Close
Faqja 121 prej 255 FillimFillim ... 2171111119120121122123131171221 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,201 deri 1,210 prej 2545
    OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Tra gli dei dell'Olimpo Atena viene ritratta come la figlia prediletta di Zeus, nata già adulta ed armata dalla sua fronte dopo che egli ne aveva mangiato la madre, Metide. Varie sono le versioni riguardo alla sua nascita. Quella più comune dice che Zeus si coricò con Metide, dea della prudenza e della saggezza, ma subito dopo ebbe paura delle conseguenze che ne sarebbero derivate: una profezia diceva che i figli di Metide sarebbero stati più potenti del padre ,[16]fosse stato anche lo stesso Zeus. Per impedire che questo si verificasse, subito dopo essersi giaciuto con lei, Zeus indusse Metide a trasformarsi in una mosca e la inghiottì, ma era ormai troppo tardi: la dea aveva infatti già concepito un bambino. Metide cominciò immediatamente a realizzare un elmo ed una veste per la figlia che portava in grembo, e i colpi di martello sferrati mentre costruiva l'elmo provocarono a Zeus un dolore terribile. Così Prometeo (oppure, a seconda delle versioni, Efesto, Ermete o Palemone) aprì la testa di Zeus con un'ascia bipenne ed Atena ne balzò fuori già adulta ed armata e Zeus in questo modo uscì, malconcio ma vivo, dalla brutta disavventura.

Alcuni frammenti attribuiti alla storia dal semi-leggendario Sanchuniathon, che si dice essere stata scritta prima della guerra di Troia, suggeriscono che Atena sia invece la figlia di Crono, un leggendario re di Biblo che si dice avesse viaggiato per il "mondo inabitabile" ed avesse lasciato l'Attica in eredità ad Atena.

dias,kjo eshte pergjigja per ty,ka shume mite ku tregojne lindjen e athines,keshtu dhe ai qe solle ti me efestin egziston por nuk eshte kryesori.

kryesisht pohoet qe ishte prometeu ai qe i hapi koken zeusit............meqe ke dhe nick zeus,duhet ta dish me mire se une.

nderkohe po perkthej pjesen ne italisht.

ndermjet zotave te olimpit pershkruhet Athina bija e parazgjedhur e zeusit.e lindur e rritur dhe e armatosur nga balli i tij pasi ai kishte ngrene te jemen Metiden.jane te shume versionet qe tregojne per lindjen e saj.ai me i zakonshmi thote qe zeusi shkoi me metiden,perendeshen e kujdesit dhe zgjuarsise por menjehere pati frike nga pasojat qe mund te rridhnin:nje profeci thoshte qe te bijte e metides do ishin me potente/te forte se i ati.dhe pse kishte qene i njejti zeus.per te ndaluar qe kjo te ndodhte zeusi detyron metiden te transformohet ne nje mize dhe e gelltit,por tashme ishte teper vone:Perendesha ishte shtatzene me nje femije.metida filloi menjehere te bente nje helmete dhe armature per bijen qe mbante ne bark,goditjet e çekanit qe jepte nderkohe qe bente elmeten i dhane zeusit dhimbje te tmerrshme.keshtu Prometeu(ose e dyta e versioneve Efesti,Ermet ose Palemoni)hapi koken e zeusit dhe athina doli jashte e armatosur dhe e rritur,dhe zeusi doli ne kete menyre nga gjendja e keqe por gjalle nga kjo aventure.

disa fragmente qe i atribuoen historise se gjysem-legjendarit Sanchuniathon qe thuhet qe eshte shkruar para luftes se trojes sugjerojne qe perndryshe Athina eshte e bija e KRONIT nje mbret legjendar i biblo ku thuhet qe kishte udhetuar ne gjithe "boten e pabanueshme" dhe i kishte lene ne trashegim Atiken Athines.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Darius : 22-07-2008 më 01:25

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga Trojan_Dodoneus Lexo Postimin
    Si emer, Larissa Eshte emer Pellasg ........

Por . ... Laris"eon"(e lariseve) eshte prapashtese greke ,
    si prsh.. Athin"eon" (e athinasve) , Thiv"eon"..........
    Dias10

Çfar shpjegimi i jepni këtij postimi?.Unë isha i qartë kur fola për "gjendjen e monedhës "SEON në anën e sipërme ,edhe LARI në anën e poshtme" A thua SEONLARI nënkupton LARISEON.

tROJAN

është vërtetuar që 2 shekuj më parë se mbaresat "on" të emrave vëndorë në greqi ,nuk i përkasin gjuhës greke ,por gjuhës paragreke.

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    Dias10

Çfar shpjegimi i jepni këtij postimi?.Unë isha i qartë kur fola për "gjendjen e monedhës "SEON në anën e sipërme ,edhe LARI në anën e poshtme" A thua SEONLARI nënkupton LARISEON.
    I jam pegjigjur ne postimin nr 1221.
    Konkluzioni ishte qe mbaresa ION=IAN (psh Trojan) dhe eshte pjese morfologjike e emrave qe zevendesojne gjinoren.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123

Ja kjo foto qe argumenton shkrimin e gjetur ne Amerik te "burros " qe e gjen perkthimin te gjuha PELLAZGE - ETRURE kam edhe shum argumente te tjera qe ky shkrim ishte PELLAZG - ETRUR . Ne gjuhen Etrure viti quhej AFIL .Shiqojeni formen e radhitjes nga posht lart dhe perputhshmerin e fotos qe kam renditur me pare planetet ne form piramidale pra jane te njejta .
    Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 17-07-2008 më 16:39

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Cuna shihni njehere cfare thote kjo

http://www.hs-augsburg.de/~harsch/gr.../dip_intr.html

hος νῦν ὀρχεστôν πάντον ἀταλότατα παίζει,
    τô τόδε κλ[.]μιν[...]

Eshte shkrim nga me te vjetrit me alfabet 'grek' prandaj besoj se ka germa qe mund te jene interesante.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Kjo eshte nje faqe origjinale e papiruseve te Homerit Odiseu L.3/271

kurse ky eshte transliterimi ne """greqisht""".

me thoni ju eshte i sakte apo jo?
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 19-07-2008 më 23:13

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Kjo eshte nje faqe origjinale e papiruseve te Homerit Odiseu L.3/271

kurse ky eshte transliterimi ne """greqisht""".

me thoni ju eshte i sakte apo jo?
    Dias

Homeri nuk shkruajti kurrë -me sa njihet deri më sotë.Dorshkrimi i parë i veprave vjenë nga shek 6-5 edhe nuk ekziston asgjëkundi.Papiri duhet ti përkasin kohës së pas shek 4 p e s.Mbi këto baza diskutojmë çfarë të duash.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Cuna shihni njehere cfare thote kjo

http://www.hs-augsburg.de/~harsch/gr.../dip_intr.html

hος νῦν ὀρχεστôν πάντον ἀταλότατα παίζει,
    τô τόδε κλ[.]μιν[...]

Eshte shkrim nga me te vjetrit me alfabet 'grek' prandaj besoj se ka germa qe mund te jene interesante.
    e kemi diskutuar më lartë këtë mbishkrimë.Ekzistojnë disa versione -me versionin në fjalë të shumë përmëndur.Vetëm se mbishkrimi nuk ka rrjedhë llogjike ashtu sikur se lexohet...HOSNIN ORXESTON....bëhet fjalë për orkestrën....mos vallë orkestra HOSHNIN!?.HOSHNIN ORQESTON BANDON ATA LOT ATA.......është mundësia më llogjike sipas mendimit timë.Lavirja që quhet shkencë botrore duhet të mos ta dredhin më bishtin ,pasi ajo fletë me saktësi për gjuhën greke vetëm pas shek 4 p e s....edhe jo si gjuha e popullit por si gjuha e shkollimit.

i/e regjistruar Maska e extreme
    Anëtarësuar
    29-04-2005
    Postime
    1,272
    cfar mendoni per Faraonin e egyptit

Faraon - Fara jonë
    We are all Aliens

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    Dias

Homeri nuk shkruajti kurrë -me sa njihet deri më sotë.Dorshkrimi i parë i veprave vjenë nga shek 6-5 edhe nuk ekziston asgjëkundi.Papiri duhet ti përkasin kohës së pas shek 4 p e s.Mbi këto baza diskutojmë çfarë të duash.
    Sigurisht qe e di dhe e kam shprehur sa here me eshte dhene mundesia. Une di me saktesi se ckane ne dore sot gjuhetaret neper universitete. Pervec Iliades te gjitha papiruset (TE PLOTA )e tjera jane te shek. te 9 pas Krishtit.

Te lutem vetem transliteroje te mesipermin nese ke kohe.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •