Close
Faqja 68 prej 91 FillimFillim ... 1858666768697078 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 671 deri 680 prej 903
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    "Thone qe Herakles pas udehtimit te tij me (ne) Omphale e quajti te birin HYllus si LUMI."
    "They also said that Heracles from his sojourning with Omphale called his son Hyllus after the river."

Mbreti Brit-Trojani...e quajti....(lume) te ri ...sikurse edhe lumin e vjeter ne Epir, prej nga erdhi (edhe nje tjeter konfirmim per ata qe kane ndjekur temen e hartave dhe kane shikuar ku ndodhen Dardanelet e verteta) Troje. (lumi)Eshte quajtur Ilium ne hartat e mevonshme qe eshte shqiptimi Latin i Ilionit, i Titulli i zakonshme i Homerit per Trojen."

…. King Brutus-the-Trojan .. named his new …like the old river …..in Epirus, whence he came was also named "Troy." .It is named "Ilium" on later maps (see D.A.A., No. 11), that is the Latin spelling of Ilion, Homer's usual title for "Troy."}

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    "nje tempull i Kronit dhe Reas, dhe nje vend i rrethuar Toke i quajtur Olimpik. Ketu dyert hapen me gjeresine e nje kubik, dhe thone qe neper kete shtrat u larguan ujrat pas permbytjes qe ndodhi ne kohen e e Deukalionit, prandaj cdo vit ata hedhin ne te ne ushqim te bere me mjalte"

Suliot, ka ndonje tradite te tille aty perqark dhe ne se po, ne cilen kohe te vitit? Me siguri duhet te jete Nga 25 Dhjetori -Shkurt.
    Nuk njoh ndonje tradite te tille ne kete zon, se nuk kam pyetur kurre,plus qe traditen e krahines se Vereces se njoh shume skam shkuar kurre ne fshatrat e kesaj zone qe ka piketuar Kereksi, por njoh mire format e pejsazhin perreth gramshit.

Kreksi ke bere nje pune shume te mire urimet e mija,aty perqark tervolit eshte kjo shpella.tek mali qe eshte i care ne dy pjes.

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anėtarėsuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Di gje njeri nga ju te nderuar te ma shtjelloj nje nder pikat qe me ben te dyshoj per DODONEN .
    Shembull konkret rasti Odiseut 20 vite verdall per nje shikim nga maja e Tomorrit qe me ben jo te dyshoj por te kundershtoj
    Gjithashtu mosperputhja e shume emrave qofshin te lumejve apo fushave apo vendbanimeve.
    "...
    pashė njatė sy, qi paske hyllė
    qi ma ēilė e qi ma mbyllė
    si ajo hana nėpėr pyllė
    deh! m'kallxo n'ketė hije shpati
    si ta pėshtoi Shqipėrinė i ngrati;
    se t'baj benė mbi gurė tė vorrit
    n'Bigė tė Shalės e m'Shkamb t'Tomorrit
    qi pėr tė nuk m'dhimbet djali
    qi pėr tė jetėn e fali.
    ... "

Une per sa i perket vendndodhjes se qytetit te Dodones do te kerkoja gjithandej sepse gjetja e qytetit te Dodones e zbulon edhe vendin e verrtet te Trojes .
    Sepse Dodona si qytet duhet te kete qen ne mes .
    Pse mos te shiqojm njeher edhe jasht kufijve te Shqiperis se sotme qe shembull te analizojm qytetitn e vogel qe edhe sot e gjithe diten eshte i banuar me Shqiptare dhe te tjere psh TUTINI ne rrethin e Novipazarit.
    Kreksi te luta te dergosh nje pamje nga google earth per bjeshket e shales duke fillue prej QYQAVICES (KUKUNI)e deri te NOVIPAZARI jeni piketue me nje koder qe eshte shume ne rregull por jo aq miniaturale se koka e qerres ne kete rast biga duhet ta ket edhe zgjedhen e cila eshte ne fillim te bjeshkve te Shales ne piken me te skajshme veriore.
    Javan ky emri lumit EPIR ka te ngjare te jete lumi I IBRIT.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga XH.GASHI : 08-02-2009 mė 12:57

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Interpretimi qe po bej. Ketu po eci ne territor te pashkelur keshtu qe cdo nderhyrje mirepritet.

Festa e Baba Tomorrit pas nje mostimi te bere nga anetari mogli eshte me 20-25 Gusht., per 5 dite. Njerizit ngjiten ne maje te malit Tomorr dhe festojne. me sa duket arsyeaj e festes lidhet me terheqjen e ujrave pas permbyjes, neperpjet se cares se malit.

Sipas horoskopit 20-26 Gusht korrespondojne me shenjen e Luanit, Ilionit, Apollos ne se doni, dhe Virgjereshes ose Athenes. Ne se i hidhni nje sy grafikut nderplatar qe kam vene disa muaj me pare tek tema e grusa me te bukur -nefertites, do shikoni se Luani (te cilin atje e kam identifikuar me Thotin/Hermesin/Idrisin dhe Buden) vjen fill pas Virgjereshes. Pas llogaritjeve (bazuar ne jetegjatesite e personazheve bilblike) une e kam vendosur Permbytjen midis Luanit dhe Gaforres (afrodites). Me sa duket, gje te cilen e vuri ne pah Baptisti, ajo duhet ne te kete qene midis Virgjereshes dhe Luanit.

Ja se pse ne sistemin tone te adhurimit e para vjen nje femer dhe me pas kemi nje zot Zeus te cilin e kemi ruajtuar me sakte pas eshte pas permbytjes.

Le te mos Harrojme qe Troja po Kalonte nga "matriaklizmi" ne "patriakalizem" dhe Ilioni nderohet perkunder keshilles se orakullit ne nje lartesi qe sfidonte perendine. Troja u shkaterrua sepse u ndertua mbi nje pllaje te larte, permbi rrezen apo rrezen (dielli) ku jetonin Sellet Dardane. Per kete arsye Dardani nuk pasoi fatin e Trojes.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga XH.GASHI Lexo Postimin
    Javan ky emri lumit EPIR ka te ngjare te jete lumi I IBRIT.
    XhGashi, emri i lumit te Epirit ishte Hylli, dhe ne fakt kemi Ilion ne nje harte te vjeter qe kam pikerish ne pjesen qe po bejme fjale.

Suliot, te thuash falemderit eshte pak. SHUME FALEMDERIT! por ne fakt kjo eshte per te gjithe anetaret kontribues ne keto tema, secili ka dhene sa mundet dhe si mundet.

Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin

Sipas horoskopit 20-26 Gusht korrespondojne me shenjen e Luanit, Ilionit, Apollos ne se doni, dhe Virgjereshes ose Athenes.
    Si thua, meqe eshte terren i pashkelur, ti provojme te gjitha mundesite? Shenja e Luanit me duket intriguese dhe nuk eshte hera e pare qe gjehet e simbolizuar ne lashtesi. Nese te kujtohen ne tema te tjera e kam sjelle shpesh si argument. Si me Mullirin e Hamletit ashtu dhe Hancock, Bauval, J. Anthony, D. Childres..etj cdo gje qe kishte lidhje me Luanin provohet te jete pjese e Epokes se Luanit ne zodiakun e precesionit. A thua edhe ne kete rast kjo ka te njejten lidhje dhe nese po, a kemi te drejte te bejme dhe nje datim? Pra rreth 10.000 B.C. Sa mundesi kemi te shohim pershtatjen e argumentave te tjere ne kete date? (le ta leme menjeane kronologjine ortodokse te cave man dhe civilizimit mammoth eaters.)

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    mirmbrema Dodonas.

Sote sapo kam biseduar me dy miqet e mi nga Sulova--biles u futem ketu edhe me treguan hartat edhe vendet ne te cilat flitet per vende te shenjta.

Austronaft-Argonaft (kreksi) te kame lodhur shume keto kohet e fundit por besoj se c do gje eshte bere per te nxitur biseden ne baza reale duke u bazuar ne shenja edhe gojdhena te cilat trashegohen brez pas brezi.Kesaj radhe do te lutem te kryesh nje matje mbi earth me keto te dhena qe sapo kam mare.
    1)shenja e hapit te Zotit(gjurmes) gjendet ne fshatin KULMAK ne Tomorre
    2) e njejta gjurem gjendet ne fshatin SALCATIK ne Kruje--ku falej Gj Kastrioti
    3) ndersa gjurma tjeter gjendet diku ne Arte-Janen-Preves

te treja gjurmet krijojn trekendeshin me dy brinje te barabarta te cilat kane te njejten largesi te barabart me KULMAK-SALCATIK

KETO QUHEN GJURMET E ZOTIT

MALI ME VIJA -GJURMET E KALIT

MALI me vija ne tomorre ruan edhe gjurmet e kalit te zotit.Eshte kjo nje shenje treguese me shume e cila e lidhe Tomorrin me zotin

LUMENJ TE NENDHESHEM NE TOMORRE

thuhet se jane hedhur molle e sende te tjera ne ujin e Tomorrit edhe jane gjendur ne liqenin e Pogradecit.

MAJA PARTIZANI=CUKA E BUKUR

"Per ate cuke " betohen njerzit e zones.Plakat e vjetra hapnin pallton edhe si mbeshtynin gjoksin betoheshin "per ate cuke"

gojdhena thote:kur te vije dita e shkaterrimit te botes(permbytjes?) do shpetojn vetem ata qe jane brenda rrezes se 6 oreve me kembe nga CUKA E BUKUR

PYLLI ME THANE

Pylli me thane gjendet ne Shmiter-shen miter-shen dhimiter.Thuhet se ka pasur aty nje thane te madhe (peme thane) e cila ishte vende i shenjet.Aty thuhet se kur erdhen italianet kerkonin "thanen e madhe" pasi duhej te gjendej aty nje pasuri e paimagjinueshme .Vendi eshte i njohur per vendasit,ndersa aty prane eshte kerkuar shpesh per florinj--biles kane c rre njosur edhe peme te medha lisi per te gjetur thesarin---kane sjelle mekanizme por asjekundi nuk eshte gjendur gje.Une mendoj se "Thana e madhe" nuk duhet te jete vertet peme thane ,por duhet te jete vete LISI I SHENJET PASI VETE FJALA "THA-THEM -THENIE" ne greqishten e lashte tregon:VULLNETIN E PERENDIS-LIGJET E ZOTIT=TE THENAT=THANA=E THANA

KAQ MUNDA TE MBLEDH PER ZONEN SONTE

ju lutem ta ruajm diskutimin perreth temes me ngarje -vende e gojdhena nga zona.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alfeko sukaraku : 08-02-2009 mė 17:24

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    mirmbrema Dodonas.

Sote sapo kam biseduar me dy miqet e mi nga Sulova--biles u futem ketu edhe me treguan hartat edhe vendet ne te cilat flitet per vende te shenjta.

Austronaft-Argonaft (kreksi) te kame lodhur shume keto kohet e fundit por besoj se c do gje eshte bere per te nxitur biseden ne baza reale duke u bazuar ne shenja edhe gojdhena te cilat trashegohen brez pas brezi.Kesaj radhe do te lutem te kryesh nje matje mbi earth me keto te dhena qe sapo kam mare.
    1)shenja e hapit te Zotit(gjurmes) gjendet ne fshatin KULMAK ne Tomorre
    2) e njejta gjurem gjendet ne fshatin SALCATIK ne Kruje--ku falej Gj Kastrioti
    3) ndersa gjurma tjeter gjendet diku ne Arte-Janen-Preves

te treja gjurmet krijojn trekendeshin me dy brinje te barabarta te cilat kane te njejten largesi te barabart me KULMAK-SALCATIK

KETO QUHEN GJURMET E ZOTIT

MALI ME VIJA -GJURMET E KALIT

MALI me vija ne tomorre ruan edhe gjurmet e kalit te zotit.Eshte kjo nje shenje treguese me shume e cila e lidhe Tomorrin me zotin
    Po e provojmi,
    Kulmakun s'eshte veshtire ta gjejmi, por Salcake, sa kilometra ka nga kruKruja dhe se ai vend eshte mbi guri ap si, shifen gjurmet e kembes apo ne ēka duhet te koncentrohem une nga larte qe fluturoj si shpend ?
    Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar mė parė nga Kreksi Lexo Postimin
    Po e provojmi,
    Kulmakun s'eshte veshtire ta gjejmi, por Salcake, sa kilometra ka nga kruKruja dhe se ai vend eshte mbi guri ap si, shifen gjurmet e kembes apo ne ēka duhet te koncentrohem une nga larte qe fluturoj si shpend ?
    gjurma e kembes eshte mbi gure me thane--permasat nuk duhet te duken nga earth--perafersisht duam te kemi nje ide.

LIQENI NEN TOMORRE

THUHET se nen Tomorre gjendet nje liqen ne te cilin hyne vetem nga shpella qe quajtem "kerthiza e botes".Une e kam degjuar qe ne femijri,por tani ma rikujtuan miqet e mi nga Sulova.Thuhet se ky liqen nuk duhet te cahet pasi ne se ndodhe kjo ateher vjene shkaterrimi i botes .Edhe ne Psiloritin e Krete eshte gjendur nje liqen i tille.Besohet se jashtetoksoret kane baza te nendheshme ,nuk e di sa qendron kjo ,por ne imagjinate munde ta lidhim me ardhjen e Zotit --mbi te gjitha me Argonaftet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga alfeko sukaraku : 08-02-2009 mė 17:43

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Nga Kulmaku deri ne Kruje ka=111 kilometra...
    Na mungonte edeh Kulumaka, keto shetitje ngjajne ne ato emisionet; gjetja e thesareve mbi harta...dhasht zoti e gjejmi Dodonen, se paku nje, megjithese une mendoj se ka shume Dodona.
    Aty ku thuani ka thesare tek "Thana e Madhe" udhepershkruesit tone se ne shekullin e XIX te gjithe banditet nga tera trevat qe edhe nga greqija mblidheshin aty afer Tomorrit..;vend strehim natyral, pra me siguri k edhe sot thesare aty jo me ton por me kile...

Askush nuk te pyt: ē'ka bere atedheu per ty por ē'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Faqja 68 prej 91 FillimFillim ... 1858666768697078 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Etimologjia e emrit Pellazg
    Nga Henri nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 511
    Postimi i Fundit: 13-07-2014, 14:41
  2. Kisha ėshtė Njė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 29-05-2010, 11:25
  3. Qėllimi dhe kuptimi i fesė - besimit
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 04-12-2004, 16:59
  4. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •