Close
Faqja 56 prej 130 FillimFillim ... 646545556575866106 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 551 deri 560 prej 1300
    Prenku i Dalmatëve
    Anëtarësuar
    12-12-2008
    Vendndodhja
    Në dritën fosforike që lëshojnë varrezat gjatë natës
    Postime
    1,008
    Paj,Testim nuk mund te themi se fajin e ka popullsia Shqiptare per tradhti po fajin e ka ai qe pruni fene dmth...mas krishterizmit sepse Shqiptaret e mjere ishin te sunduar me shekuj ishte njefar gjysem-tradhtie por sidoqoft un nuk ja le fajin shqiptareve te krishter per tradhti!
    Unë desha t'pyes se a janë tradhëtarë të krishterimit fiset pagane që islamizohen?

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    [QUOTE=jarigas;2328646]
    Citim Postuar më parë nga SHKOZA Lexo Postimin

Nese ti mendon se kjo teme nuk eshte e dobishme dhe ata qe merren me kete teme po ashtu, ti pse merresh me kete teme???(a nuk fut edhe veten tende ne te njejtin thes?)
    Une mendoj se eshte thjesht nje debat filozofik, per tu bere ndermjet personash
    te njefare kulture dhe deshire per tu ballafaquar...
    Kjo teme eshte tek toleranca fetare sepse nenkupton qe te marrin pjese njerez tolerues ......
    Une merrem me "atakime"(ndoshta don me thone sulmime??) ndaj fese se respektuar nga shumica e shqiptareve???Ku e kam bere nje gje te tille????

Ai shkrimi qe vijon(nga e ke kopjuar?) nuk sjell fare uje ne mullirin tend i dashur...Nese shqiptaret u nisen nga qellimi madhor i veteruajtjes si komb(une vete jam i njemendjeje me kete), tanime qe ky rrezik nuk egziston me, mund edhe te flasim qetesisht atehere mbi fillesen e feve nder shqiptare, apo jo??!..
    "shqiptarizimi" i shqiptareve te krishtere, ndoshta do te kesh miresine te ma spjegosh pak ma mire, pasi me duket pak per te qeshur.....
    Kurse fakti se shume mbiemra jane sllavizuar apo greqizuar, nuk do te thote doemos se keta shqiptare kane humbur kombesine e tyre(nje numer teper i medh fisesh myslimane kane mbiemra turq, apo jo??)....Jam shume kureshtar te di mbiemrin tend....une e kam Gripshi, çfare origjine te duket???

Pike se dyti, kur flitet per Krishterizmin, duhet te ndalim pak e te sqarojem nje gje.
    Me te tille term, nenkuptohet bashkesia e vendeve te Europes perendimore dhe qendrore dhe jo, feja si e tille......ne rregull???Kur flitet per tradheti ndaj Krishterizmit, kihen parasysh ata shqiptare qe thone se urrejne çdo gje qe i perket Europes dhe se jane me te mire turqit...(me gjithe respektin per Qemal Ataturkun e madh)....Prandaj une nuk mendoj se eshte kaq e keqe si teme....nese ja del qe t'i permbahesh asaj.....
    Paqja qofte mbi ty......

Jarigas une mendoj se kjo teme eshte tendencioze dhe nuk sjell asnje dobi per asnje shqiptar. Arsyeja pse u kyqa ne kete teme ishte vetem sa per te shprehur mendimin tim dhe kete drejte e kam . Si e perkufizoni ju si debat filozofik apo teologjik pak rendesi ka kjo. Une nuk jam ai qe mund te ju ndal. Po e perserise se kjo teme logjikshem nuk e ka vendin tek Toleranca fetar sepse nuk ka te beje asgje me tolerancen fetar . Perkundrazi kjo krijon intolerancen fetare mes nesh, per kete ke deshmi postimet qe jane bere ketu.

Pastaj je ndalur tek thenia ime ,, Shqiptarizimi i shqiptareve dhe te huajve te krishter" dhe ke kerkuar sqarime. Ne qofte se ka pasur nje proces te ngadalshem ose te shpejte te asimilimit te disa fiseve me origjine shqiptare qe kane mbetur te krishter , gjithashtu ka pasur procese te njejta qe kane qene ne zhvillim e siper te disa pjese te te krishtereve edhe mbrenda atij perimetri te shqiptareve musliman per te cilet kam shkruar ne postimin e fundit.
    Neqofte se ka qene nje trende i asimilimit te shume fiseve shqiptare te krishtera , ky trend ka qene edhe ne mbrendi te vendit. Mirepo kur nje pjese e madhe e shqiptareve islamizohen ata edhe e ndalojne kete trende. Indentiteti shqiptar, pra si komb, si percaktim i perkatesise etnike fillon te del ne rend te pare dhe kjo eshte ajo menyra qe shume te krishter shqiptare ,sikurse edhe disa joshqiptare i bashkangjiten ketij trendi, bile ndoshta edhe me forte se shume shqiptare te perkatesise islame. Ky inercion nese mund ta quajme keshtu ka vazhduar duke krijuar kufijte shume te dallueshem mes feve dhe kombit per shqiptaret .

Kur flete per sllavizimin dhe permend emrat ortodoks , mendoj se me ke keqkuptuar. Une kam dhene fakte konkrete per fiset ortodokse dhe katolike qe sot e quajne veten malazeze e qene relaitet jane shqiptare te asimiluar , ose fiset e shqiptareve te jugut , arvanitet qe shume pak prej tyre kane mundur ti shpetojne asimilimit . Nuk ka te beje asgje kjo me merat e mbiemrat por me vete qenesisne etnike. Ne qofte se te intereson per mbiemrin dhe fisin tim me gjithe deshire te tregoj . Poashtu e kam nje teme te veqant te hapur mu ne kete forum ku kam shkruar per gjenealogjine e familjes sime. Nuk kam asgje per t6e fshehur, ndihem shume krenar me indentitein tim kombetar, fetar dhe familjar.

Ne paragrafin e fundit ju e interpretoni menyren se si ju e perkufizoni krishterizmin. Une mendoj se ky perkufizim nuk eshte me vend. Kete perkufizim e kane futur ne perdorim fanatiket e krishter me qellim kinse te personifikimit te kultures evropiane. Evropa qe duam ne dhe qe deshirojme te jemi pjese e saj nuk eshte ajo Evropa qe e hamendin fanatiket e krishter. Ajo eshte Evropa e popujve te qyteruar ku demokracia, respektimi i te drejtave te njerezve dhe dallimet dhe toleranca etnike, kulturore dhe fetare shihet dhe respektohet si vlere. Ne mendjen time dhe te q'do qytetari te ndershem kur flitet per Evropen eshte ky paraftyrim apo koncept.
    Krishterizmi i shikur nga ai kend siq pandehni ju eshte nje relikt i se kaluares se keqe Evropiane, eshte relikt i kryqezatave dhe konfliketeve fetare, mostolerances dhe fanatizmit ekstrem. Shqiptaret kurr nuk e kane tradhtuar Evropen ne kuptimin e vlerave qe i kam prezentuar. Shqiptaret e kane tradhtuar dhe e kane shqelmuar qdo ideologji qe ka preke qenesine etnike te tyre .

Me respket

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Citim Postuar më parë nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Autori kerkon pergjigje per pyetjen_A jane shqipetaret muslimane tradhetare te krishterimit.Nje popull i pushtuar eshte i detyruar te diktohet prej sunduesit.
    Ketu ska vend per te thene tradhetare duke i perzier te gjthe muslimanet.Tradhetare jane ato qe u asimiluan, dhe ju bashkengjiten pushtuesit.Ato qe me pas e kishin per ndere me qene turk.Por, une nuk mund te them se nje bujk qe punonte tek beu e ishte i detyrume me ndyshue fene per te mbajte familjen me buke , ne menyre te ndershme ,me pune.Pra pyetja nuk eshte me vend.Dhe popujt e tjere u sollen si shqipetaret.Muslimane ka kudo ne Rusi, Ceceni, Gjeorgji , Armeni, Bullgari e Greqi.Turqia nuk kishte ndermend te konvertonte te gjithe popujt, porsynonte per ti percante ato dhe te sundonte me lehtesi. Atyre i duhaj dhe i krishteri, por me nje satatus inferiore.Ajo nuk kishte nje ushtri te organizuar por vetem garnizone.Nese ishet e nevojshme ajo e krijonte ushtri me popujt e islmizuar aty ku ishte problemi.Jenicere nuk shkuan vetem shqipetare por dhe nga popujt e tjere te preandorise.Keshtu qe gjykosh nje popull te ter duke e cilesuar tradhetare duket qesharake.Problemi eshte se si duhte te gjykojm sot qe kemi fituar lirine?A duhet te sherojme plaget qe ai na shkaktoi.Shume e kane kuptuar dhe kane bere dhe konvertim, nga muslimane ne ateiste, ose te krishter, nje pjse tjeter vonon e tkurret pas islamizmit. Kryesisht kjo eshte dhe pjesa me pak e civilizuar.Eshte pjesa patrialke, fanatike, eshte pjesa e cila nuk behet pjese e reformave.Sot jane krijuar koncepte te tjera per besimet, ato nuk jane detyrim. Secli duhet te vere trurin ne pune dhe te beje si e mendon ai ne menyren me te lire.Por nese do te pranojme se dhe ne duhet te sillemi si te tjeret qe ishin te pushtuar si ne, atehere mendoj se jemi te vonuar.Keshtu s'ka me vend per te aluduar, por te preqafojme krishterimin dhe keshtu i kemi dhene dhe pergjigjen shokut qe hapi temen

Per mendimin tim , konkludim subjektiv, inferior dhe jo i arsyeshme, pjelle e fanatizmit ekstrem te krishter .

Fale o zot se nuk dien q'thote.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Zerat qe flasin per nevojen e rishikimit te indentiteti kombetar, fetar ose kulturor nuk jane gje tjeter vetem qellimkeqija . Ata njerez duan te prishin kete balanc qe me aq menquri e kane krijuar breza e breza shqiptaresh patriot dhe te menqur.
    Nuk duhet te jemi te krishter per te qene pjese e Evropes , sikurse nuk duhet te jemi me teper muslimane per te pasur perkrahjen e botes arabe.
    Ne duhet te jemi vetevetja, keta qe jemi dhe fusha ku ne duhet me teper te orientohemi duhet te jete edukimi, puna dhe ruajtja e indentitetit kombetar, duke vazhduar ruajtjen raporteve te mira mes veriut dhe jugut, mes lindjes dhe perendimit , mes besimeve fetare dhe dallimeve krahinore.

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga the admiral Lexo Postimin
    me sa di une muslimanet nuk i falen Muhametit. mendoj se kete e di edhe ti. ndoshta ke shkruar shume shejt dhe nuk je menduar mire. nejse!!!
    se pari ke bere gabim te madh duke krahasuar vendet islamike me vendet e europes mesjetare (perjudha e inkuizicionit). arsyeja eshte e thjeshte. vendet eurojane ne mesjete mendoj se kane pasur nje renje ekonomike. ndersa sot te gjithe vendet muslimane pa perjashtim kane rritje ekonomike. edhe afganistani. ndersa disa shtete europjane kane pasur renie. ky krahasim nuk vlen........

se dyti bere mire qe the fanatizmi. shume objektive nga ana jote kur permende te dy fete. por c'koptohet sot per fanatizem??? fanatizem = respektimin e fese perkatese.
    ne vendet muslimane njerezit qenkan fanatike, sepse (nje sasi e mjaftueshme) respektojne fene e tyre. ndersa ne perendim njerezit nuk jane fanatike pasi nuk e respektojne fene e tyre. per ty do ishte pozitiv kthimi i shqiptareve ne fene e para disa shekujve, sepse mendon: po ku ka problem!?!! krishterimin nuk e respekton njeri.... te pakten sot ne bote nuk ka ndonje shtet qe e respekton dhe e zbaton krishterimin aq sa disa shtete e zbatojne islamin.
    atehere edhe me mire se krishterimi do ishte ateizmi sipas kesaj pikeamjeje. atehere nuk do kishte fare rrezik per fanatizem fetar....
    une jam i mendimit qe per te thene qe personat qe perqafuan nj X fe, jane tradhetare te nje tjeter Y fe qe ka qene para disa shekujsh eshte nje marrezi shume shume shume e madhe!!! kthimi perseri ne kete Y fe eshte i pakonceptueshem dhe nuk di ndonje rast qe te kete ndodhur ne bote.
    edhe filipinasit duhet te kthehen ne fene e paraardhesve pasi krishterimi i eshte imponuar????
    Me sa di ti nuk i falen Muhamedit, por e kane gjithmone ne goje emrin e tij..!!!Po ashtu sikunder te krishteret emrin e Krishtit.Nuk e shkruajta shpejt dhe e mendova mire...Ndersa ti e ke lexuar perciptaz..E shkruajta enkas per te nenkuptuar se ndryshimi kryesor i te dy feve eshte ne forme dhe jo aq ne permbajtje...Po nejse , nese do te duhet qe te spjegoj per fije çdo gje qe shkruaj, tani e tutje do ta bej...(mendova si ti te pakten e kishe zemren pak me te çilet)
    Nuk krahasoj vendet islamike me ato europiane,(lexoje me kujdes ate qe shkruaj), pasi nuk ka fare paralelizem.Eshte akoma me e turpshme per keto vende qe ne kete epoke te zhvillimit qe po kalon bota, kerkojne qe te kthehen ne terrin e mesjetes(siç them me siper mesjeten e fese se krishtereexo Inkuizicioni i Shenjte)
    Ne vendet myslimane njerezit nuk jane fanatike medoemos, nuk e kam lene asnjehere qe te nenkuptohet kjo gje ne shkrimet e mia...Fanatike ka gjithkund dhe ne çdo fushe.
    Ndersa kur flasim per fene eshte e udhes qe te bejme nje dallim ndermjet ortodoksise(respektimi me themel dhe pa tjeter e çfaredo gjeje qe eshte shkruar ne librin e shenjte te fese perkatese), dhe fanatizmit(ngritja e vetvetes ne gjyqtar suprem ne pretendimin e te qenit ne te drejten e padiskutueshme, aq sa te kerkosh ne çdo menyre qe tua detyrosh edhe te tjereve).Kur flasim pra per fanatizem, nuk nenkuptojme ndjenjen e perkatesise dhe respektit ndaj nje feje apo nje ideali, por kerkimin me çdo kusht te imponimit te ketij ideali.Te tille pershembull jane komunistet dhe eshte shume domethenes fakti se ne kete gje e kuptuam vetem kur mori fund.
    Tani le i kthehemi edhe njehere çeshtjes se Krishterimit.Siç e kam perseritur edhe me lart, me kete term(fjale) kur i referohemi periudhes se dyndjes se Otomaneve, nuk flitet per fene, por per bashkesine e vendeve evropiane.Prandaj mjaft me me fene, perndryshe nuk ke kuptuar se per se po flitet.
    Kur flitet per tradheti ndaj Krishterimit , nenkuptohet tradhetia ndaj kultures evropiane.Per nje popull te shtypur, kjo fjale nuk ka kuptim.Per nje qytetar te lire sot, qe jeton ne Europe dhe perqafon kulturen e nje kontinenti tjeter, qe ka pak te perbashket me ate evropiane, ka kuptim.Por edhe ketu, ka shume per te diskutuar.Thjesht eshte nje zgjedhje vetjake.Sekush zgjedh vete se si ndjehet me mire, si turk(dmth aziatik) apo si shqiptar(dmth europian)..Ky eshte veç nje provokim per debat, siç e kupton edhe ti mirefilli.
    Dhe mendoj se kupton mirefilli qe kur thua qe asnjeri s'e respekton krishterimin apo qe ne asnje vend nuk zbatohet krishterimi, thjesht nuk e ke idene se per çfare flet.Krishterimi nuk eshte nje ideologji apo nje kod ligjor.Nese ti mendon te kunderten, une po te them se ti thjesht ben paralelizmin me 'sharia-n' apo "sherjetin" si i thone shqip, gje e patoleruesheme per botkuptimin europian..
    Ky logjikim eshte pasoje e fanatizmit.
    Krishterimi eshte universi i vlerave tipike europiane.(nuk ka vend te permendim ketu Filipinet apo ku di une).Sekush eshte i lire ta mendoj si te doje pastaj.Pike.
    Qarte deri ketu???
    Tung....

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Me sa di ti nuk i falen Muhamedit, por e kane gjithmone ne goje emrin e tij..!!!Po ashtu sikunder te krishteret emrin e Krishtit.Nuk e shkruajta shpejt dhe e mendova mire...Ndersa ti e ke lexuar perciptaz..E shkruajta enkas per te nenkuptuar se ndryshimi kryesor i te dy feve eshte ne forme dhe jo aq ne permbajtje...Po nejse , nese do te duhet qe te spjegoj per fije çdo gje qe shkruaj, tani e tutje do ta bej...(mendova si ti te pakten e kishe zemren pak me te çilet)
    Nuk krahasoj vendet islamike me ato europiane,(lexoje me kujdes ate qe shkruaj), pasi nuk ka fare paralelizem.Eshte akoma me e turpshme per keto vende qe ne kete epoke te zhvillimit qe po kalon bota, kerkojne qe te kthehen ne terrin e mesjetes(siç them me siper mesjeten e fese se krishtereexo Inkuizicioni i Shenjte)
    Ne vendet myslimane njerezit nuk jane fanatike medoemos, nuk e kam lene asnjehere qe te nenkuptohet kjo gje ne shkrimet e mia...Fanatike ka gjithkund dhe ne çdo fushe.
    Ndersa kur flasim per fene eshte e udhes qe te bejme nje dallim ndermjet ortodoksise(respektimi me themel dhe pa tjeter e çfaredo gjeje qe eshte shkruar ne librin e shenjte te fese perkatese), dhe fanatizmit(ngritja e vetvetes ne gjyqtar suprem ne pretendimin e te qenit ne te drejten e padiskutueshme, aq sa te kerkosh ne çdo menyre qe tua detyrosh edhe te tjereve).Kur flasim pra per fanatizem, nuk nenkuptojme ndjenjen e perkatesise dhe respektit ndaj nje feje apo nje ideali, por kerkimin me çdo kusht te imponimit te ketij ideali.Te tille pershembull jane komunistet dhe eshte shume domethenes fakti se ne kete gje e kuptuam vetem kur mori fund.
    Tani le i kthehemi edhe njehere çeshtjes se Krishterimit.Siç e kam perseritur edhe me lart, me kete term(fjale) kur i referohemi periudhes se dyndjes se Otomaneve, nuk flitet per fene, por per bashkesine e vendeve evropiane.Prandaj mjaft me me fene, perndryshe nuk ke kuptuar se per se po flitet.
    Kur flitet per tradheti ndaj Krishterimit , nenkuptohet tradhetia ndaj kultures evropiane.Per nje popull te shtypur, kjo fjale nuk ka kuptim.Per nje qytetar te lire sot, qe jeton ne Europe dhe perqafon kulturen e nje kontinenti tjeter, qe ka pak te perbashket me ate evropiane, ka kuptim.Por edhe ketu, ka shume per te diskutuar.Thjesht eshte nje zgjedhje vetjake.Sekush zgjedh vete se si ndjehet me mire, si turk(dmth aziatik) apo si shqiptar(dmth europian)..Ky eshte veç nje provokim per debat, siç e kupton edhe ti mirefilli.
    Dhe mendoj se kupton mirefilli qe kur thua qe asnjeri s'e respekton krishterimin apo qe ne asnje vend nuk zbatohet krishterimi, thjesht nuk e ke idene se per çfare flet.Krishterimi nuk eshte nje ideologji apo nje kod ligjor.Nese ti mendon te kunderten, une po te them se ti thjesht ben paralelizmin me 'sharia-n' apo "sherjetin" si i thone shqip, gje e patoleruesheme per botkuptimin europian..
    Krishterimi eshte universi i vlerave tipike europiane.(nuk ka vend te permendim ketu Filipinet apo ku di une).Sekush eshte i lire ta mendoj si te doje pastaj.Pike.
    Qarte deri ketu???
    Tung....

nuk kam se si lexoj perciptas nje fjali te till:

Pastaj se njeri i falet Krishtit e tjetri Muhamedit, pak rendesi ka.

kjo fjali nuk le dyshime interpretimi. une ty nuk te njoh, bazohem vetem ne ate qe shkruan. as ti nuk me njeh mua dhe nu e di sa e "çilet" eshte zemra ime.

kur them qe nuk resektohet krishterimi sot ne europe dhe ti nuk me jep te drejte duke me thene: thjesht nuk e ke idene se per çfare flet... hipokrizia jote eshte e padiskutueshme. jam i bindur nga ato qe shkrimet qe ke bere, qe ti nuk mund te me mesosh asgje per krishterimin dhe as islamin dhe as per historine e inkiuzicionit.
    une ka vite qe jetoj ne europe dhe shoh sjelljet e rinise europjane. xhaxhai i shokut tim me te ngushte ketu ka qene prift. edhe ai (nuk eshte i vetmi) me thote qe krishterimi nuk respektohet. krahasimi i rinise se sotme me rinite e meparme eshte si dita me naten. mendo sharjet e vazhdueshme qe bejne njerezit ndaj Zotit ose Krishtit! a i ke degjuar ndonjehere???

SHKOZA
    Anëtarësuar
    28-08-2004
    Vendndodhja
    Prizren
    Postime
    763
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Qarte deri ketu???
    Tung....

Ju krishterizmin e perzieni me vlerat tipike evropiane , qka mendoj se eshte koncept i gabuar . Ky konkludim ju ofron juve me inerpretimin fanatik dhe ekstrem te krishterizmit, duke e egzagjeruar rolin e tij.
    Ne paragrafin e fundit ju e interpretoni menyren se si ju e perkufizoni krishterizmin. Une mendoj se ky perkufizim nuk eshte me vend. Kete perkufizim e kane futur ne perdorim fanatiket e krishter me qellim kinse te personifikimit te kultures evropiane. Evropa qe duam ne dhe qe deshirojme te jemi pjese e saj nuk eshte ajo Evropa qe e hamendin fanatiket e krishter. Ajo eshte Evropa e popujve te qyteruar ku demokracia, respektimi i te drejtave te njerezve dhe dallimet dhe toleranca etnike, kulturore dhe fetare shihet dhe respektohet si vlere. Ne mendjen time dhe te q'do qytetari te ndershem kur flitet per Evropen eshte ky paraftyrim apo koncept.
    Krishterizmi i shikur nga ai kend siq pandehni ju eshte nje relikt i se kaluares se keqe Evropiane, eshte relikt i kryqezatave dhe konfliketeve fetare, mostolerances dhe fanatizmit ekstrem. Shqiptaret kurr nuk e kane tradhtuar Evropen ne kuptimin e vlerave qe i kam prezentuar me heret. Shqiptaret e kane tradhtuar dhe e kane shqelmuar qdo ideologji qe ka preke qenesine etnike te tyre. Shqiptaret nuk jane me pak evropian sepse jane te pjestar te besimit islam. Shqiptaret nuk jane me aziatik sepse nuk jane te krishter. Keto konkuldime jane shume te gabuara .
    Shqiptaret nuk kane nevoje per kurrfare inferioriteti. Shqiptaret duhet te vazhdojne edhe me me ngulm te perqafojne vlerat e qytetrimit boteror, vlera keto universale qe jane mbi te gjitha dallimet qofshin gjuhesore, etnike, kulturore dhe fetare.

Me respket

SHKOZA nga Prizreni
    ATDHEU MBI TE GJITHA

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga SHKOZA Lexo Postimin
    Zerat qe flasin per nevojen e rishikimit te indentiteti kombetar, fetar ose kulturor nuk jane gje tjeter vetem qellimkeqija . Ata njerez duan te prishin kete balanc qe me aq menquri e kane krijuar breza e breza shqiptaresh patriot dhe te menqur.
    Nuk duhet te jemi te krishter per te qene pjese e Evropes , sikurse nuk duhet te jemi me teper muslimane per te pasur perkrahjen e botes arabe.
    Ne duhet te jemi vetevetja, keta qe jemi dhe fusha ku ne duhet me teper te orientohemi duhet te jete edukimi, puna dhe ruajtja e indentitetit kombetar, duke vazhduar ruajtjen raporteve te mira mes veriut dhe jugut, mes lindjes dhe perendimit , mes besimeve fetare dhe dallimeve krahinore.

SHKOZA nga Prizreni
    Dhe une ate kam then qe te jesh vetvetja.Por ti sje vetvetja, ti je i i perpunuari nga pushtuesi.Vetvetja jam une qe kam ruajtur te njejtin status me te paret e mi te tuajet.Nese ti justifikohesh me te drejten tende per ndryshim, atehere ti s'mund te shprehesh me dy standarte.Kur te leverdis ty pranon ndyshimin kur s'te leverdis e mohon ate. Fundja sa te lodhemi duke ruajtur ekuilibre , i bie me mire te jemi te gjithe njelloj.Dhe ne kushtetute e ke te sansionuar me ligj qe secili ka te drejte mbaje ose te leshoje nje fe.Ti ke preferncat tuaja.Por ti nuk mjaftohesh me kete te drejte por dhe sulmon duke na thene se ne qe kerkojme te krijojme nje formatim te ri, ne dobi te paqes ne rajon, na akuzon si te shitur , si dashakeqes etj e te tjera budallaleqe qe stonojne.

Ter krishteret mbajten barren me te rende ne perandorine turke.Ato ruajten vlerat kombetare si identitetin fetar dhe identitetin kombetare. Ne ruajtem flamurin , ne ruajtem Kodiket, ne ruajtem kishat, ne ruajtem dhimbjen e shkaktuar nga pushtuesi nepermjet folkelorit. Nese une i prkas trashegimtareve te dhimbjes ti kuj ti perket?Ndjehesh mire se je nje maxhorance me zhulin e pushtuesit? Mbaje ti ate zhul e leri te tjeret te pastrohen.Por e keqja eshte se ai zhul me ben pis dhe mua , pasi urrejtjen per ty e transmetojne dhe mbi mua, qe jam i pa fajshem ne gjithe kete histori. E drejta eshte me ate qe kerkon te mbroje pajasine e tij e per kete jam une qe kerkoj ndyshime , jo ti. ty te pelqen gjendja qe jemi , te ruajme ekuilibret thua. Ekuilibre qe te favorizojne ty ne kurriz te te tjereve. Jo, ne dot bejme si na mesojene me te ndricuarit, ato qe i paraprine progresit dhe qe kane dhene prova se jane per te miren e kombit. Ne do te bejme si thote Kadareja , Europa SHBA-te dhe jo si na mesojne te derguarit islamike.Do te sillemi si perfaqesues te denje te "Kodikut te Purpurt"trashegimia me e nderuar e kombit shqipetare, me te njetat vlera si Gjergj Kastrioti e Nen Tereza. ka një histori gjysmë mit dhe gjysmë e vërtetë per te, që e ka zanafillën shumë shekuj më parë, por që bëhet më intriguese në shek. XIV në kohën e djegies së Beratit nga Car Uroshi i Serbisë ne 1350.Nje vlere madhore me 190 flete, ungjilli sipas Markut e mateut, nje bibel origjinale.Tre kodike jane sot ne bote , njeri ne Vatikan , nje ne rusi dhe nje ne shqiperi. E kjo eshte deshmia me me vlere e identitetit fetare, kulturore , europian e bizantin.Kodiku dhe flamuri shqipetare jane nje dhe nuk kane kuptim pa njera tjeteren.Flamuri yne pqefaqeson identitetin kombetare dhe fetar te populit shqipetare.Ate ruajti dhe skenderbeu,nuk futi ne flamur nuanca islamike, por e ruajti ate sic qe te paster me shqiponjen me dy krere.Turku e urreu per vdekje sa arriti te mos na njifte si komb, ndersa diktatori i kuq kerkoi ti vendos yllin e turpit mbi koke.Kush je ti ne raport me kodikun e falamurin?Natyrisht je pjesa shpirterore e smure qe ato perfaqesojne!!Ruajtja e islamizmit favorizon Serbine ne pretendimet territoriale te saj. Gjithashtu ajo eshte e interesuar qe shqipetaret te jene problematike ne bashkesine europine.Te keshilloj te lexosh per Kodikun e Purpurt,per te cilein bota cfar nuk dha per ta gjete e pervetesuar. E ke dhe ne forumin eortodoks, por dhe ne boten e pa fund te internetit.Shkruaj ku te duash emrin e tij dhe monitori te befason me artikuj plot ndere.E pra sa me shume dashuri per te,sa me shume dhembshuri per c'ka heqe ajo gjate historise se pushtuesve, aq me shqipetare je.Sepse historia e saj jemi ne populli shqipetare, si u trajtua ajo ashtu jemi trajtuar dhe ne.E kunderta, urrejtja per te, hipokrizia e ekuilibreve apo e tolerances fetare te largojne dhe te cojne ne Anadoll.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 09-07-2009 më 10:40

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    une jam i ri ne kete forum.
    shoqeria ime eshte e perbere nga te krishtere dhe muslimane ne raportin 60 me 40.
    shpesh diskutojme per fe, por asnjehere nuk eshte folur per kthime ne origjine, qe muslimanet shqiptare jane tradhetare te krishterimit, e marrezira te tilla. po lexoj qe i thuhet tjetrit: TI NUK JE VETVETJA, SEPSE JE MUSLIMAN. VETVETJA JAM UNE QE KAM RUAJTUR FENE E TE PAREVE...
    ku ka marrezira me te medha??? ne perjudhen kur shqiperia u islamizua, gjysma e botes u krishterizua. a nuk eshte keshtu? edhe ata nuk qenken vetvetja tani?
    kjo teme krijon vec percarje mes shqitareve dhe paradoksia me i madh eshte qe kjo teme ndodhet tek "toleranca fetare".

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga the admiral Lexo Postimin
    une jam i ri ne kete forum.

ku ka marrezira me te medha??? ne perjudhen kur shqiperia u islamizua, gjysma e botes u krishterizua. a nuk eshte keshtu?
    kjo teme krijon vec percarje mes shqitareve dhe paradoksia me i madh eshte qe kjo teme ndodhet tek "toleranca fetare".
    Ja qe s'eshte e vertete, gabimi eshte 600 vjet.Njerzit udhehiqen nga intelektuale progreiste, te cilet analizonje historine dhe na mesojne me tej se si duhet te bejeme ne te ardhmen.Ne te tjeret idete e tyre i bejme masive ne tema te ndryshme ne forum. Ketu nuk ka qellim njeri per te fyer por per te shprehur haptazi ate qe eshte e veteret. Ne jete shume gjera nuk thohen direkt, ndersa interneti te jep kete mundesi te perkryer qe te ben te komunikoshe me kedo.Tema hapet pikerisht ne seksionin e "tolerances fetare"pikerisht sepse ketu duhet tolerance pasi lejohen mendimet e lira te kujdo.Ndersa ne seksionet e tjera si ps. nuk lejohet qe nje i krishtere te diskutoje e te polimizoje ne forumin musliman. Eshte dhunim i te drjtave te tyre.
    Ja se c'thote At Zef Pllumi.-Le ti mesin hatri kuj te done.Boll mire kenea shkue tuj respektue te tria fete. Ma mire kishte me kene me pas vetem nji"

Tema të Ngjashme

1. Debimi dhe gjenocidi serb ndaj shqiptarve ne sanxhakun e Nishit
    Nga bela70 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 09-03-2009, 12:35
  2. Armiqtë e shqiptarëve: Në kërkim të themelit të politikës
    Nga Sabriu në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 10-01-2007, 04:26
  3. Gjergj Kastrioti sipas pikëpamjeve antishqiptare
    Nga Davius në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 77
    Postimi i Fundit: 28-04-2006, 12:45
  4. Zgjimi Kombëtar
    Nga dodoni në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 24-11-2004, 08:54
  5. Kombi shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete - shkruar nga Ismail Kadare
    Nga Kallmeti në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 18-12-2002, 09:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •