Close
Faqja 135 prej 255 FillimFillim ... 3585125133134135136137145185235 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,341 deri 1,350 prej 2545
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 27-07-2008 më 21:09
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Prap "supe me zhavor" ose "mish me lakna". Me mahnit aftesia jote e perzierjes aq te pamundshme te intofmates se sakte me levore marrinash dhe anasjelltas te invormates se genjeshtert me qendisje vertetesie!

-Pash nderen - si e ben kete?
    Nuk jam ne gjendje te jap pergjigje ,po do jete efekti i shkolles ,mbase e po te jete e vertete kjo qe thua, se kam aftesi mahnitese te perziej informaten e rremet me qendisje vertetesie do bekam perpara ne profesionin tim.

Ai carfafi qe solle ishte i qendisur shume bukur po copa nuk mu duk ne nivelin e qendisjes.

Nak une se di cdmth dhe as ti nuk e shpjegove. Biles une jam per prapashtesen -ak . Ne greqisht aqis me duket do te thote i vogel e perdoret tek emrat,si stefan-aqis, karaisk-aqis, kristaqis,dhimitraqis, janaqis e psh Berishaqis do ishte forma greke per berisha i vogel. Keto ne shqip, kane dhene stefanaqi, kristaqi,dhimitraqi,janaqi etj.
    Mirepo kjo nuk mund te merret absolutisht parasysh ne fushat e tjera .
    Ne zonen e origjines time, ka radostinak,kryegjacak, pojanak, fierak keshtu qe ak do te thote 'banor i' radostines,kryegjates,pojanit,fierit.
    Mua psh me vjen natyrore ti them Prishtinak, Prizrenak apo durrsak.
    Sic e sheh disa duket sikur mbarojne me nak ,por ne fakt nak eshte e genjeshtert sepse n ben pjese tek rrenja.
    Ke edhe frikacak ,dredharak,idhnak po keto jane te cuditshme sepse frikac-ak vjen nga frikac e kaq do mjaftonte, apo dredhar do mjaftonte e perdorimi i dyfishte mendoj se do te tregoje force ne fjale.

Une besoj se ak eshte prapashtese qe vjen nga origjinali antik -as qe do te thote asht, i perket.
    Nga as kemi at si tek autari-at, delm-at, desidi-at, sarde-at etj e -at ne kuptij ate, atij, pra qe i perket.

Me -as ka plot, gjilanas,tiranas,di-as(10 psh) apo qurr-ash, lam-ash, burr-ash.
    Nderkaq ot eshte forme tjeter e at .

nga -as vjen -ar qe ka me thase ne shqip e pastaj -or e me vone -tar e -tor(latinishtja ka bere grabitje te pamasa prapashtesash)

nga -as vijne edhe es e is. Ketu duket qarte qe -as do te thote asht, sepse -es e kemi per 'eshte' dhe -is per isht
    Bindja ime eshte qe si -os qe duket si supergreke ashtu edhe -us si superlatine, jane forma te -as. kemi edhe ne shqip psh marr-os qe do te thote e bej te marre,pra -os lidhet me berjen,perkatesine,qenien. Gjynah qe as eshte mohim qe vjen nga s'a(sht) se na kufizon perdorimin e -as si parashtese e keshtu vete pasurine e gjuhes.

Per te vajtur tek ak besoj kalimi detyrues eshte forma midis -as dhe -at pra ats qe kthehet ne ac ne shqiptim meqe ts=c.
    -Ac e kemi tek pordh-ac , po ne pergjithesi eshte kthyes ne ak,psh pordhak do qendronte shume mire, motak nga motac, etj se po pertoj .
    ac eshte kthyer ne -ec si tek burr-ec apo buburr-ec apo -uc si karuc,trapuc(trapush) pra -ec dhe -uc perdoren si perbuzje, nderkaq -uç perdpret si perkedheli
    babuc,kolop-uc apo puth kthehet ne puc edhe pse si perket kategorise ne fjale.

Biles mendoj tani se edhe -iç e sllaveve eshte 'grabitur' nga logjika e shqipes.

Keshtu besoj se -ak eshte prapashtese e fjales din-ak dhe binj-ak.

Ne arsyetimin tend mungojne fjalet ne shqip me bi- , nderkaq nje fjale ne fakt eshte BI-G. Nese do beja nje interpetim , do thoja, binj-ak vjen nga bigen-ak-bignak e pastaj binjak.
    Gjithsesi duhet pare nga vjen bige.

P.s ta bej si di-as , te respektohet e drejta e autorit
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    a nuk ishe ti ai qe e quajte fjalen shqipe ADHUROJ te "tepert" kurse tani e beke te vlefshme?

mirare do te thote me synu dicka te mire.
    Fjala MIRE e shqipes gjendet me shumice ne latinisht dhe perkthehet bukur, mrekulli, e shkelqyer:

Ku eshte nje huazim puro dhe nuk eshte i ngjashem me Adhuroj ku ka ndodhur kahu i kundert i huazimit(per te mos thene ate qe tha Alibaba)
    Por sec me shkon ne mendje qe: heren eshte herë e shqipes.
    Fjale e 'tepert' jo e tepert,sepse kuptimi eshte te falesh e ske pse huazon.

Nuk eshte ceshtja tek rrenja e fjales latine por tek formimi i fjales qe i takon atyre.
    Ka shume fjale me rrenje shqip, qe latinishtja apo greqishtja i kane perdorur per te krijuar fjale e pastaj fjalen e formuar e kemi huazuar. Me banalja nga te gjitha demokraci, ku demo- banor i dhemes qe eshte territor, pra dhe-toke e kratos nga krah.
    Ama demokraci nuk eshte fjale shqip por e huazuar.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    tani le te hidhemi tek gjuhet e huaja.
    Adoro ne latinisht do te thote pajis, furnizoj, dorezoj.
    .............................
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Po ve re nje debat me tendence ku palet ne diskutim perpiqen te ulin palen tjeter duke u pozuar me te ditur me te zgjuar. Ky eshte nje zakon shume i ulet i races sone . Ky eshte nje nder ato zakone qe nuk na lene te bejme perpara.
    U perpoqa ne te gjithe postimet e mija ta respektoja bashkebiseduesit per te mos ulur dinjitetin e personit per hir te ideve te ndryshme qe ata kane.
    Por kete nuk e vura re nga te tjeret, bile vura re nje tendence ku ulja e tjetrit eshte nje norme.

Per kete arsye dua qe ti jap nje shembull te mire gjithe debatuesve:

i lutem moderatorit te fshij gjithe postimet e dites se sotme me shenja tendecioziteti personal, te mijat te parat( nese i sheh si te tilla).

Ky forum trajton dicka shume me te rendesishme se sa egot e disave per te shitur mend.

Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    .............................
    lexo mesazhin e mesiperm

NUK KA ADORN NE LATINISHT OR TUNXH.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ok pra,nuk po shet njeri mend, vet insistove,shite mend...................e lije muabetin me aq ku te thashe qe ke postimi i pare qe ja fut kot,sepse kot ja fute,as usually,eshte karakteri jone o te na dali e jona o ska dhe gabim ta kemi.................. ti vazhdove plako.

ps.postimet e mia nuk ishin aspak tendencioze,dhe as sulme personale,solla mjaft fakte me duket.

adorn nuk ka vertet ne latinisht i duhet te shtosh dhe nje O ne fund
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 27-07-2008 më 21:12
    UNE JAM TI-TI JE UNE

ok pra,nuk po shet njeri mend, vet insistove,shite mend...................e lije muabetin me aq ku te thashe qe ke postimi i pare qe ja fut kot,sepse kot ja fute,as usually,eshte karakteri jone o te na dali e jona o ska dhe gabim ta kemi.................. ti vazhdove plako.
    ps.postimet e mia nuk ishin aspak tendencioze,dhe as sulme personale,solla mjaft fakte me duket.
    adorn nuk ka vertet ne latinisht i duhet te shtosh dhe nje O ne fund
    mire ti ke te drejte.
    pjesetaret e tjere te me falin qe ju mora hapesiren e forumit ne nje ceshtje kaq interesante dhe te rendesishme sic eshte ceshtja e mbishkrimeve.
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 27-07-2008 më 21:23

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin
    Zenith, dias10 po i referohet Adorn qe eshte derivat i Adore sipas Incunabulum. Tani jemi pertij atij rreshti. Ka dy gjera te tjera qe po shikojme.

Orn- lidhet me pemen e argjendte (si quhet shqip ash-tree?)
    dhe

Ador- kalli gruri

Ndonjeri?
    Epo, ja qe edhe keto bickering ndonjehere vlejne me shume se 10 postime serioze. Duke shikuar rrenjen Ad-Orn , dola me pyetjen me lart, se cfare eshte kjo pema e argjendte Orn.

ORN na qenka Ahu.

Alb. ah "beech," Gk. Oxya (Ohia- shenim im)-ash tree. Hidhuni tash ju greket e forumit dhe na thoni qe Ohija (nuk behet fjale per shtetin ne Amerike), eshte rrenja greke e Ah.

Por vazhdojme me tej. Sipas legjendave skandinave Ahu (Yggdrasill) eshte druri i jetes, sepse nga Ahu i larte u formua njeriu, me sakte burri i pare.

Ne qender te pemes se Ahut eshte Midgard, ose bota ku rrojne qeniet njerezore qe simbolizohet nga ndergjegjmeria, egoja dhe instiktet. Kjo bote eshte e rrethuar me ujera. Kjo bote eshte qendra e 4 boteve te tjera, perkatesisht ne veri, jug, lindje dhe peredim. Nje nga keto pika horizonti eshte bota gjigandeve nga vjen gjithe energjia pozitive. Nden kete rrote ( 5 pika, 1qender+4 skajet e akseve) ka dy bote nentokesore dhe dy celestiale. E fundit bote nentokesore eshte HYL ose Hell ose Ferri.

Me pak fjale AHU eshte pema Krishtlindjeve. Pra ORN eshte zbukurimi i pemes se argjendte te krishtlindjeve. Hem.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 27-07-2008 më 21:53
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    po pikerisht,kur behet debat,ja nxjerrim dhe fundin pemes se argjendete......Ahu
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •