Close
Faqja 43 prej 255 FillimFillim ... 3341424344455393143 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 421 deri 430 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Pelikani eshte ky zogu ne foto Dikur dhe Liqeni i Prespes ka patur shume te tille, madje dhe Keneta e Maliqit ku vendasit i quanin nosite. Por fatkeqesisht jane zhdukur dhe tani ne mos gabohem pervec Lagunes se Karavastese nuk i gjen me ne vend tjeter.
    DMTH sq. i thuhet NOSIT e jo PELIKAN.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    http://www.answers.com/topic/pelican?cat=health

Linkun me lart e mora random nga interneti. Ka te dhena mbi madhesine e zogut dhe gjatesine e flatrave, pershi edhe nje me flatra ta hapura. Kjo per syen se pelikani Dariusit m'u duk shume dull (i remdomte) Kjo nuk do te thote qe nuk eshte pelikan realist, por jo pelikani qe eshte bere simbol kombetar.

Darius, pelikane jane gjetur edhe ne ravijezimet e pashpjeguara ajrore ne Amerikat, jo?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 23-01-2008 më 23:54
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    DMTH sq. i thuhet NOSIT e jo PELIKAN.
    A thua pellazg te jete fjale shqip?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une mendoj se eshte gabim te perzihet "pelikani" me lejlekun e pash edhe une dallimi eshte mjaft i madh pelikani ngjet ose eshte kusheri i afert me ibisin egjiptian, madje kane dicka te perbashket -stilolapsin!

Emrin "Pelikan" e kam hasur ne firme stilolapsi a "Penkalle" e cila poashtu duhet te jete firme stilolapsash e me kete ka gjase te madhe te jete edhe emer i ndonje shpeze te ketij lloji.

Por Lejleku eshte Lejlek, eshte i bardhe eshte vendor dhe jeton siper shtyllave te larta ose oxhaqeve te vjetra. Nuk kam dyshim se lejleku eshte pellasgu. Pavaresiht pse njera pjese e Lelegeve homerike luftoi kunder Trojes ndersa tjetra per Trojen.

Se si u transformua emri i popullit ne ate qe e njohim si "pellasg" veshtire ta kuptojme sepse ne nuk dijme si jane quajtur vet. Por lidhja mes Lelegeve, lejlekut dhe emrit pellasg e pellargi eshte e pa kapercyeshme sepse imponohet si nje lidhje organike e pa shkeputur nga kuptimi dhe subjekti.

Per qeshjten e hutimit te peles dhe pellumbit jame spjeguar disa here me pare bile edhe ketu se vjen si rezultat i ndryshimit radikal ne Zodiak. Yllesia e pellumbeshave u shnderua ne yllesine e pelave. Pse, si, kush, nuk jam brengosur ta percaktoj. Por besoj se me pak shfletime komparative do te zbulojme faktorin politik ushtarak etnik apo thjeshte kulturore qe e solli zevendesimin e pellumbeshave me pelat e shirave te veres.

Te gjitha sa ja atribuon lejlekut (stork) - e njoh shume mire kete shpeze- i pershtaten me se shumeti pelikanit. Po ashtu, Pelikani me siguri eshte Ibisi Egjiptit.

Ne nje teme tjeter ke debatuar qe Ibisi eshte shkronjesi Thotit. Kjo perforcohet nga fakti qe Zeusi eshte mekembesi Hermes/Thotit sipas nje teorie.

Teoria tjeter (kontradiktore me te paren) thote qe djali i vogel i Noes, Chami trashegoi pushtetin e te jatit. Ne e njohim Chamin si Zeus.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 23-01-2008 më 23:51
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Eshte ndonjeri ne gjendje qe te nxjerri kuptim nga shkrimi i meposhtem. Po e bej si paranteze qe shkrimi nuk ka asnje teori qe mund te jete pellazg apo ilir. Thjesht dua te lexoj idete qe mund te dalin ne postime ne lidhje me kete shkrim.

• E para, ajo qe nuk eshte pellasg po dallohet qe ne dukje te pare. Apo jo?
    • E dyta, shkrimi nuk eshte shkrim por alfabet. Pra aty nuk shkruan asgje.
    • E treta, ka shume shkronja per te qene me e vjeter se shekulli VII pes, (eshte fonetik), kurse simbolik nuk mund te jete sepse ka shume pak simbole.

Pergjithesisht mund te themi se nuk eshte shkrim fare sado qe shumica e simboleve qe mund te jene edhe konstelacione, u perngjajne apo u pegjigjen plotesisht disa variantave te alfabetit etrur dhe fenikas. Qe do te thote se eshte "forged"
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    A thua pellazg te jete fjale shqip?
    Si ka mperseritur shpesh, nuk jam i prirur te besoj se Pellasg eshte autonim.

Se si u transformua emri i popullit ne ate qe e njohim si "pellasg" veshtire ta kuptojme sepse ne nuk dijme si jane quajtur vet. Por lidhja mes Lelegeve, lejlekut dhe emrit pellasg e pellargi eshte e pa kapercyeshme sepse imponohet si nje lidhje organike e pa shkeputur nga kuptimi dhe subjekti...
    ...ndermjet te dy gjuheve!
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Sikurse edhe fjala pelikan. Pelekan ka analogji shume te sakte me Pelegi se sa Lelegite. Per mendimin tim Lelegi jane koka tjeter e
    Peleg(k)ive ne flamur. Sikurse Aleksandri me pas ata synonin drejt Azise.

Shiko tani :

n-OS-it /OSa (mali)/Ath-OS/OS-shqiponje ne hittisht
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 24-01-2008 më 00:11
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Te gjitha sa ja atribuon lejlekut (stork) - e njoh shume mire kete shpeze- i pershtaten me se shumeti pelikanit. Po ashtu, Pelikani me siguri eshte Ibisi Egjiptit.

1. Ne nje teme tjeter ke debatuar qe Ibisi eshte shkronjesi Thotit. Kjo perforcohet nga fakti qe Zeusi eshte mekembesi Hermes/Thotit sipas nje teorie.

2. Teoria tjeter (kontradiktore me te paren) thote qe djali i vogel i Noes, Chami trashegoi pushtetin e te jatit. Ne e njohim Chamin si Zeus.
    Mendoj se eshte e kunderta, ato te nositit i pershtaten atributeve te lejlekut.

1. Fakt Ibisi eshte Thoti egiptian.

2. Ne cka e mbeshtet pretendimin se djali i Noes (cili eshte 'Noa' ne mitologjine shqiptare?) Çami, te ne njihet si Zeus?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Per piken e pare, qe Peleget jane me te lashte, me sakte jane origjina e lelegeve zgjerova postin tim me lart. Kjo eshte pika krysore ku kamei pasur gjithenje kundershti. Sic jame shprehur shpeshhere, une mendoj se Ballkani ka qene pika centrigugale e kultures pellazge qe me pas eshte shperndare ne Azi. Gjetja e relikeve siriane nderkohe qe asgje domethenese nuk i ka qendrusar kohes ne ballakn, shpjegohet me invazionet e panumurta te shoqeruara me shkaterrim per shkak te urrejtjes ndaj te bukures dhe me te lartes.

Chami eshte nje nga tre djemte e Noes (me i vogli) sipas literatures se shkaterruar dhe te ckishezuar nga keshilli Nikeas. Mendohet qe permbytja te kete ndoshur kur Noa ishte rreth 600 vjet.
    Aeneas Dardanus

Darius, pelikane jane gjetur edhe ne ravijezimet e pashpjeguara ajrore ne Amerikat, jo?
    Sakte.

• E para, ajo qe nuk eshte pellasg po dallohet qe ne dukje te pare. Apo jo?
    • E dyta, shkrimi nuk eshte shkrim por alfabet. Pra aty nuk shkruan asgje.
    • E treta, ka shume shkronja per te qene me e vjeter se shekulli VII pes, (eshte fonetik), kurse simbolik nuk mund te jete sepse ka shume pak simbole.

Pergjithesisht mund te themi se nuk eshte shkrim fare sado qe shumica e simboleve qe mund te jene edhe konstelacione, u perngjajne apo u pegjigjen plotesisht disa variantave te alfabetit etrur dhe fenikas. Qe do te thote se eshte "forged"
    Ashtu eshte, alfabet por qe perben shkrim. Ndersa per periudhen kohore je gabim. Eshte jashtezakonisht i vjeter. Mund te quhet si shkrimi primordial. Do dilja shume jashte teme po ta vazhdoja ketu pasi ka implikime te tjera dhe tema do zgjerohej ne nje hull te 'frikshem' informacioni. Mbase tek nenforumi tjeter ku shkruaj mund ta zgjeroj si teme kur te kem kohe.

p.s. Ne lidhje me Ibisin edhe une mendoj se eshte pelikani. Ndersa per emrin nosit eshte thjesht emri qe perdorte zona e Korces. Kjo nuk rrezon emrin pelikan per nga vjetersia.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •