Close
Faqja 131 prej 255 FillimFillim ... 3181121129130131132133141181231 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,301 deri 1,310 prej 2545
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Nuk me duket se udbinja eshte forma arkaike, po ajo moderne, se tani ne harte e gjen si Udbina, kurse forma e vertet gjendet ne epos Jutbina. Pastaj fjala binjak nuk eshte fare ilirike, nje-njak dakort eshte shqip, po bi-njak ka bi-bis latine, nderkaq tri-njak eshte shqip. Dimal tregon se per binjak forma e vjeter duhet te kete qene dinjak ose dynjak (me rezerva edhe ketu per formen -ak).
    Udbinja është forma arkaike sipas studiuesve.
    Forma Jutbinë është variant modern.

Jutbina është një vend karstik që vuan për ujë. Në viset karstike posa të bjerë shi toka e thith ujin. Edhe ma fshij durt se ujë nuk ki.

Me çka garanton që latinët nuk e morën bis nga ne?

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Pershendetje Baptist,

Ne postimin tim te meparshem mu desh te nderhyja thjesht per korrektesi por verej qe prape mundohesh te me thumbosh pa patur nevoje te tille.

Ajo cfar nenvizova une me lart e qe ti e quan common knowledge, ose dituri e zakonshme , jo detyrimisht eshte kunder argumenteve qe ke sjelle.
    Neqofte se perkufizimi:
    Saturni u Satanizua me ardhjen e Kronit dhe mbeti perjetesisht i njohur si satane.
    detyrimisht sipas teje na qenkesh "Supreme Knowledge", si shkencetar qe je, te mbetet ti vertetosh.

Aq me teper kur thua:
    "Poenta" ishte se perendite jane 'satanizuar' rregullisht, kurse ne do ta leme Saturnin i cili i perket periudhes se bollakut, mireqenies dhe drejtesise te identifikohet me Kronin i cili i takon periudhes se thatesise, skamjes dhe mungeses se ujit te pishem, sepse "grekeve antik" u ngjau ashtu se jashtmi ne kohen kur po restauronin dhe rishkruanin historine e botes.
    Saturn ne WP:
    Saturn (Latin: Saturnus) was a major Roman god of agriculture and harvest. In medieval times he was called the Roman God of Agriculture, Justice and Strength, in his right hand he would hold a Sickel and in his left hand he would hold a bunch of wheat stalks. His mothers name was Hel or Helen. Saturday is named after him. He was identified in classical antiquity with the Greek deity Chronus, and the mythologies of the two gods are commonly mixed.
    Cronus ne WP:
    Cronus (Ancient Greek Κρόνος, Krónos), also called Cronos or Kronos or Kronus, was the leader and the youngest of the first generation of Titans, divine descendants of Gaia, the earth, and Ouranos, the sky. He overthrew his father and ruled during the mythological Golden Age, until he was overthrown by his own sons, Zeus, Hades, and Poseidon, and imprisoned in Tartarus [1] or sent to rule the paradise of the Elysian Fields.[2]

As a result of his association with the bountiful and virtuous Golden Age, Cronus was worshipped as a harvest deity, overseeing crops such as grains, nature, agriculture, and the progression of time in relation to humans in general. He was usually depicted with a sickle, which he used to harvest crops and which was also the weapon he used to castrate and depose Ouranos. In Athens, on the twelfth day of every month (Hekatombaion), a festival called Kronia was held in honor of Cronus to celebrate the harvest. Cronus was also identified in classical antiquity with the Roman deity Saturn.
    Nuk e kuptoj pse keto dy perendi na qenkeshin kaq te ndryshem.

Nqs argumentin Saturn/Cronos qe e quan common knowledge, dhe permbledhtaz kalon ne luften e trojes, duke permendur nje konflikt te sajuar dhe duke i veshur atij epitetin common knowledge, me pas duke etiketuar padrejtesisht se gjasme ne baze te "common knowledge" ne jemi te detyruar ta mbyllim kete teme, nuk ben gje tjeter vetem mundohesh te vesh te zezen mbi te bardhe.

Aq me teper, qe une nuk bera asgje tjeter pos qartesimit dhe dhenien e referencave. Nqs., po prape referencat quhen "common knowledge", trajtimi i fakteve po prape "common knowledge", athere edhe dijetaret qe ne cdo liber te tyre ju referohen fakteve sjan gje tjeter vec dijetare te rendomte.

Me respekt,
    Ndryshuar për herë të fundit nga Scion : 27-07-2008 më 11:58

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Adoro ne latinisht do te thote pajis, furnizoj, dorezoj
    mi dispiace amico mio,por duhet te kundershtoj.meqenese une di ca latinisht.

Adoro ne latinisht nuk do te thote pajis,furnizoj,dorezoj.

AD a e ORARE.......ORIS çfare eshte oris po nuk e dite ta thom une.

goja............rivolgere la parola,invocare,supplicare

ps.eshte e padiskutueshme qe shqipja eshte shume me e vjeter se latinishtja,kjo e fundit ka huazuar mjaft nga etrurishtja, pelasgishtja por nuk duhet te harrojme kursesi faktin qe dhe shqipja ka huazuar ne kohet e vonshme nga latinishtja.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 27-07-2008 më 12:21
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    mi dispiace amico mio,por duhet te kundershtoj.meqenese une di ca latinisht.

Adoro ne latinisht nuk do te thote pajis,furnizoj,dorezoj.

AD A ORARE.......ORIS çfare eshte oris po nuk e dite ta thom une.

goja............rivolgere la parola,invocare,supplicare

ps.eshte e padiskutueshme qe shqipja eshte shume me e vjeter se latinishtja,kjo e fundit ka huazuar mjaft nga etrurishtja, pelasgishtja por nuk duhet te harrojme kursesi faktin qe dhe shqipja ka huazuar ne kohet e vonshme nga latinishtja.
    përshëndetje mikë

bëhu më i qartë.më vonë!!!.Kur më vonë??.Na jep edhe fakte.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

-Nak- eshte nje nder shprehjet me te vjetra shqipe!

Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Pastaj fjala binjak nuk eshte fare ilirike, nje-njak dakort eshte shqip, po bi-njak ka bi-bis latine, nderkaq tri-njak eshte shqip. Dimal tregon se per binjak forma e vjeter duhet te kete qene dinjak ose dynjak (me rezerva edhe ketu per formen -ak).
    Prap "supe me zhavor" ose "mish me lakna". Me mahnit aftesia jote e perzierjes aq te pamundshme te intofmates se sakte me levore marrinash dhe anasjelltas te invormates se genjeshtert me qendisje vertetesie!

-Pash nderen - si e ben kete?

Si "bi" si "di" jane mekanizma te gjuhes shqipe qe prej kur s'mbahet mend. Sado qe ato si abstrakcione kane natyre shume te ngjashme ne aspektin kuantitativ, kualitativisht jane shume te ndryshme; Sepse, t'i thuash binakut dinak eshte nje gabim trashullaq te cilin shqiptari i rritur shqip nuk ka gjase ta bej kurre.

Pavaresisht pse nga aspekti i shumesise abstrakte - binak dhe dinak mund te dalin ekuivalent i plote, ato nuk qendrojne ne semantike.

Shprehja NAK dhe variantat e saj te transformimit ne Nek, Nok per fat te madh eshte konservuar ne shprehjet dinak, binak, idhnak, etj dhe si e tille eshte ruajtur gati e paprekur per shekuj pasi eshte perfshine ne fjale te ndryshme nga kjo baze...

Shprehja Nak me transformimet e veta zanore perfshine cdo gje qe perben kuptimet si: personalitet; identitet; karakter; individ; fytyre, me saktesisht "koke e qafe" ku te gjitha keto rezidojne, konkretizojne apo figurojne se bashku si nje treresi funksionale. Pra eshte nje shprehje kuptimgjere dhe mjaft e rreshqitshme krahasuar me shprehjen "koke" qe pershkruan nje rruzull te cfaredoshem, per dallim nga "Noke", qe ne gjeresine e vet perfshine edhe koken ( ne kuptimin e rendomte te perdorimit) me gjithe qafe bile.

Prandaj, perderisa shprehja binak dhe dinak jane matematikisht e njejta gje, me zberthimin e njohjen e serishme te kuptimeve bi dhe di te gjuhes shqipe do te kuptojme edhe nje here se ato kane dallim te thekshem kualitativ sado qe si kuantum - te dyja rezultojne, 2. Dhe te dyja u huazuan nga shqipja, nderkohe qe keto gjuhe ndoshta mund ta perdorin vetem njeren ose tjetren per te formuar fjale me kuptim te deshiruar, gjuha shqipe nuk e lejon kete, se varesisht nga zgjedhja e ciles, ato krijojne cilesi te ndryshme kuptimore.

Perndryshe -sic thame - dinak dhe binak do te duhej te kishin kuptim identik! Por, natyrisht, nuk e kan.

Prandaj: di-nak, do te thote: dy personsh; dy identitetsh; dy mendjesh; dy natyrash; dy ftyresh..., me saktesisht: "dy (te ndryshme) ne nje"; ndersa bi-nak, ka te bej me paralelizem, sic kam spjeguar para dy vitesh te shprehja "buzuki" se eshte emer i rralle shqip qe gjallon edhe sot ne kete instrument telash gjithandej regjionit. Emri i tij tregon se nuk perbehet prej dyteleshave te lidhur ne nje, por prej paraleleve te grupuara nga dy. Nderkohe qe "tel" nuk eshte shqip. Fjala tel ne gjuhen shqipe kishte bazen z:[i;y;u]
    ...
    Fjala ziej rrjedh nga kuptimi "ta vesh/varesh ne tel". (kulture shumeshekulore e kuzhines shqiptare te kushtezuar nga infrastruktura shtepiake tradicionale), kuptohet - jo nga teli!
    ...
    [te mos largohemi]
    Prandaj ne perdorim te drejte te operatorit bi dhe di, fjalet qe permbajne "di" gjithmone pershkruajne dy te ndryshme madje edhe te kunderta ne nje gje te vetme, ndersa "bi" nje gje shume te ngjashme madje identike ne dy teresi te vecme.

Per ta qartesuar edhe nje here me shembull konkret fjalesh, po e perseris se:
    Bi-Nak, jane dy persona qe te ngjajne ne nje te vetem - ndersa Di-Nak eshte nje person qe manifestohet si dy persona te ndryshem.

Pra sic po e sheh, Bi dhe Di formojne fjale me kuptime rrenjesisht te kunderta, rrjedhimisht eshte i domosdoshem ekzistimi i te dyjave ne gjuhen qe i shpiku ato. Prandaj kam frike se po e spjegova edhe nje here do ta mjegulloj plotesisht, sepse me qarte se kaq nuk ka ku te shkoje.

p.s.: tmerrohem kur shoh se sa pak e njohin gjuhen shqipe shqiptaret e sotem, te shkolluar madje.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    përshëndetje mikë

bëhu më i qartë.më vonë!!!.Kur më vonë??.Na jep edhe fakte.
    pershendetje,merri faktet...............por ngelet e dyshimte etimologjia...............kemi te bejme me doren apo me gojen.............pra objekti qe adhurohet preket me doren e djathte,dhe me doren e majte tek goja e puth,por sigurisht nuk kemi te bejme me dorezoj,pajis apo furnizoj.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 27-07-2008 më 12:47
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    pershendetje,merri faktet
    historin e pelikanit me dhelpren e mbanë mëndë apo jo.

no kapito italiano.

në se bëhet fjalë për fjalën "dora" kjo është shumë më e vjeter se sa "huazimet" e reja të shqipes nga latinishtja...nuk bazohemi në teori ,bazohemi në mbishkrime për të vërtetuar lashtësin---pasi fatkeqsisht përveç disa papirve që nuk ju dihen datat me saktesi ,nuk kemi asnjë dorshkrimë të vjetër para erës sonë.

kur themi të reja,nënkuptojm të reja si p sh ..celulari-motori ..teknologji kryesisht.Në se mua më shpëtojn huazime të shqipes nga latinishtja ..të lutem shpjegomi se nuk njoh italisht...shkruami shqip.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    historin e pelikanit me dhelpren e mbanë mëndë apo jo.
    kete histori nuk e di.

no kapito italiano.

në se bëhet fjalë për fjalën "dora" kjo është shumë më e vjeter se sa "huazimet" e reja të shqipes nga latinishtja...nuk bazohemi në teori ,bazohemi në mbishkrime për të vërtetuar lashtësin---pasi fatkeqsisht përveç disa papirve që nuk ju dihen datat me saktesi ,nuk kemi asnjë dorshkrimë të vjetër para erës sonë.

kur themi të reja,nënkuptojm të reja si p sh ..celulari-motori ..teknologji kryesisht.Në se mua më shpëtojn huazime të shqipes nga latinishtja ..të lutem shpjegomi se nuk njoh italisht...shkruami shqip.
    po sigurisht ka plot fjale,dhe ne kemi qene pjese e imerivm romanvm per qindra vjet,siç dhe eshte e vertete qe shqipja u influencua shume pak nga latinishtja ne krahasim me gjuhet e tjera te cilet u romanizuan.

dhe vet anglishtja ka nja 40% te fjaleve me rrenje latine.

ps.fjale shqipe me rrenje latine???me qindra ka.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 27-07-2008 më 13:05
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    Poenta" ishte se perendite jane 'satanizuar' rregullisht
    Ky eshte nje fakt.

Sidoqofte, pas mendimit tim ky "satanizim" mund te perkufizohet me nje fjale me te sakte "tjetersim". Me tjetersim kuptoj pervetesimin e vecorive te hyut te meparshem nga nje hyjni pasardhes. Sic do ta shpjegoj me poshte zevendesimi (i leadershipit- rolit udheheqes te nje perendie me nje tjeter) eshte kushtezuar astrologjikisht, ndersa "tjetersimi" eshte dukuri njerezore, me sakte nje nevoje e pajustifikuar sociologjike.

Pare nga Toka, kur Dielli kthehet tek e njejta pike ekuinoksi solstik nga u nis, ai ploteson nje vit solar ose tropikal te barabarte me 365 dite, 5 ore, 48 minuta dhe 7 sekonda, ndersa kur arrin tek i njeti yll nga u nis(po ashtu pare nga Toka) ai ploteson nje vit sideral prej 365 dite, 6 ore, 9 minuta dhe 14,5 sekonda. Pra nje vit Sideral eshte rreth 20 minuta dhe 17.5 sec me i gjate se nje vit Solar. Kjo eshte e barabarte me nje ndryhsim prej 50 sekondash te nje grade (360 grade gjithsej).

Ne 72 vjet, ndryshimi akumuluar behet nje dite. Pas 2160 vitesh behen ndalesa e Dielleit ne nje shenje Zodiku te re. Pra, ne cdo 2160, Dielli ndalon ne nje shenje zodiaku krejtesisht te re, ne ate qe vjen me pas. Keshtu vendin e Uranit e ze Saturni, te Saturnit Jupiteri e me radhe.

Pershembull, Ariet zevendesuan taurusin aty rreth 300 vjet para Krishtit.Dike ne nje forum me Baptistin ne dite kembyem replika se ai ngulmonte qe shenja korrespondonte me Capricorn ne mos gabohem dhe une i thashe qe Taurus e ka zevendesuar, ose e anasjellta. Sigurisht qe flasim per nje periudhe prej 10000 vitesh qe ka ndikuar ne kete zevendesim. Me duket se behej fjale per Cornucopia, briri i bollekut ne mos gabohem ne temen e MAAT.

Sidoqofte, le te themi se satanizimi i perendive dhe demonizimi ka te beje me "interpretime" te pakualifikuara tokesore. Eshte interesante te shtoj se sitemi i 360 (3x12x10) ose decit (dhjetes) mendonte se te derguarit e perendive zbrisnin ne toke cdo 10 dite dhe qendronin 10 dite.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 27-07-2008 më 14:12
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    kete histori nuk e di.

ps.fjale shqipe me rrenje latine???me qindra ka.
    hidhi ti shikojm.Na posto disa.

me sa di unë shqipja shpëtoj falë terrenit të ashpër malor,ndaj nuk ka shumë ndryshime nga shqipja e lashtë.

është tjetër gjë anglishtja-frëngjishtja-spanjishtja-portogalishtja etje.Edhe tjetër gjë shqipja.

që të ket me qindra fjalë latine në shqipen e sotme....mua më dëgjohet fare bosh kjo,pasi me vërtetimin e shqipes si gjuha e etruskëve ..nuk ka të ngjarë që bija të pjell nënën.

po pres të më hedhësh disa fjalë shqipe me rrenjë latine.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 27-07-2008 më 13:29

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •