Close
Faqja 9 prej 11 FillimFillim ... 7891011 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 107
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Pastaj flitet sikur arsyeja qe camet u masakruan ishte bashkepunimi i tyre me gjermanet apo italianet. Po nga 1913 deri ne 1940 me ke bashkepunuan camet? Ik pash zotin se ka me qindra faqe ketu ne forum ku jane dokumentuar ne disa gjuhe poshtersite e grekeve ndaj nesh. Eshte nje super teme gjigande ku ka material qe do e kishte zili dhe nje arkiv. Gjeje ne nenforumin e Historise ne do te shohesh ngjarjet nen driten e vertete te tyre.
    Para 1944 nuk ka patur "debime" por ka patur shkembime te popullsise greke qe jetonte ne Turqi me muslimanet came qe jetonin ne Greqi. Kjo ishte nje mareveshje e qeverise greke me ate turke dhe shume came muslimane zgjodhen me deshire per tu larguar drejt Turqise. Nje mareveshje te ngjashme ka bere edhe shteti jugosllav me Turqine ku disa dhjetra mijera banore te Kosoves jane shperngulur ne Turqi.

Albo

I njoh mire te gjitha ato tema qe me ke dhene si link aty. Po ne asnjeren prej tyre nuk del ndonje shqiptar te kete bere masakra mbi popullsine greke ne Greqi apo te kete luftuar kunder grekeve. Perkundrazi, del qe nga konflikti italo-grek shqiptaret e hengren me keq nga te gjithe se ne token tone u be lufta, fshatrat shqiptare u dogjen e u shkretuan dhe fukaralliku neve na ra mbi kurriz e jo grekeve. Ja ku i ke nga vete ushtaret greke:

http://www.iospress.gr/ios2010/ios20101024.htm

Nje citim sa per info

GOLGOTHA.
    Luftë, mbi të gjitha do të thotë zi dhe shkatërrime materiale, dhe Shqipëria e viteve 40’, nuk përjashtohet prej rregullit.
    “Kalonim nga fshatra të braktisura, të bombarduara dhe me shumë shtëpi të shkatërruara prej predhave, që pëlcisnin si të ishin plagë”, kështu mban mend një ushtar prej Kretës, për zonën e Korçës, në dhjetor të 1940-ës. Pak më poshtë shkruhet: “Erseka ishte e rrënuar nga bombardimet dhe e braktisur prej banorëve. Vetëm një dyqanxhi pamë që shiste uzo”. (Rumeliotakis fq 40 dhe 52). Një rumeliot, mbështet dëshminë më lart: “Kaluam nga qyteti i Ersekës, e cila ishte shkatërruar nga bombardimet e aviacionit armik. Është qytet i bukur, por i pabanuar, vetëm pak xhandarë pashë aty” (Nikolaou, fq. 35)
    Në 7 Janar, i njëjti ushtar, viziton Përmetin: “Qytet i bukur dhe i madh. Aty pashë shkatërrimet e aviacionit grek, pashë çati, ndërtesa, automobila dhe armë e të tjera gjëra, të shkrumbuara në rrugë”. Ditën tjetër, qyteti bombardohet dhe prej italianëve: “Pasdite do shkoja në Përmet, por zoti dhe Shën Mëria më ruajtën dhe ndërrova rrugë, sepse Përmeti u dogj prej bombave të aeroplanëve italianë”.
    Korça gjithashtu ishte: “mjaft e bombarduar. Shumë shtëpi, nuk janë gjë tjetër tashmë, veç rrënoja”. (Daskulis fq. 67). Natën arritëm në Viglicën e shkretuar dhe shkatërruar prej betejave” kështu mban mend një i transferuar “Aty fjetëm grupe-grupe me pushkët në krah, duke zgjedhur atë shtëpi që na pëlqente”. (Karis fq. 14). Në datën 21 Shkurt, një artilier pireot, dallon Peshtanin “ me shtëpitë e vogla të bardha”. Pas tre javësh, Peshtani “shkatërrohet komplet prej artilerisë të dy forcave ndërluftuese”. (Karatzikas fq. 95 & 111)
    “Kalojmë fshatin e parë shqiptar”, mban shënim në 3.12.40 në ditarin e vet laografi Dimitris Lukatos. “ Artileria e rëndë, ia ka rrënuar shtëpitë e para. Muret e jashtëm të rrënuar, lënë të duket çka brenda shtëpive” (fq. 76). Një muhaxhir i ri në moshë përshkruan përsëri “tmerrin dhe frikën që kishin mbjellë bombarduesit tanë në Pogradec (Siskos, fq. 83).
    “Këlcyra është një fshat i madh, me shtëpi të mëdha”, mban mend një nëntoger nga Patra. “ama është kthyer në një gërmadhë. Është djegur dhe nxirrë nga bombat e grekëve dhe italianëve. Rrënoja të nxira sheh gjithkund, dhe rreth e rrotull shumë varre të të vrarëve” Progonati përsëri, “ishte afër frontit dhe goditej edhe ky, në mënyrë të përsëritur” Njësoj dhe Golemi “fshat i vogël i tmerrshëm, që shumë herë u bombardua prej artilerisë, por më së shumti aviacionit italian. Fshati u kthye në rrënojë dhe i nxirrë nga baruti. Vetëm varre të të vrarëve sheh tanimë aty”. Përsa i përket jetës së civilëve, na ndriçon përshkrimi i të njëjtit ushtar për Paleokastrën fqinje: “Banorët e fshatit, me të rënë predha e parë, fshihen nëpër ca shpella që gjenden aty rrotull, në të dalë të fshatit”. (Anastasopoulos, fq. 80, 64, 60, 57)
    Dhe në fund, përshkruhet gjithsashtu migrimi i brendshëm.”Përgjatë gjithë rrugëtimit, ndjeva nostalgji, për të kthyerit nga shpërngulja në fshatrat e tyre, pasi kishin braktisur fshatrat, të detyruar prej italianëve”. Shënon në 23.11.40 një këmbësor prej Azisë së Vogël (Kutsodontis fq. 29). Ndërsa Dimosthenis Zades, është akoma më përshkrues: “Kisha parë dramën e njerëzve prej fshatrave që ose i mbanin vetë mbi shpinë, ose ua ngarkonin hajvanëve gjithë çka mundeshin, prej shtëpive të veta, dhe iknin në drejtim të kundërt me atë që ndiqnim ne. Merrnin rrugën e mërgimit, sepse lufta u shkeli në fshatin e tyre. Për “arsye strategjike”, duhet të largoheshin. (fq 40)

SKAMJE DHE SHTRËNGIME.
    Greqia e 40-ës, nuk ishte ndonjë vend i pasur me infrastrukturë moderne. Ushtarët e saj ama, u shokuan prej skamjes që panë në terrenin shqiptar.

“Mjerim dhe katastrofë si kjo që heqin këta njerëz, nuk mund t’i shkojë kujt në mendje”, shënon më 3.12.40 një avokat i thirrur nën armë. “Këta nuk shohin as Zot, e as Djall me sy. Kam lekë nëpër xhepa, dua të blej diçka. Të gjej cigare. Një çaj. Një zarf. Fjalë goje. Lekët janë të papërdorshme. Një pulë kërkova, pa ditur se ku t’a zjej, dhe lekët tona, nuk i marrin arvanitët. E tmerrshme.”Dhe më poshtë:”Mish derri, pulë, dele, i sheh vetëm me dylbi. Nuk ka. Dyqan, apo kafene. Je në vete? As prona nuk ka.” (Gotzinas fq. 44 & 46)
    Të njëjtat vërejtje, ndajnë dhe ushtarët e tjerë, më pak të ndikuar prej mjedisit qytetar. “Greqia ndryshon shumë prej Shqipërisë, tek ne ka fshatra të vogla të mirëmbajtura, dhe jo si këto në Shqipëri”. Kështu mban shënim një këpucar nga Distomo (Nikolaou fq.92)Dhe më tej një mësues flet për rrethinat e Korçës:” Vendi është i varfër, dhe njerëzit janë të varfër. Në shumë fshatra nuk gjetëm shkolla” Leshnja, një fshat i krishterë shqipfolës “ishte në buzë të rrugës, dhe mbi të kalonin telat e korrentit për në Korçë, por shtëpitë e fshatit, nuk kishin as llampë vajguri. “Shtëpitë ishin nga më të këqiat, qeramidhe nuk kishin dhe dyshemetë i kishin të lyera me bajga lope. Mbase kjo e fundit përdorej si izolues”. (Mixelidis 1984 fq 77-78).

Ka edhe njerëz të kamur, sigurisht: “Unë kisha detyrë të gjeja shtëpi për oficerët dhe për veten. Ishte një shtëpi e madhe, e hijshme. Kishte dy oda të mëdha. Gjeta edhe zjarrin ndezur. Bekim nga zoti. I zoti, ishte një shqiptar i mirëmbajtur- dukej si pari këtu- na priti me zell, por surrati i tij mu duk i dyshimtë, dhe matrapaz si njeri. (Gkotsinas fq 121)

Nevoja e strehimit, ngrohjes dhe ushqimit për dhjetëra mijëra ushtarë këtu, e rëndonte jashtë mase ekuilibrin social. Ditari i avokat Gkotsinës, toger përgjegjës i furnizimit në front, zbulon shumë gjëra nga kjo anë.
    “7.12.1940. Duhet të gjeja mish për togën. Nesër është e dielë. Arvanitët thonë se nuk kanë. “Ska”, nuk ka. Gjithë ska dëgjon. Është vështirë. Gjithë ç’kanë e fshehin megjithëse u japim shpërblim të mirë. Duke kërkuar nëpër kasolle, kisha dhe Stel. Afër meje të armatosur, për t’i paraprirë çdo gjëje. Kështu zbulova një tufëz të vogël me qingja e dele, nja 25 copë. Ndava 4 qingja. Arvanitë e arvanite, dëgjova të vinin kujën nga jashtë. Nuk e di se çfarë thonë. Nga t’a di? Qingjat i vlova diku. Do t’i therrim nesër. (fq 55-6)”11.12.1940. Mishi është i pamundur të gjendet. Sa berra nuk kapi ushtria jonë duke parakaluar, i zhdukën shqiptarët e çmeritur. Ska pra, kudo ku pyesim” (fq 68)26.12.1940Mezi gjetëm nja dy shtëpi për strehim. Arsyeja ishte se a) kishte kaluar tjetër ushtri para nesh në fshat 2) Kërkonin dhe formacione të tjera për vendstrehimi. Bëra çka munda të gjeja shtëpi, duke provuar çdo lloj mënyre me arvanitët. Fq 122-23“Disa na shikonin si perëndi e të tjerë si djaj, kjo sidomos kur disa pjesë të ushtrisë kapnin tufa të tëra kafshësh të tyre dhe u ndanim dëmshpërblimin në valutë greke” kështu mban mend një koleg i ushtarit, nga messinia, duke folur për fenomenin në fjalë që shkonte “deri në kufijtë e grabitjes” Panajiotopoulos fq. 171.

Përveç përkujdesit zyrtar të ushtrisë, ishte dhe ajo informale. “Uria e përditshme, është e zorshme. Shumë ushtarë nuk mund t’a durojnë këtë shtrëngim dhe dalin për shkëmbime në zonën rrotull, të blejnë çka mundin: misër, grurë etj. Por, më të shumtët nuk kanë një kacidhe, kështu detyrohen që ose të vuajnë, ose të vjedhin. Për këtë arsye bubrrojnë afër hambarëve të çuditshëm me majë të misrit, që ndodhen jashtë shtëpive të fshatarëve, dhe vjedhin misër. Fshatarët ankohen dhe toga u detyrua të vendoste roje.” (Mixelidis fq. 53). Raste të ngjashme janë të kudogjendura në rrëfime “E vërteta është se ne aty nuk vuajtëm për bukë”, rrëfehet një ushtar kafshar prej Akarnanisë. “Gjenim ndonjë dhi. I piqnim nëpër shpella. (Krampis fq.29) “Përpara se të fekste”, shprehet një tjetër ushtar, “gjahtarë të natës nga evritania kishin të shkuar në hell mish dhe ndiznin zjarr. Të gjithë fajtorë për këto veprime”. (Lois fq. 47). Mësuesi përsëri, duket se e ka gati sloganin “Qingjat dhe pulat, janë bërë me krahë. Ose më mirë, të dytave, po u bien krahët...” (Siskos fq. 49)

Pasojat, si ndodh rëndom, i vuajnë më të dobëtit “Një plakush, me një sy, shqiptar, më ndalon në rrugë “Kam uri or djalë, bukë nuk ka”. I them të vijë në kamp, që t’i jap. Më tepron buka dhe gjella” (Lukatos fq.222 & 244)

Vështirë nuk ishte vetëm për të ngrënë. Dimri i egër, rëndon edhe ai, me mënyrën e vet, shoqërinë vendase. “5.12.1940. Fjeta mirë dhe ngrohtë. Kishte zjarr të bollshëm, sepse drutë dhe gardhet e shqiptarëve rënoheshin këtu ku ndodhemi” (Gkotsinas fq.53)
    Toga, pasi dogji drutë që kishte mbledh për dimër Qirjakoja, filloi të digjte dhe gardhet nga kopshtet e tij. Dhe kur mbaruan edhe këto, filluan të prisnin drurët që kishte mbjellë rreth shtëpisë. I shikonte Qirjakoja dhe i dhimbte shpirti. Po çfarë të bënte? (Tsaros fq. 72)
    Po ashtu lexo dhe Lufta italo-greke, diktatore e kuislinge nga Arben Puto, kapitull i shtuar dhe ne Historine e Shqiperise, botimi i 2008-es.

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Para 1944 nuk ka patur "debime" por ka patur shkembime te popullsise greke qe jetonte ne Turqi me muslimanet came qe jetonin ne Greqi. Kjo ishte nje mareveshje e qeverise greke me ate turke dhe shume came muslimane zgjodhen me deshire per tu larguar drejt Turqise. Nje mareveshje te ngjashme ka bere edhe shteti jugosllav me Turqine ku disa dhjetra mijera banore te Kosoves jane shperngulur ne Turqi.

Albo
    Ti e di qe si SMOD i ketij forumi duhet te jap shembull ne mos corientim te temes me gjera per te cilat nuk eshte hapur. Pra u shprehe qe tema nuk eshte per Camerine. Do qe te bie gjithe materialin qe verteton te kunderten e kesaj qe shkruan ti?

e Shqipes Maska e Foleja_
    Anëtarësuar
    04-08-2004
    Postime
    1,694
    Darius flm shume qe solle ketu jo vetem opinionin tend teper te cmuar dhe qe shumica nga ne do te duhet te i rilexojme e te i kuptojme ne thellesi keto te verteta,por edhe materiale me fakte nga njerez qe i kan perjetuar keto ndodhi. Te lumte !Ja ,kur lexoj keshtu si ty tani ndihem dy fish krenare qe jam shqiptare.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    I njoh mire te gjitha ato tema qe me ke dhene si link aty. Po ne asnjeren prej tyre nuk del ndonje shqiptar te kete bere masakra mbi popullsine greke ne Greqi apo te kete luftuar kunder grekeve. Perkundrazi, del qe nga konflikti italo-grek shqiptaret e hengren me keq nga te gjithe se ne token tone u be lufta, fshatrat shqiptare u dogjen e u shkretuan dhe fukaralliku neve na ra mbi kurriz e jo grekeve. Ja ku i ke nga vete ushtaret greke:
    Une te them preteksi qe italianet nxorren per te sulmuar Greqine ishte "clirimi i Camerise", ti me thua me siguri te plote qe camet nuk bashkepunuan me italianet. Nese nuk kish came qe te bashkepunonte me italianet, italianet nuk do te mund te ndertonin dot propaganden e tyre mes shqiptareve per te filluar luften drejt Greqise. Molla e sherrit u kthye Cameria.

Qe camet kane bashkepunuar me italianet kjo eshte pakundershtyeshme dot historikisht. Ashtu si shume kosovare bashkepunuan me gjermanet ne veri. Ashtu si ballistet e nacionalistet bashkepunuan me pushtuesin nazi-fashist ne Shqiperi. Eshte idiotesi te kundershtosh keto fakte historike. Ajo qe eshte e debatueshme dhe askush nuk mund ta kuantifikoje me saktesi eshte shkalla e bashkepunimit te cameve me italianet: ishte shumica e cameve apo ishin vetem nje grup minoritar mes cameve qe zgjodhen bashkepunimin me pushtuesin, kjo po eshte e debatueshme nga historianet, dhe me plot te drejte.

Dhe nuk ishin vetem camet qe moren pjese ne luften italo-greke. Kish plot shqiptare qe nuk ishin came qe me hir apo pa hir iu bashkuan luftes e kaluan kufirin. Ka edhe filmime historike nga arkivat e shtetit italian qe dokumentojne formacionet ushtarake shqiptare te krijuara per te sherbyer ne italine fashiste.

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 21-08-2012 më 13:24

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    25-02-2012
    Postime
    690
    Albush besoj e njeh emrin THanas Vajen.qe sipas grekeve ishte trimi par i ALI PASHES.
    qe beri masakren me urdher te pashait.dhe si e ngren ne piedestal e kan per hero o lepurush.
    pyet ke te duash nqs te genjej.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    16-04-2012
    Postime
    1,286
    Dhe ne rastin e cameve, te dy popujt duhet ti kerkojne falje njeri-tjetrit, pasi te dy jane me faj. Pak rendesi ka se kush ka faj me pak apo me shume. Dhe kjo behet per hir te se ardhmes, ne menyre qe ato krime qe ndodhen ne te shkuaren, te mos perseriten perseri. Ne menyre qe niperit e sterniperit e cameve e grekerve sot, te mos kene te njejtin fat si gjysherit e stergjysherit e tyre.

Nese nuk e bejme kete gje, alternativa eshte "llogorja e urrejtjes". Hajde vihemi ne gare se kush i shan me shume shqiptaret e greket, si nje menyre per ti deshmuar vetes dhe botes se sa e duam Shqiperine e Greqine. E kam thene edhe njehere me pare ne forum, ceshtja came zgjidhet me dialog mes shtetit shqiptar dhe atij grek brenda 1 viti.
    Albo
    Albo muk ka as dhe nje shans qe greket e sotem te pranojne gje ne lidhje me camet,bile dhe ku i permendin ne thojza gjithmon e fusin ate emer,sepse as nuk i njohin fare dhe as qe duan ti njohin e vetmja gje qer thone eshte se ata jane tradhtar dhe gjakderdhes dhe qe sh mire ju a beri zerva..,ketu fajin e ka komplet sheteti grek me historin e bukur qe i ka mesuar vite te tera neper shkolla,kshuqqe mirekuptim nga ana e grekeve per camet nuk do kete kurr,keta ta jap garant

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga BLEDI_SH Lexo Postimin
    Albo muk ka as dhe nje shans qe greket e sotem te pranojne gje ne lidhje me camet,bile dhe ku i permendin ne thojza gjithmon e fusin ate emer,sepse as nuk i njohin fare dhe as qe duan ti njohin e vetmja gje qer thone eshte se ata jane tradhtar dhe gjakderdhes dhe qe sh mire ju a beri zerva..,ketu fajin e ka komplet sheteti grek me historin e bukur qe i ka mesuar vite te tera neper shkolla,kshuqqe mirekuptim nga ana e grekeve per camet nuk do kete kurr,keta ta jap garant
    Ti duhet te lexosh kete teme e kete lajm 4 vjecar:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=91929

Albo

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    16-04-2012
    Postime
    1,286
    Ti duhet te lexosh kete teme e kete lajm 4 vjecar:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=91929

Albo
    e di shume mire ate,por ajo qe nuk di ti eshte nemi dhe zhurma e madhe qe u be ne gjitha medjat greke,ne te cilat komentonin dhe njerez te thjeshte si dhe anetar te partive te ndryshme duke i cuajtuar ata akademik si antigrek,tradhetar te greqis etj etj

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670

Dhe meqenese e kane bere shume popuj te tjere, eshte dicka e drejte dhe e pranueshme dhe ne kemi bere shume mire qe kemi kryer akte te tilla? Krimet qe ka bere Pashai i Tepelenes ndaj sulioteve per shembull apo ndaj vajzave te qytetit te Janines qe i mbyti te gjitha ne liqenin e qytetit, jane genocide e krime shume here me mosntruoze se sa genocidi ndaj cameve. Nuk degjon njeri te quaje Ali Pashane diktator e kriminel, por labet e Shqiperise i kendojne kenge e thurrin lavde.

Albo
    Ishte ironike Albo, thashe "e zeme sikur ta kemi bere kete gje". Nuk po thoja qe e kemi bere. Tani nese nisemi nga krimet e Ali Pashe Tepelenes ( i cili ka vrare e therur shume shqiptare), duhet te fillojme me rradhe krimet qe kane bere drejtuesit greke ndaj grekeve te tjere, spartanet ndaj athinasve e keshtu me rradhe.

Kur Greqia e atehershme u pushtua nga gjermanet, pat shume greke qe bashkepunuan me gjermanet ashtu sic pat franceze qe bashkepunuan me gjermanet. Nuk pashe ndonje spastrim te ketyre grekeve pas lufte, por cuditerisht spastrim ndaj grekeve qe ishin me ide komuniste, dhe ndaj shqiptareve ne Greqi. Ishin ata qe bashkepunuan me gjermanet qe bene spastrimin ndaj shqiptareve ne Greqi. Prandaj, e gjithe kjo ishte nje spastrim etnik, ashtu sic bene serbet ne Bosnje, apo sic bene turqit me armenet. Edhe turqit justifikojne spastrimin se armenet bashkepunuan me ruset per te krijuar nje shtet armen.
    A eshte krim ky? Jo. Dhe e gjithe bota e denon gjenocidin armen.

Kurse ti cfare po ben? Ti po ben te njejtin rol si turqit ndaj armeneve. Po thua qe disa shqiptare bashkepunuan me gjermanet e italianet per t'i bashkangjitur shtetit ku ishin pjese e nga i cili shkeputen me dhune ne 1913. Me thuaj cilin ligj nderkombetar kane thyer ketu? Cili ligj denon levizje per climirin ndaj nje qeveria apo pushtuesi, me vdekje e spastrim etnik? Gjenocidi grek duhet te denohet, e te jete ne te njejten shkalle si ai armen.

Faqja 9 prej 11 FillimFillim ... 7891011 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •