Close
Faqja 4 prej 16 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 153
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga Scion
    Ne fakt, shkrimi me lart, nese gjykojme me pak mendje te ftohte eshte realist. Ka shume mundesi qe Iliret si TERM te jete permbledhes gjeografik per nje konglomerat fisesh qe jetonin ne ate kohe ne gadishullin Ilirik. Halli i madh i tezes ilire eshte se ka shume ndryshime te medha nga Iliret e Panonise, tek Iliret e Dalmacise, Bosnjes, Shqiperise apo dhe gjetke. Te besh lidhje, qoft dhe kulturore mes nje Iliri Dalmat dhe nje Iliri Panon eshte vetevrasje historike. Per arsye se Iliri i Panonise (Me tipare Kelte) nuk ka lidhje fare me nje Ilir te Dalmacise apo dhe me Ilirin e forumit tone.

Sigurisht, ky eshte mendim i imi dhe mund ta kem gabim, thjesht opinion.
    Po sigurisht që e ke gabim. Po të lexosh lloj-lloj tezash paçavure e t'i besosh, të bëhet mendja dhallë. Nuk ka nevojë të na tregojnë të huajt se nga rrjedhim ne, gjuha jonë, apo të na tregojnë historinë e njerëzve tanë.

Sigurisht që ka lidhje mes fiseve të ndryshme ilire, ç'ka këtu për t'u çuditur? Ka ndryshime në dialekte, zakone e kulturë ashtu siç ka edhe sot një krahinë nga tjetra. Bile ndryshime ka edhe në karakteristikat fizike.

Sllavë dhe grekë nuk ka pasur në ato kohë në Gadishullin Ilirik, kështu që mos u ngatërro.

Teza të tilla paçavure mendoj që nuk duhen sjellë në forum as si lajm, se u bëhet reklamë. Fillimisht mendova se e kishe sjellë si lajm, por shoh që ti edhe u pajtoke me të. Eh ç'na gjeti!
    .
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 12-10-2012 më 06:11

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Gjuha e shqiptarëve nuk është bijë e ilirishtes
    -Skenderbeu egoist me prejardhje sllave dhe mbiemer greke.
    -Shqipetaret me prejardhje turke apo aziatike, sic propagandojne serbet dhe armiqte e shqipetareve. ...

Ne fund, nese perfshihen te gjitha pohimet dhe mohimet e armiqve, miqve etj. del se shqipetaret do te ishin nje mase heterogjene e pjesetareve te klases se shtypur dhe te varferve te Ballkanit, te cilet, per dallim nga jevgjit, kane arrituar disi, askush nuk e dine saktesisht si, ta krijojne nje shtet dhe nje gjuhe te perbashket...

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga -BATO- Lexo Postimin
    Po sigurisht që e ke gabim.
    Qe mund ta kem gabim, kete e di dhe vete dhe nuk ishte e nevojes te ma kujtosh nje gje qe e di shume mire.
    Nga ana tjeter, ne te njejtin rang qendrojne te gjith opinionet, perfshi ketu dhe tendin Bato, nuk ka opinione imune. Ose nese ti mendon qe ka, ketu pastaj i vjen era Hipokrizi.

Po të lexosh lloj-lloj tezash paçavure e t'i besosh, të bëhet mendja dhallë. Nuk ka nevojë të na tregojnë të huajt se nga rrjedhim ne, gjuha jonë, apo të na tregojnë historinë e njerëzve tanë.
    Ku kam thene une qe besoj? Une jam ateist per me teper :P, dhe ne raport une "Mendoj dhe Dyshoj".

Sigurisht që ka lidhje mes fiseve të ndryshme ilire, ç'ka këtu për t'u çuditur? Ka ndryshime në dialekte, zakone e kulturë ashtu siç ka edhe sot një krahinë nga tjetra. Bile ndryshime ka edhe në karakteristikat fizike.
    Ma gjej nje lidhje mes Panoneve dhe Enkelejve, dhe hajde flasim pastaj.

Sllavë dhe grekë nuk ka pasur në ato kohë në Gadishullin Ilirik, kështu që mos u ngatërro.
    Ku kam thene qe ne ate kohe kishte sllave dhe greke? Pse shpif?

Teza të tilla paçavure mendoj që nuk duhen sjellë në forum as si lajm, se u bëhet reklamë. Fillimisht mendova se e kishe sjellë si lajm, por shoh që ti edhe u pajtoke me të. Eh ç'na gjeti!
    .
    Ku kam thene qe une pajtohem? Pike e zeze, ne kete llogjike ti mund te me besh mua dhe Komunist meqe jam i pa-fe. :P

Here tjeter, lexoji me mire postimet dhe mos krijo opinione te tipit "keshtu ma do qejfi".
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    "Gjuha e shqiptarëve nuk është "bijë" E ilirishts ?
    Një titull vrasës...mirëpo ne anên tjetêr thotë se; shqipja êshtê para ilire ? ..këtê e dijmi edhe ne se jemi te lashtê por a ështË dashur te thuhet kjo se shqipja nuk trrjedh nga ilirêt ? ...E shihnisi na vrasiin te huajt me dredhit e tyre ?
    Kêtu bëhët fjalë pêr prejardhjen e gjuhes shqipe, me siguri se ne jemi ilirë, por me gjuhë që ne sot flasim, jemi edhe me te lashtê se iliret, pra nga parahistoria, ky eshte argument i fortê, e kam thene disa here se jemi te veçant, te veteformuar ne ketë hapsire, pa ndihmen e pellazgeve e as te ndonje populli tjeter,pra jemi autoktone kjo ka rendesi dhe pajtohemi se jemi një popull qe nuk ka prejardhje nga snje rrem as degë tjeter...por nuk perjashtohen kurrsesi iliret, si popull i fundit q e jtoi ne keto troje dhe me siguri ne jemi te perzier nag 104 fise ilire, gje qe kuptohen dialektet dhe veçorit e gjhes shqipe. falemnderit. Me ne fund jam i knaqur qe nuk jemi as pellazge e as indo europiane kjo eshte me rendesi por jemi nje popull i sterlashte nga parahistoria te ciet ndoshta jemi at qe nuk u kryqezuan me 10 afrikanet e ardhur para 70 000 vitesh ne europe, jemi te shpetuarit e kontinentit europian !

Me çdo kusht të huajt dojnê ta permbysin tezen ilire me ndihmên e atyre univerziteteve private qê kanê hyr nê qytet si kali i Trojes... Pa dyshim se ne jemi te lashtë po e zëmi se jemi para ilirve qê nga Nehandertali para 35000 vitesh kjo tregon vjetersinê tonê dh jemi autoktonê, do thote nuk jemi te ardhun nga asnjê vendê tjetêr..nuk êshtê keq, por pse te sulmohet teza ilire këtê nuk e kuptoj se ku ju dhembê atyre ? Pasta aty ishte ne kete konferec gjoja edhe Natali Klajer, njê anti shqiptare e kohes moderne... nuk e di se me urdher te kujt bëhen këto manifestime.. Ne jemi ilirë dhe pikë, le t'iu bie pika atyre armiqve, nuk ndrrohet historia !

Prandaj, ne nuk duhet ti degjojmi te huajt, le te thonê çka te dojnê; historia e popullit shqiptar êshtêe shkruar dhe e njohur ne botë; ne jemi te dalur nga zingjiri iliro-shqiptar e që ne jemi edhe me te lashtê se kur njihen iliret nga autoret antik, ketu nuk e shohê se ku eshte problemi se ne kohen parahistorike nuk kishim emer tjeter..? iliret ishin edhe ata autoktonê kjo eshte kryesorja, mos qani koken per keta amatera...ne nuk duhet t e ndahemi nga teza ilire !
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 12-10-2012 më 11:41
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e medaur
    Anëtarësuar
    21-06-2006
    Postime
    865
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    • Gjuhëtari austriak Joachim Matzinger në një ligjëratë në Fakultetin e Historisë e Filologjisë pohon tezën e cila njeh si paraardhëse të shqipes jo ilirishten, por para-shqipen e lashtë, gjuhë 3000 vjeçare.
    • Një analizë nga këndvështrimi i gjuhësisë historike

“Shqiptarët nuk duhet të shqetësohen që shqipja nuk e ka origjinën te ilirishtja”, thotë në përfundim të ligjëratës që gjuhëtari austriak Joachim Matzinger mbajti në një nga sallat kryesore të Fakultetit të Historisë e Filologjisë në Tiranë, më 9 tetor. Këtu ku është pohuar në më shumë se gjysmë shekulli “teza ilire”.

Ndërsa Matzinger analizoi para studentëve dhe profesorëve të historisë (mungonin gjuhëtarët) që shqipja e sotme është pasardhëse e një gjuhe të vjetër ballkanike, vetjake, që ai e quan proto-shqipe ose parashqipja e lashtë, “një gjuhë që ekzistonte pranë ilirishtes edhe pranë trakishtes, por nuk ka një lidhje me to”. Sepse raportet me këto dy gjuhë janë në bazë të dy hipotezave mbizotëruese për origjinën e shqipes së sotme.

Përfaqësuesit e gjuhësisë shqiptare, dhe Matzinger sjell ndër mend vetëm veprat e Çabejt dhe kontributin e tij “Ilirishtja dhe shqipja”, i botuar në vëllimin “Ilirët dhe gjeneza e shqiptarëve”, por edhe kolegë të huaj, kanë pranuar hipotezën e prejardhjes ilire të shqipes, e lidhur ngushte me autoktoninë e shqiptarëve. Ndërsa në fillim të shek.XX, u zhvillua hipoteza e imigrimit të shqiptarëve në vendin e tyre, hipotezë e lidhur me idenë e romanistit gjerman Gustav Weigand sipas së cilës, shqiptarët janë pasardhësit e trakëve. Matzinger përmend edhe të tjerë si Norbet Jokl që propozuan se “gjuha shqipe përfaqësonte një përzierje ilire dhe trake”.

Nuk ekzistojnë dëshmi të shkruara të gjuhës ilire, disiplina si arkeologjia janë burime memece për këtë çështje, por është gjuhësia historike ajo që mund të ofrojë argumente për raportet e shqipes me gjuhët e përmendura. Joachim Matzinger kujton se në fushën e onomastikës janë dokumentuar mjaft emra ilirë njerëzish dhe vendesh të cilët ndihmojnë për të njohur më mirë historinë e pashkruar të gjuhës shqipe dhe nëse shqiptarët janë ose jo pasaardhës të ilirëve. Gjuhëtari mendon se në zonën e territorit antik ilir që kufizohet sot nga Shqipërinë Qendrore, Shqipëria Veriore dhe Mali i Zi, gjendet një sistem tipik onomastik dhe i pavarur nga onomastika e vendeve fqinje. “Zhvillimi fonetik i emrave antikë në Shqipëri ndodhi sipas ligjeve fonetike shqipe”, argumenton Matzinger. Ai merr për shembuj analize emra qytetesh dhe lumenjsh si Durrës, Shkumbin. Me shembullin e emrit të Shkodrës provon se ky toponim “nuk ka qenë i njohur në mënyrë të pandërprerë, gjatë gjithë kohës ndër shqiptarët dhe as është trashëguar prej kohësh të vjetra. Gjithashtu ky emër vendi nuk të lejon asnjë lloj lidhjeje me ndonjë emër të përgjithshëm të gjuhës shqipe”.

Përfundimi i gjuhëtarit është: mund të supozohet që Evropa Juglindore në parahistori dhe në antikitet ishte një territor ku fliteshin shumë gjuhë të rëndësishme, jo vetëm greqishtja, ilirishtja dhe trakishtja por edhe një gjuhë paraprake nga e cila zhvillohet hap pas hapi gjuha shqipe e që si gjuhë paraprake, mund ta përkufizojmë si protoshqipja. “Si një gjuhë indo-evropiane natyrisht protoshqipja ishte e afërt me gjuhët e tjera të Ballkanit me ilirishten dhe me trakishten, por shqipja nuk është bija as e ilirishtes as e trakishtes.”

Kështu Matzinger kundërshton tezën e Çabejt: “Natyrisht që Çabej kishte tjetër mendim, por sipas hulumtimeve të mia, argumentimi im themelor është se sistemi fonologjik i proto-shqipes dhe i sistemi i ilirishtes janë dy sisteme të ndryshme që nuk pajtohen njëri me tjetrin. Kemi një ndryshim, një diferencë, janë periudha gjuhësore, të cilat duhen interpretuar si dy gjuhë të ndryshme. Kjo është baza ime themelore.”

Sa është e lashtë është kjo parashqipe?

“Mendoj se historia e gjuhës shqipe, e protoshqipes është e vështirë ta themi saktësisht, është mëse 3 mijë vjeçare. Mund të konstatojmë se ka ekzistuar si një gjuhë vetjake e vendit pranë greqishtes. Nga kontakti me romakët kjo gjuhë nuk u romanizua dhe nga kontakti me sllavët nuk u sllavizua. Pavarësisht nga ndikimi i tyre i fortë, gjuha shqipe ka ruajtur pavarësinë e saj gjuhësore dhe tiparet e saj karakteristike. Nga ana e gjuhësisë s’kemi nevojë për ilirët. Gjuha shqipe ka historinë e vet mijëvjeçare dhe shumë interesante dhe vetëm kjo ka rëndësi.”

Idenë e prejardhjes së shqiptarëve nga ilirët, Matzinger e përmendi që në krye të ligjëratës si një çështje të politizuar në kohë. Fillimisht në shek. shek.19 ndër arbëreshë. “Vendi i sotëm i shqiptarëve ishte një territor ilir një vend i banuar prej shumë fiseve ilire, por historia ilire, të paktën historia politike ilire përfundoi në vitin 167 p.e.s kur romakët mundën mbretin e fundit ilir Gentius. Ideja e një prejardhjeje ilire, së fundi e një autoktonie të pandërprerë të popullit shqiptar nga antikiteti deri në ditët tona, u pranua shpejt nga shqiptarët sepse dukej si një shpjegim i natyrshëm. Ishte një argument i rëndësishëm në kohë të stuhishme në shek.19 dhe të 20 kur u formua kombi shqiptar me të drejta të barabarta.”

Çështja e politizimit të shkencave historike e studimeve në gjuhësi, etnografi, letërsi ishte një kryefjalë e takimit të së martës. Subjektivizmi dhe folklorizmi si tipare që e shmangin nga fokusi i kërkimit shkencor objektin e studimit, kanë krijuar një traditë e farkuar nën sistemin e kaluar. Këtë pohuan autorët e pranishëm, Nathalie Clayer, Stephanie Schwandner-Sievers, Oliver Jens Schmitt dhe moderatori i takimit publicisti Fatos Lubonja. Shkas u bë prezantimi në Fakultetin e Historisë e Filologjisë i librit “Historia e Shqiptarëve. Gjendja dhe perspektiva e studimit” (Botimet Përpjekja, 2012). Në këtë botim janë përfshirë ligjërata e Joachim Matzinger “Shqiptarët si pasardhës të ilirëve nga këndvështrimi i gjuhësisë historike” dhe një tjetër nga kolegu i tij i Universitetit të Vjenës, Stefan Schumacher, me titull “Marrëdhëniet e huazimeve mes protoshqipes dhe latinishtes apo rumanishtes ballkanike”.

Të gjithë autorët në këtë libër janë të huaj, albanologë, historianë, gjuhëtarë e studiues të letërsisë dhe kjo është bërë qëllimisht për të prezantuar një qëndrim kritik në debatin shkencor. Siç tha në takim Oliver Jens Schmitt, përgatitës i librit, ideja e këtij botimi ishte për të zhvilluar “një dialog të strukturuar midis albanologëve, pa i ndarë në shqiptarë dhe të huaj”.

Ndërsa Valentina Duka, zv/dekane e Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë u shpreh se ky zë i rëndësishëm i albanologëve të huaj që përfaqësohet në botimin “Historia e Shqiptarëve” ka për të qenë “pjesë e kurrikulës zyrtare”, së paku për Departamentin e Historisë.

Joachim Matzinger

Joachim Matzinger ndoqi studimet indo-evropiane pranë Universitetit të Vjenës. Prej vitit 1997 kryen kërkime gjuhësore pranë Institutit të Studimeve Indo-evropiane në Universitetin “Friedrich Schiller” të Jenës. Bashkë me kolegun, Dr. Stefan Schumacher (Departamenti i Gjuhësisë, Universiteti i Vjenës), Matzinger është marrë me studimin e teksteve të vjetra shqipe, shek.16-18, nga Buzuku, Bogdani dhe po përgatisin një leksikon të sistemit foljor të shqipes së vjetër. Matzinger ka kryer një studim filologjik të “Mbsuame e krështerë (Dottrina cristiana)” e Lekë Matrëngës 1592.

Publikuar më 11.10.2012
    SHEKULLI/KULTURE> Elsa Demo
    Une nuk po e marr vesh kte pune ...mire ..sipas te nderuarit shqipja nuk eshte bije e Ilirishtes por e proto-shqipes ..?? qe don me thane...???Ne rradhe te pare me sakte eshte shqipja = bije e arberishtes dhe arberishtja bije e kujt?????proto-arberishtes ??? Sipas autorit shqipja nuk eshte as latinisht,as sllavishte..as ilirisht, as greqisht ,as trako-dakisht,qe nenkupton as gotisht as sarmatisht as avarce,as keltisht ...Pra asnje nga popujt qe kane jetuar ose pushtuar ose kaluar shkarazi ne kte vend .. NGA ERDHI PRA PROTO-ARBERISHTJA nga P.... MAMIT TE AUTORIT TE SHKRIMIT ? Erdhi p... mamit autorit me disk fluturues e u ul vertikalisht ne Bathore...se tani cdo gjuhe e ka nje fill dhe nje fund ose pra te na njohim qe jemi pellazget e vjeter pra me te vjetrit ne Ballkan ..se rruget e popujve te kohes se re na i paskan mbyllur te gjitha...
    Ndryshuar për herë të fundit nga medaur : 12-10-2012 më 13:09
    SHQIPERIA MBI TE GJITHA

Alter ego Moderatus Maska e yllbardh
    Anëtarësuar
    18-08-2007
    Vendndodhja
    as vetë se di.... :)
    Postime
    808
    BOOOOOM!!! edhe një bombë e Lubonjës, si organizues i këtij takimi. Ky me të vërtet ka qëllim jo vetëm me rishkru historinë tonë por edhe të tërë gjenezën tonë donë me na ndryshu. Kush e di se çfarë teorie nesër do të dal ky se çka jemi dhe nga e kemi prejardhjen??? Se mos u habitni se kjo nuk është fjala e fundit e tij, ky është vetëm një parapregaditje e terrenit për një nga teoritë e tij bombastike.
    Shqiptari që derdhë gjak shqiptari nuk meriton të quhet shqiptarë

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Ku kam thene qe ne ate kohe kishte sllave dhe greke? Pse shpif?
    Mos bëj lojëra fjalësh! Nuk thashë që ti ke thënë se ka pasur grekë e sllavë në atë kohë, por ta kujtova. Përderisa atëherë nuk ka pasur grekë e sllavë, atëherë i bie që të kenë qenë vetëm shqiptarë, prandaj të thashë mos u ngatërro.

Citim Postuar më parë nga Scion
    Ku kam thene qe une pajtohem? Pike e zeze, ne kete llogjike ti mund te me besh mua dhe Komunist meqe jam i pa-fe. :P

Here tjeter, lexoji me mire postimet dhe mos krijo opinione te tipit "keshtu ma do qejfi".
    Prapë bën lojëra fjalësh. Ky pohimi yt më poshtë për atë shkrim, nuk të duket si pajtim?

Kodi PHP:
    Ne faktshkrimi me lartnese gjykojme me pak mendje te ftohte eshte realist
    Unë nuk po zgjatem më me lojërat e tua të fjalëve, por të këshilloj që të mos jesh aq i lehtë e të mos biesh pre e teza-paçavureve që hidhen lart e poshtë. Ta thashë këtë ty meqë kam parë se ke një farë atdhetarie, se po të qe ndonjë tjetër nuk do t'ia kisha thënë. Po ma dëgjove këshillën, mirë. Nëse jo, atëherë vazhdo me lojëra fjalësh, se nuk të përgjigjem më.
    .
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 12-10-2012 më 16:11

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga medaur Lexo Postimin
    Une nuk po e marr vesh kte pune ...mire ..sipas te nderuarit shqipja nuk eshte bije e Ilirishtes por e proto-shqipes ..?? qe don me thane...???Ne rradhe te pare me sakte eshte shqipja = bije e arberishtes dhe arberishtja bije e kujt?????proto-arberishtes ??? Sipas autorit shqipja nuk eshte as latinisht,as sllavishte..as ilirisht, as greqisht ,as trako-dakisht,qe nenkupton as gotisht as sarmatisht as avarce,as keltisht ...Pra asnje nga popujt qe kane jetuar ose pushtuar ose kaluar shkarazi ne kte vend .. NGA ERDHI PRA PROTO-ARBERISHTJA nga P.... MAMIT TE AUTORIT TE SHKRIMIT ? Erdhi p... mamit autorit me disk fluturues e u ul vertikalisht ne Bathore...se tani cdo gjuhe e ka nje fill dhe nje fund ose pra te na njohim qe jemi pellazget e vjeter pra me te vjetrit ne Ballkan ..se rruget e popujve te kohes se re na i paskan mbyllur te gjitha...
    "Gjuhëtari austriak Joachim Matzinger në një ligjëratë në Fakultetin e Historisë e Filologjisë pohon tezën e cila njeh si paraardhëse të shqipes jo ilirishten, por para-shqipen e lashtë, gjuhë 3000 vjeçare".

Pastaj kêtu analisti apo analistja jonë shtonë;

“Shqiptarët nuk duhet të shqetësohen që shqipja nuk e ka origjinën te ilirishtja”, "Këtu" ku është pohuar në më shumë se gjysmë shekulli teza ilire se shqipja e sotme është pasardhëse e një gjuhe të vjetër ballkanike, vetjake, që Matzinger e quan= proto-shqipe ose parashqipja e lashtë, “një gjuhë që ekzistonte pranë ilirishtes edhe pranë trakishtes, por nuk ka një lidhje me to”.
    "Sepse raportet me këto dy gjuhë janë në bazë të dy hipotezave mbizotëruese për origjinën e shqipes së sotme".
    " Gjuhëtari mendon se në zonën e territorit antik ilir që kufizohet sot nga Shqipërinë Qendrore, Shqipëria Veriore dhe Mali i Zi, gjendet një sistem tipik onomastik dhe i pavarur nga onomastika e vendeve fqinje"

+Përfundimi i gjuhëtarit është: mund të supozohet që Evropa Juglindore në parahistori dhe në antikitet ishte një territor ku fliteshin shumë gjuhë të rëndësishme, jo vetëm greqishtja, ilirishtja dhe trakishtja por edhe një gjuhë paraprake nga e cila zhvillohet hap pas hapi gjuha shqipe e që si gjuhë paraprake, mund ta përkufizojmë si protoshqipja+

Lexojeni dhe këtë;

Sa është e lashtë është kjo parashqipe?

“Mendoj se historia e gjuhës shqipe, e protoshqipes është e vështirë ta themi saktësisht, është mëse 3 mijë vjeçare. =po në kêtê periudh ishin ilirêt...sikur t kishte thênê se ishte gjuhê para 5000 apo 10 000 vitesh..mirë do ishte pêr ne do thotê ne favor toonin...por para 3000 vitesh ketu shin lirêt..dhe nuk perputhet me mendimin e tij fare..
    Mund të konstatojmë se ka ekzistuar si një gjuhë vetjake e vendit pranë greqishtes. Nga kontakti me romakët kjo gjuhë nuk u romanizua dhe nga kontakti me sllavët nuk u sllavizua. Pavarësisht nga ndikimi i tyre i fortë, gjuha shqipe ka ruajtur pavarësinë e saj gjuhësore dhe tiparet e saj karakteristike.
    Nga ana e gjuhësisë s’kemi nevojë për ilirët.
    "Gjuha shqipe ka historinë e vet mijëvjeçare dhe shumë interesante dhe vetëm kjo ka rëndësi.
    Kjo ka rëndêsi se gjuha shqipe ështe vendase autoktone deh gjuhê para ilire...edhe se nuk e dijmi emrin e atij popullit ose; gjuha shqipe eshet gjuhe parahistorike, e Nehandertalianve, pra nese Menzinger mendon keshtu, kjo ështê ne interesin tonê... por kur e thote se " nuk kemi nevoj te kalojmi kah iliret sa i perkete gjuhes" ..kjo do thotê se ne jemi para ilirve dhe se iliret ishin te ardhur ? ...kjo nuk është e kjartë fare.. duhet ta lexojmi librin njêhere se edhe analisti nganjehere e kupton jo mirë autorin.. i cili mundohet te n e rrxoje tezen ilire dhe pse, a ne te miren tonê mendoni ?
    Si e shohim, më qon mallin e një dyeli, revanshizmi...ndaj tezes ilire ?
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e medaur
    Anëtarësuar
    21-06-2006
    Postime
    865
    o krekso une skam nevoj te jap mesime ty ..mos keqkuptohemi...3000 para jane baraz me vitin 1000 para krishtit...ne kohen kur iliret ishin ne kulm te fuqise ose me sakte sipas tradites se nje historianeve qe thone se ata jane te ardhur ne ballkan dikur nga viti 1000 e pak para krishtit Te SAPO ARDHUR SI PUSHTUES ..pra i bie qe ne kete kohe ne shqiptaret sipas autorit nje popull nga Bathorja deri te mali i Dajtit kishim nje gjuhe tjeter qe nuk e dinte askush...qe ishte e afert me ilirishten dhe trakishten por nuk ishte as ilirisht as trakisht qe afrohej shume me greqishten por nuk ishte greqisht..qe ishte ishte shume e ndikuar nga latinishtja dhe sllavishtja por qe nuk ishte as latinisht as sllavisht... qe ngjante me dakishten por nuk ishte dakisht ...qe ngjante me te gjitha gjuhet qe di autori...po qe nuk eshte si ato....shkurt muhabeti per mendimin tim autori ka tall ******...
    Ndryshuar për herë të fundit nga medaur : 12-10-2012 më 16:53
    SHQIPERIA MBI TE GJITHA

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Nuk e kuptoj se si ka mundesi që në Shqipëri lejohen e pranohen te flasin njerêz si ky "luba"...shihe se çka thotê kêtu;
    "Tema "A janë shqiptarët sot më patriotë"? i ka ndarë në dysh analistët e politikanët në një emison televiziv, Opinion. E më ekstremi ka qenë shkrimtari Fatos Lubonja i cili ka thënë se nuk është patriot, as nacionalist dhe nuk ndjen asgjë kur e dëgjon Himnin Kombëtar të shqiptarëve.

"Nuk jam patriot, as nacionalist. Edhe kur e dëgjoj Himnin nuk ngritem në këmbë dhe as që më bën përshtypje. Bile të gjitha himnet e vendeve tjera thirren mbi ideologjitë që bënin krime e vranin njerëz nën thirrjet e nacionalizimit. Njëjtë veproi Stalini, Hitleri e Enver Hoxha" ka thënë Lubonja.

Ai me tëj përbuzje ka shfaqur edhe ndaj Heroit të shqiptarëve, Skënderbeu duke thënë se nuk i bën përshtypje një përmendore e njeriut mbi kalë. Për të është parësore të jetë një qytetar i ndershëm që punon mirë, dhe një aktivst i të drejtave të njeriut.

Pra kali i Trojes paska hyrë brenda mureve..

Faqja 4 prej 16 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •