Close
Faqja 233 prej 255 FillimFillim ... 133183223231232233234235243 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 2,321 deri 2,330 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Duke kerkuar ku e kam nenvizuar ate citimin e Dodes gjeta dicka edhe me te bukur tek Hahni.
    F.359, #142

Rrenja "golap" sllavisht pellumbi? Asht interesant nga shaku i pellumbave ne Dodone. Ku emer na kujtoj GALABESET e Dardanise se vjeter, te cilet si duket kane banue ne ato vise.
    Gollub i thone pellumbit shkijet, por une nuk shoh asgje te perbashket me Galabrii. Galabret jam i mendimit sic kam cekur se ishin klase qytetare e familjeve te cilat dhuronin kalores per ushtrine dardane per dallim nga Thunatii, qe dhuronin shtizoret me te famshem te mesdheut per hire t te cileve te romaket shtiza ngeli te quhej darda. (Por me gjase vetem ne kohen qe shiza ishte e ngulur ne toke sipas zakonit dardan quhej ashtu). Ka gjase te kene ekzistuar edhe klase tjera te vecanta si shpatare, shigjetare etj. por emrat e tyre nuk i di. Shpataret mund te kene qene quajtur klasa dardane e Sikanii. Por per Sikanet apo Esiket para shuem vitesh kam gjetur informata qe atai shiejne ne itali permes Trojes dhe pak kohe pas rrenimit te saj. Shpata e shkurter romake ishte adoptuar nga roma me vone si standard ushtarak dhe jetoi deri ne prishjen e romes.
    F.110

"Ketu pashe per here te pare nje kumri, (ne Berat dudi) e cila rron ne qytetet dhe fshatrat e shqiperise se mesme. Kjo e ban cerdhen ne permt dhe gjithnii afer banesave njerezore. Ate e duen shume dhe e kane si shenje oguri....Po kanga e saj nuk asht e kandshme sa ajoa motrave te saj ne Gjermani, por e ashper dhe e rande, saqe ne fillim kujtova se po bertet nji zog i zemeruem. Mbane tjeter kanag e pellumbit te eger asht shume e kandshme dhe terhjekese."

Pra Hahni jo vetem qe njihte pellumbin e eger por edhe kangen e tij ne dallim nga kumrija.
    Shume *najs, po sikur bjen ne mjegull me ato motrat ne gjermani dhe nuk i kuptohet fare ku e hedh fjalen pastaj.

*nice

sot pash ne Dardan TV e kishin ftuar Aref Mathieu ne studio me rastin e publikimit te (1: ?) dy librave mjaft voluminoze, - u bera nervoz - Korokuti e kishte share, te tjeret kush e di si ishin sjellur, por ajo qe me nxirrte prej taktit eshte se keta qe i benin pyetje nuk kishin idene, dhe thjeshte nuk idhane rastin as nuk i nxorren nje fjale te vetme me interes per shikuesin. Aq me nervoz u bera kur u krye dhe kuptova se si treguan emrin librit apo se nuk e mbajta mend...

a di kush te tregoje se cili eshte ky liber i ri qe ka botuar Aref.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    Gollub i thone pellumbit shkijet, por une nuk shoh asgje te perbashket me Galabrii. Galabret jam i mendimit sic kam cekur se ishin klase qytetare e familjeve te cilat dhuronin kalores per ushtrine dardane per dallim nga Thunatii, qe dhuronin shtizoret me te famshem te mesdheut per hire t te cileve te romaket shtiza ngeli te quhej darda. (Por me gjase vetem ne kohen qe shiza ishte e ngulur ne toke sipas zakonit dardan quhej ashtu). Ka gjase te kene ekzistuar edhe klase tjera te vecanta si shpatare, shigjetare etj. por emrat e tyre nuk i di. Shpataret mund te kene qene quajtur klasa dardane e Sikanii. Por per Sikanet apo Esiket para shuem vitesh kam gjetur informata qe atai shiejne ne itali permes Trojes dhe pak kohe pas rrenimit te saj. Shpata e shkurter romake ishte adoptuar nga roma me vone si standard ushtarak dhe jetoi deri ne prishjen e romes.
    E kam lexuar kur shkrove me pare mbi kete. Nuk thashe gje, sepse isha dakord.

Keshtu thote edhe ky (Hahn) qe eshte llaf shkijesh. Po sa e pamundur eshte qe Dardanet te quheshin Galab- nga shkijet?? Dhe me kohe kjo behet term i njohur njelloj si fjala Albania me te cilen na quajne shkijet dhe jo shkijet, por qe nuk ka perqaje me emrin qe i kemi vene vetes.
    Dhe sigurisht shkijet kishin arsye ti quanin keshtu, sepse Dodona qe e Dardanit dhe pellumbave.

Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Shume *najs, po sikur bjen ne mjegull me ato motrat ne gjermani dhe nuk i kuptohet fare ku e hedh fjalen pastaj.
    Po ja te themi qe ne kemi zogj te serte, perkunder gjermaneve qe i kane zogj defrimi. Pjesa qe ka rendesi ketu nuk eshte ky krahasim, por fakti qe Hahn e dallon kumrine nga pellumbi egerne menyre te qarte.

sot pash ne Dardan TV e kishin ftuar Aref Mathieu ne studio me rastin e publikimit te (1: ?) dy librave mjaft voluminoze, - u bera nervoz - Korokuti e kishte share, te tjeret kush e di si ishin sjellur, por ajo qe me nxirrte prej taktit eshte se keta qe i benin pyetje nuk kishin idene, dhe thjeshte nuk idhane rastin as nuk i nxorren nje fjale te vetme me interes per shikuesin. Aq me nervoz u bera kur u krye dhe kuptova se si treguan emrin librit apo se nuk e mbajta mend...

a di kush te tregoje se cili eshte ky liber i ri qe ka botuar Aref.
    1. Mikenet = Pellazget (Greqia ose zgjidhja e nje enigme) 600 faqe
    2. Shqiperia (historia dhe gjuha)- Odiseja e pabesueshme e nje populli parahelen 620 faqe

Shume botime serioze, ndonese ka vend edhe per me shume. Burri botes eshte profesor ne Sorbonne. Korkuti eshte mekembesi i kultures greke ne Shqiperi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 28-11-2008 më 21:11

Meqe po flitet per pellumbat, do te doja t'ju risjell edhe nje here nje fakt interesant, nuk e di se sa i rendesishem do te jete ne funksion te diskutimit...
    "Zanat e marrin forcen nga tri dhi te egra, te cilat e kane, sipas disa varianteve, nga nje pellumb ne bark, ose sepse ata kane brire me tipare te vecanta "te arta"
    Ka plot monedha ku pellumbi shoqeron Chimeren.

Do te ishte me mire qe ky post te ishte tek tema e Dodones, por po ju ndjek juve.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po sa e pamundur eshte qe Dardanet te quheshin Galab- nga shkijet??
    Krejtesisht... Ne kohen qe keta (shkijet) u shfaqen per here te pare ne kete bote dhe arriten te depertonin ne keto hapesira, ky term (galabret) vec ishte harruar.
    ose
    Ne kohen kur u perdor ky emer shkijet nuk ishin ende as ne planin afatgjate te formimit te popujve ne histori.

vec ne e pacin shpikur makinen e kohes dhe te kthehen mbrapa per tu vene emra sllave klaseve dardane te shoqerise,
    poredhe kjo me duket poaq e besueshme dhe probabile sa dy te parat.

(extremely far fetched I'd say)
    1. Mikenet = Pellazget (Greqia ose zgjidhja e nje enigme) 600 faqe
    2. Shqiperia (historia dhe gjuha)- Odiseja e pabesueshme e nje populli parahelen 620 faqe

Shume botime serioze, ndonese ka vend edhe per me shume. Burri botes eshte profesor ne Sorbonne. Korkuti eshte mekembesi i kultures greke ne Shqiperi.
    Thanks
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 28-11-2008 më 21:29
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Dalan, cilit qytet i perket monedha?

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Krejtesisht... Ne kohen qe keta (shkijet) u shfaqen per here te pare ne kete bote dhe arriten te depertonin ne keto hapesira, ky term (galabret) vec ishte harruar.
    ose
    Ne kohen kur u perdor ky emer shkijet nuk ishin ende as ne planin afatgjate te formimit te popujve ne histori.

vec ne e pacin shpikur makinen e kohes dhe te kthehen mbrapa per tu vene emra sllave klaseve dardane te shoqerise,
    poredhe kjo me duket poaq e besueshme dhe probabile sa dy te parat.

(extremely far fetched I'd say)
    Shkije nuk jane vetem serbet. Dhe Dardane ka pasur plot kur edhe para se shkijet te merrnin Maqedonine e dilnin ne Berat e Tirane. Ndarja jote (pas kastave) eshte me e hershme dhe nuk ka te beje fare me kete emer gjeneral, mendoj une te te gjithe Dardaneve. Me thene te drejten nuk di as nese perkthyesit perkthejne apo krijojne.

Shiko kete :"Albanian Historiography, mention a sub tribe in Dardania called galabres from the Albanian word "gala" that means black as this bird, to depict their dark hair and features which differed from the typical look of fair hear and green eyes of a Dardan (kosovar)." me nje fjale qe Galabret vjen nga fjala "gale" ne shqip qe do te thote zog i zi, per te dalluar kete nenfis Dardan nga te tjeret me floke te celur dhe sy te blerte. Tani pse te mos jete fjala per pellumbin e te jete per "galen" pas interpretimeve te "historianeve" shqiptare?
    Strabon qe permend Galabrii e Thunat e kam lexuar. Po mbase ty te ka shpetuar qe ky rresht permban fshirjen e qytetit shume te lashte te Galabrive.

Ke edhe nje paragraf te fundit ke postimi im me pellumbat, qe se duket nuk e ke pare. Si mendon?
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 28-11-2008 më 21:49

Dalan, cilit qytet i perket monedha?
    Sikyon, afer Korintit.
    ...
    Pellumbi njihet si simbol i MA'AT, Dodona dhe pellumbat jane te pandashem.
    Ndoshta Dodona e vertete duhet te kete qene faltore e MA'AT.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Shkije nuk jane vetem serbet. Dhe Dardane ka pasur plot kur edhe para se shkijet te merrnin Maqedonine e dilnin ne Berat e Tirane. Ndarja jote (pas kastave) eshte me e hershme dhe nuk ka te beje fare me kete emer gjeneral, mendoj une te te gjithe Dardaneve. Me thene te drejten nuk di as nese perkthyesit perkthejne apo krijojne.

Shiko kete :"Albanian Historiography, mention a sub tribe in Dardania called galabres from the Albanian word "gala" that means black as this bird, to depict their dark hair and features which differed from the typical look of fair hear and green eyes of a Dardan (kosovar)." me nje fjale qe Galabret vjen nga fjala "gale" ne shqip qe do te thote zog i zi, per te dalluar kete nenfis Dardan nga te tjeret me floke te celur dhe sy te blerte. Tani pse te mos jete fjala per pellumbin e te jete per "galen" pas interpretimeve te "historianeve" shqiptare?

Ke edhe nje paragraf te fundit ke postimi im me pellumbat, qe se duket nuk e ke pare. Si mendon?
    kjo eshte per te t'i rene kokes me mur, dmth te kapesh murin dhe ta godasesh koken me te!

Keta perkthyes jo se jo, por me pare do te thoja fantaste apo zbulues te makines se kohes.
    dardanet nuk flisnin shqip por dardanisht.
    nuk jane bere 100 vjet qe te ne u zhduk emri dude dhe u be kumri per te njetin shpend pa ndryshuar ai fare, sot jeton vetem ne kenegen "oj dudia jone me limona". Nje pretendim i tille permes shqipes direkte e cila nuk ka ekzistuar ne ate kohe i duhet thene lamtumire rrudhave te trurit, ose ti biesh trurit hekuroses per ta idejuar ne radhe te pare, si te thuash nipi eshte paraardhesi i gjyshit.

Shprehja "gale" duhet te kete hyre vone me ardhjen ne kontakt me hordhite e para gale.
    Aeneas Dardanus

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Rrenja "golap" sllavisht pellumbi? Asht interesant nga shaku i pellumbave ne Dodone. Ku emer na kujtoj GALABESET e Dardanise se vjeter, te cilet si duket kane banue ne ato vise.
    Nëse këtë e ka thënë Hahni ia paska fut pordhës.

Emri i saktë është Gallap, që vie nga Galabrët. Serbët duke përdorë metodën kuptim-serbizuese, e quajtën Goljak që dmth "i xhveshur". Ironikisht Gallapi nuk është i xhveshur, por përplot me pyje.

Pëllumbit sllavisht i thonë Gollube.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga Dalan Lexo Postimin
    Sikyon, afer Korintit.
    ...
    Pellumbi njihet si simbol i MA'AT, Dodona dhe pellumbat jane te pandashem.
    Ndoshta Dodona e vertete duhet te kete qene faltore e MA'AT.
    Ugarisht: ynt paloma. Tekstet okulte e japin si zog sakrifikal, pra ynt ḳrt- pellumb qytetesh.

Hebraishtew: yōnā –
    ky emertim na ka bere lesh me Junon/Heren.

Aramaisht: Alla ywn – pellumb, ndersa ywnh pellumbeshe.
    Ngjan si emri i Zotit, jo?

Aramaishtja Judaike: yōnā ose Kumuri
    Aramaishtja Siriane: yawnā - pellumbeshe.
    Aramaishte Mandaike: iuna
    Amharikisht: wane – me sakte vajtuese per Kumrine

Perfundimisht, pellumbi eshte shpeze e Afrodites dhe kjo perputhet plotesisht me qytetin e Sicyonit. Dove eshte Hylli Mengjesit dhe Chimarra me sa duket simbolizon Heren & Co. Detaje ka ne Dodona II.

Mund ta ndihmoje dhe Baptistin te kuptoje larmine e transliterimeve te gjinise dhe specimenit pellumbor (pellumb, pellumbeshe, kumri etj)nder popuj ne shekuj.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 28-11-2008 më 23:12

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •