Close
Faqja 45 prej 49 FillimFillim ... 354344454647 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 441 deri 450 prej 482
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Gon! Lexo Postimin
    Nuk ka shanca teorike qe hungarezet dhe boshnjaket te mbrrijne o ne kemb o me kuaj per 7 dite ne Kosove, e lere me ne Drenice, kjo eshte absurde cka ju thoni! Po te shikojme tani territorin hungarez dhe ate boshnjak, ata nuk kane ndryshe si te vijne ne Kosove vetem se nepermjet Serbise duke kaluar lumin Danub dhe per 7 dite ata nuk mund te ecin me shume se deri ne Nish e qe behej fjale me larte se lufta eshte zhvilluar diku ne kufi me Serbine. Drenica nuk eshte ne kufi me Serbine
    Danubi,sa kilometra i ka prej Kosoves ? 250...300 km, e njê kêmbêsor ka aftêsi te heci 5 kilometra në orë, 10 orë i bie 50 km po e lêmi se ecni 30 kilometra në ditje... pa e numruar kalaorsinë...per 5 ditë aty mbrrinin.. poashtu edhe ne kohen e lluftes se Troje nga Peonia, Tetova e nê Trojë mbrrinin peonienet per 11 ditë... e di se as kêto te dhena nuk ju mjaftojnê, dhe e kam vretjtur qe sa mê shumë sjellim dêshmi aqê mê shumê ju terhjekin pêrrallat... se sa studimet shkêncore..http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...yoA0LJNCse8d0O Këtu kemi dëshmi se s ushtarët e sulltanit vinin kêmbê nga Tmolusi, rrethinê afêr Izmirit 2000 kilometra largë kosoves, dhe këta ushtar kur arrijten nê luginen e Drenies u habiten kur e panê kêtê luginê, iu perngjante shumê ne vendêlindjen e trye te largêt...prandaj e kotë êshtë te sillen deshmit, edhe 100 000 deshmi po ua sjella ketu ne forum prapê keni me thênê se keto janê pêrralla...
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga sheneri Lexo Postimin
    Ky verzion eshte ma i perafert kur dihet se froni i kaloi automatikisht Bejazitit
    Sa per ''beteja e kosoves'' ndoshta ka patur dikun ndoje gjuajtje me shtize apo hark nga ndoni kaqub aty afer ne malet Albanik, Ndoshta eshte pjell e imagjinates serbe dhe pastaj kete ''betej'' qe tregohet si prrall ne turqi nuk ka asnje kronike te shkruar perveq nga publikimet serbe. Dihet se perandorija osmane ne ate kohe ishte nje ushtri madheshtore kurse serbet qfar ushtrije qfar perandorije kishin kjo prrall qe e han pazari ballkanik shitet te te gjith keta popuj qe ushqim te vetem e kan mitin.
    http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...zwqwHZSYZVlS-A
    Ne betejen e kosoves moren pjesê edhe shqiptarët, kurse serbêt qê mendohej se luftuan, ne realitet ata u rradhiten ne anen e sulltanit, keshtu e tradhtuan aleancen ballkanike.. derisa ne shekullin e kaluar serbet ia kshin arritur te mashtojne boten se vetem ata luftuan kundêr turqve, mirêpo sot, kemi plotê dêshmi qê vertettojne te kunderten, jo vetem qe nuk luftuan poa ata tradhtuan... pra normal qe sot atyre iu konvenon qê te besohet se nuk ka patur kurrê luftê te kosves se sa te bien maskat dhe te humbin besimin ku tani jemi te sigurt se ata tradhtuan aleatet e trye, kurse shqiptaret e hungarezet e polaket jane te vetmit qe i rezistuan osmanve..Shihet kjartê që sot serbeve iu pelqn ky version; te thuhet mê sê miri se nuk a egzistua kurrê kjo betej...por êshtê mit...
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    23-09-2011
    Vendndodhja
    Dardanë
    Postime
    1,813
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Danubi,sa kilometra i ka prej Kosoves ? 250...300 km, e njê kêmbêsor ka aftêsi te heci 5 kilometra në orë, 10 orë i bie 50 km po e lêmi se ecni 30 kilometra në ditje... pa e numruar kalaorsinë...per 5 ditë aty mbrrinin.. poashtu edhe ne kohen e lluftes se Troje nga Peonia, Tetova e nê Trojë mbrrinin peonienet per 11 ditë... e di se as kêto te dhena nuk ju mjaftojnê, dhe e kam vretjtur qe sa mê shumë sjellim dêshmi aqê mê shumê ju terhjekin pêrrallat... se sa studimet shkêncore..http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...yoA0LJNCse8d0O Këtu kemi dëshmi se s ushtarët e sulltanit vinin kêmbê nga Tmolusi, rrethinê afêr Izmirit 2000 kilometra largë kosoves, dhe këta ushtar kur arrijten nê luginen e Drenies u habiten kur e panê kêtê luginê, iu perngjante shumê ne vendêlindjen e trye te largêt...prandaj e kotë êshtë te sillen deshmit, edhe 100 000 deshmi po ua sjella ketu ne forum prapê keni me thênê se keto janê pêrralla...
    Vija ajrore nga Prishtina ne Beograd eshte me largesi prej 360km, po per toke? Mos mendo se ne vitin 1389 ka pasur osfalto o Kreksi, vec kesaj, njeriu nuk mund te udhetoj ne kemb me shume se 10 ore ne dite dhe brenda ketyre 10 oreve patjeter duhet te bej pauza, kshtu qe vjen nata dhe duhet t'ia fusin gjum njerezit

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Vija ajrore nga Prishtina ne Beograd eshte me largesi prej 360km, po per toke? Mos mendo se ne vitin 1389 ka pasur osfalto o Kreksi, vec kesaj, njeriu nuk mund te udhetoj ne kemb me shume se 10 ore ne dite dhe brenda ketyre 10 oreve patjeter duhet te bej pauza, kshtu qe vjen nata dhe duhet t'ia fusin gjum njerezit
    ....ku e di unê se ne çafre harte i nxjerr ti keto te dhena.... ç'ka te thêmê ? Prishtine Beograd kemi 251 kilometra...per mua, kurse per ty 100 kilometra meshumê...kjo eshte katastrofike...nese kam bërë sa e sa kerkime eme ne fund verte qenkan te pavlefshme se nuk paskam askujt t'ia mbushi mendjen...une thme 251 kilometra e ti 360 ne vi ajrore...mirê, vla i dashtun.. ti ke te drejte une qenam ne rruge te gabuar..; faji êshtê i imi jo iyti...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    23-09-2011
    Vendndodhja
    Dardanë
    Postime
    1,813
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    ....ku e di unê se ne çafre harte i nxjerr ti keto te dhena.... ç'ka te thêmê ? Prishtine Beograd kemi 251 kilometra...per mua, kurse per ty 100 kilometra meshumê...kjo eshte katastrofike...nese kam bërë sa e sa kerkime eme ne fund verte qenkan te pavlefshme se nuk paskam askujt t'ia mbushi mendjen...une thme 251 kilometra e ti 360 ne vi ajrore...mirê, vla i dashtun.. ti ke te drejte une qenam ne rruge te gabuar..; faji êshtê i imi jo iyti...
    I nderuar Kreksi, nuk ben te deshprohesh, por duhet te vazhdosh e te studiosh, mire ben ti, me fal, por une e kam pare ne Wikipedia kete. Kerko ne Wikipedia per Prishtinen dhe aty te tregon per largesine me Beogradin, shqip e ke...

Pershendetje nga une dhe me fal ne se te kam deshpruar, por ti mos u dorezo...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    I nderuar Kreksi, nuk ben te deshprohesh, por duhet te vazhdosh e te studiosh, mire ben ti, me fal, por une e kam pare ne Wikipedia kete. Kerko ne Wikipedia per Prishtinen dhe aty te tregon per largesine me Beogradin, shqip e ke...

Pershendetje nga une dhe me fal ne se te kam deshpruar, por ti mos u dorezo...
    Jo aspake nuk me beni te deshprohem, me shumê po rri duke ju qajtur juve se se ç'afer shkollimi keni bêrê, dhe si nuk keni ftesi ta dini se sa kilometra ka nga nje vend ne tjetrin, pa Wikipedi, athua do e gjeni rezultatin e saket ? ... i nderuar, me i saket eshet ky forum se sa wikipedia...interesohu pra ta gjeni se sa kilometa ka nga prishtina ene beograd...e mso u mirrni me perralla ..

he he hee... Maska e halla mine
    Anëtarësuar
    05-01-2011
    Vendndodhja
    brojë
    Postime
    1,466
    Kreks.. ti vazhdo teorin tende. Une preferoj si amator i historise t'i besoj profesor Pirrakut dhe konkludimeve te tij rreth komplotit reciprok, i cili pas shume shekujve u shenderrua ne mit dhe te drejte historike serbe mbi Kosoven.. Meqe kete shpifje evropa e ka pranuar plotesisht, rezultoi se fundmi, tapi serbe mbi kishat mesjetare shqiptare ne Kosove(qe kuislinget shqipfoles e pranuan duke u zgerdhire ne analfabetizem total).

Pastaj ti n'realitet nuk po shfaq kurrfare teorie, veq po e perzin krejt lesh e ke ba..
    Tregona shkurt çka permban, perveq fushes se betejes(drenice), cilat jane elementet tjera..
    Kush printe ne kampin antiosman eshte me rendesi te na tregosh.. nese kishte nje prjes apo lider aleance?
    Asnjë kompromis, kurr asnjëher.. deri n'apokalips!

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Tema Mbyllet !

Citim Postuar më parë nga halla mine Lexo Postimin
    Kreks.. ti vazhdo teorin tende. Une preferoj si amator i historise t'i besoj profesor Pirrakut dhe konkludimeve te tij rreth komplotit reciprok, i cili pas shume shekujve u shenderrua ne mit dhe te drejte historike serbe mbi Kosoven.. Meqe kete shpifje evropa e ka pranuar plotesisht, rezultoi se fundmi, tapi serbe mbi kishat mesjetare shqiptare ne Kosove(qe kuislinget shqipfoles e pranuan duke u zgerdhire ne analfabetizem total).

Pastaj ti n'realitet nuk po shfaq kurrfare teorie, veq po e perzin krejt lesh e ke ba..
    Tregona shkurt çka permban, perveq fushes se betejes(drenice), cilat jane elementet tjera..
    Kush printe ne kampin antiosman eshte me rendesi te na tregosh.. nese kishte nje prjes apo lider aleance?
    Edhe unë po thëmê si ti; Nuk ka egzistua Beteja në fushë Kosovë...Sulltan Murati nuk ka egzistua fare... e tëra është imagjinat nga mendja e njeriut..... Kosova kurrê nuk ka kanë e pushtuar nga serbët, nuk ka egzistuar as pushtimi turk asnjêherë nê trojet shqiptare ! Vetem Milleshi po, ky ka egzistua...A jeni te knaqur tani me tezat e profesorve te historisë ? ...kjo është kryesorja, të jesh i knaqur ti..halla mine... Unê do i lutem Administruesve TA MBYLLIN EDHE KETE TEM.....dhe që ështê e mundur te mi fshijnê postimet, jam i gatshêm te paguaj 1000 euro? te me fshihen temat, nuk më duhen te mesoj nga historianet e tu asgjë...! Ky është kulmi, TEMA MBYLLET !

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Si erdhi deri te pushtimi i Ballkanit nga osmanët ?

Krijimin e Shtetit te Arberit me së shumti e ka ndihmuar pushtimi i Anzhuinëve, keta e pushtuan Durrësin ne vitin 1271 + deri ne vitin 1289, ku qellimi i tyre ishte të pushtonin Bizantin përmes rrugës tokësore, dhe i dyti qellim ishte; vërja në dor e krypetoreve të famëshme të Durrësit, mirëpo pati rezistenec të papritur nga ana e Arbanitve (arbanon, anne komneni) por anzhuinët filluan të kuptojnë se duhej bërë për vehte disa Baron të vendit, kështuqë ia arrijtën qellimit më në fund. Pushtimi zgjati gati se 20 vite me rradh. Duke gjetur dobësinë e Bizantit, më vonë edhe Arbëria ra nën sundim të Dushanit i cili në vitin 1355 mblodhi 80 000 ushtarë për të pushtuar Konstantinopojen ! Per atë perandorët bizantin kanë pasur të drejtë kur thoshin se; "më parë pranojmi turbanin(mehramen e sulltanit) se sa despotizmin serbë apo krishterë të përendimit !

Prandaj,sikur të kishte arritur Dushani të pushtoje Konstantinopojen më siguri që e tërë situta në Gadishull dhe historia sot nuk do ishte njësoj, për fatë të mië, Dushani vdiç në rrugë para se të rrethonte muret e perandorisë bizantine.

Në ndërkohë Bizanti i trembur nga këto sulme qe vinin nga bota e krishterë qe i detyruar të lidhte pakt me tjerë pushtues qe vinin nga lindja, mund te themi lirishtë se Bizanti i ftoi osmanlijet ti dilnin në mbrojtje të tij, ishte i vetmi shpetim për ta.

Orkani erdhi si i ftuar, bëri paktin por pas tij i takon urtësija dhe diplomacia të birit të tij, sulltan Muratit te I-rë qe lidhi miqësi më Paleologun sa që perandoria bizantine thuaja se kaloi automatikishte në dor të osmanve si sundimtar e trashigimtar të perandorisë bizantine, madje ky akt ishte i lidhur aqë fortë sa qe ishin perbetuar te dy sundimtaret se ne rast tradhtije denimi do ishte i ashpert.....nuk po e zgjasim pastaj se si tentuan kêta dy princat ti mbysin te dy sundimtaret dy perandorët... Androniku (i biri i perandorit) e peson keq, verbohet si ndeshkim tradhtije, poashtu edhe djali i sulltanit pasi verbohët, sulltani jep urdher ta vrisnin...më një fjalë, as në Bizancë e as në Ballkanë osmanët nukë erdhën po mos ti kishte ftuar Bizanti !

Sipas të dhënave të shumë autorve të asaj kohe dihet sot se 16 vite para kësaj beteje te famshme, ushtarët serbë qe ishin ne shërbim te Muratit, te cilin e kishin percjelluar ne ekspedita te medha në Azi e në Karamani e ne terë lindjen, numri i atyre që ishin kthyer pastaj në Rashkië, ishin ankuar para Lazarit se si sulltani i kishte keq trajtuar ata dhe e akuzonin Muratin për përdhunimin e tyre në kushtet në të cilat u dorëzuan dhe u bënë sherbtor të tij më marrveshjën pas betejes së Marices dhe me çdo kushtë perpiqeshin ta thyenin këtë kushtë.

Si mbetën popujt e ballkanit vasal të sulltan Muratit, 16 vite para Betejës se Kosovës ?

Si pasoj ishte humbja e dy luftërave, ajo e vitit 1363 afër Nishit dhe 1371 në Betejen e Maricës ku moren pjes edhe shiptarët, mirëpo serbët dhe bullgarët mbeten tributer të sulltanit (vasal) andaj çdo vite duhej ti dorzonin 1000 ushtarë Muratit për luftrat e tij ne lindje nëpër Romenistan (azi te vogël) kunder krishterve.

Vetem principata e Malit te zi dhe ajo Arbanase nuk pranuan këtë marrveshje, t'ju kujtojmi se osmanët benin sulme herë pas here edhe në viset e Shqipërisë, në Betejen e Savrës afër Drinit, në vitin 1385 koalicioni shqiptaro malazezias i bëri ballë ushtisë osmane mirëpo u thye, në fushë te betejes gjeti vdekjen Balsha II-të, ishte pra një ndeshkim i sulltanit për mospajtimin të ketyre dy principatave te rëndesishme, sipas tyre, edhe keto duhej të nenshtroheshin si te tjerat nene vasalitetin e sulltanit.

Disa vite pas betejës së Savrës princi Lazar i Rashës (kullës mbi rrasa) ia kishte vu vemendjen ankesave të ushtarëve te tij qe ktheheshin nga sherbimi ushtarakë pranë ushtrisë osmane, në baz të ketyre deshmove, gjeti shkas per ti kundershtuar gjyqit turkë, situat e cila filloi të bëhej e padurueshme në popullsinë sërbe ku pas një kohe shperthejnë edhe kryengritje në tërë Rashkinë, duke i larguar te gjithë gjyqtaret apo Spahit turkë nga vendi.

Murati kishte hartuar planin e tij, i mblodhi të gjitha forcat e tij qe kishte në sherbim në lindje dhe pergatitej te hakmirrej ndaj krishterve te ballkanit qe kishin ngritur koken dhe rrebeluar kunder forces se tij me largimin dhe persekutimin e spahijve (gjyqtaret, prefektet) e tij dhe qe kishin thyer marrveshjen qe kishin bërë më parë më disfaten pas Betejës se Maricës.

Vitin tjetër, qerrshor 1389 kur sulltan Murati e kishte perfunduar luftën në lindje i kishte bërë të gjitha përgatitjet, i dërgoi ambasadorët e tij dhe më shkres iu dergoi letër te gjithë krishterve duke iu deklaruar luftë dhe pothuajse menjëherë pas deklarimit të tij mblodhi një ushtri të fortë prej 60 000 luftëtarëve !
    Mirëpo serbët nisen menjëhere pas kësaj letre dhe iu dalin në pritë osmanve diku në bullgari, ku hasin perballë më një forcë prej 20 000 ushtarëve të cilët ishin nisur për një ekspeditë vezhguese para ushtrisë së madhe qe vinte mbrapa në krye me sulltanin. Ekspedita turke pra u sulmua papritmas dhe u munden, vetëm 5000 prej tyre i shpetuan vdekjes."Turqit ia atribuojnë këtë humbje si "nema nga qielli' ose klithja e perendis, të cilët besonin se kjo humbje e dënoj Muratin se ai e kishte perzier gjakun më një grua të pa fe "!

Para ca vitësh sulltan Murati ishte martuar më të bijen e Shishmanit, mbretit Bullgarë, poashtu edhe dy djemt e tij ishin të martuar më dy të krishtera të disa viseve që ksihin mbetur nga empiri bizantin i lindjes !

Turqit nuk erdhen pra për të pushtuar Kosovën as vise tjera në Ballkanë, siç u shprehë shefi i diplomacisë turke këto ditë, është e vertetë kjo, sespe këto vende sipas marrveshjes tjetër mes sulltanit dhe perandorit të bizantit Paleologëve, nga këto vende ata kërkonin vetëm se pagimin e tatimeve vjetore njashtu si i paguanin edhe më parë administratës së Bizantit, asgjë me shumë, vetëm së të rrespektohej marrveshja e mêparshme, ku pas betejës së Maricës 1371, të gjitha mbretnit ballkanike ranë nën vasalitetin e sulltanit ku duheshin ti paguanin për çdo vitë sulltanit një sasi të madhe ari dhe argjenti si dhe angazhimin e 1000 ushtarëve që i sherbenin ushtrisë osmane 18 vite para betejës së Kosovës, përveçse të dy principatave, Malit të zi dhe principates Arbanase, të tjerët; pra serbët, boshnjakët, hercegovasët i paguanin tatime sulltanit, përpos edhe bullgarëve që ishin liruar nga ky tatim në baz të marteses, si e thamë më siper, bija e Shishmanit martohët më sulltan Muratin.

Si e shofim në këto rrethana, 16 vite para Betejës së Ksovës i tërë ballkani ishte i mbikqyrun nga Spahinjët osman, (spahi ishin tagrambledhës e administrator turk të cilët rekrutonin ushtarë në sherbim të ushtrisë osmane) derisa ne vitin 1388 sebët si dhe vasalet tjerë i larguan më forcë spahinjët nga tërë Gadishulli, disa prej tyre i vranë, atëherë sulltan Murati I-rë qe ishte i zënun ne Romenistanë (azi te vogël) ishte përebetuar se vitin tjetër do hakmarrej ndaj të krishterëve që e thyen marrveshjën e Betejës së Maricës, 16 vitë më parë !

pêr forumin shqiptar; kreksi

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Dyndjet e sllaveve ne drejtim te ballkanit u nisën nga rusia e largët, nga brigjet e detit Azof që nga shekulli i VI-të pas krishti, popullêsi tartaro mongole, vinin si punëtor si fuqi punëtore në fushat e pasanikëve romakë e bizantinë si dhe vendasve.

Në krahasim me të gjithë pushtuesit tjerë që erdhen më ushtrit e tyre dhe shkuan, serbët erdhen në trojet tona për të mbetur përjithëmonë në gadishullin ballkanikë duke shtyer popullsinë autoktone mbrënda thellë në viset malore ku gjetën të vetmin shpëtim nga këta barbarët e fundit. Popullësia ilire e thrake mbetet e pambrojtur pas Justinianit dhe nga ana tjetër viset tjera ilire qe ishin deri ne ate kohe nene sundimin e perandorve te oksidentit edhe keta u dobesuan kështuqë avarët dhe sllavët shfrytezuan rastin të instalohen edhe ne këtë pjesë te ilirisë.

Pse depertimi sllave pati suksese te instalohet ne Ballkanë ?

Siç e cekem më siper, shumica e ketyre punetorve qe ishin si sherbtor ne familjet e pasura te guvernatorve romakë ketej Danubit me vete sollen dale nga dale edhe familjet e tyre qe se shpejti arrijti nje numer te madh dhe ne momentin kur romaket me nuke ishin ne gjendje te qeverisnin keto toka ky territor kaloi ne nje anarshi ku secili sherbtor filloi te behej pronar i ketyre tokave kurse vendaset ilirë qe kishin mbetur te shtypur e te lodhur si edhe me numer te vogel me nuke kishte fuqi te rimkembej per ti punuar keto toka, keshtuqe sllavet ia dolen me ndihmen e sherbtorve te tyre dhe i pervetesuan keto toka, pra filluan te krijojne rrethe qe quheshin "zhupa", keshtu qe Trakia dhe Iliria tersishte rane nene pushtimin sllavë.

Kur filluan kreret nga Bizanti te zgjohen nga gjumi kuptuan qe keto vende tani me ishin pushtuar nga fise sllave e avare dhe menjehere filluan qe te marrin fushaten per debimin e tyre mirepo sllavet e aleatet e tyre avarët, qe kishin ardhur para tyre, më te organizuar, rrenuan tere ballkanin si pergjigjie ndeshkuese ndaj largimit te tyre.

Sllavët filluan te djegin dhe te bejne kerdine mbi popullaten ilire qe kishin mbetur ne Mesi, Dardanie, Trakië e ne tere Ilirikumin kjo tokë u la me gjakë.

Bizanti nuke kishte te beje ketu me nje lufte kunder nje ushtrie por nje lufte kunder nje popullate qe me pare njiheshin si sherbtor por te organizuar mire, tani revandikonin me çdo kushte nje pjese te kesaj toke.

Bizanti nuke kishte rruge tjeter perpos te kuvendoje me keto fise te reja te ardhura pertej Danubit qe kerkonin autonomi ndaj bizantit. Filluan te perqafin krishterimin dhe se shpejti te organizuar në principata (zhupa) ne krye me zhupanin e tyre. Volgaret te ardhur nga regjoni i rrethit të vogês, ishin kualifikuar te paret ne administraten bizantine, si te thuhet sot Bullgaria e cila hyri ne familjen e bashkesise europiane, keshtu njeoj edhe te paret e tyre hyn ne perandorine bizantine me diplomaci por edeh me kryeneqsi, kurse kroatet bene nje fushate kunder avarve dhe dolen fitues e per kete moren shperblim nga Ravena te qendrojne ne keto vise te ilirise e delmacise duke e perqafur edhe keta krishterimin.

Pas volgarëve edhe serbët krijuan zhupen e tyre me qender ne Rasa (Rashkë qe ne shqipe i bie qyteti i ndertuar mbi "guri Rrase=Rrasë" (kundershtoj jashte mase disa qe tentojne ta perzijne fjalen "rascie" me Rusie, eshte absurde..) ...Vetem pas dsa shekuj lufte te ashper e shtytje mes administrates bizantine ne nje ane dhe duke luftuar edhe kunder fiseve lokale me popullesi autoktone Serves (sherbetoret keshtu quheshin nga latinet) ia arriten te krijojne autonomin e tyre nga bizanti.

Zgjerimi i zhupes serbe apo pushtimet e reja kah jugu i Rrasës

Ne vitin 1169 Stefan Nemanja emrohet zhupani i Rashkes(Rascie= qyteti mbi Rrasa) nga Manueli i Bizantit e menjehere ne kete kohe duke perfituar nje grindje mes bizantineve per fron, Stefani i zgjeron kufijte zhupes sê tij(keshtu e quajne kete pushtim edhe sot historianet ne libra, ne vend se ta quajn pushtim) kufijt e tij kah jugu i Rashkes, do te thote se; Stefani pushton Dardanine 1183 qe ne ate kohe ishte provence bizantine por sisi e njohim, Konstantinopoja perdorte shkrimin latine edhepse i perkiste botes ortodokse- greke.

Perpos qe pushtuan Fushen e Mellinjave serbet arriten te dalin edhe deri ne detin Adriatike, ne jug u kufizuan me bullgaret qe ndanin malet e Sharrit.

Mirepo serbet kishin edhe ambicje tjera; te pushtonin vise tjera te fqinjeve te tyre andaj iu duhej perdorur nje politikë tjetër permes martesave.

Për te pushtuar nje pjese te hungarisë, Dragutini, nipi i Stefanit u martua me nje pricesh hungareze. Kur Dragutini jep doreheqje djali i tij Milutini tani gjysem hungarez, merr ne trashegim nga mbreti hungarez Ladislasi IV tokat e Sremit, Maçves dhe Beogradit keshtu qe Danubi u be kufiri verior me hungarezet.

Pas Milutinit vjen ne fron djali i tij, një tjetër Stefan qe pastaj merr emrin Stefan Dushani qe serbet e quajne edhe Stefan Deçanski...i cili mbretroi nga viti 1322 deri me 1355 keshtuqe per 20 vite sundimi serbet e dyfishuan territorin e tyre qe nga Danubi, Adriatike e deri ne Bizancë...
    Mirëpo sot; Nese llogarisim kete pushtim te tyre deri më 1999, shofim që serbet qendrojne ne keto viset e kosoves se sotme si sundimtar apo pushtues, pra qe nga viti 1217 ne krye më Stefan Nemanja e deri tek nipi i tij Stefan Dushani i cili vdiq me 1355, llogarism se na del një periudh kohore prej 125 vitesh, iu mbeten serbeve edhe nja 44 vite per te marrur fund sundimi i tyre ne ballkane me ardhjen e ottomanve qe u ndeshen ne kete fushe te Mllijave me 1389;

Gjithesejt kur e llogarisim, na del që serbët paskan patur një sundim tË shkurtër në këtë tokë; vetëm 125+45=170 vite pushtimi !

Kaqe kohe paten sunduar edhe francezët ne Algjeri ku filluan te quanin kete toke te huaj "algjeria franceze" se atje paten ndertuar edhe disa kisha të cilat më në fund u detyruan të terhiqen !

Perandoria mongole pas Xhingis Khanit, pushtuesit me te madh të te gjitha koherave, zgjati po aqe kohe ne Indi, si deshmi te tyre lane ne kete vende, Taxh Mahallin e famshem !
    Po nese e analizojmi matematikishte sot kete zgjedhje për te vrejtur se sa eshte "kosova serbe" të fillojmi llogarin besoj se matematika nuke genjen.

...ne epizodin tjeter pas 500 vitesh serbët perseri bejne tentim me 1912-ten qe te ripushtojne gjoja ish kolonin e tyre te atehershme "stara serija", tani me emrin kosova.

Duhet cekur se ne kete kohe treva e kosoves nga italianet quhej ende Dardania si ne kohen e pushtimit romakë te cilet qendruan edhe keta si pushtues ne keto troje qe nga fillimet e para te imperializmit romakë me 168 Para krishti e deri ne ndarjen administrative te vitit 395 pas krishti, pra romaket qendruan ne kete Kosoven e sotme me se 560 vite, me shume se sa turqit... menjehere pas romakeve kjo treve kalon ne administraten bizantine te Konstantinopojes qe zgjati 800 vite deri tek fillimi i pare i marrjes ne dor i ketyre trojeve nga pushtuesit serbë me 1217 nga Stefan Nemanja dhe perfundimishte ra ne duar te osmanve me1389.... dhe tani e llogarisim së bashku kete pushtim serbë ne Kosove dhe te shoim se sa ka zgjatur:

Pra; 560+817=1377 gjithesejt rreth 1377 vite qe keto vise ishin te banuara pa prezencen e serbeve !

Kronologjia e Kosoves;

Kroologjia e Kosoves nuk mund te prezentohet ne kete menyre si e bejne sot disa gaztar te huaj ku qe nga shekulli IV, para krishti kalohet drejte e tek Beteja e Kosoves e vitit 1389 ....Pse ?

Qka dijmi per Kosoven para krishti ?

Pastaj duhet permendur lufterat Maqedono-dardane te kohes se Filipit II -të...

Duhet cekur ne disa pika edhe pushtimin romakë te ilirve ku bie edhe Dardania pas betejes se Pindes(168) para krishti e me von njohim kryengritjet ilire ne pergjithesi pas krishti...

Ne kohen e Diklecianit kosova mbetet nene administraten e lindjs ku pason me 395 ndarja e perandorise romake, lindje perendim.

Konstantini i Madh nga Dardania i lindur ne Nisius njihet si ndaresi i empirit romake ku edhe dardania e peson sepse gradualishte barbaret fillojne te kalojne danubin per te sulmur Ballkanin.

Mirepo koha e Justinianit qe nga viti 525 Pas krishti njihet si periudha me famkeqe per Dardanine ku fillojne sulme te njepasnjeishme avare e sllave....

Kishin kaluar me se 600 vite qe kur daradnia si dhe tere iliria gjendej e pushtuar nga romaket dhe se fundi nga bizantinet...

Pas dridhjeve te tokes ne kete kohe dhe epidemisë si dhe gjendja ekonomike e kishin demtuar shume dardanine ne kete periudh...popullsia kishte filluar te zvoglohej, detyrohej ti leje fushat pjellore dhe te gjeje strehim drejte maleve te larta te Shqiperisë...

Heraklioni, perandori bizantine kishte vendosur t'ua japi disa toka serbeve ne veri te Rrases(rascie), po keshtjelles mbi Rrasë=Rascie...(burimin e kemi tek Jordanes dhe Cezares)

Deri ne vitin 1217 Dardania ishte e administruar nga bizanti mirepo Paleologu me nuke ia arrinte te mbroje kete territor dhe kaloi per here te pare nen pushtimin e nemanjiçve serbe...

Qe nga viti 1217 date me fatidike e deri tek beteja e Kosoves, serbet mbajten nene administraten e tyre daradnine, per bizantin quhej Misija.

Ne kete kohe osmanlijet kishin sulmuar disa here Konstantinopojen por nuke ia kishin arritur ta pushtonin, pushtojne bullgarine dhe qendrojnë ne Andrianopojë.

Pas Betejes se Marices me 1371 serbia bie nen vasalatin e Sulltan MuratitI-rë te cilit edhe i sherben me trupa ushtaresh ne ushtrine osmane...

Situata ndryshon kur hordhit mongole ne krye me Tamerlanin nisen drejte Konstantinopojes qe rrezikojne edhe sulltan Muratin...

Ne vitin 1387 princi serbe Lazari zgjedh momentinper tu rrebeluar kunder Muratit pra deri sa ky ishte i zene ne Azie te vogel kunder mongolve...per kete sulltani nuke beri ze fare, pasi i mund mongolet pushton bullgarin e Shishmanit kete here edhepse sulltani kishte vajzen e tij ... dhe niset ne krye te ushtrise per ne Misie (kosovë).

Me 28 Qerrshor 1389 zhvillohet beteja e famshme e kosoves, e njohur tek shkrmet e huaja, Cassovo...

Para betejes princi shqiptar, komandant i shquar, Gjon Kastrioti (me siguri xhaxhai ose gjyshi Skendereut) ?... kundershton qe te sulmohen turqit naten keshtu qe u vendos te zhvillohet beteja diten. Mirepo disa burime tjera cekin se komandanti Gjon Kastrioti kishte marrur pjes edhe ne betejen e Marices ne vitin 1371 ku turqit ishin sulmuar me befasi naten dhr idhin shpartallua, por te shperndar, te nesermen riorganizohen dhe mundin te krishteret, pra per kete arsye thuhet se Gjon Kastrioti kete here ka kundershtu rreptesishet qe te perseritet i njejti gabim si ne betejen e Marices.

Në betejen e Kosovës Trupat e koalicionit ishin me shume se sa turqit (krejte e kunderta qe thojne serbet)...qe e rrisin deri ne 100 000....

Moren pjese koalicioni i krishtere kunder turqeve(osmanli) i perbere nga; boshnjaket, hercegovaset, Serbet dhe shqiparet.

Komandant i ketij koalicioni ishte zgjedhur Llazari, princi serbë.

Me ne fund koalicioni ballkanas humbi edhe këtë kete betej njezet e sa vjete pas betejes së Maricës...

Pas 153 vitesh pushtimi serbë, pra vetem 15 dekada, serbet u detyruan te kthehen ne kufinjt e meparshem te Nemanjes, ne Rrasë, ne kufijt e vitit 1217 mbi veri te kosoves, keshtu e kerkoi ironia e kohes ndoshta apo keshtu e deshti qe edhe NATO, nje force tjeter e fuqishme, e shtyri Serbine po ne ata akufi te dikurshëm, në Rrasë, po aty aty ku filloi te formohej per here të parë shteti serbë qe nga ardhja e tyre nga brigjet e detit Azof e deri ne trojet ilire te ballkanit.

Pas 500 vitesh pushtimi osmanli, serbet te perkrahur nga ruset dhe tjeret, rifillojnë pushtimin e dyte te Kosoves me 1912 !

Ky pushtimi i dyet serbe zgjati edhe me pake se i pari, as qe kaloi 30 vjete...

Krejtesisht pra; qe prej ardhjes se tyre ne ballkan, kosoven e dominuan vetem se 150+30=180 vite !

TOTAL; 180 vite pushtime serbe ne Kosovë !

500 vite pushtim Osman(turkë)

800 vite pushtim Bizantinë

450 pushtimi romakë !

Si perfundim; kronologjia serbe ne Kosove zgjati vetëm 172 vite !

Faqja 45 prej 49 FillimFillim ... 354344454647 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarëve
    Nga Iliriani në forumin Portali i forumit
    Përgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Kosova në udhëkryq
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 01-03-2009, 11:52
  3. Intervistë me Myftiun e Kosovës, Mr. Naim Tërnava
    Nga Drini_i_Zi në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 12-01-2009, 19:13
  4. Shpërthen dhuna ndëretnike në Kosove
    Nga mitrovicalia_81 në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 334
    Postimi i Fundit: 12-05-2004, 00:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •