Postuar më parë nga
Antiproanti
...
Per te mos u keqkuptuar, askush nuk e mohon faktin qe eshte arritur pajtueshmeri per veprime te caktuara ne veri te Kosoves, shumca absolute e te cilave jane obligime te Kosoves dhe pjeserisht te BE-se dhe KFOR-it per te mundesuar dhe pranuar ate qe per Serbine dhe per shumicen e serbeve (me te drejte) paraqet baze te mrekullueshme per legalizimin dhe legjitimimin nderkombetar te autonomise territoriale te veriut te Kosoves dhe autonomise etno-kulturore ne forme te apartheidit per shumicen e serbeve ne mbare Kosoven.
Natyrisht se palet domosdoshmerisht eshte dashur te jene te kujdesshme, sepse perndryshe, sipas tyre, do te rrezikohej absolutisht stabiliteti i gjithe rajonit. Prandaj jane mundur qe permes formulimeve te interpretueshme dhe te pasakta, ta bejne "marreveshjen" te pranueshme (ose ta pakutueshme) per sa me shume njerez qe te jete e mundur. Ne fakt, Kosoves ose Thacit i eshte dhuruar me shume nga forma, ndersa Serbise me shume nga permbajtja, sic e thote edhe nje analist serb. Kjo edhe eshte e nevojshme dhe logjike, pasi qe plani i vertete (permbajtja) duhet te zbatohet aty ku jane serbet, nderkohe qe per shqipetaret eshte me rendesi primare qe disa gjera formalisht te duken ne perputhje siperfaqesore me ambiciet e Kosoves.
Ne fund, pas disa javesh, kur shumica e qytetareve nuk merren intensivisht me kete teme, mund dhe do te provohet qe permbajtja te interpretohet ne mase te madhe konform deshirave, nevojave dhe imponimeve ad hoc te serbeve te veriut dhe te Serbise- pertej interpretimeve aktuale. Ne te kunderten, plani edhe keshtu veshtire i zbatueshem do te deshtonte plotesisht.
Dicka te tille, nje lloje pajtueshmerie te paleve per rregullimin e konfliktit ne veri, sic parashihet ne ato 15 pikat e njohura, natyrisht se mund te quhet si marreveshje ne mes te paleve. Sepse, ne parim cdo pajtueshmeri eshte nje lloji marreveshje, pavaresisht faktit a eshte e nenshkruar apo jo. Por, kjo nuk eshte ceshtja per te cilen une kam diskutuar gjithe kohen dhe dua te flas. Mua me ka interesuar dhe me intereson ballafaqimi i pohimevete vazhdueshme te Thaci&Co me faktet dhe realitetin. Dhe faktet deri ne keto momente nuk flasin madje as per nenshkrimin e nje marrevshje me fusnoten Kosovo*, lere me ne mes te Republikes se Serbise dhe Republikes se Kosoves. Se paku, une ende nuk kam lexuar nje dokument te tille zyrtar, te nenshkruar dhe ratifikuar nga palet, dhe te botuar dhe arkivuar ngjashem si marreveshjet tjera te zakonshme. Gjithashtu, jo vetem qe ishte dhe mbetet irreale te pritet qe Republika e Serbise do te nenshkruante marreveshje me Republiken e Kosoves, por nje gje e tille edhe legalisht eshte pamundur, per shkak te Kushtetutes se Serbise...
Serbia madje ka luftuar me se shumti per ndryshimin dhe pershtatjen e pikes (14) qe kishte te bente me njohjen dhe anetaresimin e Kosoves ne organizata nderkombetare (perkatesisht ne OKB) , duke e ndryshuar ne mospengimin e Kosoves ne rrugen per intergrim dhe anetaresim ne BE.
Pra, vetem kjo do te ishte arsye e mjaftueshme per te hequr dore nga pretendimet e pabazuara se Serbia ka njohur de facto ose de jure Kosoven. Kjo sjellje e Serbise ka treguar pikerisht te kunderten, qe Serbia ne te vertete eshte e interesuar per mosnjohjen afatgjate ose te perhershme te Kosoves. Duk hapur rrugen e te dy vendeve per ne BE, pa njohje te domosdoshme te Kosoves. Se cka ndodh pas 15, 20 apo 25 vitesh, kur ti vije radha Serbise dhe Kosoves per tu anetaresuar, eshte ceshtje tjeter. Por aktualisht dhe per disa vite te ardhshme Serbia nuk eshte me nen presion te BE-se per njohjen e Kosoves apo mospengimin e anetaresimit te saj ne OKB dhe organizata tjera te rendesishme nderkombetare. Rruga e vetme qe eventualisht i mbetet Kosoves, eshte ajo e Palestines. Por kjo nuk do te ishte anetaresim i vertete, edhe pse ndihmon ne anetaresimin ne disa organizata te caktuara...
Krijoni Kontakt