Close
Faqja 51 prej 255 FillimFillim ... 41495051525361101151 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 501 deri 510 prej 2545
    Citim Postuar më parë nga Styx Lexo Postimin

Pas mendimit tim, Baptisti mbron opinionin qe nuk ka patur fare permbytje, por nje vazhdim thjesht kronologjik dhe zhvendosje kulturash.

Nese mendimi i Styx ka nje baze reale atehere Baptist doja te te pyesja se cfare mendon per kete temen ketu:http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=78886

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga XhGashi Lexo Postimin
    Bernhard Pollmann, Düsseldorf 1983.

Ab 2300 v. Chr.: Troja II wird erbaut. Aus dieser Zeit stammt der „Schatz des Priamos".

Prej viteve 2300 para eres se re behet rindertimi i TROJES II .Bazuar ne lashtesin e,, thesarit te Priamit’ .
    Pra lind pyetja kur eshte ndertuar TROJA I .
    Eshte veshtire te percaktohen data te sigurta .
    Pershendetje,
    Me plote pasion i lexova te gjitha shkrimet, kani avancuar bukur mirë, ju pergezoj te gjithve edhepse me tema gati se nuk qendron fare...
    Ne postimin e H.N. nuk arrita te kuptoja qarte se çka donte te nxjerri nga linja kronologjike ku perzihen Dardani i Madh, Moisi, Herakleu e Deukaleoni...?

Shpresoj se nuk gabohem por sipas llogarise sime ku me vite jam perpjekur te gjeja se ne qfare periudhe dardanet mundesishte te ken kaluar ne Frigji, une po japi nje linje qe mendoj se eshte perafersishte e saket.

Per ata qe kan lexuar Homerin kan vrejtur qe ne luften e trojes ky hero nuk eshte prezent.
    Mirpo nese kthejmi makinerin e kohes vetem 50 vjet mbrapa Herakleun e gjemi ne Trojë perball Priamit te vogël si princ. Pra duhet te jete viti 1289 kur per here te fundit qfaqet Herakleu dhe mbaron misioni i tij...

Ne te njejten periudh pra kan mundur te jetojne keta personazhe te famshem;
    Ramsezi II-të, Moisi, Herakleu, Priami...
    Kurse Dardani i Madh qe erdhi nga fisi i thunateve te dardanise e qe sipas kerkimeve te mija ai duhej te quhej ne fillim Topuz por ngaqe vinte nga nje mbretni e njohur e asaj kohe qe ishte dardania ai ne Frigji me siguri mori emrin po te ketije regjioni sepse ne legjenda siç e ceku edhe Baptist, nuk jane lojna femijesh dhe se legjendat nuk mund te çpiken mbrenda dites por ato kane nje zanafille nje perjetesim teper te moçem...
    Tek ne pleçet tane permendnin shpesh here keta dy emra, Jonuzi dhe Topuzi, dy vllezer me keto fjal; dan Jonuz, dan Topuz !
    tregohet pra per nje dyluftim mes ketyre dy personazheve mitologjike qe njeri shkoi ne frigji e tjetri ka mundesi qe te kete vdekur ne kete dyluftim por per qudi e gjemi edhe ne Kalabri tek galabret, emri i fisit tjeter te dardanve qe iku pertej detit ne kalabrin e sotme...
    Si e shifni pra edeh vete; kemi dy fise dardane, thunatet dhe galabret.
    Thunatet mesyn lindjen ne krye me Topuzin kurse galabret mesyn apeninet ne krye me Jonuzin...
    Po ne cilen periudh ka mundur te ndodhi kjo ngjarje ?
    Une mendoj se duhet te jete para Deukaleonit, pra para vitit 1450 para krishtit e qe perputhet me pelcitjen e vullkanit te madh ne Santorin ne Thera ku 500 kilometra per rrethe i tere mesdheu ishte shendrruar ne nje Apokalips e me siguri qe ky kataklizem ka prekur jo vetem dardanet por edhe egjiptianet ku tere ballkani keto dyqind vite njehe qrregullime klimatike ku njerzit u detyruan te shperngulen me siguri nga uria sepse nuk kishte me te korrura...

Sa i perket Moisit ai ka jetuar ne kohen e ramsezit dhe eshte shume lehte te llogaritesh, perafersishte i bie 1250 vite para krishti, mu atehere kur edeh Troja fillonte te zhdukej...

Sa i perkete thesarit te priamit qe e permendi XH.G. une kisha me shtuar se ai thesar nuk dokumenton fare qe eshet i Trojes.
    Ka dy mundesi; ose Shlimani e ka blere kete thesar me pare diku ne ballkan nga ndonje tregtar ballkanas qe mund te jete me origjine thrake apo ilire dardane e qe eshet i vjeter nja 1000 vite para se Dardani i Madh te kete ikur ne Frigji, ka mundesi qe kete thesar ta kete sjellur nga atej ose ky thesar i ka takuar thrakasve e kurrsesi atij vendi, Trojes ne frigji...
    Ju keni mundur te vreni ne ate thesar se vetem diademi pra kurora e mbretneshes eshte e punuar prej 12 000 fletve te dushkut ?
    Me thuani tani, perse ky numer fetish ?
    Ai artizani ka mundur te punoje nje stoli edhe prej 2000 apo 3746 fletve te dushkut por jo, ky numer ishte i veçant dhe i saket qe lidhet edhe me shprehjet tona shqiptare qe ruhen sot; po me kan edhe 12 000 nuk e la pa i ra allti !
    ose 12 OOO ne lyme i mbyti e sa e sa kenge e shprehje popullore ky numer eshte i veçant tek ne...

Me duket se kjo teme po del jashte binareve komplet. E leme Trojen per ne temen ku eshte sic leme dhe elementa te tjere qe mos ndryshojme thelbin. Nese bera nje koment po ashtu bera dhe parantezen qe dalja e pjeseshme e temes po behet me nje qellim qe te vleje me vone per referencat e tjera. Pra jashte teme por dhe brenda teme. Ju lutem mbajeni kete parasysh.

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Styx nuk po kuptoj cdo te mbrosh ? Mojsiu 120 vjet e thote i madh e i vogel,nuk eshte gjetje interneti pasi e dija perpara se te dija c'ishte interneti... sigurisht qe me eshte e veshtire te pranoj qe nje plak 80 vjecar reziston 40 vjet endje ne shkretetire....

Kjo puna e 'mitologjise mbi te gjitha ' ben lemsh shume diskutime...Ja psh une te kam lexuar me interes postimet po nuk jam ne gjendje te percaktoj se cfare teorie mbi prejardhjen tone ,mbron ti dhe faktet arkeologjike ,gjuhesore dhe historike perkatese ...

Sa per diskutimin mbi gjakun e paster,jam dakort me Baptistin... Mbijetesa e races eshte objektivi kryesor i kanunit,pavaresisht se nuk eshte i shprehur hapur,po 'lexohet' ne cdo nen qe ka te beje me familjen e raportet shoqerore...

Biles mbijetesa e Races duket edhe me paresore sesa mbijetesa e gjuhes,pasi kjo e fundit mbrohet shume pak dhe kjo vihet re ne fjalor...Papastertia e gjuhes, ne zonat ku eshte zbatuar kanuni eshte e tmerrshme ne krahasim me pastertine racore qe zoterojne zonat...
    Psh harku malor kukes,has,tropoje,malesi e madhe kane nje pasterti racore te nivelit gati 100%...
    Malesia e madhe(edhe pjesa nen malin e zi) sidomos qe eshte edhe kufitare te ben pershtypje,pastertia e saj racore 100% ne krahasim me zona te brendshme,si ultesira perendimore...

Vetem ne kete prizem(ruajtja e pastertise se races,me shume se e pastertise se gjuhes) mund te kuptohet sistemi spartan apo aristokracite e ashtuquajtura ariane....

Kete fakt shume e fusin ne koshin e memories,por historia te perplas me te ne cdo moment...

Ne kete prizem une kuptoj pse Lineari B eshte i ndryshem nga Lineari A, e pse greqishtja e vjeter eshte e ndryshme nga Linerari B e po njesoj pse greqishtja e vjeter eshte e ndryshme nga greqishtja e re....

Levizjet e popujve sjellin me shume ndryshime gjuhesore sesa racore,invazoret perbejne aristokracine derisa asimilohen pjeserisht o teresisht prej gjakut vendali,nderkaq gjuha e invazoreve o mbisundon mbi ate vendase ose e shperfytyron ate e vetem raste te rralla ka ndikime te paperfillshme .....

Fale Zotit ose me sakte te pareve tane qe dinin sekretin e mbijeteses,ne mund te flasim ende per pasterti racore dhe gjuhesore apo per origjinalitet racor e gjuhesor.... 2 gjera qe na bejne armik ne debat me cfaredolloj perendimori....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po te kishe lexuar postimet e mija nuk do beje pyetjen se ku dua te dal. Pjesa tjeter e postimit tend mbron asgje, me sakte mbron ato pika ne te cilat askush nuk ka kundershti.

Te thuash se incesti u ndalua ne patriarkat (me nje fjale eksiztonte si menyre e lejueshme riprodhimi ne gjithe sistemin pararendes matriarkal qe perfshinte edhe Trojen) dhe pasatj te jesh dakort me Baptistin per pastertine e gjakut ne kanun, vetem dikush qe eshte teresisht jashte bisedes mund te beje.

Ne kete pike une jam shume me afer me Baptistin, sepse e pranoj gjakun e paster. Arsyeja per kete eshte se ne shume libra fritjet per shprishje te gjakut blu (me pas u rafinua nga njerezit te guhej "gjak aristokratik"). Ajo qe na ndan ne mendim jane permbytjet dhe kush i shkaktoi ato.

Ne pergjithesi (se paku nga ana ime) ky debat nuk behet kush di me shume e kush eshte me i zgjuar, por per te rafinuar tezat mbi origjinen e popullit tone, te cilat askush nuk ka marre mundimin t'i shfletoje. Puna eshte te mbyllim cdo bire ku ideologjia antishqiptare mund te kapet per te diskredituar. Pavaresisht nga sokellimat qe shkembehen , qellimi eshte oponenca.

Sic kam shkruar edhe me pare, une nuk i njoh as Genesis, Barat, Darius dhe Baptist por kam kenaqesi te ndaj mendimet dhe "te bertiturat" me ta. Me qe ra fjala, Baptisti behet zevzek kur trajtohet qetesisht.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Po te kishe lexuar postimet e mija nuk do beje pyetjen se ku dua te dal.
    I kam lexuar dhe jam i paqarte...mund te besh nje permbledhje te shkurter?

Te thuash se incesti u ndalua ne patriarkat (me nje fjale eksiztonte si menyre e lejueshme riprodhimi ne gjithe sistemin pararendes matriarkal qe perfshinte edhe Trojen) dhe pasatj te jesh dakort me Baptistin per pastertine e gjakut ne kanun, vetem dikush qe eshte teresisht jashte bisedes mund te beje.

Une nuk mendoj se troja ishte matriarkale ne dallim nga baptisti qe eshte i fiksuar me matriarkalizmin,keshtu qe jam krejtesisht brenda temes...
    Matriarkalizmi vdiq kur mema toke iu nenshtrua baba diellit ne panteonin e popujve... gjithsesi ndonje fis i papaster ekzistoi deri vone,por ligjet biologjike njohin ripastrimin e races,per fat te keq i vetmi eksperiment shteteror i nisur nga hitleri,falimentoi ...

Po te mos kishte ripastrim racor pjesa europiane e Romes do ishte shume me e zeze se c'eshte,pasi shume nga sklleverit u kthyen ne kolone dhe pastaj me kalimin e kohes bujkrober ....Vendet me te zhvilluara,si italia e jugut ,greqia dhe spagna e pesuan keqazi ...Azia e vogel po ashtu,raca shqiptare atje u perzie me lloj lloj soje e sorollopesh te zinj dhe dha racen qe quajne armenoide.....Ne shqiperi ish-sklleverit te kthyer ne kolone sot quhen evgjite ....

Nese ka ekzistuar incesti...Po; ta thote kanuni se para 400 brezash ishte nje sistem tjeter prej te cilit kishin kaq shume terror saqe martesat e reja beheshin shume larg vendit te origjines.... futja e kulturave te huaja beri qe ne shume zona te kalohej ne 7 breza dhe pastaj ne 3 breza....Nuk eshte ndonje cudi qe me triumfin islamik apo perendimor ne shqiperi kushurirat e 2-ta ti marrim per nuse.... Pra te rifusim incestin prej te cilit kemi pasur nje terror 400 brezor....

Meqe jemi tek gjuha jone....A mendon ti styx se gjuha jone eshte gjuha origjinale e races tone dhe se kur 'zoti' deboi njerezit nga babiloni dhe u dha gjuhe te ndryshme,cdo race i dha nje gjuhe te caktuar apo thjesht mix to mix by dj aldo ?

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Nuk merrem me muhabete kafenesh, dhe as kam deshire te monopolizoj temen per te permbledhur platformen time. Duhet pune per ta cuar lugen ne goje.

Hidh nje sy. Me duket se jam une qe po perpiqem te kuptoj/permbledh kendin nga nisen te tjeret. Tani po me kerkon te bej te njejten gje edhe per veten?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 27-01-2008 më 09:36
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Epo mire styx,vazhdo ti rezervosh vetes te drejten te hidhesh drejt cdo teorie qe te duket e mundshme...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Epo mire styx,vazhdo ti rezervosh vetes te drejten te hidhesh drejt cdo teorie qe te duket e mundshme...
    A nuk eshte kjo e drejta dhe detyra e cdo njeriu qe ka nje fare sistemi perpunues ne koke? Vijon qe nje sistem te tille perpunues kane njerezit qe jo vetem posedojne aftesine/njohurine per te dalluar thelbin e debatit dhe por qe gjithashtu qendrojne sistematikisht ne nje ane te argumentit.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 27-01-2008 më 16:03
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Kjo ti styx,nenkupton dyshim se ti ke nje linje te qarte mendimi dhe eshte 'kritike',sepse hallakatja ne debat ,eshte dobesi....

Me behet qefi te pakten qe nuk po me zini me me 'shpulla' persa i perket ceshtjes racore,si ne fillim....
    Dua te riforcoj bindjen se origjinalisht cdo race i perkiste nje gjuhe dhe se ashtu sikurse elemente te qarta racore ilirike ose subdinarike ndodhen ne gati cdo shtet te europes (150 milione individe relativisht te paster dhe 50 milion te papaster sipas llogarive te mia) edhe elementet gjuhesore 'ariane' ne gjuhet e europes (40-60 % te gjuheve) e kane origjinen ne gjuhen e ketij grupimi racor (dinarik e neneracat norik e borreby) qe dikur ka perbere aristokracine e europes e lindjes se mesme dhe sot perfaqesohet aspak denjesisht prej kombit te semure shqiptar...

Te kerkojme gjurmet e shqipes ,duhet te nisemi parimisht tek invazionet 'ariane' sepse jo me kot Petro Zheji ka gjetur varesine e sanskritishtes prej shqipes apo shume te tjere,varesi te shume gjuheve te vjetra prej saj...

Pikerisht per kete arsye nuk jam aspak dakort me disa interpretime qe ben ti styx....

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •