Close
Faqja 6 prej 16 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 153
    Kreks, sa eshte perqindja e antareve qe dine frengjisht? Cfare vlere ka nje shkrim carcaf i tille kur nuk kuptohet se per cfare flitet? Ose perktheje ose mos e posto fare.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Kreks, sa eshte perqindja e antareve qe dine frengjisht? Cfare vlere ka nje shkrim carcaf i tille kur nuk kuptohet se per cfare flitet? Ose perktheje ose mos e posto fare.
    Darius, keni te drejtë këtu, 99% e postimeve janë te shqiperueme por më ka mbetur vetem edhe ky postim...sepse vetë studimi i kryer para 150 vitesh krahasohet këtu me gjuhën shqipe dhe gjuhët tjera te Europës.... prandaj në këtë rast është i duhur patjeter edhe origjinali, kështu mendoja...por permbajtjen do e perkthejë nuk ka problem por do e shkurtoj perafersishtë te spjegohet vetem rreth këtyre krahasimeve më poshtë;

Me mirëkuptim, shendet !

Grua= femme, répond a =Graia, des Grecs au féminin.
    Turm=corps, répond à =kormos=trône,= tige.
    Hund=nez, répond à chondrot, cartilage.
    Dora= main, répond ä daran=paume de la main,
    Kamb=pied, répond à =kampe, flexion.
    Mali=forét
    Flaka=flamme , répond à =phlox.
    Krypa= sel, répond à =knws, cristal.
    Ngran=se nourrir; répond à= угнан.
    Shtepi= maison , répond à ttephot= toit , couverture.
    Kujtu=je me rappelle, répond à =kôthcoc, je pense.
    Bresher =la grêle, répond à brechet, mouiller, e làgur =lempéic, Tondre.
    Ri =jeune, répond à =ear ou =er, printemps.
    Voe =oeuf, répond à oveon, en dialecte= Cretois.
    Pula=oie , répond à pot/nio , volatile, en doricn.
    Hata=pauvreté, répond =Àchaiein, manquer=ètre privé.
    Shkeptim=foudre, répond à skepto=je tombe avec impétuosité.

Phare, division, Iribú, répond à pharos, qui est le pars des latins.
    Prind= père, chef, répond à =prin, avant =primus.
    Frikë= peur, répond a =panique=frissonnement.

Pir= pi= boire.
    Punuem =punoj= travailler.
    Prim =prina=aller en avant.

Qiel= le ciel.
    Lum= fleuve (lumen), ami.
    Shok=camarade.
    Lake=lac=liqe, lieu bas.
    Fínchete=cheveux, de =flokët
    Lufta= guerre, de lucta=lutte.
    Peshku= poisson.
    Aar=or nuiuni
    Реmtë =pema=fruits.
    Rremi=rameau*.
    Lari=laurier.
    Shtrat= le lit.
    Faqie= la face.
    Fruitueme= porter du fruit.
    Marinem=marier (ntinïtare).
    Terbuem=troubler, Taire =enrager,
    Pelqim=plaire=placeré.
    Deshruem=désirer=se plaire (chiamar).
    I upe=chaud, de= tapidas.*
    Bukur=beau, de=pulcher*.
    Larg=absent (au large)*.
    Spett=épais, de tpiuus.
    Kunder=contre*.
    Per=par*.

But+ rot, d'où=mbreteri,=royanlo,=royaume,
    Brini=corne.
    Bar=herbe.
    Frae=pour (dread, ев anglais).
    Hynie=rayonner.
    I shpejtë=rapide (speed, en anglais)*.

Miell= farine.
    Buk=pain.
    Gostie=festin,
    Kierr=char.
    Kand=angle.
    Tim=fumée (Sri, pluie,
    Nat=nuit*
    Dera=porte.
    Bir=fils, enfants, en danois.
    Uik= loup.
    Syni=yeux.
    Bé=serment.
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e Besa001
    Anëtarësuar
    18-09-2012
    Postime
    59
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    • Gjuhëtari austriak Joachim Matzinger në një ligjëratë në Fakultetin e Historisë e Filologjisë pohon tezën e cila njeh si paraardhëse të shqipes jo ilirishten, por para-shqipen e lashtë, gjuhë 3000 vjeçare.
    • Një analizë nga këndvështrimi i gjuhësisë historike

.....

Sa është e lashtë është kjo parashqipe?

“Mendoj se historia e gjuhës shqipe, e protoshqipes është e vështirë ta themi saktësisht, është mëse 3 mijë vjeçare. Mund të konstatojmë se ka ekzistuar si një gjuhë vetjake e vendit pranë greqishtes. Nga kontakti me romakët kjo gjuhë nuk u romanizua dhe nga kontakti me sllavët nuk u sllavizua. Pavarësisht nga ndikimi i tyre i fortë, gjuha shqipe ka ruajtur pavarësinë e saj gjuhësore dhe tiparet e saj karakteristike. Nga ana e gjuhësisë s’kemi nevojë për ilirët. Gjuha shqipe ka historinë e vet mijëvjeçare dhe shumë interesante dhe vetëm kjo ka rëndësi.”

Publikuar më 11.10.2012
    SHEKULLI/KULTURE> Elsa Demo
    Me duket shume qesharak ky "konstatim". Vetem te analizojme kete pjese shkrimi, me duket shume i paqarte nga ana e autorit.

Une po e shoh si nje tentim te ndaj Iliret nga vija Pellazgo-iliro-shqiptar, e qe aspak bindes nuk eshte.

Meqe "nuk ka shkrime te ilirishtes" kjo nuk do te thote se gjuha shqipe "nuk lidhet" me Ilirishten .

Duhet te bejme me shume pune ne vet, per historine e lashtesine tone, se edhe ndonje dite, Zoti e di, edhe çka tjeter do t'i teket dikujt te shkruaj per neve.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Besa001, shumê mirë ekemi kuptuar kêtê studiues, qellimi i tij e i tyre, se ka edhe tjerê pas tij, kêta kanê qellim qê te mos permendet fare prejardhja e shqiptarve nga iliret, ai shkonê e permend teori pa baza, gjoja s shqiptaret kane folur nje gjuhe e vjeter qe eshte karakteristike por qe eshet proto ilire, para ilirve dhe se eshte e vjeter 3000 vite ?
    Kjo eshet absurde e teper qesharake, ne pskemi filluar te flasim vetem para 3000 vite e me apre paskemi qene memec, kuptoheshim me gishta ?
    Besa, lexojeni edhe njehere kete, se edhe mua me habiti ky nenvizim, do thote se neve nuk duhet te n interesojne Iliret per kahe gjuhësija ?
    Athua qka fshhet pas kesaj fraze ? ..vetem autori e din por nuk e sqaron si duhet, ose e spjegon mes rreshtave, duke na bindur neve qe te hjekim dorê nga teza ilire ?
    Mirepo ketu eshet edhe qellimi i armiqve tane, qe ne te mbesim pa prejardhje fare, prandaj, ne nuk duhet ti degjojmi keto propaganda por ti mbeshtesim profesoret tane dhe Akademine tonê..nuk kemi nevoje per historian ete huaj fare...

Besa; aty ku cekni pelalzget, ketu me falni, sepse edhe po te ishim pellazge, kjo teori nuk pranohet se nuk qendrone mbi baza historike sepse eshet e lashte, dhe e dyta pelalzget mos mendoni se ishin autoktone, ata ishin te ardhur dhe tek e fundit ç'fare rendesie ka ketu, nese populli shqiptar ka prejardhjen nga iliret te cilet u bene te njohur ne koherat historike, gati se ne te njejten kohe si greket, si e thote studiuesi i njohur Malte Brune; "askujt sot nuk i interesone se cili popull erdhi apo ishte aty ne koherat parahistorike, neve sot na intereson vetem koherat qe mbahen mend e jo ato kohera qe nuk mbahen mende afre;;;;PRA KETU ESHET NE NTERESIN TONE QE TE mbesim me tezen ilire sepse teza pellazge eshte perrallore dhe qe nuk mbahet mende por nje gje dihet per ta se ishin et ardhur nga azia lindore, pertej Kaukazi, ndrsa ne si ilire, se paku jemi autoktone, se njhen ne epoken historike qe ishin banor autoktone te gadishulit prandaj nuk kemi pse te shqetsohemi, jemi ilire dhe krenar qe jemi shqiptar !
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-10-2009
    Postime
    461
    Na jemi PELLAZGE,100%,pore si e kupetoni JU,kreksi ajo ashte tjeter.HISTORIA VLEN VETEM ;E VETEM;NE DETIN MESDHE,dhe shtetet e MEDITIRANIT,kuptoje nji gja.Gjdo dalje nga ky konteks,ashte perdhuni e HISTORIS,ARKEOLOGJIS,dhe GOJDHANAVE.Nji dite do ta kupetojshe ,PSE ,jemi PELLAZGE,pse ILIRE,dhe pse jemi SHQIPETARE.HISTORIA DHE ARKEOLOGJIJA JANE NE ANEN E HISTORIS SHQIPETARE NE KET MENYR,Me brengos,se si hudhe te paverteta ketu,je nji AMATOR,mirepo kie kujdes,kure bahet fjala,per HISTORINA,Arkeologjia,GJUHA,mose luej me te paverteta,MEKAT ASHTE per LEXUESIT.PRA,PELLAZGE,ILIR,SHQIPETARE,TOSKA GEGE,populli e dine se nga rjedh,mose u mundo te bajshe kanale,per vaditje per kopshtine huej,pore per tandin bane qka te duesh,mose ne forume ku lexohet,nga shqipetaret.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga kutje Lexo Postimin
    Na jemi PELLAZGE,100%,pore si e kupetoni JU,kreksi ajo ashte tjeter.populli e dine se nga rjedh,mose u mundo te bajshe kanale,per vaditje per kopshtine huej,pore per tandin bane qka te duesh,mose ne forume ku lexohet,nga shqipetaret.
    Kanalet nuk po i hapi une i nderuari Kutje, por te paditurit, mos harro, ne asnje vende ne bote nuk e gjênê si rastin tone, derisa Akademia e jone nuk i ka pranuar dhe nuk do i pranoje kurrë pellazget si stergjyshet tane, atehere edhe une e mbeshtes Akademine dhe interesat e shtetit shqiptar, ndersa keto kanalet qe ju i hapni ose tentoni ti hapni gjoja se ne jemi pellazge, keto qojne ujê atje ku nuk duhet... prandaj edhe Akademia jone nuk i mbeshtet pellazget, jo unë... Pra ma sjell nje dokument ku Akademia apo librat shkencore te arsimit apo INSTITUCIONET TONA E PRANOJNE TEZËN PELLLAZGE, me sjellni ketu ju lutemi, jam i gatshem edhe une ta pranoj kete tezë, por JO, kurrësesi ne nuk duhet te punojmi ne damin e interesave tona se akademiket tane e dijne me mire se une e ti e tjetri dhe se, per ç'fare arsyje ne nuk duhet ta mbeshtesim tezen pellazge dhe edhe posi te ishim pellazge, ne nuk duhet ta pranojmi; ! Mbi te gjithat une mbeshtes vetem se interesat e kombit shqiptar edhe me shume se ti tjetri e tjetri, prandaj as AKademia sot nuk ka kohe te mirret me marrinat pellazge sepse ato kohera PARAHISTORIKE nuk i perkasin hisorisë dhe se nuk shkojnë aspakë ne interesin tone, a e kuptoni ? Prandaj, jemi ILIRE DHE KRENAR QE JEMI ! JEMI POPULL AUTOKTONE DHE KRENAR QE JEMI dhe se neve nuk na duhet pellazgjizmi fare dhe pik se edhe pa pellazget ne jemi vendas, çfardo emri kemi patur ne parahistori, jemi po ata, mirepo pellazge nuk jemi sepse ATA vijne nga Kaukazi...! Shko pyeti AKADEMIKET NJEHERE, i ke ne Tiranë ! Ata e vendosin jo une e ti !
    shendet !
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 06-11-2012 më 15:34

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-10-2009
    Postime
    461
    Nuke,do te hyje ne akademin Shqipetare,pore ju mbajuni me te.se pari akademija,Shkodren e bane qe kane sundue serbet,ne Europe serbija nuke ka histori,kurse neve,po.Akademija jone e shtine serbine ne histori.akademija jone nuke ka njohje per gjuhen shqipe,bile disa akademik thone se jemi nga kaukasi,pore edhe disa qe kemi ardhun vone prej atjehit.Akademia,jone mer drejtues te qendrave,arkeologjike nga jashte,sepse skemi,dhe se fundi VJEN NJI KARCELL NGA VJENA,DHE JU SHET HISTORI GJUHE;ARKEOLOGJIKE NGA ZVICRA;NGA AUSTRIA,edhe pake nga AFRIKA.JA U PAFSHE HAJRIN AKADEMIKEVE TONE.Kemi AKADEMIKA NE LAMI TJERA,atje nuke perzihem,sepse nuke njohe landet e tyne,dhe nuke die formula kimike etj.Pra,se fundit,NE QFARE KUPETIMI ERDHE QE PELLAZGET VIJNE NGA KAUKASI.PELLAZGET KANE ORIGJINEN DHE FILLIMIN NE MEDITERAN,e KURSESI nga viset tjera.Pore mjerishte nuke njeh histori dhe arkeologji dhe ase gjuhe.Akademia vendose,si ne kohen e turkut.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga kutje Lexo Postimin
    Nuke,do te hyje ne akademin Shqipetare,pore ju mbajuni me te.se pari akademija,Shkodren e bane qe kane sundue serbet,ne Europe serbija nuke ka histori,kurse neve,po.Akademija jone e shtine serbine ne histori.akademija jone nuke ka njohje per gjuhen shqipe,bile disa akademik thone se jemi nga kaukasi,pore edhe disa qe kemi ardhun vone prej atjehit.Akademia,jone mer drejtues te qendrave,arkeologjike nga jashte,sepse skemi,dhe se fundi VJEN NJI KARCELL NGA VJENA,DHE JU SHET HISTORI GJUHE;ARKEOLOGJIKE NGA ZVICRA;NGA AUSTRIA,edhe pake nga AFRIKA.JA U PAFSHE HAJRIN AKADEMIKEVE TONE.Kemi AKADEMIKA NE LAMI TJERA,atje nuke perzihem,sepse nuke njohe landet e tyne,dhe nuke die formula kimike etj.Pra,se fundit,NE QFARE KUPETIMI ERDHE QE PELLAZGET VIJNE NGA KAUKASI.PELLAZGET KANE ORIGJINEN DHE FILLIMIN NE MEDITERAN,e KURSESI nga viset tjera.Pore mjerishte nuke njeh histori dhe arkeologji dhe ase gjuhe.Akademia vendose,si ne kohen e turkut.
    Akademia nuk i mbeshtete keta karcellat e Vjenes, gabim e keni Kutje, keta vijne permes rrjeteve tjera te atyre te shiturve e univerziteteve private e qe nuk perkrahen nga Akademia shtetnore, pra mos i ngatrro akademine tone me keta...qe kurrfare vlere nuk kane vetem çka qojne pluhur dhe fitojne lekê me libra qe i botojne se i kane kushtet kurs akademia e vertete qe nuk ka buxhet sepse me qellim ia ndlen frymen qe te na zhdukin historine...pra informohu me mire...me rendesi ka qe tekstet shkollore ende nuk i kane prekur, prandaj duhet te ruaht ajo qe e kemi se dihet qellimi i ketyre Matzingerve e Shmiteve etj...nuk do lshojmi pe; Jemi Ilire dhe autoktone, le te flasin çka te dojne ata...nuk iu shiten tek akademia fare..mos u lodhni koti...Historia e jone eshte e shkruar, nuk kemi nevoje te namesojne te huajt...

i/e regjistruar Maska e Besa001
    Anëtarësuar
    18-09-2012
    Postime
    59
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Besa001, shumê mirë ekemi kuptuar kêtê studiues, qellimi i tij e i tyre, se ka edhe tjerê pas tij, kêta kanê qellim qê te mos permendet fare prejardhja e shqiptarve nga iliret, ai shkonê e permend teori pa baza, gjoja s shqiptaret kane folur nje gjuhe e vjeter qe eshte karakteristike por qe eshet proto ilire, para ilirve dhe se eshte e vjeter 3000 vite ?
    Kjo eshet absurde e teper qesharake, ne pskemi filluar te flasim vetem para 3000 vite e me apre paskemi qene memec, kuptoheshim me gishta ?
    Besa, lexojeni edhe njehere kete, se edhe mua me habiti ky nenvizim, do thote se neve nuk duhet te n interesojne Iliret per kahe gjuhësija ?
    Athua qka fshhet pas kesaj fraze ? ..vetem autori e din por nuk e sqaron si duhet, ose e spjegon mes rreshtave, duke na bindur neve qe te hjekim dorê nga teza ilire ?
    Mirepo ketu eshet edhe qellimi i armiqve tane, qe ne te mbesim pa prejardhje fare, prandaj, ne nuk duhet ti degjojmi keto propaganda por ti mbeshtesim profesoret tane dhe Akademine tonê..nuk kemi nevoje per historian ete huaj fare...

Besa; aty ku cekni pelalzget, ketu me falni, sepse edhe po te ishim pellazge, kjo teori nuk pranohet se nuk qendrone mbi baza historike sepse eshet e lashte, dhe e dyta pelalzget mos mendoni se ishin autoktone, ata ishin te ardhur dhe tek e fundit ç'fare rendesie ka ketu, nese populli shqiptar ka prejardhjen nga iliret te cilet u bene te njohur ne koherat historike, gati se ne te njejten kohe si greket, si e thote studiuesi i njohur Malte Brune; "askujt sot nuk i interesone se cili popull erdhi apo ishte aty ne koherat parahistorike, neve sot na intereson vetem koherat qe mbahen mend e jo ato kohera qe nuk mbahen mende afre;;;;PRA KETU ESHET NE NTERESIN TONE QE TE mbesim me tezen ilire sepse teza pellazge eshte perrallore dhe qe nuk mbahet mende por nje gje dihet per ta se ishin et ardhur nga azia lindore, pertej Kaukazi, ndrsa ne si ilire, se paku jemi autoktone, se njhen ne epoken historike qe ishin banor autoktone te gadishulit prandaj nuk kemi pse te shqetsohemi, jemi ilire dhe krenar qe jemi shqiptar !
    Kreksi, pikerisht eshte kjo (ai nenvijezim) qe pernjeheresh me beri shume dyshuese dhe shkrimi i autorit m'u duk shume joserioz.

Ne lidhje me Pellazget, ne rregull, nuk dihet saktesisht mirepo une personaish me aq sa kam lexuar (nuk po them se kam lexuar shume!) nuk me duket se Pellazget paraqiten se ardhacak, perkundrazi, ata cilesoheshin edhe si "para-hënor" dhe po, perveq Mediteranit, shtriheshin edhe deri ne Azi!

Une nuk po dua te hyj ne kundershti per gjera qe nuk i kam studjuar, mirepo me bene pershtypje se pse mendoni se pellazget jane ardhacak?

Ne librin e Prof.Dr. Dhimiter Pilika "Pelazget, origjina jone e mohuar", ka shume gjera qe te bejne te mendosh thelle ne kete qeshjte. Apo ndoshta ne nuk jemi ende te gatshem te hyjme aq thelle! Ndoshta ke te drejt, kur thua qe duhet te mbahemi tek Iliret- APSOLUTISHT po (..shume krenare per kete), mirepo kjo qeshja e pellazgëve eshte edhe me e thelle, qe jo nuk e zbehe autoktonine tone, por (sipas mendimit tim) e thellon edhe me shume kete.

Ja nje pjese e librit "Shqiptarët" nga Xhorxh Fred Williams:

Origjina e Shqiptarëve

" Mbrapa në kohët parahistorike, para se poetët e Homerit të këndonin për perënditë e tyre dhe heronjtë e përrallave, përpara se të shkruhej gjuha greke, rronte një popull i qujtur Pellazg. Herodoti (484-425 p.e.s.) iu vesh Pellazgëve historinë e cila këto i përmend shumë më parë se sa qytetërimin e grekërve; punimi i ashpër që mbulon anët e Panteonit në Athine akoma quhet Pellazgjik. Këta ndërtuan mure të mëdhenj që quhen ciklopike dhe për të cilët Prof. Pokok thotë që qenë ndërtuar shumë më përpara se të egzistonin grekërit e Homerit. Prej kësaj race të fortë parahistorike mbetën vetëm Shqiptarët. Vetëm në kohë të vona u shkoqit se Pellazgët qenë Ilirianët e vjetër, e para degë Indo-Europiane, perandoria e të cilëve shtrihesh që nga Azia e Vogël deri në Adriatik dhe nga Veriu deri në Danub. Nga studimet e shkrimtarëve të rinj, si Prof. Maks Myller dhe Prof. Pot, në gjuhën Shqipe u bë e qëndrueshme kjo origjine. Këto Ilirianë, që rrojnë akoma në Shqipëri si Toskë, u shpërndanë edhe në Itali dhe njihen si Toskë, Toskanë, Etruskë."

" Është e kotë të kërkohet për perënditë e Greqisë në etimologjinë e gjuhës së saj. Në gjuhën Shqipe këto janë shumë të qarta dhe domethëniet e tyre shumë të drejta. Për shembull, Kaos është hapsi, hapësira; Erebus, biri i Kaosit, është er-het-os, me e bërë të errët; Uranos është I-Vran-os, domethënë zana e reve, vranët; Zeus, Zaa, Zee, Zoot-Zot, zë rrufe; Athena është E thëna, me thënë fjalën; Nemesis, nemës, domethënë nam, thirrje e djallit; Muse, Mosois, është mësuesi; Afërdita domethënë afër ditës, agimi. Kur do të jetë studiuar mirë gjuha Shqipe dhe kur do të jenë zhvarrosur gojëdhanat e saj, atëhere shumë nga veprat e Homerit do të rishkohen dhe ca nga ato do të jetë nevoja edhe të korigjohen. Herodoti nuk e pati ditë që emrat e heronjve të veprës së Homerit ishin fare qartë në gjuhen Pellazgjike. E deri edhe emri i vet i Homerit mund të gjurmohet në gjuhën Shqipe: I mirë, dhe në formën Imiros do të thotë poezia e mirë."

Eshte shume interesnte kjo qeshjte..

Edhe njehere, ne lidhje me shkrimin e ketyre "autorëve", apsolutisht mendoje se jane ne sherbim te atyre qe tash sa shekuj mundohen te na zhdukin (edhe rrenjet edhe deget).

Me nderime
    Ndryshuar për herë të fundit nga Besa001 : 06-11-2012 më 16:50

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-10-2009
    Postime
    461
    Shqipetaret e zhdukin vehten,ska nevoje tjeter kushi.21 emen kemi,mirepo 26 emna kemi per mustaqe.NA JEMI PELLAZGE;ILIRE;SHQIPETARE.

Faqja 6 prej 16 FillimFillim ... 45678 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •