--------------------------------
--------------------------------
Ne kete mbishkrim varri etrur, tek kjo fjali besoj se kemi te shkruar emrin e vdekjes por mund te jet edhe emri t'rego rrefe megjithse nuk e die italishten por edhe ne italisht fjala prego i bie lutje nese nuk gaboj ,por eshte zanorja u qe e percakton kete emerpra behet fjale per vdekje.
Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 15-06-2008 më 17:52
Kreksi eshte mendimi imi dhe besoj se eshte bindes
LEXOET NGA EDJATHTA NE TE MAJT
LA= U NDA
RO =JET
SEIA= se-ja ose epitet zoja
NTE=naten
F'REGU=V'DEKU
Lexo te Meshari i Buzukut hasim ne emrin b'deku, b'dekun kjo parashtesa
b-p =V eshte kjo germa FTne kete tekstin e z'madhuar.
Pershendetje
Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 16-06-2008 më 04:29
barat
është e modës që ç do gjë e panjohur të quhet greke,por këto kohët e fundit dijetarët evropian kanë filluar të shprehen kështu greek,but not greek : .Ashtu sikur se pranohet nga gjithsia dijetare se nuk njihen aspak mbishkrimet e gjuhës jone-por nga ana tjetër ato grupohen në "një dialekt i greqishtes".kjo përrallë duhet të marrë fundë.
mbishkrimi etruskë që ka sjellë xhgashi,lexohet djathtas majtas edhe ka për fjalë të parë emrin LARO i cili shumëpërmëndet si një nga emrat që ka pjellë shenjtorë e trima---mundë të thoja se kryen rolin e shënmëris ,sipas botkuptimit të mëvonshëm kristian.Laro delë të jetë e jëma e dy vëllezërve Larisalit edhe Aulit.Në mbishkrimin e Kortonës ,Larisali delë si person i keq i cili vriste shpendë e peshqë,ndërsa "SA LINI VETË NAL LARTË VELARA AULESI PURI AULESHËN LATINASE. ndërsa tek mbishkrimi peruxhias tek urat thëna larza uj la udhën vëllara(Auli)
fjalët e mbishkrimit që solli xhgashi lexohen kështu.
LARO.SEIANTE T REPU TUTNAL.
ndarja e tyre është e diskutueshme,po kështu edhe kuptimi
në shikim të parë dallohen fjalët e shqipes.LARO-SHEI-REPU-TUT-NAL ,por duhet kohë edhe shume mendime të kundërta që të dalin një përfundimë i plotë mbi këtë mbishkrim.
Pershendetje
Me falni ndoshta po nderhyj pake tek diskutimi juaj por skemi pse te diskutojmper disa gjera tek kjo tema ,edhe pse keni te drejt ju te nderuar te dy pamvaresisht se kush jeni ne qe skuptojm anglishten materiali qe keni postuar eshte pa paefektshem ndoshta ka shume rendesi por kot.
Mua me intereson te veqoj shkrimet pellazge yllire etrure me sakt te di se cilat veqori e bejn te dalluar nga keto shkrimet e ketyre grekerve ketu eshte nevoja te angazhohen antaret e interesuar dhe te japin mendime dhe me pas te sjellim nje perfundim sebashku.psh
1.Pse shkruhej nga e djathta nete majt
2.Pse shkruhej ne menyr gjarprore .
3.Kush mund te jet origjinali i formes se germes
4.Sa mundemi ti perkthejm keto texte etj .....Pershendetje
Alfeko dikuj ndoshta i konvenon te diskutojm per secilen gje tek kjo teme sepse jane diskutime qe nuk i has gjetiu .
Pra per sai perket drejtimit te shkrim leximit , besoj se e keni te kjart pse shkruhej nga e djathta ne te majt,nese kam cekur me pare prap po e ceku drejtimi i shkrimit eshte i qellimshem sepse baza e germave jane YJET, PLANETET -SISTEMI DIELLOR shiqo analizo se ka kuptim shume te madh ky veprim,kush leviz rreth diellit eshte toka -planeti e germa simbolizon planetin pse germa d ngatrrohet me r te shkrimet pellazgo-yllire – ne duhet shfrytzojm koinqidencen e emrit A-m-o-n RA te hieroglifet pra kyemeri dedikohej diellitnese nukgaboj, a nuk e keni te kjart qe germa x paraqet numrin 10 qe kakuptimin e diellit apo e dhena tjeter dy germa v formojn germen X 5+5 =10 formojntersin e numrave kulmin e piramides, une kam bindjen se numrat jan argumenti me i bindshem per deshifrimin original te germave Pellazge-Yllire
Menyra e shkrimit nga e djathta net e majte ska lidhje me stilin e shkrimit arab pra germat PELLAZGE-YLLIRE jane me te vjetra se shkrimi arab e se shkrimi grek e latin.
Pra drejtimi i shkrimit Pellazg beri qe te ruhet orgjinaliteti i emrit dhe germave kete gje e deshmon me se miri forma e numrave qe perputhet me germat e Lemnosit po them te Lemnosit se shkrimi Pellazg perdorej edhe ne veri por edhe ne jug gjithashtu edhe ne perendim kemi zbulim ku germat jan gravuar ne gure ne new meksike para shume mileniumeve, greket ishin te fundit qe vetem kopjuan germat dhe lexuan nga e majt, por ndikuan aq shume sa qe e bene lemsh origjinen e germave me ndihmen e te tjerve sidomos tradhtareve -kopilave qe per nje grusht para leshon nje teze apo hipotez ngrit ne piedestal te huajin dhe shkel mbi kulturen e te parve te vet .Ju bej pyetje disa ve qe mbrojn termat grek shkrimi i mumijes se zagrebit eshte i shkruar greqisht apo si !!!!
Tani ti kthehemi punes jemi ne fund te A-beres ne fillim te A-veres A bearit-beharit shiqojeni se nga rrjedh emri etrur per stinen e pranveres abera .
Pra Pellazget-Ylliret ishin popull autokton
Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 17-06-2008 më 16:46
Alfeko kjo eshte per ty,
Mbishkrimi i meposhtem:
ndoshta mund te transliterohet me kete grafik:
![]()
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
dias10
nuk mundë të flasë dotë për "mbishkrimin!".Rokjet që paraqet aty përdoren në shumë alfabete të ndryeshme,ndaj për mua mendimë më të plotë për çështjen do kemi pas 20 vjetës-kur të kenë dalë breza të rinjë shqipthënës(albanologësh).Mos ma merr për keqë--nuk dua të flasë me hamëndje për diçka që nuk e njohë mirë.
miku imë xhgashi.Ke ndërmënd të na sjellësh ndonjë gjë interesante?.Pasi shumë mungesa ke marrë këto kohët e fundit.mos i trembë të rinjët që futen në temë,pasi shpresojmë të mësojmë edhe nga njohurit e tyre.Atë që ata e postojnë në gjuhë të huaja ...ne e gjejmë në gjuhët që njohim...në se jo..ju kërkojmë shpjegime.
me qe jam qepur Pilikës andej nga tema e dodonës ...po e sjellë edhe një xhiro këtu të na japin një të thënë nga karl paç.
fletë për "krizën" që e kishte pushtuar botën kristiane dikur!.Nuk kishin gurë të ndërtonin kishat edhe morën "hua" nga Apollonia pellazge .Sotë përbëjnë monumente kulture të kulturëshkatërruesve.Po doni më në këtë drejtim ,lexoni ben karabushin..pasi katragjyshi i tijë duhet të kishte ndërrmarje për shkatërrimin e qytetrimit pellazgë shqipfolës edhe ndërtimin e kishave....ose vreni tvsh e cila edhe përse është televizion shteteror i një shteti shumëfretare,sërishtë vetëm kishat tregon ç do herë para lajmeve satelitore....siç duket xhamit duhet të jenë ndërtuar me matrial jo shqiptarë,ndaj nuk i reklamon
BRETKOSAT E MOÇALIT,SE ÇE VRANË DRENË E MALIT.
lasgush poradeci
Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 18-06-2008 më 13:50
Krijoni Kontakt