Close
Faqja 37 prej 90 FillimFillim ... 2735363738394787 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 361 deri 370 prej 891
    Allahu është më i Madhi! Maska e Anetar_kastarof
    Anëtarësuar
    28-03-2008
    Vendndodhja
    Suedi - Gëteburg
    Postime
    323
    Kuvendi i Rinisë Serbe në Rashkë ishte parashikuar që të ishte një takim mes beqarve
    serbë të asaj ane dhe vajzave nga Shqipëria. Megjithatë, shumë beqarë serbë që aterruan
    aty, mbeten duarthatë. Martesat shqiptaro – serbe janë bërë të zakonshme në
    Rashkë. 60 çifte të tilla kanë filluar jetën e përbashkët. Dhe, pajtohen shumë mirë.

Rashkë, Javor, qershor —
    Oh, Javor, plagë e imja e thellë, ty të lash shumë herët”, kumbonte prej shumë zërave të hënën në malin historik Javor, ku u mbajt Kuvendi i Rinisë Serbe, grumbullim i disa mijëra njerëzve nga të gjitha anët e Serbisë dhe diasporës. U ringjall ceremonia e vjetër popullore, dikur e mbajtur këtu në lëndinë mes tre kufijve të komunave Ivanjica, Nova Varos dhe Sjenica, në vendin e kufirit të dikurshëm rreth të cilit në të kaluarën u zhvilluan shumë beteja për lirinë e Serbisë, gjë për të cilën dëshmon përmendorja për heronjtë e rënë.
    Kuvendin e organizoi organizata humanitare ‘Rashka e Vjetër’ nga Beogradi, në bashkëpunim me komunat e këtij territori, me dëshirë që të ringjallë tërë këtë anë malore, nga e cila, siç e thotë edhe kënga, shumicën e banorëve rruga i dërgoi larg nga vendlindja. Përmbajtja kryesore e tubimit ndodh rreth përmendores së luftëtarëve të rënë në Javor dhe Kalipolj, gjatë luftërave për pavarësinë e Serbisë (1876-1878). Këtu u mbajt përkujtimi për këta heronj dhe të tjerët që vdiqën këtu
    gjatë luftërave çlirimtare, që e shërbeu Popi Hrizostom dhe u shenjtërua themeli i kishës së ardhshme - Përkujtimore katakomb që do të ndërtohet afër përmendores.

Për rëndësinë e luftës së Javorit foli dr. Zivota Markovic. Afër këtij vendi u krye edhe shenjtërimi i themelit të shtëpisë së Rashkës së Vjetër, objekt ky ndërtimi i
    të cilit do të vijojë, ndërsa i dedikohet zhvillimit të turizmit në këtë anë. U mbajt edhe një orë historie, ndërsa për argëtim u kujdesën interpretuesit dhe këngëtarët me muzikë burimore dhe moderne. Natyrisht, Kuvendi nuk kaloi pa
    kafene, qingje në hell dhe tenxhere plot lakër martesore, plot gjëra të tjera ushqimore dhe xhingla të ndryshme për shitje. Duke iu drejtuar të mbledhurve,
    Vojin Vucicevic, kryetar i organizatës ‘Rashka e Vjetër’ veçoi rëndësinë e ripërtëritjes së Kuvendit dhe afrimit të njerëzve të kësaj ane, si dhe lidhjen mes të rinjve që të krijojnë familje dhe të ringjallin
    fshatin.

“Që të ketë më shumë martesa dhe fëmijë, që të rritet shkalla e natalitetit dhe të forcohet lufta kundër ‘mortajës së bardhë’”, veçoi ai.

Edhe pse në prag të Kuvendit u dëgjua tregimi që në kuadër të martesave gjithnjë
    më të shpeshta mes beqarëve serbë në fshatrat malore dhe vajzave të reja nga Shqipëria që vijnë këtu për të jetuar dhe për këtë rast erdhi një numër i madh i shqiptarëve, mesitëve potencialë, Vucic shpjegoi se pse kjo, megjithatë nuk ndodhi.

“Pati disa dezinformata që i kanë parandaluar, ndërsa mbizotëroi fakti se atje është shprehi që meshkujt të shkojnë te familjet për t’ua kërkuar dorën, e jo vajzat ta bëjnë këtë”.

Megjithatë, shumë beqarë që ‘aterruan’ nga anët e ndryshme, të hënën, në Javor me dëshirë që t’i shohin edhe mesitët serbë edhe ata shqiptarë, mbetën duarthatë. Në vend të vajzave, nga Shqipëria erdhën vetëm mesitët. Grupin prej Shkodrës e udhëhoqi Pavle Brajovic, i cili si kryetar i shoqatës së atjeshme të serbëve dhe malazezëve u ofrua që të jetë lidhja mes beqarëve nga Serbia dhe mesitëve nga Shqipëria veriore.

“Ne bashkëpunojmë me ‘Rashkën e Vjetër’ në këto lidhje, qëllimi ynë është që të krijojmë atje një sistem institucional për të arritur t’i njohim njerëzit e rinj dhe
    të zhvillojmë lidhje”, shpjegon Brajovic.

“Vajzat nuk kanë ardhur në numër të paralajmëruar, tek ata zakon është që ne mesitët të shkojmë personalisht. Atje ato zakonisht janë të mira dhe punojnë, janë të gatshme që të jetojnë edhe në fshat dhe të martohen në Serbi”.

Për tregimin e Pavles menjëherë u interesuan disa beqarë, duke parë rastin që vetmisë së tyre t’i vijë fundi. Fqinjët nga fshatrat e Arandjelovacit, Garas dhe Jelovikut, 47-vjeçari Rajko Prodanovic dhe 10 vjet më i vjetër se ai, Dragomir Plecevic janë pronarë të disa hektarëve tokë, shtëpive të mira dhe mekanizmave, por të pamartuar. Të dy interesoheshin për vajzat nga Shqipëria.

“Nuk është lehtë të jesh vetëm, gruaja nevojitet, s’ka lidhje se nga është, shqiptare apo ndonjë tjetër, njëjtë”, thotë Plecevic përderisa Prodanovic përmend se vajzat serbe nuk e duan fshatin aspak.

Ndërsa, martesat e djemve nga fshatrat serbe dhe vajzave nga Shqipëria, që kryesisht janë të fesë katolike, tashmë janë bërë të zakonshme për territorin e Rashkës. Thuhet se rreth 60 çifte të tilla kanë filluar jetën e përbashkët dhe pajtohen shumë mirë. Në Kuvendin e Javorit, të hënën takuam bashkëshortët e ardhshëm, Zlatko Munic nga Sjenica dhe shqiptaren Vera Gjeneshi nga Shkodra, të cilët në Sjenicë jetojnë tashmë një vit. Së shpejti do të martohen në kishë. Biondina e buzëqeshur, e cila flet shumë mirë serbisht, thotë se këtu ndjehet mirë, në Serbi është më mirë se në Shqipëri, ku, siç tha, nuk ka gjithmonë rrymë. Me dhëndrin e tij, Zlatkon është i kënaqur edhe vëllau i saj, Gega që ishte ulur afër motrës dhe dhëndrit në këtë ceremoni.

Branko Pejovic, Politika

Marrë nga gazetaexpress.com
    Fjala dhe plumbi kur dalin s'kthehen më, andaj mendo shumë herë e fol njëherë.

i/e larguar Maska e dibrani2006
    Anëtarësuar
    29-01-2006
    Vendndodhja
    Europe
    Postime
    2,693
    OPSSSSS: paska nis lufta parlamentare forumiste ketu

Hands up! Maska e Jack Watson
    Anëtarësuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar më parë nga Anetar_kastarof Lexo Postimin
    Turku nuk ka ushtruar gjenocid mbi shqiptaret, vec populli serb.
    Jo fare s'kan ushtruar dhunë dhe genocid ndaj nesh. Për 500 vjet na kanë dashur. Turku ndaloi gjuhën shqipe, po ashtu edhe serbi, turku ka masakruar shqiptar (sa të dush-në 500 vjet ke mjira shembuj), ashtu si edhe serbi, nuk di të ketë bërë naj gjë të mirë turku për shqiptarin, ashtu si edhe serbi. Ato fushatat që ka pas bërë perandoria Osmane me ushtri prej 100-150 mijë vetash, kujton se kanë qenë për turizëm? Kanë pre e kanë vra sa kanë mundur.

Kemi luftuar ndaj turkut, un e di, ama ti me thuaj, -vall ne c'libra historie flitet qe turku te ket ber at qe beri serbi?? Ishte luft pothuaj e paster, femij e as gra nuk jan masakruar.
    Serbi është më i afërt, dhe mbahet mend më mirë bëmat, po edhe turku ka bërë të njëjtat gjëra. Ka bërë kërdinë në Dibër, pas një beteje, duke vrarë çfarë i dilte përpara, gra e fëmijë. Si edhe ne shumicen e rasteve te tjera.

Per kte mbajn pergjegjesi prinderit e ktyre vajzave dhe padyshim se jan tradhtar, jan prinder qe i japin krahin nje populli te felliqur. Perse? Pse mu per interesa te veta. Shkurt e shqip; kur me armikun e vellait lidh miqesi, i hap varrin vetes dhe atij!!
    Të njëjtën gjë mendoj edhe unë se është turp, nuk mendoj ndryshe. Por llogjikisht të njëjtën qëndrim duhet të mbajmë edhe për ata që martohen me turq. Apo mos ndoshta me turkun s'ka problem, se janë myslimanë dhe vlla feje?
    Life's too short to remove USB safely.

Allahu është më i Madhi! Maska e Anetar_kastarof
    Anëtarësuar
    28-03-2008
    Vendndodhja
    Suedi - Gëteburg
    Postime
    323
    Citim Postuar më parë nga Jack Watson Lexo Postimin

Serbi është më i afërt, dhe mbahet mend më mirë bëmat, po edhe turku ka bërë të njëjtat gjëra. Ka bërë kërdinë në Dibër, pas një beteje, duke vrarë çfarë i dilte përpara, gra e fëmijë. Si edhe ne shumicen e rasteve te tjera.
    I nderuar, un pjeserisht pajtohem me ty njashtu ti me mua. Mirepo, un dua te ta them nje gje te vertet per sa u perket myslimaneve (vecse jo atyre qe jan vetem me goj dhe veprojn me metoda te cilat bien ndesh me gjithcka qe quhet Islam, qe i japin vetes liri duke pretenduar gjoja se ata veprojn sipas Sheriatit Islmam. Ne fakt, ata jan ekstremist dhe ALlahu nuk i do ekstremistet dhe injorantet).

Nje mysliman i vertet nuk guxon asnjeher te masakroj: pleq, gra, femij e madje as ushtar armiq peng. Per sa i perket ksaj qe thash e deshmon edhe vet filmi Islam qe ben fjal per Te Derguarin e Fundit, nga ALlahu, Muhammedin s.a.v.s.

Andaj, i nderuar, nuk mendoj se turku dhe serbi mund te krahasohen. At qe ka ber serbi nuk ze vend ne vet fjalen "NJERI" po kafsh, i felliqur si popull. Por por, sikur te gjith serbet te ishin te njejt, ateher me te vertet se ALlahu do t'i likuidonte te gjith, ama jo, te gjith serbet nuk jan te atill. Edhe prej tyre, sikurse nga turqit, ka po ashtu te mir.

Sidoqoft, nga ana ime gjithnje do ngelet nje popull i urryer dhe i felliqur. Un personalisht do e vrisja motren time, prinderit e mi, po qe se ata do te pajtoheshin qe motra ime te coj jeten me nje serb. Por gezohem qe s'do ta kem nje problem te till ndonjeher, mbase jam i vetmi djal.

Po me nje turk?, - do me pyesesh ti. S'do te doja, ama me nje turk, ne kte rast s'do ta vrisja, vecse kurr s'do i flisja me goj e as s'do guxonte te te me vizitonte perjet - as ne dit gezimi e as ne dit ngushellimi.

Sepse, mjaft nga ne ka: mysliman, katolik, te krishter dhe ortodoks, ama shqiptar. Pse te martohen me te huaj s'e kuptoj??

Megjithat, esht nje gje qe s'me perket mua, por qe varet nga kushdo. Tek e fundit, le te jetojn jeten si to duan vet.

Flm per mirekuptim!
    Fjala dhe plumbi kur dalin s'kthehen më, andaj mendo shumë herë e fol njëherë.

Hands up! Maska e Jack Watson
    Anëtarësuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Zotni, pyetja që shtrova ishte e thjeshtë: A konsiderohet martesa me turq tradhëti? Ti më pas hyre në një çështje të koklavitur.

Sepse në Maqedoni, për shembull, më ka rastis të shoh shumë shqiptarë të martuar me turke, dhe anasjelltas, apo edhe në Kosovë që janë martu edhe me boshnjakë. Pra në këtë rast rolin e ka luajtur feja, të njëjtën rol që ka luajtur edhe feja në rastin e martesave te këtyre katunareve me maqedonasit.
    Life's too short to remove USB safely.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-04-2003
    Postime
    1,348
    Njerezit e pavlere per ate komb, kryesisht injorante dhe te paafte per ti ngritur emrin larte Shqiperise, merren me keto tema funderina.

Nuk e kuptoj kush jane keta xhahile qe te te thone ty e mua, me ke do martohesh, dhe te te quajne tradhetare per kete? Cfare vlere kane keta me shume se ai qe eshte martuar me nje sllave per ate vend? A mos u duket vetja se kontriubojne me shume valle per Shqiperine thjesht sepse jane martuar me nje Shqiptare?

Mendjefycke. Ngrihet sot llumi arabo-magjyp i atij kombi, qe 500 vjet u shkerdhye me cdo mongol, arab e aziatik ne perandorine osmane dhe te shet mend sesi ta mbajme racen te paster. Hej medet.

E ketij palle qe hap keto tema ketu i sugjeroj te dale njehere ne Kumanove apo kudo ne zonat shqiptare te Maqedonise, per te pare se 99% e emrave te shqitpareve atje jane te gjithe emra arabe, kultura po ashtu. I sugjeroj te me tregoje ketu nje monument apo vend kulti te kultures shqiptare ne ato treva..... asnje nuk ka te gjitha jane te turkut. Dhe keta bukeshkale qe nuk kane asnje fije kultre shqiptare dalin e flasin sot per shqiptarizem. Kesaj i thone ta shqyesh.

i/e regjistruar Maska e Renea
    Anëtarësuar
    12-08-2007
    Vendndodhja
    andej-këndej
    Postime
    3,131
    kjo esht tema me aktuale shoqerore ne serbi , cdo gazet ka hulumtu se paku nje rast ku vajzat shqiptare martohen ne fshatrat e shkreta malore te Serbis , ku sic thuhet ne nje gazet , nje mysafir preferon te fleje ne ndonje vend ku pritet autobusi se sa te flej ne fshatin ton , thuhet , me mir esht te jetojsh duke u ushqy me berllogjet e kontejnerit se sa te jetosh ktu. JEMI TE FLLIQUR - keshtu thot nje fshatar , mu aty ku martohen kto vajza shqiptare , martohen me flliqsinat serbe .
    E ti don ti arsyetojsh ? Don ta arsyetojsh shtimin e popullsis serbe ? Arsyeton ngjalljen e fshatrave serbe ?

Nese kupton gjuhen , lexoje me mir do ta kuptojsh kur e lexon te terin tekst ....
    http://www.b92.net/info/emisije/istr...&nav_id=291620
    Shqiperi eshte edhe Cameria

Anëtarësuar
    12-08-2007
    Vendndodhja
    andej-këndej
    Postime
    3,131
    Citim Postuar më parë nga Jack Watson Lexo Postimin
    Zotni, pyetja që shtrova ishte e thjeshtë: A konsiderohet martesa me turq tradhëti? Ti më pas hyre në një çështje të koklavitur.

Sepse në Maqedoni, për shembull, më ka rastis të shoh shumë shqiptarë të martuar me turke, dhe anasjelltas, apo edhe në Kosovë që janë martu edhe me boshnjakë. Pra në këtë rast rolin e ka luajtur feja, të njëjtën rol që ka luajtur edhe feja në rastin e martesave te këtyre katunareve me maqedonasit.
    Kto vajza jan katolike , ndersa sllavo-maqedonet dhe serbet aspak nuk i dojn katoliket , i shikojn me te njejtin sy sikur qe i shikojn muslimanet.
    Por ata martohen me shqiptare , jo se i dojn shqiptaret , por sepse jan ne zor , i kan ber nga 40 vjet dhe ende jan te pamartuar , token smunden ta punojn vet , thjesht dojn ndonje sherbetore.

Argjentinas Maska e ArberXYZ
    Anëtarësuar
    05-05-2005
    Postime
    867
    Per menimin tem tradhtar jan te dyja palet. Mos t'na hiqen si te nershem kto te maqedonis, se ne Tetova Gostivar Kumanove vetem me turke po martoheshin. Apo ka naj zar qe e kundershto?. Edhe dun me rujt rracen kta!

Anëtarësuar
    12-08-2007
    Vendndodhja
    andej-këndej
    Postime
    3,131
    Citim Postuar më parë nga ArberXYZ Lexo Postimin
    Per menimin tem tradhtar jan te dyja palet. Mos t'na hiqen si te nershem kto te maqedonis, se ne Tetova Gostivar Kumanove vetem me turke po martoheshin. Apo ka naj zar qe e kundershto?. Edhe dun me rujt rracen kta!
    Mos ja fut kot , se spari ne Kumanov ska turq dhe te ne esht e rendesishme femra te jet shqiptare , sikur qe esht e rendesishme edhe te jet muslimane . Ne racen e kemi rujt edhe pse jemi sunduar dhe jetojm ne rrethe te perziera etnike , po shifi ata ne token shqiptare si asimilohen dhe flasin greqisht edhe pse asnjeher se kan pas te ndaluar te flasin shqip dhe te shkollohen shqip. Prinderit tan kan qen te detyruar te shkollohen ne gjuhen sllave , mirpo ata asnjeher su ben sllav , por me pun arritem qe shkollimin ta kthejm prej gjuhes sllave ne gjuhen shqipe , ndersa duke derdh gjak dhe me luft arritem qe edhe universitete te hapim ne gjuhen shqipe.
    Gjuha shqipe dhe ceshtja kombetare po mbrohet ne shumic nga shqiptaret qe jan jasht Shqiperis se "pavarur" dhe fatkeqsisht ndihma nga memedheu cdoher ka qen shum e vogel dhe gjithcka vet kemi ber , me djersen ton dhe gjakun ton. Qe nuk esht shembull me popujt tjer , ku shteti am cdoher mundohet te ndihmoj popullin e vet , qe jeton ne shtetet fqinje.
    Un pres qe te vije ne Shqiperi nje frym e re patriotike , e cila pa frik dot luftoje per popullin shqiptar , dhe me udheheqsa patriot do ta kthejm edhe Camerin dhe gjith tokat tjera. Ndersa Greqia dot shendrrohet periferi e shteteve fqinje te saj , ku dot gropojm berllogun nga nuklearet qe do ti ndertojm.

Faqja 37 prej 90 FillimFillim ... 2735363738394787 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Si mund të ulet ndikimi grek në shqipëri ?
    Nga Anton në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 192
    Postimi i Fundit: 14-08-2011, 17:46
  3. Kryengritja Popullore Shqiptare E 1912 – 1915
    Nga ORIONI në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-07-2005, 14:44
  4. Përgjigje: 139
    Postimi i Fundit: 14-06-2005, 06:29
  5. Brukseli: Zgjedhjet e 2005, shansi juaj i fundit
    Nga Brari në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 32
    Postimi i Fundit: 12-04-2005, 14:53

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •