Close
Faqja 5 prej 14 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 133
    i/e regjistruar Maska e ILMGAP
    Anëtarësuar
    10-04-2009
    Vendndodhja
    In
    Postime
    2,791
    Citim Postuar më parë nga s0ni Lexo Postimin
    Te ishte kot nuk kisha pyetur

Kane dallime qe te gjitha shkronjat qe permende ne te folur.
    Citim Postuar më parë nga Cold Fusion™ Lexo Postimin
    Kush eshte kot? Ndoshta te duket kot ty qe nuk te eshte vrare veshi. I ndryshon shume nocione fjaleve, kur ne nje rast perdor "q" dhe ne nje rast perdor "ç". Si te tingellon kjo fjala ty "qekiqi" apo "çekiçi"? Si te duket fjala "Xhami" ne "Gjami". Meqenese per ty nuk ka problem, mos i thuaj me "Xhami" po thuaji "Gjami". Apo per fjalet qe ty te duken te drejta, duhet ti thuash me drejteshkrim, fjalet qe nuk te interesojn per ty nuk kane rendesi.

Nese do ishte se germat nuk kane rendesi, fjalori nuk do behej me 36 shkronja po do behej me 32. Ti benin te njejta fjalet qe sapo the ti. Edhe shikoje njehere ndryshimin midis bashketingellores me zanoret. Siduket paske qene ngelese ne Gjuhen Shqipe.
    ju po qe pasket probleme me trut e menjes re

Po he mtregoni se ku qenka ndryshimi ne mes "C" dhe "Q" ose ne "GJ" dhe "XH" ose ne "NJ" dhe "N-J"

he?

Po patet i pergjigje logjike do e marr per baze, poqese jo jeni prapa qe tgjithe.

i/e regjistruar Maska e Mexhi
    Anëtarësuar
    10-03-2009
    Vendndodhja
    Aty ku bukës i thonë bukë, e ujit - ujë
    Postime
    838
    Kete kam veshtire te kuptoj. Ne abetare c'do shkronje ka faqen e vet. Edhe per c'do shkronje mesuesja e Shqipton me femijet e klases qe ta thojne si duhet. Te pakten keshtu ishte kur kam bere une klasen e pare. Si behet me Ç, Xh, Gj ne faqet e abetares, nuk i vejne fare ne leksion, apo i vejne bashke me C, X, dhe Q?
    Ky eshte problemi, kur mesuesi vije ne faqen e shkronjes Q i thote nxenesit se kjo eshte shkronja Ç e bute, te njejte e bene kur vije te shkronja Gj qe thote se eshte Xh e bute!!!

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar më parë nga Mexhi Lexo Postimin
    Ky eshte problemi, kur mesuesi vije ne faqen e shkronjes Q i thote nxenesit se kjo eshte shkronja Ç e bute, te njejte e bene kur vije te shkronja Gj qe thote se eshte Xh e bute!!!
    Me duket sikur ke mbaru shkollen ne Kosove???

i/e regjistruar Maska e valdetshala
    Anëtarësuar
    15-03-2008
    Vendndodhja
    Pejë-Republika e Kosovës
    Postime
    2,363
    Kete kam veshtire te kuptoj. Ne abetare c'do shkronje ka faqen e vet. Edhe per c'do shkronje mesuesja e Shqipton me femijet e klases qe ta thojne si duhet. Te pakten keshtu ishte kur kam bere une klasen e pare. Si behet me Ç, Xh, Gj ne faqet e abetares, nuk i vejne fare ne leksion, apo i vejne bashke me C, X, dhe Q?

Pastaj duan a nuk duan Shqiptaret e Kosoves te ndrryshojne gjuhen e tyre me ate te Shqiperise, kesaj si dihet. Pse duam ne qe te flasin Shqipen letrare s'do te thote qe duan ata.
    Pse çfarë Alfabeti paskemi ne Kosovarët ??!!!! Ju lutem...
    Me respekt,

Valdet Shala

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    Citim Postuar më parë nga Don't Lexo Postimin

Po he mtregoni se ku qenka ndryshimi ne mes "C" dhe "Q" ose ne "GJ" dhe "XH" ose ne "NJ" dhe "N-J"

he?

Po patet i pergjigje logjike do e marr per baze, poqese jo jeni prapa qe tgjithe.
    Si nuk paska ne gjuhen Shqipe? Je i sigurt per kete qe thua?

Bashtingelloret klasifikohen

a) Sipas vendit te formimit:
    buzore: p, b, m, f, v
    dhembore: t, d, th, dh, ll
    alveolare: c, x, n, s, z, l, rr, r
    paraqiellzore: ç, xh, sh, zh
    qiellzore: q, gj, nj, j
    prapaqiellzore: k, g, h

b) Sipas pjesmarrjes ose jo te zerit dhe zhurmave, ndahen ne:

te zeshme: d, z, zh, x, xh, g, gj, dh, v, b, m, n, nj, j, l, ll, r, rr
    te pazeshme: t, s, sh, c, ç, q, k, th, p, h

Zanoret klasifikohen

a) Sipas vendit te ngritjes se gjuhes drejt qiellzes, ndahen ne:

te perparme: i, y, e
    qendrore: ë, a
    te prapme: u, o

b) Sipas shkalles se ngritjes se gjuhes drejt qiellzes, ndahen ne:

te hapura:a
    gjysme te mbyllura: ë, e, o
    te mbyllura: i, y, u

c) Sipas pjesmarrjes ose jo te buzeve ne formimin e tyre, ndahen ne:

te buzerzuara: y, u, o
    jo te buzerzuara: i, ë, a, e

Po shikoje njehere se mos gabohesh Mexhi. Nese jam une gabim atehere kerkoje ndjes.
    O Zoti Albanolog, rilexoje dhe njehere kete shkrimin qe bera me perpara une dhe do ta kuptosh ndryshimin. Te pakten pranoje qe je gabim, nuk po te gjykon njeri dhe as po kerkon njeri ta korrigjosh. E kam sterthene qe nuk gjykoje njeri sesi e perdor dhe per cfare e perdor. Te gjithe kemi mbartur gjuhen krahinore nga vijme, nuk pretendojm ta ndryshojn te gjithe.

Nese te duket nje shkrim jo i logjikshem ai qe bera une. Atehere ky shkrimi yt eshte per te vajtur automatikisht ne koshin e forumit.

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    ju po qe pasket probleme me trut e menjes re :
    he?
    Cicerime te zogjve

Çekiçi

Gjoni lexon me Gjyshin

Xhaketa vishet kur eshte ftohte

Njeriu i mire me shoke shume

Jashte eshte nxehte

Nderuar qofsh

Lexoi me ze te larte dhe shihet ndryshimi qarte Mbase te kesh ndonje nga Shqiperia e mesme ti lexoj ty edhe e degjon mire ndryshimin.

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga valdetshala Lexo Postimin
    Pse çfarë Alfabeti paskemi ne Kosovarët ??!!!! Ju lutem...
    Mos u merzit se kisha me qellim te ju ofendoja, mbase shkrimi doli i tille.
    Keni dialektin ndryshe nga ajo e imja. Me duheshe te rrihja veshin me dialektin e shoqerise nga Kosova qe ti kuptoja sepse ne fillim fare s'merrja vesh asgje....vetem nje fjale tek tuk por jo kuptimin e bisedes.

ahhh ok tani e mora vesh

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Vendndodhja
    DTs
    Postime
    400
    lale

thuaj fjalen: "Mos thuaj XH por thuaj GJ" i her dhe do marresh pergjigjen e albanologut Don't
    Degjo ketu mo lale, se qe ne fillim e nise qe ke probleme me shqiperimin e fjaleve dhe me kuptimin e tyre. Te cilat i definon si te thot koka dhe jo si jane.

Kodi:
    Truri dhe mendja jane nje. Do ishte me e logjikshme sikur te thoje. Ju po qe paskeni probleme me trute e kokes. Fjalia e rregullt, dhe forma e plote e asaj qe kerkoje te na thoje.

Se dyti: Provo te thuash Xhimi dhe pastaj provo te thuash Gjimi. Do ta ndjesh menjehere ndryshimin midis te dyjave.

Se treti: Provo te thuash Gjuaj dhe pastaj provo te thuash Xhuaj. Ne menyren me absolute do e kapesh se cili eshte gabimi dhe kush eshte fjala qe duhet perdorur.

Une nuk kam mbaruar per Gjuhe Shqipe. Edhe une bej gabime ne forma te ndryshme, po ato nuk jane gabime te qellimshme, po thjesht gabime shpejtesie, te cilat nuk i ndryshojn apo i japin nje nocion tjeter fjales.

P.s Me duket se u zgjata me shume pa pasur shkak. Nese nuk ke deshire te mesosh ndryshimi, ky eshte problemi yt dhe jo imi. Une kaq mund te te thoja, tani nuk do te jap veshet dhe mendjen time qe ti te shikosh ku qendron ndryshimi. Une te dhash dhe zberthimin e Alfabetit Shqip, tani nese ti mendon se je me i zgjuar se ata qe e kan bere. Une terhiqem nga ky debat dhe nuk shkruaje me asnje fjale te vetme.

i/e regjistruar Maska e fattlumi
    Anëtarësuar
    03-01-2010
    Postime
    3,412
    Nuk e di pse nga Veriu e nga Kosova perdoret shkronja 'Q' ku duhet 'Ç'?
    pshm Q'ka ben? e jo Ç'fare ben?
    Une per veten time e bej nga pritesa,e kur te shkruaj me laps normal qe e shkruaj mire ashtu si duhet shkruar.

Eshte nje ligj ne gjuhen shqipe ku thuhet se ashtu si shkruhet ashtu duhet edhe te lexohet nje fjale ose diqka tjeter.

E tash nje pyetje: Si duhet komentatoret e nje ndeshje futbolli t`ia shqiptojne emrin p.sh.

Wayne Rooney,ose Michael Owen, ose te ndonje kengetari Michael Jackson etj. etj.

Pra ketu bie ndesh gjuha shqipe me vet ligjet e veta sepse nese behet ashtu atehere humb kuptimi.

Me e keqe eshte te huazohen fjale nga italishtja ose ndonje vend tjeter kur kemi fjale shqip sesa shkronjat q dhe ç.

i/e regjistruar Maska e ILMGAP
    Anëtarësuar
    10-04-2009
    Vendndodhja
    In
    Postime
    2,791
    Degjo ketu mo lale, se qe ne fillim e nise qe ke probleme me shqiperimin e fjaleve dhe me kuptimin e tyre. Te cilat i definon si te thot koka dhe jo si jane.

Kodi:
    Truri dhe mendja jane nje. Do ishte me e logjikshme sikur te thoje. Ju po qe paskeni probleme me trute e kokes. Fjalia e rregullt, dhe forma e plote e asaj qe kerkoje te na thoje.

Se dyti: Provo te thuash Xhimi dhe pastaj provo te thuash Gjimi. Do ta ndjesh menjehere ndryshimin midis te dyjave.

Se treti: Provo te thuash Gjuaj dhe pastaj provo te thuash Xhuaj. Ne menyren me absolute do e kapesh se cili eshte gabimi dhe kush eshte fjala qe duhet perdorur.

Une nuk kam mbaruar per Gjuhe Shqipe. Edhe une bej gabime ne forma te ndryshme, po ato nuk jane gabime te qellimshme, po thjesht gabime shpejtesie, te cilat nuk i ndryshojn apo i japin nje nocion tjeter fjales.

P.s Me duket se u zgjata me shume pa pasur shkak. Nese nuk ke deshire te mesosh ndryshimi, ky eshte problemi yt dhe jo imi. Une kaq mund te te thoja, tani nuk do te jap veshet dhe mendjen time qe ti te shikosh ku qendron ndryshimi. Une te dhash dhe zberthimin e Alfabetit Shqip, tani nese ti mendon se je me i zgjuar se ata qe e kan bere. Une terhiqem nga ky debat dhe nuk shkruaje me asnje fjale te vetme.
    Kodi:
    ju po qe pasket problem me met e kokes
    si dreqin u mesoka ndryshimi mo lale ?eh?

Duke thene Gjimi dhe Xhimi, po si dreqin u thuka Xhimi dhe si Gjimi, ku o nryshimi a na e trego dot ?Eh ?

Kur thuhet "Xh" car ndrysho me "Gj", ne cilin aspekt ja se dhe un mun tthem kshu: "Thuj Gjimi dhe Xhimi dhe do shofesh qe nuk ka asi nryshim", po si mund ta argumentoj un ty ket. Edhe ti menoje kete gje, si mund te ma argumentosh ti mu kete.

Faqja 5 prej 14 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •