Close
Faqja 6 prej 14 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 133
    yep Maska e Izadora
    Anëtarësuar
    11-09-2008
    Vendndodhja
    ne zemren e atij qe ka "zemer"
    Postime
    8,793
    Citim Postuar më parë nga Mexhi Lexo Postimin
    Cold Fusion™ , une nuk e kisha fjalen per kete lloj ndarje, por per ate mes shkronjave Q,Gj,Ç dhe Xh qe kosovaret i ngatrrojne.

Germat jane njesoj , alfabeti eshte i njejte.

Ndoshta kur e flasin e perdorin shpesh Q , te pakten ne forum shume veta shkruajne me shume me Q.
    Jeto sot se neser nuk i dihet

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Wayne Rooney,ose Michael Owen, ose te ndonje kengetari Michael Jackson etj. etj.
    I nderuar Fattlumi, po flet per nje gjuhe te huaj e cila nuk ka asnje lidhje me ate qe po themi ne. Mos krahaso gjuhen Shqipe me nje gjuhe te huaj. Po flasim per nje vend i cili flet, shkruan, lexon ne gjuhen Shqipe. Shqipja nuk bie me asnje moment ndesh me ato qe sapo the ti. Pasi shqipetimi dhe shkrimi i asaj gjuhe behet ne dy forma. Nese do ta shqiptosh ne gjuhen Angleze e ben, po ashtu dhe e shkruan ne ate gjuhe. Nese do ta shkruash ne gjuhen Shqipe, e ben ne te dy format njesoje. Ashtu sic e lexon, po ashtu dhe e shkruan. Ky eshte ndryshimi i Shqipes me gjuhet e huaja, sepse i shqiperon ashtu sic i shkruan.

Pra shqiperimi i atyre qe sapo shkrove ne gjuhen Shqipe behet i till: Uejn Runi, Majkell Ouen, Majkell Xhekson. Gjuha Shqipe eshte e afte vetem ti shkruaj sic shqiperohen gjuhet e huaja.

Te jemi realist, se e gjitha kjo u be me e madhe sec i takon. Eshte nje fenomen qe ndodh ne disa vende ku jetojn Shqipetar, pasi e kane diealekt krahinor, dhe jo per qejfin e tyre po si pasoje e neglizhences se shtetit Shqipetar qe te ngreje nje Institut per ruajtjen e Gjuhes Shqipe.

i/e regjistruar Maska e Mexhi
    Anëtarësuar
    10-03-2009
    Vendndodhja
    Aty ku bukës i thonë bukë, e ujit - ujë
    Postime
    838
    Citim Postuar më parë nga Don't Lexo Postimin
    Kodi:
    ju po qe pasket problem me met e kokes
    si dreqin u mesoka ndryshimi mo lale ?eh?

Duke thene Gjimi dhe Xhimi, po si dreqin u thuka Xhimi dhe si Gjimi, ku o nryshimi a na e trego dot ?Eh ?

Kur thuhet "Xh" car ndrysho me "Gj", ne cilin aspekt ja se dhe un mun tthem kshu: "Thuj Gjimi dhe Xhimi dhe do shofesh qe nuk ka asi nryshim", po si mund ta argumentoj un ty ket. Edhe ti menoje kete gje, si mund te ma argumentosh ti mu kete.

Ndryshimi eshte se ne te dy rastet ti thua Xhimi , sikur te me degjoje mua se si them Gjimi do ta kuptoje ndryshimin. Thjesht, ti nuk e shqipton fare shkronjen Gj andaj edhe nuk e kupton ndryshimin.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Citim Postuar më parë nga Don't Lexo Postimin
    Kodi:
    ju po qe pasket problem me met e kokes
    si dreqin u mesoka ndryshimi mo lale ?eh?

Duke thene Gjimi dhe Xhimi, po si dreqin u thuka Xhimi dhe si Gjimi, ku o nryshimi a na e trego dot ?Eh ?

Kur thuhet "Xh" car ndrysho me "Gj", ne cilin aspekt ja se dhe un mun tthem kshu: "Thuj Gjimi dhe Xhimi dhe do shofesh qe nuk ka asi nryshim", po si mund ta argumentoj un ty ket. Edhe ti menoje kete gje, si mund te ma argumentosh ti mu kete.
    Nese nuk e kupton dhe ne kete rast, sinqerisht une nuk kam cfare te bej me teper.

Te ashtuquajturit dyshkronjesha (dh, gj, ll, nj, rr, sh, th, xh, zh) nuk mund te kene vend ne alfabet, pasi ato jane te analizueshme ne dy grafema te tjera. Nder to, grafema e pare eshte themelore, ndersa e dyta luan rolin e nje shenje diakritike. Ne kete rol dalin grafemat h (4 here) dhe j (2 here), te cilat qendrojne prane grafemes bosht dhe nuk lidhen me te me asnjemjet lidhes (ligature). Ne dy raste te tjera (tek ll-ja dhe rr-ja) rolin diakritik e luan dyfishimi.

Kuptoje qe X eshte germe tjeter e cila ka si grafem H. Dhe G eshte shkronje tjeter e cila ka si grafem J.

P.s Kete spjegim jam i sigurt qe as ne shkolle nuk kishe per ta marre. Po cfare te bej me teper sesa kaq nese nuk e merr vesh ti? Me mbetet te te them Ju zoteri keni te drejt sepse une u lodha nga mungesa e deshires tende per te mesuar se cila eshte e mira dhe e gabuara.

i/e regjistruar Maska e fattlumi
    Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    [QUOTE=Cold Fusion™;2590762] Ashtu sic e lexon, po ashtu dhe e shkruan. Ky eshte ndryshimi i Shqipes me gjuhet e huaja, sepse i shqiperon ashtu sic i shkruan.

QUOTE]

Mirepo ne nuk po e shkruajm Uejn mirepo eshte e shkruar ne bluzet e lojtareve p.sh. germa w kur ne nuk e shkruajme por vetem e shohim.Po llogarisim se ai qe komenton nuk e di anglishten asnje fjale ,dhe si do ti thote ai kesaj germe.

Gjuha gjermane e ka nje te mire ,fjalet franceze i flasin si te ishin francez,atyre angleze si te ishin anglez,atyre holandeze si te ishin holandez ,pra pa i pershtatur ne gjuhen e tyre gjermane.
    Nejse se u be edhe debat i teperte per nje shkronje.

Faleminderit.

Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Citim Postuar më parë nga s0ni Lexo Postimin
    Ku ta di une, po ben te njejtin pyetje sikur te shohim alfabetin kinez apo japonez si duhet ti themi keto fjale??? Mbasi ti degjojme atehere do mundohemi ti Shqiptojme. Keshtu puna.
    Keshtu pra per mendimin tim ka probleme me te medha qe duhet te merren studiuesit e gjuhes shqipe per kete sesa shkrimi i nje germe `Q` dhe `ç`.
    Me keto germa qe nuk i ka gjuha shqipe ndeshemi qdo dite ,ne TV,ne internet etj,e sma merr mendja se ndeshemi me kinezishte dhe japonishte,sepse ato jane gjuhe te veqanta.

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga fattlumi Lexo Postimin
    Keshtu pra per mendimin tim ka probleme me te medha qe duhet te merren studiuesit e gjuhes shqipe per kete sesa shkrimi i nje germe `Q` dhe `ç`.
    Me keto germa qe nuk i ka gjuha shqipe ndeshemi qdo dite ,ne TV,ne internet etj,e sma merr mendja se ndeshemi me kinezishte dhe japonishte,sepse ato jane gjuhe te veqanta.
    Po une e kam bezdi kur degjoj e lexoj ne forum Q e Ç vende e pa vend.
    Kjo me bezdis jo gjuhet e tjera te huaja.
    Qe ne klasen e 5-ste fillojne me gjuhe te huaja ne Shqiperi---kur kam qene une dhmth studente---pra studentat po mesohen me gjuhet e shkronjat e huaja.

Une dua qe te degjoj e lexoj Shqipen letrare tek te gjithe Shqiptaret. A po pyes per shume? Te pakten Q me Ç ndryshojeni sepse tingullon keq.

Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Po une e kam bezdi kur degjoj e lexoj ne forum Q e Ç vende e pa vend.
    Kjo me bezdis jo gjuhet e tjera te huaja.
    Qe ne klasen e 5-ste fillojne me gjuhe te huaja ne Shqiperi---kur kam qene une dhmth studente---pra studentat po mesohen me gjuhet e shkronjat e huaja.

Une dua qe te degjoj e lexoj Shqipen letrare tek te gjithe Shqiptaret. A po pyes per shume? Te pakten Q me Ç ndryshojeni sepse tingullon keq.
    Ke te drejte.Ato qe mund ti shkruajme drejt edhe duhet ti shkruajme mirepo shumica e shkruajne sepse eshte me shpejt.Edhe une ashtu shpesh e shkruaj sepse kursej "kohe" dhe kuptimi nuk i humbet.

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga fattlumi Lexo Postimin
    Ke te drejte.Ato qe mund ti shkruajme drejt edhe duhet ti shkruajme mirepo shumica e shkruajne sepse eshte me shpejt.Edhe une ashtu shpesh e shkruaj sepse kursej "kohe" dhe kuptimi nuk i humbet.
    Po, sot mesova qe per Ç vendosni Q si me shpejte.
    Une me mendjen time perdor C, per Ç si me shpejt. Njesoj is e-ja me ë pa i humbur kuptimin fjaleve.

Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Po, sot mesova qe per Ç vendosni Q si me shpejte.
    Une me mendjen time perdor C, per Ç si me shpejt. Njesoj is e-ja me ë pa i humbur kuptimin fjaleve.
    Sa me perket mua vetëm për qeshtje kohe e bëjë.
    Po ,i njëjtë është edhe problemi në mes shkronjes e dhe ë.

Se këto gabime nuk duhet bërë kur shkruajmë me laps.

Faqja 6 prej 14 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •