saktesisht. Por gjasat jane shume te medha te kene qene afersisht keto.
    dita që i shtohet shkurtit. 29 shkurt.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    harrova ne postimin e meparshem te thoja qe le lamine jane dy gjuheshe,pra etrurisht dhe fenikase,ndoshta eshte nje lloj pakti dy gjuhesh qe kane bere te dyja palet.

ps.vihet re se etruret shkruanin me te dyja menyrat,nga e majta ne te djathte dhe anasjelltas(dhe ne te njejtin mbishkrim,ndoshta dhe ne te njejtin rjesht) me po te njejtin alfabet por nuk eshte e qarte se pse!!!!???........................pra fjalet duhet te tentohet te lexohen me te dyja menyrat.
    Nuk munde te themi me siguri ne se te Artat e Pirgut permbajne te njejtin shkrime,pasi me sa njohe nga perkthimi qe i bejne pjeses Finikase ,ajo nuk ka lidhje perkthimore fjale per fjale me Etrusken shqipe.TURUSHE MUN ISHTASH,OU VASH TAMERESSa,I LASH FE TE ULERAS....

A na etruske flet per fene e Heras .I TANIM HERAMFE=I THANIM HERA ME FE=FEJA E HERES.
    edhe kjo fe perhapet ne emrat vendore qe permend mbishkrimi.ndersa ana finike edhe perse flet (sikurse thone)per nje orakulli,serishte nuk shprehet me te njejtat fjale qe shprehet ana etruske.

eshte shume i rendesishm leximi i ketyre mbishkrimeve,pasi ato kane per te hedhur ne ere gjithcka te genjeshtert qe njohim deri me sote per historin edhe perhapjen gjuhesore.Mjafton te kujtoj se feja e Heres permendet kudo ne shek 7-4 p e s,kryesishte ne Etruri-Peloponez-Tomorre(Dymale).
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 13-04-2008 më 08:34

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    mua mu desh ta lexoj shume here tani,kte postimin siper, i cili sigurisht eshte nje perle alla baptist dhe them se po filloj te kuptoj,ka shume te ngjare qe muajt te kene qene 8 fillimisht,diku ne Iliri(ne shqiperine e sotme pikerisht).Dhe nuk eshte çudi qe Etruret origjinohen ne Shqiperi dhe invaduan italine jo per via mare(rruge detare)por tokesore,atje pastaj elaboruan gjithe kulturen qe kishin marre me vete nga vendi i origjines(ne kete kontekst,muajt i bene nga 8 ne 10 dhe me vone ne 12)
    interesante.............etruret kane mjaft mistere qe duhen zgjidhur
    Une cuditem se si arrita ta thjeshtesoj kaq shume, sepse llogaritjet interne dhe sinkronizimet shtese qe i beheshin ketij sistemi kalendarik jane shkence e rende per ne...

Pra ky eshte ne fakt versioni me i thjeshtuesuar i mundshem i llogaritjeve kalendarike qe jane perdorur nga te paret tane por jo vetem vetem nga tanet, -ky kalendar 8 muajsh nuk ishte ne perdorim vetem te iliret.

Sinkronizimet Henore jane ato qe vertete kerkojne nje zhdervjelltesi e kapacitet te sterholluar njohurish. Por te cilat une nuk i preka fare. Sepse fillimi i vitit e subtilitetet magjike te atij kalendari jane thellesisht te lidhura me misterin e Henes.

Ne disa cikle asinkrone ku humbet 1 muaj i plote 1 Prilli eshte viti i ri por ate vit futet muaji shtese. Prandaj ky eshte viti i ri i rrejshem. Ka cikle kur Janari qellon pikerisht ne intervalin e Qershorit te sotem. Te gjitha keto sqarojne dhe komplikojne me teper njohurine tone per mitologjine historine dhe simboliken e gjerave.

Nga emrat e muajve te gjuhes etrure vetem muaji qershor mund te sqarohet me shiqpen me lehetesisht. Por por mund te perafrohen edhe dy-tre te tjere.

Se origjinalisht kane qene vetem 8 Muaj e the edhe vet ne citatin qe ke sjelle. Dhe ku literalisht thuhet emri i atij qe i futi edhe dy te tjere. (Numa)

Ky lloj i vitit ne rast se vertete eshte perdorur edhe muaji shkurt ka qene nje nder me te avancuarit e mundshem. Realisht ky lloj viti eshte me i sakte se kalendari i sotem arab ose ai ortodoks.

Ndonese ky kalendar mund te jete pellasg per shkak se ne te fshehet Kimera, e cila ne realitet nuk ka te beje me stinet por me trinine perberesve te vitit diellor -trinise diellore. Sepse viti i trete fillon ne mes te veres! Janari fillon ne Maj sipas kalendarit tone (viti me te kalter). Kjo eshte koka E luanit te Chimera. Viti i mesem (me te gjelber) Janari bie ne muajin Shtator. I cili per ndonje arsye qe tani nuk e di ishte muaji i dhise, Mund te jete ose koha e lindjes ose koha e fekondimit te dhive per aq sa di une... Kurse viti ne te cilin janari bie sakteisht ne Janar eshte padyshim viti i gjarperit ose simboli i gjarperit ne trupin e Kimeres.

Por fshehtesite e "magjishme" te llogaritjeve interne jane ato qe kane vleren me te madhe per studim. Por keto mund ti dijne vetem grate edhe ate, ato plakat pa as nje dite shkolle diku jasht ne periferite e qytetrimit tone te cilat, per cudi, gjithmone e dijne kur dhe ne c'dite bijne festat e rendesishme pa ndihmen e asnje kalendari. -Athua s'u ka shkuar ndermend te pyesni se si e kuptojne plakat jave me pare kur i bie filan festa dhe pergatiten per te dite me heret duke u thene nuseve apo antereve te shtepise se p.sh. kete te premte eshte filan festa dhe duhet bere kete apo ate pune!

-Si i marrin vesh ato?!

p.s.:
    Shrimi kahu etj jane gjera arbitrare ne fillet e tij. Nuk kishte rregull. Shkruhej nga e majta ne te djathte; nga e djathta ne te majte, shkruhej edhe majtas djathtas ne radhe me alternim, shkruhej ne rreth e ne spirale. Pra nuk eshte ndonje rregull; Sidommos kur kemi te bejme me shkrimet e hershme...
    Shkri
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    shqipja eshte shkruajtur me shume lloje shkrimore ,qe nga figurativet ,ieroglifet,kunjorja,alfabetorja majtas djathta,djathtas -majtas,bustrofidik.dijesohuni nga Thomopulo per kete ceshteje.

nuk njohe shume per muajet -vitet..etje.Ajo qe njohe eshte se pellazget kishin si fillim viti muajin e sotem shtatore=vjeshten e pare.diten e enjte e kishin si diten e lindjes se Zotit.ndersa NEVRUSIN(ne marse) e kishin si diten krahesitjes se rrushit...sote Nokja eshte bere mysliman.Nevrusin e festonin me kurbane per mbaresi ,keshtu na thote edhe "mumja e zagrebit"."TE ENJTES I THERJE TINSIT ,NE TE HYRE TE VERES"

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Pershendetje Alfeko !

Kisha dicka te pasqaruar.
    Perse personat qe suallne shkrimin dhe kuptimin mbi te, e mbi shenjat qe u tregonin njerezise afersine e fjalosjes me germa, pra fenikasit sic u thone, perse ne graecia ishin te persekurtuar deri diku dhe shiheshin si me te ulet se gerqit??????

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •