Close
Faqja 189 prej 255 FillimFillim ... 89139179187188189190191199239 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,881 deri 1,890 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    o Tani,
    nuk ishte qellimi im te te kundershoj gje...eshte si te thuash nuk me pelqeu pyetja kjo.
    Po vepron si gjithmone me karakter femre gje qe mua nuk me pelqen.
    te pyeta si baras-ndane (4/7) pra katershin ne shtat pjese? Dhe nuk pergjegje gje. Ne fakt doja te sillja ndermend se perpjestimi nuk eshte bere me 7 po me 8. Oktava. Qe prodhon ciftet per te cilat kam besimin se po ben fjale dhe sqarimi ne vazhdim do te ishte i panevojshem fare por ti merresh me tanin ende.

Sa per kater elementet merr hap nje liber te kimise se pergjithshme dhe lexo si e kur, e besa edhe nga kush u inauguruan elementet me radhe, kush i sistematizoi dhe ua shtoi te pestin e keshtu. Eshte periudhe teper e vone kjo qe pruri spari konceptin "element" dhe elementet. Eshte koha e arte antike kohe prosperiteti per dallim nga periudha e pushtimit te ideologjise lindore aziatike qe solli erresiren dhe kishen si i vetmi autoritet i dijes mbi kete bote dhe ate bote. E qe ne fakt nuk kishin lidhje as me trunin e vogel.

Sa per qe do ta kesh nen kontrolle harmonine qiellore pse i re tetrakordes flej qete, eshte bestytni deshirore..

Por une nuk di nese ndahet nje element ne dy gjini e aq me pak 'pse'. Prandaj nuk di cfare te kundershtoj ne lidhje me egjiptin. Une di se Mata caktoi cifte perendish si roje te seciles dite te javes, sa per elementet, nuk di nese ishte marre me to ende.

Nuk e di pse jeni kaq te bindur se kane ekzistuar gege e toske para mesjetes. Eshte edhe nje gje qe mbase te intereson. Dielli ishte femer (per aq kohe sa ishte). Te gjermanet eshte edhe sot, nderkohe qe per cudi Hena eshte mashkull. Besoj kjo informate mund te te ndihmoje mjaft ne lidhje me keto qe fole.

dhe per fund te kisha lutur qe nje here e pergjithmone ta heqesh kete ves te keq te falsifikimit e te njollosjes nga sic vijon: "Pallavrat me Kadma palestineze qe martohen me Harmonie greke po themelojne koloni ilire, e qe Iliri ju bie ne det por qe deti quhet Adriatik, diskutoji me Tanhauzin".

Nuk eshte hera e pare qe po ta terheq verejtjen se u be teper Tani... mos shpif me.

p.s.:
    Kadmi palestinez! - hahaha

Harmonia greke!!! - AAAAAA hahahaaa

Te lutem sinqerisht - permbahu pak
    Ne se citon Styx, pergjigjju Styx. Nuk me qujne Tani as ne jeten e perditeshme e as ne forum. Eshte per te lavderuar integriteti yt kur aksesin si administrator ne forum e perdor per te “identifikuar” oponentin dhe shfrytezuar per qellimet e tua. Ne kete rast te siguroj se je shume larg nga e verteta. Le te themi qe ti zbulaur aq sa une deshiroja te njihnin spiunet.

Karakteristikat e mija personale nuk jane ofruar as ty as forumit per pelqim, dhe aq me pak tregti. Ketu une kembej mendim, si i barabarte me te barabartet. Nje nga ne te dy ka hyre ne forumin e gabuar. Pervec nese kuptimi etimologjik i fjales “histori”i ka ndryshuar mbreme, nuk besoj se jam une ne gabim.

Se treti, dhe se fundi. Shpifjet, falsifikimet, dhe frazeologjine perdori ne rrethin qe t’i ka mesuar dhe ushqen. Kendej nga katundi tone, analiza logjike duhet deduksion. Ne familjen tuaj u quaka shpifje. Eshte shpifje te akuzosh pa baze per shpifje. Ta kisha dhene pergjigjen e pare, por juria e ka fshire. Per kete te dyten po them, se aftesia jote per te gjetur shpifje fillon aty ku mbaron aftesia jote per te kuptuar. Lexo edhe njehere cfare kam shkruar, MIRE. A mos do te marresh edhe kompetencat e Akademise Greke qe ka shkruajtuar dhe stershkruajtur perrallen e kadmint palestinez, Harmonise greke dhe birit Ilirian. E tera nje mitologji e deformuar, nga ato te llojit me te peshtire. E po kane shkruar edhe autore greke te lashte, me doren e prifterinjve te mejetes. Ajo qe thashe ishte: “Une nuk merrem me ato rrefenja mitologjike te cilat jane prodhim industrial” Mos me thuaj qe edhe kete e ke thene vete.

Kimine dhe matematiken ben mire te hapesh nje liber dhe ti shohesh vete se si kane qene. Ke lexuar ndonhere Gelenin, Platon, Epikurin, e po pertoj to rreshtoj? Kater ashtu si edhe katerkendeshi, kater stinet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_element

A me fal, kemi edhe eterin, numrin 5. Ta merr mendja pse e lashe jashte? E harrova, nuk e dija, doja te shpifja, apo dic tjeter?

Ndonese jashte temes, i lutem moderatoreve ta lene kete postim deri sa te lexohet nga i adresuari.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Deti ≠ "Deti"

Njesoj sic MOREA nuk eshte det por toke (ishull), -pra nuk eshte MARE e as MORE po ISHULL as Deti nuk eshte Det por toke, gji, gadishull, etj...
    E dija qe do derivonim tek Morea.

Nuk e kam shume te qarte se si e lidh fjalen Morea me ishullin ketu me lart. Une do ta lidhja me ishullin po te perdorja sinonimin tjeter Pelosponess: nessus, ness, iness, Ishullin e Pelopeve.

Por me siguri qe une e lidh Morea me Token. Morea eshte emri me i lashte I Peloponezit te cilin ne pothuaj gjithe burimet historike e lidhin me Kocimaren, nje lloj frute nga e cila behen pije dehese.

Morea nuk eshte gje tjeter vecse nje ngaterrese Greke e te njejtave germave ne MOREA te cilat lexohen ndryshe si Romea. Ja sepse tere banoret “greke” te gadishullit per cudine e te gjitheve quheshin Rum. Bile per rumet (duke nenkuptuar me kete greke) flet edhe “shenjtori” grek i shek 18 Kozma Etoliani qe mallkon shqipen. Ja sepse Turqit na quanin Rumelia.

Po mire, cfare ishte Morea? Morea qe emri i lashte I AFRODITES. Pra kur themi qe Roma u emerua pas mamase se Eneas nekuptojme Morea, Rumea, ROMA.

Tani puna eshte si na del Enea ne pjesen me lashte te botes qe quhej Roma para atij qyteti qe ne njohim si Rome? Me kujtohet se kam postuar tek temave Hartave per nje ngushtice te Dardaneleve, bash ne Peloponez (More). Po ashtu kam shkruar per Saranden, vendlindjen e Anshizit, babait te Eneas te cilit ju shfaq Afrodita me vellon e arte transaprente.

Citim Postuar më parë nga Styx Postimi #1854

“Kam shkruar me lart se Afrodita shoqerohej me noten muzikore "RE", simboli i zhurmes se rrotes, dhe nderrimit te stineve. Afrodita qe hyjnia e tjerrjes. Emri me i lashte i saj eshte Perendesha e Trefishte , ose Morea (Moj e bukura More, ku te lashe e me s'te pashe). Lituanezet e njohin si Krona. Gjermanet e quajne Mary, kristianet Nena e Shenjte St. Mary.”

Tani si lidhet Afrodita me Token, domethne si dalim qe Morea do te thote Toke:

Citim Postuar më parë nga Styx Postimi # 1873
    Sunduesja kryesore e Tokes gjate dites ishte Venus (Afrodita), ndersa sunduesja e dyte ishte Hena (Hera, Juno). Ky rend permbusej gjate nates. Nderkohe se Marsi (Ares, Hermesi) ndante pushtet ne dominimin e tokes"

"Mitologji dhe dhe Hieroglifet e te Lashteve" f. 176 (Fjalet ne kllapa jane nga Styx.)”
    “mhvthr des moiv ejtsǽ ΔAfrodivth” Iliad - XX 209
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 25-08-2008 më 21:20
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Harrova te shtoj edhe kete. A ishte Afrodita "afer dites" apo "Afer Tokes"? Do te thoja mbase e dyta, ose te dyja bashke.

Peloponezi eshte gadishull. Apollo (pse valle konsultohej Apollo ne More si edhe ne Troje? Pse Apollo dhe Afrodita sundonin ne More si edhe ne Troje?) u shpreh kunder ndertimit te nje kanali qe do ta kthente Morene ne ishull, andaj edhe te lashtet nuk i hyne kesaj sipermarrje.

Pra "Afer Tokes" eshte epiteti me i afert per nje gadishull. Afrodita dilte me rrjete vetem NATEN (kur sundonte Hera) per te kapur shpirterat ne det.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 25-08-2008 më 22:08
    Aeneas Dardanus

Citim Postuar më parë nga alibaba Lexo Postimin
    Diçka tjetër po flas.
    Ti the që emri origjinal është Aprodite prandah Aprodite nuk ka lidhje me afër dita.

Pra nëse emërtimi origjinal është Aprodite atëherë edhe fjala origjinale për afër duhet të jetë Apro - Aper
    Kur une shfaqem i terhequr ne shpjegimin etimologjik kjo nuk do te thote se aftesite e mia jane te limituara. Aspak. Problemi eshte se greket konsiderohen nje popull i ndryshem gjuhesisht nga shqiptaret dhe per sa kohe ne nuk provojme dot katerciperisht te kunderten duhet ti bindemi ketij verdikti e cila per hir te se vertetes eshte sugjeruar prej katedrave me te mira universitare boterore.

Nese fonemat ne guhen greke evolojne ne nje forme te caktuar kjo nuk do te thote qe ato detyrimisht dhe ne shqip kane evoluar njesoj. Ky eshte ngerci. Pra nese pʰ e greqishtes evoloi ne f ne greq. moderne atehere a ka ndodhur ky evolim ne shqip per te na lejuar percaktimin e origjines te fjaleve antike??
    Sepse nese pranojme apriori qe greqishtja e vjeter ka qene nje shqipe antike atehere futemi ne nje rreth vicioz.

Une nga ana ime duke studjuar fjale te tjera kam krijuar bindjen qe greqishtja e vjeter eshte nje forme dialektore e shqipes.
    Ajo qe na mungon jane tingujt, ato nuk i dime si kane qene. Gjithashtu nuk dime shkronjat ctinguj perfaqsojne ?. Si kane evoluar? Ku gjuhetaret moderne kane te drejte dhe ku skane?
    Pra eshte nje ekuacion qe pervec ekspertizes profesionale do dhe pak fat.
    Une kam hequr dore nga etimologjia popullore me kohe. Jam i prirur per te bashkuar njohurite e mia per shqipen me arritjet bashkohore ne gjuhesi te cilat i ndjek me nje kujdes te vecante.
    Nese pranojme pʰ>f atehere na del nje pune e veshtire te rishikojme qindra gjera te tjera qe shpjegohen fare mire duke e refuzuar ate , te pakten deri para Aleksandrit.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Ne se citon Styx, pergjigjju Styx.
    Ato metodat tua te dedukcionit shpifes merri perdori atje ku i ke mesuar dhe ne tema teologjike. Dedukcioni-induktiv i hedh poshte plotesisht ato qe ke bluar ne adresen time. Sepse si indukcioni ashtu si edhe dedukcioni jane metoda joshkencore e te genjeshterta sa here qe perdoren ndaras. E keqja me e madhe ne ato pergojime te pahishme eshte se ndertohen ne falsifikime, ne paragjykime boshe dhe absolutisht pa asnje baze, per te thurur dedukcionin tend, psh si "kadmi palestinez", kurse "harmonia, greke" - papapa e hahaha. Athua, - ku gjindeshin ata 'greker' ne shekullin XV para eres sone?!!!

Ketu kam pare qe kur njerezve u mbarojne argumentat ata fillojne te shajne, te kerecejne si gjelat madje te kercnohen edhe fizikisht. Ti ke nje arme tjeter, ti perdor shpifjen shtremberimin e atyre qe jane thene si nje krijese mesjetare aziato-bizantine. Vertete po te jetonim ne nje periudhe te tille historike ti do tia dilje madje ne krye te inkuizicionit, dhe une sigurisht do te digjesha ne turre po te mos isha shqiptar dhe ne mesin e shqiptareve kanunor ku ato gjera nuk pinin uje, asnjehere.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    E dija qe do derivonim tek Morea.
    Si gjithmone.
    Nuk e kam shume te qarte se si e lidh fjalen Morea me ishullin ketu me lart. Une do ta lidhja me ishullin po te perdorja sinonimin tjeter Pelosponess: nessus, ness, iness, Ishullin e Pelopeve.
    Qelloja kesaj radhe para se te thuhet - (megjithese e kam thene).

Por me siguri qe une e lidh Morea me Token. Morea eshte emri me i lashte I Peloponezit te cilin ne pothuaj gjithe burimet historike e lidhin me Kocimaren, nje lloj frute nga e cila behen pije dehese.
    Nuk kam degjuar se e lidhin me ndonje lloj fryti. Sa per qe eshtemorea emri me i lashte i Peloponezit me duket ke sjellur lajme te vjetra te ai qe i ka sjellur vet.

Morea nuk eshte gje tjeter vecse nje ngaterrese Greke e te njejtave germave ne MOREA te cilat lexohen ndryshe si Romea. Ja sepse tere banoret “greke” te gadishullit per cudine e te gjitheve quheshin Rum. Bile per rumet (duke nenkuptuar me kete greke) flet edhe “shenjtori” grek i shek 18 Kozma Etoliani qe mallkon shqipen. Ja sepse Turqit na quanin Rumelia.
    Une mendoj se taksativi Rum derivon nga kulti i Lekes se Madh.

Po mire, cfare ishte Morea? Morea qe emri i lashte I AFRODITES. Pra kur themi qe Roma u emerua pas mamase se Eneas nekuptojme Morea, Rumea, ROMA.
    Nuk arrij te gjej lidhje... Pergjasim i rastit. Morea nuk ka lidhje me:
    ram; rum; rom; rim;
    rrjedhimisht as me Aferditen. Por qe Roma me Aferditen edhe mund te kete.

Ndersa Roma nuk eshte ai qytet te cilit po i referohesha kur thash se nese do te kem kohe do te hap nje teme me vete ne lidhje me nje qytet qe kish themeluar Enea e qe nuk ishte Roma.

Tani puna eshte si na del Enea ne pjesen me lashte te botes qe quhej Roma para atij qyteti qe ne njohim si Rome? Me kujtohet se kam postuar tek temave Hartave per nje ngushtice te Dardaneleve, bash ne Peloponez (More). Po ashtu kam shkruar per Saranden, vendlindjen e Anshizit, babait te Eneas te cilit ju shfaq Afrodita me vellon e arte transaprente.
    Nuk kam njohuri per dicka te tille. Emri i ankizit nuk eshte shqip. Sepse eshte ekstraktuar nga burime te huaja sirike per substituim ngaqe nuk ia dinin. Keshtu emri Ankiz mund te kete kuptimin Dashnor i Aferdites ne gjuhen prej nga u mor. Ndersa per vendlindjen e Aknizit nuk di gje dhe kam dyshime te medha ne lidhje me Saranden.

Tani si lidhet Afrodita me Token, domethne si dalim qe Morea do te thote Toke:
    Sunduesja kryesore e Tokes gjate dites ishte Venus (Afrodita), ndersa sunduesja e dyte ishte Hena (Hera, Juno). Ky rend permbusej gjate nates. Nderkohe se Marsi (Ares, Hermesi) ndante pushtet ne dominimin e tokes"

"Mitologji dhe dhe Hieroglifet e te Lashteve" f. 176 (Fjalet ne kllapa jane nga Styx.)”
    Nuk besoj se do te arrish larg me kete lloj argumentesh. Pike se pari jane kontradiktore me logjiken pastaj edhe me vet kulturen e traditen mitologjke e teologjike te regjionit.

Morea ne pergjithsi do te thote "ishull i madh" pra "toke ne det". Andaj po e perseris edhe nje here se shprehjet "Mare" e "More" (e cila hyri permes latinishtes vulgare edhe ne sllavishet), u derivuan nga emri i Moreas per te markuar nocionin "Det" vone ne periudhen kur filluan lundrimet neper "det te hapur" sepse me pare nuk ekzistonte as nevoja e ekzistimit te nje nocioni te tille te detit i cili nga asnjera ane vizualisht nuk kufizohet me toke. Prandaj emrat e tokave-brigje per te kaluar nga uji ne toke dhe nga toka ne uje me kohe shfrytezuan per te markuar edhe nocionin det te hapur.
    Aeneas Dardanus

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nese pranojme pʰ>f atehere na del nje pune e veshtire te rishikojme qindra gjera te tjera qe shpjegohen fare mire duke e refuzuar ate , te pakten deri para Aleksandrit.
    E kuptoj edhe unë që B tek ilirët e maqedonësit, bëhet F tek helenët.

Por kjo nuk do të thotë që ne s'kemi pasur fare F. Tek Mesapët është gjetur mbishkrimi ANA APRODITA, që dmth se ilirët përdornin të njëjtën emër. Më vonë ka evoluar në të dyja gjuhët.

Për t'u bindur që ka evoluar, marrim si fakt, domethënien e fjalës/emrit, AFRODITA, Afron Dita, apo "afër dite".
    Vetë emri dhe objekti që emërohet me të na tregojnë historinë e fjalës.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Harrova te shtoj edhe kete. A ishte Afrodita "afer dites" apo "Afer Tokes"? Do te thoja mbase e dyta, ose te dyja bashke.

Peloponezi eshte gadishull. Apollo (pse valle konsultohej Apollo ne More si edhe ne Troje? Pse Apollo dhe Afrodita sundonin ne More si edhe ne Troje?) u shpreh kunder ndertimit te nje kanali qe do ta kthente Morene ne ishull, andaj edhe te lashtet nuk i hyne kesaj sipermarrje.

Pra "Afer Tokes" eshte epiteti me i afert per nje gadishull. Afrodita dilte me rrjete vetem NATEN (kur sundonte Hera) per te kapur shpirterat ne det.
    Megjithate morea sot eshte perfundimisht ishull, sepse ashtu keshtu qe nga hera lidhej vetem ne nje cep te ngushte e te shkurte toke me pjesen tjeter te gadishullit ilirik, dhe s'mund ta quaje as ishull as gadishull,

Pelopin dihet qe e ndoq ili nga azia, dhe erdh e u vendos ne Mori, keshtu ky gadishull per shume kohe ka qene i ndare mes ardhacakeve dhe vendoreve, por meqenese vendoret kurre nuk u zhduken emri More/Mori vazhdoi te jetoje deri ne ditet e sotme dhe nuk u zbeh kurre.
    Shqiptaret e Moreas te gjithe kane qene vendor, gjithmone ne histori. Te tjerat jane propagande shoviniste greke te cilen shume historiane shqiptar ex cathedra e perkrahin pa as me te voglin mohim dhe vetem sa se quajne kolonizim nga shqiptaret ne mesjete.
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Mare..............interesante,dialekti provenxan e thote mars(kemi dhe nje planet dhe nje perendi qe quhet keshtu)...........kurse keltet gale mor....keltet irlandeze muir.......gjermanet e vjeter mari..........gotet marei..........pra te gjithe njelloj me latinet mare.

kemi dhe foljen morire(vdes),e cila te pakten ne italisht ka lidhje me mare,pra pa vegjetacion,ku gjerat tokesore ne det vdesin.

po marath apo maraz qe ka dhe kuptimin i hidhur.qe permendet dhe ne stele di lemnos ne mos gabohem,qe e gjen kte fjale dhe ne mbishkrime etruske gjithashtu.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 26-08-2008 më 07:06
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    Mare..............interesante,dialekti provenxan e thote mars(kemi dhe nje planet dhe nje perendi qe quhet keshtu)...........kurse keltet gale mor....keltet irlandeze muir.......gjermanet e vjeter mari..........gotet marei..........pra te gjithe njelloj me latinet mare.

kemi dhe foljen morire(vdes),e cila te pakten ne italisht ka lidhje me mare,pra pa vegjetacion,ku gjerat tokesore ne det vdesin.

po marath apo maraz qe ka dhe kuptimin i hidhur.qe permendet dhe ne stele di lemnos ne mos gabohem,qe e gjen kte fjale dhe ne mbishkrime etruske gjithashtu.
    Mare more morie morire jane transformime te logjikshme te emrit "more" dhe "mori" ne shqipen tone morese i referohet edhe si (ku) mori, (kush) moria, (cila) morea...

Fjalen "maras" e kam perkthyer si "Luftetar"
    http://www.forumishqiptar.com/showth...8&page=76#1518
    Aeneas Dardanus

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •