Close
Faqja 24 prej 69 FillimFillim ... 14222324252634 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 231 deri 240 prej 686
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Ju falanderoj Marcus1 e Toni77, per shkrimet qe kini sjelle. Zoti ju bekofte.
    Se pari dua te flas pak ne lidhje me Even ne Eden.
    Kam vene re se shume te krishtere, perpiqn te interpretojne fjalet e bibles, duke u ndikuar me teper nga mesimi tradicional religjioni, se sa nga zbulesa e Frymes se Perendise, te cilit dhe i perkasim. Por ju siguroj se askend nuk kam te drejte ta paragjykoj per mendimin e tij te lire.
    Ka nje paralelizem por me kahe te kundert, qe behet midis Eves ne Eden dhe Maries. Fakti eshte se ne esence qe te dyja jane e njejta gje. Si e para po keshtu edhe e dyta, ne thelb jane NJERI, qe do te thote: i vdekshem dhe mekatar. Te ngresh njeren dhe te ulesh tjetren , se pari duhet te shpjegosh esencen e tyre. Qe te mund te sjell nje rezume te qarte, se pari me dueht te shpjegoj ne menyren biblike se kush ishte Eva ne Eden dhe cfar pasoja rodhen prej saj.
    Eshte pak tendecioze, qe te ulesh dhe fajesosh Even e Edenit, ne menyre qe "Eva"tjeter (simbas katolikeve e orthodhoksave Maria) te lartesohet sa me lart. Asnjehere nuk do te nisem te cmoj te shejnten Marie, si kuderpeshe e veprimit te gabuar te Eves ne Eden.

Shpesh here perpiqemi qe FAJIN mbi MEAKTIN ne te cilen ra Njeriu, ta hedhim mbi EVEN, thjesht per faktin se Ajo e hengri frutin e para. Duhet thene se Eva nuk ishte nje krijese e vecante nga Adami, dhe ky fakt eshte fondamental. Bibla na tregon se, Perendia Krijoi NJERIUN, ku ne te natyrisht qe ishte ADAMI dhe Eva, dhe mepas prej njeriut( Adam) nxori gruan (EVA).
    Ngrena e frutit se pari ishte drejtperdrejt pergjegjesi e NJERIUT ADAM. Kur Perendia i dha urdherin Njeriut per te mos ngrene nga fruti i ndaluar ne mes te kopshtit, Gruaja ende nuk kishte dale nga Adami. ky fakt me bind dhe me tregon se Pergjegjeisa e ketij GABIMI fatal per mbare njerzimin eshte totalisht e Njeriut ADAM, ku natyrisht dhe Eva ishte pjese e te njejtit TRUP, dhe duke qene e tille natyrisht qe dhe ajo ra nen mekat. Por kur flasim per pergjegjesi, duhet ta deshmojme drejt dhe qarte se pergjegjesia se pari dhe apriori ishte mbi ADAMIN, dhe jo kete pergjegjesi ta kalojme tek Eva. Kete e shohim edhe tek momenti kur ata pasi hengren frutin e ndaluar ne ems te kopshtit, Perendia ju drejtua Adamit dhe jo Eves. Adami pikerisht e hodhi fajin mbi Even, duke mendaur se keshtu ai u shfajsua, fenomen te cilin e shoh edhe tek shkrimet tuaja.

Ju perpiqeni te beni nje paralelizem midis Eves ne Eden dhe Maries. Por a qendron kjo menyre e mesimit tuaj te tradites, me ate cka Fajala e Perendise na meson?
    Apsotulli Pal na tregon se kemi Adamin tokesor, si babain e mbare njerzimit, dhe Adamin Qiellor, te ardhur nga Qiejte. Ai nuk e ben kete shembull krahasimi midis Eves dhe Maries. Perse? Sepse ne "esence" si Eva po keshtu dhe Maria, jane te njejta, NJERIU ne MISH mekatar dhe te vdekshme. Ndersa Admai tokesor ishte i vdekshem, Ai qiellori ishte vete Jeta. Pra qe ketu fillon tendeca e religjionit per te na imponuar mesimin e tradites. Le te shohim pasojat.
    Ju perpiqeni ta simbolizoni Marien si Even e dyte, duke u nisur nga simbolzimi qe ben Pali midis Adamit tokesor dhe atij Qiellor, por haroni se si Eva po keshtu dhe Maria, qe te dyja jane tokesore. dhe e gjitha kjo ju con ne jne perfundim jo te drejte, ku simbas jush, per shkak te paralelizmit tuaj e vendosni Marien si nena e kishes se Krishtit. Dhe ky mesim i tradites se religjionit tuaj ju con ne perfundimin se, ashtu sic Eva e "pare" lindi njerzimin, "Eva" e dyte ( Maria)nena e kishes, lind te krishteret . Pra paralelizmi juaj mendoj se nuk eshte bilbikisht i qendueshm dhe i drejte. Ashtu sic e kam thene edhe ne shkrimet e mesiperme se, Kisha lind nga Perendia, dhe jo nga njeriu. Kisha e Krishtit nuk eshte ne "MISH" te njeriut, ajo eshte ne Fryme te Perendise. Prandaj dhe Jezusi i tha gruas samritane se, Perendia eshte Fryme dhe ata qe e adhurjone duhet ta adhurojne ne Fryme. Keto jane Krijesat e reja FRYMORE, te krijuara simbas Krishtit, dhe kjo eshte kisha e Perendise, Trupi i Krishtit.

Pyetja tjeter qe ju e kini lene pa pergjigje eshte:
    Perse Jezusi Marien, nenen e tij, ne te gjitha rastet e theriti vetem me emrin, GRUA?
    Zoti ju bekofte.
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 17-04-2010 më 12:40

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Shpesh here perpiqemi qe FAJIN mbi MEAKTIN ne te cilen ra Njeriu, ta hedhim mbi EVEN, thjesht per faktin se Ajo e hengri frutin e para.

Kur te vini e diskutoni, sigurohuni se e keni lexuar mire Biblen. Kush pati pergjegjesi per mekatin? Ju, duke i dhene pergjegjesine Adamit, doni te ulni indirekt Marien, duke e njesuar, me ane te nje teologjie te habitshmem, me Even, me pak fjale nje hic njerezor qe i vinte pas Adamit hyjnor!!!!

A e thote Bibla kete gje (se pergjegjesine e pare e pati Adami)? JO:

1Tim2:14

"14 Dhe nuk qe gënjyer Adami, por, gruaja e gënjyer, e theu urdhrin."

Eshte e kote te analizosh GABIMET e tjera te SHUMTA, kur nuk njihet mire Bibla.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 17-04-2010 më 13:31

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Perse Jezusi e therret Nenen e Tij, Grua?

Qe ta kuptojme, mund te pyesim paralelisht, se perse Jezusi i drejtohet vetes me bir i njeriut? Mos valle Ai nuk lindi nga nje prind me emer te caktuar?

Pergjigja, ne te dyja rastet, eshte e thjeshte: Grua, sikurse termi Bir njeriu, eshte perdorur ne DHV, madje edhe ne Zbulesen 12, per te treguar rolin unik te asaj prej se ciles do te lindte Krishti, ashtu sikurse termi Bir Njeriu, i perdorur ne DHV (Danieli) ishte term Mesianik.

Fakti qe Jezusi i drejtohet se Emes me termin Grua, tregon qarte, se Maria eshte Gruaja ne fjale dhe se roli i Marise eshte SHUME me teper se sa thjeshte i nje nene qe u perdor si vegel qorre per misherimin e Birit te Perendise, sic e katandisin ungjilloret ne teologjine tyre.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 17-04-2010 më 16:55

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga deshmuesi Lexo Postimin
    Ju falanderoj Marcus1 e Toni77, per shkrimet qe kini sjelle. Zoti ju bekofte. .
    Edhe per ty vëlla bekime dhe Hiri I Zotit në ty.

Deshmuesi, nuk është aq lehtë të kuptohen njerëzit kur janë në distance dhe kur bisedat bëhen pemes shkrimeve, por gjithsesi ata qe Krishti është në ta ZOT dhe JETË, pa tjeter se do të kenë kuptime dhe ato dallime qe mund edhe ti kenë nuk mund të jenë me të fuqishme se sa Zoti në ta.

Sipas asaj qe na flet shkrimi nga dokumentet e Komcilit II të Vatikanit, 21 Nëntor 1964, Virgjëra Mari e cila nëpër lajmin e engjëllit pranoi në zemër dhe në trup Fjalën e Zotit dhe i solli botës Jetën, pohohet dhe nderohet si Nëna e vërtetë e Hyjit dhe e Shëlbuesit. Në mënyrë të lartë shpërblimi, për arsye të meritave të Birit të saj dhe e bashkuar me Të ngusht dhe pandashëm është e miratuar me rol dhe dinjitet të bëhet Nëna e Birit të Hyjit, dhe për atë arsye bija tejet e dashur e Atit dhe shenjtërorja e Shpirtit Shenjt, nga e cila dhanti e hirit të veçantë i tejkalon shumë të gjitha krijesat qiellore dhe tokësore.

Njëkohësisht është e lidhur në gjini të Adamit me të gjithë njerëzit të cilët kanë nevojë për shëlbim, për më tepër “vërtetë është nëna e gjymtyrëve (të Krishit)... sepse mori pjesë me dashuri që të linden në Kishë besimtarët, të cilët janë gjymtyrët e atij Kreut”. Prandaj edhe e përshëndesim si gjymtyrë të shkëlqyeshme dhe të veçantë të Kishës dhe tipar të saj dhe si më të mirin shembull në fe dhe dashuri, prandaj Kisha Katolike e mësuar nga Shpirti Shenjt, me dashuri fëmijore e nderon si nënën tejet të dashur.

Njëkohisht, Kisha katolike, teologët dhe predikatarët e fjalës së Zotit, bën me dije që duke vështruar denjësinë e posaçme të Zonjës së Bekuar të ruhen me kujdes nga çdo teprim i praptë dhe nga shpirtvogëlsia e tepruar. Duke favorizuar nën udhëheqjen e magjisterit studimin e Shkrimit Shenjt, të Etërve të Kishës…!

Ka nje paralelizem por me kahe te kundert, qe behet midis Eves ne Eden dhe Maries
    .
    Interpretimet qe kam dhënë në shkrimin e mëparshem, edhe paralelizim eshte perfshires edhe i pamohueshem.

Fakti eshte se ne esence qe te dyja jane e njejta gje. Si e para po keshtu edhe e dyta, ne thelb jane NJERI, qe do te thote: i vdekshem dhe mekatar.

Te ngresh njeren dhe te ulesh tjetren , se pari duhet te shpjegosh esencen e tyre...
    .

Jo vëlla, nuk është qellimi I duelizmit se kush të ulet dhe kush të ngritet por; shkrimet na shpjegojnë se Eva i pat besuar djallit dhe iu nenshtrua, ndersa Maria i besoi Grabrielit. Faji – mëkatin qe njera kreu me ane te mosbesimit, tjetra me ane te besimit e çbëni. Sikurse Eva – e para qe ishte nje bashke-punetore, jo si nje instrument i papergjegjshem, por intimisht edhe personalisht ne mekat, pasi ajo e shkaktoi ate. Ashtu Eva e re - Maria, ishte nje bashke-punetore, jo si nje instrument i papergjegjshem, por intimisht edhe personalisht ia braktis veten planit te Hyjit dhe u bë tendë hyjnore, ku banon Hyji i gjallë, që përmës saj, - bashke-punetore, të mund të realizohet plani i amshuar i Atit; Hyji përmes saj të mund ta takoj përsëri njeriun e rënë dhe të humbur në shkretërirën e botës. Pra, çfare lidhi Eve virgjeresha ne pa-besë dhe mos-bindje ndaj Zotiti, ate e zgjidhi Maria Virgjeresha me bes-im dhe bindje ndaj ZOTIT.

Nuk është ashtu siç thua; “Te ngresh njeren dhe te ulesh tjetren”, por;
    Maria i thotë po - “Më ndodhtë siç the ti!” vullnetit të madh, në dukje vullnet tepër të madh, për një njeri.
    Këtë “po”, që nganjëherë duket kaq e vështirë, pasi duam të parapëlqejmë veç vullnetin tonë. Si perfundim vëlla I dashur Deshmuesi, “Po”-ja e Shenjtëreshës Mari kthen njeriut atë qe kishte humbur “jo”-ja e Eves!

Përgjigjia pozitive e Marisë, është pasqyrimi i përsosur i përgjigjes së vetë Krishtit, kur hyri në botë:

Bindja e Birit pasqyrohet në bindjen e Nënës e kështu, për hir të takimit të këtyre dy “po”-ve – njerëzores dhe hyjnores, Zoti mundi të marrë fytyrën e njeriut.

Sh. Maria –Zonjë e Bekuar, për arsye të meritave të Birit të saj dhe e bashkuar me Të ngusht dhe pandashëm është e miratuar me rol dhe dinjitet të bëhet Nëna e Birit të Hyjit, dhe për atë arsye bija tejet e dashur e Atit dhe shenjtërorja e Shpirtit Shenjt, prandaj Kisha Katolike e mësuar nga Shpirti Shenjt, me dashuri e nderon si nënën tejet të dashur - nëna e gjymtyrëve të Krishtit – Kishes.

Qe te mund te sjell nje rezume te qarte, se pari me dueht te shpjegoj ne menyren biblike se kush ishte Eva ne Eden dhe cfar pasoja rodhen prej saj.
    Kjo mund të shpjegohet në shumë mënyra por ajo qe Bibla na shpjegon është se se Eva i pat besuar djallit dhe iu nenshtrua:
    “Atëherë gruaja pa se pema ishte e mirë për ta ngrënë dhe e bukur për t’u parë dhe pemë e dëshirueshme për të fituar dijen; gruaja mori prej frutit të saj dhe hëngri. Pastaj i dha edhe burrit të vet që ishte me të. Hëngri edhe ai.” (Zan 3; 6)

E kam thënë edhe më pare se sikurse historia na thote, ajo ishte nje sine-qua-non, nje shkak pozitiv, aktiv i rrenies. Ajo u njoh si nje agjente e vertete ne tundimin edhe ceshtjen lidhur me te, edhe u denua per ate gje dhe këtu nuk ka vend per asnnjë arsye as shpjegim tjeter.

Kam deshirë ta shpjogojsh me shkrim se çka mendon dhe si e shpjegon ti ketë rresht per te cilin unë veq kam dhënë pergjigjen time ne shkrimin e meparshëm, pra fjala është per këtë shkrim:

" dhe une do te shtie armiqesi midis teje dhe GRUAS, midis fares sate dhe fares se saj; fara e saj do ta shtype koken tende dhe ti do te plagosesh THEMBREN e fares se saj."

Na shkruaj të lutem se si e shpejegoni ju këtë?
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 17-04-2010 më 17:04
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Citim Postuar më parë nga Seminarist Lexo Postimin
    Kur te vini e diskutoni, sigurohuni se e keni lexuar mire Biblen. Kush pati pergjegjesi per mekatin? Ju, duke i dhene pergjegjesine Adamit, doni te ulni indirekt Marien, duke e njesuar, me ane te nje teologjie te habitshmem, me Even, me pak fjale nje hic njerezor qe i vinte pas Adamit hyjnor!!!!

A e thote Bibla kete gje (se pergjegjesine e pare e pati Adami)? JO:

Eshte e kote te analizosh GABIMET e tjera te SHUMTA, kur nuk njihet mire Bibla.
    Lexoje mire ti biblen. Nuk po themi kush u ginjye dhe kush e hengri i pari frutin. Pergjegjesia eshte tjeter gje dhe ajo qe ti keron te thuash eshte tjeter gje. Gruaja eshte nen pushtet te burit. Perse? Pra Pali thote se Gruaja, nuk duhet te dale mbi burin, pasi ajo u ginjye . Pra nuk po flasim ne kete sens. Ajo qe themi eshte se, urdheri ju dha Adamit, kur Eva ende nuk kishte dale nga brinja a tij. Pra a mund te ishte pergjegjesi direkt e Evas, apo e Adamit Adami. Lexoje mire biblen. Nese nje femije ben nje faj, prindi duhet te paguaje. Perse? Kjo sepse Ai mban pergjegjesi, dhe nuk mund te thote, ai qe beri fajin ai dhe te paguaje.

Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

Atehere, ti je duke dale jashte teme. Ajo qe ne thame, eshte se, nqs Eva e pare u genjye, duke u bere shembull i mosbindjes, Maria eshte Eva e Re, duke u bere shembull i BINDJES me fjalet "le te behet ne mua sipas fjales tende".

Pergjegjesia ishte e te DYVE, prandaj edhe pasojat i mbarten te DY, madje Zoti ia shpalli Eves se pares pasojat e mosbindjes.

Jo-ja e Eves ishte fillimi i renies, PO-ja e Maries fillimi i realizimit te Shpetimit.

Dakord, qe Adami eshte perfaqesuesi i ciftit, por me Adamin, Eva ishte fillimi i shembullit te mosbindjes, sikurse Maria me Krishtin ishte FILLIMI i BINDJES.
    Prandaj edhe Pali mjaftohet me paralelizim te Adamit me Krishtin, duke nenkuptuar qarte se kush eshte paraleilizimi i Eves!

Nje mesim te tille kisha e ka pasur qe ne fillim. Shen Irineu i Lionit, nxenes i Polikarpit, peshkop i Smirnes, ky vete nxenes i Gjon ungjillorit, e deshmon kete mesim te kishes qe ne shek.2.

Ne nuk e ngrejme Marien me shume se sa e ngrejti vete Zoti, per te cilen deshmon se eshte me e lumura nder grate dhe e cila deshmon per veten se te gjithe brezat do e lumerojne. Ne nuk e ngrejme Marien me lart se Gruan tek Zbulesa 12, apo se Elisabeta qe e quan veten te padenje qe NENA E ZOTIT ti shkoje per vizite.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 17-04-2010 më 17:27

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Postuar më parë nga Deshmuesi
    Po sjell disa vargje nga bibla, te cilat mendoj se jane shume te rendesishme, ne lidhje me temen qe po diskutojme.

Se pari ....

Gjon:2:4-5.

" Edhe si u mbarua vera, e jema e Jezusit i thote: vere ska. Jezusi i thote: Cke me mua o GRUA?
    Deshmuesi, pa dashur edhe shumë të zgjatna ne këtë rresht, dua të them se ky rresht na flet shumë per Marinë.

Pos atyre tjerave, këtu Maria tregon se ajo i beson Jezusit dhe, edhe këtu - bes-im në Jezusin, kjo është e para, e para i besoj Jezusit sepse pos qe i thotë “Nuk kanë më verë!” gjë cila i takon vetem te zotit te shtepisë, ajo duke besuar në Jezusin thotë sherbyesve: “Bëni gjithçka t’ju thotë!”, kjo tregon se Maria veq ishte e vetdieshme dhe besonte qe mrekullia nga Zoti do të ndodhë, kjo permbanë edhe diçka tjeter; “Bëni gjithçka t’ju thotë!”, pra Maria na këshillon gjithnjë qe ta degjojmë Jezusin dhe të veprojnë gjithçka Ai na thotë! Tjetra është se ky rresht n atregon se si Maria ka nderhy, ka ndermjetsue te i Biri - Jezusi dhe nepermes nderhyrjes - ndermjetsimit së Marisë, në "darsem" ndodhi mrekullia! Nepermes ndermjetsimit të Matisë ndodhi shndrrimi! Nepermes ndermjetsimit të Marisë sherbëroret bëjnë gjithçka Ai i udhëzon...!

Nëna e tij u tha shërbyesve: “Bëni gjithçka t’ju thotë!” ( Gj 2; 5)
    Deshmuesi, ke menduar ndoniher per këtë BES-IM të Marisë në Jezusin? KUJDES; edhe këtu kjo ishte e para sikurse e para e Mbushur me Shpirtin Shenjt.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 17-04-2010 më 18:14

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-11-2009
    Postime
    219
    [/QUOTE]
    Apsotulli Pal na tregon se kemi Adamin tokesor, si babain e mbare njerzimit, dhe Adamin Qiellor, te ardhur nga Qiejte. Ai nuk e ben kete shembull krahasimi midis Eves dhe Maries. Perse? Sepse ne "esence" si Eva po keshtu dhe Maria, jane te njejta, NJERIU ne MISH mekatar dhe te vdekshme. Ndersa Admai tokesor ishte i vdekshem, Ai qiellori ishte vete Jeta. Pra qe ketu fillon tendeca e religjionit per te na imponuar mesimin e tradites. Le te shohim pasojat.
    [/QUOTE]

Nese Maria u zgjodh nga plani i Perendise per te ngjizur dhe mbajtur ne trupin e saj Krishtin,kjo ishte nje ngjarje e madhe qe kujdo nga grate ti ndodhte nder judejt, do te quhej e bekuar.Dhe do ta pranonte me gezim!

Mos te harrojme qe lajmin per ate cfar kishte vendosur Perendia, Maria po e merrte nga nje engjell!

Mendoni pak nje urdher qe vjen nga Perendia i shpallur drejte per drejte nga nje engjell,a mund te refuzohej nga nje vajze e re judaiste,dhe nga nje familje me tradita fetare?

Por, per te njejten ngjarje kishte vlere edhe Jozefi i fejuari i saj,mos nuk duhet respektuar me pak ,ai qe po pranonte ne shtepine e tij, te fejuaren e tij se bashku me djalin?
    Megjithese nuk kishte patur asnje kontakt fizik?
    Po,sigurisht qe e meriton te vlersohet jo pak ,sepse ai u bind porosise qe mori nga Zoti ,permes engjellit.

Dhe,nese Maria ishte 100% e bindur qe kjo ngjizje ne shtatzanine e saj ishte nderhyrje direkte hyjnore!
    Po Jozefi? Ai i besoi dhe ju bind plotesisht fjales se engjellit .....mos te harrojme qe ishte nje burre i ndershem jude...

Pra shembulli eshte keshtu :
    Nese nje Mbret, i beson nje dicka nje njeriu te thjeshte ,e te zakonshem, duke e bere te dalluar mes te tjeresh,a nuk lumturohet dhe tregon mirnjohje per kete gje personi qe nderohet nga Mbreti? -sigurisht qe po!

sepse Ai e shikoi me pelqim peruljen e sherbetores se Tij;sepse ja tani e tutje te gjitha brezat do te me shpallin te lume. sepse i Pushteteshmi me beri gjera te medha ,dhe i Shenjte eshte emri i Tij

Pra njeriu i thjeshte eshte ai qe ishte, dhe gezohet nga nderimi qe i behet nga Mbreti.
    Por populli eshte i qarte se nderimi,respekti dhe adhurimi do te vazhdoje te jene perseri mbi Mbretin !
    Njeriu i thjeshte dhe i mencur nuk mund te pretendoje te nderohet si mbret,vetem se Mbreti e nderoi..

Koncepti bir dhe nene ndermjet Krishti (Perendi) dhe Marija (njeri).

1- Krishti Perendi si Perjeteshem, qe nga paraperjetesia ,para se engjejt te krijoheshin,pra, para se te fillonte plani i Krijimit....

pa koment :

Ne fillim ishte Fjala
    e Fjala ishte ne Perendine ,
    e fjala ishte Perendi.

Ai ishte ne fillim ne Perendine
    Te gjitha u bene me ane te Tij.
    dhe pa Ate nuk u be asgje ,nga ato qe u bene..
    Ne Ate ishte jeta, dhe Jeta ishte drita e njerezve.
    dhe Drita shkelqeu ne erresire dhe erresira nuk e morri...

Drita e vertete , qe shndrit cdo njeri erdhi ne bote.
    Ishte ne bote e bota u krijua prej Tij e bota nuk e njohu.
    Ai erdhi nder te vetet e te tijte nuk e pranuan.
    Atyre qe e pranuan u dha zotesine te behen bij te Perendise.

2 - Maria nje grua toksore me shume cilsira te vyrtytshme e gjetur plotesisht ne planin e Perendise, per ardhjen ne mish te Birit te Tij.Per shpetimin e te zgjedhurve te Tij,nga zgjedha satanike.
    Ajo pranoi me bindje porosine e marre nga engjelli i Zotit, dhe cuar ate deri ne fund.
    Misjoni sigurisht ishte jo vetem i lehte,por edhe i pa parashikuar prej saj.
    Vecanerisht coptimi i zemres(nga dhimbja) se saj (si i cdo nene)qe mund te shihte torturat, dhe gozhdet qe depertonin ne thellesi trupin e birit te saj te pafajshem e te pa mekat!.

Keshtu, Maria, nena( gruaja) qe, u zgjodh nga Perendia te mbante ne trupin e saj,vete Zotin te ardhur ne mish,
    Dhe Jozefi(babai) u perkujdesen ne mbarerritjen e Tij,deri ne fillimin e Misjonit te Tij.

Keshtu, qe ashtu si edhe te shenjtet e tjere qe besuan ne Krishtin Zot,
    Maria, gezon perjetesine ne Mreterine e Atit dhe Jezus Krishtit.

Ai, per 30vite (toksore) u be djali i saj cudiberes,dhe qe veshtire se ajo e kuptoi,
    ashtu si edhe shumica e miqve ,dhe nxenesve te Tij, per sa kohe e kishin prane....
    Ndryshuar për herë të fundit nga Luani33 : 17-04-2010 më 23:03

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Se pari ju falenderoj per te gjitha shkrimet, toni77, seminaristi dhe Luani33. zoti ju bekofte.
    Nuk do te deshiroja qe te vija ne nje kundershtire te verber ndaj mendimeve dhe njohurive qe ju kini ndja Maries dhe JEzusit. Une personalisht duke mos qene i ndikuar nga ndojne emsim i tradites religjionare, jam perpjekur te shoh me drejtperdrejt ne biblen e shejnte, dhe mendoj se shkrimet e mia rjedhin konkretisht nga cka bibla na meson.

Kush ishte Maria dhe cfar bibla na meson rreth personit te saj.

Tendencat e ndryshme te religjineve, perpiqen te hyjnizojne Marien pertej asaj qe shkrimi i shenjte na ofron. Por gjithshtu nuk jam dakort edhe me ata qe perpiqen te minimizojne figuren e Maries qe per mua mbetet nje shembull i neneshtrimit dhe pranimit te lajmit te mire.
    Me pelqeu nje thenie e sjelle nga seminarist, ku sh.Irineu midis te tjerash thote se, " ne nuk e ngreme Marien me shume se sa vete Zoti e ka ngritur...."
    Pikerisht ketu duhet te filloje dhe njohaj e plote se kush ishte Maria dhe shembulli i sja ne kishen e Krishtit.
    Cfar na meson bibla rreth personit te Maries.
    Qysh ne kopshtin e Edenit, Perendia kishte parapregatitur planin per shpetimin e njeriut nga mekati dhe vdekja. Pra qysh ne momentin qe njeriu ra nen mekat, Perendia dha shpresen per shpetim.
    Duhet thene se, kur Perendia paratha per Planin e shpetimit te njeriut, askush nuk e dinte se GRUAJA, e cial do te vinte mijera vjet me pas, do te ishte nje judease me emrin MARI. Po keshtu askush nuk e dinte se "FARA" e saj do te ishte Jezusi i cili do te vinte po ne mijera vjet me pas. Pra qe ketu del qarte se ishte vete Perendia, Ai i cili kishte bere gati gjithshka, perpara se kjo GRUA, te vinte ne kete jete. Pali ne lidhje me kete gje thote se, Perendia na parenjohu perpara se te themelohej bota, dhe me ndau vec nga barku i nenes per palnin e Tij. A ka ndojne mburje ketu?
    Pra bibla na meson se, nuk ka asnje merite dhe asnje kontribut njerzor, ku njeriu permes saj te mund ta meritoje ate cka Perendia jep dhe ben tek ai. Po keshtu Pali thote se Perendia na vendos ne TRUPIN e Krishtit, pikerisht ashtu sic Ai do, dhe jo sic ne kerkojme te jemi. Pra ne shembujt qe dhashe dua te tregoj dhe te deshmoj Fuqine dhe Karakterin e Perendise, ne menyre qe te kuptojme drejt se, gjithshka tek njeriu eshte vecse VEPER e Perendise, dhe jo merite njerzore.
    Mesimi religjionos perpiqet me cdo kusht, qe te ngreje kontributin e Maries, si nje MERITE te sa,j prej se ciles ajo e MERITON plotesisht qe te jete nena e Zotit.
    Bibla na deshmon se, eshte VETE Zoti Perendi, Ai i cili perzgjedh dhe pergatit cdo njeri, ashtu sic Ai deshrion vete. Po merita njerozre a influencon ne kete perzgjedhje te Perendise?

Jezusi na deshmoj se, NJERIU eshte i KEQ.
    Ne kete deshmi te thene nga Jezusi permblidhet cdo qenie njerzore. Qe nga Adami dhe Eva, nga Abrahami e Mojsiu, nga Pjetri e Pali, nga Maria dhe bur i saj Jozefi, e deri ne ditet e fundit tek njeriu i fundit qe do te vije ne kete bote.
    Po risjell dhe njehere fjalet e Sh.Irineut i cili thote:

"ne nuk e NGREJME Marien, me shume se sa Zoti e ka NGRITUR."

Fjala ,"NGRE" , e thene nga Sh.Irineu, na deshmon qarte poziten e RENE te NJERIUT, (ku dhe MARIA ben pjese), ashtu sic eshte pozita mekatare e cdo njeriu ne kete bote. Ai deshmon qarte se, eshte pikerisht Perendia Ai i cili e NGRE njeriun, pasi njeriu vete kurre nuk mund te NGREJE vetveten. Per kete le ti referohemi fjaleve qe engjelli GABRIEL i drejtoi Mares.

" Dhe engjelli i tha: mos ki frike Mari, sepse ke gjetur HIR para Perendise..?

Fjala, "HIR", na deshmon se, ku ka HIR, nuk ka ASNJE MERITE apo KONTRIBUT njerzor. Ne lidhje me kete Pali thote: Kush eshte nen LIGJ nuk eshte nen HIR. Izraeli kerkoi ti afrohet Perendise permes rruges se MBAJTES se Ligjit, qe do te thote, te MERITOSH. Ndersa te krishteret, pranuan HIRIN, ku nuk ka as MERIT dhe as kontribut njerzor. Por ka vetem KONTRUBUT te MESHIRES dhe DASHURISE se Perendise. Thene shkoqur, ka vetem invesitm te Perendise dhe asnje merite njerzore, e cfardo permase qofte ajo. Por, perse Engjelli i tha Mares, ke gjetur HIR para Perendise?
    Qysh ne zanafille Perendia kishte parathene se, GRUAJA do te ishte "instrumenti", permes se ciles Ai do te sillte Birin e tij, i cili do te ndeshej me mekatin , vdekjen dhe satanin. Qe kjo te ndodhte, natyrisht qe ishte Perndia Ai i cili e kishte pregatitur GRUAN dhe personin perems se ciles do te lindej Shpetimtari. Duhet thene se Maria asqe e kishte idene se nje dite ajo do te ishte nje nder grate e perzgjedhura prej Perendise, per te realizuar planin e Zotit.
    Mesimi i religjionit, permes tendeces se tij, perpiqet te ngreje vlerat dhe meriten e Maries, ne kete pranim qe ajo i beri Lajmit te engjelit Gabriel. Por une ju pyes: A mund te ndodhte ndryshe, nga ajo cka Perendia kishte vendosur dhe bere?

Maria ishte ne palnin e Zotit, perpara se ajo te vinte ne kete bote, sepse e dime se krijimi mbaroi ne gjashte dite, dhe gjithshka, tani vjen dhe shkon simbas kohes qe vete Krijuesi e ka vendosur. Perendia e kishte pregatitur Marien per nje plan te tille, ku natyrsht ajo nuk mund te vinte kunder vullentit te Zotit, edhe pse personalisht vete ajo nuk kishte dhene asnje kontribut apo merite te saj, ne kete perzgjedhje te Zotit Perendi. Vepra e Maries, ashtu si e cdo besimtari te krishtere, eshte vetem nje zbatim i asaj cka Zoti ka dhene me perpara tek ne, ne menyre qe ne te ecim ne keto vepra te Perendise. Kete e deshmon Pali tek Efes:1:10, ku thote:

"NE ne fakt jemi POEMA e tij, e KRIJUAR ne Krishtin JEzus per VEPRAT e mira qe Perendia ka pergatitur qe me pare, qe ne te ECIM ne to.

Ku eshte merita e jone?
    Maria eci plotesisht, ne VEPRAT qe Perendia kishte bere tek ajo, perpara se Perendia ta theriste per nje pune ka qe vyer. Matrix me te drejte thote se, Maria nuk u mbur asjnehere, dhe nuk i perdori veprat e saj, si nje mjet madheshtie. Perse? kjo sepseajo ishte nje e krishtere e devotshme, dhe e dinte se gjithshka ne te ishte vetem Vula dhe hiri i Perendise, dhe aspak e njeriut. Ateher ju pyes ju:
    Perse ju e ngrini Marien ( ne kundershtim me deshiren e saj), duke u nisur nga MERITA dhe jo nga Hiri i Perendise.
    Perse tek Maria ju nuk shihni LAVDINE dhe vepren e Perendise, por fokusoheni tek meritat e NJERIUT?

Jezusi vete ne cdo rast e thirri Maren GRUA. Perse?
    A thua nuk e dinte Ai se ajo ishte nena e tij?
    A thua se Ai me thirjen GRUA, qe i bente Mares, e kundershtonte si nene te Tij
    Por perse Jezusi ne kryq, i tha Gjonit, se kjo GRUA tashem eshte nena jote?
    Pra dhe ne momentet e fundit Jezusi e thiri GRUA , dhe nuk i tha asaj nena ime.
    Veshtrimi dhe deshmia e JEzusit eshte vet deshmija dhe veshtrimi i Zotit, prej ku gjithsecili prej nesh dhuhet ti shohe drejt gjerat e Perendise. Jezusi, i cili erdhi ne mish te njeriut, nuk eci per asnje cast, nen ndikim te mishit apo te NJERUT. Bibla thote se, Ai e "veshi NJERIUN", por nuk ju bind ne asnje cast atij. Jezusi ne cdo cast ju permbajt vetem MBUSHJES se VULLNETIT te ATIT.
    Perendia qysh ne Eden tha se GRUAJA do te jete ajo, prej se ciles do te vije SHPETIMTARI. Jezusi eshte pikerisht Ai i cili do te PERMBUSHTE SHKRIMIN, profecite dhe LIGJIN. Pikerisht Ai ne cdo CAST, para izraelit, Marien e shpalli "GRUAN", pra permbushja e asaj cka Ati kishte parathene qysh ne Eden. Ky eshte veshtrimi qe Perendia na jep, ku cdo i krishter duhet ti permbahet dhe permbushe ate. Por religjioni cfar na meson?

Ndaluni per nje moment se cfar Toni77 thote:

" Maria ka nderhy apo ndermjetesu tek biri Jezus, dhe PERMES NDERHYRJES se saj, ndodhi mrekullia ne dasmen e kanes..."

Mesim i rrezikshem dhe tendecioz. Por dikush mbase thote: perse mendon keshtu ti deshmuesi?
    Po sjell vete fjalet e Krishtit, i cili tha:

" Cke me mua o GRUA....."

Ne fjalet e Jezusit duket qarte se, nuk eshte NJERIU (qofte dhe nena e tijJ, prej te ciliat Jezusi mer urdhrdhrat. Ai ben mrekullin jo per te ngritur njerzoren, por per te shpallur dhe deshmuar Perendine, Atin e perjetshem. Eshte i vertet fakti qe uji ne dasme u shndrua ne vere, por asesi nuk mund te pranojme se, e gjitha kjo ndodhi per shkak te "nderhyrjes" se Maries. Ne bible ka plot shembuj, ku na tregohet se Jezusi beri mrekulli te shumta, deri ne ringjalljen e te vdekurve.
    psh. Nje komandant romak, i kerkon Jezusit qe te sheroje ushtarin e tij qe lengon ne shtrat. Dhe shohim se Jezusi e sheroi ushtarin e semure. Mos valle ( simbas arsyetimit te toni77)ky sherim erdhi si rezultat i nderhyrejs qe beri ky komandant romak? Pikerisht ketu eshte rrezikshmeria e mesimit religjionos, i cili vendos NJERIUN dhe meriten e tij, si mjet, para te krishterit, ne mardhene midis tij dhe Perendise. Jezusi e shndroi ujin ne vere, jo si rezultat i nderhyrjes se Maries, por sepse Ai erdhi te shpalle me shenja dhe mrekulli , te cilat ishin permbushja e Shkrimit, Ligjit dhe profetet, Perendine e Izraelit, ardhejn e shpetimtiarti, Krishtit.

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Deshmuesei, më vjen vështrirë qe ta them por pa tjeter më duhet ta them se, shkrimet tua të fundit, ndersa ky i fundit në veqanti, tregojnë mirë se nuk e njeh të Verteten ashtu siq është lidhur me shënjetëreshen Mari, nuk i sheh shkrimet ashtu siq janë të shkruara nga bashkbiseduesit, nuk i lexon shkrimet e atyre qe debaton me ta ose nuk i kupton!

Kulmi i të keqes është kjo qe thua:

Tendencat e ndryshme te religjineve, perpiqen te hyjnizojne Marien pertej asaj qe shkrimi i shenjte na ofron.
    Tash, pas kësaj qe ke thënë, ti normal qe duhet të ma deshmosh se ku thuhet kjo? Ku takove ndoni shkrim timin duke e "hyjnizojne Marien"!! KU more mik? Nëse nuk e ke per ta deshmuar bindu se po flet të pa verteten ndaj asaj qe unë shprehi nga besimi im dhe shkrimet e mia, prandaj KUJDES sepse ti qe pretendon të keshë lexuar nga Bibla duhet ta keshë lexuar se nga vjen e paverteta.

Të vlesoj njeriu - i krishteri kinse janë të njëjtë sikurse Eva dhe Maria, Eva e cila ra dhe ishte nje shkak pozitiv - aktiv i renies, e cila u njoh si nje agjente e vertete ne tundimin edhe si pasojë njeriu u robërua nga mëkati! Tash ta krahasoj me at njeri (Marinë) qe u bë tendë hyjnore, ku banoj Hyji i gjallë, që përmës saj dhe bashkpunimit me Perendinë, të mund të realizohet plani i amshuar i Atit nuk është menquri as zbulesë hyjnore.

Të krahasoj dikush Even e cila është shkak pozitiv - aktiv i renies dhe si pasojë njeriu humbi në shkretëtirë duke vuajtur i robëruar, krahasim ky me Marinë person ky i zgjedhur dhe, pikrisht përmes saj dhe misherimit në krahrorin e saj të mund ta takoj Perendia përsëri njeriun e rënë dhe të humbur në shkretërirën e botës, nuk është në rregull ky krahasim.

Ta karahsoj me Marinë ne te cilen Shpirti Shenjt aktualizon Misherimin e Birit te Atit dhe ishte Tabernakulli qe ka mbajtur Birin e misheruar - JETË, me Even shkak i rënjes së njeriut, nuk është mirë, per mendimin tim kjo është mëkat.

Ta ta krahasoj njeriun qe iu nenshtrua engjullit të rrejshem dhe si pasojë njeriu ra dhe u largua nga prania e Zotit, me Marinë qe është vendbanimi i plote i Hirit te Trinise Shenjte dhe po kjo Nene e Jezusit, e mbushur me Hirin hyjnor - ne liri te plotë, pranon qe Hyji te misherohet ne kraharorin e saj - tërisia e Marisë pra është vendi ku hyjnorja bëhet NJË me njerezore - vendtakimi dhe vendNJESIMI i hyjnores me njerezoren. Kjo nuk tregon dhe nuk deshmon njohur te ai person i cili nuk dallon.

Maria është “Kaire Maria”, qe do të thotë “gëzohu”.

Vetëm me këtë dialog të Engjëllit me Marinë fillon me të vërtetë Besëlidhja e Re, “gëzohu sepse FJALA E PERENDISË do të misherohet në ty" dhe Mirsherimi i Hyjit ne të kishte prekur dhe shnderruar thelbin e qenjes së sajë. Ata qe mendojnë ndryshe nuk kuptojnë FUUQINË dhe SHENJTERINË e ZOTIT, pastaj nuk mund as ta marrin me mend se çka do të thotë nëse ZOTI misherohet, kur ai person bëhet vendNJESIMI i hyjnores me njerezoren, kur ai person (Maria) ka mbajtur Birin e misheruar - JETË në traharorin e vet!
    NIHNE ZOTIN u lutem dhe vlersojeni kur AI të prekë, sigurisht se të prekë JETA, nirpor mendoni pakë ma thellë se; si do të ndodhë kur personi bëhet vendi i misherimit i Zotit - JETË?!

E dyta pas te tjerave, deshmuesi, a të shkon ne mende ndoniher se;

a veproj Zoti per nejriun në mënyrë të pavarur ndoniher?

a veproj ZOTI në mënyrë të pa varur ne kohen e misherimit?

pasi qe Jezusi u ngjall dhe u ngrit në lavdi të Atit, kujt iu besua ZOTI?

a vepron ZOTI per njeriun në mënyrë të pavarur sot?

Sipas teje Zoti po e perdorte njeriun si robot! Pse atëher nuk e perdori Eeven pasi qe ishte ashtu?

Pse nuk e perdori Adamin ashtu?

Pse u dasht qe të misherohet Zoti? Pse dhe pse....?

Kjo nuk nenkupton mungesen e pushtetit apo te gjithpushtetshmerisë së Perendisë, por kjo nenkupton nejriun - mëkatin në njeri dhe dobësitë e tij.

Per besë, kur lexoj shkrimet e juaja nganiher, shumë ngjasoni me muslimanët sepse pretendoni ta "mbroni Perendinë"!

Zoti gjithçka ka bërë dhe bënë per nevoja tona dhe jo pse Ai ka nevojë, Ai ka Dashuri per ne dhe jo nevoja, kjo Dashuri është e drejtuar në krijesen e Tij - nejriun, per ata edhe Ai nuk hjeki dorë kurr nga njeriu. Prandaj, kjo qe ne themi, nuk është ulje per Perendinë, sepse Zoti u bë njeri qe ta ngritë njeriun dhe ta terhek te Vetja. Kur dikush të flet per arritjen e persosmerisë së njeriut, ne kete rast per Marinë, kjo nuk është ulje per Zotin por lavd i ZOTIT sepse persosmeria vetem nga Perendia ndodhë, mirpor gjithsesi, Zoti kerkon vullnetin dhe gadishmerinë e njeriut per bashkpunim sepse, sikurse të ishte ashtu siq ju thuani, atëher kjo tregon ni Zot dhume dhe qe perdor njerëzit si robota. Kjo nuk është ashtu dhe unë at Zot nuk e njoh por njoh Zotin DASHURI qe pret pergjigjen e njeriut; "Më ndodhtë siç the ti".
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 18-04-2010 më 15:51

Faqja 24 prej 69 FillimFillim ... 14222324252634 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •