Close
Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 101
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    1. Nuk shoh se ku kam thene qe thundra kalit eshte fat. Kam lidhur se ndertimi i thundres kalit matematikisht i pergjigjet kultit te ToMares.

2. Nuk di te them pse qe thunder kali dhe jo thunder dashi. Ndonje ide?

3. Per ta sjelle temen perseri ne pika me te rendesishme se sa cfare treste lumi Styx (te gjithe materialet me qe ra fjala, vec trupit te njeriut dhe shembull ke Akilin bebe)-

4. Cfare jane briret e Dashit? Me sakte, si ndryshojne nga te Demit?
    1. me duket e kishe shprehur ketu:
    Thundra e kalit njihej si shenje e destinit/fatit...
    Por me rendesi eshte qe po kuptohemi se thundra e kalit nuk eshte simbol fati as destinimi...
    Matematikisht (?) Nuk e di.
    Po cfare di te na thuash per kultin e Tomarit?

2. "Perse thunder kali e jo thunder dashi?".
    Une mendoj se nuk ka kurrfare dallimi. Qeshtja eshte te materiali e jo te perkatesia (pra nuk ka simbolike), materiali rezistues eshte thoi. Edhe ai i njeriut mund te bej por ne thonin e njeriut nuk mund te mbushesh as nje pike ne thoin e dashit shume pak por ne thoin e kalit ka mjaft hapesire, gati sa nje gote normale per te pire uje. Pra zgjedhja eshte e natyres praktike e jo te asaj mistike. Nuk mund te shikojme ne cdo gje qe lexojme vetem sinjale mistike.

Njohuri te tilla bazoheshin ne empiri, ndoshta e kane provuar dhe doli se thonit te kalit nuk i ben gje. Kemi ta zeme acidin fluorhidrik ky e shkrine xhamin/qelqin pa asnje pike problemi. -Ne cfare ene do ta mbash?!!

Diegia ose helmimi me HF nuk i preke thonjte! Ai penetron thonin pa e demtuar dhe djeg mishin perfundi. Tretesirat e holluara jane me te rrezikshme, sepse penetrojne te padisocuara dhe nuk lene asnje gjurme ne indin siperfaqsor; mund te depertojne deri ne eshtera dhe ti bejne 'pluhur' ato.

Pain typically is described as deep, burning, or throbbing.

Aleksandri vdiq poashtu nga zjarmia. Nese helmimi behet permes pirjes se sasive te holluara, gjaku do ta shperndaj ate ne gjithe trupin dhe spimptomet e vetme te kuptueshme do te jene diegia konstante dhe dhimje te hatashme pa shenja te dukshme ne lekure. Fakti se Herkuli ishte lutur qe ta vrisnin tregon se dhimbjet jane te hatashme.

Por kjo hipoteze nga njera ane do te hidhte poshte dyshimin per vdekjen nga semundja mbreterore e cila mund te mos jete shkaktare e vdekjese se parakohshme te trasheguar. Megjithese do ta zbulonte vrasjen e mbreterve te ketij riti me ane te nje helmi tradicional sic ishte uji i lumit Stiks.

3. Por kete e hedh poshte tradita lidhur me lindjen e Akilit. Por Akili qe zhytur ne ujin e stiksit menjehere pas lindjes do te thote se e ema deshi ta vriste, por nderroi mendje dhe shperlarja e pastajme me uje te paster dhe ndihma e pare qe sigurisht ia kishte dhene gjiri i nenes (qe permban kalcium glukonat -ndihme e pare kunder HF helmimit), si dhe shpejtesia e shtimit qelizor te asaj moshe mund ta kene shpetuar dhe neutralizuar helmimin me shpejtesi, ndersa sasia e Fluorit qe i arriti ne eshtera mund te kete shkaktuar edhe demtime mireberese ne strukturen e tyre duke e paisur ate me eshtera jashtzakonisht te lehte por te fluorizuar dhe shume te forte qe ate e benin vrapues te paarritshem!

[Kuptohet ky i fundit eshte spekulim "i eger"]

4. Dallimi mes brireve te Demit Kaut apo apisit dhe brireve te dashit eshte ky:
    >Brire demi<
    http://bc.fotosearch.com/bigcomps/IG.../IS817-804.jpg
    >Brire Dashi<
    http://bc.fotosearch.com/bigcomps/SB...351528-001.jpg

[Kuriozitet]
    Bareshe Shqiptare 1890
    Ketu mund te shihen se paku dy desh dhe disa cjapen mbrapa. Deshet tane kan brire me me shume rrudha.

Ajo qe eshte me rendesi te dihet eshte se Ammoni ishte dash poashtu:
    "Stela e Amonit me koke dashi"
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    1. me duket e kishe shprehur ketu:

Por me rendesi eshte qe po kuptohemi se thundra e kalit nuk eshte simbol fati as destinimi...
    Matematikisht (?) Nuk e di.
    Po cfare di te na thuash per kultin e Tomarit?]
    Ke te drejte. Menyra si eshte shkruar mund te interpretohej edhe ashtu sic thua. Ne fakt, ajo qe doja te percillja une eshte qe thundra e kalit eshte si vula e fatit, ne kuptimin qe ruhej dhe cmohej si te ishte (te themi) 10 komendamentet e zbritura nga lart.

Per Tomaren shkrova para nja dy ditesh tek tema Dodones II

2. "Perse thunder kali e jo thunder dashi?".
    Une mendoj se nuk ka kurrfare dallimi. Qeshtja eshte te materiali e jo te perkatesia (pra nuk ka simbolike), materiali rezistues eshte thoi. ?]
    Kam nje ide shume te qarte se cfare simbolizojne brite e demit. Po pse Aleksandri ka ne koke brire dashi ne vend te demit? Pa zgjidhur kete nuk mund te spekuloj ne se kishte me shume rendesi materiali apo lloji i bagetise.

Ne fakt gjysmehenat e dashit duken me adapte per Tomaren.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 21-04-2008 mė 20:46
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684

Kam nje ide shume te qarte se cfare simbolizojne brite e demit. Po pse Aleksandri ka ne koke brire dashi ne vend te demit?
    sepse ishte dashi qe printe kopene:
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga diocleziano Lexo Postimin
    sepse ishte dashi qe printe kopene:
    Pa, pa, pa sa i prape je!

Po lere ore se po pres te thuhet Mendes ose Athena, dhe ne kete menyre te vertetojme dhe nje here ate qe Barati dhe une u shqyem duke thene tek tema Mates.

Ne kete rast i po vija rrotull me Dianen (me brire henore), ay po tek dashi (Athena).

Epo te tera rruget te cojne ne Rome (jo ne Milano. Si eshte Duomo?)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 21-04-2008 mė 21:00
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ke te drejte. Menyra si eshte shkruar mudnte interpretohet edhe ashtu sic thua. Ne fakt, ajo qe doja te percillja une eshte qe thundra e kalit eshte si vula e fatit, ne kuptimin qe ruhej dhe cmohej si te ishte (te themi) 10 komendamentet.

Per Tomaren shkrova para nja dy ditesh tek tema Dodones II

Kam nje ide shume te qarte se cfare simbolizojne brite e demit. Po pse Aleksandri ka ne koke brire dashi ne vend te demit? Pa zgjidhur kete nuk mund te sppekuloj ne se kishte me shume rendesi materiali apo lloji i bagetise.
    Kur eshte helmi ne pyetje rendesia qendron te materiali gjithesesi, -pa asnje dyshim.

Por kur flasim per perkrenearet atehere ka dallim te madh kurora e demit prej asaj te dashit ose te cjapit.

Jane raende te ndryshme okulti. Ndoshta edhe perbrenda te njejtit sistem, ato ruajne natyra te ndryshme. Prandaj permenda Amenhotepin III dhe Amonin.

Kur e rrenoi Teben, - e kjo ndodhi kohe para se te hidhej kunder Persise dhe shume kohe para se te arrinte ne Egjipt e prej aty ne Siwa, ai kurseu vetem shtepine e Pindarit (poet i cili adhuronte Zeus Amonin ne Tebe). E kjo verteton faktin se Zeusin Dash ai vet e kishte adhuruar shume me pare se te arrinte personalisht ne Egjipt dhe mund te thuhet se ai iahte iniciat i ketij kulti qysh nga femijerija.

Ndryshe Deifikimi i Aleksandrit kurresesi nuk do te behej pikerisht ne tempullin e Amenhotepit III, hero Trojan i cili sic kam cekur ra ne mbrojtje te Trojes e jo kunder saj.
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Pa, pa, pa sa i prape je!

Epo te tera rruget te cojne ne Rome (jo ne Milano. Si eshte Duomo?)
    hai ragione,tutte portano a roma(duomo plot me turiste si gjithmone).

po dielli!!...........qe e kane dhe fallcomaqedonsit e sotem ne flamur
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Aleksandri urdheroi ushtrine te hynin Memfis dhe i priu ushtrise ne Qytetin e Diellit (Heliopol) ku u prit si clirimtar dhe e shpallen faraon.

Meryamun Setepenra
    I perzemert i Amonit, i zgjedhur i Rha.
    Leka i Madh.
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    po,dhe jo vetem kaq
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Por kur flasim per perkrenearet atehere ka dallim te madh kurora e demit prej asaj te dashit ose te cjapit.

Jane raende te ndryshme okulti. Ndoshta edhe perbrenda te njejtit sistem, ato ruajne natyra te ndryshme. Prandaj permenda Amenhotepin III dhe Amonin.
    U ndane si rende te ndryshme kulti per popuj te ndryshem ne nje kohe te mevonshme, po, jam dakord me kete thenie. Por kjo nuk provon se objekti fillestar i kultit ka qene i ndryshem. Neper shkrime te ndryshme kam sjelle fakte se gjarperinjte lidhen me briret e demit. Ti postove foton e Aleksandrit (me floke gjerperushe), pasardhes i perendeshes se Tomares ky me veshe Dashi. Pra me qe gjarperinjte jane te barabarte, del qe edhe dashi dhe demi duhet te shprehin te njeten gje (matematikisht ).

Gjithashtu ti e di qe Athena kishte lekuren e dhise Amalfia nga e cila vareshin gjarperinj. Po ashtu dime edhe qe Akili, me sakte Pirro "themeloi Aegea qe do te thote dhi" (shprehja ne thonjeza eshte citim).

Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Kur e rrenoi Teben, - e kjo ndodhi kohe para se te hidhej kunder Persise dhe shume kohe para se te arrinte ne Egjipt e prej aty ne Siwa, ai kurseu vetem shtepine e Pindarit (poet i cili adhuronte Zeus Amonin ne Tebe). E kjo verteton faktin se Zeusin Dash ai vet e kishte adhuruar shume me pare se te arrinte personalisht ne Egjipt dhe mund te thuhet se ai iahte iniciat i ketij kulti qysh nga femijerija.
    Ky eshte sofizem i kulluar . Premisa eshte e sakte por arsyetimi jo. Edhe une e adhuroj Pindarin. Do te thuash se veneroj Zeus Amonin? Po te nisem nga brite e dashit e kam pa medyshje se Aleksandri nuk nderonte Zeus Amonin por Tomaren.

Madje mendoj se Tomara u misherua nga kastat e huaja ne Kronin (koha)/Camin/Jonin trekokesh. (Mbase kjo shpjegon dashurine "greke" per Camerine. Thjeshtri do te qeroje djemte nga trashegimia per pronat e babait Jon)

Tre kokat e Jonit ose Camit jane: e kaluara, e tashmja, e ardhmja. Ndonjeri di ku gjendet orakulli me i degjuar i lashtesise qe mund te profetizonte ta kaluaren dhe te ardhmen? Une nuk mendoj kategorikisht qe te kete qene ne Turqi, e Rumani.

A ishte Chimarra, Chami (Joni)? Mbase gjarperi (bisht) qe e kaluara, dhia e tashmja dhe luani i ardhmja? Tri kokat ngrihen nga nje trup femre, ai i Tomarres. Nje gje eshte e sigurte, qe konceptuesi Chimarres kishte njohuri te thella mistike.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 22-04-2008 mė 23:25
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    1. U ndane si rende te ndryshme kulti per popuj te ndryshem ne nje kohe te mevonshme, po, jam dakord me kete thenie. Por kjo nuk provon se objekti fillestar i kultit ka qene i ndryshem. Neper shkrime te ndryshme kam sjelle fakte se gjarperinjte lidhen me briret e demit. Ti postove foton e Aleksandrit (me floke gjerperushe), pasardhes i perendeshes se Tomares ky me veshe Dashi. Pra me qe gjarperinjte jane te barabarte, del qe edhe dashi dhe demi duhet te shprehin te njeten gje (matematikisht ).

2. Gjithashtu ti e di qe Athena kishte lekuren e dhise Amalfia nga e cila vareshin gjarperinj. Po ashtu dime edhe qe Akili, me sakte Pirro "themeloi Aegea qe do te thote dhi" (shprehja ne thonjeza eshte citim).

3. Ky eshte sofizem i kulluar . Premisa eshte e sakte por arsyetimi jo. Edhe une e adhuroj Pindarin. Do te thuash se veneroj Zeus Amonin? Po te nisem nga brite e dashit e kam pa medyshje se Aleksandri nuk nderonte Zeus Amonin por Tomaren.

Madje mendoj se Tomara u misherua nga kastat e huaja ne Kronin (koha)/Camin/Jonin trekokesh. (Mbase kjo shpjegon dashurine "greke" per Camerine. Thjeshtri do te qeroje djemte nga trashegimia per pronat e babait Jon)

4. Tre kokat e Jonit ose Camit jane: e kaluara, e tashmja, e ardhmja. Ndonjeri di ku gjendet orakulli me i degjuar i lashtesise qe mund te profetizonte ta kaluaren dhe te ardhmen? Une nuk mendoj kategorikisht qe te kete qene ne Turqi, e Rumani.

A ishte Chimarra, Chami (Joni)? Mbase gjarperi (bisht) qe e kaluara, dhia e tashmja dhe luani i ardhmja? Tri kokat ngrihen nga nje trup femre, ai i Tomarres. Nje gje eshte e sigurte, qe konceptuesi Chimarres kishte njohuri te thella mistike.
    1. Kultet jane si te thuash pjese te mozaikut religjioz te popujve te ndryshem, ku secili [kult] ne vete i kontribon pamjes komplekse te mozaikut te tij te pergjithshem religjioz.

Floket e Lekes djal ne fakt, aty paraqiten si leshera te dendura te nje qingji.

Gjarperi nga iliret konsderohet si shpirt i te pareve, si forme e 'reduktimit' fizik te tij deri ne masen qe i ngelet vetem truri dhe boshti kurrizor. Gilgameshit metaforikisht ia hengri gjarperi barin e perjetesise! Me kete deshirohet te spjegohet pavdekshmeria e gjarperit/shpirtit. [Nese ke mbytur ndonje here gjarper do ta kujtosh se si trupi i tij nuk vdes deri ne castin e perendimit te diellit, per kete arsye gjarperi simbolikisht ka lidhje te fuqishme mistike me vet Diellin]
    Dashi nga tjetra ane ka brire qe simbolizojne gjarperinjte. Ata sebashku perbejne nje lidhje te re mistike me diellin e cila paraqitet ne menyre eksplicite tek relievi i gjetur "ne varrin e presypozuar te Lekes" ne oazen/shkretetiren Siwa.

Ku mund te verehet lehtesisht se Disku i Diellit sepashku me dy gjarperinjte perben figuren e Kokes se Dashit - [Zeus Amon Rhe]. (Sipas meje: Aton Rhe)
    Prandaj aspak nuk perjashtohet sintetizimi simbolik i gjarperinjeve ne briret e dashit si amalgam. Por nuk mund te them se briri i demit arrine t'i siguroje vetes vend ne kete embleme ose sistem. Ai qendron ndaras si Apis ndonese pjese e mozaikut ai ruan sektorin e vet kuptimor ne ritual.

2. Une nuk kam njohuri qe Akili themeloi aeginen apo aegjeun ose ngjashem?!

3. Ne fakt Leka e njihte Zeus Amonin qe nga vendlindja. Sepse ate (ndonese nuk thuhet ne menyre eksplcite) e veneronte e ema e tij poashtu.

Une nuk e adhuroj Pindarin, bile as qe me behet vone per te - por kur u be revolta e qyteteve 'greke' mes te cilave u rrebelua edhe Athina, Lekes iu desh te ndermerrte hapa te ngutshem. Keshtu ai sulmoi Theben (Beotike) si denim dhe si shembull brutal per gjithe qytetet tjera "greke". Ato e moren mesazhin! Por nga gjithe tebanet ai kursei vetem Pindarin qe adhuronte Zeus Amonin, i cili mes tjerash i kishte ngritur nje permendore Zeus Amonit. (Kurse vet Pindari me duket se ka qene i vdekur ne kohen e Lekes.)
    Pra i ke ngaterruar premisa e argumente duke i rrotulluar kunder ketij fakti, shume keq. Realisht logjika falso eshte kallur ne thenien tende:"Edhe une e adhuroj Pindarin. Do te thuash se veneroj Zeus Amonin?" = gabim absolut! Eshte tjeter ta adhurosh Pindarin, e tjeter t'ia kursesh votren per hir te tempullit qe i kishte ngritur Zeusit Amonit! -Leka mund te mos kete pasur kurrfar simpatije ndaj Pindit, por kjo permendore ia kurseu votren.

4. Vetem kultet pellasge si ai i Zeusit Amonit, mbase edhe Pithia ne shqiperine e jugut dinin te profetizonin mes tjerash edhe te kaluaren. Por sic kam terhequr verejtjen diku me pare - ne ate shkretetire te humbur - tempullin siva e kane ndertuar vet pellasget, -si ate ne Egjipt edhe ne Dodone, andaj andaj s'eshte cudi qe Leka fliste gjuhen e tyre sepse ia kishte mesuar e ema. Ose e kunderta -aspak cudi qe prifterinjte e Orakullit ne Siwa e vazhdonin ta njihnin gjuhen amnore qe e fliste Leka.

Per chimeren tani jam i sigurt qe paraqet kalendarin trinar te ciftit vjetor binjak, - mos harro se ne garat kalendarike fitohej nje trekembesh qe simbolizon saktesisht stabilitetin e ketij kalendari trinor e qe ngjanin cdo 2 vite te tilla binjake dmth 4 vitet demokratike te tetvjeteshit jubilar.

Ne himajre kemi sintezen e tri viteve ciklike, qe:
    a) kur Janari perputhet me Janarin gregorian, viti i takon gjarperit;
    b) kur Janari bie ne muajin Shator, i takon vitit te dhise;
    c) kur Janari bie ne muajn Maj i takon vitit te luanit;

Pra jane fazat e vitit te binjakeve diellor.

Ai qe vret himajren eshte ne fakt hero kalendarik. Pra Bellerofoni nuk eshte asgje me shume se revizionues i kalendarit te vjeter. (Dhe nje gje duhet ta kesh para sysh, Bellerofonti ishte korintian, ai vrau himajren e Likise).
    Aeneas Dardanus

Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Nga jeta e njerzve tė shquar
    Nga DoLpHiN nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 76
    Postimi i Fundit: 16-11-2014, 22:14
  2. Jeteshkrime nga jeta e njerzve te medhej nder shekuj !
    Nga ALBA nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 16
    Postimi i Fundit: 03-07-2011, 06:33
  3. Testament-Privilegjet” e Aleksandrit tė Madh pėr ilirėt
    Nga Tirana nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 18-09-2006, 06:16
  4. Terri informativ
    Nga babadimri nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 29-06-2005, 07:04
  5. Jetėshkrime nga njerėz tė menēur!
    Nga Davius nė forumin Filozofi-psikologji-sociologji
    Pėrgjigje: 164
    Postimi i Fundit: 20-05-2005, 14:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •