Close
Faqja 182 prej 255 FillimFillim ... 82132172180181182183184192232 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,811 deri 1,820 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Pak muaj me pare ju bashkova ketij forumi, per te njejtat arsye qe i bashkohen ata njerez qe e ndiejne vehten shqiptare dhe ndihen mire mes races se tyre.
    Pak kohe me pare vendosa te qendroja larg batakut te arrogances, injorances, banalitetit dhe hipokrizise. Kete e bera vetem per benefit te vetvehtes.
    Tani po i rikthehem prape ketij forumi, sepse mendoj se mund te kontriboj ne kthimin e debatit ne rrymen e duhur, larg banaliteteve, sharjeve dhe pozimit prej te forti e te dituri. Kaq per rikthimin tim.
    Po ti ne cilen cilesi erdhe? Si i forte apo si i ditur? Nese ke ardhur si i forte, ke ardhur gabim sepse ketu ka nga me te fortet, dhe ka aq te forte sa te shajne nenen si kunder-argumenti me i fuqishem. me te tille nuk mund te shtyehesh, sepse po i merzite fort, ta sjellin Homerin ne origjinal e te shkruar me dore te vet.
    Por nese ke ardhur si i ditur, e ke punen edhe me keq. Sepse ketu dituria ka lloj-lloj kuptimesh dhe pergjithesisht konsiderohet si dicka qe iu nenshtrohet rregullave demokratike te votimit, e cila me tutje u nenshtrohet disa rregullave tjera "ballkanike".

Dua ta nis me pohimin qe Thetis nuk ka lidhje me detin.
    Per te sqaruar sa e vertete eshte kjo dua me pare te sqaroj nja dy gjera te vogla.
    Kur flasim per objekte te mitologjise duhet te kemi parasysh se gjithe objektet e saj jane 'gdhendur' prej Hesiodit ne Teogonine e famshme.
    Pra hesiodi eshte a-zh sipas teje.

Hesiodi eshte virtualisht autori me i vjeter i antikitetit pas Homerit , por praktikisht kopja me e vjeter qe disponojme sot ne dore prej tiji perket shekullit 9-10 pas Krishtit.
    Edhe ato te Homerit i perkasin te njejtes periudhe per aq sa mbaj mend une dhe nje diskriminim i tille vlene per te gjithe.

Para saj kemi vetem kesij gjerash:

Pervec kesaj ai eshte ndoshta autori me i nderhyre dhe variantet e rrefeses se tij jane nga me te shumellojshmet. Besushmeria e vepres se tij eshte minimiale jo vetem per arsyet e mesiperme por dhe per arsye qe kane te bejne me fene.
    Sikur edhe ne gjithe veprat tjera as kjo nuk ben perjashtim.

Megjithate po te marrim te mireqene vepren e tij(dhe perkthimin e saj) shume thjeshte mund te themi se panteoni 'helenik' i lashtesise per teologjine, themelet e se ciles i hodhi Hesiodi, eshte nga me te rinjte me te paplotet dhe shume kontradiktor.
    Sikur cdo gje tjeter qe i perket historise. Kontradikta eshte pjese e histricitetit te vet historise!
    Pra u tha qe Thetis nuk ka lidhje etimologjikisht me detin. Ndoshta po. Thetis nuk ishte perendi, ishte vetem nje nymfe deti por rendesia e saj u rrit sepse ajo ishte e jema e Akilit. Nga ana fonetike Theti dhe deti jane shume te ngjashem por figura mitologjike e Thetis eshte shume e vogel per te perfaqsuar Detin.
    asgje

Por mesa duket vemndjes se disa anetareve ketu i ka shpetuar nje figure shume e rendesishme e Teogonise e ashtequajtura PERENDESHA E DETEVE DHE LUMEJVE TETHIS . Kjo Tethi ishte njekohosisht motra dhe gruaja e Oqeanit.
    Ajo ishte e jema e lumejve kryesore te botes se njohur si dhe e 3000 vajzave te saj Oqeanide. Ajo ishte homologja e THALATTES atikase ose thalases helenike.
    Pra ajo ishte PERENDESHA TITANIKE E DETEVE.
    Qe serish do te thote "kontinent ne mes te detit", bregdet, gadishull, gji,... e qe duke u minimizuar ne kete menyre jep Thetin lokal. Serish Dheun. Token e thate e te sigurte ne mes tallasash.

[QUOTE]Gjithmone sipas Teogonise ajo 'terhiqte', 'thithte' gjithe lumejte ne gjirin e saj. Gjithashtu prej gjirit te saj qielli 'thithte' ujin e reve. Ajo ishte e bija e URANIT(qiellit) dhe GJAIAS(tokes).
    [QUOTE]

Prandaj eshte pak me e vogel se Gaeae, e me e madhe se theti.
    Gjithashtu ajo ishte dhe gjyshja e Thetis
    Sigurisht qe s'mund te jete e kunderta.
    nga ana fizike komentet jane te teperta ajo perputhet 100% me shpjegimet shkencore gjeo-atmosferike dhe kushdo qe ka dijeni per to e kupton psene e metafores fizike.
    Po pra, sepse ky nuk eshte Mit, por shkence antike. Pra nje arsyetim kryekeput shkencor, e jo mitologjik.

nga ana etimologjike une do te thoshja se kemi gati gati nje perputhje te plote midis Tetʰy(Τηθύ) dhe deti.
    Nuk eshte qeshtje etimologjie por qeshtje e cvendosjes kuptimore te emrit e cili lidhet me detin sepse jeton ne det, zgjerimi kuptimore i te cilit dhuroi nocionin e sotem det.

Nuk duhet te harojme se t-ja eshte homologja e pazeshme e d-së.
    Gjithashtu θ-ja ne periudhen Hesoidiane ka qene shqiptuar tʰ dhe jo th, duke qene thelbesisht e ndryshme dhe shume prane tingullit origjinal t. Pra kemi t>tʰ>th.
    Pra tetʰy i Hesiodit ka shume gjasa qe te jete deti e shqipes.
    Paske lexuar gjithe te tjeret perpos meje me duket mua sepse nuk do te shkruaje kot keto qe u thane e qe dihen tashme. Nuk ka asnje problem ne ekuivalencen Teti e Deti, absolutisht. Problemi qendron ne faktin se:
    Deti ≠ "Deti"

kjo fjale ka shume gjasa te jete te rrjedh prej foljes shqipe thith Gjithashtu ajo gjendet dhe ne """"greqishten"""" e lashte ne fjalen 'jap gji' ose 'thith gjirin'.
    Qe serish tregon se ajo eshte Gji i cili ushqen me ane lumenjsh.

Pra une mendoj qe etimologjia e fjales Det eshte e lidhur me foljen thith.
    Ashtu eshte por eshte e kunderta folja thith mund te lidhet me detin dhe jo anasjelltas. Njesoje sikur folja here nuk i dha emrin Henes po e kunderta, -kjo folje u derivua prej saj.

Me vjen mire qe qenke kthyer, por me vjen keq per motivin ulte qe te paska kthyer. Shpresoj te te zgjase ky motiv, sepse kam frike se serish do te largohesh pa arsyetuar haptas si heren e kaluar.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    1.Dua te vazhdoj me pohimin tjeter qe Zeusi sna paska lidje me Diellin.
    2.Do te thoshja qe kjo eshte e gabuar.
    3.Eshte e vertete qe ne panteonin olimpas Zeusi nuk identifikohet me (h)eliosin.
    4. por mos te harojme se helenet e vertete dmth DORIANET adhuronin akoma Diellin ,
    5. tempulli i Delfit i kushtohej Diellit,
    6. gjigandi i kolonise dorike te Rodit ishte Dielli. Dielli ishte ne qender te universit te antikitetit sa per racen e madhe barbare ashtu dhe ate te vogel helenike.

http://img231.imageshack.us/img231/7...sthesunun4.png

1.Nuk ka pra.

2. Te shohim.

3. Vertete. Dhe jo vetem kaq, por ne asnje 'pantheon' tjeter, zeusi nuk eshte diell. Shih apollonin e zvetnuar nga zeusi ne truqi, nuk ka lidhje tjeter me diellin.
    4. Cfare dorianesh si u bene ata Helene te vertete?
    5. Apollonit e jo Zeusit! (Ose une jam plotesisht i rrjedhur nga trute definitivisht)
    6. Ky far kolosi i Rhodit sigurisht quhej Zeus dhe sherben si lidhje e forte ketu.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    I perulem vetem krijusit te gjithesis KRIJUESIT TE BOTEVE-PLANETEVE
    kjo eshte fjala e pare ne K'uran .

Pra shenjat ekzistojn gjithandej , germat i kemi te formuara ne baze te planeteve cila eshte germa e pare eshte germa Anga vie drita qendra e drites nga etazha e shtate e gjithesis ,e them ne te shtaten sepse kemi argumente qe ky numer simbolizohet me nje apostrofim te veqant sikur se te planetet ditet e javes pikat kryesore te trupit sidomos kokes se njeriut ,njeriu i cili paraqet kopjen e krijuesit ne planetin toke.
    Pra kjo germ tek popujt e me hershem paraqitej ne forma te ndryshme kryesisht te summeret ne form te kokes se njeriut qe formohej nga shtatkunja.
    Te asirianet ne form te kokes se gjedhit-kaut ketu mer pjes edhe koka e capit-dhise pra eshte nje simbolizim i njejt ndersa te hieroglifet egjiptase e hasim ne formen e shqiponjes.
    Germa a eshte baza e te gjitha germave eshte e formuar nga rrezja - drita e cila paraqitet te alfabeti pellazgo-yllir ne form te njishit -Iecila lexohej S-SH SHTAT S = NJE A
    Pra shtat s = kunje formohet koka shtat kat qiell shtate vende njeriu kur i perulet zotit gjat faljes ne sexhde prek dy kemb dy gjunj dy duar dhe koka pra shtate pika, jane nje simbolizim i qellimshem perkushtimi ,shtate ditet e javes shtate trupa qiellor dielli hana marsi merkuri ,ejtja ''nusja e tanhauserit vienus ''jupiteri saturni pra mos te leme token pa e permend sepse sdo te mund te qendronim -jetonim hieroglifi t=toka .
    Germa A paraqitet edhe si za si ton edhe si simbol i masonerve baza -simboli i gjeometris se shenjt ,germa a zene vendin kryesor ne gjdo alfabet emrim te kulturat e popujve te lasht edhe tek spektri i ngjyrave per ta perfituar ngjyren transparente te bardh kemi shtate ngjyra edhe ne muzike po citoj nga te tjeret kemi shtat nota pra ka shume argumente qe paraqesin ndikimin e shtatshes =A
    Me lart kam paraqitur mundesin e tersis numrit tegermave te Alfabetit kryesiht jam bazuar ne yjsi edhe ne trupin e njeriut pse nje pozite eshte e vequar mbi te gjitha , kjo eshte germa a-koka germen e fundit qe sdi si ta paraqes po them per shaka zhgl apo bishti- fundi kjo eshte kataklizma kaosi apokalipsa germa e fundit hadi anubisi plutoja sdi as vet si ta emroj perpos nese bazohem ne ngjyrera ajo e zeza do ti pergjigjej .
    Ketu posht kam paraqitur figurativisht argumentim bazenformuee te emrit kerr dhe nje germ hieroglif qe paraqet lindjen e diellitqe e hasim ne shkrimet e vinqes, sumerve ,pellazgve etrurve.

Oj e Hane e Marte lumja moj e Ejte se q'po na sjell probleme .

ISHTAR ,HATOR ,ASHTOR,ASTARTE,AFERDITE,PHAETON,PAITESUV,AITON,AT ON,ATEN,VENER .
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 24-08-2008 më 08:25

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Venera eshte e Venerueme nga te gjithe njerzimi e qe edhe ne gjuhen shqipe eshte venerue=parë dhe rrespektuar....
    Venera, ndoshta eshte planeti i ardhr me se voni ne sistemin tone diellor ku disa shkenctar pohojne se kjo planet erdhi nga diku prandaj e quajten "e ardhura" ne mesin e te tjerave...

Aferditë apo afron -dita gati se eshte e njejta gjë ne shqipe ta quajm Venera apoe venerumja apo hylli qe venerohet nga njerzimi eshte e njejta qe te huajt e qujn ndryshe si psh. francezet i thonë; Ylli i Bariut, apo Ylli Polarë(orjenton polin e veriut)por edhe tek ne shqipe i thojne ashtu ne disa zona, Ylli i Mengjesit ku barinjt orjentoheshin sipas ketij ylli si njehsi e kohes.
    Sa i perket emrit te ketij ylli qe te huajt e quajn Venera e disa Afroditë me siguri qe vjen nga shqipja e te parve, ketu s(ka dyshime....
    oooooo kreksi mos ja fut kot tani.

VENERA vjen nga VENUS,VENUSTAS=BELLEZZA= BUKURIA

VENERA NUK ESHTE FJALE SHQIP,ESHTE LATINISHT.......................veneroj ne e kemi huazuar nga latinishtja
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Pra u tha qe Thetis nuk ka lidhje etimologjikisht me detin. Ndoshta po. Thetis nuk ishte perendi, ishte vetem nje nymfe deti por rendesia e saj u rrit sepse ajo ishte e jema e Akilit. Nga ana fonetike Theti dhe deti jane shume te ngjashem por figura mitologjike e Thetis eshte shume e vogel per te perfaqsuar Detin.
    Por mesa duket vemndjes se disa anetareve ketu i ka shpetuar nje figure shume e rendesishme e Teogonise e ashtequajtura PERENDESHA E DETEVE DHE LUMEJVE TETHIS . Kjo Tethi ishte njekohosisht motra dhe gruaja e Oqeanit.
    Ajo ishte e jema e lumejve kryesore te botes se njohur si dhe e 3000 vajzave te saj Oqeanide. Ajo ishte homologja e THALATTES atikase ose thalases helenike.
    Pra ajo ishte PERENDESHA TITANIKE E DETEVE.
    Gjithmone sipas Teogonise ajo 'terhiqte', 'thithte' gjithe lumejte ne gjirin e saj. Gjithashtu prej gjirit te saj qielli 'thithte' ujin e reve. Ajo ishte e bija e URANIT(qiellit) dhe GJAIAS(tokes).
    Gjithashtu ajo ishte dhe gjyshja e Thetis
    nga ana fizike komentet jane te teperta ajo perputhet 100% me shpjegimet shkencore gjeo-atmosferike dhe kushdo qe ka dijeni per to e kupton psene e metafores fizike.
    nga ana etimologjike une do te thoshja se kemi gati gati nje perputhje te plote midis Tetʰy(Τηθύ) dhe deti.
    Nuk duhet te harojme se t-ja eshte homologja e pazeshme e d-së.
    Gjithashtu θ-ja ne periudhen Hesoidiane ka qene shqiptuar tʰ dhe jo th, duke qene thelbesisht e ndryshme dhe shume prane tingullit origjinal t. Pra kemi t>tʰ>th.
    Pra tetʰy i Hesiodit ka shume gjasa qe te jete deti e shqipes.
    kjo fjale ka shume gjasa te jete te rrjedh prej foljes shqipe thith Gjithashtu ajo gjendet dhe ne """"greqishten"""" e lashte ne fjalen 'jap gji' ose 'thith gjirin'.

Pra une mendoj qe etimologjia e fjales Det eshte e lidhur me foljen thith.
    unë nuk ju jam futur detajeve të zbërthej Thetin,por njohë disa punime që e lidhin me detin,këto punime diku e kan mbështetjen shkencore....edhe figurative.Figurativisht paraqiten perëndit me njajësime të ndryeshme nga ku shpesh njëri i mit i do kështu ndërsa miti tjetër i do ashtu.Sidoqoft në punimet që njoh Afërdita lidhet me hënën figurativisht--tërhiqem nga shprehja ime e mësipërm.

për më shumë më posht pasi kam respekt për shkrimin që kam cituar.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    oooooo kreksi mos ja fut kot tani.

VENERA vjen nga VENUS,VENUSTAS=BELLEZZA= BUKURIA

VENERA NUK ESHTE FJALE SHQIP,ESHTE LATINISHT.......................veneroj ne e kemi huazuar nga latinishtja
    Mire, koti e paskam shkruar mendimlin tim, por si nuke paskeni ndegjuar per fjalen shqipe,; VENERIM? VENEROI ? VENERO ?
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Po ti ne cilen cilesi erdhe? Si i forte apo si i ditur? Nese ke ardhur si i forte, ke ardhur gabim sepse ketu ka nga me te fortet, dhe ka aq te forte sa te shajne nenen si kunder-argumenti me i fuqishem. me te tille nuk mund te shtyehesh, sepse po i merzite fort, ta sjellin Homerin ne origjinal e te shkruar me dore te vet.
    Por nese ke ardhur si i ditur, e ke punen edhe me keq. Sepse ketu dituria ka lloj-lloj kuptimesh dhe pergjithesisht konsiderohet si dicka qe iu nenshtrohet rregullave demokratike te votimit, e cila me tutje u nenshtrohet disa rregullave tjera "ballkanike".
    Une ketu kam ardhur si nje njeri qe i dhimbset vendi i tij per gjendjen qe eshte katandisur, per harrimin e historise dhe rrenjeve nga ka dale. Ndryshe nga shumica derrmuese une nuk shkruaj per te bere reklame vehtes, por per te hapur syte dhe sigurisht dhe per te mesuar vete, te cilen e shfrytezoj perseri ne funksion te te pares me nje fjale thjesht punoj per cberjen e miteve dhe per zbardhjen e te vertetes.
    Une nuk pelqehem prej njerezve (shih repuatacionin tim), une nuk njifem prej njerezve, por kjo ka pak rendesi ose ska aspak rendesi. Une do ta te vazhdoj punen time, sigurisht do bej dhe gabime por qe jane te paperfillshme per volumin e madh te punes qe bej si ne shkolle dhe ne forum.

Persa te perket ty Babtist yne mezi prita qe te riktheheshe per te bashkuar zerat ne te mire te ceshtjes kombetare , emrin e te ciles mban kjo dege e rendesishme e forumit.

Pra hesiodi eshte a-zh sipas teje.
    Absolutisht e kunderta per mua por gjithe struktura e botes skolareske eshte mbeshtetur tek ky autor per sa i perket Titaneve.

Qe serish do te thote "kontinent ne mes te detit", bregdet, gadishull, gji,... e qe duke u minimizuar ne kete menyre jep Thetin lokal. Serish Dheun. Token e thate e te sigurte ne mes tallasash..
    Ndoshta por nuk e di se sa i sakte eshte perafrimi i fjales det=dhe ne mes te t(allas)

Po pra, sepse ky nuk eshte Mit, por shkence antike. Pra nje arsyetim kryekeput shkencor, e jo mitologjik...
    Shume dakort, Era, Kroni, Rea, Qielli Gjeja etj etj jane nje konfirmim i kesaj.

Nuk eshte qeshtje etimologjie por qeshtje e cvendosjes kuptimore te emrit e cili lidhet me detin sepse jeton ne det, zgjerimi kuptimore i te cilit dhuroi nocionin e sotem det....
    Me sa di une levizjet kuptimore jane pjese e studimit etimologjik...

Paske lexuar gjithe te tjeret perpos meje me duket mua sepse nuk do te shkruaje kot keto qe u thane e qe dihen tashme. Nuk ka asnje problem ne ekuivalencen Teti e Deti, absolutisht. Problemi qendron ne faktin se:
    Deti ≠ "Deti"
    ... .
    Une i lexoj te gjithe te ditur e te paditur por ne jemi ketu per te diskutuar . Nese deti si koncept eshte i ndryshem nga shprehja qe e percakton ate hajde ta diskutojme. Nese nuk te kam kuptuar do te thosha qe nese nuk te arrij te kuptoj une gjuha jote ka qene tej mase e nderlikuar.

Qe serish tregon se ajo eshte Gji i cili ushqen me ane lumenjsh..
    Per mua ajo eshte nje mase e madhe uji PELLG ose PELAG.

Ashtu eshte por eshte e kunderta folja thith mund te lidhet me detin dhe jo anasjelltas. Njesoje sikur folja here nuk i dha emrin Henes po e kunderta, -kjo folje u derivua prej saj.
    Po me cudit Babtist, rastet kur foljet rrjedhin prej emrave jane aq te pakta sa numerohen me gishtat e dores.

Me vjen mire qe qenke kthyer, por me vjen keq per motivin ulte qe te paska kthyer. Shpresoj te te zgjase ky motiv, sepse kam frike se serish do te largohesh pa arsyetuar haptas si heren e kaluar.
    Nese largohem forumi do te vazhdoj se egzistuari, por sharjet e mallkimet do te zevendosojne perhere e me shume diskutimin. Pervec kesaj me largimin tim do te jete nje mburoje me pak nga sulmet e atyre qe paguhen per te shkateruar ate qe ne duhet ta ruajme fort: historine tone.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

1.Nuk ka pra.

2. Te shohim.

3. Vertete. Dhe jo vetem kaq, por ne asnje 'pantheon' tjeter, zeusi nuk eshte diell. Shih apollonin e zvetnuar nga zeusi ne truqi, nuk ka lidhje tjeter me diellin.
    4. Cfare dorianesh si u bene ata Helene te vertete?
    5. Apollonit e jo Zeusit! (Ose une jam plotesisht i rrjedhur nga trute definitivisht)
    6. Ky far kolosi i Rhodit sigurisht quhej Zeus dhe sherben si lidhje e forte ketu.
    Babtist nese ka nje gje qe e di me siguri eshte qe ky diell-Zeus:

zuri vendin e kesaj zonje-diell:

Ata i gjejme si kopje te njera tjetres ne Dodone por dhe ne te gjitha pershkrimet qe na kane ardhur (gjithmone nese jane te verteta).

Per sa i perket Apollonit dua te te rikujtoj se ai zuri plotesisht vendin e Zeusit duke e kaluar ate per nga rendesia. Kultit te diellit i kushtoheshin lavde te pafundme fetare dhe artistike qe nga koha e semiteve, egjyptianeve dhe e """grekeve"" :

....deri ne kohen e Skenderbeut:

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Venera eshte e Venerueme nga te gjithe njerzimi e qe edhe ne gjuhen shqipe eshte venerue=parë dhe rrespektuar....
    Venera, ndoshta eshte planeti i ardhr me se voni ne sistemin tone diellor ku disa shkenctar pohojne se kjo planet erdhi nga diku prandaj e quajten "e ardhura" ne mesin e te tjerave...

Aferditë apo afron -dita gati se eshte e njejta gjë ne shqipe ta quajm Venera apoe venerumja apo hylli qe venerohet nga njerzimi eshte e njejta qe te huajt e qujn ndryshe si psh. francezet i thonë; Ylli i Bariut, apo Ylli Polarë(orjenton polin e veriut)por edhe tek ne shqipe i thojne ashtu ne disa zona, Ylli i Mengjesit ku barinjt orjentoheshin sipas ketij ylli si njehsi e kohes.
    Sa i perket emrit te ketij ylli qe te huajt e quajn Venera e disa Afroditë me siguri qe vjen nga shqipja e te parve, ketu s(ka dyshime....
    Homofoni e rastit...
    Veneroj e venerue vjen prej vej dhe n(u)oj duke i shtuar emeruesin e perbashket Roe.
    Pra "e vej nen rrezen e veshtrimit" = "veneroj".

Keto lloj homofonishe jane ato qe na bejne temat lemsh. Ky planet eshte nje nder planetet e para qe jane nue ro nga te paret. Sepse ndonese kjo tradite tani eshte humbur, pa lene gjurme ne shkrime, - ajo si e Virgjer i ipte jete Uranit te Qilter perdite.
    Keshtu, ajo nuk eshte nene aq sa eshte force e regjenerimit.
    Dicka nga kjo force kishte edhe melcia e Prometheut Profet. Kjo "lindte" uranin e cilter pa aktin e 'lindjes'. Uranin I cili u vra pas kataklizmit qe e beri te erret ate. U nevojit koha, qe t'ia priste gjenitalet qe i arrinin gjer ne toke per ta rrezuar ate dhe te hapet qielli i qilter serish.

Pra ishte nje vullkan natyror i cili Uranin e shnderroi ne Vrane te padashur nga njerezimi per muaj, e per vite mba'se. -A ishte Etna apo Vezufi ne pyetje, nuk eshte me rendesi por aktivizimi i tij rrezoi nje perendi.

Keshtu Urani humbi statusin dhe u quajt qiell me porfani, pra vetem i qilter, me c'rast automatikisht edhe Aferdita humbte respektin qe kishte dhe u margjinalizua padrejtesisht. Ndersa fraza 'Koha ia preu gjenitalet Vrantit', dtth me kohe u keputen vrushkujt e tymit te dendur qe vullkani nxirrte ne atmosfere. Pra pas kesaj ngjarje Urani nuk u mekemb me.

Qeshtja e "shkumes", ja te bej me "breshken e detit" e jo me Aferditen, or ja qe Aferdita lidhet edhe me te. Eshte breshka ajo qe doli qe pa lere dielli nga shkuma e valeve te detit ne plazh per te 'mbjellur' vete dhe te cilen e zuri Aferdita me njeren kembe pak para se te ikte ajo per tu kthyer ne det.

Te gjithe po harrojne ate me kryesoren, - kafshen me te shenjte te Aferdites e qe ishte Dashi.
    Aeneas Dardanus

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •