Postuar mė parė nga
jarigas
Ne rregull, si teori eshte shume e bukur.....tashi a na sjell pak provat e ruajtjes dhe forcimit te identitetit etnik????
Na thuaj ēfare traditash paten para dyndjes islamike te cilen e ruajten deri sot e qe ne te kunderten do ta kishin humbur????
Po ata e rujaten gjakun e paster, gjuhen , traditat , doket dhe zakonet shqiptare, kanunin, rujten kulturen, veshjet dhe qdo gje qe kishte te bente me indentitetin etnik te tyre. Ata humben vetem nje gje dhe ajo ishte mundesine e vazhdimesise se asimilimit nga kishat e urryera te cilat i ndiqnin per heretik dhe pagane.
Ka kuptim per ty kjo qe thua??
Si eshte e mundur qe nje popull te shkoje pas nje feje, a thua se kete fe nuk mund ta mbanin edhe ne vendin e tyre?????(po te mos i vrisnin pushtuesit islamike?)
Pastaj, kush u assimiluan, arbereshet, te cilet edhe sot e kesaj dite jane me shqiptare se sa une dhe ti????Meshoji mendjes kur shkruan....
Kushedo qe me per zemer kishte indentitetin fetar sesa ate etnik, ai zgjodhi krishterimin duke e humbur indentitetin etnik.Sigurte se ne Itali nuk i prisnin trojet e te pareve te tyre dhe populli i tyre, por i priste nje popull i huaj qe permes fese ngadal i treti siq tretet kripa ne uje. Kush te tha se arbreshet jane me shqiptar se une ? Ata edhe jane me shqiptare se ti, sepse ti nuk e njeh as vetveten, por se une jo. Une ketu jam dembaba dem ne trojet e mia, me gjakun tim, me gjuhen time, me zakonet dhe traditat e te pareve te mij. Une ketu kam vazhduar traditat atdhetare te te pareve te mi qe brez pas brezi kane luftuar dhe u kane dale zot tokave te pareve te mij. Une ketu ne token e te pareve te mij ka bere qe kjo toke te flete vetem shqip. Poashtu edhe djemte e mij qe po me behen si ujq do te jene me shqiptar se djali yt qe e ke humbur atje ne Itali. Keto perralla mbaji per vete. Ne vitin 1913 kur Serbia pushtoj Kosoven , Kosova nuk kishte me shume se 400 000 banor dhe Pashiqi thoshte ne parlament se pas 20 bjetesh , shumekush do te pyeste : ,, pse a ka pasur ndonjeher shqiptare ne Kosove"? Po a i doli ashtu? Jo nuk i doli se ne jemi cung or rrote leshi, cunge po te them qe ze ne thua kush tia mesyne kendej. Dashuria e zjarrte per shqiptari dhe ora jone islame qe na ka bere aq te ndryshem nga armiqet tane shkije ( serb, bullgare, greke e dreqer) , na ka mbajte ketu shqiptare.
Dhe e gjitha kjo ndodhi si pasoje e dyndjes turke, apo jo???
Gjithe ky debat per te treguar miresine e pushtimit turk,eshte pese me hiē....
Perpara thua se ata qe iken, shkuan pas fese, pastaj ata qe mbeten, u assimiluan, kurse arnautet ngelen shqiptar...kur siē thote Testimi dhe Chino, edhe sot e kesaj dite, kur flitet per Islamin, flitet per nje popull te vetem.....
Nese shqiptaret do ta kishin bere me kete vetedije te thelle, pra per shpetimin e identitetit nepermjet konvertimit ne nje fe tjeter(kur do te kishte mjaftuar qe te ngeleshin te krishtere katolike), aq me teper kane te drejte kundershtuesit e Islamit, tashi qe rrethanat nuk e justifikojne besen ne nje fe te marre sa per sy e faqe..!!!!!!
Keto qe ke shkruar ketu nuk dallojne aspak nga ato qe thoen shkijet , pra armiqet tane serbet, bullgaret, greket etj. Nuk e kam menduar me pare se ka shqiptar qe aq forte e ka per zemer ta perqmoj popullin e vete ne kete menyre. More gjakprishur. Feja islame jo qe nuk e dobesoj indetitetin kombetar te shqiptareve , por perkundrazi ishte katalizatori me i mire per takrijuar dhe forcuar etnine e re shqiptare. Besimi islam i dalloj njehere e pergjithmone shapin nga sheqeri. Besimi islam krijoj parakushtet per krijimin e etnise se re shqiptare qe u be e dallueshme si dita me naten e nga popujt fqinje shkije. Vetem pas islamizimit te shqiptareve filloj te perdorej emri i ri ,, shqiptar " per etnine e re vazhdoj te ruaj gjakun, gjuhen dhe zakonet e te pareve te tyre autokton.Kush te tha ty se shqiptaret kur erdhen turqit ishin katolik? Mbi 80% e protoshqiptareve kur erdhen turqit ishin ortodoks formalishte dhe permanjtesisht heretik te te dy sekteve kishtare, te cilat i perndiqnin dhe i asmilonin. Keto kisha ishin te urryera per protoshqiptaret dhe kjo ehste arsyeja se ata nuk munden te krijonin kishen e tyre ose te kishin monopol ne ndonjeren prej tyre. Protoshqiptaret sa ishin te krishter aq edhe mbeten te krishter. Gjithmone natyra i rregullon gjerat dhe i vendos ne vendin e vete deshen apo nuk deshen disa genjeshtar dhe hipokrite si puna e juaj.
Po ata shqiptare(nje lemeri e pafund), qe u haperdane anembane perandorise duke humbur ēdo lloj shenje shqiptari, ku do ti fusim???
Ke degjuar ndonjehere qe pasardhesit e Mehmet Ali Pashes, te kene krijuar koloni shqiptaresh????
Krijoni Kontakt