Close
Faqja 231 prej 255 FillimFillim ... 131181221229230231232233241 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 2,301 deri 2,310 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Kjo nuk eshte pergjigje, kjo eshte antidemagogji. Une nuk i nuhas, por analizoj ato qe lexoj.

Pergjigja do duhej te sqaronte piken ku "vjen ere", a eshte viti, a eshte shoqerimi me Osiris, apo ndonje faktor i trete e i katert.
    Pergjigja:
    "The great master, Osiris, dispelled these extravagances and reinstated the original religion of the Fatherhood of God and Brotherhood of Man."
    ! Fjalia e nenvizuar, - shihet prej aeroplanit
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Darius jo per te debatuar kot, por shifrat per patriarket i kane perpunuar hebrejte gati ne menyre perfundimtare kur i kaluan ne liber traditat gojore fale skllaverimit babilonez,pasi aty u njohen me gjera qe me pare as qe e kishin idene,perfshire Noen.

Kurse keto shifrat e tjera une nuk e kam idene fare se ku bazohen. Ky qe i jep e ben si puna a Mato Grudes:
    -Po pse Mato ?
    - Ate pune e di une.
    -Jo,jo Mato...
    -Rri urte Agush, ate pune e di une.

Ka disa shkrime thote qe i kuptonin vete 3 indiane e nga Mu-ja permes Indise erdhen ne Egjipt. Po logjika ta do qe Japonia,Kina e Australia do ishin te parat qe do kishin perfituar bashke me Amerikat e jo qe te mbijetuarit te kene hyre ne Egjipt nga India.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Aha e humbe fillin fare me kete qe ke shkruar. Ne toke kembet hyj ne toke se je off Qe mos dalim nga tema e perseri brenda temes, e ke lexuar me vemendje kete koment te javan? :

Citim Postuar më parë nga javan
    Nuk ekziston asnje mitologji pellazge e "pavarur", me sakte e painkuadruar ne ate te dikujt tjeter

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Mua nuk me kujtohet ndonje debat (kjo nuk do te thote qe mbase eshte diskutuar) ku pellumbat jane lidhur me Dardanin dhe Dodonen dhe...me qendrat e qytetit. Po qe se eshte e mundur sille linkun e ketij debati se desheroj te ribleresoj faktet.

Lidhjen ne fjale e bera vetem disa kohe me pare, mbeshtetur ne nje liber te Hahn ku jepet informacioni qe pellumbat quhen Dode (e si ne enderr) ne Berat. Kjo e ben Heraklen tend Dode.

Nuk ekziston asnje mitologji pellazge e "pavarur", me sakte e painkuadruar ne ate te dikujt tjeter. Mos krijo imazhe te pavlefshme tek te tjeret.
    Nuk thashe qe u be lidhja mes emrit e pellumbave, perkundrazi thashe qe e kishim para syve dhe nuk e beme. Te pakten mbi rrenjen Dod une kam qene i bindur e biles te kam pyetur mbi domethenien e emrit Doda e ne ka qene tradite tu vihej te parelindurve apo jo.

Dodone me dardan une se kam pranuar ndonjehere. Per mua dardan sic e kam thene dikund ne forum lidhet me fjalen dru e ne origjine ka qene nje fis me doret e daorset.

Crendesi ka ne eshte e varur apo e pavarur, rendesi ka qe pertej 1600 p.l.k kemi mitin ne formatin 'Noe'.

Kisha e Sirise apo libri i mbreterve kane konkurrente shume te forte tek Hebrejte.
    Mos e bej edhe ti si Matoja tani.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Hahn nuk ishte shqiptar dhe ai mund te kete gabuar emrin e pellumbit te eger Dudë, me Dodë.
    (? emri Daut cfare origjine e kuptimi ka?!1).
    Por me duhet te shtoj se dudite nuk kane mundur te jene pjese te orakullit, prej faktit te thjeshte se nuk sherbejne per asgje. (jane te egra)
    Hahn nuk ben asnje lidhje mes Dardanit, Dod-anit dhe Dodes. Perkundrazi ai ben lidhjen e njohur Dardhe, Dru.
    Lidhjen me Kumurine e bera une. Hahn jep vetem kete fakt. Qe pyeta se si quhej ky shpend (kumrija) dhe me thane Dode. Do ta citoj te sakte tere frazen kur ta gjej se nuk e kam ketu tani.

Alfeko po ashtu tha qe edhe sot kumrise i thone DUDU. Ne shqiperine e mesme i kane thene GUGUftu. E ti po deshe lidhe me geget.

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Interneti eshte shume interesant:

THE LEGEND SAYS THE NAME CAME FROM MAHARISHI DUDA. OTHERS SAY THAT HOODA- AND
    DOODA JATS WERE TWO REAL BROTHER.
    HOODA GOTAR START FROM HOODA JAT AND DUDI JAT GOTAR FROM YOUNGER BROTHER DOODA
    OR DUDA.

Hoda e Doda ishin vellezer .....Doda ose Duda e Hoda besoj ka edhe Hodo.

Nje vend tjeter e lidh kete legjende me nje mbreteri Ariane e me nagat.

Javan emri dudu-dudy-dudi ka shume gjasa te jete satemizim i Gugu, praktikisht i njejti emer e perdoren si sinonime nga zona ime, i thuhet guguftu ose dudi(kumrije gati se perdorim fare edhe pse dihet qe flitet per dudine).

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Nuk thashe qe u be lidhja mes emrit e pellumbave, perkundrazi thashe qe e kishim para syve dhe nuk e beme. Te pakten mbi rrenjen Dod une kam qene i bindur e biles te kam pyetur mbi domethenien e emrit Doda e ne ka qene tradite tu vihej te parelindurve apo jo.

Dodone me dardan une se kam pranuar ndonjehere. Per mua dardan sic e kam thene dikund ne forum lidhet me fjalen dru e ne origjine ka qene nje fis me doret e daorset.

Crendesi ka ne eshte e varur apo e pavarur, rendesi ka qe pertej 1600 p.l.k kemi mitin ne formatin 'Noe'.

Kisha e Sirise apo libri i mbreterve kane konkurrente shume te forte tek Hebrejte.
    Mos e bej edhe ti si Matoja tani.
    Detyrohem te bej Maton sepse ti del me konluzione te tipit "me qe eshte domate, ka qene patjeter njeri". Ky posti me lart eshte vari leshte. Nderkohe qe une po them se gjeja me e rendesishme qe po del nga shume debate mbi Dodonen, eshte se Doda/Dardani lidhet nepermjet emrit/pellumbit pazgjithmerisht, ti ja fut duke thene qe je dakord me Cabejin qe e ben dardhe dhe me Hahnin qe e ben dru. Po mire a nuk ishe ti qe thoje se pas nje gjetjeje ne Dodone, Herakles te del ne Dodone si i trete? E pra, po ta shohesh holle holle, Kumria dhe Dardani jane shpirti i shenjte.

Sic te tha Darius, ti lexon shume perciptash dhe pastaj desheron te bindesh oponentin se teza qe keta mbrojne eshte e drejte. Me c'rast keta te fundit mbeten pa fjale, kishin qene duke folur proze tere kohen.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 28-11-2008 më 12:40

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Pergjigja:
    "The great master, Osiris, dispelled these extravagances and reinstated the original religion of the Fatherhood of God and Brotherhood of Man."
    ! Fjalia e nenvizuar, - shihet prej aeroplanit
    Me intereson pjesa deri ketu:"The great master, Osiris, dispelled these extravagances and reinstated the original religion". Kjo i thote te tera qe me duhen. Emri Osiris nuk me hyn ne pune, gjithashtu.

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Po ma shtremeberon mendimin sipas qejfit. Herakliu vertet me del i treti ne Dodone dhe Aferdita e katerta (cun e goce, si planifikimi familjar i kohes se xhaxhit) por une skam thene qe Dardani eshte Herakliu,ti po e ke thene, biles me e thene sinqerisht une dyshoj fuqimisht ne ekzistencen e Dardanit i cili ti kete dhene emrin fisit,ashtu sikunder nuk besoj ne keto emrat, iliri,pellazgu,enkeleu,autari,taulau etj.
    Dardan nga dru( dardhe vete vjen nga dru, ashtu si fjala latine Dardo-shigjete) mua me duket me e drejta.

Pastaj une spo bind kend, mua me vjen mire qe ty te shkoi mendja tek nje gje kaq e thjeshte ne dukje e kaq e veshtire per tu bere. Po edhe kaq nuk mjafton, se ka nevoje per kritike. Psh nga ne thuhet per keq, te kendofte guguftuja (jo kukumjacka qe eshte zog tjeter) ne dritare.

E fundit, dodona e dudija qendrojne mjaft mire edhe pa Dardanin e une nuk e kuptoj pse ti do ta futesh Dardanin me zor. Pastaj cpune ka ky dardani jot herakli me pellumbin ?

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Hahn nuk ben asnje lidhje mes Dardanit, Dod-anit dhe Dodes. Perkundrazi ai ben lidhjen e njohur Dardhe, Dru.
    Lidhjen me Kumurine e bera une. Hahn jep vetem kete fakt. Qe pyeta se si quhej ky shpend (kumrija) dhe me thane Dode. Do ta citoj te sakte tere frazen kur ta gjej se nuk e kam ketu tani.
    Po thoja per dode dhe dude. Une edi se dode eshte vetem emer njeriu madje eshte deminutiv i mundshem i emrit Dawd, [!David], Daut = Dodë.

Prandaj nuk arrij ta lidh as me kumrijen as me dudijen sepse nuk gjej lidhje.
    Alfeko po ashtu tha qe edhe sot kumrise i thone DUDU. Ne shqiperine e mesme i kane thene GUGUftu. E ti po deshe lidhe me geget.
    Dude Dudë jo "dudu", ndersa ne Shqiperine veriore i kane thene Gu-gu-j-suf / (ku-ku-isuf) gugujsuf, por ky emer eshte siper-emerim i vonshem dhe per me teper, onomatope.

Per Dodonen kam dhene nje here mendim dhe veshtire se mund te lekundem prej tij. Dodone do te thote "shumegjuheshe" (por jo ne kuptimin "poliglote"), qe 'sterthote', 'qe thote vendosur' por edhe "shumkuptimeshe" sepse emri i saj eshte menyre figurative dhe mund te dhuroje diska kuptime funksionale logjike. Prej ku del edhe fjala Tho\të.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •