Close
Faqja 6 prej 13 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 125
    Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Për: Pushtimi osman nuk i ka mbrojtur shqiptarët nga sllavët

Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Ti me kerkon te behem hipokrit? Kur une te them nuk besoj ne Bajramin tend dhe as qe me intereson, ti me thua te bej urime per te. .

Ato shoket e tu qe i ke e qe i repsketon (mendoj), e MERITOJN nje urate, se e kane KULTURE te trasheguar. Kjo nuk ka te beje aspak me HIPOKRIZI, edhe pse e URREN islamin, eshte detyre e jotja nga ato qe i perkasin nje njeriu te civilizuar, te tregoje RESPEKT, se sa e shoh e kerkon RESPEKTIN nga tjeret, kurse respekti nuk te TAKON vetem pse i ke "VITET mbi shpine", por pse je NJERI mbi te gjitha. Ti ose je shume i TRASH, ose ke URREJTJE te verber ndaj islamit. QE te dy keto mundesi shkojn diametral me pretendimin tend se "i ke vitet"....se paku pervoja e jetes njeriun e ben edhe me NJERI sec e meson nena.................po te kisha nje maqine per lundrim ne kohe (time machine), te kisha transferuar atje ku ke mbet me trute (ne vitet e 70-a te shipnise enveriste), por nuk e kuptoj dot NGA urrejtja fetare, kjo shihet vetem tek radikalet dhe fanatiket fetare (sic shihet perseri ne reagimin gati hysterik mbi "linkun" qe e percollo forumisti "mesia").

tung
    albanish by nature

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463

Për: Kadare: Pushtimi osman nuk i ka mbrojtur shqiptarët nga sllavët

Citim Postuar më parë nga mesia4ever Lexo Postimin
    Myslimanet tane mendojne se Perandoria Osmane erdhi t'u ndihmoje shqiptareve dhe t'i beje komb te forte ne Ballkan.

Perse u themeluan kater vilajete nese Perandoria Osmane paska pasur qellim t'u ndihmoje shqiptareve?! I mori shqiptaret ne Stamboll me studiu nje liber qe thote se nje profet deshi per pak ta denoje nje pupeze dezertore (ane moter respekt, ndoshta kjo pupeze do te duhej te ishte ne mision vezhgues, lol). Ua imponoi nje fe qe edhe sot terrorizon njerez, sic bjen fjala per disa studente te vrare ne Nigeri apo nje autobombe ne Pakistan qe vret vajza qe shkojne ne shkolle. Ua imponoi nje profet qe nuk eshte ne gjendje te mesoje 28 shkronja por se ka problem te mesoje 6 mije ajete-vargje.

Anetare te nderuar e bashkepatriote, nese nje femije ne Kosove i meson 36 shkronja per nje vit shkollor, 18 shkronja per nje gjysme vjetor. Une per vete kam ditur te lexoj kur kam hyre ne klase te pare pasi me kane mesuar motrat edhe me heret se te hyj ne shkolle, Profeti Muhamed nuk mesoi kurre alfabetin (sipas ketyre 'zoteruesve te mendjes' dhe Kuranit). Ndersa per alfabetin arab i cili ka 28 shkronja i bjen 14 shkronja ne nje gjysmevjetor.

Brothers come and see for yourself... jashte teme por ia vlen.

http://www.canadianarabcommunity.com/arabiclanguage.php

Darius te lutem mos humbe kohe me ta, gjithmone do te jetojne me mentalitet skllavi, 'their head is finished', 'kaput' i thojne gjermanet. Nuk kane mbledhur mend deri qitash, skane me mbledhe mend as ne te ardhmen.
    Po ti je TALENT bre.......
    albanish by nature

Për: Pushtimi osman nuk i ka mbrojtur shqiptarët nga sllavët

Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Ato shoket e tu qe i ke e qe i repsketon (mendoj), e MERITOJN nje urate, se e kane KULTURE te trasheguar. Kjo nuk ka te beje aspak me HIPOKRIZI, edhe pse e URREN islamin, eshte detyre e jotja nga ato qe i perkasin nje njeriu te civilizuar, te tregoje RESPEKT, se sa e shoh e kerkon RESPEKTIN nga tjeret, kurse respekti nuk te TAKON vetem pse i ke "VITET mbi shpine", por pse je NJERI mbi te gjitha. Ti ose je shume i TRASH, ose ke URREJTJE te verber ndaj islamit. QE te dy keto mundesi shkojn diametral me pretendimin tend se "i ke vitet"....se paku pervoja e jetes njeriun e ben edhe me NJERI sec e meson nena.................po te kisha nje maqine per lundrim ne kohe (time machine), te kisha transferuar atje ku ke mbet me trute (ne vitet e 70-a te shipnise enveriste), por nuk e kuptoj dot NGA urrejtja fetare, kjo shihet vetem tek radikalet dhe fanatiket fetare (sic shihet perseri ne reagimin gati hysterik mbi "linkun" qe e percollo forumisti "mesia").

tung
    Une miqesite e mija nuk i kam ndertuar kurre ne baze te fese. Madje ne Shqiperi as qe e kemi patur si koncept fene deri sa erdhet ju te Maqedonise e Kosoves dhe futet xixat fetare ne cdo marrdhenie apo diskutim. Shoket e mij i uroja per ditelindje, per gezime familjare por jo per festa fetare. Ne kete pike ti nuk ke per ta kuptuar dot sepse jemi rritur ndryshe. Une respektin se mas me fene, as nuk e bazoj komunikimin tim si njeri ne baze te fese. Nuk jam as i trashe dhe as nuk kam urrejtje te verber ndaj islamit. Por kam bindjen personale qe islami eshte kancer dhe si te tille e trajtoj. Kjo nuk eshte urrejtje, eshte opinion personal dhe perceptim personal. Fete jane te shpikura nga njeriu dhe jo nga zoti. Zoti ska nevoje te krijoje 100 fe qe te komunikoje me krijesat e tij. Dhe ne keto 100 fe, islami eshte me e neveritshmja per mua sepse eshte personifikim i injorances, barbarise, degradimit njerezor. Kaq. Me thjesht e me qarte nuk ka ku te shkoje.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Retrospektiva pas 20 vitësh, rishikimet rreth nacionalizmit në literaturen shqiptare dje dhe sot. (nxjerra pas 20 vitesh nga arkivi personal) dhe vrejta edhe pas 20 vitesh se, Ismail Kadare mbetet edhe sot ndermjetsuesi i yni qê na lidh me Europen dhe duhet te jemi krenar me veprimtarine e tij si dhe me këshillat që i dha rinisë shqiptare që të shohi kah Europa, dhe sikur ti kishim degjuar vetem se dy tri keshilla te tiaj ne sot do kishim perparuar bukur, nuk do kishim mbetur në këtÊ gjendje ku jemi sot, ku shoqerine shqiptare e ka ripushtuar për te dytën herë fanatizmi turko-islamik dhe veshtirë e kemi te dalim nga kjo spirale ku jemi futur sot, as kadare e as Skenderbeu po te kthehej nga amshimi neve nuk kanë mundesi te na shpetojnë nga kjo rrugë çorre ku jemi futur ne me fajin e kêtyre qeveritarve që edhe sot pas 20 vitësh ndjekin te njejten rrugë, si me qellim, sikur i thonë Eurtopes, qe ku jemi këtu gjithnjë presim mbi urë, as andej as këtej...presim pra deris a sa kjo ura e pshertimave te shembet e te mbytemi nê ujrat e trubullta edhe këtë herë si nga pushtimi i parë turko-islamik me nostalgji e pritem rikthimin e pushtimin e dytë, por Zoti nuk harron, do na denoje...

Kadare i verbët si Homeri ?
    A ishte literatura shqiptare nacionaliste në regjimin e diktaturës
    komuniste ?

Pergatitur nga kreksi

Si në të gjitha literaturat tek popujt e ndryshëm ka literatur normale, ka nacionaliste, literatur patriotike, literaturë shoviniste, ka edhe literatur të çmendur nacionaliste tek popujt e ndryshëm por që nuk flet askush për ta, vetëm se kur ndonjë autor shqiptar flet për patriotizmin e tij, të gjitë kritikët letrarë drejtojnë
    gishtin kah literatura nacionaliste shqiptare !

Flasim për një rast konkret, para disa vitësh kur doli nga shtypi romani "Dosje H" ku në këtë libër nuk flitët absolutishtë për ndonjë nacionalizëm, por perkundrazi, ëshë një syzhe fantastik, mirëpo një kritikut të një reviste letrare i ka shkuar mendja krejtë ndryshe, duke dalur më një titull bombardues, "Kadare ëshë i vobekët si Homeri kur vie në pyetje nacionalizmi"!
    Pse e gjitha kjo ?

Sepse, unë aty kam shkruar mbi këtë syzhe se si një ekip shkencëtarësh irlandezë vijnë në Shqipëri në gjurmë te këngëve të vjetra epike të ilirëve, që janë stergjyshërit e shqiptarëve, dhe kjo ka mjaftuar që ta pezmatoje kritikun letrarë, për disa gazetar, ky ishte një revandikim nacionalistë shqiptar sepse përmendet Iliria dhe pasardhësit e tyre shqiptarët sot përmes kësaj vepre letrare me permbajtje të këngëve Homerike , gjoja se zgjonte një lloj nacionalzmi ?
    Si dihet, në roman personazhet flasin ndryshe, aty paraqitet një tablo fantastike e viteve të tridhjeta, në një mbretëri gati se tragjike-komike por, qe së mënjëherë posa përmendet emri Iliria apo gjuha shqipe ka rrjedhën nga ilirët, për shumicën e gazetarve, literatura shqiptare na qënka literatur me ideologji nacionaliste e më tej, edhe shoviniste ?
    Pa dyshim se këto pikpamje vijnë nga ana serbe, ku për ta, nuk duhët të përmendet fare në literaturën shqiptare emri Iliri, për ta ëshë trillim letrar dhe nuk e durojnë një term të tillë as në histori por as në literatur, ata shkojnë edhe më largë duke akuzuar thjeshtë se, literatura e Kadares është një provokim politikë !
    "Pse Ismail Kadare ka shkruar se, këngët epike Homerike janë sot trashigimsi në gjuhën shqipe" ?
    Dhe si duket, kjo tezë e prejardhjes së gjuhës shqipe nga ilirët i pengon shumë serbët, mirëpo, në realitet, kjo teza e gjuhës shqipe me prejardhje nga ilirët, mjerishtë se nuk ka dalur sot nga albanologë shqiptar por, kjo është një tezë shumë e vjetër, para dy shekujve, i pari është dijatari gjermanë Zigfrid Lajbnic i cili nxjerri në dritë një raport mbi historinë e gjuhës shqipe me prejardhje nga ilirët. ku pastaj edhe të gjithë gjuhëtarët tjerë më vonë janë mbështetur nga ky studiues. por, gazetarët e pa informuar sot nuk kanë njohuri mbi këtë studim, iu sulen literaturës shqiptare me kritikat e tyre se gjoja autorët shqiptar nxjerrin nën thjerrëza mite të reja me çpikje të tyre, dhe e konsiderojnë literaturën shqiptare të rrezikshme sepse permbanë revandikime politike përmes çpikjeve nga eposet e lashta Homerike, gjoja se janë sot, për ta, një trashigimsi shqiptare nga ilirët dhe më këmbngulje gjykohet sot e gjithë literatura shqiptare post komuniste si burim i nacionalizmit shqiptar !
    Mirëpo çuditerishtë se, vetëm literatura shqiptare është vu nën thjerrzë e jo tjerat, si ka mundësi dhe cilat janë arsyejet e këtyre akuzave ?

Diktatura, athua se kishte mundësinë të cenzuronte literaturën nacionaliste ?

Mendoj se, asnjë diktatur në botë nuk ka aftësi ta shkatrroje literaturën, e pamundur është kjo poashtu se, as liria e plotë nuk ka aftësi ta ndihmoje literaturën, sespe literatyra është një jetë e brëndëshme që ka ligjet e saja e cila nuk mvaret as nga robërija e as nga liria. Perndryshe të gjithë veteranët e egziluar në përendim do dilnin gjeni, në krahasim të atyre që mbetën brenda sistemit diktatorial, të cilët ia arrinin që të shkruanin dhe jetonin në kampet e punës, prandaj literatura është një krijesë që merrë frymë jashtë këtyre rrethanave, pra, një shkrimtar nuk shkatrrohët nga një diktatur sespe ai është i shkatrruar që më parë nga diktaturat tjera për rreth tij që janë edhe më shkatrruse se diktatura politike. Pra, diktatura në pergjithësi ishte tirania mbi gjuhën, dhe kur gjuha e autorit vinte deri tek muri i diktatures shtetërore atëherë ai bëhëj i rrezikshëm, me një fjalë, derisa mbijetonte diktaturen një shkrimtar, ai nuk dilte i shkatrruar, perkundrazi ai mund të dëshmonte edhe me 20 faqe, jo vetëm se talentin por edhe madhështin e tij, prandaj ai shkrimtar nëse ka patur vullnet të brendshëm, ai ka patur mundësi në çdo kohë ta gjëje momentin të dëshmoje që është krijues.

Pse e thëmi këtë, dua të shpalosim paragjykimet tjera se, ata autorë që sot ankohën më arsyetimet se, gjoja "nuk kemi guxuar të shprehëmi nga frika e shterngimit të pushtetit diktatorial", mirëpo, një shkrimtar, asnjëherë nuk duhet të heqi dorë nga literatura, nuk guxon ai të bëhëj as të dukej fatalist në asnjë mënyrë.
    Bie fjala, kemi sot krijues që jetojnë ende nën diktatur dhe vuajnë ende por ata nuk ndalen dhe vijojnë të dëshmojnë përmes literatures, artit apo muzikës, ndërsa ka edhe disa të tjerë te cilët arsyetohën se, fajin e ka diktatura që disa kanë mbetur mediokër. Diktaturta pra nuk ka patur mundësi të krijonte medikritet asnjëherë, pradaj ka edhe shumë keq interpretime dhe paragjykime mes atyre që shijonin lirinë e plotë dhe atyre që krijonin nën diktatur, kjo është pikpmja e një autori të letersisë shqiptare në kohën e diktatures.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 21-06-2013 më 18:19
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anëtarësuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386

Zoteri Angmokio koha do ta tregoje a ia ka vlejtur ajo kohe qe kam debatuar me ju dhe e kam harxhuar me ju. Me duhet ta pranoj se ju jeni njerez te cuditshem qe ndjekni nje menyre te menduari qe eshte e barabarte me menyren se si mendojne femijet. Ju vertete kurre nuk rriteni, keshtu jeni dhe me keto mend do te shkoni ne varr.

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907

Nese osmanet erdhen te na shpetonin, pse athere dualem me më pak se 1/3 e teritorit qe kishim para ardhjes se tyre dhe me se 3/4 e popullit u zhduken, vrane, asimiliuen ose emigruen gjate sundimit osman? Po ventdet tjera ( qe nuk ishin pak per nga numri) nga kush i mbrojten gjate pushtimit 300-700 vjeçar?
    Po llogjiken kujt ja keni lene?
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Citim Postuar më parë nga angmokio Lexo Postimin
    ...

Ishte Kadareja ai qe tha per Kosoven se i takon Serbise dhe po ky palaco te ben shkrimin qe ke sjelle me siper ti.

...
    Kadare kërkon falje, Rugova kishte të drejtë

Ai kishte kritikuar ashpër Ibrahim Rugovën në veprën e tij “Ra ky mort e u pamë”, por shumë vjet më vonë, shkrimtari i madh shqiptar me renome botërore, Ismail Kadare, e pranon se koha e ka dëshmuar se e drejta ishte në anën e Rugovës.

Është e vërtetë që i kam kritikuar Rugovën dhe Demaçin. Ju tash mund të mendoni se unë do të them se kisha të drejtë me kritiken që i bëra Rugovës. Jo, koha e dëshmoi së e drejta ishte në anën e Ibrahim Rugovës. Unë e kisha kritikuar, kisha qenë i ashpër me të, ai më fali në takimin që kishim në shtëpinë e tij menjëherë pas luftës, ishte meritë e tij. Ai vdiq në paqe, ne u pajtuam, ishim miq“, kështu ka thënë Kadare javën e kaluar gjatë një pritjeje në Këln.

Ai së bashku me bashkëshorten e tij, shkrimtaren Helena Kadare, ishin ftuar me iniciativën e Luan Krasniqit së bashku me Asociacionin Shqiptar për Kulturë dhe Integrim, transmeton “Zëri”.

Në një ambient të mbushur me shqiptarë, Kadare u pyet rreth raporteve të tij me Ibrahim Rugovën dhe Adem Demaçin.

Duke iu drejtuar të pranishmëve ai dhe tha se autori i romanit “Krushqit janë ngrirë”, i cili me këtë libër, përmes botimeve në gjuhën angleze dhe frënge, i bëri të njohura në shkallë planetare, qysh në vitin 1983, kërkesat e studentëve për Republikën e Kosovës tha se “kishte qenë ëndrra ime ta takoj presidentin e Kosovës”.

Sa i përket Demaçit, Kadareja tha se ai e ka tepruar pa dyshim me kritikat ndaj tij, mirëpo Demaçi, megjithatë, gaboi për Rambujenë.

Teksa pritej me kureshtje nga të pranishmit të shpalosë qasjen e tij për gjendjen e shqiptarëve, ai që e kishte ftuar Kadarenë, Luan Krasniqi në fjalën e tij, në shqip dhe në gjermanisht, tha se më lehtë e ka pasur në ring se të mbajë një fjalë para Kadaresë.

Megjithëse rrjedha e fjalës së tij brilante e dëshmoi të kundërtën, fjalët e tij e impresionuan jo vetëm publikun, por edhe vetë Kadarenë. Kampioni i dyfishtë evropian foli për rrugën që e çoi atë deri te takimi i tij i parë me Kadarenë në Tiranë vitin e kaluar, në shënimin e 100-vjetorit të pavarësisë.

Fillimisht, tha ai, gjithçka pikënisjen e ka në Berlin, në takimin e tij në përvjetorin e dytë të shpalljes së pavarësisë me ambasadorin, Vilson Mirdita. Pasi mori serinë e veprave të tij në 20 vëllime, botim i “Onufrit“ të Tiranës, ai lexoi shumë vepra të shkrimtarit shqiptar, por libri “Mbi krimin në Ballkan“ ishte një lekturë tronditëse për të.

Luan Krasniqi tha më tej se idetë dhe mendimet e Kadaresë vazhdimisht e përcjellin dhe se për të është një nder i madh që të bëjë diçka për veprën e tij. Luan Krasniqi i impresionuar nga Kadare ishte ai që e ndihmoi botimin në gjuhën gjermane të librit-intervistë të Ismail Kadaresë “Çlirimi i Serbisë prej Kosovës“, vitin që shkoi.
    /Telegrafi/

i/e regjistruar Maska e Luftetari Ilir
    Anëtarësuar
    21-06-2013
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    41

Nuk e kuptoj pse shkrimet qe lidhen me fene ose perandorine osmane marrin kaq shume interesim nga ne? Mendoj se ceshtja kombetare dhe avancimi i te gjithe shqiptareve perpara eshte me me shume rendesi sesa feja, qe fatkeqesisht te ne nxit shume konflikte ne disa raste, edhe pse nuk duhet te ndodhe kjo.
    Pastaj, nuk e kuptoj se si disa e mbrojne Perandorine Osmane? Ata na kane vrare paraardhesit, na kane rekrutuar paraardhesit me dhune ne ushtrine osmane, i kane mbytur me taksa, na e kane ndare Shqiperine (pasojat e kesaj i vuajme edhe sot) dhe tani ne duhet ti mbrojme ata? Ne kemi kombin tone qe ka shume halle. Nuk ja vlen te merremi me Perandorine Osmane apo shtetet tjera. Duke u marre me te tjeret po e largojme fokusin nga hallet tona, qe jane me me shume rendesi se hallet e turqve apo kombeve te tjera. Gjate gjithe historise vazhdimisht kemi luftuar kunder pushtuesve, nuk na ka mbrojtur askush. E kemi mbrojtur veten. Eshte gabim nese meritat tona ia falim te tjereve.

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185

Kadare ka probleme shpirterore.

Kjo jashteqitje e depozuar ne ghetot e Parisit u ben apel shqiptareve ne luftra civile, duke krijuar kesisoji nje çregullim shoqeror me thirrjet e tia per konvertim masiv ne krishterizem.

Lexoni se cfar tha : Shqiptaret jan ne paqe dhe duhet te mbesin pergjithmon sebashku me sllavet dhe grekët !

Un i them, futja ne athin oj mbeturin !

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185

Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin
    Kadare kërkon falje, Rugova kishte të drejtë

/[/URL]
    Shkrimi eshte i çensuruar ! Lexo integralen, dhe shih racizmin islamofobik te Kadares dhe Vilson Mirditës ku para Luan Krasniqit, ky i fundit musliman, i'a shajn besimin dhe i bejn te kuptojn se vllezerit e tij jan neosman, e jo shqiptar !

Faqja 6 prej 13 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •