Close
Faqja 32 prej 255 FillimFillim ... 2230313233344282132 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 311 deri 320 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Nejse kur jemi te M&B kemi te bjeme me nje qeshtje krejtesisht tejter gjyhesore Mi eshte baza e fjales dhe Bi eshte po e njejta fuzionimi i te dyjave (ende nuk arrij t'ia percaktoj kohen ose periudhen historike kur ka ndodhur kjo) prodhoi formen mbi e cila ne malesi e shkurtoi me kontrakcion deri te forme Pi

Nuk ka ekzistuar dallim dialektikor dhe nuk ekziston baza e shprehjes eshte m/b-i cila do eshte e sakte. Nderkohe qe Bi kishte edhe kuptime tjera nuk u ruajt e vetmuar. Dialektet pesuan ndryshime te njeshme vetem gjate periudhes se pushtimit turk...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Dialektet janë kriju si pasojë e asaj që arumunët u vendosën përgjatë rrugës Via Egnatia duke i ndarë më dysh dy fiset e mëdha, Veri e Jug. Të izoluar nga njëri tjetri, u krijuan dy dialekte.
    Kështu që ndarja është shumë e vonshme. Prandaj në atë kohë nuk ka pasur këso dallime sikur sot, por dallime tjera.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    mite e legjenda, ma realisht transmetime nga mendja e kethjellte e disa pseudohistorianeve qe merren me regjionin ashtu per ta modeluar ate histori sipas kajtjeve te tyre subjektive e jo per ta njohur a thelluar njohurione.

arumunet nuk kane pasur kurrfare impakti ne shoqerine tone. Ata po deshen lejoheshin te kycen ne shoqerine shqiptare, por as nuk kishin vendbanim te perhershem as mund te benin kurrefare ndarjesh e sidomos pergjate rrugeve me strategji tregtare ku shqiptaret kishin shtepite e tyre dhe kullat e larta te gurit.

nuk kane penguar gje ata jo po ndarja e territorit shqiptar ne vilajete per ta dobesuar dhe shthurur forcen kohezive te shqiptareve, ne menyre qe te mos kete me probleme me ne. Ashtu qe ne periudhen e ketij pushtimi idiotes u bene edhe nderrime rutesh tregtare alternative per shkak te ndaleses se rrebte te kalimi prej vilajetit ne vilajet. Ura e Fshejte eshte deshmitar dhe deshmor i ketij kufizimi te levizjes.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    une nuk ju futa hollësirave ,thjesht hodha kuptimin e pergjithshem se si lexohet ,duke ju kujtur se te dyja mbishkrimet jane punime te mija personale te cilat postohen per here te pare te lexuara ne shqipe,per ndere te kesaj teme edhe per ndergjegjezimin e brezave te reja dijetare.

por germa "b"nuk ka ekistuar ne alfabetete e sterlashta edhe ajo zëvendesohej nga "p,m" si zakonishte deri ne ditet tona e perdorim kete menyre.po te kerkojme pak kohe me pare do ta gjejme edhe tek fjalori grekoshqiptar i marko boçarit nga ku ai shkruan"grua e pukur"ne vende te "grua e bukur"...."papese",ne vende "pabese".

xh gashi

ai mbishkrimi qe poston është postuar ne fillim edhe është nxjerre nga pllaka e arte e Pyrgit te etruris,kam shkruar për të????.
    paraqitja jote me rrathet me kryq ne mese ,mendoj se nuk eshte e sakte ,pasi shumica e dijetarve e paraqesin pa kryq rrethin edhe kjo do te thote shumë gjëra,nga ku kryesorja ështe se rrethi pa kryq lexohet edhe "th"edhe "o".sipas mendimit time rrethi nuk ka kryq edhe lexohet "o"...keshtu që po ta postoj leximin ,do kete debate per ate çështje!!!!ndaj tani per tani ler te flasim per te sigurtat.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 28-11-2007 më 09:57

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Dialektet janë kriju si pasojë e asaj që arumunët u vendosën përgjatë rrugës Via Egnatia duke i ndarë më dysh dy fiset e mëdha, Veri e Jug. Të izoluar nga njëri tjetri, u krijuan dy dialekte.
    Kështu që ndarja është shumë e vonshme. Prandaj në atë kohë nuk ka pasur këso dallime sikur sot, por dallime tjera.
    nuk munde te flasim per diçka te tille se nuk e njohim aspak qytetrimin mbishkrimore ilire ne ato kohe ne menyre qe te bejme dallime.une do mundohem te postoj mbishkrime shqipe nga kohe e vende te ndryshme edhe aty ke per te kuptuar shume gjera ne lidhje me dialektet e sterlashta toske e gege.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    kemi mbishkrime shqipe edhe nga tel el amarna e egjyptit ,gjate shekujve 13-12 p e s,linear b 1600-1200 edhe ne vazhdim...........
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 28-11-2007 më 10:13

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    shkrimi etruske i shtemes se Firences .MI LARTHAIA TELIKLES...
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Mendoj te shkojme nje xhiro nga Shqiperia edhe pikerishte tek njegermëshit(monogramet)e gjendur ne Dymale.Me larte ju kamë dhëne edhe leximin e vules legjendare te dymalit,edhe monogramet qe perbejne kete vule ndodhen edhe tek kjo tabel e cila do shume diskutohet nga njohsit e çështjes.Marre nga bulentini arkeologjike ILIRIA 1994 1-2,ME NDIHMEN E SIMPATIKUT BURHAN DAUTAJ(i cili sa me pa me vlersoj si bandit femrash ne evrope),Më ndihmoj shume edhe simpatikja e talentuar SABINA e cila gjeti kete liber!kujtoj qe Burhan Dautaj me vuri të blija librin e se shoqes se vete ALEKSANDRA MANO si demshperblim te te dhenave qe ai me dha..une i jamë mirnjohes sepse ai me tha te kontaktoja me te per me shume vula edhe mbishkrime

monogrami i pare ështe bashkimi i dy germave nga ku T me shtyllen mbeshtetse shfaqet edhe ne Visoko.

monogrami 3 ështe hyrja e vules se dimalit edhe ështe i njejte me monogramin 6 ,por monogrami 3 shkruhet nga e djathta ne te majte DHAYL=DHA YL=DHA YLL.

MONOGRAMI 2 ështe pasuesi i DHAYLL,edhe lexohet nga e djathta ne te majte me pik nisje shtyllen kryesore π,pason E qe del ne ekstremin e djathte,pason leximi djathtas majtas me P=R,pason A ne mes,edhe T ne ekstremin e majte= PERAT.

monogrami 4 ndodhet ne rreshtin e poshtem te vules se dimalit edhe shkruhet me alfabetin arhaik latin nga e majta ne te djathte.=DIMAL

MONOGRAMI 5 pason edhe shkruhet nga e majta ne te djathte me klasikun latin..dalloni R ne mes= PARTA.

te tjerat jane ne duart tuaja ti lexoni
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 30-11-2007 më 10:54

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    ne se kush nga ju gjene tek te katert monogramet e mesiperme emrat PRYTANIS ,TAMIAS...I lutem te marrin ne telefon Neritan Ceken,Burhan Dautajn,apo Moikom Zeqon,edhe ti bej te fala,sepse per mua as pritani edhe as tamiasi nuk shkruhen ketu.

edhe keto monograme jane dhurate nga une per kete teme gjigande te ndergjegjezimit te historianve tane komuniste per prejardhjen edhe gjurmet tona shkrimore.

respekte per FRANC BOPP,DEMETRIO CAMARDA,JAKOVO THOMOPULON,DHIMITER PILIKEN ,MATHIU AREF,ELENA KOCAQIN,NIKO STYLON.

RISHIKIMI I HISTORIS SE SHKRUAJTUR NGA ÇABENJT E BUDISTAT .....OR SALE..KETO TE RISHIKOJME EDHE JO MBRETIN GJAKATARE QE KERKON TA BESH HERO ME ZORE.

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    shkrimi etruske i shtemes se Firences .MI LARTHAIA TELIKLES...
    Pershendetje Alfeko keshtu e lexoj une kete shkrimin me lart

Shi lar vai a’tje . l’e ik le s’le ketu mu tha .

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •