Close
Faqja 18 prej 25 FillimFillim ... 81617181920 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 241
    Prenku i Dalmatėve
    Anėtarėsuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Nė dritėn fosforike qė lėshojnė varrezat gjatė natės
    Postime
    1,008
    1. Boshnjaket , sikurse shqiptaret jane pasardhes te ilireve se paku nga egzaminimet e ADN-se;
    Eksperimentet gjenetike janė tė manipulume. Pėrveē kėsaj pėrafėrsisht tė njajtėn pėrmbajtje gjenetike e kanė edhe kroatėt dhe serbėt, qė tė gjithė sllavo-ilirė.

Nėse merr parasysh nė njėrėn anė dialektin nė tjetrėn anė vetitė antropologjike, boshnjakėt dalin njė mix serbo-kroat.

4. Boshnjaket ishin heretik te krishterizmit, sikurse edhe shqiptaret ;
    Nuk ka asnjė dokument shkencor qė shqiptarėt kanė qenė heretikė. Paganė po, po jo bogumilė. Pėr mė tepėr nė mbretėrinė Duklės tė vetmit bogumilė ishin serbėt, ndėrsa shqiptarėt ishin katolikė.

5. Perveq migrimeve te hershme gjate periudhes se ardhjes se sllaveve shek. VII - IX, te banoreve ilire nga zonat e Bosnjes dhe Hercegovines ne drejtim te zonave te Shqipersise se sotme, besohet se ka pasur edhe migrime te tjera te vonshme gajte shek XV-XVII , te cilat kane sjellur popullesi nga Bosjna , Dalmacia dhe Hercegovina. Kjo popullesi poashtu ishte nje popullesi ilire.
    Kjo dmth qė ėshtė largu popullėsia ilire, duke i lėshu vendin popullėsisė iliro-sllave.

6. Serbet e sotem te Bosnjes me teper jane shtresim i serbeve qe migruan ne drejtim te luginave te Saves dhe Drines pas luftes Austro-Turke se sa qe jane vllehe te vjeter.
    Mbiemrat e tyre tregojnė pėr prejardhje vllehe dhe shqiptare. Ndėrsa mė tepėr ka pasur shqiptarė tė ardhur nga Kosova se sa serbė tė cilėt, nė fakt nuk kanė shku nė Bosnje por nė Jutbinė. Kėshtu mos i ngatėrro vendet kot.

7. Serbet e Bosnjes edhe ne qofte se nje perqindje e tyre jane vllehe te vjeter, ata jane asimiluar nga iliret ne vllehe ne nje periudhe shume me te hershme sesa boshnjaket, dalmatinasit dhe mamalzezet qe drejtepersedrejti vijen nga iliret ;
    Pra ajo qė bashkon njerėzit me prejardhje ilire qenka vetė prejardhja ilire, dhe asgjė tjetėr, madje as islami jo.

Deri tash e mbrojte teorinė se ilirėt janė muslimanė e sllavėt kristianė, tash po na dalin ilirė edhe malazezėt e dalmatinėt e qė nuk kundėrshtoj.

8. Boshnjaket qe ndoqen besimi katolik u bene kroate, boshnjaket qe ndoqen besimin ortodoks u bene serb, kurse boshnjaket qe pranuan islamin formuan nje etni te re qe u quajten boshnjak ose muslimane;
    Krejt e kundrta. Kroatėt qė ndoqėn islamin sot quhe boshnjakė, e kjo vėrtetohet me dialektin Ikav qė e flasin. Serbėt qė ndoqėn bogumilizmin e mė pas islamin u bėnė poashtu boshnjakė e kjo vėrtetohet me dialektin Ijekav qė ata e flasin.

Vetėm pas islamizimit, sllavėt muslimanė mbushėn gjuhėn e tyre me orientalizma, e kjo ndikoi nė veēimin e dialektit "boshnjak", e qė edhe ky nuk pėrjashtohet nga standardet e dialektit Ijekav qė e flasin serbėt e Bosnės.

10. Perfundimisht boshnjaket jane populli i vetem fqinje ne Ballkan me te cilet shqiptaret kane lidhje te veqanta te origjines, kulturore dhe religjioze dhe me te cilet nuk kane pasur dhe nuk kane kurrefar konteksti.
    E ēka ka lidhja prejardhja me drejtimin politik. A ka vėllazėn qė u pėrkasin dy partive tė ndryshme?

pastaj Rumunėt janė racė dinarike (ilirė), por janė kundėr nesh, ndėrkohė Moldavėt edhe kėta janė rumunė por tė racės sllave, por na e kanė hatrin ne shqiptarėve.

Ose Shqipėria e Enver Hoxhės nuk kishte kurrnifar lidhje me Racėn Monogloide, por ja qė kishin marrėdhėnie tė mira.

Gabimi yt ėshtė tek ngatėrrimi i pėrkatėsisė etnike me drejtimin politik tė etnive.

Gabimi i dytė ėshtė ajo "vazhdimėsia" imagjinare e marrėdhėnieve Bosne-Shqipėri, qė para shumė shekujve.

Hiq ma larg mos e ēo, vetė fakti qė tė parėt tanė ikėn nga Bosnja tregon mjaft. Pėr ni tė mirė nuk janė largu. I ka pėrzanė sllavi-boshnjaku.

Ti Shkoza nuk je duke gjurmu historinė, por je duke ndėrtu tė kaluarėn sipas njė dogme tė caktuar. Nuk shkruhet historia duke u bazu nė tė tashmen, por duke u bazu nė tė kaluarėn.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Testim : 30-08-2009 mė 07:57

1. Boshnjaket , sikurse shqiptaret jane pasardhes te ilireve se paku nga egzaminimet e ADN-se;

Kjo eshte nje e pavertet, boshnjaket nuk jane gje tjeter por vetem sllave te bere musliman. Por duke pare se jane musliman, talebanet nuk mund t'i urrejne si sllavet e tjere, dhe dalin me keto pretekste.

SHKOZA
    Anėtarėsuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Testim pse gjithenje kur diqka nuk na pelqen menjeher kthehemi dhe themi se mund te jete manipulim. Po nese rezultatet e Zvicrres jane te manipuluara , a mund te jene edhe rezultatet e Tiranes te manipuluara.
    Serbet nuk kane permbajtje te njete, ne qofte se mendon per serbet e bosnjes edhe mund te kete diqka te vertet ketu.
    Ju i permendet vetite antropologjike te boshnjakeve qe qenkan nje miks serbo-kroat. Te lutem tani po pate mundesi referohu ku e ke lexuar kete dhe nese po ateher a dallojne vetite antroplogjike te shqiptareve nga ata te boshnjakeve dhe ne cilat pika?
    Per qe ka pasur herezi te shiptareve ajo nuk mund te diskutohet une veq kam postuar disa fakte ne postimin e mehershem , e si eshte shfaqur ajo herezi here si pagan e here si bogumilizem , ose ne forma tjera te herezise, kjo eshte per tu shikuar.

Ku mund te jeni aq te sigurte se vetem serbet ishin heretik ne kohen e Dukles , apo Bogumil , kurse shqiptaret paskan qene katolik ? Te lutme me trego ne cilen literature referohesh dhe me qafre fakte mund ta mbeshtesesh ? Une mendoj se sikur te kishte ndonje meyre per te dalluar qartesisht aq lehte perberjen etnike nga ajo fetare, nuk do te kishim kaq shume konfuzione .
    Ne nje artikull lexova se boshnjaket kane poashtu shume mbiemra me origjine vllehe dhe kjo puna e mbiemrit nuk do te thote edhe aq shume, sa per te thene me siguri se serbet qenkan me teper vlleh sesa sllav e lere me shqiptar.
    Ju poashtu keni thene se vete fakti qe te paret tane iken nga Bosnja kjo tregon shumeqka. Poashtu edhe une mendoj se kjo tregon shumeqka, ne qafredo rrethane mundesite shume me te medha mund te jene qe keta ilire te ikin nga ajo zone mu nga presionet e sllaveve . Te tjeret qe nuk iken , vazhduan te rezistojne dhe ne momentin e pare te mundshem dolen si nje popull i ri qe megjithese perjetoj nje asimilim te pjesshme , ajo mbeti popullate joserbe dhe jokroate.
    Ju poashtu kundershtoni lidhjen e vazhdueshme te shqiptareve me boshnjaket duke harruar te gjitha ato lidhje gjaku, historike, politike dhe kulturore mes ketyre dy popujve qe dhe sot e kesaj dite vazhdojne.
    Ju keni te drejte kur dalloni anen poltike me ate te origjines se popujve. Mirepo ne kete rast per te cilin po diskutojme eshte e pashmangeshme dhe nuk mund te anashkalohet kjo qeshtje, pasi qe fundi i fundit vete debati u hap mu per ate se keta dy popuj kane pasur dhe kane poashtu po te njetat interesa, po te njetet armiqe dhe miqe. E tere kjo nuk eshte e rastesishme por vjen edhe si rezultat i lidhjeve historike, kulturore dhe religjioze. Kam pasur rastin te bisedoj me disa boshnjak per kete afersine e shqiptareve me boshnjaket dhe nuk me ka habitur fakti kur nje boshnjak nga Bihaqi me pate thene se gjyshi i tij i kishte treguar se gjyshi i tij shpesh ka thene se te moshuarit e saja ane e ksihin folur edhe shqipen deri vone.
    Tani po dal aty ku e kemi filluar debatin dhe ju ne kete pike mundoheni ti ndrroni ato qfare kam thene .
    Une kam thene se te gjithe iliret qe ndoqen krishterizmin u asimiluan ne serb, kroat ose greke, kurse iliret qe u islamizuan kurre nuk u bene as serbe , as kroate as edhe greke. Kete gje kam thene dhe ky eshte fakt. Duke mos e pranuar indentitetin serb dhe kroate ata ishin me larg ideologjise pansllaviste dhe keshtu pretenduan dhe pretendojne me teper origjinen dhe indentitetin ilir. Fundi i fundit indentiteti nenkupton me shume ate qfare e pranon dhe mendon se je. Kjo eshte me se e mjaftueshme per t a pranuar rolin shume pozitiv te islamit ne ruajtjen e indentitetit ilir te shqiptareve dhe boshnjakeve. Fundi i fundit edhe vete serbet, kroatet dhe greket qe e pranuan islamin nuk mund te ishin me as serb, as kroat dhe as greke . Shkurt islami nuk krijoj serb, korate dhe greke. Islami ndikoj si nje katalizator qe te gjeneronte popuj joserb dhe jogrek, sepse gjithenje ishte dhe do te mbetet e kunderta e sllavizmes dhe helenizmit. Duhet te jesh i verber ose injorant per te kundershtuar kete fakt.

Ju zotri Testim me akuzoni se une po ndertoj historine dhe nuk po e gjurmoje. Mund te kesh te drejte ndoshta , eshte mendim i juaji. Une per vete kam ambicie shume te vogla, hehehe. Qellimi im pse jam regjistruar ne kete forum dhe pse shkruaj nuk i kalone kufijte e pasionit qe kam per historine dhe deshires per te mesuar nga te tjeret me teper. Ketu kam mundesi te lexoj histori alternative qe ne shumicen e rateve vetem mund te supozohet dhe eshte veshtire te faktohet dhe shpesh bjen ndesh me ate qfare thone Akademite shqiptare, greke dhe serbe. Kete gje e kam verejtur qe e beni edhe ju edhe shume te tjere ketu. Une shpresoj se ne te gjithe vetem po i vendosim hipotezat e para per shume qeshtje qe ne te ardhmen ndoshta do te pranohen nga profesionistet. Te them te drejten nganjeher me duket se nuk do te leme asgje ne ballkan pa e bere shqiptare. Greket dhe maqedonet me i beme shqipater,serbet me Dukel,me Zete, me Rashke e deri edhe Njemaniqet i beme shqiptare. Poashtu edhe malazezet, boshnjaket , hercegovinasit dhe shumicen e kroatetve , slloveneve dhe vlleheve . Po u futem me thelle edhe bullgaret nuk na shpetojne dhe nje pjese e mire e turqeve. Ne kete kantier te madh po mundohem edhe une te ndihmoj me mundesite e mia.
    Shendet dhe mezi pres te lexoj postimet tua qe me vijen shuem interesante.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

SHKOZA
    Anėtarėsuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Citim Postuar mė parė nga gerrard73 Lexo Postimin

Kjo eshte nje e pavertet, boshnjaket nuk jane gje tjeter por vetem sllave te bere musliman. Por duke pare se jane musliman, talebanet nuk mund t'i urrejne si sllavet e tjere, dhe dalin me keto pretekste.
    A mendon qe te gjithe shqiptaret qe i perkasin besimit islam dhe qe respketojne besimin e tyre jane talibane? Ne qofte se me drejtohesh mua me kete te lutem me shpjego ku e fitove kete bindje per mua?
    Shendet.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

Prenku i Dalmatėve
    Anėtarėsuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    Testim pse gjithenje kur diqka nuk na pelqen menjeher kthehemi dhe themi se mund te jete manipulim.
    Sepse sipas kėtyre "fakteve" shqiptarėt i pėrkasin haplogrupit E

E poashtu sipas kėtyre fakteve tė gjithė zezakėt e Afrikės i pėrkasin haplogrupit E.

Dmth sipas kėtyre fakteve shqiptarėt edhe zezakėt rrjedhin prej nji babe, bile jo fort larg veē para nja 10.000 vjetėve, qė pėr histori nuk janė shumė. A munesh me besu???

Serbet nuk kane permbajtje te njete, ne qofte se mendon per serbet e bosnjes edhe mund te kete diqka te vertet ketu.
    Sipas tyre "fakteve" siē e kam lexu unė:

Kroatėt e Bosnės: 70% ilirė
    Boshnjakėt: 45% ilirė
    Serbė e Bosnės: 30% ilirė.

Unė nuk po shoh kroat sllav e musliman ilir. Unė po shoh njė pėrzierje sllavo-ilire, qė ndryshon pėr kah pėrqindja, por prapė kjo mbetet pėrzierje. Si kta si ata. Ndėrkohė qė unė nuk i besoj fare, vetėm ti solla ty http://www.eupedia.com/forum/showpos...20&postcount=6

Ju i permendet vetite antropologjike te boshnjakeve qe qenkan nje miks serbo-kroat. Te lutem tani po pate mundesi referohu ku e ke lexuar kete dhe nese po ateher a dallojne vetite antroplogjike te shqiptareve nga ata te boshnjakeve dhe ne cilat pika?
    Karlton Kuni thotė se Muslimanėt e Bosnės e kanė indexin cefalik 84, kroatėt e Bosnės 86,

pra kroatėt e Bosnės janė mė afėr standardeve shqiptare se sa muslimanėt, sepse tek shqiptarėt e posaēėrisht nė Toskėri indexi cefalik arrin deri 88.

Fakti qė janė mix kroato-serb, e tregon (ėshtė hera e tretė qė po e them), dialektet qė pėrdorin.

Njė pjesė e boshnjakėve, ata qė kanė rpejardhje kroate pėrdorin dialektin Ikav, kurse ata qė kanė rpejardhje serbe pėrdorin dialektin Ijekav.

Ku mund te jeni aq te sigurte se vetem serbet ishin heretik ne kohen e Dukles , apo Bogumil , kurse shqiptaret paskan qene katolik ?
    Dokumentet thonė se bogumilizmi lindi nė Bullgari dhe vdiq nė Bosne. Asnjė dokument historik nuk bėn fjalė pėr kėtė fe mes shqiptarėve.

Katolikė nuk paskan qenė a? Po qysh munesh me ba kėso deklarate ma sė pari? Veriu ka qenė gjithėmonė katolik, jugu ortodoks, deri nė ardhjen e turkut, fe tjetėr s'ka pas.

Ato qė po i sjell ti, janė thashetheme tė njerėzve qė shkruaj nga vetja.

Ne nje artikull lexova se boshnjaket kane poashtu shume mbiemra me origjine vllehe dhe kjo puna e mbiemrit nuk do te thote edhe aq shume, sa per te thene me siguri se serbet qenkan me teper vlleh sesa sllav e lere me shqiptar.
    Kjo tregon qė kemi njė m'ut (menermethan) qė nga bjeshkėt e Sllovenisė e deri aty ku i fundit flet gjuhė sllave. Nuk ka kurrėfarė ndarje nė taborre, pėrveē kėsaj qė kanė kriju fetė, e qė edhe ti ker a nėn dnikimin e tyre.

Ju poashtu keni thene se vete fakti qe te paret tane iken nga Bosnja kjo tregon shumeqka. Poashtu edhe une mendoj se kjo tregon shumeqka, ne qafredo rrethane mundesite shume me te medha mund te jene qe keta ilire te ikin nga ajo zone mu nga presionet e sllaveve . Te tjeret qe nuk iken , vazhduan te rezistojne dhe ne momentin e pare te mundshem dolen si nje popull i ri qe megjithese perjetoj nje asimilim te pjesshme , ajo mbeti popullate joserbe dhe jokroate.
    Popullėsi sllave. Tjera herė mos shkruaj kaq shumė se s'ki nevojė. Ata janė sllavė, sikur kroatėt edhe sikur serbėt. Edhe sllovenėt janė popull jo-serb e jo-kroat, po prap sllav jan. Nuk osht identiteti sllav = kroat+serb

Ju poashtu kundershtoni lidhjen e vazhdueshme te shqiptareve me boshnjaket duke harruar te gjitha ato lidhje gjaku, historike, politike dhe kulturore mes ketyre dy popujve qe dhe sot e kesaj dite vazhdojne.
    O s'ka pas kurrfar lidhje tė vazhduieshme o daj, po ku pe sheh ti se ymrin na e hangre me kto ide. NUK KA PAS.

Lidhje gjaku, tthash sa ki me shkije e kroat ēaē ki me boshnjak. Nuk munesh mi da.
    Lidhje politike, nuk ka pas asniher, as aleanc, as kurrfar lidhje politike. Historia nuk e pėrmen.
    As lidhje kulturore ska pas kurr, me pėrjashtim tė qatyne kangve qė TI KAN VJEDH. Po ato kang i kan edhe malazezt edhe shkijet, e ski ēa lodhesh me kto ide, se nuk je kerkah hiē.

Une kam thene se te gjithe iliret qe ndoqen krishterizmin u asimiluan ne serb, kroat ose greke, kurse iliret qe u islamizuan kurre nuk u bene as serbe , as kroate as edhe greke.
    Ke thanė, po e ke than gabim.

Ilirėt katolikė i ki edhe sot nėpėr Janjevė, Dukagjin, Shkodėr, Malėsi, Mirditė etj. Nuk jan asimilu.
    Edhe shqiptarė ortodoks qė nuk jan ba as grek, as serb.

Veē po del shumė qesharak, se Boshnjakėt nuk po i konsideron tė asimilum. A nuk osht asimilim nėse flet gjuhėn e huj?

Sipas teje vetėm asimilimi nė grek-serb ose kroat, qenka asimilim. Kurse qė shqiptarėt e Sanxhakut flasin boshnjakqe, e i thojn vetes boshnjak. Ata paskan mbet ilirė???

Po meqė ilirėt katolikė u banė kroat, atėherė kroatėt qenkan ilirė, kurse ti thu se jan boshti sllav.

Problemi i kėtij debati, ėshtė logjika e dobėt qė pėrdor. Logjikė ekstremisht e dobėt. Mizerje.

Je komplet jashtė logjikės o shoq. Kursena pak edhe nervat, se nuk bahet debat kshtu.
    Shkurt islami nuk krijoj serb, korate dhe greke.
    Krijoi boshnjakė, qė s'kan kurrnji lidhje me ty, e flasin gjuhė sllave.

E qujn veten ilir??? E qujn edhe shkijet, kroat etj.

Qellimi im pse jam regjistruar ne kete forum dhe pse shkruaj nuk i kalone kufijte e pasionit qe kam per historine dhe deshires per te mesuar nga te tjeret me teper.
    Paj qysh pe sheh edhe vetė, unė nuk po muj me tė msue. A e di pse??

Se veē ti veten munesh me msue, kur t'a vendosėsh me gjith zemėr, me ju pėrmajt LLOGJIKĖS, e JO DĖSHIRĖS.

Kur t'a msojsh veten, atėherė munesh me msue edhe prej meje.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Testim : 30-08-2009 mė 10:52

-
    Anėtarėsuar
    21-01-2009
    Vendndodhja
    -
    Postime
    2,081
    Akoma merreni me Shkozen? Po analizat e Shkozes na nxjerrin kusherinj te pare me Ujguret, se kemi lidhje gjaku, kulture, historie, politike....
    Po ishte mysliman, eshte kusheri i pare sipas teorive te tilla.
    -

SHKOZA
    Anėtarėsuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Citim Postuar mė parė nga Testim Lexo Postimin
    Sepse sipas kėtyre "fakteve" shqiptarėt i pėrkasin haplogrupit E

E poashtu sipas kėtyre fakteve tė gjithė zezakėt e Afrikės i pėrkasin haplogrupit E.

Dmth sipas kėtyre fakteve shqiptarėt edhe zezakėt rrjedhin prej nji babe, bile jo fort larg veē para nja 10.000 vjetėve, qė pėr histori nuk janė shumė. A munesh me besu???

Sipas tyre "fakteve" siē e kam lexu unė:

Kroatėt e Bosnės: 70% ilirė
    Boshnjakėt: 45% ilirė
    Serbė e Bosnės: 30% ilirė.

Unė nuk po shoh kroat sllav e musliman ilir. Unė po shoh njė pėrzierje sllavo-ilire, qė ndryshon pėr kah pėrqindja, por prapė kjo mbetet pėrzierje. Si kta si ata. Ndėrkohė qė unė nuk i besoj fare, vetėm ti solla ty http://www.eupedia.com/forum/showpos...20&postcount=6

Karlton Kuni thotė se Muslimanėt e Bosnės e kanė indexin cefalik 84, kroatėt e Bosnės 86,

pra kroatėt e Bosnės janė mė afėr standardeve shqiptare se sa muslimanėt, sepse tek shqiptarėt e posaēėrisht nė Toskėri indexi cefalik arrin deri 88.

Fakti qė janė mix kroato-serb, e tregon (ėshtė hera e tretė qė po e them), dialektet qė pėrdorin.

Njė pjesė e boshnjakėve, ata qė kanė rpejardhje kroate pėrdorin dialektin Ikav, kurse ata qė kanė rpejardhje serbe pėrdorin dialektin Ijekav.

Dokumentet thonė se bogumilizmi lindi nė Bullgari dhe vdiq nė Bosne. Asnjė dokument historik nuk bėn fjalė pėr kėtė fe mes shqiptarėve.

Katolikė nuk paskan qenė a? Po qysh munesh me ba kėso deklarate ma sė pari? Veriu ka qenė gjithėmonė katolik, jugu ortodoks, deri nė ardhjen e turkut, fe tjetėr s'ka pas.

Ato qė po i sjell ti, janė thashetheme tė njerėzve qė shkruaj nga vetja.

Kjo tregon qė kemi njė m'ut (menermethan) qė nga bjeshkėt e Sllovenisė e deri aty ku i fundit flet gjuhė sllave. Nuk ka kurrėfarė ndarje nė taborre, pėrveē kėsaj qė kanė kriju fetė, e qė edhe ti ker a nėn dnikimin e tyre.

Popullėsi sllave. Tjera herė mos shkruaj kaq shumė se s'ki nevojė. Ata janė sllavė, sikur kroatėt edhe sikur serbėt. Edhe sllovenėt janė popull jo-serb e jo-kroat, po prap sllav jan. Nuk osht identiteti sllav = kroat+serb

O s'ka pas kurrfar lidhje tė vazhduieshme o daj, po ku pe sheh ti se ymrin na e hangre me kto ide. NUK KA PAS.

Lidhje gjaku, tthash sa ki me shkije e kroat ēaē ki me boshnjak. Nuk munesh mi da.
    Lidhje politike, nuk ka pas asniher, as aleanc, as kurrfar lidhje politike. Historia nuk e pėrmen.
    As lidhje kulturore ska pas kurr, me pėrjashtim tė qatyne kangve qė TI KAN VJEDH. Po ato kang i kan edhe malazezt edhe shkijet, e ski ēa lodhesh me kto ide, se nuk je kerkah hiē.

Ke thanė, po e ke than gabim.

Ilirėt katolikė i ki edhe sot nėpėr Janjevė, Dukagjin, Shkodėr, Malėsi, Mirditė etj. Nuk jan asimilu.
    Edhe shqiptarė ortodoks qė nuk jan ba as grek, as serb.

Veē po del shumė qesharak, se Boshnjakėt nuk po i konsideron tė asimilum. A nuk osht asimilim nėse flet gjuhėn e huj?

Sipas teje vetėm asimilimi nė grek-serb ose kroat, qenka asimilim. Kurse qė shqiptarėt e Sanxhakut flasin boshnjakqe, e i thojn vetes boshnjak. Ata paskan mbet ilirė???

Po meqė ilirėt katolikė u banė kroat, atėherė kroatėt qenkan ilirė, kurse ti thu se jan boshti sllav.

Problemi i kėtij debati, ėshtė logjika e dobėt qė pėrdor. Logjikė ekstremisht e dobėt. Mizerje.

Je komplet jashtė logjikės o shoq. Kursena pak edhe nervat, se nuk bahet debat kshtu.
    Krijoi boshnjakė, qė s'kan kurrnji lidhje me ty, e flasin gjuhė sllave.

E qujn veten ilir??? E qujn edhe shkijet, kroat etj.

Paj qysh pe sheh edhe vetė, unė nuk po muj me tė msue. A e di pse??

Se veē ti veten munesh me msue, kur t'a vendosėsh me gjith zemėr, me ju pėrmajt LLOGJIKĖS, e JO DĖSHIRĖS.

Kur t'a msojsh veten, atėherė munesh me msue edhe prej meje.
    Je ka rren sa je ne kambe. Kur Turqit erdhen ketu ata gjeten 80% te popullesise ortodokse dhe jo katolike o i ndikuar nga historia sllave . Kush leshin te tha se krejt geget ishin katolike. Shiko tefteret osman te shek.XV-XVI, mbi 80% e popullesise se rajoneve, nga Sangjaku e Nishi e deri ne Arte ishin ortodoks. Po ku e gjete ti se ishin katolike. Fol fande e pse e shtrembroni te verteten? Pastaj thua jo keshtu po ashtu. Kush ishin 80% e kesaj popullate qe ishin ortodoks? Folni? Ndoshta ishin shkije se ashtu ju ka mesu Akademia Serbe qe aq shume i keni ndeje afer ju fandet. Mbi 90% e banoreve te Kosove se sotme ne kohen e ardhjes se turqeve ishin popullesi qe formalishte ishte ortodokse. Ku po i gjeni ju fandet keta katolike bre ? Apo ndoshta doni me thane se erdhen nga zona e Shkodres qe ku kishte pak katolik. Po ti shikosh edhe vete katoliket e sotem , po ti shikosh emrat e te pareve te tyre dhe gojdhenat e origjines se tyre dalin emra ortodoks. Mirditoret erdhen ne Mirdite nga rajoni i Gjakoves dhe kishin besim ortodoks formalisht. Po te paret e fisve te Gegeve dalin shumica me emra ortodoks. Deri vone te gjithe banoret shqiptar muslimane dhe katolik i kane festuar bozhiqet ortodoks. Protoshqiptaret ishin ne mesin e luftes mes ortodoksise dhe katolicizmit dhe ishin te sulmuar nga te dy sektet e urryera te krishtere. Kishat serbe, greke dhe latine me monopolin e tyre dhe te mbeshtetura nga aparatet shterore te shteteve te tyre vazhduan panderprer asimilimin e shqiptareve.
    Kete popull nga procesi i asimilimit e ndaloj vetem nje gje dhe ajo ishte pranimi i fese islame. Me pranimin e fese islame perfundoj njehere e pergjitmone asimilimi i protoshqiptareve ne shkije ortodks, ose katolik.
    Te gjithe ata protoshqiptare apo ilire qe e pranuan besimin islam dhe qe deri ne kohen kur e pranuna besimin islam e kishin rujatur gjuhen deri diku evoluan ne etnine e re shqiptare. Vetem pas shek.XVI dhe XVII fillon te perdoret emri shqiptare si indetifikues i nje etnie te re qe ne vete permblidhte popullesine e vjeter autoktone qe kishte ruajtur gjuhen . Kjo popullesi e re me emrin shqiptar u be shume e dallueshme nga fqinjet ortodoks dhe katolike . Ky entitet me emer te ri dhe me besim islam mbeshtolli nje zone te mire te banuar nga popullesia e vjeter ilire. Te gjithe ata banore te tjere qe ngelen jashte ketij mbeshtjellesi dhe qe vazhduan te shkojne pas krishterizmit i humben lidhjet me shqiptaret dhe u asimiluan. Kjo iu ndodhi malazezeve, shqiptareve ortodoks te zones se Nishit, ortodokseve shqiptare te Shkupit, Velesit dhe Mastirit. Kjo u ndodhi edhe shqiptareve ortodoks qe shtriheshin deri ne Peloponez qe ishin te njohur si arvanite.
    Te gjithe ata banore qe mbeten mbrenda ketij mbeshtjellesi te ri etnik , pra shqiptareve musliman i shpetuan asimilimit dhe me disa nderprejrje munden ta vazhdojne mbajtjen e besimit te krishter pa u asmililuar. Ketij trendi per tu shqiptarizuar ,ne mbrendi te ketij mbeshtjellesi iu bashkangjiten edhe grupe te vogla vllehesh, serbesh dhe grekesh, te cilet e pranuan islamin. Te gjithe serbet e vjeter qe kane jetuar ne Kosove te cilet nuk e kane pranuar islamin jane serbizuar. Ka me dhjetra fshatra anembane trojeve shqiptare. Serbet e Hoqes se Madhe fshat me rreth 700 shtepi serb jane me origjine mirditor, ata u bene serb sepse vazhduan te mbesin orodoks. Rreth 500 shtepi serbe te Mushtishtish , jane te nje gjaku me shqiptaret e po te njetit fshat. Ata mbeten ne fene ortodokse dhe u serbizuan. Po e njeta gje eshte edhe me Dellovcin. Novaken , serbet e Korishes e sa e sa fshatra te tjera ku ka pasur apo ka serb autoktone. Njeri vella nga fshati Janqist e pranon beismin islam dhe sot pasardhesit e ketij ne kete fshat jane shqiptar, kurse tjetri ik dhe shkon ne Hoqe te Madhe dhe sot ajo lagje jane serb. Jo vetem shqiptaret e krishter , por edhe vllehet qe vazhduan te mbesin ne krishterizem u asnimiluan dhe u bene serb. Ku po doni fakte me te forta.
    Te gjithe ata ilire qe pranuan islamin nuk u bene kurre serb, kroat ose helen. Te gjithe ata ilire qe shkuan pas krishterizmit ata u asimiluan ne serb , kroat ose greke. Keu eshte dallimi. Mirepo kjo e vertet nuk iu konvenon disa te krishterve ekstrem qe nuk e perbejne as edhe 20 % te popullesise shqiptare. Ata deshirojne qe meritat e krijimit te indentitetit kombetar shqiptar ti vjedhin dhe tua lene lene vetes, qka aspka nuk eshte e vertet. Pjestaret ortodoks dhe katolik shqiptare , tanime nen mbeshtjellesin e forte te vellezerve muslimane duke i nderprere lidhjet me popujte serb dhe grek, filluan ti bashkangjiteshin kesaj etnie te re, duke bere edhe nje gje shume pozitive per popullin shqiptare. Ata pas formimit te kesaj etnie te re qe u quajte popull shqiptar, mbejten vemendjen e popullsise shumice muslimane duke ndikuar deri diku ne dobesimin e efekteve anesore , apo te dallimit te indentitetit kombetar nga ai fetar. Kjo eshte e vertete, mirepo duke u bazuar ne faktin se shqiptaret ishin gjithnje me teper shqiptare se te krishter ose muslimane dhe kjo tradite kishte rrenjet e thella ne herezine dhe paganizmin e ilireve apo protoshqiptareve, kjo eshte vetem nje gje shume e vogel ne krahasim me rujajtjne e qenesise shqiptare , ku roli i besimit islam ishte vendimtar.

Ne emer te interesave politike edhe disa injorante nga shtresa intelektuale e mbyll njerin sy dhe mundohet te sherbehet me genjeshtra. Por qka se genjeshtrat e tyre nuk shkojne me large se tek kufijte e e Shqiperise dhe Kosoves. Po dolen ne boten e jashtme ata behen si lepujt, sepse e kane shtrembruar te verteten .
    Perfundimisht etnia e re popull dhe komb shqiptar egziston fale rujatjes se gjuhes dhe kultures shqiptare dhe nen ndikimin shume pozitiv te besimit islam qe i preu njeher e pergjithmone ndikimet e kishave te urryera serbe, greke dhe latine. Barren kryesore te shqiptarizmit e kane bartur dhe po e bartin po shqiptaret e besimit islam qe deri ne ditet tona po vazhdojne te ruajne frymen kombetare dhe nacionalizmin me shume se te krishteret. Shqiptaret tipik , pra shqiptaret e besimit islam kane qnee dhe do te mbesin pengesa kryesore e qfaredo tendence dhe atakimi nga jashte apo mbrenda te kombit shqiptar. Nuk eshte aspak rastesi se shqiptaret e zonave me te rrezikuara kufitare kane qene dhe edhe sot jane me besimitar. Shqiptaret , pra shqiptaret shumice po ndertojen shtetin e dyte shqiptar ne ballkan dhe po behen qdo dite e me teper nje force vendimtare ne ballkan, ashtu siq kane qene per qindra vjete. Shqiptaret musliman jane muslimanet me te moderuar dhe me tolerant ne dallimet fetare karshi vellezervete tyre pakice te krishter. Ata kane perqafuar vlerat me te larta te qyterimit modern . Shteti laik, demokratik ku te gjithe do te ndjenin veten te barabarte jane idealet e kombit shqiptar qe perbehet nga shumica e besimitareve islam.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

back to origin Maska e ☆Angie☆
    Anėtarėsuar
    02-11-2007
    Vendndodhja
    Skyline
    Postime
    2,559
    [QUOTE=Anesti_55;2384510]
    Citim Postuar mė parė nga Testim Lexo Postimin
    Ti ose nuk ke tė zhvilluar aftėsinė e tė vėrjeturit, ose nuk dėshrion vetė qė tė shohėsh.

Dallimi nuk ėshtė aty. Dallimi mes dy grupeve ėshtė ky: Njė palė thonė Skenderbeu luftoi pėr fe (kėtė e thonė fetarėt e tė gjitha llojeve), dhe pala tjetėr thotė Skenderbeu lufoti pėr komb (kėtė e thonė nacionalistė).

A e ke tė qartė tash?

Albo ėshtė plotėsisht nė pajtim me r'posa se Skenderbeu luftoi pėr fe.

Nuk e kuptoj pse iu bėn thirrje islamikėve, pėrderisa ata po pajtohen me ty, se Skenderbeu luftoi pėr fe.

QUOTE]

Une nuk i referohem vetem shkrimeve ne forum,pasi ketu tema eshte shthure duke u marre me kuptimin e fjaleve, popull, Komb, etni, arber, por shkrimeve ne media ne forume ne replikat televizive,ku shfrytezohet dhe rasti i nje botimi te Shmid, ne mbeshteteje te Klosit dhe Lubonjes.Une nuk mund te kundershtoj Albon ne kete rast pasi ai vetem me kete citim""Bijte e mi, humbet lirine e rate ne roberi, mos u hidheroni se nje dite do ta fitoni serrisht lirine. Ikem nga trojet e te pareve tane, mos u hidheroni se nje dite ju apo femijet tuaj do te kthehen perseri atje. Humbet besen e krishtere te te pareve tane, dijeni se keni humbur gjithcka. Prandaj te beheni te krishtere te mire.
    Joan Muzaka, Amanet femijeve te tij ne 1504 ne Itali."
    ka vulosur nje here e mire karakterin e luftes se feudaleve shqipetare , perfshi ketu dhe Gjergj Kastriotin.

Albo nuk e mbeshtet Shmidin por thjeshte kerkon te marre nga ai, ate pjese qe e ben Gjergjin ne Skenderbe, pra nje prodhim pushtuesi, i xhveshur nga edukimi i kishtere.Pra ai nuk ndjehet mire qe skenderbeu te jete nje figure ku mungon penelata e edukimit te krishtere.Kete mangesi, vete populli ja plotesoi atij, gjate kohes me mitizimin e figures se tij. Kur lexova citimin e Albos per Muzaken, me shkoi mendja tek nje tjeter figure e historise shqipetare, Ismail Qemalit.Nuk ka burre ti gjeje mbiemrin e vetrtete.Dikusht thote se vinte nga Sinanajt, nje mbese thote se mbiemri eshte "kelcyra" por qe rridhte nga muzakajt, ndersa nipi thote se mbiemri yne eshte "Igomeno. E pra ja se c'do te thote te humbasesh besimin.Ismail Qemali i sherbeu deri ne fund pushtuesit. ai kurre nuk foli per prejardhjen e familjes se tij.Duke qene nje figure e njohur shqipetare ai u ftua nga europa per te shpalle pavarsine.Ne kete histori nuk kemi ndonje akt heroik por thjeshte administrativ.Perfundimisht dhe ky produkt i pushtuesit u gjend i vdekur ne nje kuplara.Mendoni tani qe nje universitet te mbaje emrin e tij.
    Ti me thua se te gjithe rrymat fetare mbeshtesin idene se Skenderbeu luftoi per fe.Nes do te parnonim kete per besimtaret musliman do te ishte nje paradoks.Sot si kurre ndonje here nga islmiket hidhet idea, se pa skenderbeun do te shkonim me mire me Turqine.Pra ai e i ishte bukeshkale dhe nderseu me vepren e tije, turqine kundra nesh.Islamiket kudo si ne shqiperi dhe ne kosove i thone turqeve popull vella.Kudo ne zhvillimet politike, kolturore e sportive jane gjithmone ne krah te tyre.Kjo qe thashe vjen ne linje dhe me figurat politike qe ndonese me prejardhje komuniste, per shkak te perkatesise muslimane shpesh lene te kuptojme se jane te terhequr nga grafiteti islamik.
    Te vleresosh figuren e Gjergj Kastriotit, te shprehesh se je per nje kuture europine , te aspirosh per te hyre ne europe, dhe te fusesh Shqiperine ne konferencen e vendeve islamike,te mos kundershtosh politikisht kur nje imam i kosoves, apo i shkodres poshteron figuren e Nene Tereze, apo te shfrytezosh rastin te ftohesh ne nje tryeze syfyri per te leshuar sinjale politike sic bene kryeministri i vendit dhe presidenti, kjo do te thote se ne prapaskene luhet nje tjeter loje.Ky eshte grupimi me te cilin une nuk pajtohem.
    Citim Postuar mė parė nga Kavir Lexo Postimin
    Ja vlen ta komentosh kete pallen? V.k.
    As ia vlen fare

Eshte mire kur marrin budallenjte guximin te shprehin mendimet e tyre, sepse heqin cdo dyshim mbi faktin se jane budallenje ( zor se do ta pranonin vete)
    Elegance is an attitude.

Prenku i Dalmatėve
    Anėtarėsuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Postime
    1,008
    Te gjithe ata ilire qe pranuan islamin nuk u bene kurre serb, kroat ose helen.
    Po a u bėnė boshnjakė, o tru-tharė???

"Me ja pre kryet boshnjakut, nantė shkije dalin prej tij"

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Anesti_55 Lexo Postimin

A mund te me thoni a ka ndryshime ne mardheiet mes serbeve dhe dy grupimeve te shembullit te mesiperm?
    Nuk e kuptoj pyetjen tende, Anesti. :-(
    Apo ndoshta nuk e ke kuptuar ti pytjen time?

*

Faqja 18 prej 25 FillimFillim ... 81617181920 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •