Tek po bisedonin dy burra mes veti nė vaktin e vet, dhe ashtu siē ishin tė armatosur po i thotė njėri - tjetrit: - Pashė besėn a nuk mė thua, kujt i frikohesh mė sė shumti nė kėtė jetė?
- Pasha besėn grave!, - ia ktheu tjetri.
- Pse grave?, - po e pyet ky krejt i habitur!
Sepse, gratė lėrė se ti heqin armėt mor burrė, por ti heqin edhe pantallonat e tė lėnė vetėm nė tė linta, e besa edhe tė koritin e ta qesin faqen e zezė!...
Kjo edhe mund ti ngjajė ndonjė burreci, por jo edhe burrave mor zotėri- ia ktheu tjetri!...
...Mire se rrini e vini, motra e vllezer shqiptare...qofshi faqebardhe ku do qe jeni!
Kjo kenge eshte per JU...qe e vizitoni Oden tone-tuajen...
Special pershendetje per:
MIKUN E MADH TE ODES SE DRENICES, Z.SALIHAJ!
Dhuro shumė...e prit pak!
Pershnedetje Drenica, pershendetje Caush
MOS SHIKONI KISHA E XHAMIA, FEJA E SHQIPTARIT ĖSHTĖ SHQIPTARIA
- Pershendetje, nga Drenica edhe per Ty Poet...te flm dhe qendrim te kendshem aty ku je!
anita340
Me pelqeu shume
- Edhe Ti... n'a pelqeve qe u bere pjes e Odės-Sofres Tone...
Mire se erdhe ne Drenicė, Anita340!
Qendrim e lexim te mbare ...i mirpresim shkrimet Tuja!
- Drenicė, 10 janar 2011
Dhuro shumė...e prit pak!
Mire se ju gjej ne oden e Drenices. Perndryshe une jam drenicase.
Do t'iu sjelle nje poezi per Drenicen. Per fat te keq nuk di emrin e autores veq di kesaj poezie i ka takuar vendi i pare ne sofren poetike kushtuar Ymer Elshani ne vitin 2002 ne Drenas. Per fat te keq nuk di emrin e autores dhe tanime nuk me kujtohet as shifra. Po me poezia me pelqen shume.
Shpirt' i kėputur
Kėmbėt mė janė pėrvėluar,nė dheun tėnd tė djegur
I freskova nė rrėketė e gjakut
Krahėt me jane kėputur nga pesha e rėndė mbi supet e fėmijve
E veshėt me janė shurdhuar nga buēimė e kėngėve tė Mujės
Me kepute kembet, krahet e zemren, Drenice
Veē shpirti me ka mbetur peng
para varrit te Blerines
Shpirti qe ecen me paterica
duke e perplasur gropave te gjakosura
neper fushat tua, mbjellur me statuja
mbjellur me pllaka perkujtimore
Qindra pllaka......
Qindra epitafe me data te vona
Mbishkrime te njejta me te njejten porosi
Ra heroikisht, ra per liri.
Qindra jetera te vrara,gjymtyre te amputuara te atdheut
me kepute krahet e zemren
veē shpirti me ka mbetur, ne prag te agonise
mos, mos me keput shpirtin
Drenice!
Nkohėn e vjetėr ish kanė ni mret. E kish pasė veē ni ēikė. Ēika e vogėl, sikur e kanė zakon thmija, dilke para derės sarajit me lujtė. Ni ditė kishin pasė trupue asajde ēergarėt qi shkojnė tu end prej ni veni nė n'i ven tjetėr. Kur e shohin at ēikė tvogėl para dyerve, edhe e hijeshme fortė, e muerėn, e shtinė nstrajcėn e vet edhe e vodhėn. U larguen me shku nvilahet tė vet pėrtej deti.
Kur u rrit ēika, u ba aq e hijeshme edhe aq e meēme sa qi ndryshe sban. Ai ēergshi qi e kishte vjedhė menojke qi kur trritet me marrė pėr djal tvetin. Kur u rrit ēika, i tha ēergashi:
- Due me tmarrė pėr djalė.
Me thanė jo u tutke se pe myt.
- Mirė tha- ani.
Mas do kohe ēergashi ja nisi me ba darsėm. Kur erdhi koha e dasmės, ēika, qysh ke e veshne qashtu n'tesha tnusės, iki prej shpijes. Nga e nga. Ēergashi ju flug pėrmbrapa e ēika ike qashtu sa mujke. Nuk e dike qe pėrpara e ka detin, veē menojke qi do tzatet ndikan. Kur mrrini te deti, ēikės ju myt ymiti. Ēergashtė ju avitėn me zanė. Mu myt ndeti shpirti i amėl. Mu ra n'durė ēersgashve kurrėfar jete pėr ta. Igballi i saj, qe ni djal me nifar barke tvogėl ty zanė peshk. Ēika i ēoi duert pėrpjetė i thot:
- Aman ndore tane e tZotit se do tė mmysin ēergasht.
Djali e nguti barkėn e vet , e aviti ngat bregut tdetit e ēika ra pej bregut nta. Ēergasht mesin nbreg tdetit. Mi ra detit, u mytshin. E lan. E u kthyen. Tu shkue djali me atė barkė tvogėl, ēika e veti:
- Kah je, ēfar zanati kie e ēka punon?
- Jam i ni vilajeti nat anė deti (bash ku ish kanė edhe ēika pėrpara). Jam shegert tuj mėsu zanat si moler tu ni mjeshtėr.
- Po ti? - e veti djali ēikėn kah ke ti e qysh ke kha?
Unė thot jam ēika e filan mretit (bash ku ish a kah ishte djali). M'kanė vjedhė ēergsht edhe mkanė qitė pėrte deti. Dashtėn me mė martu pėr ni djal ttyne. Unė nuk dashta. Ti erdhe mpshtove. Pos teje pėr nafakė tjetėr nuk e due.
Edhe muerėn udhėtimin pėr me dalė nvilajet tvetin. Tu shkue qe ni xhemi e madhe. Kapetani i sajė ishte dalė sipėr xhemije tuj kqyrė. Kur pi sheh ata tdy, ēikėn e djalin, nat far barke tvogėl, kapetani, tuj u dhanė ndihmė ktyne, po u thot:
- Hajde, avytnu ma ngat se nhifsha ma fellė asht dallgė e madhe.
Kta u aviten me atė farė barke tvogėl. Kapetani e zgjati dorėn dhe e kapi ēikėn. E pa ēikėn qe ish aq e hijeshme. Kur deshti mu kapė djali, kapetani ja dha tshtymen edhe e gjuajti ndet. Pse? Mendoj kapetani me marrė atė ēikė pėr veti. Mirė po djali kish pas ditė me notue. Hypi nbarkė edhe del tjter kah nvend tveti. Kur kapedani e qiti ēikėn nė tjetėr ven, e nuer edhe e ēoi te mreti. I tha:
- Qe ēika jote padishah, ta gjeta ndeti.
U gėzua mreti pa hesap, se veq qat ēikė e kish. Edhe i tha kapetanit:
- Masi e paske pshtu, do ta jap ty.
Ēika nuk i kallxoi babės vet ma gatė veē tha.
- Qat sobė ku do tbahna nuse unė, due me ma molerat pėr qefi tem, deri sa nuk mpelqen mue moleri i asaj sobe, nuk pranoj mu martue.
U ēue mreti dhe e qiti urdhėrin: Kush del me moleratė mirė ni sobė, ka pare. Shkuen disa, mirėpo ēika, si hike me kqyrė se ēfarė moleri i ka dhanė, ēfarė bojnash i ka dhanė, nuk e begeniske. Thojke: Jo. Hajt, hajt, shkoi ni kohė e gatė. Ni ditė mreti kujtoje qi nuk po donė molert me ujdisė sobėn mirė, masi ēika sjau begeniske, U ēue e qiti ligj: Qati moleri, qi ēika jeme nuk ja begenisė molerajin, me ja hjekė kryet. Ja nisi mreti po i pret nja, dy e tre. Shkojke moleri e lyjke sobėn. Kur vike ēika, e kqyrke, sja begeniske. Mreti ja hiqke kryet molerit. Ja nisi me u hi tutė molerve. I thirrke ren me thirrje mreti. Ni ditė i shkoi thirrja ati mjeshtri ku ish tu mėsue zanat ai djali. Mjeshtri u mėrzit fort. Ja nisi gati me kajtė. E pa shegerti. Po i thot:
- Ēka ki mjeshtėr?
- Qysh ēka kam qi mka ardh thirrjamja molerat. Sobėn ēikės mretit edhe e di qi ka me ma hjekė kryet.
Djali e dike se ēka po do ēika. U ēue e i tha mjeshtrit:
- A ban me shkue unė nven tan?
- Po, qysh sban. Me pare po tpeshoj, veē shko.
I muer do bojna djali e shkoi. Hini nsobė e nisi me vizatue. E qiti nnjanėn anė tstenės qysh o kanė ēika tuj lue, kur o kanė thmi, para dyerve tveta edhe qysh kan trupue ēergasht asajde e e kan pa ēiken tuj lue, e kanė marrė e kanė vjedhė, e kanė shti nstrajcė edhe e kanė qitė pėrte detit. Nqetrėn anė tstenėsmuer e qiti qysh e kanė ba nuse, qysh ka ikė kjo, qysh e kan ndjekė teri nstom te detit edhe qysh ky djali me barkė tvetėn e ka gjetė edhe qysh e pshtoi. Masanejna nqetrėn anė e qiti qysh ka ardhė vapori i madh ndeti, qysh kapedani ka dalė edhe ja ka dhanė dorėn ēikės edhe qysh e ka shty djalin ndeti me mytė. Me kto vizatime e kish qitė krejt qysh kish hekė ēika. Djali i kreu vizatimet. Ēuen e thirren mretin. Erdh mreti. Kur e pa odėn, tha:
- Jo bre djali i mirė, spo bajka lazėm me thirrė ēikėn teme hiē. Po ta mjeki kryet menjėherė. Turlifar lule e bojna kanė qitė moleret tjerė e ēika jeme si ka begenisė. Ti veē e paske laramuestenėn e spaske ba kurgja.
- Bani za- tha mret, ēikės tane e, mos ma begenistė, hiqma kryet.
Shkuen e thirrėn. Kur erdh ēika, ja lshoi sytė sobės e ja bisi po keshė. Edhe djalin qi ja kuish pshtue jetėn e ngjofti. U ēue e i tha babės:
- Babė, qeky moleraj po mbegeniset.
- Qysh, bija jeme, kjo me tu begenisė kurse sa e sa pėrpar nuk tu kanė begenisė edhe pse janė kanė ma tmira, e ky moleraj, veē do vija nėpėr stena, e po tbegenisėt.
- Babė, qyre shpija jote, qyre unė kur jam kanė thmi tu lue, masanej qyre nvizatim kan ardhė ēergasht e mkab shti nthes; mkan marrė e mkan qitė pėrtej detit. Qyre masanej kur kanė dashtė ēergasht me mmartu pėr djal tvetin. Unė nuk kam pranue e kam ikė. Qyre nvizatim tu ikė. Kur kam shkue nstom tdetit jam matė: a me ra ndeti e me mytė vetėn, a mu kthye e me ra ndorė tēergashve, apet e mytne se e mytne. Jeta e jeme a kanė nfije tpenit. Mirėpo pėr fat temin qeky djalė ish kanė tu zanė peshk me ni barkė tvogėl. I kam thanė: Aman pshtom!. Djali i ka dhan[ bark[s ma tepėr, ka ardhė nbreg tdetit. Kam krye pej stomit tdetit e kam ra nbarkė e mka pshtue. E kam vetė: Ēka je ti? Moler. Edhe ky mka vetė, kah jam e kah sjam. Unė i kam kallxue se qysh mkan vjedhė edhe ja kam dhanė besėn pėr me marr pėr burrė. Pse? ma ka pshtue jetėn. Mirėpo, qyre thot ktu. Kur ka rdhė ni vapor i madh, kapedani e ka zgjatė dorėn e mka marrė mue. A e sheh kėtu qiti djali ja ka qitė duert nė gjyks e ka gjuajt ndeti pėr me mytė. Po ky pėr fat e ka pasė barkėn e vet, ka hyp nta edhe o dalė nė tė terun e ka pshtu. Unė, babė, nrysh nuk kam mujtė mu pėrpjekė me ta veē me qet moleraj se e kam ditė qe a moler. Kto vizatime qe i ka ba ky nkėt odė, asht historija jeme prej fminije e deri sod. Unė qetėrkan pėr nafak nuk e duevetem kta se ky ma ka pshtue shpirtin.
Mreti e thirri edhe kapedanin e anijes qi kish thanė: Unė e kam pshtue ēikėn edhe ja kallxoi krejt at histori. E thirri xhelatxhinė e i dha urdhėn me ja hek kryet kapedanit. Atherė djalit ja ka dhanė ēikėn e vet edhe e ka ba sadriazem. Kan rrune tlumtun aty e aneja.
Pa ua hjekė keqpėrdoruesve kokėn, nuk ka as liri e as demokraci!!!
Ėshtė iluzor dhe i pa peshuar mirė ky vlerėsi. Por dy tregimet qe i kam shkruar synojnė mbėshtetjėn e thenies time. Si Sheh Miza ashtu edhe kapiteni qe ka dashtė me ja marrė mretit ēikėn jan dėnuar pėr vdekje. Sikur tė mos ishin dėnuar me tė njejtin dėnim, kishin mu bė jo vetėm kapadai tė rrugėve siē janė bėrė kriminelėt e kombit tonė qe: vrasin, trafikonin qenie njėrzore, e ēfarė tė zeza nuk bėnin. Tė tillėt jo qe shkonin krenar nėpėr rrugėt tona tė "demokracisė" por miren me biznese joshėse qe edhe njė pjesė e popullatės me mentalitet labil u lakmonin dhe gjithnjė krijonin destabilizim si pėr nga rendi dhe qetėsia nė qytet, fshat, rrugė e gjetiu nė vende publike. Po ashtu krijojnė destabilizim ekonomik e mos tė flasim pėr ate politik.
Kanė thėnė: "huni ėshtė dalė nga xhehneti!" Por kėtė "hu" duhet pasur nė dorė pushteti i menqur, i urtė, i vendosur dhe guximtar pėr ta pėrdorur.
Krijoni Kontakt