Close
Faqja 61 prej 255 FillimFillim ... 1151596061626371111161 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 601 deri 610 prej 2545
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    mbishkrimi u postua nga land mësipër.

figura nuk është e pastër në mënyrë që të dallojmë veçorit e duhura,na duhen edhe disa të dhëna më të shumta për kohën e mbishkrimit edhe vëndin ku është gjendur.

në se figura do ishte e pastër,atëher do na duhej të dëgjonim mendimin e "dalan" për atë çka përshkruan figura....dalan sorry,unë beso se ke aftësi të "lexosh" figura të tilla pasi tek mbishkrimi i Limnos, që postova më lartë,shpjeguat me dy fjalë atë që unë e njihja mbi 8 vjetë rreshtë edhe nuk e pata menduar kurrë..shihni faqet e para të kësaj teme.

ndërsa mbishkrimi shkruhet kështu.

ARNTH.SENUINATE CUMERESA.
    kujtojmë se deshifrimi i alfabetit etruskë nuk u përshtat në gjuhën e autoktanve shqipfols ,por në gjuhët teknike greko-latine.Ndaj na jepet e drejta që të nënkuptojmë gërmat e shqipes së sotme, të cilat mungojnë në këtë ërshtatje,p sh.dh,ç,ll,sh,etje.

në se do dëgjoja një mendim më të pjekur për përmbajtjen e figurës,do isha edhe më i sigurtë për leximin e mbishkrimit.Megjithatë unë po e japë mendimin timë ...mos ma merrni për kapital.

1)

ARNTH SENYI NATË KUMËRESHA...KUMËRIA,PËLLUMBI EGËR.
    ARDH SHËNUJ NATË KUMËRESHA
    ARDHËT NATA E SHENJT ,KUMËRESHA
    ERDHI NË NATËN E SHENJTË KUMËRESHA

2)ERDHI SHËNYJNA TE KUMËRESHA.

ju ftoj të shfaqni mendimin tuaj rreth këtij mbishkrimi,në mënyrë që ç do kush prej nesh të hapin horizonte të reja për drejtleximin e mbishkrimeve etruske.
    Kjo është rruga më e drejtë që meriton kjo temë.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 13-05-2008 më 08:35

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anëtarësuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Pershendetje
    Me falni qe nuk isha nje kohe te gjate pjesmarres ne diskutimet tuaja , edhe pse ne forum
    mungojn disa anetare qe pa prezencen e tyre disa tema jane boshe shume te mangta kontributi tyre ne kete forum eshte shume i madh une i pershendes .
    Mos te dale nga tema , juve te nderuar qe jepni mendimet per formimin e germave -alfabetit ju kisha preferuar qe te rishikoni kuptimin dhe menyren e leximit te stelles se Lemnosit dhe disa artifakteve te lashta.per shembull fjala zeron q'ka ka te per bashket me emrin jeton-rron .
    Ne duhet argumentuar te stella e lemnosit pse ngatrrohet germa r me d formimi i germave duhet studiuar hollesisht pershembull per kuptimin e germes A ne fjaloret e shqipes gjejm shum pak te dhena per kuptimin e kesaj germe duhet te shkruhet me gjat .
    Germa A eshte fillimi i gjdo gjeje gjdo emer i lashtesis qe fillon me kete germ paraqet nje kuptim te veqant ne vete psh a si pytsore,parashpjeguese,habitore,verrtetuese etj etj .
    Germa a eshte motoja piekenisja e alfabetit eshte motoja e jetes Anuk eshte e rastit qe kjo germ eshte pikenisje e emrit edhe te latinet te cilet e moren nga EtruretPellazg a-nimaqe do te thot jete te stella e lemnosit shkruhej zeron qe lexohej iedon vetem sufiksi i fundit i ketij emri don eshte fakti me i mire argumentues i emertimeve yllire don-rron jane dy fjale qe i perkasin te njejtes baze rrenjesore nga kjo fjale gjen baze rrenjesore edhe emri vida -jeta d -drita,diellidhe rr-rrezja edhe me emrin Amon RA.Ja perse ne alfabetin e lemmnosit nuk kemi germen d ne fakt ekemi kete gje e argumenton shqipja e sotme ne baze te kuptimit te emrit-fjalve.
    Stella e lemnosit dhe disa shkrime tjera qe itakojn kohes se lasht don studime shume serioze .Pra tua leme gjuhtarve filologve radhen qe ta bejn ata kete analiz ne menyre profesionale e pastaj le te dalin te saktesojn per lashtesine e germave te gjuhes shqipe nese pitja eshte ngrene tepsia ka mbetur pra gjurme e kemi fjalet-emrat e gjuhes sone , te shkruajm meshume se dy gjysem rreshta ne fjaloret shqip per germen a. Ju pershendes
    Nese nisemi nga lashtesia e gjuhes sone dua te them nga vete fakti i cilesive qe permban gjuha jone per te perkthyer shkrimet me te vjetra ,edhe germat-alfabeti fillet e formimit i ka tek fillet e gjuhes qe flisnin te paret tane per kete e them se duhet pune nga ana profesionisteve , qe e verrteta te del ne shesh ne menyre te argumentuar.
    Prshendetje

Te me fali Xh. Gashi dhe te tjeret per guximin. Ja dhe mendimi im:

ARNO, SENYINAYE KUMERESA =>
    ARNO, SËNYINAIE KUMËRESA=>
    ARNO(Krijues), SHËNHYJNOJE (dicka si SHENJTEROJE = beje te perjetshme?!) KUMERESHEN.

Te pakten me shume me vesh sesa me shkronja, keshtu me tingelloi kjo fjali pasi e lexova shume here dhe pashe dhe interpretimin qe solli Landi e ate te Alfekos.

She sa per kuriozite.. a behet fjale per nje varr femre?

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    ilira2 të përshëndes.

edhe përse me shumë pak postime në këtë forum ,sërishtë je futur tamam në temë..pikërishtë kjo është tema e këtueshme edhe kjo na intereson.

nuk mundem ta vrej mirë përshkrimin e "figurës" që paraqet land në mënyrë që të kemë një mendim të pjekur.

ekziston edhe një problem tjetër në gjuhën etruske,ky problem dëgjon në tingëllimin e gërmave,(wellcome back Xhgashi).Unë do thoja se duhen drejtpërshtatur me gjuhën shqipe këto gërma,por këtë gjë nuk mundë ta bëjë dotë tani për tani askush...as gjuhëtare,pasi në fillim duhet të zbardhim një pjesë të mirë të mbishkrimeve në mënyrë që të vrejmë luhatjet e tyre ,edhe përshtatjen në gjuhën shqipe.

më pëlqeu mënyra se si e lexon mbishkrimin,pamvarsishtë përfundimit.Duhet të punojmë të gjithë në këtë drejtim.

nuk mundë të jemë i sigurtë në se O=O apo O=TH,ndërsa për "y" e pjerrtë ,në fundë të fjalës së dytë ,mendoj se Y=T,ashtu sikurse e paraqet edhe alfabeti etruskë

ju lutem ndihmoni në këtë drejtimë,pasi vetëm kështu do na hapen sytë neve shqiptarve.

më poshtë po ju paraqes NJËRIN variantë të alfabetit etrusk.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 14-05-2008 më 06:45

Pershendetje te gjitheve
    Ndryshe nga cbesojne disa tradita jone e shkrimit eshte shume e hershme.

Po te vesh re me vemendje ne shkrim jane perdorur germa qe jane zhdukur prej shkrimit te "Grekeve" antike shume me heret se Homeri te fillonte te shkruante(gjithmone nese ka shkruar).
    Shembulli me tipik jane germat digama, theta me h aspirative etj.
    Gjithashtu vlen per tu permendur se ne shkrimin shqip digama eshte perdorur per shkronjen e sotme gj, kurse y eshte perdorur per shkronjen j.

Shkrimi i mesiperm tregon qe per shqiptaret "obsolete letters" nuk ishin zhdukur 3000 vjete me perpara por ato vazhdonin te perdoreshin me te njejten lehtesi qe ishin perdorur kaq vite perpara ne shkrimet e tyre nga ""greko""-fenikasit.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Po te vesh re me vemendje ne shkrim jane perdorur germa qe jane zhdukur prej shkrimit te "Grekeve" antike shume me heret se Homeri te fillonte te shkruante(gjithmone nese ka shkruar).
    Shembulli me tipik jane germat digama, theta me h aspirative etj.
    Në fakt dias10, kjo pjesë nga Dhjata e Re (Marku 2:21-28) që ke sjellë ti nuk është aspak e vjetër. Është publikuar për herë të parë nga J. R. von Xylander më 1835 në veprën Die sprache der Albanesen oder Schkipetaren (libri ekziston në Google Books). Sa për gërmat ato janë të greqishtes dhe nuk përdoret as digamma as theta me h aspirative (që nuk ka ekzistuar kurë, pasi duket qartë që ngatërohesh me gërmën tau).

Gjithashtu vlen per tu permendur se ne shkrimin shqip digama eshte perdorur per shkronjen e sotme gj, kurse y eshte perdorur per shkronjen j.
    Grupi bashkëtinëllor γγ nuk quhet digama dhe nuk është përdorur shkronja y por shkronja γ (gamma).
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Citim Postuar më parë nga alfeko sukaraku Lexo Postimin
    MIR SE ERDHE DIAS.

URIMET E MIJA PËR FAKTIN E PAKUNDERSHTUESHËM QË SOLLE NË KËTË TEMË.

KEMI EDHE DISA TË "INTERRNUAR" QË SHKRUAJNË TEK KJO TEMË,SAPO TË KTHEHEN DO GËZOHEN PËR POSTIMIN TËNDË.

urimet e mija të sinqerta.
    Falemderit dhe une sinqerisht te uroj ty per perpjekjen e vazhdueshme qe ben per ate qe une e quaj 'themra e Akilit' per racen tone: rivendosja e te drejtes historike. Une do te jem ndihme per te gjithe JU qe e doni racen shqiptare dhe sakrifikoni kohen tuaj, interesat tuaja personale per te.

Persa i perket "te internuarve" i bej thirrje adminit ta rishikoj vendimin sepse te diturve ju falet dhe ndonje fjale me teper.

Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Në fakt dias10, kjo pjesë nga Dhjata e Re (Marku 2:21-28) që ke sjellë ti nuk është aspak e vjetër. Është publikuar për herë të parë nga J. R. von Xylander më 1835 në veprën Die sprache der Albanesen oder Schkipetaren (libri ekziston në Google Books). Sa për gërmat ato janë të greqishtes dhe nuk përdoret as digamma as theta me h aspirative (që nuk ka ekzistuar kurë, pasi duket qartë që ngatërohesh me gërmën tau).

Grupi bashkëtinëllor γγ nuk quhet digama dhe nuk është përdorur shkronja y por shkronja γ (gamma).
    Kjo nuk eshte Dhjata e Re por "Old Testament" ne shqip , kopje e viteve 1800.
    Une nuk thashe shkrimi eshte i vjeter, une thashe TRADITA ESHTE E HERSHME.

Persa i perket DIGAMA une po flas per kete germe Digamma (uppercase Ϝ, lowercase ϝ)

Poshte ke disa fjale ku ajo eshte perdorur:

Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 15-05-2008 më 12:22

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100

faleminderit për njoftimin.

vërtetohet ajo që ju thashë më lartë për përshtatjen e dhjatës së re në shqipë,pastaj u përkthye nga shqipja në greqishten e re,pasi nuk munde të Përkthehej drejt për drejt.

ç do të thotë kjo???

1)kjo do të thotë se greqishtja e lashtë ishte një përzierje shqiptarogreke ,ndaj nuk mund të kuptohej nga grekët e rinjë të cilët e tradhëtuan këtë përzierje.Herodoti i quAnë pellazge, edhe jonët edhe eolët,ndaj bashkimi i dialekteve do nxirrte gjuhën shqiptarogreke.

2)vërtetohet Naim Frashri..NGJALLËM GREQIN.

3)GREQISHTJA teknike u bashkua me shqipen pellazge edhe u spastrua më vonë.

4)vërteton se vazhdimsin e GJUHËS AUTOKTONE PELLAZGE.....ULËRAS,VËRTETON VAZHDIMËSIN E SHKRIMIT TË GJUHËS AUTOKTONE PELLAZGE.shqipfolsit çamë e arvanitë JANË AUTOKTONË EDHE JO TË ARDHUR.JA FAKTI QË LIDHË MBISHKRIMET PELLAZGE SHQIPE TË THOMOPULOS,ME FJALORIN E GREQISHTES SË LASHTË NGA ISIQIO(kam postuar fjalë më lartë) E SHEK 5 TË ERËS SONË.vJENË EDHE KY FAKTË TË VULOSIN AUTOKTONIN TONË.

EDHE NJËHER BRAVO DIAS,JE I MBREKULLUESHËM.
    Ndryshuar për herë të fundit nga alfeko sukaraku : 15-05-2008 më 12:26

32> E si perendoi Dielli e u err, prune te ai gjithe te semuret e dhe te dhamnshurit.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •