Close
Faqja 53 prej 255 FillimFillim ... 343515253545563103153 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 521 deri 530 prej 2545
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ok.po te ndihmoj une disi!
    Numeracioni etrusk eshte mjaft interesant,romanet(romaket)moren nje pjese te mire te tyre.
    karakteristike eshte,se lexoheshin nga e djathta ne te majte.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    me 1950 ,michael ventri ishte i mendimit se"linear b ,eshe gjuhe etruske ,ose e familjes etruske"....shih anna saconni ,"M Ventris ,Work notes........f 131"

me 1953 shpalli njohjen e alfabetit te linear b

me 1956 ,u vra ne nje karambol automobilistike..........shume dijetare flasin se u vra qellimishte.

thomopulo 1912 verteton se gjuha e pellazgeve eshte e njegjajshme nga etruria deri tek shumeret....ndaj ventri 1950...ishte afruar shume zgjidhjes se enigmes se linear b.......ndoshta edhe vrasja e tije me 1956....."ishte nje rastesi...e turrave te drureve"???

linear a?

me michael ventrin ,vdiq edhe shanci i leximit te linear a,si edhe perparimi ne kete drejtime.
    Vazhdimin e rruges se Ventrit MUNDET TA BEJ VETEM SHKOLLA SHQIPE=SHKOLLA E GJUHES MEME .

KAM PROBLEM ME LIDHJEN AJRORE TE LAP TOPIT...NUK HYJ DOTE NE FORUM QE TE POSTOJ...NE SE DIKUSH MUNDE TE SJELLIN NUMRAT ETRUSKE NGA 1-6 ,DO ..ME KRIJOJ MUNDESIN QE TE SHTROJE NJE IDE TE RENDESISHME SIPAS NJOHURIVE PERSONALE.

Keto jane te dhena mjaft interesante por megjithate;
    Ketu ekziston vetem nje problem i vogel alfeko.

Vet etrusket dhe etruskishtja duket se jane rreth 500 vjete me te rinje se shkrimi linear A.

Pastaj perse te mos jete gjuha e shkruar ne linearin A, proto-albane?

Mes tjerash une mendoj se lineari A nuk eshte alfabet fare por nje variant mes hiroglifikut dhe piktografikut. Me kete dua te them se ai shkrim nuk permban fjale fare por idioma kuptime te plota ashtu qe po i njohe simbolet, shkrimin do te mund ta lexosh ne cilendo gjuhe qe te deshirosh. Njesoj si japonishten ose kinezishten. Ata perdorin shume pak silaba tingullore ne shkrim edhe ato vetem athere kur nuk kane care.

Prandaj une mendoj se ne cilendo gjuhe qe te kete folur populli qe i ka shkruar ajo gjuhe nuk figuron ne ate shkrim. Dhe ky problem mund te paraqese veshtiresi te medha ne kete drejtim.

Besoj se nuk do te ishte aq keq pote shikohej pak me seriozisht ky problem.

Pershendetje.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Ja edhe nje tabele krahasuese

Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 01-02-2008 më 07:14

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Se mar vesh pse nje here del e nje here jo kjo foto.

Me poshte eshte linku direkt

http://img2.freeimagehosting.net/ima...2950538ce6.gif
    Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 01-02-2008 më 07:26

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Provo ta mbyllesh faqen e browserit ne te cilen i ke ngarkuar sepse ka mundesi qe i mban peng dhe nuk i validon deri sa te kesh naviguar jasht asaj faqe duke pritur bashkangjitje te reja...
    (Vetem sygjerim se mund te mos kete lidhje fare)
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Ne te njejten kohe çdo popull stabilizoi bazen e sistemit te tij numerik dmth,ne praktike.sasia e shifrave qe perdoren:ne kemi 10,dhe ne fakt sistemi jone eshte" me baze 10".por ne te kaluaren kane qene perdorur sisteme me baze 12,me baze 20(Maja),me baze 60(Sumeret).
    deri dhe me baze 2,si sistemi binar i perdorur sot nga kompjuterat qe ka dy simbole:0 dhe 1,fikur dhe ndezur.
    bazat e vogla kane avantazhin e thjeshtesise,por gjenerojne numra shume te gjate.150 me baze 2 behet 10010110.idealja eshte baza 12,sepse eshte nje numer lehtesisht i pjestueshem.
    por ne fund triumfoi baza 10 per nje motiv fiziologjik banal.10 eshte numri i gishtave tane.
    sa ishte baza e numrave etruske?
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga walter Lexo Postimin
    Ne te njejten kohe çdo popull stabilizoi bazen e sistemit te tij numerik dmth,ne praktike.sasia e shifrave qe perdoren:ne kemi 10,dhe ne fakt sistemi jone eshte" me baze 10".por ne te kaluaren kane qene perdorur sisteme me baze 12,me baze 20(Maja),me baze 60(Sumeret).
    deri dhe me baze 2,si sistemi binar i perdorur sot nga kompjuterat qe ka dy simbole:0 dhe 1,fikur dhe ndezur.
    bazat e vogla kane avantazhin e thjeshtesise,por gjenerojne numra shume te gjate.150 me baze 2 behet 10010110.idealja eshte baza 12,sepse eshte nje numer lehtesisht i pjestueshem.
    por ne fund triumfoi baza 10 per nje motiv fiziologjik banal.10 eshte numri i gishtave tane.
    sa ishte baza e numrave etruske?
    Per numra me baze 12 nuk kam degjuar dhe kjo mund te ndodhe per nje arsye te thjeshte nuk jam shume i njohur me sistemet numerike. Por me duket shume i palogjikshem dhe superficial. Nuk e besoj te kete ekzistuar.

Ne kohet me te vjetera pra para se ta pranonim numrin dekad si sistem i bazes numerike ne kemi perdorur sistemin vigezimal pra me baze 20.

Nje nder relikteet e ketij sistemi eshte gjallon edhe sot ne ngaterresen gjuhesore qe paraqet numri dhe emri i numrit 20 pra "njezet" logjikisht do te duhej te ishte 2-zet por nuk eshte pikerisht per shkakun se ky emer numri eshet survival i sistemit tone numerik vigezimal me baze 20 (njezet) e jo dekad.

as per numra me baze dy nuk kam degjuar si per sistem numerik te "gjalle" ose natyral te shoqerive.

Bukuria e numerave etrur (te njohur me vone si Latin) eshte ne faktin se ata sipas mendinit tim, kane baze ne ideogafi.

p.sh.
    I -eshte nje (kurse vet shprehja (numerike) nje eshte sinonim i vetes, njerit, -uni, "unë").

II - eshte dy (cift prej ku edhe kuptimi foljor dua, dashur,)
    III - si ideogram serish jane te vete dhe ajo qe eshte e bukur eshte pikerisht katershi, i cili ka per shkak, si dhe per fakt te origjines ideografike te tyre dy mundesi te paraqitjes.

e para IIII -pra kater veta perjashta/ne te hapur. si dhe forma tjeter ideore qe lidhet me numrin pese.
    V - te clin kur ta rrotullojme mbare i ngjet nje kulmi pra nje strehe. Vendstrehimi te parapare per pese persona. Dhe perse pese? Per te eskivuar ciftezimin e ushtareve qe gjinden brenda. (Pra ky sistem eshte shpikur per nevoja ushtarake, pra nuk eshte sistem numeruse civil).

Pra mbetem te alternativa e paraqitjes se katershit qe ishte IIII ose alternativisht:
    IV - si "short-hand" ose shkurtese e IIII e qe ka kuptimin nje jasht pesveteshit.
    Keshtu vazhdon idea me gjashten ku kemi nje pesvetesh dhe nje teper jashte ne kahun kah shtohen : VI.

Prandaj nuk do te ndalemi te interpretimi i nentshes sepse eshte ne vazhdimsi te se njejtes logjike, per t'u ndalur te dhjeta. e cila ka nje simbol pak me te cuditshem. Por qe ne fakt perbehet nga sumimi i dy VV qe piketakohen per te formuar nje simbol te vetem ne pamjen X.

Une mendoj se edhe ky sistem ishte vigezimal ne fillim... gje qe e deshmon ekzistimi i simbolit x te futur ne katror ngjashem me kete Ä; njese nuk e di a do te dale....
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Por ne fakt une e di shume mire ku e kishte fjalen alfeko,6 numrat e pare te sistemit dhjetor etrusk,ne fillim nuk ishin shkruajtur me numra por me shkronja.
    dhe keto 6 numra/shkronja jane te paraqitura tek foto me poshte.
    pse etrusket i shkruanin numrat me shkronja/germa,a e di ndonjeri!!
    UNE JAM TI-TI JE UNE

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Zberthimi i gjuhes etruske eshte i lidhur ngushte me numerologjine e saj,nje interpretim i numrave etruske eshte ky.
    1-thu...2-zal...3-ci...4-huth...5-makh...6-sa
    ndersa tjetri per 4-sa dhe per 6-huth.
    pra 4 numra jane te sigurte.barat!nr 4 dhe nr 6 nuk dihet mire,varet sipas interpretimit

do isha kurioz si i interpreton personalisht alfeko!
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 01-02-2008 më 08:45
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga walter Lexo Postimin
    Zberthimi i gjuhes etruske eshte i lidhur ngushte me numerologjine e saj,nje interpretim i numrave etruske eshte ky.
    1-thu...2-zal...3-ci...4-huth...5-makh...6-sa
    ndersa tjetri per 4-sa dhe per 6-huth.
    pra 4 numra jane te sigurte.barat!nr 4 dhe nr 6 nuk dihet mire,varet sipas interpretimit

do isha kurioz si i interpreton personalisht alfeko!
    Renditja eshte ne formen e nje kubi, por nuk korespodon me ata qe perdoren per te luajtur bixhoz. Ka mundesi te jete edhe formule matematikore

Pra, jane ne kete menyre:
    Ndryshuar për herë të fundit nga BARAT : 01-02-2008 më 09:09

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •