Close
Faqja 129 prej 255 FillimFillim ... 2979119127128129130131139179229 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,281 deri 1,290 prej 2545
    Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    E thashe me lart se forma e drejtperdrejte nga ka ardhur eshte Af-ull-av-ull e vap eshte ndihmese e interpretimit afull. Af eshte ngrohtesi-ngroftesi qe e gjejme tek af-sh.
    Ne dakisht nuk foli kot alibaba per mendimin tim. Abur shfaq si ab-av ashtu edhe ur per ul ,ku ka ndodhur kalimi i l(l) ne r. Po ky kalim nuk eshte prone e vetme e shqipes. Romanet e sotshem psh, thone, ar mare per al mare (ne det). Nuk e di tani ne kalimi i l-r si ne disa fjale shqip ashtu edhe ne dako-rumanisht eshte pasoje latine ne gjuhe, po ama eshte i faktuar.

Ulm(ujm) i pershtatet shume mire lumit ,sepse uj eshte me logjik per lumin sesa luj e biles tregon vjetersi te madhe. Biles fjale si laj, lag, lyej(luj) jane tek nje familje qe ka te beje me ul-lu e mjaft te mocme. Ul ne fakt eshte njejes e uj shumes sipas kalimeve te vjetra ku shumesi i fjaleve qe mbaron me l apo ll na jepet me j . dmth uj njejes e shumesi ujera i perket nje periudhe me te re.

Pra per lum nga ulm kemi mbi cfare fjalesh te vertitemi per ti dhene kuptim.

Dias mund te kemi fare mire valon nga avllon,sepse valimi eshte proces avullimi i ujit e sidoqofte edhe nese eshte si thua ti, valoj vjen nga u be 'vale' pra rrenja ka perseri si elementin va-av ashtu edhe l-e (ul) dmth eshte folje e perbere edhe pse ne dukje njerrokeshe.
    Sidoqofte besoj se eshte me e logjikshme qe te ekzistoje folja valon(nga avllon) duhet te ekzistoje ne fillim fjala avull mbi te cilen ndertohet procesi ne fjale.

p.s qerimi eshte edhe trangull....
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyj-Njeriu : 26-07-2008 më 16:22
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    keshtu thone keta ketu,por vapore vjen nga vape dhe pik.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 26-07-2008 më 16:21
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

Perendite Demonizohen

Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Ka dhe nje mundesi tjeter.
    Ne fjalen adhurim(per perendite) lehtesisht vihet re te pakten ne 4 gjuhe fjala dhurate eshte thuajse e njejte.

1. A-dhurim, dhuroj, dorezoj (shqip)
    2. a-doration (anglisht)
    3. d(h) uron (greqisht)
    4. a-doro (latinisht/it)

Pervecse te gjitha e marrin kuptimin prej te dhamnes me DORE te bene pershtypje afersia e emrit foljor e dhamun(e dhene) me DAIMON ose dajmun.
    Ne fund te fundit Perendia eshte ajo qe njerezit i japin sakrificat, lutjen, dashurine bile dhe shpirtin ne fund.

Perendite Demonizohen
    (dhe hidhen ne "tartar" nga perendite dhe fete e reja, rregullisht)

Saturni u Satanizua me ardhjen e Kronit dhe mbeti perjetesisht i njohur si satane.

Shprehja Demon eshte derivat i drejtpredrejte i Amonit. Dashit me brire te zjarrte, madje mund te lidhet edhe me ekzistimin e vonshem te "underground" kultit te Lekes se Madh!

Emri Demon, [Deamon] ndonese ne perdorim te perditshem zakonisht i shtremberuar - i korrespondon saktesisht "djallit" me brire dashi.

--------

"A dhurim", eshte veprim i "te falurit" ne person me dorezim te nje gjëvlere adekuate ndaj perendise se caktuar -pra, ne keto keto fjale gjallon shprehja "dore" si nyje logjike e fjaleformimit.

Shprehja "Dore" eshte shqipe autentike!

Te tjereat kuptohen vet.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Warranted Maska e Qerim
    Anëtarësuar
    06-12-2003
    Vendndodhja
    Home
    Postime
    1,641
    p.s qerimi eshte edhe trangull....
    Trangull eshte fjale e re, ashtu sic je dhe ti i ri ne te etimologjise.

FJala "lum" vjen nga "u-lurime", nga zhurma qe shkakton lumi tek rrjedh.

Ndersa fjala "lumtur" vjen nga "uj=ul=>lu-mtur".

Psh. Fjala e lashte "tr-ule" qe do te thote dicka e mire, "v-ule" etj.

Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    --------

"A dhurim", eshte veprim i "te falurit" ne person me dorezim te nje gjëvlere adekuate ndaj perendise se caktuar -pra, ne keto keto fjale gjallon shprehja "dore" si nyje logjike e fjaleformimit.

Shprehja "Dore" eshte shqipe autentike!
    Kjo eshte shume e RENDESISHME. Meqe fjalen dhuron, e cila shpreh veprimin me dore, e gjejme si ne grupin latin, ate anglo-saxon, ate grek dhe natyrisht ate shqiptar, por ne asnjerin prej ketyre gjuheve pervec shqipes, nuk gjejme nje fjale kaq autentike si DORE, atehere burimi i kesaj fjale eshte gjuha shqipe, ose shqipja eshte shume afer gjuhes se burimit.
    Dikush, do te thoshte qe kjo fjale ka hyre ne greqishten moderne permes arvanitesve, ne mijevjecarin e fundit. Pergjigja ime eshte JO. Kjo fjale egziston qe ne greqishten klasike atike dhe jam i sigurte dhe perpara saj.

megjithese kane kaluar me shume se 2600 vjete ajo vjen e bukur e plote si fjala shqipe DHURON(dhurate).

dhe meqe kam deshire qe dhe Alfekoja te ndiej kenaqesine e punes se tij te gjate me Linear B po e jap dhe variantin e ""mikut"" tim Ventris ku konfirmohet DORA perseri:

gjithashtu dhe fjala dhashë=give
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 26-07-2008 më 19:15
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Dhe per ta konfirmuar kete me ilustrime ja nje pikture ku dhurata jepet me DORE:

dhe me poshte ja nje mbishkrim i lashte ku Kletas i eshte bere nje dhurate:

e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin

Saturni u Satanizua me ardhjen e Kronit dhe mbeti perjetesisht i njohur si satane.
    Pershendetje,

Sqarojme!

Saturn (Latine) eshte ekuivalent i Kronos (Greke) sipas mitologjise.

Babai i Zeusit Pellazgjik, dhe eshte po ky i fundit qe e shfroneson.

Referenca

http://en.wikipedia.org/wiki/Saturn_(mythology)

Me respekt,

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Tungjatjeta Scion.

Baptisti e di ate, eshte vetem nje gabim shkrimi.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Pershendetje cuna!

Une shoh shpesh te permenden ketu fjale Shqipe,po qe gjenden edhe ne Greqishten e lashte. Problemi eshte qe ne artikujt qe gjej per Shqiptaret ne internet, shoh shpesh te thuhet se ndikim i Greqishtes se lashte tek Shqipja eshte i paperfillshem, dhe ky fakt perdoret shpesh si prove i mos-autoktonise tone.
    Pyetja eshte, sa e vertete eshte kjo?

i/e regjistruar Maska e ikthus
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    146
    Citim Postuar më parë nga imodhjom Lexo Postimin
    Pershendetje cuna!

Une shoh shpesh te permenden ketu fjale Shqipe,po qe gjenden edhe ne Greqishten e lashte. Problemi eshte qe ne artikujt qe gjej per Shqiptaret ne internet, shoh shpesh te thuhet se ndikim i Greqishtes se lashte tek Shqipja eshte i paperfillshem, dhe ky fakt perdoret shpesh si prove i mos-autoktonise tone.
    Pyetja eshte, sa e vertete eshte kjo?
    Ke shume te drejte,keto qe thuhen ketu nuk dalin ne motorret e kerkimit te internetit se jane shqip ndersa te huajt dihet qe kerkojne ne gjuhe te tjera vecanerisht ne anglisht,prandaj do te ishte me vlera te medha qe disa fjale qe mund te perdoren si keywords per kerkim te shkruheshin edhe anglisht qe sado pak, disa vlera te ketij forumi te perhapen edhe ne bote perndryshe askush sdo te marre vesh se cfare flitet ketu.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •