Close
Faqja 137 prej 255 FillimFillim ... 3787127135136137138139147187237 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,361 deri 1,370 prej 2545
    i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin

Shqip => QIELL.

Frengjisht => CIEL.

Spanjsht / Italisht => CIELO.

Latinisht => CAELUM.
    Zenith kete fjale Qiell ta kesh sigurte qe nuk eshte latine por shqipe dhe mund te shpjegohet ne 2 menyra:

1) Fjala Qielli ka nderlidhshmeri me Diellin dhe Yllin/Illin dhe vijne nga e njejta rrenje, fjale qe e kane formuar etnomin Iliret dhe Hellenet...dhe kjo tregon se sa te vjetra jane fjalet.

Kurse fjala latine CAELUM nuk ka kurrfare lidhje as me Diellin (Solis), as me Yllin (Stella) dhe as me Henen (Luna) dhe asnjera prej tyre nuk kane lidhshmeri mes veti atehere e vetmja muundesi eshte se i kane huazuar nga gjuhet e tjera.

Shqipja:-----------Ylli/Illi---Dielli---Qielli-------Hena
    Latinishtja:-------Stella----Solis---Caelum---Luna

2) Caelum - ne vetvete e ka edhe kuptimin ne shqip qe dth i çelur (pra hapsira e çelur) kurse ne latinisht çelur eshte aperito

Caelum (shqip: Qielli):
    Shqip---------Celur
    Latunisht----Aperito

une them se trojanet kaluan kanalin e otrantos pra nga butrinti dhe bregu i jugut te shqiperise dolen ne puglia dhe me pas ne rome.
    Nuk e di cte them. Kam bere kerkime ne te gjithe historianet e lashtesise per te gjetur ndonje te dhene ne lidhje me kete por pa sukses.

Por nje gje e kam me bindje te plote: qe Romaket jane Trojane, dhe kete e kam gjetur jo vetem tek ata qe i referohen Virgjilit por dhe tek te tjere.

Psh Pausanias thote me plote gojen qe Pirroja kur po shkonte ne lufte kunder Romakeve e dinte qe po luftonte kunder pasardhesve te nje kolonie Trojane:

Pausanias, Description of Greece1.12.1
    And even he crossed on the invitation of the Tarentines. For they were already involved in a war with the Romans, but were no match for them unaided. Pyrrhus was already in their debt, because they had sent a fleet to help him in his war with Corcyra, but the most cogent arguments of the Tarentine envoys were their accounts of Italy, how its prosperity was equal to that of the whole of Greece, and their plea that it was wicked to dismiss them when they had come as friends and suppliants in their hour of need. When the envoys urged these considerations, Pyrrhus remembered the capture of Troy, which he took to be an omen of his success in the war, as he was a descendant of Achilles making war upon a colony of Trojans.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 27-07-2008 më 22:49
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    qe ne fakt nuk ishin tamam historiane as strabo as....etc,keshtu qe nuk perjashtohet qe shume here tja kene futur kot
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Zenith kete fjale Qiell ta kesh sigurte qe nuk eshte latine por shqipe dhe mund te shpjegohet ne 2 menyra:

1) Fjala Qielli ka nderlidhshmeri me Diellin dhe Yllin/Illin dhe vijne nga e njejta rrenje, fjale qe e kane formuar etnomin Iliret dhe Hellenet...dhe kjo tregon se sa te vjetra jane fjalet.

Kurse fjala latine CAELUM nuk ka kurrfare lidhje as me Diellin (Solis), as me Yllin (Stella) dhe as me Henen (Luna) dhe asnjera prej tyre nuk kane lidhshmeri mes veti atehere e vetmja muundesi eshte se i kane huazuar nga gjuhet e tjera.

2) Caelum - ne vetvete e ka edhe kuptimin ne shqip qe dth i çelur (pra hapsira e çelur) kurse ne latinisht çelur eshte aperito

Shqip---------Celur
    Latunisht----Aperito
    Une kam qene gjithmone dakort me shpjegimin 2.
    Folja çel =hap, e pershkruan shume mire qiellin/cielo(çelo).
    Kurse nepermjet sinonimit te saj HAP kemi fjalen hapesire qe eshte njefare ekujvalenti i qiellit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 27-07-2008 më 22:47

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin

Shqip---------Celur
    Latunisht----Aperito
    po mire,une ato fjale i solla per debat,ku ka debat del e verteta.............nuk konkludova gje,madje e theksova dihet qe rrenja eshte njesoj,vetem kaq.

ps.çelur..................celeste,se mos harrojme ne kuptimin e ngjyres..............por qe do te thote dhe qe vjen nga qielli ose qiellore

latino,caelestis
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 27-07-2008 më 22:49
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    po mire,une ato fjale i solla per debat,ku ka debat del e verteta.............nuk konkludova gje,madje e theksova dihet qe rrenja eshte njesoj,vetem kaq.
    Po as une nuk te thash gje, e di qe keto fjale i ke futur per te miren e debatit, asgje te keqe nuk ke bere vetem mire.

ps.çelur..................celeste,se mos harrojme ne kuptimin e ngjyres..............por qe do te thote dhe qe vjen nga qielli ose qiellore
    latino,caelestis
    po pra rrejen e ka nga Caelum (Cel) dhe qe ka kuptimin ne shqip.

Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Nuk jam dakord me asnjerin nga interpretimet me lart te pranuar si njohuri e pergjithshme pa pertypjen me minimale. Dega Trojane ka karakteristika gjuhesore gege. Dardani themeloi dy qytete, Ilirine dhe Dardanine.

Alba Longa ka karakteristika pellazge protoshqiptare pa dyshim. Nga ana tjeter, shumica e perandoreve Romane deri tek Numa Pompilu kane qene Dardane. Ne nje teme qe flet per kete dinasti kam vene citime se ushtria e ketyre perandoreve romane kishte dy ndarje, perkatesisht geget dhe tosket. Nje vend te gjere ne historine e Romes ze edhe ndeshja midis 3 vellezerve Albane dhe 3 Romaneve.
    Strabo ne librin 13 e quan Dardanin: Gygas por une nuk e di nese kjo eshte fjala geg.(po e jap ne greqisht)

Ἄβυδος δὲ Μιλησίων ἐστὶ κτίσμα ἐπιτρέψαντος Γύγου τοῦ Λυδῶν βασιλέως· ἦν γὰρ ἐπ' ἐκείνῳ τὰ χωρία καὶ ἡ Τρῳὰς ἅπασα, ὀνομάζεται δὲ καὶ ἀκρωτήριόν τι πρὸς Δαρδάνῳ Γύγας·

Abydusi u themelua nga Milesionet duke u themelur me lejen e GYGES mbreti i Lidianve. Kjo lagje dhe e gjithe Troja ishte nen varesine e tij, dhe eshte nje gadishull i quajtur GYGAS DARDANO.

ne po te njejtin liber Strabo duke ju referuar Homerit thote;

Δαρδανίων αὖτ' ἦρχεν ἐὺς πάις Ἀγχίσαο,
    Δαρδανίους καλῶν, τοτὲ δὲ Δαρδάνους

Dardanionet(dmth banoret e Dardanise) udhehiqeshin prej bijeve trima te Anchisit,
    Dardani quheshin , po ashtu(njesoj) dhe Dardane.

Pra sic shihet Dardanet ishin themeluesit e Trojes por Trojanet mesa duket kishin krijuar nje identitet te tyrin.

Eshte per tu permendur se termi Δαρδανίους eshte perdorur nga Strabo kur pershkruante Dardanasit e Dardanise Ilirike.

Kurse ne nje moment tjeter po ne te njetin liber ne marrim kete informacion:
    τοῦ δὲ δευτέρου τὸν ἐπὶ τοῦ Δαρδάνου
    κτίσσε δὲ Δαρδανίην, ἐπεὶ οὔπω Ἴλιος ἱρὴ ἐν πεδίῳ πεπόλιστο, πόλις μερόπων ἀνθρώπων, ἀλλ' ἔθ' ὑπωρείας ᾤκεον πολυπιδάκου Ἴδης

qe Dardani i cili ishte themeluesi i Dardanise dhe i jati i Ilyt i cili nga ana e tij u be themeluesi Trojes por e ndertoi Trojen me vone dhe me pare jetonin ne rreze te malit te Ides.

Ky Mali IDA eshte kyci i gjetjes se Trojes, po ashtu dhe lumi Skamander.

Por vet Strabo ju kerkon ndjese lexuesve sepse dhe ai vete nuk di cfare te thote per luften e Trojes sepse sic thote vete ai : historianet paraardhes cfare thote njejti nuk thote tjetri,

πρὸς τοῦτο δὲ συγγνώμης δεῖ καὶ παρακλήσεως, ὅπως τὴν αἰτίαν τοῦ μήκους μὴ ἡμῖν μᾶλλον ἀνάπτωσιν οἱ ἐντυγχάνοντες ἢ τοῖς σφόδρα ποθοῦσι τὴν τῶν ἐνδόξων καὶ παλαιῶν γνῶσιν· προσλαμβάνει δὲ τῷ μήκει καὶ τὸ πλῆθος τῶν ἐποικησάντων τὴν χώραν Ἑλλήνων τε καὶ βαρβάρων, καὶ οἱ συγγραφεῖς οὐχὶ τὰ αὐτὰ γράφοντες περὶ τῶν αὐτῶν οὐδὲ σαφῶς πάντα· ὧν ἐν τοῖς πρώτοις ἐστὶν Ὅμηρος εἰκάζειν περὶ τῶν πλείστων παρέχων

duke e mbyllur me Homerin qe sipas Strabonit: Homeri na i ka lene shumicen derrmuese te gjerave qe ti marrim me mend

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Dias 10,
    te kam mbetur borxh per kete shkrim qe ndonese e kam shkruar dje, nuk e kam postuar.

Besoj se shembujt qe solle mjaftojne te dokumetojne ate qe s'do dokumentim, sepse shprehja dore (njeriu) sic thame me heret eshte baze e bazave te gjithe shprehjeve derivative te permendura qe ajo prodhon, nder te cilat eshte edhe dhurata si nocion dhe adhurimi si veprim sipas nocionit dhurate.

Pera ata qe u intereson cili eshte dallimi mes dhurimit dhe te falurit (qe sot gjuhesisht perdoret si ekuivalent i te pares) kane dallim esencial menyror.
    Sipas moralit shqiptar - njeriu, nuk pranon dhurata por te fala, eshte e pamoralshme per shqiptarin ti dhurohet dicka (gje qe behet me dore), por te falurat pranohen pa ofendim, -sepse ato nuk ipen ne dore, por hidhen nga dora perpjete, me qellim c'pronezimi dhe priten ne doren e atij qe i falet si falade. Cuditerisht, ne rast se dikush tjeter shfrytezon rastin dhe grabit kete, falada behet e tija dhe ky qe e fali nuk ka te drejte te perzihet me, pavaresisht pse ia dedikoi tjetrit.

Pra, e fala, falja behet pa dorezim. Nuk ka ndermjetesim! Adhurimi kerkon saktesisht dergesen me dore.

"Ata adhurojne Zeusin" do te thote "ata i dergojne dhurata Zeusit". Te falesh dhe te adhurosh perendine jane dy forma krejtesisht te ndryshme te ushtrimit te besimit dhe qasje krejtesisht te ndryshme.

Prandaj pesoj se Athena Pallada quhet pallada e jo dhurata, sepse nuk ishte dhurar por i ishte falur Trojes, si e rene nga qielli.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •