Hürriyet eshte gazeta me tirazhin me te madh ne Turqi. Normlisht nga nje gazeta serioze, kur shkruan per nje problematike historike qe per me teper prek dy popuj, do prisja te ishte me pak subjektive. Po robi qe ka bere artikullin e ka shkruar si tifoz ne nje ndeshje futbolli.
1. Ne shqiptaret kemi shume figura te nderuara, por hero kombetar kemi vetem nje, Skenderbeun. Nqs do kishte nje hierarki figurash/heronjsh pa dyshim eshte Skenderbeu i pari. I vetmi qe deshi ta rivalizoje me zor, perfundoi me bustin e permjerre. Keshtu qe nuk ka si te kete kurrfare tendence provokuese ne kete mes. Leqe nuk mundet pakica ti imponoje shumices ke bust te vere, por nuk eshte se ekzistonin 10 figure te mundshme dhe u zgjodh ai me provokuesi.
2. Une dy here tranzit kam qene ne Shkup dhe nuk ja kam idene e vendit ne fjale, po me sa di, turqit jane krejtesisht pakice para shqiptareve ne kete qytet. E ti thuash mos ver bustin tend para cajtores time se mua nuk me pelqen ky tipi, ky dhe jo busti me ngjan provokim.
3. Skenderbeu "tradhetar"? Pse luftoi kunder perandorise per pavaresine e vendit te vet 400 vjet para grekerve e popujve te tjere te perandorise? Une e di qe turqit kane per vete dhe perpiqen te perhapin nje mendim te ndryshem per perandorine osmane si progresiste, tolerante etj. Pune e tyre ne vecanti dhe e historise ne pergjithesi. Por ta masesh nje hero te nje populli me kutin e nje populli tjeter dhe ta serviresh kete si deshmi, eshte naive ne rastin me te mire dhe provokative ne rastin me te mundshem.
Shqiptaret e permendur ne artikull, perderisa nuk identifikohen me emer, gjithmone ekziston mundesia qe te jene dhe sajese manipuluese e gazetarit. Nja 8 vjet me pare, ne Durres ne shtepine ku po benim pushimet e veres ishin dhe dy familje shqiptare nga maqedonia, te cilat per habine time flisnin turqisht me njeri tjetrin. Ndejtem pak pas ardhjes se tyre ndaj nuk u interesova me gjate se pse flisnin turqisht ne familje, nuk e mbaj mend as nga cili qytet ishin. Por ne retrospektive, mbase nga ky kontigjent shqiptaresh mund te jene ata qe permenden ne artikull.
Krijoni Kontakt