Close
Faqja 139 prej 255 FillimFillim ... 3989129137138139140141149189239 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,381 deri 1,390 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Styx nuk po e permendi nje fakt te forte qe Trojanet ndryshe jane quajtur edhe Ilium-Ilios (um-os mbarese greke) te cilen e ka formuar mbreti Ilius dhe perveq qe Dardanet Ilire qe e kane marr emrin ( ose rrjedhin) nga Dardania trojane ashtu edhe vet etnomi ilir e ka marr nga vet troja (ilium)

http://homepage.mac.com/cparada/GML/Troy.html
    GL_Branch. Kete faktin e forte une e kam ditur qe kur isha femije. Dhe mendoj se eshte fakt i njohur per shumicen e shqiptareve te Shqiperise. Puna eshte se ky Ilusi ose Hylli behet corap me emra te tjere. Disa poste me pare vura qe Priami ndaloi ne varrin e Hyllit per te bere nderime para se te nisej per ne kampine Akilit. Shqiptaret po ashtu i benin homazhe ketij varri deri kur e hodhi ne ere Enver Hoxha.

Ndersa per Ogygen nuk e kam ditur qe eshte Dardani, por e kam te dokumentuar qe eshte Gegu i pare. Tani na ka mbetur te gjejme Gegerine ne Turqi.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 28-07-2008 më 20:12
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Styx , nuk e kuptoj mbi cfare bazash hedh poshte ekzistencen e Dardaneve ne dardanele , kur keta na jepen edhe ne lumin djala qe buron nga malet Zagros, pra nje invazion prej dardanise ballkanike ne lindje duket i qarte.

Dardani ne mos gaboj shkon prej Arkadise ne Dardanele, cka per mendimin tim ploteson teorine e levizjes detare dhe jep mundesine e hedhjes se hipotezes se Dardanet jane o Danunet ose Sardanet(megjithese per keta kemi fisin sarde-at).

Dardanet ballkanike jane shume larg detit, mirepo dardanet na dalin si lundertare te shkelqyer ?!
    Kjo te ben te mendosh se ne nje epoke historike nje grup dardanesh kane dale ne breg te detit, kane mesuar lundrimin dhe kane filluar te detarojne. Ky territor duhet te gjendet sa me afer Dardanise,pra bregdeti shqiptaro-malazez.
    Mirepo sa eshte shansi qe Dardanet ; levizin nga Dardania drejt bregdetit, themelojne nje superqytet nga hici e per me teper diku rreth vitit 1500 p.l.k e nderkaq sot skemi asnje prove asgjekundi ?
    Provat gjuhesore , jane sigurisht, por fakti qe ne Angli psh ka nje vend qe quhet filan fistek, nuk do te thote qe e zeme beteja e filan fistekut gjate luftes civile ne amerike, ka ndodhur ne te vertete ne Angli sepse aty ndodhet filan fisteku.

Teoria qe e do trojen ne lumin neretva te mbyt ne emra vendesh e fisesh qe lidhen me zonen e egjeut gjate e pas luftes se trojes, por a eshte troja aty ?

Te gjitha keto korrespondenca para se te thurim teori konspirative koshencioze prej 3 mije vjetesh, a nuk mund te shpjegohen me faktin e thjeshte se nga adriatiku, si zona e neretves ashtu edhe zona poshte deri edhe joni, pati nje levizje te madhe njerezish mbi anije, te cilet pushtuan e kolonizuan egjeun dhe shperndane ne egje ,logjikisht emrat qe kishin ne vendet e origjines, dmth nga zona e adriatikut , ku ndodhen vendet me afersite gjuhesore te llahtarshme qe shohim sot.

Enea erdhi ne butrint per 2 arsye, per te mesuar rrugen dhe per te keshilluar orakullin e dodones. Pra dodona ishte qendra spirituale.
    Nderkaq deukalioni pas permbytjes mbijeton ne epir e prej aty perhapet ne gjithe boten(egjeun dmth sepse miti eshte i zones se egjeut). A nuk do te tregoje ky mit, se cili eshte vendi i origjines i banoreve te egjeut qe besonin tek ky mit ?

Persa i perket latinishtes, une do thoja qe ka aq shume etruskisht ,sa ka pellazgjisht ne greqishten e vjeter.
    Pastaj qe latinet nuk flisnin greqishten e vjeter kjo dihet,por kjo perjashton barazimin Latinisht=Ilirisht=Greqishte e vjeter.

Nderkaq latinet vazhdimisht kishin nje territor aq te kufizuar( rreth 7 mije km2 ) dhe aq pak banore (as 60 mije) saqe eshte absurde te mendosh se nje popull i tille eshte autonom nga nje popull tjeter dhe me nje gjuhe te pasur e te pavarur.
    Ishte Fat i tyre qe etrusket themeluan Romen e pastaj Roma etruske u be etrusko-sabino-latine e pastaj vetem Latine, keshtu mund te quajne si te tyret grabitje te pamasa rrenjesh etrusko-sabine.
    Mitologjia romake nuk eshte gje tjeter vecse nje perpjekje e vazhdueshme per te mohuar ate etruske nepermjet helenizimit dhe pervetesimit me ane te mashtrimit. Gje me fallco se mitologjia romake nuk e gjen dot ne bote.
    Romolo e Remolo jane shpikje te pastra qe vijne nga emri i Romes qe e vune etrusket. Biles edhe Enea qe zbarkoi ne Ardea(apo acilia) duhet te jete bullshit.
    Pse qenkan trojanet e jo liburnet ata qe zbarkuan ne Ardea? Leqe kush garanton se trojanet ne tirren nuk jane thjesht mbulesa e Liburneve,per te cilet eshte e vertetuar prania ne Tirren ?
    Mitologjia tregon nje fakt te ndodhur por emri vihet sipas qefit e interesit.
    Cfare ke llokocitur perseri, amon? Nga tere kjo pankarte ke ngrit dhe ul vetem nje gje, qe Dardanet shtriheshin pertej Ballkanit. Kush ka thene qe jo? Cfare lidhje ka kjo me faktin se ku eshte themeluar/epiqendra e shtetit Dardan dhe Trojan?

Ku i lexove Dardanelet ti, ne qitapet turke? I ke thir ndeonjehere mendjes se perse nga tere shtetet Turqia na mbajti ne deri vone? Nuk ishte se ishim asimiluar jo, por kishte pune per te kryer ne bashkepunim me plehrat greko-serbo-italiane. I vura te fundit per respekt.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    GL_Branch. Kete faktin e forte une e kam ditur qe kur isha femije. Dhe mendoj se eshte fakt i njohur per shumicen e shqiptareve te Shqiperise. Puna eshte se ky Ilusi ose Hylli behet corap me emra te tjere. Disa poste me pare vura qe Priami ndaloi ne varrin e Hyllit per te bere nderime para se te nisej per ne kampine Akilit. Shqiptaret po ashtu i benin homazhe ketij varri deri kur e hodhi ne ere Enver Hoxha.

Ndersa per Ogygen nuk e kam ditur qe eshte Dardani, por e kam te dokumentuar qe eshte Gegu i pare. Tani na ka mbetur te gjejme Gegerine ne Turqi.
    Une nuk thash qe nuk e din por thash pse nuk po e permend , se problemi eshte qe asnje historian antik nuk ka thene per ndonje lidhshmeri mes ilireve dhe trojaneve ku ne fakt ka mundesi vet emri ilireve te rrjedh prej trojaneve (perveq ngjashmerise Dardania Iliri dhe Dardani Troje) dhe prita ndonje mendim me teper prej teje apo dikush tjeter.
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 28-07-2008 më 20:26

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Arsyeja pse nuk e permend eshte se nuk e kam saktesuar se kush ishte ky Hylli. Sic e di, nga citimi qe dias10 solli nga Skylaksi ne nje teme tjeter, Bulinoit jane vendosur aty nga Hylli. Edhe varri Hyllit ishte aty, me ane te djathte te lumit. Edhe Hylli ishte gjigand thone. Pikerisht per kete arsye, per arsye te rendesise se jashtezakonshme ne historine e Ballkanit, emri Hylli eshte ekzagjeruar dhe bastarduar. Kisha serbo-greke ka krijuar qindra shenjtore Hylla (ilia), dhe e ka hequr nga panteoni ate, te vjetrin dhe te vertetin, Hyllin tone. Gjeta dicka dikur.

Ne se me ke lexuar me pare, duhet te te kujtohet se i kerkova anetareve te forumit islamik te sjellin materiale per dy pejgambere: Idrizin (Hermesi=Thoti) dhe Hylli (Ilias). Qe te dy keta permenden ne Kuran. Per fat te mire prifterinjte greke nuk kane pasur mundesi te ndyshojne Kuranin ose burime te tjera jashte vendeve te influences.

Para disa vitesh gjeta nje kopje te enciklopedise britanike ku thuhej se vajzat greke laheshin ne Skamandro per te shtuar pjellorine. C'deshen vajzat greke ne Skamandro?

Si shpjegohet qe asnje shqiptar nuk e lodh mendjen te beje etimologjine e ketij emri?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 28-07-2008 më 20:39
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    skam endrra duhet te jete
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    skam endrra duhet te jete
    Ncuk, s'ka shanse.

Njerzit e quanin Skamandro por perendite i thonin Xanthus. Keshtu quhej dhe nje nga kuajt e Akilit.

Ndonjeri ka degjuar me pare per Dianthus, lulen e Zeusit?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Mirë është që pas amatorizmave egotike që janë shkruar më sipër për fjalën adhuroj, të thuhet dhe diçka serjoze.

Më falni që ju pres hovin në mënyrë kaq të ftohtë, mund të vazhdoni më pas. Tash, qetësi.

Ok, vazhdoni...
    HAHAHAHAHAA
    egotike serjoze apo budallizem bizantinjan?
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Une nuk e shikoj faljen vetem si dhenie lemoshe.
    As une. Lemosha eshte kategori e larget qe me asgje nuk perngjet me adhurimin, as me te falurit, qeeshte nje forme me e re e tentim korruptimit te perendise me qellim perfitimesh te caktuara.

Pershembull Franca i fali Amerikes Statujen e Lirise. Kjo nuk eshte dora lart qe i hedh asaj poshte, por as adhurim.
    Sigurisht qe jo. Statuja e lirise, nuk qe lejuar per aq sa mbaj mend ne vendosej ne Paris per shkak te kulles se Ajfelit dhe kishte ngelur per vite e cmotuar madje ishte bere dhe problem. Dhe nje xy qe se mbaj mend behet iniciator qe ta barte ate ne amerike, madje mos gabofsha vet qyteti i parisit ka hequr shpenzimet e transportit te lumtur qe me ne fund ia gjeten caren. Rasti i statuse se lirise as nuk i takon kategorise se te falures, as te adorimit por dickaje te trete qe momentalisht nuk ka as emer.

Sigurisht qe adhurimi ka tone nderimi, kundrejt faljes qe behet nga deshira zemergjeresia, pergjegjesia, etj.
    Adhurimi origjinal nuk ka te bej me nderimin, ndonese cvendosja kuptimore e kesaj fjale pas kaq shekujsh perfundimisht ka fituar ne mase te madhe ate kuptim. Por ai/ky kuptim aktual eshte profanizim urban bashkohor dhe perdorim i devijuar i termit.

Pastaj falja si term ne kontekstin trivial te perdorimit eshte fakt qe e ka afersisht ate brum qe ceke, por falja origjinale eshte rrenjesisht tjeter.

Falja eshte epje pa kusht. Kur njeriu i falet zotit ta zeme - pasi e solle ne diskutim - ajo eshte epje pa kusht ndaj perendise ne person. Dicka e sinqerte, por krejtesisht e pa kushtueshme krahasuar me adorimin apo adhurimin.

Sidoqofte, ajo qe me shty te postoj keto eshte dallimi midis "i falem Zotit" dhe "Adhuroj Perendine".
    Pikerisht kete e zgjerova siper.

Baptisti thote qe adhurimi behet duke dhene me dore, ndersa falja eshte pa ndemjetesim.
    Pra, marre parasysh nga ajo qe u tha siper, del plotesisht e qarte se falja eshte e paster/pa ndermjetesim/pa kushtezim/, per dallim nga adorimi i cili ka "bisht" dhe terheq pas vetes "borxh" te te adhuruarit ndaj adhuruesit.

+Pas dorezimit te dhuratave behej edhe nje varg gjestesh rituale te miklimit ndaj objektit perfaqsues te perendise (gjithesesi me dore) per te siguruar simpatine e hyut qe te pranoje dhuratat e tij. Sepse ka pasur raste kur jane refuzuar!
    Keshtu ne periudhen kristiane, tradita e adhurimit pagan u reduktua aq sa mbeti vetem gjesti i adorimit edhe ai me kohe i transformuar aq sa me nuk mund te njohim gjestin primar ritual. Sot kjo shprehje ne formen e vet te triviale perfundimisht mund te perkthehet thjeshte ne kuptimin: shtytje per perkdhelje ndaj nje objekti te frymezimit apo nje frymori te vecante njerezor e me se shpeshti nje femre te delire apo nje njeriu teper frymezues.

Tani kush ndermjeteson ne rastine pare? Dora, njeriu te cilit i perket dora, apo dhurata? Per ke ndermjeteson?
    Mund te sqarosh te njejtat pyetje edhe per rastin e dyte (faljen)?
    Pra ne rastin e adhurimit, qe eshte nje rit i percaktuar para monoteist mjaft i rregullt, dhorata dorezohet [prandaj quhet dhurate, e jo te fala] (Te falat atebote duket se u lejoheshin vetem mbreterve te cilet ne nje menyre qendronin me afer rangut te pernedive)

Dhenia me dorezim te ndonje gjevlere ne doren e tjetrit mbetet perhere e lidhur me doruesin, nje fije e padukshme qe zgjatet e zgjatet e nuk keputet deri sa te jete kthyer me nje kundervlere te barabarte apo shumfish me te madhe. Dhurata eshte me teper dicka si mito, eshte e "papaster"; krahasuar me falen e cila nuk kushtezon as nuk ndermjetson nje ujdi te "pa shkruar" obligative dhe "vulgare".

Me vjen keq qe me eshte zhdukur (per shkak te ikjes se dritave) pergjegja e pare qe ta kam bere sepse aty kam/pata shkruar me gjeresisht per kategorine e te falures, jo te faljes (qe ka krejteisht tjeter kuptim dhe vetem ne gjuhen shqipe nder gjithe te tjerat mund ta fitoje kuptimin ne te cilin e permende ne pyetje, sepse ne gjithe gjuhet qe na rrethojne nevojitet tjeter shprehje per ta thene te njejten, sepse te falesh dicka eshte e pa mundur, para se te heqesh dore prej saj paraprakisht, ndersa te dhurata nuk hiqet dore as pasi qe te jete doratuar, sepse ai edhe eshte nje nder qellimet kryesore ne aktin e dhurimit; te mos harrohet dhuruesi i saj, aq me teper; qe dhurata e tij te shnderrohet ne nje si permendje te dhuruesit te saj). Njerezit ne jeten e perditshme shkembejne dhurata me po ate qellim, -ashtu qe sa here ta preken apo ta shoh ate, t'i kujtohet personi qe ia kishte dhuruar.

E pranoj qe shprehja ndermjetesim nuk eshte e sakte apo nuk i ploteson kerkesat kuptimore te asaj qe kerkohet te shenjoje ajo, por nuk ka, apo une nuk arrita ta gjej nje me te sakte. Ky "ndermetesim" ka te bej me nje lloj borxhi i cili prap as borxh nuk eshte por nje paradhenie, borxhlidhese. Dhurata ka bisht, e fala - nuk! Mes atij qe jep dhe atij qe merr, po, sigurisht qe eshte vet dhurata dhe dora e zgjatur nga te dy anet ajo qe merr kuptimin e ndermjetesit te fijes se padukshme te lidhjes per te cilen fola...
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    zenith

jo padrejtësisht të ka dhënë grada kaq shpejt admini.....i ke vënë flakën kësaj teme edhe bravo të qoftë.

nuk tu përgjigj askush ashtu sikurse duhet të përgjigjej,ndaj erdhi ora të marësh përgjigjiet për "huazimet" e shqipes nga latinishtja.Të kujtoj edhe litarin me dy koka në paraqitjen e "huazimeve" për të të rikujtuar se edhe përse nuk je i sigurtë në se janë huazime shqipe--sërisht nuk mohove asgjë në faqet që pasojn.Rrugës së njohur të gustavo meyerit edhe akademis tradhëtare --nuk duhet ti ecim më qorrazi PA FAKTE ORIGJINALE.

ju vendosni fjalën "pesk=peshk" si huazim të shqipes nga latinishtja.Por kjo fjalë përmëndet që nga gjuha e Etruskëve...në mbishkrime etruske si mbishkrimi i cortonës.

PESK SPANTE TE NOUR=PESHK SHPËND TË NJOHUR

Ndaj shpëtoje nderin e njohurive të tua duke u terhequr ndershmërishtë nga kjo rrugë---tema ka nevoj për tyja,por kjo nuk është rruga e drejtë.Fakte do postoj në vazhdim.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 29-07-2008 më 06:29

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    duke shpresuar se do hapet përkthimi i lirë që i kam bërë thomopulos ---ju uroj lexim të këndëshëm.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Skedarët e Bashkëngjitur Skedarët e Bashkëngjitur

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •