Gollub i thone pellumbit shkijet, por une nuk shoh asgje te perbashket me Galabrii. Galabret jam i mendimit sic kam cekur se ishin klase qytetare e familjeve te cilat dhuronin kalores per ushtrine dardane per dallim nga Thunatii, qe dhuronin shtizoret me te famshem te mesdheut per hire t te cileve te romaket shtiza ngeli te quhej darda. (Por me gjase vetem ne kohen qe shiza ishte e ngulur ne toke sipas zakonit dardan quhej ashtu). Ka gjase te kene ekzistuar edhe klase tjera te vecanta si shpatare, shigjetare etj. por emrat e tyre nuk i di. Shpataret mund te kene qene quajtur klasa dardane e Sikanii. Por per Sikanet apo Esiket para shuem vitesh kam gjetur informata qe atai shiejne ne itali permes Trojes dhe pak kohe pas rrenimit te saj. Shpata e shkurter romake ishte adoptuar nga roma me vone si standard ushtarak dhe jetoi deri ne prishjen e romes.
Shume *najs, po sikur bjen ne mjegull me ato motrat ne gjermani dhe nuk i kuptohet fare ku e hedh fjalen pastaj.F.110
"Ketu pashe per here te pare nje kumri, (ne Berat dudi) e cila rron ne qytetet dhe fshatrat e shqiperise se mesme. Kjo e ban cerdhen ne permt dhe gjithnii afer banesave njerezore. Ate e duen shume dhe e kane si shenje oguri....Po kanga e saj nuk asht e kandshme sa ajoa motrave te saj ne Gjermani, por e ashper dhe e rande, saqe ne fillim kujtova se po bertet nji zog i zemeruem. Mbane tjeter kanag e pellumbit te eger asht shume e kandshme dhe terhjekese."
Pra Hahni jo vetem qe njihte pellumbin e eger por edhe kangen e tij ne dallim nga kumrija.
*nice
sot pash ne Dardan TV e kishin ftuar Aref Mathieu ne studio me rastin e publikimit te (1: ?) dy librave mjaft voluminoze, - u bera nervoz - Korokuti e kishte share, te tjeret kush e di si ishin sjellur, por ajo qe me nxirrte prej taktit eshte se keta qe i benin pyetje nuk kishin idene, dhe thjeshte nuk idhane rastin as nuk i nxorren nje fjale te vetme me interes per shikuesin. Aq me nervoz u bera kur u krye dhe kuptova se si treguan emrin librit apo se nuk e mbajta mend...
a di kush te tregoje se cili eshte ky liber i ri qe ka botuar Aref.
Krijoni Kontakt