Close
Faqja 7 prej 14 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 133
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Citim Postuar më parë nga s0ni Lexo Postimin
    Po, sot mesova qe per Ç vendosni Q si me shpejte.
    Une me mendjen time perdor C, per Ç si me shpejt. Njesoj is e-ja me ë pa i humbur kuptimin fjaleve.
    S0ni mu kujtua tani nje histori e ngjashme si kjo qe po flasim. Isha ne vitin e pare fakultet dhe kishim nje ese. Nje djale ne grupin qe isha une kishte orgjinen nga Lezha. Dhe ne ese gjithmon vendet e ç i vendoste q. Ndersa tek xh vendoste gj. Kur erdhi pedagogu per te dhene vleresimin sesi kishim dal ne ese, e kapi menjehere me kete djalin. Dhe dy ore u more me ate duke i spjeguar ndryshimin. Prandaj kjo eshte nje e "mete" krahinore, qe e perdorin shume dhe ju vritet veshi. Dhe gabimi fillon dhe behet me i shpeshte dhe i pakorrigjueshem ne vazhdim. Shume njerez qe e mbrojn si ide fillojn dhe nxjerrin hipoteza nga me te ndryshmet. Pra nuk eshte faji i tyre qe ne nje zone apo vend ta caktuar flitet dhe shkruhet per shpejtesi ne ate menyre.

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga fattlumi Lexo Postimin
    Sa me perket mua vetëm për qeshtje kohe e bëjë.
    Po ,i njëjtë është edhe problemi në mes shkronjes e dhe ë.

Se këto gabime nuk duhet bërë kur shkruajmë me laps.
    Problemi qendron sepse ti mendove te perdoresh Q kur une C.
    Asnjehere s'do me vinte ne mendje te shkruaja Q-ne.
    Te erdhi ne mendje te perdorje C-ne ne vend te Ç-se?
    Me pelqen me shume perdorimi i C-se sepse kur lexoj Q nuk e lexoj si Ç por si Q lol

i/e regjistruar Maska e fattlumi
    Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Citim Postuar më parë nga Cold Fusion™ Lexo Postimin
    S0ni mu kujtua tani nje histori e ngjashme si kjo qe po flasim. Isha ne vitin e pare fakultet dhe kishim nje ese. Nje djale ne grupin qe isha une kishte orgjinen nga Lezha. Dhe ne ese gjithmon vendet e ç i vendoste q. Ndersa tek xh vendoste gj. Kur erdhi pedagogu per te dhene vleresimin sesi kishim dal ne ese, e kapi menjehere me kete djalin. Dhe dy ore u more me ate duke i spjeguar ndryshimin. Prandaj kjo eshte nje e "mete" krahinore, qe e perdorin shume dhe ju vritet veshi. Dhe gabimi fillon dhe behet me i shpeshte dhe i pakorrigjueshem ne vazhdim. Shume njerez qe e mbrojn si ide fillojn dhe nxjerrin hipoteza nga me te ndryshmet. Pra nuk eshte faji i tyre qe ne nje zone apo vend ta caktuar flitet dhe shkruhet per shpejtesi ne ate menyre.
    Shumë shpeh po shoh se zakonisht kritikohet ose veriu ose kosovarët për te gramatiken e tyre dhe lihet pershtypja se disa jane perfekt dhe te pagabueshem.Ju lutem gjuha e njëhsuar shqipe e vitit 1974 a mos ka lene mangesi sa i perket perfshirjes se dialektit gegë.Kujtoni pak rrethanat e kesaj gjuhe si ka mbetur keshtu dhe a ka pasur hile ne kete mosperfshirje.

P.S.Cold Fusion asnjë ë nuk perdore në tërë postimin.Të gjithë gabojmë.

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Paskeni pasur profesor te mire, te shpendzoj kaq kohe per ti shpjeguar ndryshimin. Mesuesja e gjuhe-letersise qe kam pasur ne 8-vjecare ka qene ssaaaa e keqe, vetem pse nje fjale i vura theksin ne zanoren e gabuar me ka bertitur me ta madhe. Sepse ngrijta doren edhe e pyeta cdo te thoshte fjala, ajo s'ja dinte kuptimin si e Shqiptova une, kur hapi librin e vet e pa qe ja kisha thene gabim, u be nami, mire qe s'isha afer saj se do me jipte nje 5-ce pa frike

E di qe s'kane faj por edhe ne nuk po bejme ndonje te keqe per ti treguar qe s'na duket mire kur i degjojme, lexojme perdorimin e ketyre shkronjave vend e pa vend.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Citim Postuar më parë nga fattlumi Lexo Postimin
    Shumë shpeh po shoh se zakonisht kritikohet ose veriu ose kosovarët për te gramatiken e tyre dhe lihet pershtypja se disa jane perfekt dhe te pagabueshem.Ju lutem gjuha e njëhsuar shqipe e vitit 1974 a mos ka lene mangesi sa i perket perfshirjes se dialektit gegë.Kujtoni pak rrethanat e kesaj gjuhe si ka mbetur keshtu dhe a ka pasur hile ne kete mosperfshirje.

P.S.Cold Fusion asnjë ë nuk perdore në tërë postimin.Të gjithë gabojmë.
    Fattlumi une dhe me perpara thash qe nuk kam mbaruar per Gjuhe Shqipe. Po ashtu pranova qe bej gabime, dhe ne kete teme mora pjese thjesht sa per te sqaruar dicka.

Lexoje kete postim, qe une jam dakord me ate qe sapo shkrove me lart.

http://www.forumishqiptar.com/showpo...7&postcount=12

Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Fattlumi une dhe me perpara thash qe nuk kam mbaruar per Gjuhe Shqipe. Po ashtu pranova qe bej gabime, dhe ne kete teme mora pjese thjesht sa per te sqaruar dicka.

Lexoje kete postim, qe une jam dakord me ate qe sapo shkrove me lart.

http://www.forumishqiptar.com/showpo...7&postcount=12
    Faleminderit per kete.Te te tregoj nje ngjarje qe pata degjuar ne France nga nje francez.Ai me thoshte qe nese i degjoj lajmet ne TV i kuptoj teresisht,mirepo nese dikush me thote ta perserise ate qka thane dhe qysh e thane nuk mundem.E kishte fjalen per gramatiken frenge qe eshte nder me te veshtirat ne bote,Edhe tek ne dallojne dialektet ,mirepo jo edhe aq.Problemin une e shoh tek familjet,tek prinderit sepse ne shkolla mesohet mire ashtu si duhet mirepo ne familje eshte tjeter dialekt,keshtu me shume kohe bejne femijet ose njerezit ne shtepi sesa ne oret e gjuhes shqipe neper shkolla.Mendoj qe edhe keto dallime te dialekteve do te hiqen me kalimin e kohes.

Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Citim Postuar më parë nga lato007 Lexo Postimin
    MARSHALLA:............nga je ti mer daj??
    S`te kuptova pse mashallah.E nga jam eshte pune tjeter.Pse?

18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    Disa probleme .

Nuk eshte dialekt , sepse Kosova nuk ka dialekt me vete . Por flet dialektin geg .

Eshte gabim ne dije i Kosovareve . Ata e shkruajne "q" por e lexojne "ç" .

Prandaj edhe kur shkruajne "qfare" e lexojne "çfarë" .

Prandaj i ftoj kosovaret ta korrigjojne veten .
    [QUOTE =puroshkodran;2654864]Roma del kampion[ /QUOTE]

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    22-07-2010
    Postime
    50

Pse 'Q'-ja në vend të 'Ç'-së ?

Citim Postuar më parë nga illyrian rex Lexo Postimin
    Nuk ka kurrfar lidhje as gramatika e as letersia; as kosova, as macedonia e as shqiperia. Nese pritojme te shtypim alt+1+3+5 per te fituar nje 'ç', ja fusim 'q' me nje te prekur. Dhe nese duhet te vendosim mes 'c' dhe 'q', une besoj se eshte me mire te perdorim 'q', sepse tingellon njejte.
    Por nese shkruajme me laps ateher padyshim qe vendoset secila ne vendin e saj. p.sh qeni, çekiçi etj.
    Përdorimi i drejtë i shkronjave gjatë shkrimit me kompjuter nuk ka të bëjë me prejardhje,
    si ke vërejtur mirë edhe ti vetë, por me mundësitë teknike.
    Q-ja dhe Ç-ja nuk shqiptohen njësoj dhe këtë fakt do të duhej të dinin të gjithë
    (edhe unë jam kosovar dhe e di fare mirë dallimin e tyre).

Mirëpo problemi i Ç-së dhe i ç-së nuk zgjidhet me 'alt' urdhrin e kompjuterit.
    Po të pranohej zëvendësimi i shkronjave Ç dhe ç me Ch dhe ch
    (pasiqë i kemi shkronjat me h: Dh, dh, Sh, sh, Th, th, Xh, xh, Zh dhe zh)
    atëherë nuk do ta kishim fare këtë problem. Në këtë rast dua të përmend
    se për ë-në nuk ka zgjidhje tjetër. Shkronja ë është kompakte dhe përdoret
    shpesh, dhe duhet të pajtohemi me te.
    Ndryshuar për herë të fundit nga arsimtari : 24-07-2010 më 15:59

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-09-2008
    Postime
    78
    Citim Postuar më parë nga arsimtari Lexo Postimin
    Përdorimi i drejtë i shkronjave gjatë shkrimit me kompjuter nuk ka të bëjë me prejardhje,
    si ke vërejtur mirë edhe ti vetë, por me mundësitë teknike.
    Q-ja dhe Ç-ja nuk shqiptohen njësoj dhe këtë fakt do të duhej të dinin të gjithë
    (edhe unë jam kosovar dhe e di fare mirë dallimin e tyre).

Mirëpo problemi i Ç-së dhe i ç-së nuk zgjidhet me 'alt' urdhrin e kompjuterit.
    Po të pranohej zëvendësimi i shkronjave Ç dhe ç me Ch dhe ch
    (pasiqë i kemi shkronjat me h: Dh, dh, Sh, sh, Th, th, Xh, xh, Zh dhe zh)
    atëherë nuk do ta kishim fare këtë problem. Në këtë rast dua të përmend
    se për ë-në nuk ka zgjidhje tjetër. Shkronja ë është kompakte dhe përdoret
    shpesh, dhe duhet të pajtohemi me te.
    Ide GJENIALE, arsimtar kosovar! Në jetën praktike, në gjithë botën, njeriu prore sendet i ka përdorur për nevoja të ndryshme. Ti propozon të kundërtën: nevojat t'u përshtaten sendeve, në këtë rast ordinatorit(?!)

Faqja 7 prej 14 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •