jo ne asnje menyr
Vetem Shqiptare!!!
Mė gėnjeu pasuria, jeta vrap mė iku shpejt dhe u thinja u dergja u plaka nė dhe tė huaj do tė vdes..
Toleranca midis feve ne Shqiperi fillon tamam me martesat nderfetare.
Ishte pikerisht ky moment qe shenoi edhe mbijetesen e kombit tone.
Eshte fakt qe shqiptaret, fene e kane kthyer shume me perpara se te pushtoheshim nga turqit, kuptohet nje pjese e vogel ne Veri-Lindje, sot Kosove. Une i referohem nje libri ( jo roman ), ku ne betejen e fushe kosoves gjindeshin perballe dy ushtri; ne njeren ane ishin turqit, tartaret, kurdet dhe shqiptare musliman , nga ana tjeter ishin shqiptare kristjan, serb, rumun, bullgare, grek , pra siē e shihni edhe vete, po te mos ishin lidhjet martesore midis shqiptaresh me fe te ndryshme, me shume probabilitet nuk do te kishim nje komb tonin.!
Ps: Sllovenet = protestant, kroatet = katolik, Boshnjaket = musliman, serbet = orthodoks, kuptohet e kam fjalen per shumicat , sipas jush keta konsiderohen nje popull nje komb???
Pergjigjia ime ne teme eshte, vetem me shqiptare! Flas edhe nga eksperianca ime familiare
Te nderuar miq.Eshte pak sa veshtire te pergjigjesh rreth kesaj teme pasiqe te jesh nje komb e nje gjak e te keshe tri fe,tri kultura te ndryshme dy ideologjina te skajshme te krishtere dhe muslimane,te vjen keq me thane se para e marr boshnjakin turkin pse jane muslimane e nuk e marr katolikun pse asht shqipetar.Po edhe e kunderta te marr italjanin si katolik e mos ta marr muslimanin si shqipetar.Nje gje duhet ta dijme se muslimanizmi nuk njef komb,te gjithe muslimanet e botes jane vellezer,ndersa katolicizmi e ka deshmue ate se prijesit fetare dhena jeten per fe dhe atedhe.Nje gje i ndodhi te madhit Pjeter Bogdanit i cili u prini popullit per tu qliruar nga perandoria me e dobet qe ka njofet historia ate osmane,kuptimi per te dobet eshte nga aspekti jo njerzor i ttyre qe gadi e paten hupe faren shqiptare per pese shekuj,e muren Bogdanin e nxoren prej varrit dhe mishin ua hudhen qeneve.A nuk eshte kjo nji lloj kanibalizmi.Si mund ta marr une muslimanin nese une do te detyrohem te vej shami,jo per bukuri e dekor por per ta mbuluar fytyren.Kete gje italjani nuk ma ben.Jo pse nuk asht shqiptar por se e ka kulturen kristianePrej te gjitha sekteve islame dalloi per te mire bektashizmin i cili sa eshte fetar aq eshte edhe kombetar.Perndryshe per Pashko Vasen qe e la nje gje te mire se feja e shqiptarit eshte shiptaria aji per mua eshte nje fraze qe nuk ka permbejtje sepse nuk fe shqiptare as ka fe italjane as greke po ka fe katolike orthodokse,dhe myslimane
Fort e nderuar, mendoj se deri diku dyshimet e tua kane nje baze, por mos e harro kurre qe po te mos ishin ata shqiptaret me fe te ndryshme qe fill nga renia nen sundimin turk, u bashkuan ne lidhje martesore dhe keshtu bene te mundur ate vazhdimesi ( kombesine ) qe kemi sot.
Nuk eshte e rralle qe kroatet dhe serbet bejne shovinizem ne kurriz te boshnjakeve duke leshuar thenie si ; jemi nje kombesi por qe turku ndryshoi vetem emrat dhe besimin! Por kur bie puna midis tyre, kurre nuk kam degjuar te thuhet; jemi nje komb por kemi nje besim te ndryshem , pasi do te ishte shume qesharake. Bej nje pyetje me vehte tende, perse katoliket ne Bosnje dhe gjithashtu orthodokset nuk vetequhen boshnjake ? Pse? Kursč bosnjaket jane thjesht musliman? Pse?
Une me injorancen time arrij ne nje perfundim, nuk do te mjaftonte kurre te paturit , vetem nje gjuhe, po ashtu edhe nje besim, pasi ka popuj qe flasin njelloj por qe nuk mbahen per nje kombesi, po keshtu jane te nje besimi por nuk jane te nje kombesie. Pra i bie, po te mos ishim edhe tolerant, ku kjo e fundit manifestohet me bashkim martesor, sot nuk do te ishim komb siē edhe konsiderojme vehten me njeri tjetrin. Pikerisht keshtu nje fare e fis mbijeton, pastaj problemi i fese eshte tjeter gje, me kalimin e kohes njera ne menyre te pashmangeshme dhe progresivisht parakalon tjetren ,
por qe nuk eshte dhe smund te konsiderohet si problem martesor
I nderuari arbershi nik,do te isha me i lumtur qe te dija perj jush se kush jena arbereshet e kush shqipetaret.Po ashtu do te deshiroja te dij nga ju se sa fe paten shqiptaret kur rane nen sundimin otoman.Kur flisni per kroatet dhe serbet me boshnjaket sa e di une qe te tret jane sllav,por boshnjaket jane popull artificial se komb boshnjak nuk ka as maqedon as kosovar.Bile qak boshnjaket po thone kemi gjuhen boshnjake qe kur nuk ka komb boshnjak ku mund te kete gjuhe boshnjake.Per te thene se islamizmi na i humbi rrenjet tona aty mund te pajtohem nese edhe ti bjen dakord.po duke mos i hikur temes per martesat qe permenden ne kete teme une di plot kosovare qe jane martue me boshnjejka edhe femnat shqiptare muslimane me boshnjak.Kjo ka qene si pasoje e fese.Edhe nje pyetje per ty dhe te gjithe te tjeret te ketij forumi,se qfar prejardhje kane malazezet cilit komb i takojne apo cilit popull.Te pershendes i nderuar per simpatine qe kam per arbereshet e vertete se ti ndoshta je shqiptar e nuk je arberesh.
Une per veten time nuk do isha martuar me nje njeri qe i perket nje feje tjeter.
El Real Madrid, campeón de Liga 2007/08.
E lexova dhe postimin tjetėr tė mė sipėrm dhe nuk pajtohem fare me mendimet tua ,(pėrmendimin tim tė gabuara,bilese shum tė gabuara)sipas teje mė par do merje njė italjan se ay sipas teje nuk tė shti qė ta vėsh shamin(e qė eke gabim se mendon se dhe nje shqiptar i fes muslimane tė shtin me mbajt shami,jam raste tėralla ato,dhe fundja ti mos mer ate qė tė shtin mezor tė mbash shami) por haron 6ta e thuash se qfar humb ti me italjanin dhe fėmijė nga ajo martes,humbni gjuhėn dhe zakonet tona(se edhe pse ti thua se ay ka zakone kristiane prap kan dallim zakonet tona kristiane nga tė tyret nė shum gjana)ndėrsa me nje shqiptar musliman gjuhen nuk e humb poashtu dhe adetet-zakonet tona(ta them kėt nga pėrvoja ime )
Dhe me bėn pėrshtypje kjo pyetja jote "kush jena arbreshėt e kush shqiptarė" ore po njėlloj ėshtė vetem se teritoret seku jetojn.
Dhe nė lidhje me martesat me ato far boshnjajka si thua ti pasi paske aq dijeni nė lidhje me kėso lloj martesash edin vall ti se qfar ishin kėto boshnjajka para ja 30-40 vitesh e?ato jan shqiptar tė shprishur tė asimiluar qė i asimiloj serbi dhe pėrata duke editur prejardhjen qė kishin prindrit e tyre pa pyetur fare i jepnin (martonin) ndėr shqiptar me shpres se tėpakten njė pjes e tyre do shpėtonte nė kėt mėnyr pa u asimiluar.
Dhe tė lutem shum mos thuaj se muslimanizmi na i humbi rėnjėt(nuk ėsht se un dua tė mbroj gjė kėtu fen muslimana )se rėnjė po ato jan ama veqse ndroj lloji i tė ushqyerit e kėtyre rėnjve (nga doktrina kristiane nė at islame)ama jo i gjith ushqimi.
Sa pėr malazezėt edim tė gjith se njė pjes(e ceka njė pjes pasi dhe ata jan tė pėrzir si puna e muslimanve tė bosnes) e tyre kan prejardhje Ilire pra shqiptare ama kėtu eke shembullin mė tė mir se qfar tė ndodh kur martohesh e perzien me popuj tjer,si nė rastin e tyre me sllav.
Dhe pomė qudit shum se si pėr prejardhjen e malazezve po din aq mir ndersa pėr kėto boshnjaket(siq ju thua ti)nuk paske ditur pė prejardhjen e tyre shqiptare?!!
Mė mie tingėllon njė mirdita se benvenuti pamar parasysh se qfar feje ta that.
Duajeni njėri tjetrin.
Krijoni Kontakt