Close
Faqja 232 prej 255 FillimFillim ... 132182222230231232233234242 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 2,311 deri 2,320 prej 2545
    Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Baptist nuk mund te bie dakort me teorine e Davidit pasi nder ortodokse emri Dode nuk ekziston fare e biles as ndonje forme e davidit. Emrat katolike kane perhere jehone ne emrat ortodokse ,cka nuk ndodh per emrin Dode e as per Dede. Ne Veri ka shume emra qe jane parakristiane ,si Curr,Uk',Dod,Prend etj. tipike per veriun e te panjohur ne jug. Emrat katolike biblike kane perhere formen ortodokse ne jug e nese Dode do ishte i tille do e gjente jehonen patjeter ne jug.

Jam i bindur se heret a vone lidhja e dodones me pellumbin do behet me e qarte nga ana kuptimore pertej anes filologjike qe eshte e pakundershtueshme.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Derivati di ioni

Aramaico: ܝܘܢ o יון (Yawān, Yawon)
    Ebraico biblico: יָוָן (Yāwān)
    Ebraico moderno: יוון (Yavan)
    KJV Biblico: Javan
    Sanscrito: Yavana

si perfundim javan,i biri i jafetit.......emer biblik me te cilin quheshin jonet,jonia.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Baptist nuk mund te bie dakort me teorine e Davidit pasi nder ortodokse emri Dode nuk ekziston fare e biles as ndonje forme e davidit. Emrat katolike kane perhere jehone ne emrat ortodokse ,cka nuk ndodh per emrin Dode e as per Dede. Ne Veri ka shume emra qe jane parakristiane ,si Curr,Uk',Dod,Prend etj. tipike per veriun e te panjohur ne jug. Emrat katolike biblike kane perhere formen ortodokse ne jug e nese Dode do ishte i tille do e gjente jehonen patjeter ne jug.

Jam i bindur se heret a vone lidhja e dodones me pellumbin do behet me e qarte nga ana kuptimore pertej anes filologjike qe eshte e pakundershtueshme.
    Lidhja e pellumbeshave me Dodonen jo vetem qe eshte e qarte por edhe e vulosur. Gjerat e qarta nuk kane si te skjaren me tej?!

A bre hyu po c'po merr turr..
    Cka po me kerset mua per ortodoks a per katolike cfare emri kane apo si i bejne ne jug e si ne veri kur kjo qeshtje nuk hyne ne pune fare.

Emri Nikë vjen, - nuk 'vjen' por eshte ekuivalent i Nicholas apo Nicolo etj...;
    Emri Kolë, (Kol-ia, qe po thua nga ndikimi i greqishtes ne jug) eshte poashtu emri i njejte i permendur siper - Nikollas!
    Pra prej 1 (nje) shqiptaret kane bere 2 (dy); Nike edhe Kole, madje e kane ruajtur edhe Nikollë dhe kane bere 3 (tre).

Prandaj mos merr turr...

David
    Dawud, eshte forma pothuaj identike e ketij emri si ne arabisht ashtu edhe hebraisht. Ky emer ne gjuhen shqipe ne fazen e pare te asimilimit tingellon Daut\d.
    Por ky emer kaq i vjeter sigurisht nuk erdhi me kristianizem apo me muslimanizem per here te pare ne kete toke, varianti i mocem paraliturgjik Dawd, do te prodhoje Dodë. Por hiq kesaj edhe edhe asimilati i ri, Daut fal tendences mesjetare shqiptare te shkurtimit te emrave ne nje rrokje te vetme do ta reduktoje ate ne Dodë.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Nik apo Kole jane emra biblike qe gjejne sigurisht jehone ne jug.

Ceshtja eshte se Forma Dode nuk eshte postkristiane por parakristiane, ky ishte thelbi i shkrimit e jo si thua ti se vjen nga daut. Daut nuk ka si reduktohet perderise e futi turku dhe si ka levizur hic qimja ne 5 shekuj.

Dode do te thote pellumb e eshte ne linje me fjaleformimet gege nga emrat e shpendeve.
    Ke Shpend,Sokol,Skifter e ndoshta Gjelosh, per femrat Shqiponja, keshtu qe emri Dod nuk ka pse te vecohet. Nderkaq nder shqiptare ekzistojne edhe Petrit e Turtulli.

Sidoqofte qe te mos e kthejme ne, e lagu s'e lagu nje permbledhje e shpejte:
    1-Dode eshte kategori e emrave ekskluzivisht veriore qe nuk kane jehone ne jug, si Uk,Curr,Ded,Prend etj keshtu qe nuk mund te jene emra te sjelle nga kristianizmi apo te formuar pas kristianizmit.

2- Dode futet ne kategorine e emrave te njerezve qe vijne nga zogjte, si Shpend, Sokol,Skifter,Petrit,Shqiponja,Turtulli etj

3-Forma Daut eshte ruajtur e paprekur nder shekuj,ka ardhur si daut nga turqishtja e ashtu ka ngelur plus ke daulle qe si thote njeri dolle keshtu qe prejardhja nga David apo me sakte Davide si do e sillnin latinet e kthimi i 'avi' ne 'o' nuk arrin te permbushe as kriteret e hipotezes.

Kaq kisha une dhe jam i palekundur ne keto qe them, ti permbledhjen tende e ke bere keshtu qe po te duam mund ti fusim nje dopio raki sa te vije Javani apo ndonje tjeter.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Ka jo nje disa burime pa pavarura qe i atribuojne Noes dhe gjeneratave te hershme nje jetegjatesi pertej asaj shekullore. Se paku ne kete pike nuk ka pasur arsye qe te manipulohet e verteta. Hermesi po ashtu rrojti mbi 300 vjet, qe edhe kjo eshte eshte perseri me teper se jeta qe njohim sot.

Mbase edhe Hermesi ishte po aq i zgjuar sa amerikanet sot.

Askush nga ata qe shkruan ne kete teme nuk mund t'i jape pergjigje pyetjes se perse jetegjatesia ishte me e madhe mijera vjet me pare. Pjo tregon pamjaftueshmeri faktesh per te vertetuar. Nderkohe, logjikisht mund te derivohet se me qe nje koncept i tille eshte ekzistent permes kulturave qe nuk jane kryqezuar, dhe nuk cenon politikishta asnje race, ka gjase te jete i vertete.
    Po qe se e ke fjalen per Thot, ai ishte po aq i zgjuar e me tej.
    Libri i Thotit eshte libri i gjithe sekreteve, te yjeve, njerezve, perendive...libri i magjise absolute. Ai qe e lexon librin e shenjte te shkruar nga dora e Thot, zhytet ne dhimbje e tragjedi, edhe pse behet magjistari me i madh ne toke.

Ndersa per mitologjine pellazge, ndoshta duhen gjetur emrat qe ata moren nga egjiptianet (po keta nga i moren). Cilet jane keta emra zoterish greke qe paskan perdorur edhe egjiptianet?
    Apo jane thjesht atributet e tyre?..e ne kete menyre do s'do del te Atlantida (andej nga erdhi Thot?), e cila u krijua nga nje zot "grek" Poseidioni. Pra kush mori nga kush (njohuri) ?

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    A mundet dikush të shkruajë një listë në pika të shkurtëra se çfarë përfundime u arritën, dhe çfarë vendime keni marrë. Se unë nuk po marr vesh gja ktu.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Nik apo Kole jane emra biblike qe gjejne sigurisht jehone ne jug.

Ceshtja eshte se Forma Dode nuk eshte postkristiane por parakristiane, ky ishte thelbi i shkrimit e jo si thua ti se vjen nga daut. Daut nuk ka si reduktohet perderise e futi turku dhe si ka levizur hic qimja ne 5 shekuj.

Dode do te thote pellumb e eshte ne linje me fjaleformimet gege nga emrat e shpendeve.
    Ke Shpend,Sokol,Skifter e ndoshta Gjelosh, per femrat Shqiponja, keshtu qe emri Dod nuk ka pse te vecohet. Nderkaq nder shqiptare ekzistojne edhe Petrit e Turtulli.

Sidoqofte qe te mos e kthejme ne, e lagu s'e lagu nje permbledhje e shpejte:
    1-Dode eshte kategori e emrave ekskluzivisht veriore qe nuk kane jehone ne jug, si Uk,Curr,Ded,Prend etj keshtu qe nuk mund te jene emra te sjelle nga kristianizmi apo te formuar pas kristianizmit.

2- Dode futet ne kategorine e emrave te njerezve qe vijne nga zogjte, si Shpend, Sokol,Skifter,Petrit,Shqiponja,Turtulli etj

3-Forma Daut eshte ruajtur e paprekur nder shekuj,ka ardhur si daut nga turqishtja e ashtu ka ngelur plus ke daulle qe si thote njeri dolle keshtu qe prejardhja nga David apo me sakte Davide si do e sillnin latinet e kthimi i 'avi' ne 'o' nuk arrin te permbushe as kriteret e hipotezes.

Kaq kisha une dhe jam i palekundur ne keto qe them, ti permbledhjen tende e ke bere keshtu qe po te duam mund ti fusim nje dopio raki sa te vije Javani apo ndonje tjeter.
    Me vjen keq shume por absolutisht asnje fjale qe ke thene nuk te vlen dhe as nuk i qendron si kunderargument, argumentit qe vecme e kam dhene.
    Prandaj as nuk shoh arsye praktike te perseris edhe nje here ato qe kam thene thukte dhe qarte per ata qe kuptojne shqipen.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Edhe nje gje se mund ti kesh hutuar lexuesit inaktive

...
    Ke Shpend,Sokol,Skifter e ndoshta Gjelosh, per femrat Shqiponja, ...
    Emri shpend asht shpeze, sokoli eshte sokol, skifteri eshte skifter, shqipopnja -shqiponje, ose nese e shohim gjuhesisht, shqiponja -lloj me i madh i skifterit.

Emri Gjelë dhe forma mikluese e tij Gjelosh rrjedh nga emri Arhangjel, nuk ka kurrfare lidhje as me sorrat as me pulat.

Ceshtja eshte se Forma Dode nuk eshte postkristiane por parakristiane,
    e cka thash une o dud?
    (njese u ben dy gjera)
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Interneti eshte shume interesant:

THE LEGEND SAYS THE NAME CAME FROM MAHARISHI DUDA. OTHERS SAY THAT HOODA- AND
    DOODA JATS WERE TWO REAL BROTHER.
    HOODA GOTAR START FROM HOODA JAT AND DUDI JAT GOTAR FROM YOUNGER BROTHER DOODA
    OR DUDA.

Hoda e Doda ishin vellezer .....Doda ose Duda e Hoda besoj ka edhe Hodo.

Nje vend tjeter e lidh kete legjende me nje mbreteri Ariane e me nagat.

Javan emri dudu-dudy-dudi ka shume gjasa te jete satemizim i Gugu, praktikisht i njejti emer e perdoren si sinonime nga zona ime, i thuhet guguftu ose dudi(kumrije gati se perdorim fare edhe pse dihet qe flitet per dudine).
    JAT ishte race e bardhe. Ata qe sollen fene Brahmine ne Indi (besimin ne nje Zot). Eshte folur per kete fe. Shikoje si lidhet kjo me Hermesin.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Duke kerkuar ku e kam nenvizuar ate citimin e Dodes gjeta dicka edhe me te bukur tek Hahni.
    F.359, #142

Rrenja "golap" sllavisht pellumbi? Asht interesant nga shaku i pellumbave ne Dodone. Ku emer na kujtoj GALABESET e Dardanise se vjeter, te cilet si duket kane banue ne ato vise.

F.110

"Ketu pashe per here te pare nje kumri, (ne Berat dudi) e cila rron ne qytetet dhe fshatrat e shqiperise se mesme. Kjo e ban cerdhen ne permt dhe gjithnii afer banesave njerezore. Ate e duen shume dhe e kane si shenje oguri....Po kanga e saj nuk asht e kandshme sa ajoa motrave te saj ne Gjermani, por e ashper dhe e rande, saqe ne fillim kujtova se po bertet nji zog i zemeruem. Mbane tjeter kanag e pellumbit te eger asht shume e kandshme dhe terhjekese."

Pra Hahni jo vetem qe njihte pellumbin e eger por edhe kangen e tij ne dallim nga kumrija.

Sa me shume qe e shof emrin Dod(anim)-Dudanim-Dukanim (??Dukagjin??) aq me teper me duket si titull. Duka nga ku Dukat, Doge (Dogate) si ai e Venedikut.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 28-11-2008 më 20:35

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •