Bani cfare ka kunder emrit Allah??
Ti tasht deshiron mi kalu gjithe kufijte , Zotin edhe me 99 emrat(cilesite) tjera mundesh me thirre , dhe s`eshte asgje .
Bani cfare ka kunder emrit Allah??
Ti tasht deshiron mi kalu gjithe kufijte , Zotin edhe me 99 emrat(cilesite) tjera mundesh me thirre , dhe s`eshte asgje .
llogjikisht gjerat jane te lidhura me kuptimin, dhe pikerisht ky kuptim per zotin humbet nga ne shqiptaret, kur themi Allah ne vend te Zot ose Perendi,
per aryen e thjeshte, se fjalen Zot per shqipfolesit, nuk e zevendeson per nga rendesia e pesha , asnje fjale tjeter, do ishte e pranueshme nqs vete Zoti , do kishte urdheruar qe emri i tij eshte Allah, por nuk ka asnje argument se Zoti ka emer , e as qe emri i tij eshte Allah, une nuk kam gje me fjalen ,por kam me ate qe thone se Zoti ka emer,perderisa e thone , atahere le te slellin argumente te qarta e te mos humbim kohe kot,
por sic po e shikon tema ka kaluar 200 postime , e argument nuk kam pare,
e une argument i them vetem asaj qe ka thene Zoti, nuk mund te jete argument dicka qe nuk e ka thene Zoti.
pershendetje
bani ka te drejte ...,fjala Allah nenkupton zotin ne gjuhen arabe ,njejte sikur mund te nenkuptoj
fjala God ne gjuhen angleze...
As mos u shqetso fare per kete ,problemi nuk qendron te ti ,por tek ata qe nuk arrijne te kuptoje dote kete te vertete...!
Por mendoj se egziston dhe nje tentative ,qe mbi Islamin te vejne nje monopol nepermjet arbishtes...,kjo mund te vrehet edhe neper xhamia ,ku imani i xhamise, kur jep derse ,me pare flete ne arabishte ,se sa ne gjuhen amtare...Kjo me duket apsurd ,dhe me duket se ky imami eshte duke u tallur me xhematin qe e ndegjone, imagjino imami shqiptare i flete ne arbishte xhematit shqiptare e ku ka ironi me te madhe se kjo....
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga bindi : 08-06-2010 mė 17:33
Nese zoterise ne arabisht i thone "sejdii" dhe jo "rab", atehere bie poshte teza jote se "rab" ne shqip perkthehet "zot"!!!!
Cili qenka kuptimi i "ngushte" i fjales "perendi" ne krhasim me fjalen "allah"???
Je i sigurt qe me "rrab" mund te quhet edhe i zoti i shtepise???
Eshte i njejti mekanizem qe perdor patriarkana greke, kur kendon meshen ne greqisht!!
E para arsye eshte ajo e kontrollit kulturor.E dyta, ajo e nenshtrimit psikologjik ndaj nej gjuhe te huaj.Dhe e treta eshte poshterim i besimtarit te thjeshte, pasi ne menyre indirekte i jep te mendoje se gjuha(dhe kultura) e tij, jane inferiore ndaj asaj qe perdoret per ritet fetare.Gjeja me e dhimbshme per nje shqiptar eshte kur degjon nje shqiptar tjeter t'i thure lavde nje gjuhe tjeter ne emer te Zotit, duke nenkuptuar me kete se po ai Zot qe ka krijuar shqipen, ka zgjedhur nje gjuhe tjeter si gjuhen e "vet"!!!
A ka poshterim me te madh???
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga jarigas : 08-06-2010 mė 18:32
Jarigas
"Sejidina" e ka kuptimin "Zotėri
"Rab" - "Zot" dhe mund tė pėrdoret edhe nė raste tjera pos Zotit
Perendi ėshtė kuptim mė i ngushtė dhe jo adekuat pėr emrin All-llah, ngase nė emrin All-llah pėrfshihen 99 emra, vetitė e Tij, etj. gjėra tė cilat emri "Perendi" nuk i pėrmban.
Ti je hija e Kastriotit
Ti je gjoksi i tė madhit Hamzes
Ti je kullė fuqi baroti...
Krijoni Kontakt