[SIZE="3"]Thėnia e njohur nė gjuhėn latine NATURALIA NON SUNT TURPIA e ka kuptimin GJĖRAT E NATYRSHME NUK JANĖ TĖ TURPSHME( TĖ KĖQIJA). Kėshtu ėshtė pėrkthyer nė librin "Blago latinskog jezika(THesaurus linguae latinae), Zagreb, 1986, faqe 209.Nė gjuhėn frėnge ėshtė pėrkthyer gjithashtu po me kėtė kuptim: Les choses naturelles ne sont pas honteuses, ndėrsa nė anglisht What is natural is not dirty.
Due-llum eshte nje dy-luftim, pra rrenja e vertete dhe ne vete fjalen be-llum, eshte rrokja lu, qe per "cudi" eshte rrenja dhe e fjales shqipe LU-fte.
Pra fjala latine be-llum dhe ajo shqipe Lu-fte kane rrenje te perbashket.
Ne fakt fjala latine eshte kombinimi i rrokjeve nistore te fjaleve shqipe Lu-fte dhe Be-te-je(lufte e vogel). Vete fjala shqipe be-te-je , une mendoj se ka kuptimin bė+thej(thyej), pra ajo do shpreh pėrplasjen qe ndodh(bėhet) kur palet(ushtrite) duan te thyejnė njera-tjetren. Kete e perforcon dhe fakti qe dhe fjala lu-f-te dhe fjala be-tej e permbajne kete element.
Nderkohe, ne e dime qe LU eshte nje folje elementare, qe shpreh veprim, lėvizje njesoj si folja tjeter elementare bėj.
Pra une kam mendimin qe be-llum e latinishtes, ne fakt shpreh bėj-lu(fte)+um(prapashtesa artificiale e latinishtes).
Pra ne thelb, fjala "latine" bellum ngelet brenda "territorit" te shqipes dhe pak a shume ka kuptimin e luftes, ashtu sic dhe perkthehet rendome.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 07-06-2010 mė 13:34
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Pra ti mendon, se shqiptaret e vjeter, e kishin lene fenomenin luftė pa emer, derisa u duken latinet dhe emertuan gjitarin ujk, me nocionin shume te nderlikuar 'agresiv', dhe me pas latinet jau transmetuan kete nocion, popujve qe ishin vene ne rradhe, per te huazuar emra, shqiptareve te pareve??
Kjo ne probalitet, quhet ngjarje me mundesi zero.
Edhe njehere, por kesaj rradhe po ta shpjegoj matematikisht. Ne e dime qe :
Due-llum = dy-luftim(duel)
duke e ditur qe due(it)=dy(shqip) i thjeshtojme ne te dy krahet e barazimit dhe kemi
<=>
llum=luftim
tek fjala llum kemi shkrirjen e dy u-ve ne nje sepse:
llum=llu+um(prapashtese latine per emrat mashkullore ekujvalente e shqipes im)
pra kemi
llu-um=luft-im
reduktojme prapashtesat nga ekuacioni ne te dy krahet dhe kemi
llu=luft
per vazhdimin lexo dhe njehere 2-3 postime me larte.
Aman ēfarė thua? Shqipja ėshtė gjuhė e shekullit tė XVIII-XIX. Arbėrishtja shfaqet nga shekulli i XII. Latinishtja ekzistonte prej mijėra vitesh! Edhe Ilirishten nuk e proklamon dot, se nuk dihet asnjė fjalė prej saj.
Pfffffffffffffffff
Argjentina= Ar gjen ti nė. pffffffffffffffffffffffff
--
Luftė rrjedh nga Lupt, Lupt rrjedh nga Lup.
Lup(Ujk)~Lupt(luftė)~Luftė. Ndryshon pak fare.
Ti thua "bellum" rrjedh nga "luftė". PFFFFFFFFFFFFFFFf
Ik bėj "ēiēin" tani!
[QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]
Me hiq nje kuriozitet, cfare kupton ti me shqipe dhe cfare me arberishte?
dhe
A jane keto dy gjuhe te dy popujve te ndryshem, apo te te njejtit popull ne vazhdimesi?
Pfffffffffffffffff
Argjentina= Ar gjen ti nė. pffffffffffffffffffffffff
Kjo eshte gjetja jote, dhe vlen sa brendia e saj.
Po, une them qe bellum eshte lufte, ti si 'ujk' i vjeter qe je, do te lesh gjurmen tende ne nje fushe si linguistika, qe nuk ka te bej me carrjen e bagetive. Pac fat.Luftė rrjedh nga Lupt, Lupt rrjedh nga Lup.
Lup(Ujk)~Lupt(luftė)~Luftė. Ndryshon pak fare.
Ti thua "bellum" rrjedh nga "luftė". PFFFFFFFFFFFFFFFf
Natyrisht, qe dhe epilogu do te vuante nga mediokriteti dhe banaliteti dhe si i tille ne te ardhmen do injorohet.Ik bėj "ēiēin" tani!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga dias10 : 07-06-2010 mė 22:23
Teza se gjuha shqipe rrjedh nga Romancja ka ketu e 100 vite qe ka vdekur... per te vetmen arsye sepse gjuha shqipe nuk eshte gjuhe e romanizuar, edhe pse ka shume fjale qe ndajne te njejtin substrat me te. Ndaj, mos ngjallni Dinozauret dhe leni rehat tu kalben kockat aty ku jane ...
Bellum - ka substrat lu, dhe ashtu sic thote dias tregon levizje
Megjithse po ti hysh gjate ka dhe dicka tjeter, mbase termin Llum me shume kuptim ne gjuhen shqipe.
Boh
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Scion : 07-06-2010 mė 15:45
Krijoni Kontakt