Close
Faqja 40 prej 110 FillimFillim ... 3038394041425090 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 391 deri 400 prej 1091
    "Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga Mjekesia Lexo Postimin
    teksa lexoj dhiaten e vjeter gjej nje kritike te madhe ndaj popullit hebre per mos perzierjen e riteve te tyre me ritet paganeve kurse nuk gjej nje argument biblik qe te lejoje ikonat, perkundrazi thuhet mos beni shembelltyra te asnje gjallese.Ka ndonje argument per kryerjen e ikonave qe bejne katoliket?
    Këtu ke te drejtë dhe secili njeri, bashkesi feje apo popull qe nuk degjon mësimet e Bibles është duke gabuar kunder shpirtit të vet, andaj shfrytezoj rastin të them secilit njeri se Zoti na ka folur dhe na flet nepermes Bibles, nëse mohojmë atë jemi duke mohuar Zotin.

Lidhur me këtë që ke thënë, pra siç edhe thasht, ajo është e veretë çka shkruan në Bibel dhe pajtoj se është mëkat nëse adhurohen truporet e ndertuara apo fotot, vetem ZOTIT I takon adhurimi dhe vetem Zotin duhet adhuruar.

Ajo qe shumher ndodhë qe muslimanët apo edhe të tjerët, qe viktimizohen dhe bota I perdorë si robotë pa ua dhënë mundesinë qe vet të mendojnë me koken vet, ata viktimizohen pa u ulur dhe vertetë per ta lexuar Biblen, per të kuptuar se çka po na flet Zoti? Pse tha ashtu ai rresht biblik? Njerëzit bëjnë të kunderten, ata nuk marrin Fjalen e HYJIT por marrin fjalen dhe mësimet e botes dhe mbesin kurr pa e njohur te verteten biblike.

Ato qe ti I ke lexuar në Bibel dhe qe janë të verteta, e perseris se janë mësime hyjnore, është e vertetë se njerezit kan bërë adhurime te ndryshme gjatë Historisë dhe Bibla I denon ato, Zoti ato nuk I pelqejnë dhe per ato Ai ka shpjeguar shumher ne menyra dhe forma te ndryshme, jane te shenuara edhe ne Bibel. Pra, vetem Zoti duhet të adhurohet. Kisha na meson se Bibla pershkruan urdherin qe vetem Zoti Perendi duhet adhuruar. Zotit I takon Lavdi dhe adhurimi dhe jo dikujt tjeter.

Diçka tjeter qe nuk e ke kuptuar dhe shumher kalon neper mendje te njerzve pa u bë kjo llogari dhe pa I dhënë mundesi të na flet e vereta:

Kisha e Krishtit – besimtaret e kishes katolike nuk adhurojnë truporet apo fotografitë, ata adhurojnë Zotin Perendi. Zotin TRINI- Atin, Birin dhe Shpirtin e Shenjt. Ndodhë dhe njerezit puthin truporet apo figurat e shenjterve, nuk është adhurim por ata shfaqin devotshmerine dhe dashurinë e tyre ndaj shenjterve. Kisha katolike ka dashuri dh enderim per shenjtnoret sepse ne ta shohin Krishtin dhe janë shembuj ecje me Krishtin ne kete bote. Ata në dashuri ndodhë dhe puthin figuren, megjithate ky gjest s'do te thote se besimtaret katolike adhurojne figuret apo truporet e shenjterve, sepse adhurimi i perket vetem Hyjit.

Net e gjithë jemi deshmitar se ndodhë qe njeriu puthë te dashurin (prind apo fëmijë) në fotografi, shumher nderojmë deshmoret apo martiret ne trupore, lapidar apo foto, shumher shkojmë te varrezat dhe kujtojmë të afermit qe kan vdekur dhe ata I nderojmë para varrit te tij, shumher ndodhë qe e puthim nënen apo baben, apo gruan apo djalin ,apo vajzen por asnjëra nga ato qe I thash nuk janë adhurime por nderime. Kjo eshte ajo qe shumkush nuk e ka kuptuar dhe eshte viktimizuar duke gjykuar Kishen ne mënyrë të gabuar.

Kisha dhe doktrinat e Kishes nuk e mësojnë një adhurim te dikujt tjeter pos Zotit.

Figurat ne Kishe jane thjeshte perftyrim i shenjterve, sikurse ti mund te mbash ne portafolin tend fotografine e te afermit, vëllait apo të fejuares (apo te dashures tende) tende. Pra fotografia qe ti mban, te kujton thjeshte te afermin , por s'do te thote se ti "adhuron" fotografine. Pra me ane te ketij shembulli, desha te shpjegoj domethenien e figurave, truporeve, simboleve... qe ndodhen ne Kishen Katolike dhe Besliodhja e Re dhe Bibla tersisht duhet nderuar dhe respektuar sepse duke e degjuar atë je duke degjuar Zotin, duke besuar atë je duke besuar Zotin.

Edhe diçka se shumher nuk arrihet të kuptohet te besimet jo te krishtera se, ne dallojmë nga perkatsia dhe bindja e jote ne këtë rast. PSH, sipas mesimeve tua dhe bidnjeve tua dhe besimit tëndë, Adem Jasharit nuk është dasht ti ngritet shtatorja dhe nuk bënë të shkojnë njerezit dhe ta kujtojnë- nderojnë atë. Këtë e ndalon perkasia dhe fiksime tua fetare,. Por, te krishterët si dhe muslimanët tradicional, nuk I pengon ajo, ata duke ndertuar lapidarin apo shtatoren e deshmorit, duke mbajtur fotografinë apo flamurin – symbol, nderojnë shenjtërit e Kishes dhe nderojnë Kombin, nderojnë martirët - shenjtërit e Kombit qe dhan me të shtrenjtën - jeten per lirinë e njerzve. Kjo pra zdo te thotë se ështështë “adhurm:” por nderim. Prandaj, këtë nuk e ndalon Bibla per kunder asaje e çmon Zoti nderimin qe njerezit bëjnë dhe kan per vlerat e njerzve qe kan deshmuar per te miren e njerzve gjatë historisë.

Ajo qe duhet të sherbej në këtë rast është qe; të besoni vertetë Bibles sepse flet Zoti, dhe të kuptoni-dalloni nderimin me adhurim, dalloni kujtimin-nderimin ndaj deshmorve të Besimit dhe Kombit qe njerezit shfaqin duke I kujtuar permes figurave, shtatoreve dhe te tjera, nuk është adhurim nëse e puthë nënen por nderim dhe shprehje e dashurisë ndaj sajë.

Qoftë lavduar Krishti
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 01-12-2009 më 12:30
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-11-2009
    Postime
    219
    Citim Postuar më parë nga Renea Lexo Postimin
    Ajo esht realiteti , por me intereson a lejohen kto gjera ose jo :

Cili esht pozicioni krishter ne lidhje me lidhjet jashtmartesore , respektivisht me provat paramartesore ose marrdheniet seksuale para marteses ? ( Sipas kesaj qe shofim ne shoqerit e krishtera , un e kuptoj sikur kjo gje esht e lejuar ose e preferuar , sipas statistikave gati cdo femer ne kto shoqeri ka pasur marredhenie seksuale para se te hyj ne martes ).

Ne si shqipetar vazhdojme te rrime jashte B. Evropian vetem per faktin se etiketohemi shtet mysliman,gje qe s'eshte e vertete,aq sa s'eshte e vertete qe jemi shtet i krishtere.besimi eshte i lire dhe personal.
    Sondazhet e bera vitet e fundit ne Shqiperi,tregojne se numri i atyre qe besojne ne Zot eshte aq i paket,sa asnje nga besimet tradicjonale,nuk i publikon.
    Po kjo gje vlen per gjithe shtetet kur dihet qe pavarsisht etiketimit mysliman apo i krishter realisht pak ka besimtar te mirfillte.Pra eshte dashakeqesi(ose mungese argumentash) te etiketosh gjendjen e shthurur te shteteve neper bote me emrin e nje Besimi Fetar.
    Eshte naivitet qe shtetet vetem sepse jane ne Evrope tradicjonalisht quhen te krishtera apo ne Amerike t'i etiketosh shoqeri te Krishtera!!
    Ne se ti, ke lexuar se ka thene ndonje gje Jezus Krishti,per c'ka pyet : - a duhet te behet seksi para a mbas martese na e cito!. dhe ne s'do te dime ku te futemi nga pyetjet e tua aq shume te thella!
    Te besh apo te mos besh seks,te pish a mos pish cigare, vere,a raki ,te hash hallve apo hasude,te hash pule apo mish derri!?apo fasule,se pastaj te del ndonje ... te shkosh apo jo kinema, te shohesh apo jo tv, e budallalleqe te tilla !! Pse kjo eshte esenca e besimit qe ndjek ti? Atehere kot lodhesh me mire pyet nje mjek apo nje socjolog, se cfare eshte me mire,e s'ke pse falesh7 here ne dite per ta patur mire me Allahun!
    Qe t'a degjosh ti dhe kush do tjeter qe do te degjoje :
    Personi i Jezus Krishtit nuk hyn fare, ne ate qe te besh kete apo mos beshe ate!
    Krishti eshte DASHURI nuk eshte RREGULLA!
    Rregullat e Moralit Fetar ne bote,qe ndjek edhe ti, s' jane gje tjeter vetem Rregullat e Nje Aleance per te mbijetuar nje sistem i kalbur Boteror.
    I cili perpiqet me gjithe fuqine te mbaje kollonat e kesaj bote Mjerane!E cila lengon nen pushtetin e kryeengjellit te rene! Satanit...
    I Cili eshte ne sfide me PERENDINE TUAJ(mesa duket veshtire se mund ta njihni dot,ne gjith dimensjonin e Tij) dhe mereni me pyetje te kota!
    Edhe njehere KRISHTI NUK ESHTE SISTEM FETAR,(APO MODELI I TE BERIT TE DETYRAVE)
    POR ERDHI per te porositur POPULLIN E VET QE "TE LARGOHET NGA FARA E FETAREVE HIPOKRIT"!
    ARDHJA e JEZUS KRISHTIT ne toke ESHTE ARDHJA e MOMENTIT FINAL te LUFTES se PERENDISE ne toke me Sfidantin e tij, Mashtruesin,Vjedhesin Engjellor, Rebeluesin qe quhet Satan.
    Per te CLIRUAR dhe U BASHKUAR me se fundi me ATE, qe e DO mbi cdo gje, POPULLIN e TIJ! Dhe gjith KRIJIMIN qe lengon prej mijra vitesh.
    Por per fetare si puna jote keto gjera jane aq larg, sa mund te besoje nje darvinist ,qe Perendia Ekziston!
    Besimi juaj mund te krahasohet me ate hoxhen,qe ne nje varrim per 20minuta i fut nji te kendume qe ngjan si konge rakie.. te Shqiperise se mesme.
    Dhe s'ka rendesi fare se ai qe ka vdekur, ka qene besimtar, njeri i drejte, apo kriminel,hoxha i con te gjithe ne parajse:^ sepse do t'a paguaj familja...!
    Dhe sa me gjate te gervishi fytin hoxha aq me teper para do paguaj familja!!
    Ceremonite mortore te drejtuar nga rregullat e shpikura nga liderit fetar, injorant nder shekuj, imponojne njerezit qe kane frike aq shume vdekjen ,sidomos kur vijne prane mbreterise se saj aty ne vorreza.Bejne qe keta qeveritare te saj(vdekjes) te ndjehen te rendesishem.
    Sipas mendjeve fetare te ketyre modeleve qe "Kendojne" me para neper varrime,ju duket vetja se jane, kopetentet e Tokes dhe Qiellit!!??
    Fetaret qe ju i keni mesues te ligjit,dhe qe bejne sikur i referohen Shkrimit, -
    Si duhet te silleni ju te vegjelit e komunitetit ,duke ju bere juve Moral ne cdo lloj forme qe ja u mer mendja atyre(qe edhe ju tu beni te tjereve).si per shembull kur behet seksi para apo mbas martese C'far pyetje e rendesishme!
    Keta mesues fetare qe perpiqeni ju ti imitoni(me ato pyetje koti qe beni) Jane te modelit fetar, qe ishin rreth e rrotull kur u kryqezua Jezus Krishti 2000vjet me pare.
    Jezus Krishti duke u larguar nga nje ceremoni vdekjeje ku sigurisht kishte nje, qe bente ritin e te kenduarit, si ata te modelit te sotem, i thote nxenesve te Tij :
    "-Ejani, lerini te vdekurit, te varrosin te vdekurit e tyre" !
    Ndryshuar për herë të fundit nga Luani33 : 01-12-2009 më 22:22

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    03-11-2009
    Postime
    219
    Citim Postuar më parë nga Mjekesia Lexo Postimin
    teksa lexoj dhiaten e vjeter gjej nje kritike te madhe ndaj popullit hebre per mos perzierjen e riteve te tyre me ritet paganeve kurse nuk gjej nje argument biblik qe te lejoje ikonat, perkundrazi thuhet mos beni shembelltyra te asnje gjallese.Ka ndonje argument per kryerjen e ikonave qe bejne katoliket?
    Edhe une keshtu mendoj per to. Ato jane imitime,te futura nga Konstandini(Personazhi Krishtero-Pagan) perandor romak qe ngateroi Krishterimin e Pastert me nje corbe Kristjano-pagane.Amalgam i futur nga besimet pagane 350vjet mbas fillimit te Besimit te Vertete te Krishtere. jane pjese qe nuk kane te bejne fare me Krishtin,keto jane idjotesia tradiconale qe kishat katolike dhe ortodokse nuk duhet ti kishin fare.duhet ti fshihnin nga faqja e dheut,me kohe.
    Jane aq kot sa edhe ato pikturat qe mbushin kubete e xhamive,qe mbase s'kane direkt idhujtari,por brenda e kane edhe ato...( le mos ta vazhdojme ate pjese me artin e veshjeve te mureve,dhe sixhadeve me gjate....).
    Keto, jane si edhe ato HAJMALIRAT qe hoxhet injorante(mbase dhe prifterinj ) ja japin njerezve te cilet jane akoma me injorant!Apo besimtaret myslimane qe mbajne Kuranin neper makinat ,dhe ne krye te shtepise s'jane gje tjeter vecse "Ikona"po pa figura (por idhujtari jane).
    Jane njelloj injektim i trurit fetar,per ta ber skllav te ideve te perpunuar nga njerezit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Luani33 : 02-12-2009 më 06:49

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga Luani33 Lexo Postimin
    Edhe une keshtu mendoj per to. Ato jane imitime,te futura nga Konstandini(Personazhi Krishtero-Pagan) perandor romak qe ngateroi Krishterimin e Pastert me nje corbe Kristjano-pagane.Amalgam i futur nga besimet pagane 350vjet mbas fillimit te Besimit te Vertete te Krishtere. jane pjese qe nuk kane te bejne fare me Krishtin,keto jane idjotesia tradiconale qe kishat katolike dhe ortodokse nuk duhet ti kishin fare.duhet ti fshihnin nga faqja e dheut,me kohe.
    .
    Luan pershendetje!

Nuk është mirë të ngatrrohen gjërat. Duhet dalluar adhurimin dhe nderimin.

Tradita nuk është shelbimi, por tradita është Historia e Shelbimit, kjo është percellur dhe ruajtur me ndihmen e Zotit dhe gjakun e martirve. Kisha ka histori (ndonjhiher edhe te keqe por lavdi Zotit qe kjo eshte e ditur per neve) megjithëatë, kujdes sepse Kisha ka histori të shenjt gjatë shekujve. Kish a ka dhe ruan traditen sepse nuk eshte kioskë sot me u ndertue e neser me u ndrzshue, Kishja eshte temel dhe ndertim i Krishtit. Kisha ka tradita sepse nuk është sikurse puna e atyre qe kan filluar dje dhe ende nuk dinë nëse kan temel, mbetet qe Zoti ta deshmojë atë. As qe mendoj të injoroj dikënd Luan, por, nuk mund ta pranoj nese diksuh sot paska filluar diçka dhe lavdi Zotit nëse ka gjetur Krishtin, por, nëse mendon se krejt bota te mendojnë apo te veprojnë ashtu sikurse ai, kjo nuk është rregull. Kisha është Kishë e Krishtit dhe ka Histori dhe Historia e Kishes së Krishtit fillon qe ne Adamin e percellur deri ne ditet e sotme dhe do te jetë deri ne të sosur te botes. Nuk mendoj se duhet të hedhet si e pa vlerë ashtu sikurse ti apo dikush mendon.

Unë edhe në kete forum ruaj traditen dhe historinë e forumit sepse edhe ky forum ka rregullin, ka traditen dhe historinë, por, edhe hirarkinë, ama, ky nuk eshte Zoti, nuk eshte shelbimi, nuk eshte adhurimi, por realisht edhe shkrimet qe behen i ruan ti dhe une dhe secili dhe me to edhe kemi nje arkive te kaluares tonë.

Per ndryshe atëher nuk ishim njerez me mish dhe eshtra por engjuj, Zoti nuk deshti qe ne te jemi engjuj as vetem frymë, por njerez (gjak dhe mish e eshtra) me fryme dhe Frymë.

Nuk shiqohen gjërat vetem nga një kënd.

Unë me dashuri i kojtoj deshmorët-deshmitarët e Krishtit dhe deshmitarët-deshmorët e Kombit. Ua mbaj figurat apo i nderoj edhe si popull i krishter edhe si popull shqiptar, simbolet, figurat, pikturat truporet dhe gjithë ato qe mund të kujtojnë dhe simbilizojnë sa ma mirë veprimtarinë tij - at person te historisë. Edhe Bil Klintonit ia kemi ngritë një trupore ne mes te Prishtines dhe quhet sheshi me emer te tij, nirpor, nuk e adhurojmë por nderojmë, nderojmë dhe kujtojmë vlerat humane qe ai pati per popullin tonë ne ditë të veshtira. Nuk jemi kafsh Luan por njerez me Shpirt hyjnor dhe nuk mund të shlzjmë historinë.

Ti nese vjen ne shtepinë time, mik aty ka figura kombetare, fetare dhe simbole sepse nuk jam shtallë e kafshëve por shtepi e njerzve me tradita kombetare dhe fetare, tradita - simbole te cilët nderojnë dhe kujtojnë te gjallë dhe të vdekur qe kan vlera kombetare dhe fetare. Prandaj, historia është e mirë dhe ajo ruhet në zemrat e njerzve, ne shkrime dhe figura dhe simbole. Nese humbe ti diçka, ajo le te mbetet te ty dhe unë do ta respektoj nese te respektoj tz, per ndrzshe nuk mirrna me të as nuk gjykoj duke analizuar sipas hamendjes time, ama, nëse unë ruaj traditë dhe deshmi të gjalla mbi Krishtin, tjetri ska te drejtë të injoron apo të gjykon.

Kisha deri ne të sosur te botes do të nderoj shenjtërit-deshmitar të Jezusit ZOT

Unë kurr në jetë nuk ina pajtuar nëse dikush ma pernxan nga shtepia figuren e nënes time apo të vëllait apo të fëmisë. Atëher PSH, si ka mundesi të largohet nga Historia Shkrimi dhe e Figura e Viganit të Krishterimit sh. Pali? Jo vëlla, ti mbaje si te duash, por unë dua ta kam edhe në sy, bile ne ballë të vendit edhe në zemer kete deshmitar te madh te Krishtit, e keshtu jane shenjterit te cilet gjithnjë simbolizojnë diçka te cilen ndoshta ti nuk e kupton, por tjetri e kupton.

Ajo qe duhet të themi, të perdikojmë dhe shpallim secili është se At, Biri dhe Shpirti i Shenjt është Perendia i gjallë dhe vetem Ai duhet adhuruar, por ajo nuk duhet të na pengoj të kujtojmë dhe ta duam Sh. Palin. Apo sh, Shtjefnin, apo Nëne Tereze e cila deshmoj Krishtin në vepra Luan dhe jo ne formen e papagallit.

Kujdes duhet shtuar edhe nga teprimet e cila ndodhë nga kishat, ndodhë qe njerezit e teprojnë dhe u mungon vetdijsimi, por tradita dhe historia e shelbimit nuk mund te hidhet në baltë ashtu dhe kurr nuk do të hidhet por do te ruhet me dashuri te Krishtit nekete bote.

Kisha ka Krishtin Shelbues, por shenjterit dhe simbolet e Krishtit nuk hedhen ne rrugë, Kisha eshte e bashkuar dhe e pandarë Kisha toksore me Kishen qiellore.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 02-12-2009 më 11:57

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga xhamia Lexo Postimin
    Toni ti nuk i je pergjigj fare pytjes sime . Te thash edhe me siper je sill afer por se ke qellu cakun e pytjes sime .

Po ta formuloj perseri nje pyetje te thjesht dhe do te doja nje pergjigje poashtu te thjesht , a e besoni apo jo Dhjaten e Vjeter te teren apo vetem gjysen apo fare .
    Xhamia, lej keto llackuc-hane sepse nuk eshte e mire kjo sjellje, unë nuk dua ta luaj edhe rrolin e mesuesit këtu, nëse nuk kupton atëher më vjen keq por nuk mund te ndimhoj, pergjegjen e kie aty.

Unë jam pergjegju ore vella dhe nuk ka tjeter pergjigje vetem nëse deshiron me luajtë lojen e kategorive te ulta.

Lexoje nese mund te kuptojsh diçka. As Krishti ata qe nuk deshiruan ta kuptojnë nuk mundi tu ndihmoj vetem qe u tha se "kush ka veshë lt te degjoj dhe kush ka sy le të sheh". Ata as nuk degjuan as nuk panë te Verteten dhe sot e asaj dite mbeten aty ku janë.

Kaloja mirë dhe edhe pse per te treten herë prap e perseris; urdhero dhe lexoje, kjo eshte pergjigja:

http://www.forumishqiptar.com/showpo...&postcount=388

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    O Toni une e lexova edhe qka kuptova aty ke qe jane disa ligje qe jane te vjetra ne Dhjaten e Vjeter e jane nderru me Dhjaten e Re , kurse ligje tjera jane ende ne perdorim . Une shum qet dhe pakurrfar prapavije te pyta nese ka ligje qe nuk i respektoni pse nuk i hjekni at pjese , kshtu e ashtu eshte pa ndoj funksion .

A eshte shfuqizu ndalimi i ngremjes se derrit ?? Se ne Dhjaten e Vjeter ndalohet , por mbasi the ti qe disa ligje jane te shfuqizuara ne Dhjaten e Re a eshte shfuqizu edhe ky ndalim , nese po a te vjen rende me na sjell , por nese jo pse nuk e respektoni ligjin e Dhjates se Vjeter ???
    O mik, a dokrra po me qet ti mue a?

Te tash dhe e perseris se nuk mund ta luaj rrolin mesuesit ketu, mos-dijes tende s'kam se çka ti beje. Ju rrnoni me ligje te judenjeve sepse ne kemi Zotin dhe Ai eshte vet ligji, "mishi i derrit", ne ushqehemi me KRISHTIN. Nuk vjen shpetimi nga ligji por nga Zoti o mik, ligjet i ka gjykata dhe shteti por Zoti ka ligjet e zemres - Dashurinë dhe shelbimin ne Krishtin ZOT dhe Njeri. Në Krishtin është shpetimi dhe njeriu nese shpreson se nese han apo nuk e han mishin e derrit, te jetë i sigurtë se nuk ka shpetim. Sikurse te ishte ashtu, atëher pse erdhi Krishti, hahaha, lere more at budallak ti se per mue ato jane budallaqe te skaduara. Unë kam besimin ne Krishtin.

Ligji i ngrenjes se mishit te derrit, ligji per per prerjen ekafshes, martesave me shume gra dhe shum e shume gjera tjera si dhe vet Beslidhja e Zotit në BV ishin dhe jane per një popull te caktuara, ishin historikisht te kufizuara, vetem per nje periudhe historike, vetem per nje popull, popullin e Izraelit i cili atehere do te ishte popull i Hyjit. Por erdhi Mesia dhe Ai vet është mbi ligjin dhe mbi shkrimet dhe mbi gjithçka, jo vetem per një popull qe ishte nga ligji, por per mabr njerzimin në KRISHTIN. Ai, Hyji në Krishtin, ia dha njeriut te drejten të quhet bir i Hyjit, Ai ia kthej nejriut Hirin qe njeriu e kishte humbur, Ai ia dha te drejten njeriut te shelbohet, ta fitoj jeten e pasosur, jo ne ligje dhe merita tona, por vetem me vdekjen ne Kryq te Krishtit dhe ngjalljen eTij, eshte Bes-Lidhja e Zotit me mbar njerzimin e jo vetem me nje popull. Eshte Be-Lidhja e Zotit e vulosur me gjakun e shtrenjte e të Birit te vet Krisht dhe jo me gjakun e deles, per ata te krishterët as nuk prejne "kurban" sikurse ju qe keni emitue dhe vazhdoni at trashigim nga judenjet prerjen e kafshes dhe shume e shume te tjera qe jane rite dhe rregulla te farizenjeve te cilat Krishti i hedhi poshtë. Jo pse nuk ishin ato, por tash erdhi vet Zoti dhe Ai ka pushtet mbi ato, kjo do te thote se asnje ligj nuk e shpeton njeriun. Vetem Krishti eshte shpetimi.

Te gjitha keto ti kam thene dhe i ke ketu nese don me lexue, per ndryshe jeni ju qe merri me ligje dhe tradita te kohes s e Izraelit, por qe pas ardhjes se Krishtit, vdekjes dhe ngjalljes se Tij kaloj ajo kohe dhe mbeti vetem nje Histori, kuptohet, Histori e Zotit me nje popull te veqant. Krishti është vet Historia, eshte vet ligj, rruga dhe Jeta, Krishti eshte dhe dhuratë ne vete, Ai eshte Zoti - Zoti me ne. Krishti eshte shpetimi e jo ligji i ngrernjes apo i mos ngrenjes së mishit o mik. Une kuptoj problemin e juaj por harroje se te vjen shpetimi nga ligji, Krishti, Krishti o mik dhe jo larja e b...., Krishti e jo larja e brrylave, Krishti e ejo larja e këmbëve, Krishti e jo pollavrat o mik, Krishti dhe vetem Krishti eshte shpetimi. Larja ushqimi dhe shume gjera te kaluara mund te sherbejnë per pasterti te trupit dhe per shendetin e njeriut, por jo per shendetin e shpirtit, jo per shpetimin eshpirtit. Per sheptimin eshpirtit është Krishti. I lum ai qe e ka Krishtin, i lun ai qe i besohet Krishtit. Krishti o mik e jo diçka tjeter, te gjitha mund te kenë rrolin e vet, pr rolin eKrishtit nuk eka asnjë metodë apo rregull. Krishti Zoti dhe vetem AI.

Lexo ketu dhe mos me shkruaj tjeter per kete teme, per ndryshe nuk je serioz.

Citim Postuar më parë nga toni77_toni Lexo Postimin
    Sigurisht se I besojmë Beslidhje së Vjeter, nuk marr me mend nëse dikush mundet të dyshoj atë, mirpor, qendrimi dhe zbatimi i te krishterve ndaj BV dhe ligjeve eshte sikurse Jezusi na mëson pasi qe Krishti është FJALA, Ai është Fjala perfundimtare e Perendisë dhe qe Ai është permbushja dhe persosmeria e ligjeve dhe shkrimeve.

Unë kam dhënë një pergjigje te shkurtë, verejta qe nuk ke kuptuar pergjigjen,më ke akuzuar duke me thene se; “I ke ra rrotull”, ktu nuk mund te ndihmoj, është diçka tjeter te kuptuarit apo mos te kuptuarit me ato qe unë them. Ndoshta edhe kjo qe tash po shkruaj nuk mund të ndihoj ty por unë per ata nuk jam fajtor, thjeshtë unë po pergjigjna. Ti mundesh te japesh pytje ma konkretisht se çka po don me ditë. Mendoj se ky është edhe problemi pasi qe ju nuk bëni pytje të informohi mbi diçka por keni opinonet dhe paragjykimet e juaja te formuara dhe asnjë pergjigje e te krishterve nuk u kënaqë sepse nuk perputhet me akuzat dhe ato qe jane krijuar në frymzimin e muslimanit.

Tash dua të jap një pergjigje edhe pse nga ti nuk e kam degjuar por duke u bazuar në ato qendrimet e muslimanëve ndaj te krishterve lidhur me ligjet dhe BV.

Qendrimi I muslimanve perafersisht nuk dallon nga bindjet dhe qendrimi I hebrenjeve qe kishin ndaj Jezusit lidhur me Beslidhjen e Vjeter, kjo tash është bartur nga judenjët-kundershtar te Jezusit tek muslimanët dhe muslimanët I akuzojnë te krishterët kinse ata sot nuk zbatojnë ligjet e BV. Këtë nuk ma ke thënë ti dhe ndoshta po gaboj, por shuher e kan thënë muslimanët dhe shumher kam lexuar edhe ne shkrime te tyre.

Kjo mund te jetë një bindje e krijuar ne ju por realisht te krishterët besojnë Beslidhjene Vjeter dhe kjo as qe vihet ne dyshim dhe zbatojnë Beslidhjene Vjeter dhe as qe vihet ne dyshim, por gjithçka ashtu sikurse Jezusi na meson sepse Krishti është Fjala perfundimtare e Perendisë. Krishti është Alfa dhe Omega.

Per të dhënë një pergjigje dhe kuptim qendrimit te muslimanëve ndaj te krishterëve lidhur me ligjet dhe tradidat te shenuara ne Beslidhjene Vjeter, mund te lexohet nga disa qendrime të Jezusit ndaj Beslidhjes së vjeter dhe Ligjeve, kështu qe secili mundet të kuptoj se pse thuhet se i besojmë dhe zbatojmë ashtu sikurse na ka mësuar Jezusi.

PSH, Jezusi dhe ligji i Beslidhjes së Vjeter?

Kur lexojmë Biblen, Jezusi na paraqitet si njohes i mire i ligjeve te Izraelit. Aty shohim se Ai meson neper sinagoga dhe polemizon me kundershtar mbi zbatimin e normave etike, kulturore dhe politike.
    Meson mbi Mesine dhe ngjalljen e te vdekurve. Vendimi dhe mendimi i tij kerkohet edhe ne zgjidhjet e problemeve familjare (Lk 12, 13). Jezusi ishte Mesues. Mesuesi tek hebrenjte ishte teolog dhe jurist.

Konfliktet qe i takojme ne Ungjij nuk duhet te na mashtrojne, sepse Jezusi asnjehere nuk e keputi bashkesine ne mesime me shkrimet e farisenjve ne menyre definitive: shpeshhere e gjejme ne shtepi te tyre duke biseduar... Duhet thene se Jezusi nuk u largua nga Ligji dhe letrat, themeli i jetes dhe besimit te hebrenjve. Qendrimin e Jezusit ndaj Ligjit e shohim tek Mateu (5, 17), ku shkruan "Mos t'iu shkoj nder mend se erdha per ta shlyer Ligjin e Profetet! Jo s'erdha te shlyej, por te perkryej".

Ligji eshte shprehje e vullnetit hyjnor, per kete askush nuk ka te drejte ta anuloje vleren e tij.

Megjithese Jezusin e akuzuan porsi armik te Ligjit, si nje njeri i cili Ligjin nuk e respekton, ai nuk kishte kete qellim qe te ishte kunder Ligjit. Hebrenjte Ligjin e kuptonin dhe e pranonin porsi fjale definitive dhe te pandryshueshme gati si personifikim hyjnor. Jezusi thote se nuk eshte ashtu. Ne Beselidhjen e Vjeter Hyji nuk foli ne kete menyre definitive. Fjala definitive e Hyjit eshte Jezusi; "E Fjala u bë njeri e banoi ndër ne. Ne e pamë lavdinë e tij, atë lavdi që prej Atit i përket Birit të vetëm plot hir e të vërtetë". (Gjn 1, 14). Pasi qe Jezusi ishte fjala definitive, ka pushtet dhe detyra e tij eshte ta plotesoje dhe perkryej Ligjin.

Perkryerja te cilen e ben Jezusi eshte ne dy forma:

ligjeve te BV, te cilet vleren e vet e mbajne edhe me tutje; Jezusi, (kujdes) - Vet ZOTI mund t'i shtoje ligje te reja, dimensione me te thella, shpjegime te reja me qellim qe besimin ta bej te brendshem.

Forma e dyte eshte ajo qe Krishti ka pushtet t'i anuloje ato ligje te BV te cilat ishin historikisht te kufizuara; ne qofte se ishin vetem per nje periudhe historike, vetem per nje popull, i cili atehere do te ishte popull i Hyjit. Shumëmir dihet se Beslidhja e Vjeter ishte vetem per nj popull, Mesia erdhi n popullin qe u kishte premtuar dhe aty ua shpalli fillimisht te gjitha ato te mira qe I kishte pergaditrur me shekuj, por qe Beslidhja me Kryqin dhe Gjakun e Krishtit ësht per te gjith popujt.

Ne menyre konsekuente, Ligji eshte i vjeter dhe i ri
    . Ne forme te vjeter, i papersosur dhe i kufizuar, arriti deri te Gjoni (Lk 16, 16). Ne formen e re, te cilen ia dha Jezusi eshte i persosur.

Persosmeria e Ligjit eshte dhenie e nje Fryme, Shpirti te ri, Ngushlluesi dhe e Verteta, Shpirti I së Vertetes I cili zbriti mbi Kishen diten e Rreshajve – Shpirti I Shenjt, nje kuptim me te thelle te marredhenieve ndaj njeriut dhe Hyjit. Tash jo më nga ligji por maradhënje e drejt per drejt mes te nejriut dhe Zotit; Njeriu tempull I Zotit ku pas pagëzimit ai rilindë në Krishtin I cili është Fjala perfundimtare Hyjit-Zoti me ne.

Kur eshte fjala per Ligj, atehere Jezusi ka parasysh Dekalogun (Mt 5, 17-20); Lk 16, 17).

Pasi qe BV u zbatua ne Beselidhje te Jezusit, ashtu edhe Ligji i vjeter u zbatua ne Ligjin e ri. 'Deri sa Dekalogu ne menyre negative u shpreh, Jezusi vuri Ligj te Ri me sakrifikimin e vetvetes': “ky është trupi im qe flijohet per ju… “Pini prej tij të gjithë, sepse ky është gjaku im ‑ gjaku i Besëlidhjes ‑ që do të derdhet për të gjithë në shpërblim të mëkateve.” Kjo është Bes-Lidhja e Re dhe perfundimtare, e perjetshme.

Shkurt. psh le te shohim dy shembuj biblik në persosmerine e Ligjeve qe i beri Jezusi.[/SIZE][/FONT]

Ligji lejonte qe i martuari ta ndj gruan dhe te martohet me tjeteren, mirpor Jezusi urdheron qe mos te lejohet:

Ndersa une po ju them: kush e leshon gruan e tij - perveç ne rast te felligeshtise, ai ben kurorethyerje: poashtu edhe ai qe martohet me gruan e ndare (e divorcuar), ben kurorethyerje (krah. Mt 19, 8-9).

Siç shihet Jezusi nuk sjell asgje te re, perveç se marteses ia kthen vleren dhe rendesine qe e kishte ne fillim nga Hyji.

Me hakmarrje kuptohej ndeshkim i njeriut ashtu sic e kishte bere krimin, ne te njejten menyre meritonte edhe denimin. Urdheri ishte: jeta per jete, syri per sy, dhembi per dhemb, dora per dore, kemba per kembe, diegia per diegie, plaga per plage, mbresa per mbrese.

Ndersa tani: "Mos u kacafytni me te keqin, por atij qe te bie shuplake ne faqen e djathte, ktheja edhe tjetren. Atij qe do nxjerr para gjyqit per ta marre kemishen, jepja edhe pallton. ....." (Mt 5, 38-42).

Ligji dhe Mbretëria e Hyjit
    Që prej ditëve të Gjon Pagëzuesit e deri tani Mbretëria e qiellit po depërton me vështirësi e vetëm të fortët e shtijnë në dorë. Vërtet të gjithë Profetët dhe vetë Ligji paralajmëruan deri te Gjoni. (Mt 11, 12 13)

"Deri te Gjoni" ktu permbushet dhe perfundon gjithçka nga BV, tash e ka radhen Jezusi ta permbush, apostujt dhe Kisha e Hyjit të realizoj çka u profetizua në Beslidhjen e Vjeter.

Të lexojmë shembullin e tjeter se çka thotë Jezusi:

"Të gjitha këto po i dëgjonin farisenjtë që s’i ngin gjë me para dhe e përqeshnin.
    Jezusi u tha:
    “Ju dini të paraqiteni para njerëzve të drejtë, porse Hyji i njeh zemrat tuaja! Veçse, çka është e madhërueshme para njerëzve, është ndyrësi para Hyjit.
    Ligji e profetët arrinë deri në kohën e Gjonit. Që atëherë shpallet Mbretëria e Hyjit dhe gjithkush nxiton me forcë të hyjë brenda.
    Më lehtë është të mbarojnë qielli e toka se të bjerë poshtë edhe një vizë nga Ligji.
    Secili që lëshon gruan e vet e merr një tjetër, shkel kurorën. Po ashtu edhe ai që martohet me gruan e shkurorëzuar, bën kurorëthyerje.” (Lk 16; 14-18)

Ky ishte një shembull i mirë ku Jezusi thotë; "Më lehtë është të mbarojnë qielli e toka se të bjerë poshtë edhe një vizë nga Ligji". Mirpor ngjitur, menjihet pas ketij rreshti thotë; "Secili që lëshon gruan e vet e merr një tjetër, shkel kurorën" Kur dihet se ne ligjet e Beslidhjes së Vjeter ligji ka lejuar qe personi ta leshoj gruan dhe te martohet me tjetren. Krishti tregon se ky dhe disa ligje te BV ishin historikisht te kufizuara, vetem per nje periudhe historike, vetem per nje popull, i cili atehere do te ishte popull i Hyjit.

E gjithë kjo u tha per te dhënë të kuptoj secilin se te krishterët besojnë dhe zbatojnë pikë per pikë Beslidhjen eVjeter sikurse na ka mësuar dhe frymzuar Jezusi vet FJALA e PERENDISË.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 02-12-2009 më 19:00

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Kush eshte autor i Dhjates se Vjeter ?? A eshte Jezusi???

Hahaa,

Natyrisht se Shkrimi i Shenjt, BV dhe BR është e shkruar nga autor te frymezuar nga Zoti, qëllimi dhe arti i shkrimit në këtë Vepër, ëshë me shumë frymzim dhe me ndikim të plotë të Zotit për periudhat e ndryshme si historike ashtu edhe me ato metafizike.

Beslidhja e Vjetër dhe ajo e Re u shkruan nga shumë autorë të ndryshëm, të frymëzuar nga Perednia.

Me thuaj ti mua se;

Kush është autor i njeriut, i njerzve, njerëzit nga e kan perardhjen? Thjshtë, a eshte njeriu krijesë e Zotit?
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 02-12-2009 më 20:30

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga muslimani72 Lexo Postimin
    hajde tash jep pergjigje mos ben sikur eshte qesharake ate qe tha mjekesia

shkurt dhe qarte presim pergjigje ,jo ofendime dhe tallje.

nese di jep nese nuk di thuaj qe nuk e di ,nuk eshte turp
    Sikur une te pyesja se cfare mendon ti per Othmanin(Osmanin), shkrimtarin e Kuranit, ti si do te pergjigjeshe mysliman???

Paqe! Maska e Matrix
    Anëtarësuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Në Zemrën e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Ne kete teme u fshine disa postime nga une. Arsyet jane dy:

1-) Ato ose jane diskutime te reja per tema dhe pyetje te vjetra qe kane marre njehere pergjigje
    2-) Ose jane chit-chats dhe gjera pa lidhje me temen

Shpresoj qe ne te ardhmen te mos kemi gjera te tilla. Ju faleminderit per pjesemarrjen
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anëtarësuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar më parë nga toni77_toni Lexo Postimin
    Hahaa,

Natyrisht se Shkrimi i Shenjt, BV dhe BR është e shkruar nga autor te frymezuar nga Zoti, qëllimi dhe arti i shkrimit në këtë Vepër, ëshë me shumë frymzim dhe me ndikim të plotë të Zotit për periudhat e ndryshme si historike ashtu edhe me ato metafizike.

Beslidhja e Vjetër dhe ajo e Re u shkruan nga shumë autorë të ndryshëm, të frymëzuar nga Perednia.

Me thuaj ti mua se;

Kush është autor i njeriut, i njerzve, njerëzit nga e kan perardhjen? Thjshtë, a eshte njeriu krijesë e Zotit?
    Po keta a qen te frymezuar nga Jezusi apo ndonje zot tjeter ??
    Citim Postuar më parë nga Matrix Lexo Postimin
    Ne kete teme u fshine disa postime nga une. Arsyet jane dy:

1-) Ato ose jane diskutime te reja per tema dhe pyetje te vjetra qe kane marre njehere pergjigje
    2-) Ose jane chit-chats dhe gjera pa lidhje me temen

Shpresoj qe ne te ardhmen te mos kemi gjera te tilla. Ju faleminderit per pjesemarrjen
    Ku e pa ti qe kem tu bo chit-chat ?? Apo sdin me kthy pergjigje e mandej i fshin postimet ??

Faqja 40 prej 110 FillimFillim ... 3038394041425090 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •