Ato videot qe i sollet ishin te mira, me pelqyen, por mua po me intereson ta di se kush jan ata "greket" qe po permenden aty duke bere krahasime/dallime ne ato video ?
Ato videot qe i sollet ishin te mira, me pelqyen, por mua po me intereson ta di se kush jan ata "greket" qe po permenden aty duke bere krahasime/dallime ne ato video ?
pershendetje.
po pse vetem pyetje?nganjehere eshte e mira dhe te thuash,se kush jane.nuk eshte dhe aq e veshtire.
tek ajo video per spartanet,duket qarte se kush ishin spartanet apo jo?
Ndryshuar për herë të fundit nga land : 09-06-2008 më 12:13
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Po te mbeshtetemi ne burimet historike te antikitetit informacioni qe jepet eshte plotesisht mitologjik. Si i tille ai humbet besueshmerine historike. Por dhe keshtu ai ne menyre te pakundershtueshme sjell te dhena se Helenet kane qene vetem nje dege e vogel ne boten e madhe pellazge.
e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im
Mitologjinë o duhet ta konsiderosh si burim ose ta injorosh tërësisht. Por kur dikujt i leverdis, e trajton.Po te mbeshtetemi ne burimet historike te antikitetit informacioni qe jepet eshte plotesisht mitologjik. Si i tille ai humbet besueshmerine historike. Por dhe keshtu ai ne menyre te pakundershtueshme sjell te dhena se Helenet kane qene vetem nje dege e vogel ne boten e madhe pellazge.
Realisht duhet të ndryshojnë shumë koncepte e mbi të gjitha emërtimi i të ashtuquajturës "histori".
Pellazgët konsiderohen si fantazëm.
Pyetja është-Nga erdhën dhe ku shkuan(pellazgët)?
E njëjta vlen dhe për grekët, të cilët preferojnë të quhen Helen (për mendimin tim Hyllian)
Pseudoskylax e jep ketu pergjigjen:
Pra eshte shume e qarte se pasardhesit e Herakliut(Herkulit) jane Ilire. Keta jane ata qe se bashku me dy fiset e tjera Doriane, Dumanet dhe Pamfilet ju shpallen lufte pellazgeve te Peloponezit dhe Atikes dhe me vone atyre te azise se Vogel, lufte qe e pati finishin vetem 6 shekuj me vone me Luften e Peloponezit.
Dhe per te konfirmuar kete nje informacion extra jep dhe Straboni:
STRABO 009.001.007
But after the return of the Heracleidae and the partitioning of the country, it came to pass that many of the former inhabitants were driven out of their homelands into Attica by the Heracleidae and the Dorians who came back with them
Heraklidet ose Yllet ishin fisi kryesor i Dorianve dhe po ktheheshin mbas ne Peloponez (ne token stergjyshore)pasi ishin zbuar prej andej nga disa fise semitike.
Ata zbuan prej andej racat semito-egjyptiano-pellazge dhe me vone u quajten Helene por gjaku i tyre ishte i paster Ilirik.
Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 09-06-2008 më 13:26
Ne faqen tjeter ai tregon se ku fillon territori i ketyre Iliro-Heleneve:
eshte mese e qarte se Hellasi(duke nenkuptuar vetem territoret e fiseve Doriane) fillon poshte gjirit te Ambrakise.
Kjo e thene prej nje historiani te besueshem grek.
A eshte e çuditshme apo nuk është, që të flitet për Ilirët në një territor pellazgjik?
Ndërkohë që i bie të jenë ilirët autoktonët sipas këtyre llogarive. Gjë që do të thotë se Pelagonia (Pellgu) ishte zgjatimi i trungut të këtij kombi të madh
keto jane fjale shqipe relativisht te vonshme,rreth 500 e ca vjet me pare.
gjithsesi mendoj qe foto eshte interesante!
2000 vjete me vone ajo perseri eshte e banuar prej pasardhesve te tyre deri ne formimin e shtetit artificial grek.
Sigurisht dhe pas marrjes se territoreve veriore prej slaveve ne mijevjecarin e pare.
Krijoni Kontakt