Close
Faqja 25 prej 69 FillimFillim ... 15232425262735 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 241 deri 250 prej 686
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anëtarësuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Citim Postuar më parë nga deshmuesi Lexo Postimin
    Une personalisht duke mos qene i ndikuar nga ndojne emsim i tradites religjionare, jam perpjekur te shoh me drejtperdrejt ne biblen e shejnte, dhe mendoj se shkrimet e mia rjedhin konkretisht nga cka bibla na meson.

Pikerisht ne kete kuote ke shkruar esencen e asaj kur qendron kendveshtrimi i gabuar.

Ti thua se nuk je i ndikuar nga religjioni. Po a e njeh ti religjionin (katolik e ortodoks) qe te flitet per ndikim te saj ne ty? Ne krishterimin ungjillor ti, ma ha mendja, sikurse kane deshmuar edhe ungjillore te tjere ketu (Marcus1), ke hyre nga ateizmi ose nga indiferenca fetare.

E keqa qendron ne ate se ungjilloret vete, duke qene nje sistem doktrinash te fiksuara ne rrjedhe te shek.16-20, e kane "religjizionuar" mesimin e Bibles dhe e shohin Biblen brenda ketij sistemi. Qendrimet personale ne kete rast, jane pjese e sistemit. Jane te kushtezuara.

Kush ishte Maria dhe cfar bibla na meson rreth personit te saj.

Tendencat e ndryshme te religjineve, perpiqen te hyjnizojne Marien pertej asaj qe shkrimi i shenjte na ofron.

Nuk ka asnje rast, qe ne Kishen Ortodokse apo Katolike, te jete hyjnizuar Maria. Nqs mendoni ndryshe, referojuni se ku!

Me pelqeu nje thenie e sjelle nga seminarist, ku sh.Irineu midis te tjerash thote se, " ne nuk e ngreme Marien me shume se sa vete Zoti e ka ngritur...."
    Shen Irineu qe permend une ka dhene mesimin e Maries si Eva e Re. ndersa shprehja qe kuoton ti, eshte e imja, jo e Sh. Irineut.

Pikerisht ketu duhet te filloje dhe njohaj e plote se kush ishte Maria dhe shembulli i sja ne kishen e Krishtit.
    Cfar na meson bibla rreth personit te Maries.
    Qysh ne kopshtin e Edenit, Perendia kishte parapregatitur planin per shpetimin e njeriut nga mekati dhe vdekja. Pra qysh ne momentin qe njeriu ra nen mekat, Perendia dha shpresen per shpetim.
    Duhet thene se, kur Perendia paratha per Planin e shpetimit te njeriut, askush nuk e dinte se GRUAJA, e cial do te vinte mijera vjet me pas, do te ishte nje judease me emrin MARI. Po keshtu askush nuk e dinte se "FARA" e saj do te ishte Jezusi i cili do te vinte po ne mijera vjet me pas. Pra qe ketu del qarte se ishte vete Perendia, Ai i cili kishte bere gati gjithshka, perpara se kjo GRUA, te vinte ne kete jete. Pali ne lidhje me kete gje thote se, Perendia na parenjohu perpara se te themelohej bota, dhe me ndau vec nga barku i nenes per palnin e Tij. A ka ndojne mburje ketu?
    Pra bibla na meson se, nuk ka asnje merite dhe asnje kontribut njerzor, ku njeriu permes saj te mund ta meritoje ate cka Perendia jep dhe ben tek ai. Po keshtu Pali thote se Perendia na vendos ne TRUPIN e Krishtit, pikerisht ashtu sic Ai do, dhe jo sic ne kerkojme te jemi. Pra ne shembujt qe dhashe dua te tregoj dhe te deshmoj Fuqine dhe Karakterin e Perendise, ne menyre qe te kuptojme drejt se, gjithshka tek njeriu eshte vecse VEPER e Perendise, dhe jo merite njerzore.

Rendesi ka qe Perendia paratha me fjale te tjera se, pas renies, do kete nje BETEJE, pra nje lufte, perpjekje mes GRUAS dhe djallit:

Gjen 3:15 "15 Armiqësi do të vë ndërmjet teje e gruas, ndërmjet farës sate e farës së saj"

Sic e shohim, ne kete armiqesi Djalli perballet me DY kundershtare: 1. GRUA-ja 2. FARA e Gruas.

Qe te fitosh ne lufte, duhet MERITE, duhet pjesemarrje. Ne baze te kesaj perpjekje vjen FITORJA ose HUMBJA.

Mesimi religjionos perpiqet me cdo kusht, qe te ngreje kontributin e Maries, si nje MERITE te sa,j prej se ciles ajo e MERITON plotesisht qe te jete nena e Zotit.
    Bibla na deshmon se, eshte VETE Zoti Perendi, Ai i cili perzgjedh dhe pergatit cdo njeri, ashtu sic Ai deshrion vete. Po merita njerozre a influencon ne kete perzgjedhje te Perendise?
    Nqs me mesim religjionos nenkupton mesimin e Kishes ortodokse e katolike, MERITA qe i njihet Marise, eshte MERITA qe ia njohu vete Zoti. Frazat biblike se Maria eshte "me e lumura nder gjithe grate", se "te gjithe brezat do e lumerojne", se eshte nje GRUA e veshur me diell, e me henen ne kembet e saj, me kurore me 12 yje" jane baza e mesimit te religjionit ortodoks e katolik.

Jezusi na deshmoj se, NJERIU eshte i KEQ.
    Ne kete deshmi te thene nga Jezusi permblidhet cdo qenie njerzore. Qe nga Adami dhe Eva, nga Abrahami e Mojsiu, nga Pjetri e Pali, nga Maria dhe bur i saj Jozefi, e deri ne ditet e fundit tek njeriu i fundit qe do te vije ne kete bote.
    ASKUND nuk ekziston ndonje shprehje e Jezusit qe te kete thene se NJeRIU eshte i KEQ. Po te ishte keshtu, Jezusi nuk do i referohej VETES si Bir i NJERIUT. Teorite se njeriu eshte i KEQ jane teori GNOSTIKE.

Po risjell dhe njehere fjalet e Sh.Irineut i cili thote:

"ne nuk e NGREJME Marien, me shume se sa Zoti e ka NGRITUR."
    Shprehja eshte e imja e jo e Sh.Irineut. E ke keqkuptuar.

Fjala ,"NGRE" , e thene nga Sh.Irineu, na deshmon qarte poziten e RENE te NJERIUT, (ku dhe MARIA ben pjese), ashtu sic eshte pozita mekatare e cdo njeriu ne kete bote. Ai deshmon qarte se, eshte pikerisht Perendia Ai i cili e NGRE njeriun, pasi njeriu vete kurre nuk mund te NGREJE vetveten. Per kete le ti referohemi fjaleve qe engjelli GABRIEL i drejtoi Mares.
    Vertet, siguria e fitores se njeriut eshte mbeshtetja tek Perendia, dhe kjo mbeshtetje ne Perendine nuk perjashton PERPJEKJET e vete njeriut.

" Dhe engjelli i tha: mos ki frike Mari, sepse ke gjetur HIR para Perendise..?

Fjala, "HIR", na deshmon se, ku ka HIR, nuk ka ASNJE MERITE apo KONTRIBUT njerzor. Ne lidhje me kete Pali thote: Kush eshte nen LIGJ nuk eshte nen HIR. Izraeli kerkoi ti afrohet Perendise permes rruges se MBAJTES se Ligjit, qe do te thote, te MERITOSH. Ndersa te krishteret, pranuan HIRIN, ku nuk ka as MERIT dhe as kontribut njerzor. Por ka vetem KONTRUBUT te MESHIRES dhe DASHURISE se Perendise. Thene shkoqur, ka vetem invesitm te Perendise dhe asnje merite njerzore, e cfardo permase qofte ajo. Por, perse Engjelli i tha Mares, ke gjetur HIR para Perendise?
    Fjala Hir domethene qe me fjale te tjera, Maria gjeti PELQIM ne Perendine.

Nqs ne DHV Perendia e kishte nderhyre dhe shpetuar boten PER SHKAK te te drejteve (Noja, Abrahami, Moisiu etj), aq me teper mund te parafytyrojme qe ne Marien do kemi kulmin e te drejteve, gje qe solli edhe aktin e Tij nderhyres per ta shpetuar boten.
    Psh, Perendia pa drejtesine e NOJES dhe NDERHYRI te shpetoje racen njerezore. Merita e realizimit te atij shpetimi eshte e Zotit. Shkaku, Noja.

Qysh ne zanafille Perendia kishte parathene se, GRUAJA do te ishte "instrumenti", permes se ciles Ai do te sillte Birin e tij, i cili do te ndeshej me mekatin , vdekjen dhe satanin. Qe kjo te ndodhte, natyrisht qe ishte Perndia Ai i cili e kishte pregatitur GRUAN dhe personin perems se ciles do te lindej Shpetimtari. Duhet thene se Maria asqe e kishte idene se nje dite ajo do te ishte nje nder grate e perzgjedhura prej Perendise, per te realizuar planin e Zotit.
    Ketu ka kontradikte. Nqs Perendia do e pergatiste Gruan, atehere si mund te thuash se ajo sia kishte idene se cfare po behej me te???!!!
    Me kete logjike, viktimizohet personaliteti i njeriut, te cilin Perendia e krijoi te LIRE e te PERGJEGJSHEM.

Mesimi i religjionit, permes tendeces se tij, perpiqet te ngreje vlerat dhe meriten e Maries, ne kete pranim qe ajo i beri Lajmit te engjelit Gabriel. Por une ju pyes: A mund te ndodhte ndryshe, nga ajo cka Perendia kishte vendosur dhe bere?
    I jepen Marise MERITAT qe ia njohu vete Zoti, asgje me shume. Perderisa u kerkua pergjigja PO e Marise, patjeter qe pergjigja e saj kishte ROL. Perendia NUK PO tallej me Marine e njerezimin.

Maria ishte ne palnin e Zotit, perpara se ajo te vinte ne kete bote, sepse e dime se krijimi mbaroi ne gjashte dite, dhe gjithshka, tani vjen dhe shkon simbas kohes qe vete Krijuesi e ka vendosur. Perendia e kishte pregatitur Marien per nje plan te tille, ku natyrsht ajo nuk mund te vinte kunder vullentit te Zotit, edhe pse personalisht vete ajo nuk kishte dhene asnje kontribut apo merite te saj, ne kete perzgjedhje te Zotit Perendi. Vepra e Maries, ashtu si e cdo besimtari te krishtere, eshte vetem nje zbatim i asaj cka Zoti ka dhene me perpara tek ne, ne menyre qe ne te ecim ne keto vepra te Perendise. Kete e deshmon Pali tek Efes:1:10, ku thote:

"NE ne fakt jemi POEMA e tij, e KRIJUAR ne Krishtin JEzus per VEPRAT e mira qe Perendia ka pergatitur qe me pare, qe ne te ECIM ne to.

Ne asnje vend ne Bibel nuk thuhet se ne jemi POEMA e Perendise. Vargu tek Efs 1;10 eshte tjeter:

"
    10 kur të plotësohej koha:d. m. th. të vërë çdo gjë nën kryesinë e Krishtit, të gjitha qeniet që janë në qiell e në tokë."

Nuk mundet Zoti te pergatise dikend, pa marre pjese personi ne fjale ne pergatitjen qe i ben Zoti. Cfare teologjie fshihet ne kete, ku njeriu qenka pjese e planit te Perendise, ne nje kohe qe ai sia ka idene se cfare po behet me te?
    Pse Gabrieli kerkoi MIRATIMIN e Maries, nqs ajo thjesht do ishte nje instrument qorr?

Perse tek Maria ju nuk shihni LAVDINE dhe vepren e Perendise, por fokusoheni tek meritat e NJERIUT?
    Tek Maria, prape e them, shohim Lavdine e Perendise tek NJOHJA qe i beri asaj.

Psh, nqs ne (religjioni) themi se Pjetri eshte nje emer i madh ne Kishe, se Kisha ndertohet mbi te, se ka celesat e qiellit, se kujt ia fal mekatet ato i jane falur, nuk jemi duke bere gje tjeter vecse afrmojme ate nder qe Krishti ia dha.

Jezusi vete ne cdo rast e thirri Maren GRUA. Perse?
    A thua nuk e dinte Ai se ajo ishte nena e tij?
    A thua se Ai me thirjen GRUA, qe i bente Mares, e kundershtonte si nene te Tij
    Por perse Jezusi ne kryq, i tha Gjonit, se kjo GRUA tashem eshte nena jote?
    Pra dhe ne momentet e fundit Jezusi e thiri GRUA , dhe nuk i tha asaj nena ime.

Me siper, une i parapriva kesaj teologjie, sipas se ciles Jezusi shihet i distancuar nga Maria kur e quan ate GRUA. Me kete ti mendon pikerisht se Maria, duke qene instrumenti qorr i PERDORUR per misherimin e Fjales, pas Lindjes se Krishtit nuk ka me pune me Te, prandaj edhe quhet GRUA e jo Nene.

Une i ftoj ungjilloret te shohin se nje mesim i tille eshte ne menyre inkoshiente ne vijim te mesimeve nestoriane, doketiste, monofizite.
    Nqs Maria e lindi Krishtin me te vertete, atehere ajo eshte Nena e Tij. Ta mohosh kete FAKT, i bie qe ti beson se Fjala u duk (doketizmi) se u misherua. Apo se Fjala eshte tjeter nga njeri Krisht (nestorianizmi). Apo se Fjala e perpiu natyren hyjnore, duke vepruar vetem si Fjala Perendi (monofizitizmi).

Pergjigja pse Jezusi e quan Marien GRUA, e kam shpjeguar me larte:

Ashtu sikurse me termin "Bir Njeriu", me te cilin i referohet vetes Jezusi, nje term MESIANIK (nga Danieli), termi GRUA konfirmon nga Jezusi se Maria eshte GRUA-ja e permendur ne Gjeneze e cila kishte armiqesi me djallin dhe se Ai VETE eshte FARA qe do i shtype koken djallit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Seminarist : 18-04-2010 më 16:05

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga deshmuesi Lexo Postimin
    Jezusi vete ne cdo rast e thirri Maren GRUA. Perse?
    A thua nuk e dinte Ai se ajo ishte nena e tij?
    A thua se Ai me thirjen GRUA, qe i bente Mares, e kundershtonte si nene te Tij
    Por perse Jezusi ne kryq, i tha Gjonit, se kjo GRUA tashem eshte nena jote?

Deshmuesi, edhe pse unë pata shkruar më parë, duke lexuar per te dyten her këtë shkrim tëndin, shumë më bëri të habitna ky rresht qe keni shkruar!!

Sigurisht se lidhur me kete ka shkruar Seminaristi por unë pa tjeter se dua ta degjoj personalisht nga deshmuesi se;

1. A është Maria nënë e Zotit tonë Jezus Krishtit?

Vëlla, pergjigje shkurt; PO ose JO.
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Postuar më parë nga deshmuesi
    Jezusi na deshmoj se, NJERIU eshte i KEQ.

Citim Postuar më parë nga Seminarist Lexo Postimin
    ASKUND nuk ekziston ndonje shprehje e Jezusit qe te kete thene se NJeRIU eshte i KEQ. Po te ishte keshtu, Jezusi nuk do i referohej VETES si Bir i NJERIUT. Teorite se njeriu eshte i KEQ jane teori GNOSTIKE.

.
    PO, kjo është e vertetë, kjo teori qe e degjoj nga disa perngjason sikurse në kohen e apostujve, kur në qytetet e atëhershme të Lindjes së Mesme, ashtu sot në qytetet e sotme neper botë, ka patur gjithmonë sekte dhe kulte fetare si ato që paraqesin literaturën e tyre derë më derë, dhe që promovojnë një interpretim “të ri” dhe i pa njohur per apsotujt, poashtu edhe radikal të Krishtit!

Ajo që është interesante të vëmë re është se një formë e hershme qe është edhe sot aktuale ne disa sekte, më e butë e gnosticizmit ekzistonte që në ditët e apostujve, mirpor, kur lexojmë Ungjillin te shkruar nga Gjoni, vërejmë se pikërisht për këtë arsye një pjesë e gjërave që janë shkruar në Beslidhjen e Re u adresohej këtyre bindjeve të gabuara qe edhe janë keqprezantime të identitetit të Krishtit Zot dhe njeri.

Kujtojmë Ungjillin ku Shën Gjoni apostull, ai fillon ungjillin e tij me këtë deklaratë pershkruan Krishtin Hyj dhe njeri, tregon hyjnoren dhe nejrëzoren e Jezusit:
    "Në fillim ishte Fjala, dhe Fjala ishte në Hyjin, dhe Fjala ishte Hyji ...” (Gjn.1)
    ...edhe anën e Tij njerëzore:
    “Fjala u bë njeri dhe banoi ndër ne.” (Gjn.1.14).

Te gjithë ata qe deklarohen se; "NJERIU eshte i KEQ" kan teori GNOSTIKE. Ata, edhe pse nuk deklarohen publikisht, me këtë ata deshmojnë se kan problem me njerzoren e Jezusit, por edhe pse ata thonë se "NJERIU eshte i KEQ" , Ungjilli ua kujton atyre se HYJI u bë njeri dhe banoi ndër ne.

Sikurse ishte atëher, kjo është dhe duket edhe sot se ana njerëzore e Jezusit është problem të besohet, ajo me të cilën kishin dhe kan problem gnostikët, pra, jo hyjnia e Tij por njeriu Krisht!! Prandaj, si reagim i gabimeve te atyre atëher si edhe këtyre sot dhe per ti siguruar ato sekte se janë plotësisht gabim, kemi Ungjillin e Gjonit që qëllimisht hapet me këtë shpallje se “Fjala (Jezusi) ishte Hyji” dhe se Ai “u bë njeri - mish”, pra u bë njeri edhe pse sipas dikujt; "njeriu eshte i keq"!!. Gnostikët besonin se materja/lënda ishte e keqe, dhe prandaj ishte e pakonceptueshme për ta, që, Jezusi mund të ishte bërë tërësisht njerëzor. Kjo teori është e rrezikshme dhe i krishteri duhet ikur nga ky gabim i cili e latgon njeriun nga i të qenurit i Krishtit ORIGJINAL; Zot dhe njeri. Zoti asgjë nuk ka vepruar njëanshem si Hyji por; Hyj dhe njeri.

Ja ni shembylltyrë se si dhe kush është njeriu:

"Dhe kaluan në krahinën e gergezenëve, që është përballë Galilesë.

Posa doli në tokë, i doli përpara një njeri prej qytetit, që kishte në trup djajtë. Kaherë nuk veshte më petka, nuk banonte në shtëpi, por ndër varreza. Kur e pa Jezusin bërtiti me të madhe, i ra ndër këmbë dhe i tha me zë të lartë:

“Çka ke me mua, o Jezus, Biri i Hyjit tejet të Lartë? Po të lutem mos më mundo!”

Kjo na shpjegon se njeriu është i robërua i djallit, derisa ai është i robëruar, ai është "i keq", jo pse ai është i keq por robëria e djallit e paraqet ashtu, per ta veretuar këtë qe unë them, na deshmon rreshti në vijim sepse shkruan se;

"Sepse Jezusi i kishte urdhëruar shpirtit të ndytë të dalë prej atij njeriu, që e kishte pushtuar kaherë e, edhe pse e mbanin lidhur në hekura dhe e ruanin në pranga, ai i këpuste prangat e djalli e bënte të merrte arratinë në vende të pabanuara. (LK 8; 29)

Tani në vazhdim;

Jezusi e pyeti: “Si e ke emrin?” “Legjion!” u përgjigj ‑ sepse shumë djaj i kishin hyrë në trup...".

E djajtë, si dolën prej njeriut, hynë në thi. Tufa e tyre u lëshua turr prej greminës në liqen dhe u mbyt.

Kjo e bënë njeriun të "keq" se jo pse njeriu është i keq. Kur lexojmë rreshtin në vijim, Bibla na shpjegon se njeriu pasi qe të lirohet nga robëria e djallit, ai është i mirë dhe i gatshem qe të shkoj pas Zotit kudo sepse Shkrimi thotë;

"Jezusi hyri në barkë dhe u kthye mbrapa. Njeriu, prej të cilit dolën djajtë, i lutej ta merrte me vete, por Jezusi e përcolli me këto fjalë: “Kthehu në shtëpinë tënde ‑ i tha ‑ dhe trego gjithçka që bëri Hyji për ty.”(LK 8; 38-39)

Pra nga qe ky njeri ishte i "keq" në dukje, derisa ai i këpuste prangat, pasi qe djajt dolen nga ky njeri, qe do të thotë se njeriu u lirua nga robëria e djallit, ai shkoi dhe tregoi anembanë qytetit çka bëri Jezusi për të dhe duke i dhënë lavdi Perendisë.

Kjo deshmon se njeriu nuk është i keq, është robëria qe na shkaktoj Eva qe naparaqet të keq por, falë ZOTIT, çka humben në Even fituam në Marinë - nepermes të ciles u misherua ZOTI, fituam Dhuraten me të çmueshme të Perendisë - Birin e Tij - Jezus Krishtin - JETË e PERJETSHME.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 18-04-2010 më 18:04
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-11-2009
    Postime
    219
    [QUOTE=Seminarist;2680743]

Nuk ka asnje rast, qe ne Kishen Ortodokse apo Katolike, te jete hyjnizuar Maria. Nqs mendoni ndryshe, referojuni se ku!

Po te jap nje rast te thjeshte Ikonat e pa fund,te Maries grua e re,me birin e saj te vogel(topolak e faqekuq)i ushqyer dhe veshur me se miri ,ku ne cdo kishe mund te shohesh ,ku grixha e Zotit,duket me lutje e nderim, ne keto piktura,dhe me berjen e kryqit me duar recprokisht si mbas kishave,ndezjes se qirijve prane tyre duke i shoqeruar plot lutje per hallet e tyre .

Nuk po zgjatem shume,me pershkrimin e nje feste tradicjonale(qe vazhdon prej qindra vitesh) ne nje qytet ne Evrope ,ku kam marre pjese personalisht.

Festen me te madhe e kishin te bazuar mbi nderimin e nje Ikone 600vjecare(1m-2m) ku ne fokus eshte nje portet i Maries me Krishtin e vogel ,ne preher..
    Kjo feste ishte me e rendesishme ne ate qytet,per kreret e kishes,edhe se Krishtelindjet,edhe se pashket!
    Sepse ikona cilsohej :"Mrojtesja e qytetit!
    A nuk eshte kjo nje idhujtari?

Rendesi ka qe Perendia paratha me fjale te tjera se, pas renies, do kete nje BETEJE, pra nje lufte, perpjekje mes GRUAS dhe djallit:

Gjen 3:15 "15 Armiqësi do të vë ndërmjet teje e gruas, ndërmjet farës sate e farës së saj"

Sic e shohim, ne kete armiqesi Djalli perballet me DY kundershtare: 1. GRUA-ja 2. FARA e Gruas.

Me duket se ketu analiza shkon keshtu :
    1. Fara e njeriut te rene,e trasmetuar qe nga renja (Adami,Eva),ku me e theksuara e me e neveriteshmja ne syte e Krishtit eshte fara e Farisejve.
    2.Fara e re e sjellur nga Mbjellesi (Krishti) ,ku me e rendesishemja duket te jete, ajo fare qe do te bjere ne toke pjellore....

Edhe ketu nuk e ke drejt, besoj se do te ndihmoje nje nga shkrimet e Palit ne letren dretuar kishes se Romes7;14-25,

Ne fakt te miren qe dua nuk bej,por te keqen qe s'dua ,ate bej.
    Edhe nese bej ate qe nuk dua,s'jam me vete ai qe e bej,por eshte mekati qe banon ne mua.
    Une pra ,po besoj kete ligj : duke dashur te bej te miren ,e keqja gjendet ne mua.
    Ne fakt une gjej kenaqesi ne ligjin e Perendise sipas njeriut te brendshem.
    por shoh nje ligj tjeter ne gjymtyret e mija ,qe lufton kunder ligjit te mendjes time,dhe me ben skllav te ligjit te mekatit qe eshte ne gjymtyret e mia.
    Oh ,sa njeri i mjere qe jam!Kush do te me cliroje nga ky trup qe i perket vdekjes?
    Lavdi Perendise neper Jezus Krishtit tone !

Vertet, siguria e fitores se njeriut eshte mbeshtetja tek Perendia, dhe kjo mbeshtetje ne Perendine nuk perjashton PERPJEKJET e vete njeriut.

Fakti i deshtimit te perpjekjeve te veta te njeriut per t'ja dale mbane ne syte e Perendise, eshte konkretizuar me deshtimin e judejve ne zbatimin dhe respektimin e Ligjit ne Dh.V.
    Gje qe solli ne nevoje ardhjen e Dh.R,dhe dhuraten e Hirit permes Krishtit.

Fjala Hir domethene qe me fjale te tjera, Maria gjeti PELQIM ne Perendine.

Po, kjo eshte e vertete, por mirnjohja i takon Marise per Perendine,sepse Ai e zgjodhi Marien dhe e nderuar per kete zgjedhje eshte ajo,dhe jo Perenda!...

Nqs ne DHV Perendia e kishte nderhyre dhe shpetuar boten PER SHKAK te te drejteve (Noja, Abrahami, Moisiu etj), aq me teper mund te parafytyrojme qe ne Marien do kemi kulmin e te drejteve, gje qe solli edhe aktin e Tij nderhyres per ta shpetuar boten.
    Psh, Perendia pa drejtesine e NOJES dhe NDERHYRI te shpetoje racen njerezore. Merita e realizimit te atij shpetimi eshte e Zotit. Shkaku, Noja...

Me duket fare pa vend ky argument dhe krahasim,per barazim shembuj.
    Keshtu duket se Perendia erdhi te sakrifikohesh ne kryq ne aktin e Tij te nderhyrjes per t'a shpetuar boten per Marien.... si kulmin e njeriut me te drejte....!

Keshtu, ne u shpetuam sepse Perendia nderhyri per te shpetuar boten pra (edhe ne) ngaqe u gjet e drejta e te drejtave Maria...!!!
    Nese pranojme kete argument i takon asaj Falenderimi dhe Adhurimi, dhe jo Jezus Krishtit.
    Keshtu, del se bota shpetohet nga Perendia sic veproi edhe kur gjeti te drejte ne syte e Tij Nojen,Abrahamin,Mojsiun,dhe se fundi Finalizimi me Marien!
    Ketu ka kontradikte. Nqs Perendia do e pergatiste Gruan, atehere si mund te thuash se ajo sia kishte idene se cfare po behej me te???!!!
    Me kete logjike, viktimizohet personaliteti i njeriut, te cilin Perendia e krijoi te LIRE e te PERGJEGJSHEM.

Po, Perendia e krijoj te Lire qenjen njerzore,(por kjo qenje nuk po e gezonte kete LIRI)
    Ketu behej fjale per nje plan gjigand Final ,ku Perendia po pregatitej per shkatrimin total te Armikut te Tij.
    Dhe bashkeveprimi i Tij me Krijesen e Tij, per te cilet po perpiqej per t'i rikthyer plotesisht Lirine e humbur dhe ribashkimit me te, nuk linte shume vend per diskutime..dhe marje leje prej ketij te fundit!

A nuk do te ishte pa vend nese mesonim : "qe Kryeengjelli i ardhur nga Mreteria Qiellore me Planin e Perendise i kishte marre leje Maries,nese ishte dakort te pranonte ne trupin e saj, ngjizjen e Birit te Perendise?!"
    Dhe, me te vertete nuk ka ndodhurkeshtu , por engjelli i njoftoi Maries ate cfar kishte vendosur Perendia ! !
    Ne Planet e Tij Perendia eshte Ai qe gjithmone Vendos jo Krijesa e Tij dhe keshtu do te ndodhe mes nesh (krijesa )dhe Perendise Tone(Krijuesit),prandaj dhe shpresen e kemi lene tek Ai ,dhe shprehemi : U befte Vullneti Yt!

Sic thashe edhe me siper : mos duhej ti merrte leje Maries Krye engjelli Gabriel?
    I cili po vinte per te zbatuar nje mesazh te sjelle nga vete Perendia i
    Gjithpushtetshem e i Perjetshem kundrejt nje vajze judaise?

Por po bej nje krahasim, per t'ju ndihmuar ne pozicjonin qe keni marre.
    Le te imagjinojme se Maria nuk do te pranonte urdherin e kryeengjellit ,Psh t'ju thoshte : - Qe une jam e fejuar dhe ne barkun tim do te mbaj vetem femijet e tij(Jozefit)!
    Do te mbetej pa realizuar plani i Perendise ,per Ardhjen e Birit te Tij ne mish?

A nuk do te gjehej dot nje femer tjeter ne Jude,qe te plotesonte cilesite e Marise??

Ketu duket mesemiri se kemi ngritjen e njeriut ne Idhull duke e krahasuar gati ne barazim me Perendine.

Tek Maria, prape e them, shohim Lavdine e Perendise tek NJOHJA qe i beri asaPsh, nqs ne (religjioni) themi se Pjetri eshte nje emer i madh ne Kishe, se Kisha ndertohet mbi te, se ka celesat e qiellit, se kujt ia fal mekatet ato i jane falur, nuk jemi duke bere gje tjeter vecse afrmojme ate nder qe Krishti ia dha.

Por mos harrojme se po ketij Pjetri Jezus Krishti i thirri : Mbylle gojen Satan!
    GJe qe tregon se Pjetri ishte nje njeri fare i zakonshem ,i cili ishte i afte te nxirrte shpaten per te vrare(me bindjen se po mbron Zotin!)
    dhe pastaj ta mohonte tre here rrjesht!

QUOTE]
    Ndryshuar për herë të fundit nga Luani33 : 18-04-2010 më 22:36

i/e regjistruar Maska e marcus1
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Seminaristi
    Qe te fitosh ne lufte, duhet MERITE, duhet pjesemarrje. Ne baze te kesaj perpjekje vjen FITORJA ose HUMBJA.
    Lufta është fituar. Luftën e ka fituar Jezu Krishti në kryq, një herë e përgjithmonë. Ne nuk e kemi pasur këtë mundësi të fitojmë ndaj Djallit. Ne dështuam në këtë luftë. Por erdhi Ai që e mundi djallin. Ne tashmë jemi në Krishtin. Duke qenë në Krishtin, edhe ne e kemi fituar luftën.

Ne thjeshtë jemi të thirrur të qëndrojmë në Të! Për sa kohë ne qëndrojmë në Të, ne do jemi triumfues.

Merita i takon vetëm Jezu Krishtit! Pa Të, ne nuk do mund të bënim asgjë.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Seminarist
    Në teologjinë katoliko-ortodokse, kjo mund të jetë e vërtetë. Por në praktikë nuk është aspak. Idhujtaria ndodh akoma edhe midis shumë klerikëve, sa më tepër ndër njerëzit e thjeshtë që janë tërësisht injorantë në çështjet e teologjisë.
    The experience of love, is not when you receive it, but when you give it! - Durin Hufford

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Seminaristi
    Mos luani me lojë fjalësh. Dihet shumë mirë se njeriu është zaptuar nga e keqja. Ligji i mëkatit është mbjellë tek njeriu për shkak të mëkatit të Adamit dhe asnjë njeri nuk i shmanget kësaj gjëje.

Jezusi i referohej vetes si Biri i Njeriut sepse Ai erdhi si Njeri (POR PA MËKAT) për të përfaqësuar njerëzimin dhe për ta mundur djallin me mjetet njerëzore. Fakti se ai i referohej vetes si Biri i Njeriut nuk ka të bëjë aspak me faktin se njeriu nuk ishte i keq. Nëse njeriu nuk do ishte i keq, atëhere Krishti nuk do kishte nevojë të vdiste në kryq.

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Toni
    Kjo deshmon se njeriu nuk është i keq, është robëria qe na shkaktoj Eva qe naparaqet të keq por, falë ZOTIT, çka humben në Even fituam në Marinë - nepermes të ciles u misherua ZOTI, fituam Dhuraten me të çmueshme të Perendisë - Birin e Tij - Jezus Krishtin - JETË e PERJETSHME.
    Jo Toni vëlla. Jo më kot kur shkrimi bën këtë paralelizëm nuk thotë se robërinë na e shkaktoi Eva, por thotë se e keqja na erdhi nga Adami. Pra, Eva ishte në Adamin.

Ρωμ. 5:12 Prandaj, ashtu si me anë të një njeriu të vetëm mëkati hyri në botë dhe me anë të mëkatit vdekja, po ashtu vdekja u shtri tek të gjithë njerëzit, sepse të gjithë mëkatuan;
    Ρωμ. 5:13 sepse, derisa u shpall ligji, mëkati ekzistonte në botë; por mëkati nuk numërohet nëse nuk ka ligj;
    Ρωμ. 5:14 por vdekja mbretëroi nga Adami deri te Moisiu edhe mbi ata që nuk kishin mëkatuar me një shkelje të ngjashme nga ajo e Adamit, që është figura e atij që duhej të vinte.
    Ρωμ. 5:15 Mirëpo hiri nuk është si shkelja; nëse në fakt për shkak të shkeljes së një njeriu të vetëm vdiqën shumë, shumë më tepër hiri i Perëndisë dhe dhurata me anë të hirit e një njeriu, Jezu Krishtit, i teproi për shumë të tjerë.
    Ρωμ. 5:16 Sa për dhuntinë, nuk ndodhi si për atë një që mëkatoi, sepse gjykimi prodhoi dënimin nga një shkelje e vetme, por hiri prodhoi shfajësimin nga shumë shkelje.
    Ρωμ. 5:17 Në fakt, në qoftë se prej shkeljes së këtij njërit vetëm vdekja mbretëroi për shkak të atij njërit, akoma më shumë ata që marrin bollëkun e hirit dhe të dhuratës se drejtësisë do të mbretërojnë në jetë me anë të atij njërit, që është Jezu Krishtit.
    Ρωμ. 5:18 Prandaj, ashtu si për një shkelje të vetme dënimi u shtri mbi të gjithë njerëzit, ashtu edhe me një akt të vetëm drejtësie, hiri u shtri mbi gjithë njerëzit për shfajësimin e jetës.

1Κορ. 15:22 Sepse, ashtu sikur të gjithë vdesin në Adamin, kështu të gjithë do të ngjallën në Krishtin,

Edhe një herë po e them, le të mos luajmë lojë fjalësh dhe të na akuzoni me pa të drejtë si gnostikë apo ku e di unë se çfarë. Perëndia e krijoji njeriun të mirë, por me futjen e mëkatit, njeriu u bë mëkatar. A mund të thuash se një mëkatar është i mirë?

Diku tjetër shkrimi na thotë se ASGJË e mirë nuk ka në njeriun.

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Toni
    Fara e Gruas eshte Fjala e Misheruar, ndersa Gruaja, se ciles i takon Fara apo Biri i saje, eshte e Ema e Tij, Maria.

Ky interpretim, edhe paralelizim eshte perfshires edhe i pamohueshem.
    Nuk e ka vënë njeri në dyshim këtë gjë! Jemi absolutisht dakort.

Ju doni të paralelizoni Evën me Marien. Në interpretim ky që i bënë Shkrimeve. Në rregull. Por për mua, interpretimi më i bukur, më i goditur, më i saktë, është i Evës me Kishën.

Eva doli nga brinja e Adamit të vjetër, Eva e re, Kisha, doli nga brinja e Adamit të ri, Krishtit! Unë do doja të dija, si e shihni ju këtë paralelizëm? Të saktë apo të gabuar?
    Ndryshuar për herë të fundit nga marcus1 : 19-04-2010 më 02:56

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    2,574
    Citim Postuar më parë nga Seminarist Lexo Postimin
    Dobesia, madje herezia, e ungjilloreve, qendron pikerisht ne ate se, gjoja duke vene theksin ne Krishtin, e shohin misionin e Tij si te nje INDIVIDI, pa rrjedhoja me njerezimin. Keshtu mohohet KOMUNIONI i shenjtoreve, te qenit e kishes TRUP i Krishtit, te berit e besimtareve te ngjashem me Krishtin, te berit e tyre Krisht-er.

Me kete mentalitet, per ungjilloret nuk ka kuptim se si (Krishti thote se) Kisha ndertohet mbi Pjetrin (Shkemb), sepse Shkembi eshte Krishti; se si tek Gjoni 20:22, Kisha merr pushtetin te fale mekatet dhe se po si fali ajo, mekatet nuk jane te falura, sepse per ungjilloret, duke e individualizuar Krishtin, pushteti i te falurit qe i takon ATIJ nuk ka se si ti kaloj Kishes.
    Personalisht, kam mësuar ta shoh Krishtin korporativ, jo individ. Ne jemi gjymtyrët e Tij, trupi i Tij dhe Ai është Koka. Koka, nuk është e ndarë nga trupi, por është pjesë e trupit. Pra, sa herë që kisha, e cila udhëhiqet prej Tij, merr një vendim, në fakt, vendimin e ka marrë Krishti, i cili lëviz, flet, shfaqet përmes Kishës.

Por e keqja ështës e ju këtë gjë e besoni vetëm në teori, pa e kuptuar dhe pa e përjetuar në jetën praktike të Kishës.

Faqja 25 prej 69 FillimFillim ... 15232425262735 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •