Close
Faqja 138 prej 255 FillimFillim ... 3888128136137138139140148188238 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,371 deri 1,380 prej 2545
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Dias 10,
    te kam mbetur borxh per kete shkrim qe ndonese e kam shkruar dje, nuk e kam postuar.

Besoj se shembujt qe solle mjaftojne te dokumetojne ate qe s'do dokumentim, sepse shprehja dore (njeriu) sic thame me heret eshte baze e bazave te gjithe shprehjeve derivative te permendura qe ajo prodhon, nder te cilat eshte edhe dhurata si nocion dhe adhurimi si veprim sipas nocionit dhurate.

Pera ata qe u intereson cili eshte dallimi mes dhurimit dhe te falurit (qe sot gjuhesisht perdoret si ekuivalent i te pares) kane dallim esencial menyror.
    Sipas moralit shqiptar - njeriu, nuk pranon dhurata por te fala, eshte e pamoralshme per shqiptarin ti dhurohet dicka (gje qe behet me dore), por te falurat pranohen pa ofendim, -sepse ato nuk ipen ne dore, por hidhen nga dora perpjete, me qellim c'pronezimi dhe priten ne doren e atij qe i falet si falade. Cuditerisht, ne rast se dikush tjeter shfrytezon rastin dhe grabit kete, falada behet e tija dhe ky qe e fali nuk ka te drejte te perzihet me, pavaresisht pse ia dedikoi tjetrit.

Pra, e fala, falja behet pa dorezim. Nuk ka ndermjetesim! Adhurimi kerkon saktesisht dergesen me dore.

"Ata adhurojne Zeusin" do te thote "ata i dergojne dhurata Zeusit". Te falesh dhe te adhurosh perendine jane dy forma krejtesisht te ndryshme te ushtrimit te besimit dhe qasje krejtesisht te ndryshme.

Prandaj pesoj se Athena Pallada quhet pallada e jo dhurata, sepse nuk ishte dhurar por i ishte falur Trojes, si e rene nga qielli.
    Une nuk e shikoj faljen vetem si dhenie lemoshe. Pershembull Franca i fali Amerikes Statujen e Lirise. Kjo nuk eshte dora lart qe i hedh asaj poshte, por as adhurim. Sigurisht qe adhurimi ka tone nderimi, kundrejt faljes qe behet nga deshira zemergjeresia, pergjegjesia, etj.

Sidoqofte, ajo qe me shty te postoj keto eshte dallimi midis "i falem Zotit" dhe "Adhuroj Perendine". Baptisti thote qe adhurimi behet duke dhene me dore, ndersa falja eshte pa ndemjetesim. Tani kush ndermjeteson ne rastine pare? Dora, njeriu te cilit i perket dora, apo dhurata? Per ke ndermjeteson?
    Mund te sqarosh te njejtat pyetje edhe per rastin e dyte (faljen)?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Kurse ne nje moment tjeter po ne te njetin liber ne marrim kete informacion:
    τοῦ δὲ δευτέρου τὸν ἐπὶ τοῦ Δαρδάνου
    κτίσσε δὲ Δαρδανίην, ἐπεὶ οὔπω Ἴλιος ἱρὴ ἐν πεδίῳ πεπόλιστο, πόλις μερόπων ἀνθρώπων, ἀλλ' ἔθ' ὑπωρείας ᾤκεον πολυπιδάκου Ἴδης

qe Dardani i cili ishte themeluesi i Dardanise dhe i jati i Ilyt i cili nga ana e tij u be themeluesi Trojes por e ndertoi Trojen me vone dhe me pare jetonin ne rreze te malit te Ides.

Ky Mali IDA eshte kyci i gjetjes se Trojes, po ashtu dhe lumi Skamander.
    Sigurisht. Dhe jo vetem keto.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Strabo ne librin 13 e quan Dardanin: Gygas por une nuk e di nese kjo eshte fjala geg.(po e jap ne greqisht)

Ἄβυδος δὲ Μιλησίων ἐστὶ κτίσμα ἐπιτρέψαντος Γύγου τοῦ Λυδῶν βασιλέως· ἦν γὰρ ἐπ' ἐκείνῳ τὰ χωρία καὶ ἡ Τρῳὰς ἅπασα, ὀνομάζεται δὲ καὶ ἀκρωτήριόν τι πρὸς Δαρδάνῳ Γύγας·

Abydusi u themelua nga Milesionet duke u themelur me lejen e GYGES mbreti i Lidianve. Kjo lagje dhe e gjithe Troja ishte nen varesine e tij, dhe eshte nje gadishull i quajtur GYGAS DARDANO.

ne po te njejtin liber Strabo duke ju referuar Homerit thote;

Δαρδανίων αὖτ' ἦρχεν ἐὺς πάις Ἀγχίσαο,
    Δαρδανίους καλῶν, τοτὲ δὲ Δαρδάνους

Dardanionet(dmth banoret e Dardanise) udhehiqeshin prej bijeve trima te Anchisit,
    Dardani quheshin , po ashtu(njesoj) dhe Dardane.

Pra sic shihet Dardanet ishin themeluesit e Trojes por Trojanet mesa duket kishin krijuar nje identitet te tyrin.

Eshte per tu permendur se termi Δαρδανίους eshte perdorur nga Strabo kur pershkruante Dardanasit e Dardanise Ilirike.
    Qe Dardanet themeluan Trojen kete e kam thene nja 100 vjet me pare, per habine e shumices qe Dardanine e shikonin ne Kosove (pas renies se Trojes) dhe Trojen ne Turqi.

Tani, pjesa qe me intereson eshte qe Dardani qenka quajtur edhe Ogyge. Ogygja i ndertoi gruas se tij ne tumbe madheshtore qe ta shihnin mire gjithe "Lidianet", lexo Likianet. Ne se Dardani eshte Ogygja, kjo perputhet saktesisht me komentet qe kam bere per Bateja/Mirine Amazone me te cilen ky eshte martuar, sie dhe faktin qe varri i Bateas eshte gjendur ne Ballkan. Sigurisht i eshte dedikuar nje mashkulli, por nuk kane arritur te shpjegojne mire se pse gruaja e panjohur e ketij mashkulli ka dhomen dhe reliket me madheshtore te varrimit.(Kam shkruar per kete).

Le te shtojme edhe kete tjetern qe Ogyge eshte Capricorn, pra briret e dhise. Ne ate kohe perputhej me Janarin.

Dihet se permbytja ndodhi ne kohe te Ogygesm per te cilin thone se qe Mbret (lidhni brezin e sigurimit ju greket) i Atikes, Tebes, dhe Egjiptit. Ne kohen e Ogyges u be zhvendosja madhe qe krijoi racat Evropiano Perendimore, dhe mbase ne kete kohe kemi Etrurine.

Ne Atike nuk do kete me mbreter deri ne kohen e cekropeve te cilet e ndajne vendin ne 12 pjese 1 per cdo germe te alfabetit. 3X12=36 germa kemi ne sot.

Sic kam vene ne rubriken e Hartave, Dardanello eshte midis Lepantos dhe Orantos. Ne se Ogyge eshte Dardani, Lepanto eshte pika me afert e migrimit per ne Itali permes Otrantos. Per me shume kam vene nje poezi te te tere qe vendos Brutin dhe Albanin ne Otranto para embarkimit per ne Angli. Pra, ajo qe thote Aliababa, gjuha latine ka rrjedhur nga ajo Ilirisht (per mungese te nje fraze me te sakte) prek kohes se permbytjes. Ajo u fuqizua nga sundimi i mbreterve te Albes. Ndersa Emigrimi tjeter me Enean pas renies se Trojes ka disa mijera/qindra vjet ndryshim.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 28-07-2008 më 07:48
    Aeneas Dardanus

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Styx , nuk e kuptoj mbi cfare bazash hedh poshte ekzistencen e Dardaneve ne dardanele , kur keta na jepen edhe ne lumin djala qe buron nga malet Zagros, pra nje invazion prej dardanise ballkanike ne lindje duket i qarte.

Dardani ne mos gaboj shkon prej Arkadise ne Dardanele, cka per mendimin tim ploteson teorine e levizjes detare dhe jep mundesine e hedhjes se hipotezes se Dardanet jane o Danunet ose Sardanet(megjithese per keta kemi fisin sarde-at).

Dardanet ballkanike jane shume larg detit, mirepo dardanet na dalin si lundertare te shkelqyer ?!
    Kjo te ben te mendosh se ne nje epoke historike nje grup dardanesh kane dale ne breg te detit, kane mesuar lundrimin dhe kane filluar te detarojne. Ky territor duhet te gjendet sa me afer Dardanise,pra bregdeti shqiptaro-malazez.
    Mirepo sa eshte shansi qe Dardanet ; levizin nga Dardania drejt bregdetit, themelojne nje superqytet nga hici e per me teper diku rreth vitit 1500 p.l.k e nderkaq sot skemi asnje prove asgjekundi ?
    Provat gjuhesore , jane sigurisht, por fakti qe ne Angli psh ka nje vend qe quhet filan fistek, nuk do te thote qe e zeme beteja e filan fistekut gjate luftes civile ne amerike, ka ndodhur ne te vertete ne Angli sepse aty ndodhet filan fisteku.

Teoria qe e do trojen ne lumin neretva te mbyt ne emra vendesh e fisesh qe lidhen me zonen e egjeut gjate e pas luftes se trojes, por a eshte troja aty ?

Te gjitha keto korrespondenca para se te thurim teori konspirative koshencioze prej 3 mije vjetesh, a nuk mund te shpjegohen me faktin e thjeshte se nga adriatiku, si zona e neretves ashtu edhe zona poshte deri edhe joni, pati nje levizje te madhe njerezish mbi anije, te cilet pushtuan e kolonizuan egjeun dhe shperndane ne egje ,logjikisht emrat qe kishin ne vendet e origjines, dmth nga zona e adriatikut , ku ndodhen vendet me afersite gjuhesore te llahtarshme qe shohim sot.

Enea erdhi ne butrint per 2 arsye, per te mesuar rrugen dhe per te keshilluar orakullin e dodones. Pra dodona ishte qendra spirituale.
    Nderkaq deukalioni pas permbytjes mbijeton ne epir e prej aty perhapet ne gjithe boten(egjeun dmth sepse miti eshte i zones se egjeut). A nuk do te tregoje ky mit, se cili eshte vendi i origjines i banoreve te egjeut qe besonin tek ky mit ?

Persa i perket latinishtes, une do thoja qe ka aq shume etruskisht ,sa ka pellazgjisht ne greqishten e vjeter.
    Pastaj qe latinet nuk flisnin greqishten e vjeter kjo dihet,por kjo perjashton barazimin Latinisht=Ilirisht=Greqishte e vjeter.

Nderkaq latinet vazhdimisht kishin nje territor aq te kufizuar( rreth 7 mije km2 ) dhe aq pak banore (as 60 mije) saqe eshte absurde te mendosh se nje popull i tille eshte autonom nga nje popull tjeter dhe me nje gjuhe te pasur e te pavarur.
    Ishte Fat i tyre qe etrusket themeluan Romen e pastaj Roma etruske u be etrusko-sabino-latine e pastaj vetem Latine, keshtu mund te quajne si te tyret grabitje te pamasa rrenjesh etrusko-sabine.
    Mitologjia romake nuk eshte gje tjeter vecse nje perpjekje e vazhdueshme per te mohuar ate etruske nepermjet helenizimit dhe pervetesimit me ane te mashtrimit. Gje me fallco se mitologjia romake nuk e gjen dot ne bote.
    Romolo e Remolo jane shpikje te pastra qe vijne nga emri i Romes qe e vune etrusket. Biles edhe Enea qe zbarkoi ne Ardea(apo acilia) duhet te jete bullshit.
    Pse qenkan trojanet e jo liburnet ata qe zbarkuan ne Ardea? Leqe kush garanton se trojanet ne tirren nuk jane thjesht mbulesa e Liburneve,per te cilet eshte e vertetuar prania ne Tirren ?
    Mitologjia tregon nje fakt te ndodhur por emri vihet sipas qefit e interesit.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Tash spo kuptoj Straboni Dardanet ndryshe i ka quajtur Gygos (sipas Dias10) apo Ogyge (sipas Styx)?

Po me vjen cudi pse kete fakt nuk e ka permend iliriloget apo albanologet mbi origjinen fjales GEG....atehere nqs eshte e vertete ate qe e ka thene Straboni Gygos (os mbarese greke) atehere ka shume gjssa qe fjala Geg te rrjedh prej Gygos...ketu ose Geg ka qene edhe ne ate kohe por Straboni ne gjuhen e tij ka shkru Gyg ose kemi evolim nga Gyg ne Geg.

Greek

Greek mythology knows three floods. The flood of Ogyges, the flood of Deucalion and the flood of Dardanus, two of which ending two Ages of Man: the Ogygian Deluge ended the Silver Age, and the flood of Deucalion ended the First Brazen Age. Ogyges (Ogygus, Ogygos, Ho Gygos, Ωγ�γος in Greek) is a primeval mythological ruler in ancient Greece, generally of Boeotia. ... Deucalion In Greek mythology, Deucalion, or Deukálion (new-wine sailor) was the name of at least two figures: a son of Prometheus, and a son of Minos. ... In Greek mythology, Dardanus (burner up) was a son of Zeus by Electra, daughter of Atlas, and founder of the city of Dardania on Mount Ida in the Troad. ... The Ages of Man are the stages of human existence on the Earth according to Classical mythology. ... The Ogygian Deluge is a theoretical flood from Greek mythology. ... Deucalion In Greek mythology, Deucalion, or Deukálion (new-wine sailor) was the name of at least two figures: a son of Prometheus, and a son of Minos. ...

http://www.nationmaster.com/encyclop...uge-(mythology)

Ketu thote qe sipas mitologjise greke kane qene 3 permbytje: Ogygos, Deucalion dhe Dardaneve.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Mirë është që pas amatorizmave egotike që janë shkruar më sipër për fjalën adhuroj, të thuhet dhe diçka serjoze.

Më falni që ju pres hovin në mënyrë kaq të ftohtë, mund të vazhdoni më pas. Tash, qetësi.

Ok, vazhdoni...
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

Ky mbishkrim Etrur mbi kete pllak me intereson shume sidomos emri stati ky emer eshte perseritur thuja se ne ne gjdo rresht Alfeko mos di me shume diq rreth kesaj tabele.

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Qe Dardanet themeluan Trojen kete e kam thene nja 100 vjet me pare, per habine e shumices qe Dardanine e shikonin ne Kosove (pas renies se Trojes) dhe Trojen ne Turqi.

Tani, pjesa qe me intereson eshte qe Dardani qenka quajtur edhe Ogyge. Ogygja i ndertoi gruas se tij ne tumbe madheshtore qe ta shihnin mire gjithe "Lidianet", lexo Likianet. Ne se Dardani eshte Ogygja, kjo perputhet saktesisht me komentet qe kam bere per Bateja/Mirine Amazone me te cilen ky eshte martuar, sie dhe faktin qe varri i Bateas eshte gjendur ne Ballkan. Sigurisht i eshte dedikuar nje mashkulli, por nuk kane arritur te shpjegojne mire se pse gruaja e panjohur e ketij mashkulli ka dhomen dhe reliket me madheshtore te varrimit.(Kam shkruar per kete).

Le te shtojme edhe kete tjetern qe Ogyge eshte Capricorn, pra briret e dhise. Ne ate kohe perputhej me Janarin.

Dihet se permbytja ndodhi ne kohe te Ogygesm per te cilin thone se qe Mbret (lidhni brezin e sigurimit ju greket) i Atikes, Tebes, dhe Egjiptit. Ne kohen e Ogyges u be zhvendosja madhe qe krijoi racat Evropiano Perendimore, dhe mbase ne kete kohe kemi Etrurine.

Ne Atike nuk do kete me mbreter deri ne kohen e cekropeve te cilet e ndajne vendin ne 12 pjese 1 per cdo germe te alfabetit. 3X12=36 germa kemi ne sot.

Sic kam vene ne rubriken e Hartave, Dardanello eshte midis Lepantos dhe Orantos. Ne se Ogyge eshte Dardani, Lepanto eshte pika me afert e migrimit per ne Itali permes Otrantos. Per me shume kam vene nje poezi te te tere qe vendos Brutin dhe Albanin ne Otranto para embarkimit per ne Angli. Pra, ajo qe thote Aliababa, gjuha latine ka rrjedhur nga ajo Ilirisht (per mungese te nje fraze me te sakte) prek kohes se permbytjes. Ajo u fuqizua nga sundimi i mbreterve te Albes. Ndersa Emigrimi tjeter me Enean pas renies se Trojes ka disa mijera/qindra vjet ndryshim.
    Styx nuk po e permendi nje fakt te forte qe Trojanet ndryshe jane quajtur edhe Ilium-Ilios (um-os mbarese greke) te cilen e ka formuar mbreti Ilius dhe perveq qe Dardanet Ilire qe e kane marr emrin ( ose rrjedhin) nga Dardania trojane ashtu edhe vet etnomi ilir e ka marr nga vet troja (ilium)

http://homepage.mac.com/cparada/GML/Troy.html
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 28-07-2008 më 19:48

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    o bizontin nuk na the naj gjo t're ti mer dak,,,,,erdhi dhe bo si i fort ky,un thashe ca do thoshte hahahahaha..................sa pompoz qe je mer jahu!!!!
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Mirë është që pas amatorizmave egotike që janë shkruar më sipër për fjalën adhuroj, të thuhet dhe diçka serjoze.

Më falni që ju pres hovin në mënyrë kaq të ftohtë, mund të vazhdoni më pas. Tash, qetësi.

Ok, vazhdoni...
    Kjo quhet prerje e hovit? Kjo qe ke vene te jep pertese dhe per t'u pergjigjur. Ne asnje vend nuk lexoj etimologjine e adhuroj, apo adheronj (A(sht)dhene, dheru)po vetem mbi fonitizime ose labiatizime arbitrare te infiltruara nga ndalja italisht ne AD-ORN. Kjo vlen dhe per shqiptarin qe e ka shkruar.

Eshte per te qeshur se si perpiqen te justifikojne "A" qe i paraprin fjales nepermjet (lat)italishtes, kur edhe ne italisht fjala ad eshte kalcinuar duke humbur konotacionin origjinal. Nuk mund te nxirret nje konkluzion me qesahrak dhe me joprofesionist. Beji ta fala Cabejit.

Mbetet njeriu i pataksura nga cilesia e shkences qe ka ngritur ne piedestal heronjte e rreme. Kaq pak pune qenka dashur?
    Aeneas Dardanus

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •