Nuk mund te them se te kuptova 100% por ama qe me vure ne mendime me vure.
faleminderit per pergjigjen!
Nuk mund te them se te kuptova 100% por ama qe me vure ne mendime me vure.
faleminderit per pergjigjen!
OK paramendoje se R - eshte nje rreze (drejtez) me gjatesi te papercaktuar, tani paramendoje ate rreze te futur ne G - qe eshte nje lloj kllape e cila ate e shnderron ne nje segment, pra ne vi me gjatesi te perkufizuar. Keshtu RG shnderrohet ne nje nocion variabel te distancave te caktuara por pa emerues te vleres. La - eshte nje nyje e perparme shquese jashtzakonisht e vjeter e gjuhes shqipe (kryesisht) me gjini asnjanese.
Pra thirrja lele dhe emri leleg nuk kane te bejne me shprehjen larg, sepse kjo do te insistonte te kete te beje me shprehjen lanun, lënë, qe kerkon te kaloje permes formes lang dhe rotacizmit te 'n' ne 'r' per te dhene larg sic kisha cekur ne fillim te analizes se fjales.
[bonus]αναλυσει; αναλυση
Ta zeme shprehja "ana+lizë" eshte fjaleformim i shprehjes se korruptuar shqipe. Shprehja "anë" ka gjithnje kuptimin e te kundertes. Nuk mund te ekzistoje nje ane pa anen tjeter [pa te kunderten]. Pra shprehja "anë" nenkupton te kunderten me dicka qe i vihet perballe. Kur kesaj shprehje ia shtojme fjalen "lizë" qe eshte forme e korruptuar e shprehjes tjeter shqipe "lidhë" fitojme kuptimin e kundert te veprimit lidhes. Pra analize do te thote te marrim dicka te lidhur per te bere te kunderten. Pra zgjidhje, zberthim...
b.b. troy iii p.a.e.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Baptist,te paskam kuptuar mire qe me pare!
Dhe me lind nje pyetje tjeter(qe s'ka lidhje me temen),mos eshte pak si arbitrare te interpretohet fjala duke u nisur nga simbologjia e shkronjave qe e perbejne.
Se keshtu del se edhe fjale si Dergoj apo Hark(Arc)RC,apo Seks(sex)X,mund te shpjegohen,ne menyra te ngjashme.
E ke gabim, ta zeme shkronja R nuk eshte interpretuar si simbolike por si kuptim. Shenje fjale. Zberthimi i siperm eshte sikur ta analizojme nje fjale te perbere nga fjale te vecanta me kuptime te vecanta te cilat ne fjaleformim jaspin nje kuptim te ri ose me te avancuar. Ndersa vet platforma duhet te kufizohet ne dicka. Cdo metode ka kufijet e e zbatueshmerise se vet. Ajo metode nuk mund te perdoret per fjale te kategorise se superstratit leksikor sic eshte "dergoj" ta zeme, sepse kjo fjale rrjedh nga nje fjali e kompaktuar ne kaq tinguj e jo nga tinguj te pervetshem te shprehjeve parahistorike. Secila fjale kerkon fillimisht percaktimin e metodes adekuate te analizes sepse gabimi ne kete hap te jep rezultat plotesisht te gabueshem final sado qe ai proceduralisht eshte ne rregull.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Mendon qe eshte Lejleku? Nga ana ime kam menduar gjithnje se ai duhet te jete Pelikani , ose sic njihej ne lashtesi Pelekani.
P'ele ose "po e lej", Peleumb, pellumb, Peleasg, Pelek-an.
Pelikani eshte nje shpeze e ralle, por i njohur mire ne lagunen e Karavastase. Pelikani, ndryshe nga lejleku eshte i lidhur me ujin.
Pervec kesaj, Pelikani ka vecori shume te peraferta me lejlekun, te tilla qe pelikane eshte interpretuar si lejlek dhe jo e anasjellta. Pelikani kujdeset shume per te zogjte dhe per te moshuarit ashtu si edhe lejleku. Pelikani eshte i bardhe, me luspa, me thonj palmore. Pelikani eshte skematizuar ne shumicen e grafikave te vjetra me sqep te drejte te kthyer te ngjashem me shqiponjen, me flatra te hapura dhe mund ta gabosh per shqiponje...Pelikani urren gjarperin si edhe lejleku, por ndryshe nga ky i fundit eshte ne gjendje t'i ringjalle zogjte e vet te mbytur nga gjaperi me gjakun e tij.
Ne pulpitren e Katedrales se Oksfordit (Britani) para restaurimit qendronte {pelikani} mbi pedestalin Gent, pas Zotit Trini me bistake rrushi.
Cfare bashkon Leus/Laus me Peleus, me veren qe pijne Zotat dhe me lumin e argjentit dhe G-ent?
Shume thone qe ketu fillon heraldika.
Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 23-01-2008 më 22:59
Aeneas Dardanus
Tungat'
Une nuk e di cfare eshte pelikani fare. Ne mjedisin tim social nuk ka pasur te tille madje nuk ka as lejleke me por te pakten thuhet se ka pasur ne te kaluaren me siguri te plote dhe dhe se ishin shtegtare te regullt. Por me tharjen e kenetave dhe ndotjen e shtuar te mjedisit me nuk kane ardhur.
A ka mundesi te jete e njejta shpeze? Lejleku eshte i bardhe si bora. I madh sa pothuaj Fiati 750Por strofullat i ndrton larte dhe mbi shtylla ose oxhaqe te vjetra qe nuk tymojne me tre kater krah drunje. Ciganet Cergare u kane rene me qafe me se shumti, duke i vrare dhe duke ua prishur strofullat per dru zjarri.
Ajo qe sapo pash ne foto ishte se skajet e kriheve i kane te ngjyrosura por te ne thone se kane qene te bardhe plotesisht te bardhe. Apo ndoshta une nuk e mbaj ne mend por qe me krahe te shtrire po arrikan vertet 3.2 metra qenka e vertete.
Per pelikanin nuk di gje madje nuk e di as a eshte fjale e fjalorit shqiptar.
Aeneas Dardanus
Pelikani ngjan shume me lejlekun, nga ana fizike. Ne ndryshim pelikani ushqehet me peshq, dhe ka nje strukture te cuditshme te sqepit. Laguna e Karavastase ne Shqiperi (e)ishte nje habitatet e mbetura te pelikaneve me shumice.
Ja ish-pulpitra e katedrales se Oksfordit. Nje pelikan te vizatuar e keni ne fund. Beni pak krahasimin mes pelikanit te Norwitch dhe shqiponjes sone/romake (sqepin skematik, caponjete dhe luspat. Shqiponje dykrenare me luspa qe shtrengon gjarpinjte/ si rreze vetetime nder caponjte.)
http://penelope.uchicago.edu/oddnotes/pelicans.html
Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 23-01-2008 më 23:13
Aeneas Dardanus
Pelikani eshte ky zogu ne fotoDikur dhe Liqeni i Prespes ka patur shume te tille, madje dhe Keneta e Maliqit ku vendasit i quanin nosite. Por fatkeqesisht jane zhdukur dhe tani ne mos gabohem pervec Lagunes se Karavastese nuk i gjen me ne vend tjeter.
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Eshte ndonjeri ne gjendje qe te nxjerri kuptim nga shkrimi i meposhtem. Po e bej si paranteze qe shkrimi nuk ka asnje teori qe mund te jete pellazg apo ilir. Thjesht dua te lexoj idete qe mund te dalin ne postime ne lidhje me kete shkrim.
![]()
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Une mendoj se eshte gabim te perzihet "pelikani" me lejlekun e pash edhe une dallimi eshte mjaft i madh pelikani ngjet ose eshte kusheri i afert me ibisin egjiptian, madje kane dicka te perbashket -stilolapsin!
Emrin "Pelikan" e kam hasur ne firme stilolapsi a "Penkalle" e cila poashtu duhet te jete firme stilolapsash e me kete ka gjase te madhe te jete edhe emer i ndonje shpeze te ketij lloji.
Por Lejleku eshte Lejlek, eshte i bardhe eshte vendor dhe jeton siper shtyllave te larta ose oxhaqeve te vjetra. Nuk kam dyshim se lejleku eshte pellasgu. Pavaresiht pse njera pjese e Lelegeve homerike luftoi kunder Trojes ndersa tjetra per Trojen.
Se si u transformua emri i popullit ne ate qe e njohim si "pellasg" veshtire ta kuptojme sepse ne nuk dijme si jane quajtur vet. Por lidhja mes Lelegeve, lejlekut dhe emrit pellasg e pellargi eshte e pa kapercyeshme sepse imponohet si nje lidhje organike e pa shkeputur nga kuptimi dhe subjekti.
Per qeshjten e hutimit te peles dhe pellumbit jame spjeguar disa here me pare bile edhe ketu se vjen si rezultat i ndryshimit radikal ne Zodiak. Yllesia e pellumbeshave u shnderua ne yllesine e pelave. Pse, si, kush, nuk jam brengosur ta percaktoj. Por besoj se me pak shfletime komparative do te zbulojme faktorin politik ushtarak etnik apo thjeshte kulturore qe e solli zevendesimin e pellumbeshave me pelat e shirave te veres.
Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 23-01-2008 më 23:36 Arsyeja: venie te citatit sepse paskan hecur postime ndermjet
Aeneas Dardanus
Krijoni Kontakt