Close
Faqja 79 prej 130 FillimFillim ... 2969777879808189129 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 781 deri 790 prej 1300
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647

Exclamation

Jane apo sjane tradhetare, e c'rendesi ka?Rendesi ka cili eshte pozicioni yt sot , ne shekullin e XXI.A jeni ne vazhdimesi, apo ne sinkron me heroin kombetar?Te tjeret se kane dhe kerkojne nderin duke qene mbeshtetes te tij, ne e kemi dhe qendrojme ne llogoren e armikut te tij e te gjithe popujve te ballkanit.Ky eshte paradoksi me i madh i shqipetareve muslimane. C'mendojne valle popujt e tjere per kete qendrim tonin?Shkenca thote se shiu krijohet nga avujt e detrave por une do te thoja se ndonjehere ai krijohet dhe nga avujt e peshtymave qe popuj te ndryshem kane hedhur per paradokse te tilla qe te bejne te te hike petlla.E sa here has ne shkrime si me poshte ndjej se jam lagur nga nje shi i tille.Une mendoj se muslimaneve shqipetare do ti shkonte pershtat nje monument i Hamza Kastriotit(A ishte ky nje tradhetare?)

Skenderbeu: Një dramë e panjohur dorëshkrim i 1840 në arkivin e Zagrebit
    » Dërguar më: 21/06/2009 - 14:46

Dr. Musa Ahmeti, Dr. Etleva Lala

Skënderbeu si njëri prej prijësave më të njohur të shekullit të XV-të, që i bëri ballë zgjerimit të Perandorisë Osmane në Ballkan, është radhitur në mesin e heronjve më të nderuar të rilindasve kroatë. Ai do të konsiderohet si heroi më popullor i popujve të Ballkanit, i cili luftoi jo vetëm për të drejtat dhe lirinë e popullit shqiptar, por edhe të popujve të tjerë të Ballkanit dhe Evropës. Pjesa më e madhe e rilindasve kroatë, do e ngrinin lart figurën e Skënderbeut dhe luftën e tij, në veprat e tyre letrare, por edhe në tekste historike, studime të veçanta, artikuj të shumtë gazetash, etj. Në të, ata shohin rebelimin, qëndresën, luftën e drejtë dhe të pakompromis kundër zgjerimit Osman në Ballkan dhe mënyrën e vetme të kundërvënies, sepse në atë kohë, ende ishte aktuale Perandoria Osmane dhe bashkimi kombëtar e ndërkombëtar, për një qëllim të përbashkët, lirinë dhe ruajtjen e identitetit kombëtar! Mund të pohojmë, se figura e Skënderbeut, ka luajtur një rol shumë pozitiv, në rrjedhat historike romantike, të zgjimit të vetëdijes dhe ndërgjegjësimit kombëtar të popullit kroat.
    Dorëshkrimi i Ivan Kukuljeviq-Sakcinskit, i cili ruhet, në Arkivin e HAZU-t, është një dramë, e cila konsiderohet e papërfunduar, ngase i mungojnë disa skena të aktit të parë, të tretë dhe të katërt. Përkundër dëshirës së madhe që kishte, Ivan Kukuljeviq-Sakcinski, nuk ia doli që t’i përmbahej të dhënave dhe fakteve historike, ngase një gjë të tillë, nuk e duronte teksti letrar i dramës. Ideja për të shkruar një vepër letrare, në formë drame, e vuri përballë vështirësive të shumta. Ishte koha kur letërsia e Rilndjes korate luftonte me të gjitha forcat, për realizimin e qëllimeve të caktuara politike, arsimore dhe letrare. Kërkoheshin heronj dinjitozë antikë e mesjetarë, përmes shëmbëlltyrës së të cilëve, dëshirohej të grishej vetëdija kombëtare, në luftë për liri dhe çlirim të përgjithshëm kombëtar. Ky ishte njëri ndër shkaqet, që Skenderbeu gëzonte një vend të veçantë: te krijuesit, intelektualët dhe nacionalistët kroatë. Për të do të shkruhen vepra historike, studime historiko-letrare, do të botohen fejtone, do të thuren poezi, tregime, drama dhe vepra muzikore, në të cilat do të tregohet si model i pathyeshmërisë, luftës së pamposhtur dhe sakrificës së madhe, pa marrë parasysh numrin dhe fuqinë e armikut.
    Dorëshkrimi ofron një vlerë të madhe kulturore-historike, pikërisht për faktin se pasuron bibliografinë e veprave letrare-historike, që janë shkruar në kroatisht për Skënderbeun. Njëkohësisht është tregues real i interesimit të studiuesve dhe krijuesve kroatë për figurën e Skenderbeut dhe historinë e popullit shqiptar gjatë mesjetës.
    Dorëshkrimi edhe sot e kësaj dite
    i pabotuar
    Interesant është edhe historia e mosbotimit të këtij dorëshkrimi. I pari për të njofton T. Smiçiklasi, ndërsa nga studiuesit shqiptar, dr. Z. Neziri. Ne kemi përgaditur tekstin e këtij dorëshkrimi për botim. Kemi bërë transkriptim, transliterimin dhe përkthimin në gjuhën shqipe. Shpresojmë, që së shpejti do të shohë dritën e botimit si monografi e veçantë, si në gjuhën shqipe ashtu edhe në atë kroate. Harresa dhe heshtja e plotë, duke lejuar që dorëshkrimin ta mbulojë pluhuri i kohës, e bëjnë edhe më enigmatike, arsyen e mosbotimit komplet ose fragmentar të kësaj drame! Nuk janë vlerat letraro-artiskike, shkak për mosbotim, ngase si krijimtari letrare, dorëshkrimi, radhitet, ndër krijimet më të realizuara artistike, të I.K. Sakcinskit. Ndoshta një gjë të tillë, duhet kërkuar në tërheqjen e autorit nga jeta politike, e më vonë edhe me mospranimin e titullit të anëtarit të Akademisë së Shkencave dhe Arteve Jugosllave (tashmë kroate) në Zagreb më 1870. Kjo mund të shpjegohet edhe me kundërshtimin e sistemit absolutist Habsburgian të Austrohungarisë. Në anën tjetër, befasues është edhe qëndrimi i shkencës së letërsisë kroate, e cila nuk ka treguar ndonjë interesim të veçantë, për këtë dorëshkrim, as për vlersimin e tij real, kur dihet se Sakcinski ka një vend të merituar në këtë fushë. Teksi i dramës është i shkruar në 58 fletë të formatit të madh, 27,5 x 51.8cm. Në fillim, tetë faqet e para, kanë një format më të vogël, 22,5 x 35cm, në të cilat jepen shënimet paraprake për jetën dhe veprën e Skënderbeut, sipas burimeve dhe autorëve me të cilët ka punuar Sakcinski. Më tej, në vazhdim, kemi 48 fletë të shkruara dhe 2 fletë të zbrazëta. Të gjitha këto fletë janë të palosura më dysh dhe autori ka shkruar vetëm në njërën anë, pra në faqen “recto”. Dorëshkrimi përgjithësisht është i ruajtur mirë. Disa fletë, ato të aktit të tretë dhe dy të fundit janë të përlyera me baltë. Si duket kjo është pasojë e transportit të dorëshkrimeve dhe teksti në to vështirë lexohet.
    Sipas të gjitha gjasave, autori i është rikthyer disa here dorëshkrimit, për përpunim dhe plotësim, ngase anash, me ngjyrë dalluese, ka shënime dhe përmirësime të mëvonshme, qofshin ato të natyrës drejtshkrimore, plotësime teksti me fraza të reja, apo edhe ndryshime monolgjesh të tëra.
    Gjendja momentale e dorëshkrimit
    Teksti në të cilin është shkruar pjesa e parë e dramës, shtrihet në 13 tabak. Secili tabak, është i shënuar me numra romakë nga I-IV; po ashtu pranë tyre janë numrat arabë, nga 1 deri në 4, ndërsa fletët e tjera janë të panumëruara.
    Të trembëdhjetë tabakët mbajnë këtë renditje numerike: akti i dytë: II/1, II/2, II/3, II/4, ky i fundit ka një fletë të zbrazët; pastaj: akti i tretë: III/1, III/2, III/3, III/4 dhe një tabak të pa numëruar; akti i katërt: IV/3, IV/4. Tabakët e tjerë janë të pa numëruar. Nëse ndjekim parimin logjik, atëherë mund të konkludojmë se kanë humbur, nga akti i parë, tabakët: I/1, I/2, I/3, I/4 dhe nga akti i katërt tabakët: IV/1, IV/2.
    Njëri ndër problemet më të ndjeshme dhe të rëndësishme është çështja e burimeve historike, në të cilat është mbështetur Sakcinski, të cilat duhet të sqarohen. Në shënimet paraprake autori shënon tre autorë: Georg Marnaviqin, Andrija Kaçiq-Mioshiqin dhe J. B. Hamerin, por, është evidente se Sakcinski ka shfrytëzuar edhe burimet e autorëve të tjerë, të cilët nuk i përmend, por nga leximi i vëmendshëm, mund të vërejmë se cilat janë ato vepra e burime.
    Këtu në radhë të parë mendohet për Marin Barletin: “Historia de Vita et Gestis Scanderbegi, Epirotarum Principis,” Zagreb, 1743; pastaj për: “Hungarische [Sibenbürgische] Moldau-Ëallach/ Türch-Tartar-Persian und Venetianische”, 1663, Francffurt am Maynn; pastaj për: “Türchische-Tartarische-Persianische-Griechische Venetianische”, 1665, Francffurt am Maynn.
    Është interesant se Ivan Kukuljeviq-Sakcinski, nuk shënon titujt e veprave të tyre, por vetëm numrin e faqeve, të cilat i ka konsultuar, në dorëshkrimin e tij të dramës për Skëndrbeun.
    Për autorin e parë, Georg Marnaviqin dhe veprën e tij, kemi njohuri dhe të dhëna të shumta ngase ai, ishte njëri nga kundërshtarët më të ashpër të Frang Bardhit. Përndryshe, ky autor, në historiografinë kroate, njihet si falsifikator i përkryer, i të dhënave dhe fakteve historike. Sakcinski nga vepra e Marnaviqit ka shfrytëzuar faqet 9-23.
    Nga Andria Kaçiq-Mioshiqi, Sakcinski ka shfrytëzuar “Bisedimet e këndëshme të popujve sllavë”. Është shumë e vështirë të përcaktohet se cilin botim ka shfrytëzuar autori, sepse, pothuajse asnjërit nuk i përgjigjen faqet, të cilat i citon Sakcinski. Por më i afërt është me botimin e Dubrovnikut të vitit 1825. Na çon në këtë përfundim, fakti se ky botim, ka qenë më i përhapuri në kohën e Rilindjes kroate.
    Ndërkaq nga autori i tretë, J. Hameri, Sakcinski, si duket ka shfrytëzuar të dhënat kryesore. Këto të dhëna ai i plotëson me Marin Barletin dhe biografë të tjerë të Skënderbeut, gjithsesi duke qenë i kujdesshëm, që të ruajë autenticitetin e burimeve për aq sa është e mundur një gjë e tillë në një tekst letrar. Në mënyrë mjeshtrore, Skacinski, i është shmangur mistifikimit të figurës së Skenderbeut, si dhe përpjekjeve tendencioze të historianëve të ndryshëm, të cilët origjinën e Skenderbeut e vinin në dyshim, duke i rritur apo zvogëluar meritat e tij, në luftën e pandërprerë kundër pushtuesve Osmanë.
    Ndërtimi i veprës
    Veprimi bazë i dramës bazohet në disa nga momentet kyçe të jetë së Skenderbeut, të cilat kanë mbështetje të plotë nga burimet dokumentare dhe tekstet e botuara. Në tetë fletët e para të dorëshkrimit Sakcinski, ka shënuar: të dhëna biografike për jetën e Skenderbeut, disa të dhëna themelore për personazhet kryesore dhe burimet e shfrytëzuara, duke na paraqitur edhe një koncept të shkurtër, për gjithë atë që planifikonte të shkruante. I tërë subjekti i dramës ndahet në tre periudha:
    - në vendimin e Skënderbeut për tu kthyer në Shqipëri dhe përgatitjet në këtë drejtim,
    - në kohën e kthimit të Skënderbeut në Shqipëri, dhe
    - në njërën nga betejat e tij më të famshme, rrethimin e parë të Krujës.
    Është e sigurtë, se autori nuk kishte për qëllim, të shkruante një dramë të aksionit, por një dramë psikologjike, duke u përpjekur të futet, sa më thellë në vetëdijen e Skënderbeut, shqiptarëve dhe bashkëluftëtarëve të tij, të cilët ishin nga shumë vende të ndryshme të Evropës. Të dhënat biografike kalohen me shpejtësi, sepse autori kryesisht ndalet në dy momente të rëndësishme: marrjen e vendimit dhe përpilimin e planit për t’u kthyer në Shqipëri. Lidhur ngushtë me të, edhe përgatitjet për shpalljen e një kryengritje të përgjithshme popullore për mbrojtje nga Perandoria Osmane. Rasti i parë i volitshëm ishte beteja në mes ushtrisë hungareze e drejtuar nga Gjon Huniadi dhe ushtrisë turke, zhvilluar në Nish, në nëntor të vitit 1443.
    Në vazhdim përshkruhet kthimi i Skënderbeut në Krujë dhe inkuadrimi i tij në jetën e përditshme, të një prijësi shqiptarë. Pjesët e tjera të jetës së Skënderbeut, zhvillohen në retrospektivë: qoftë përmes kujtimeve të Vranjaninit para Skënderbeut, të vezirëve dhe pashallarëve në pallatin perandorak të Sulltanit ose përmes bisedës së heronjve të tjerë, pas përfundimit të betejave; ose në prag të betejave të reja.
    Gjykuar sipas planit, në fillim të dorëshkrimt, mund të themi se autori nuk ka planifikuar të paraqesë, jetën e Gjergj Kastriotit-Skenderbeut, në tërsi, por duke shfrytëzuar teknika të ndryshme përshkrimore, të domosdoshme për veprat letrare, ta përpunojë vetëm një pjesë të kësaj periudhe historike, e cila do të përfshinte përafërsisht kohën e kthimit të Skënderbeut në atdhe, e deri në rrethimin e parë të Krujës. Metaforikisht kjo periudhë historike do të shpjegohej me lindjen e konfliktit dramatik dhe me përfundimin fatlum të tij, gjë që është edhe ideja kryesore e Skacinskit!
    Të dhënat burimore të shfrytëzura nga Marnaviqi, Kashiqi dhe Hameri i takojnë vetëm kësaj periudhe të jetës së Skënderbeut dhe mungojnë ato të viteve të mëvonshme të jetës së tij. Ky fakt na bën të gjykojmë, se ai ka planifikuar, që dramën e tij, për Skënderbeun, ta përfundojë me martesën e heroit, respektivisht me lindjen e djalit të Skëderbeut, Gjonit dhe me tradhtinë e Hamza Kastriotit, që në një farë mënyre do të spjegohej karakteri i fortë dhe i vendosur i Skenderbeut, përball atij të dobët të Hamzait, edhe pse gjenealogjikisht lidhjet e gjakut, të dy i kanë të përbashkëta, pra këtu do kishim elementet psikologjike dhe faktorin njeri, si dominues në përcaktimin e fatit për të ardhmen e atdheut.
    Duhet thënë se ky dorëshkrim mban në vetvete disa momente të rëndësishme. Shkruhet nga penda e njohur e një historiani të shquar, i cili zbërthen anën faktografike në një tregim tërheqës dhe mjaft të lehtë për lexim. Gjuha e përdorur është e thjeshtë, e qartë dhe shumë melodike. Por më e rëndësishmja është se autori ka ruajtur paanshmërinë, duke qenë i kujdesshëm që personazhet kryesore të na i paraqesë, në dritë pozitive, por asnjëher më shumë se sa e meritojnë.

Ju lutem antareve te cilet perdorin si avatare foto personale, ti heqin ato. Eshte e pa moraleshme.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 14-07-2009 më 18:39

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga Jeton Aliu Lexo Postimin
    nese thue qe ke pas kulture burllog ti ne familje tende ke te drejt ama une jo sepse ne kemi kulture shqiptari e ti qe ke pas kulture boshnjaku a arabi kete e bajsh meshendet
    Ti po e verteton se edhe ti mendon ashtu sic thash une. Edhe ti mendon se Islami eshte kulture shqiptari. Sepse une te them duke sjellur shembuj nga familja ime se i kemi martesat, varrimet, emertimet, sunetimet e tjera sipas riteve islame dhe keto na bejne identike me boshnjake, turqe, arabe, sepse edhe keta i kane te njejtat rite apo te ngjashme shume. Dhe ti thua se kjo ka qene vetem ne familjen time keshtu. Ndersa per familjen tende thua kjo nuk paska qene. Edhe pse e di secili se Islami rregullon te gjitha sferat e jetes. Pra rregullon martesen, sunetimin, emertimin, varrimin, thjesht te gjitha fazat e jetes. Pra tere kulturen. Vec gjuhen tende kombtare qe t'a len. Dhe ti si musliman qe i thua vetes je i obliguar te jetosh sipas Islamit, pra t'i besh sunetimet e tjera sipas Islamit. Kurse nuk e pranon se familja jote paska kulture te njejte me boshnjaket, turqit apo arabet. Kjo pra tregon se ti mendon se Islami eshte kulture shqiptare.

Dhe e cuditshmja eshte, se ti poashtu tregon se ke problem kur te thote dikush se ke kulture te njejte me boshnjake, turqe e arabe.

Pra edhe ti si une. Vetem si ti ne krahasim me mua sot je akoma "embrion". Kafir ne proces te lidnjes. Nese te con puna ne ato rruge ka kam kaluar une, do t'a perjetosh vet sa i "thelle" paska qene besimi yt ne Islamin. Do te shohesh se atdhedashuria ka qene motiv per besimin tend ne Islam, jo ndonje gje tjeter.

pastaj ke permend martesat synetit vdekjet hahah po i marre qe je ik bre i gjore mso dashte me humb traditene martesave
    Po i kam ceke keto gjera qe n'a bejne neve shqiptareve muslimane te njejte me boshnjaket, turqit apo arabet. Dhe njeherit n'a bejne te dukemi si afrikane shqiptare. Si zezaket qe nuk dijne gjuhen e tyre dhe traditat e kulturen e tyre me, por flasin frengjisht apo anglisht dhe jetojne si angleze apo franceze. Te misionuar e indotrinuar nga feudali i tyre i dikurshem. Bijte e sklleverve te dikurshem. Ashtu edhe ne shqiptaret muslimane.

pastaj mos deshte me nejt si shkja pa syneti
    Perseri mendon se sunetimi te ben shqiptar, mossunetimi shka. Jo, o dud i dudit. Mossunetimi te ben me shqiptar sesa sunetimi. Te kane genjyer turqit (nepermjet te paraardheseve tu). Shqiptari para perpilimit te tij sipas qejfit te pushtuesit osman nuk jane bere sunet kurre.

Sunetimi te ben poaq shqiptar, sa mund te te bej bartja e kokardes (amblemes te shkijeve) ne koke. Sepse eshte produkt i pushtuesit. produkt i nenshtrimit te kombit tend. Mposhtjes se tij.

po ik o injorant nuk e di a e ke lexuar nje artikull ne gazet gjate vitit 2006 kur OBSH (organizata boterore e shendetesise) ka bere apel qe te gjithe meshkujt te behen syneti
    Argument pretekst. Nuk e cmon ti sunetimin sepse e rekomandon OBSH, por sepse e urdheron Allahu (paramendo me cfare mirret "Zoti" yt, me atesendin tim!!). A do te refuzoje sunetimin, nese nje dite thote OBSH se nuk ka arsye te sunetoheni? Nuk besoj se do refuzoje. Atehere pse flet per OBSH kot? A nuk duhet te te bej ky rast te mendosh. Te kuptosh ne cfare gjendje je. Vlereson mendimin e nje organizate shendetesore, vetem atehere kur ajo flet ashtu si te pelqen ty. Nese nuk te pelqen ty, nese nuk pershtatet me Islamin, ajo mund te kete gjenite me te medhenje te punesuar, por ti ata te gjithe thjeshte i hedh poshte.

Mendo, se akut nevoje per te ke.

e qfare te keqe ka kjo a e kete ne muslimanet e kemi obligim fetar sepse Allahu na ka obliguar e nga kjo dihet nga e ka burimin feja islame kurse mas disa mija vitesh e oblogon njerzit e shkences kjo tregone shejnterin e fese islame
    Po o kalavesh. Ama cfare te bejme me ato raste, te cilat shkenca i thote drejtperdrejt kontra Islamit. Si p.sh. pirjen e alkoholit me mase. Apo ngrenjen e mishit te derrit. E beson shkencen apo jo? Nese ajo e hedhe poshte Kuranin pjeserisht, atehere duhet te thuash se Islami eshte liber ne kunderthenie me shkencen. Dhe pasi qe shitesh "besimtar" i shkences (sepse thua se shkenca deshmon shentjerine e Islamit), atehere duhet te refuzosh ato rekomandime kuranore te cilat i refuzon shkenca.

hahahhaa po i diot qe je kete e ke rren dhe shpifje sepse kete nuk e thote kerkush pos teje qe je idiot e rren dhe shpif rrena
    Po oj kopje turku. Po. Se e tere P. Osmane ka qene e mbushur me ndoshta 50 kombe, te cilat sapo qe jane islamizuar kane qene "osmane". Pra prej mongoleve e deri te shkijet e ruset kane qene osmane. Per kete arsye ke patur greke e shqiptare si pasha osmane. Pra vec ke pranuar islamin, asimilimin, dhe je bere pa problem osman. Nuk eshte genjeshter kjo. Kete e kemi trasheguar edhe ne shqiptaret muslimane. Edhe ne mendojme se kombi definohet nepermjet te fese. Edhe ti mendon keshtu. Lexo me larte (mendon se mossunetimi te ben shka). Problemi yt eshte qe je rrite me dhe prej dudave. E mira jote eshte qe ke ardhur ne kete forum. Ku mbushesh mend. Edhe vullnetin per kafirizem e bjen me veti. Se shihesh. Nuk ju ndahesh kafireve e shkrimeve te tyre aspak. E ke ne gjak edhe ti rezistimin ndaj kulturave te dhunshme. Vetem nuk e din nje here per nje here kete gje.

te kame treguar qe ke ijnoranc ne mendje e kete po e tregon kur ke menduar qe islami ehste shqiptari e ne muslimanet e kemi ditur qe islami ehste fe e jo shqiptari hahah larg realitetit je ti i gjore
    Nese deshiron te te besoj se vertete e ke ditur se Islami nuk eshte Shqiptari (por vetem fe), duhet te me shpjegosh pse the me larte the se mossunetimi te ben shka. Apo pse the se familja jote ka tradita shqiptare, edhe pse ato ritet qe i ceka (martesen, sunetimin, e tjera) familja jote i ka te njejta me boshnjake, turqe e popuj tjere muslimane? Si eshte e mundur kjo?

pastaj une te kame treguar si ak ardhur islami ne trojet shqipatre per kete kame argumente sepse njerzit kete e kane studijuar 25 vite e ti del me injorancen tende e mohon po nejse ska dert se te njoh kush je
    Kurre nuk me ke shpjeguar se si mendon ti se ka ardhur Islami. Beje kete tani. Te pakten ne pika te shkurta.

Tjerat pohime tua jane ashtu e keshtu te gjymta. Nuk kane nevoje per replike. Per shkaqe humanitare, po mendoj.

*

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Rrofsh o athlet i Kastriotit, se ma kurseve mundimin me shkrujt ate qe ke shkrujt ti...
    Po i kujtoj Jeton-it ate qe ai vete ka shkruar ne mesazhin nr 733 te kesaj teme:

....nuk jam une ai qe merrem me studimin e kulturave te huaja e as kultures tone.........

Pastaj ne meszhin nr 776 shkruan:

...eshte genjeshter kur thua qe une kam thene sme intereson per kulturen shqiptare e kete po e genjen ti sepse une nuk e kam thene por ti qe je genjeshtare e thua e per kete kemi mundesi ta argumentojmi ama une kame thene qe sme interesojne kulturat e tjera se ne e kemi kulturn tone shqiptare por ja qe deklarohesh edhe vet qe je genjeshtare......

...çfare me i thone nje njeriu si ky???
    Jam kureshtar te shoh se si do te pergjigjet....(normalisht nje njeri me cipe, thjesht do te zhdukej nga forumi)...hahahahhhah
    Ndryshuar për herë të fundit nga jarigas : 15-07-2009 më 05:10

Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    per te gjitha keto me vjen mire qe i paske cek sepse tani me ben me bindes te them ate qe ta kem then me heret se ti je racist je fashist je kominist e je hipokrit
    Racist = një njeri që e don racën e vet
    Fashist = italian nën urdhërat e Benito Musolinit, ai që vë shtetin para së gjithash
    Komunist = ai që mbështet komunizmin
    Hipokrit = dyfytyrësh

Jeton efendiu, unë së pari jam racist, sepse e dua racën time, dhe nuk dua të t'holloj gjakun me ju arabët, unë i dua martesat vetëm mes shqiptarëve. Kjo nuk ka kurgjo të keqe, dhe për mua është virtyt i lartë. Ti që merr një magjupe e çon te shpija, poashtu kjo është virtyt i lartë, sepse ti martohesh me racën tënde, përderisa merr magjupe.

Unë fashist nuk jam, sepse së pari italianët nuk i kam në qef hiç, bile me thanë drejtën edhe taljont jon sikur ju magjupët, ju nisoj jeni. Edhe NUK e kam atë parimin fashist "Shteti mbi të gjitha", parimi jem osht, "kombi mbi të gjitha".

Komunist, s'ke pse më thu, përderisa unë nuk propagandoj këtu komunizmin, jo që duhet me të ardh turp, që ke ba një gabim kaq fatal, kur të njëjtin njeri herë e quan fashist e herë komunist. Dihet që komunistët ishin armiq të përbetuar të fashistëve. Komunistë jeni ju muslimanët.

Hipokrit = ti as nuk ja di kuptimin kësaj fjale, veç sa e kam lexu Kuranin kam pa që kjo fjalë përdoret shumë shpesh aty, me këtë fjalë e quani armikun ju muslimanët, prandaj të ka hi në krye çikjo fjalë.

WARNING: Lej këto fyemje, se s'tkan hije. Bjer fakte, Ku i ki faktet, qi kaq shumë po i përmen?

WARNING 2: Tema nuk osht për mu, s'osht me ranci çka jam unë, kështu që ske pse fol për mu. Përmbaju temës, nëse e kupton çka domethanë "përmbaju temës".

e une te kame treguar se te gjitha te kqijat i posedon me vete faktin qe i mohon te mirat e Zotit dhe i lufton krijesat qe jane te zeza
    Jo bre tru-rrjedhun, se nuk i posedon dikush gjitha të këqijat veç pse nuk osht musliman. Ti ki probleme me vetveten. Kqyre ndreçi problemet tua niher, tani hajde folum, se s'je bash në rregull.

e skemi me qfare te postoj me ty o pis sepse ti po munohesh qe shumices tja ndrerrosh mendimin e jo jo ka njerzi edhe me te zgjuar se ti dhe une e ata e flasin kete qfare une po e them e nuk jane racista si ti dhe hipokrita e kur po te them keto fjale une kame argumente te shumta per kete
    TI, jo që nuk ke argumente, po ti as që e din se çfarë kuptimi ka fjala "argument".

Ti paske nejt me njerëz më të zgjuar se unë a? Ti po harron që njerëzit më të zgjuar në mesin e juaj, kanë mend sa një fëmijë pesë vjeçar e këta janë imamët e juj që flasin për exhine.

Unë du t'a mbroj kombin tim dhe kulturën time, nga ju përbindëshat islamikë, që po mundoheni të na hidhni në erë çdo gjë shqiptare. Ju jeni krejt e kundërta e neve shqiptarëve, ju gjuhën e keni ndryshe, kulturën ndryshe, edhe inteligjencën e keni të majmunit. Ju po mundoheni të shkatërroni kombin shqiptar, kjo është arsyeja pse nuk ju toleroj.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Testim : 15-07-2009 më 06:54

i/e regjistruar Maska e Burreli1924
    Anëtarësuar
    05-06-2009
    Postime
    86
    Citim Postuar më parë nga Testim Lexo Postimin
    Racist = një njeri që e don racën e vet
    Fashist = italian nën urdhërat e Benito Musolinit, ai që vë shtetin para së gjithash
    Komunist = ai që mbështet komunizmin
    Hipokrit = dyfytyrësh

Jeton efendiu, unë së pari jam racist, sepse e dua racën time, dhe nuk dua të t'holloj gjakun me ju arabët, unë i dua martesat vetëm mes shqiptarëve. Kjo nuk ka kurgjo të keqe, dhe për mua është virtyt i lartë. Ti që merr një magjupe e çon te shpija, poashtu kjo është virtyt i lartë, sepse ti martohesh me racën tënde, përderisa merr magjupe.

Unë fashist nuk jam, sepse së pari italianët nuk i kam në qef hiç, bile me thanë drejtën edhe taljont jon sikur ju magjupët, ju nisoj jeni. Edhe NUK e kam atë parimin fashist "Shteti mbi të gjitha", parimi jem osht, "kombi mbi të gjitha".

Komunist, s'ke pse më thu, përderisa unë nuk propagandoj këtu komunizmin, jo që duhet me të ardh turp, që ke ba një gabim kaq fatal, kur të njëjtin njeri herë e quan fashist e herë komunist. Dihet që komunistët ishin armiq të përbetuar të fashistëve. Komunistë jeni ju muslimanët.

Hipokrit = ti as nuk ja di kuptimin kësaj fjale, veç sa e kam lexu Kuranin kam pa që kjo fjalë përdoret shumë shpesh aty, me këtë fjalë e quani armikun ju muslimanët, prandaj të ka hi në krye çikjo fjalë.

WARNING: Lej këto fyemje, se s'tkan hije. Bjer fakte, Ku i ki faktet, qi kaq shumë po i përmen?

WARNING 2: Tema nuk osht për mu, s'osht me ranci çka jam unë, kështu që ske pse fol për mu. Përmbaju temës, nëse e kupton çka domethanë "përmbaju temës".

Jo bre tru-rrjedhun, se nuk i posedon dikush gjitha të këqijat veç pse nuk osht musliman. Ti ki probleme me vetveten. Kqyre ndreçi problemet tua niher, tani hajde folum, se s'je bash në rregull.

TI, jo që nuk ke argumente, po ti as që e din se çfarë kuptimi ka fjala "argument".

Ti paske nejt me njerëz më të zgjuar se unë a? Ti po harron që njerëzit më të zgjuar në mesin e juaj, kanë mend sa një fëmijë pesë vjeçar e këta janë imamët e juj që flasin për exhine.

Unë du t'a mbroj kombin tim dhe kulturën time, nga ju përbindëshat islamikë, që po mundoheni të na hidhni në erë çdo gjë shqiptare. Ju jeni krejt e kundërta e neve shqiptarëve, ju gjuhën e keni ndryshe, kulturën ndryshe, edhe inteligjencën e keni të majmunit. Ju po mundoheni të shkatërroni kombin shqiptar, kjo është arsyeja pse nuk ju toleroj.
    Testim Racist je nese i shan kujt nacionalitetin dhe jo fene.

ti me duket ngaterron fanatizmin fetar me racizmin nacional!

te jesh mysliman nuk do te thote se je Arab, sepse feja myslimane lindi kudo ne njerzimin e asaj kohe.
    nese do kapemi keshtu atehere jam i detyruar te them se je nga Ethiopia dhe Niggeria ose qifut filthy race like this.
    Shqiptaret u bene mysliman sepse nuk deshen te behen sllavojevgj dhe grekojevgj.
    Me mire jeto nje dite si Luan,
    se 100 vjet Lepur.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    turko jevgj,arabojevgj hec se njesoj jane....apo jan te bardh arabet he me thuaj ti mua ca ngjyre lekure kishte muhamedi??po jevg pra
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 15-07-2009 më 07:25
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Citim Postuar më parë nga Kronikë Lexo Postimin
    Jeton, në kët temë nuk kan të drejtë të flasin Tradhtarët si ti

Yndyrë
    Mos ofendo Kronike

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Burreli1924 Lexo Postimin
    Testim Racist je nese i shan kujt nacionalitetin dhe jo fene.

ti me duket ngaterron fanatizmin fetar me racizmin nacional!

te jesh mysliman nuk do te thote se je Arab, sepse feja myslimane lindi kudo ne njerzimin e asaj kohe.
    nese do kapemi keshtu atehere jam i detyruar te them se je nga Ethiopia dhe Niggeria ose qifut filthy race like this.
    Shqiptaret u bene mysliman sepse nuk deshen te behen sllavojevgj dhe grekojevgj.

Po kur i shan dikujt racen, çar je, nacianalist??hahhahahahah...e bone lomsh e bone...
    Jo mor lal ti, racist osht ai qe mban racen e vet si ma te miren...dhe kur nje shqiptar si Testimi thote qe raca e shqiptarit osht ku-ku ma lart se rraca e jevgut, e pakta qe mund ti themi eshte se ai eshte ne te drejten e Zotit.....e ata si ty duhet ti puthin doren njanit si ai...more vesh...

Feja myslimone paska lind kudo ne njerezimin e asaj kohe???Per tu habit, se ne ktej nga Iliria, s'para patm nigju per te, deri sa erdhi Turku......
    E sidoqoft, jevgjit na i prune turqit dhe jo greket apo sllavet......apo ti e din ndryshe historine ???

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    As nuk fola superlativa, por gjera te verifikueshme. Sepse nuk ka asnje historian shqiptar qe thote se ka deshmi se Krishterimi erdhi me dhune. Prandaj eshte jo superlative, por thjesht fakt kur them une se nuk erdhi me dhune. As nuk kam lidhje me fanatike te krishtere. Kjo vet per faktin qe jam nga nje familje muslimane, nga te cilet me vije edukimi dhe njohurite qe i shkruaj ketu. Dhe pastaj per shkak te faktit tjeter se ka shume shqiptare muslimane qe mendojne si une. Dtth qe mendojne se Krishterimi nuk erdhi me dhune, kurse Islami po.

Te jesh i bindur se asnje influence tjeter nuk kam, pos keto qe i permenda. Dhe asnje motiv tjeter vec se te refuzoj Islamin si fe/kulture per te i ruajtur vetes te drejten time per t'kerkuar nga shqiptaret tjere te refuzojne fe dhe kultura tjera te ardhura me dhune si p.sh. serbo-ortodoksia.

Ti qe nuk sheh asgje te keqe nese shqiptaret islamizohen nuk mund t'ju thuash shqiptareve qe duan eventualisht te serbo-ortodoksizohen te mos bejne kete gje. Sepse je vet ai i cili pranon nje fe ne kulturen shqiptare e cila ka ardhur me dhune. Pra Islamin.

Per te mos u bere si ti, une e hedhi poshte Islamin. Kjo eshte nje nder arsyet. E cila lexuesit i tregon se refuzimi i Islamit mund te jete i bazuar ne motivet te pasterta patriotike.

Eshte budallallek? Po ku i ke argumentet me te cilat e deklaron si budallallek? Se te vleresosh dicka pa argumente eshte lehte. Edhe une mund te vleresoj se Allahu eshte homoseksual. Por ku i kam argumentet per kete vleresim? Kjo e ben biseden nje te tille qe kalon nivelin e "xhematit" apo minoreneve.

Ndersa per teorine time qe Islami erdhi me dhune jane te mbushura librat e hsitorise shqiptare me argumente. Librat e rilindaseve. Librat e historise nderkombtare. Te atyre popujve qe perpos shqiptareve perjetuan vet dhune prej dardaneleve deri ne Vjene. Per teorine time flet logjika. Jo nje logjike speciale, por ajo themelore, te cilen mund t'a verfikosh edhe me numratore:

Pa pushtim osman, Allahu nder shqiptaret do ishte inekzistent.

Shume e thjesht. Marre per te e per instancen qe i beson te deshtosh qe ne hapa themelore te mendimit. Marre. Nese nuk t'a ka pervertu Allahu edhe kete fjale.

Cfare thua ketu? S'kuptoj.

Askush nuk ka nevoje te i bindet shkrimeve te mia me shume sesa i thote dija dhe ndergjegja e vet. E shoh si te dobet secilin qe mendon ndryshe.

Sigurisht se n'a mundon ceshtja kombtare. Sepse ne vije turp kur shohim nje kopje arabesh e turqesh ne vellezerit tane kombtare muslimane. Sepse duam te kemi te drejten morale te u themi femijeve tane: Cdo kulture e fe qe ju ofrohet me dhune, cojeni ne rr.s.

Si musliman nuk e ke kete te drejte.

Merr fryme nga pak, se mbarove ne fjali qe kunderthojne njera tjetren. Deshiron te zgjosh meshire ne mua apo cfare?

Cila logjike?
    Para se gjithash: Ku?? Tutkun. Thirre krejt fisin, per nga logjika ju permbys. Mos m'rrit mendje pa arsye, se frymen t'a ze.

*
    As edhe nje historian serioz nuk e thote se islamizmi eshte pranuar me dhune. Te pyeta si te islamizuar familja jote a e dine , pergjigju po e dite e ne qofte se nuk e dien me tergo sakte kush je se te tregoj une . Pyeti njerezit e tu or servil pa shiko si te thone. A e dine ti si u islamizua Rugova e Pejes nje regjion malor e banuar nga Kelmendas. Po si u islamizua Bytyqi? Po Gashi ? Sa e sa raste te tjera qe ende ruhen gojdhenat per menyren si e pranuan islamin shume banore te Kosoves.
    Besimin islam qe juve disave zagareve ju zen rrugen populli shqiptare e ka pranuar duke gjetur shpetim nga ortodoksia dhe katolicizmi qe e gerryente panderprer indentitetin etnik te tyre. Islamin shqiptaret e pranuan me deshire si nje fe universale dhe si nje menyre shume me bindese dhe tolerante te besimit ne zot. Shqiptareve ju pershtatej me vete karakterin e te qenit te lire nga dogmat qkisherimet dhe mallkimet e kishave dhe priftave injorant ku monopolin e tyre e kishin te huajt. Shqiptaret e pranuan islamin sepse permes tij ata ribeheshin zot te vendeve dhe tokave tyre. Permes islamit ata mund te qeverisnin veten dhe te tjeret dhe te pasuroheshin dhe te fuqizoheshin mbrenda territorit te ballkanit dhe me larg. Permes islamit ata njehere e pergjithmone gjenin nje aleta te besueshem ne luften dhe rezistencen e vazhdueshme te tyre kunder ndikimit te Rusise Cariste,shteteve satelite te saj dhe ortodoksise ekstreme pravosllave qe tentonte ti asimilonte dhe ti humbiste si popull me indentitet te veqante.
    Islami ndikoj drepersedrejti ne ruajtjen e indentitetit kombetar , ngritjen e vetedijse kombetare, fuqizimit te feudaleve dhe me vone borgjezise shqiptare dhe permes kesja krijoj hapesire per tu ngjisur nje indentitet modern qe filloj te quhej shqiptar . Ky indentitet i ri qe permblodhi te gjitha fiset shqiptare ne veri dhe ne jug , ne lindje dhe ne perendim te vendit erdhi bashke me islamizminin e shqiptareve dhe njehere e pergjithmone e keputi qdo forme te asimilimit dhe perzierjes se kombit tone me ortodokset dhe katolikte e huaj. Ne kete proces fituan edhe nje pakice shqiptaresh te krishtere ne mbrendi te vendit qe munden te vazhdojne te ruajne besimet e tyre pa u kercenuar direkt nga asimilimi , te mbrojtur nga te gjitha anet nga vellezerit e tyre muslimane. Fale ketij procesi edhe ju Chino qe jeni je shqiptare se te paret tu nuk deshen te asimiloheshin dhe keta zagaret tjere si ti jane te krishtere qe jane semure nga fanatizmi mund te flasin shqip dhe te kenaqen me kryqat e kishat e tyre.

Kjo eshte e verteta or fanatike te keqinje.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Buddy Lexo Postimin
    turko jevgj,arabojevgj hec se njesoj jane....apo jan te bardh arabet he me thuaj ti mua ca ngjyre lekure kishte muhamedi??po jevg pra
    une nuk mund te marr infraction per kte postimin ketu, dhe ne infractionin qe mu dha te lexoj fyerjekundrejt meje...une ketu shkruaj ne www.forumishqiptar.com ,nuk kam fyer askend.kjo qe them eshte e vertete,nuk po shpik gje,dhe vete arabet nuk besoj qe te pretendojne qe muhamedi te kete qene rrac e bardhe,termi jevg nuk eshte fyes,thjesht tregon ngjyren e lekures se nje rrace te caktuar....dhe se fundmi une nuk po shkruaj ketu ne nje forum arab apo turk.

postimi im nuk ishte fyes por ironizues,une i kujtova antarit burreli1924 meqe foli per sllavojevgj dhe greko jevgj qe dhe profeti i tij meqe ai eshte myslyman nuk ka patur ngjyre te bardhe lekure,dhe mos pasja e lekures se bardhe nuk eshte faj ne fakt,kur nuk e ke nuk e ke.

majkell xheksoni ja gjeti solucionin psh hahahaha

hajt tung moderatori i indoktrinuar gimi3
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 15-07-2009 më 09:01
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Tema të Ngjashme

1. Debimi dhe gjenocidi serb ndaj shqiptarve ne sanxhakun e Nishit
    Nga bela70 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 09-03-2009, 12:35
  2. Armiqtë e shqiptarëve: Në kërkim të themelit të politikës
    Nga Sabriu në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 10-01-2007, 04:26
  3. Gjergj Kastrioti sipas pikëpamjeve antishqiptare
    Nga Davius në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 28-04-2006, 12:45
  4. Zgjimi Kombëtar
    Nga dodoni në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 24-11-2004, 08:54
  5. Kombi shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete - shkruar nga Ismail Kadare
    Nga Kallmeti në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 18-12-2002, 09:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •