Close
Faqja 38 prej 47 FillimFillim ... 283637383940 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 371 deri 380 prej 465
    Hierark i lartë Maska e Uriel
    Anëtarësuar
    07-02-2010
    Vendndodhja
    Torre della Fame
    Postime
    1,207
    Ende nuk e konceptoj dot pse është kaq e vështirë të kuptohen shkrimet e mia. Në to nuk flitet për kalim shqiponje nga selxhukët tek bizanti, pasi janë dy histori totalisht të ndryshme. Si dhe mesazhi që shqiponja përfaqëson e gjen tek pjesa që më ke cituar - ose të kalon poshtë hunde pa vetëdije ose e injoron vetë. Dhe nga kjo pikë merr një shtysë që të çon në këmbë deri në Stamboll. Mundohesh ta trajtosh çështjen sikur arbërit mesjetarë të gëzonin të njëjtat koncepte si shqiptarët e sotëm, ose të gëzonin të njëjtin identitet, ku në të vërtetë ai ndryshon në mënyrë rrënjësore. Pra gabimi që përsëritet me qindra herë, dhe gjatë epokës komuniste, është kur historia gjykohet me kritere moderne për hir të ideologjisë.

Cekja e rilindasve nuk ishte në kuadër të profesionit të tyre personal, por si parantezë me periudhën historike kur fillon të lindë ndërgjegjja kombëtare tek shqiptarët, e cila në ndryshim nga fqinjët, u lëvrua me një identitet tjetër. Ndaj meqë se ke kuptuar, nuk po e zgjeroj më tej.

Vula sekrete e Skënderbeut duhet vërtetuar sëpari përpos aspektit të saj mitologjik. Është e vështirë të besohet që një fisnik të mbante një vulë me të pasme zbuluar për hir të dijeve të tija rreth antikitetit, gjithashtu kjo vulë fatkeqësisht nuk gëzon kredibilitet - duhet të ekzistojë diku, dhe jo si skicë nga një libër me përmbajtje mitologjike. Por që gjithsesi, emri i Gjergj Kastriotit lidhet pa më të voglin dyshim me Shën Gjergjin, një shenjtor që identifikohet me emrin Georgios, i cili ishte një figurë popullore tek bota bizantine. Nemajnat i kishin dedikuar këtij shenjti manastirin e ''Djurdjevi Stupovi'', ndërsa Kruja i dedikoi një kishë. Nëse Kastriotët do ishin të ndërgjegjshëm për trashëgiminë pellazge, nuk do i atribuonin djalit një emër derivat bizantino-helen. Ndaj duhet një identitet përpos atij fetar për periudhën në fjalë, që të ngresh aludimet e tipit të mësipërm.

Veksillologjia është shkenca që merret me studimin e flamurëve, ndërtimin e simbolikës së tyre si dhe çfarë përfaqësojnë. Ndaj nuk mbetet veç një interpretim i thjeshtë nga një veksillolog, kur për periudhën në fjalë, shqiponja e shumëpërfolur përfaqësohej nga karakteristikat e përmendura.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Uriel : 24-07-2011 më 12:34
    relata refero

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,397
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga Galactica Lexo Postimin
    kam nje pyetje per ndonje te religjionit ortodoks dhe qe merr vesh nga keto pune!
    cili eshte simbolizmi i shkabes me dy koka ne doktrinen ortodokse? dhe a i shkon nje kishe monoteiste(ja po sforcohem ta quaj treteiste) perdorimi i nje simboli pagan?
    Shkabonja ne Kishen Orthodhokse nuk perben gje tjeter vecse nje simbol, ne nje mori simbolesh te Krishtera. Vete simboli i Shkabonjes nuk eshte i shenjte, por mesazhi theologjik qe ajo percjell me dy kokat e saj eshte ajo qe besimtaret e Kisha vleresojn. Njera koke e shkabonjes perfaqeson pushtetin e Cesarit (perandorit), dhe koka tjeter perfaqeson pushtetin shpirteror te Kishes. Shkabonja me dy koka eshte simbolika qe percjell mesimin e Zotit tone Krisht: "Jepini Cesarit ate qe i takon Cezarit, dhe jepini Perendise ate qe i takon Perendise."

Pra ne syte e besimtarit orthodhoks, ai simbol na kujton se Zoti i ka dhene pushtet Perandorit mbi toke, ashtu sic i ka dhene pushtet edhe Kishes per te lidhur e zgjidhur shpirtrat e besimtareve ne qiell. Detyra jone si besimtare orthodhokse eshte ti respektojme te dyja, pasi ne te dyja duhet te gjejme Vullnetin e Perendise.

pra popullorce, c'lidhje ka shkaba me dy koka me trinitetin? truri im nuk e thith fare, ndoshta ngaqe s'jam fetar.
    Nuk ka asnje lidhje me Trinitetin. Ashtu sic nuk ka asnje lidhje me "lashtesine e shkabinjes". Ne traditen e te gjithe popujve, simbolika nuk studiohet per te gjetur "origjinen" e saj, pasi origjina nuk te thote asgje pervecse kur e gjejme te perdorur per here te pare. Ne gjithe historine e popujve te botes, simbolika studiohet ne kontekstin e epokave te ndryshme, per te pare se cfare kjo simbolike perfaqeson per ate popull ne kete epoke te caktuar.

Ne traditen e Krishterimit, shume simbole pagane jane krishteruar, jane bere pjese e tradites se Krishtere. Kjo nuk do te thote se Krishterimi huazoi simboliken e paganizmit, pasi krishterimi i ketyre simboleve do te thosh qe keto simbole te merrnin nje kuptim krejt tjeter nga ai i meparshmi, nen kontekstin e tradites se Krishtere.

pse e kane shqiptaret ne flamur dhe emer(jemi bijte e shqipes, no?) e kane si simbol te krishtere apo si simbol(zog mbreteror) pagan(ka artefakte shkabe te gjetura ne shqiperi para se ta perdornin bizantinet)
    Enver Hoxha dhe rregjimi i tij, per te perligjur luften e tij fetare, iu desh qe te tjetersonte te gjitha simbolet tona kombetare te trasheguara nga rilindasit tane. Flamuri nuk shihej me si nje flamur i skuqur me gjak shenjtoresh, te martirizuar ne mbrojtje te besimit te tyre, por ne nje flamur te skuqur me gjak deshmoresh qe luftonin per Atdhe e liri. Te gjitha citatet e Zotit nga himni yne kombetar, apo nga veprat letrare te rilindasve u fshine e censuruan. Venia e theksit tek "paganizmi" i shqiptareve kish per qellim qe te perligjte konvertimin e dhunshem te shqiptareve nga nje popull besimtar, ne nje popull te veteshpallur ateist nga Partia e shoku Enver.

Ceshtja qe ti ngre per diskutim, ajo e origjines se emrit "shqiptar", eshte nje teme me vete qe eshte trajtuar disi ne forum. Askush nuk e di se nga rrjedh emri shqiptar, dhe interpretimi yt me lart, eshte nje interpretim folklorik pa baza historike. Por nje gje eshte sigurt, qe flamuri yne kombetar eshte pa diskutim burimi i identitetit shqiptar, e detyrimisht edhe burimi i emrit te identitetit te ri "shqiptar".

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 24-07-2011 më 16:34

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Uriel Lexo Postimin
    Ende nuk e konceptoj dot pse është kaq e vështirë të kuptohen shkrimet e mia. Në to nuk flitet për kalim shqiponje nga selxhukët tek bizanti, pasi janë dy histori totalisht të ndryshme. Si dhe mesazhi që shqiponja përfaqëson e gjen tek pjesa që më ke cituar - ose të kalon poshtë hunde pa vetëdije ose e injoron vetë. Dhe nga kjo pikë merr një shtysë që të çon në këmbë deri në Stamboll. Mundohesh ta trajtosh çështjen sikur arbërit mesjetarë të gëzonin të njëjtat koncepte si shqiptarët e sotëm, ose të gëzonin të njëjtin identitet, ku në të vërtetë ai ndryshon në mënyrë rrënjësore. Pra gabimi që përsëritet me qindra herë, dhe gjatë epokës komuniste, është kur historia gjykohet me kritere moderne për hir të ideologjisë.

Cekja e rilindasve nuk ishte në kuadër të profesionit të tyre personal, por si parantezë me periudhën historike kur fillon të lindë ndërgjegjja kombëtare tek shqiptarët, e cila në ndryshim nga fqinjët, u lëvrua me një identitet tjetër. Ndaj meqë se ke kuptuar, nuk po e zgjeroj më tej.

Vula sekrete e Skënderbeut duhet vërtetuar sëpari përpos aspektit të saj mitologjik. Është e vështirë të besohet që një fisnik të mbante një vulë me të pasme zbuluar për hir të dijeve të tija rreth antikitetit, gjithashtu kjo vulë fatkeqësisht nuk gëzon kredibilitet - duhet të ekzistojë diku, dhe jo si skicë nga një libër me përmbajtje mitologjike. Por që gjithsesi, emri i Gjergj Kastriotit lidhet pa më të voglin dyshim me Shën Gjergjin, një shenjtor që identifikohet me emrin Georgios, i cili ishte një figurë popullore tek bota bizantine. Nemajnat i kishin dedikuar këtij shenjti manastirin e ''Djurdjevi Stupovi'', ndërsa Kruja i dedikoi një kishë. Nëse Kastriotët do ishin të ndërgjegjshëm për trashëgiminë pellazge, nuk do i atribuonin djalit një emër derivat bizantino-helen. Ndaj duhet një identitet përpos atij fetar për periudhën në fjalë, që të ngresh aludimet e tipit të mësipërm.

Veksillologjia është shkenca që merret me studimin e flamurëve, ndërtimin e simbolikës së tyre si dhe çfarë përfaqësojnë. Ndaj nuk mbetet veç një interpretim i thjeshtë nga një veksillolog, kur për periudhën në fjalë, shqiponja e shumëpërfolur përfaqësohej nga karakteristikat e përmendura.
    Ja hiqe vulën, ti nuk e do vulën, un prap do shtrij dorën në drejtimin tënd, por përkrenaren që është krejtësisht 10000% e botës klasike dhe i përket mitologjisë ? Apo ajo do jetë shpikur nga Austriakët ? Ti ma përmend komunizmin por ose nuk lexon ato që un shkruaj ose nuk kupton ato që un shkruaj. Nuk ka ndryshuar asgjë në diskursin modern, janë vec transformime dogmash. Nuk ka asnjë pikë logjike ajo që thua që "historia u gjykova me parime moderne për hir të ideologjisë". Nuk ka parime moderne. Antropologjia Boasiane, Shkolla e Frankfurtit dhe shumë shkolla të tjera në shërbim të post-modernizmit kanë si parim bazë homogjeninë. Eshtë ideja, që u cek dhe nga angelina se në vendë të pavarura njerëzit kanë arritur në përfundime të njëjta ose të ngjashmë në mënyrë të pavarur. Pra ideja është se jemi njësoj kudo në botë, si ai në Afrikë që jeton në shpellë, si ai në Angli që mbretëron nga mrekullirat arkitektonike. Kjo është praktikisht e paprovueshme dhe absurde sepse mohon katërcipërisht lëvizjen e kulturave dhe rrjedhshmërinë e historisë. Madje bie ndesh me parimet e tua mbi transportimin e shqiponjës nga një vend në tjetrin po të analizohet thellësisht. Un ty mund të duken nacionalist i cmëndur, ndërkohë për këto që po them, gjejnë aplikim në logjikën e shëndoshë dhe në cdo popull universalisht në cdo kohë, këto janë parime humaniste zotëri.

Edhe ai Shën Gjergji që ti përmend është shumë më i vjetër si "shenjtor", vrit mëndjen mirë e gjeje. Nëse je historian, un të kuptoj, ti nuk mund të dalësh dot nga diskursi akademik që ndodhesh pasi do shpallesh heretik, as i pari as i fundit nuk do ishe. Ti ke një profesion dhe me atë ha bukë, rrjedhimisht ti smund të jesh dot i pavarur në ato që thua, por mund të punosh vec brënda një frameworku të caktuar, që në rastin tënd dhe fushës që paraqitesh se di përmblidhet në epokën mesjetare/bizantine dhe kaq.

Në rastin e Albos përfshihet në frameworkun kishtar dhe strikt orthodoks kaq. Prandaj kur shikoni citime të tjera se Shqiponjën e kishte Aleksandri, se është simbol i pavdeksësisë, se Skënderbeu mbante aktivisht simbolikë shumë të lashtë kudo, ju nuk jeni në gjëndje ti interpretoni dhe i bini shkurt duke i diskretituar dhe duke i mënjanuar këto gjëra.

Shiko se cfarë ndodhte para 300 vitesh(attachment) për interpretimin Etrusk, që ti vendosësh gjërat në perspektivë, përpara se të dilte komunizmi, përpara se të dilte x apo y studiues amator sipas jush etj etj. Rryma e interpretimit lindor kishte dhe ka me shekuj që futet në korrditoret akademike. Kjo dikotomi nuk u shpik dje, nuk doli as pardje, as me komunizmin. Komunizmi madje si ideologji aplikoi koncepte po hegjemonike, pra nuk ka asnjë pikë logjike ajo që thua ti. Komunizmi nuk u mundua të krijoj asgjë të vecantë, por u mundua të shkatërroj vecantinë e popullit tonë dhe popujve të tjerë, vec se e bëri në një mënyrë shumë të egër, dhe prandaj falimentoi. Implementimi i asaj ideologjie sot vazhdon aktivisht në Europë dhe Amerikë e cila me inxhinjerimin social, dhe behavioral psychology ka ndyrshuar konceptimin jo vec të filozofisë e psikologjisë por dhe të politikës(për këtë, ndër shumë të tjerë në fushën e politikës mund të lexosh nga Alan Ware: Political Parties and Party Systems apo Citizens, Parties, and the State) nga shkencë teorike në thjeshtë inxhinjering social(twitter,facebook,polling methods(kam libra për këtë nëse do të kutposh se cfarë rroli ka statistika dhe metodat statistkore që përdoren etj)). Kërkimi im në traditë, tek rilindasit, tek librat multidisiplinar, është pikërisht kundër trendit që synon ta fshij traditën, që ti si historian apo publicist dhe si nënpunës nuk ke si mund mos ta përfaqësosh, pasi është epoka që ta dikton. Dikur qe kisha me politikat e saj hegjemonizuese që e ndalonte këtë kërkim, sot është akademia që e ka huazuar këtë veprimtari në shërbim të rreptë të ideologjisë politike.

Ti edhe sikur sikur të kesh të drejtë të thuash se në shumicë shqiptarët nuk dijnë se cfarë përfaqësonte ai Flamur, kjo nuk do të thotë se ai Flamur dikur nuk ka përfaqësuar gjë, ose ta diskretitojmë se kështu do ti. Populli ka të drejtën e vet të rizbuloj vlerat e veta, origjinat e veta, dhe ky proces është i pandalshëm dhe ka shekuj që ecën paralelisht edhe pse nën radar me botëkuptimin tjetër hegjemonist që ka mbizotëruar këto 2,000 vite.

Ndryshimi nuk vjen kurrë nga ju, ju jeni guardianët e ideologjisë ashtu sic priftërinjët janë për Kishën dhe dogmën e saj. Cdo nxitje për rizbulimin e madhështisë së popullit Shqiptar(lexo Pjetër Budin dhe vjershën e tij shumë domethënëse) duhet të jetë nën kontroll absolut dhe duhet minimizuar. Enveri këtë e bëri me një zell të llahtarshëm por as ai nuk arriti dot ta hiqte shkabonjën e të na bashkonte me sllavët. E masakroi flamurin është e vërtetë, ja vuri yllin komunist, por ai yll sa u lirua shqiptari nga zinxhirtë menjëherë u hoq.

Një fragment nga po i njëjti libër.

Ja vlen të citohet pjesërisht dhe humanisti aktual shqiptar, Kadare:

Dëgjoj emra shtetesh të reja që kanë dalë,
    emra kombesh e popujsh të rinj dëgjoj,
    veç ai, i vjetri, i tmerrshmi kalë,
    ashtu si atëhere ka mbetur njëlloj.

Prej patkonjve të tij unë rrënqethem akoma
    dhe kështu në mermer i mbrojtur siç jam,
    kurse ju, të panjohurit, ju prej mishi dhe kocke
    vërtiteni mospërfillës nga salla në sallë.

Vërtiteni,
    flisni për teatrin e për plazhet,
    për gjithfare motorësh e gjithfarë qeverish,
    pa ju shkuar mëndja që ai mund të shfaqet
    në një ditë të rëndomtë, nje mëngjes me shi.

Ashtu si atehëre....
    po mjaft,
    u lodha.
    Nga vërtitja juaj po më erren sytë,
    nga rropama juaj veshët më gjëmojnë
    në muze të Londrës në Louvre e Madrid,
    në pafshi ndonjë ditë të bëhem copëra
    nga marazi, siç thonë, të plas, t'ia bëj "krak"
    jo kujtimet e Trojës, as gjarpërinjtë monstra,
    po indiferenca juaj
    do të bëhet shkak

Ismail Kadare

Asgjë nuk ka ndryshuar. Laokonti është me fjalët e humanistit Kadare, që është i bazuar në traditën klasike, "patrioti" i parë, që u shkel me kembë nga krahu progresist dhe u vra, e u tradhtua atdheu i tij, Troja. Kali kalë mbetet gjithmonë, tjetër gjë që sot na paraqitet në forma të tjera.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 24-07-2011 më 14:30
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    pas 19 faqesh diskutim eshte arritur ne ndonje perfundim ku te gjitha palet bashkohen, ose te pakten nje pjese?
    se e kam humbur pak fillin e bisedes.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Albo, pra zhgaba ka kuptimin dualist, pushtet hyjnor(kisha)+plus pushtet imperial(tokesor), qe ne fakt dhe kete te fundit e benin me zor hyjnor. nje shprehje latine jashte biblike thote 'tiberivs.
    caesar divi avgvsti filivs avgvstvs' qe e perkthyer eshte,' cezar augusti biri i te shenjtit.
    anyhow, nuk jam ne dijeni te perdorimit te zhgabes si simbol nga hebrejte, interpretimi biblik eshte spekulativ, i nivelit te interpretimit te se kuqes me gjak deshmoresh nga komunistet.
    ajo qe na intereson eshte simbolizmi origjinal i shkabes me dy koka, qe ne keto ane na del tek jupiteri(jo tek zeusi), ky i fundit eshte me stampe ilire(latine e quajme po te duash, por prej mbreterve te albalonges, eh ngado ta vertitesh me alb, me shqipe dhe shqipo kemi te bejme).
    ajo unaza e korces me shkabe me dy koka psh tregon qe eshte perdorur ky simbol shume me pare ne keto troje se ta merrte kisha ortodokse.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-09-2006
    Postime
    129
    "u kopsit muhabeti"... çdo shqiptar duhet të bindet pa pikë dyshimi që s'ka mundësi që fisnikët dhe popullata arbërore e mesjetës të kishin ndonjë ide mbi shkabën dykrenore përpos faktit që ishte simboli i Bizantit dhe pikë... sepse Partia na thotë që fisnikët arbërorë nuk kishin vetëdije tjetër përveç asaj "orthodhokse bizantine", lëre më popullata, jo si serbët dhe grekët që, me siguri, kishin dhe vetëdije kombëtare...
    edhe pse është fakt që simboli i shkabës dykrenore gjendet në trojet shqiptare prej mijëravjetësh dhe përdorej nga ata që sipas fisnikëve arbërorë ishin paraardhësit e kombit të tyre...
    Përndryshe "do na qeshin bota".

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    persa i perket emrit shqiptar dhe shqipo, kjo nuk eshte folklor.
    ne perdorim shqiponje, shqipe, shkabe, zhgabe. lidhja etimologjike eshte e parter fare, dhe qe te shtyhemi pas ne kohe dhe epiri ka qene ipe.

shq-i(e)pe(i)ri

tentativat per te lidhur 'shqiptoj' me latinishten jane te mjera.
    UNE JAM TI-TI JE UNE

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,397
    Postimet në Bllog
    22
    Citim Postuar më parë nga Galactica Lexo Postimin
    Albo, pra zhgaba ka kuptimin dualist, pushtet hyjnor(kisha)+plus pushtet imperial(tokesor), qe ne fakt dhe kete te fundit e benin me zor hyjnor. nje shprehje latine jashte biblike thote 'tiberivs.
    caesar divi avgvsti filivs avgvstvs' qe e perkthyer eshte,' cezar augusti biri i te shenjtit.
    anyhow, nuk jam ne dijeni te perdorimit te zhgabes si simbol nga hebrejte, interpretimi biblik eshte spekulativ, i nivelit te interpretimit te se kuqes me gjak deshmoresh nga komunistet.
    ajo qe na intereson eshte simbolizmi origjinal i shkabes me dy koka, qe ne keto ane na del tek jupiteri(jo tek zeusi), ky i fundit eshte me stampe ilire(latine e quajme po te duash, por prej mbreterve te albalonges, eh ngado ta vertitesh me alb, me shqipe dhe shqipo kemi te bejme).
    ajo unaza e korces me shkabe me dy koka psh tregon qe eshte perdorur ky simbol shume me pare ne keto troje se ta merrte kisha ortodokse.
    Nese do te studiosh origjinen e lashtesine e simbolit shkabonje me dy koka, jashte kontekstit te popullit shqiptar, je i lire ta besh kete, por kjo nuk eshte tema e duhur per ate gje. Askujt nuk i intereson te mesoje qe popujt e tjere e kane perdoren shkabonjen ne epoken e gurit, per arsyen e thjeshte se nuk ka lidhje me popullin shqiptar. Pra shkabonja duhet pare ne kontekstin e historise se popullit shqiptar.

Identiteti "shqiptar" nuk eshte me i vjeter se 130 vjet. Ti dhe shume si ty iu pelqen qe te mendoni se identiteti i mesjetes dhe identiteti i sotem jane nje dhe i vetem, por kjo nuk eshte e vertete. Nese Gjergj Kastrioti do te ishte gjalle sot e do te vizitonte kete toke e kete popull, ai nuk do ta njihte ate. Identiteti qe ai njihte ishte identiteti epirot, dhe jo identiteti "shqiptar", qe asnje studiues nuk e di me saktesi te na thote ekzaktesisht se ku e ka origjinen. Dime vetem se ishte identiteti qe ngjizi Rilindja jone Kombetare, per te zgjuar nje popull te asimiluar prej 500 vjetesh.

A do te kishim per flamur kombetar nje flamur mesjetar bizantin, nese pas 500 vjetesh pushtimi turk, ne Shqiperi nuk do te kish mbetur asnje besimtar i krishtere orthodhoks, qe ruajti besimin e traditen e te pareve tane qe nga mesjeta e deri me sot? A do te kishim sot nje flamur si ai qe kemi nese arbereshet e arvanitasit nuk do ta ruanin ate tradite e flamur ne gjirin e tyre, per te na e treguar perseri 5 shekuj me vone? Sigurisht qe jo.

Ti e kushdo mund ti beni qejfin vetes se jeni pasardhes te pellazgeve e ilireve, e epiroteve, por ata te huajt qe te degjojne, te bejne ate pyetjen e thjeshte: cfare trashegon ti ne traditen e kulturen tende si pasardhes i tyre sot, nga tradita e te pareve te tu?

Albo

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga mal Lexo Postimin
    "u kopsit muhabeti"... çdo shqiptar duhet të bindet pa pikë dyshimi që s'ka mundësi që fisnikët dhe popullata arbërore e mesjetës të kishin ndonjë ide mbi shkabën dykrenore përpos faktit që ishte simboli i Bizantit dhe pikë... sepse Partia na thotë që fisnikët arbërorë nuk kishin vetëdije tjetër përveç asaj "orthodhokse bizantine", lëre më popullata, jo si serbët dhe grekët që, me siguri, kishin dhe vetëdije kombëtare...
    edhe pse është fakt që simboli i shkabës dykrenore gjendet në trojet shqiptare prej mijëravjetësh dhe përdorej nga ata që sipas fisnikëve arbërorë ishin paraardhësit e kombit të tyre...
    Përndryshe "do na qeshin bota".
    po po, simbolike bizantine, si dhija ne helmeten e Kastriotit, si dhe ylli me 6 cepa, dielli, qe hebrejte kane qejf ta quajne te davidit.

pyetje, perseri.
    Kastrioti nuk perdori kryqin kurre si simbol, pse?
    UNE JAM TI-TI JE UNE

. Maska e illyrian rex
    Anëtarësuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Nese do te studiosh origjinen e lashtesine e simbolit shkabonje me dy koka, jashte kontekstit te popullit shqiptar, je i lire ta besh kete, por kjo nuk eshte tema e duhur per ate gje. Askujt nuk i intereson te mesoje qe popujt e tjere e kane perdoren shkabonjen ne epoken e gurit, per arsyen e thjeshte se nuk ka lidhje me popullin shqiptar. Pra shkabonja duhet pare ne kontekstin e historise se popullit shqiptar.

A do te kishim per flamur kombetar nje flamur mesjetar bizantin, nese pas 500 vjetesh pushtimi turk, ne Shqiperi nuk do te kish mbetur asnje besimtar i krishtere orthodhoks, qe ruajti besimin e traditen e te pareve tane qe nga mesjeta e deri me sot? A do te kishim sot nje flamur si ai qe kemi nese arbereshet e arvanitasit nuk do ta ruanin ate tradite e flamur ne gjirin e tyre, per te na e treguar perseri 5 shekuj me vone? Sigurisht qe jo.

Ti e kushdo mund ti beni qejfin vetes se jeni pasardhes te pellazgeve e ilireve, e epiroteve, por ata te huajt qe te degjojne, te bejne ate pyetjen e thjeshte: cfare trashegon ti ne traditen e kulturen tende si pasardhes i tyre sot, nga tradita e te pareve te tu?

Albo

Albo, ne biografine tuaj me siguri e keni te shenuar edhe emrin e babait tuaj per arsyen e thjeshte, veq te tjerash, ai emer deshmon se ti je pasardhes biologjik i tij dhe jo rezultat i nje inovacioni mjekesor i ashtuquajtur klon.
    Emri i babait tend ka gjasa te medha qe te kete qene i ndryshem nga ky qe mbani ju, por kjo ka shume pak rendesi, sepse ti perveq gjakut, gjeneve dhe fizionomise ke trasheguar ne mase te madhe edhe veset, kulturen, virtytet e shumecka tjeter...por keto te fundit jo domosdoshmerisht!

Pamvaresisht menyres se jeteses qe ka pasur babai juaj ne kohen sa ishte ne moshen qe ti je tani ai mbetet po i njejti, pra ai eshte babai juaj.

Me kete dua te them STOP nje here e mire shkeputjeve qe mundohesh t'iu besh shqiptareve/arberve/ilireve/pellazgeve...sepse nese ka nje popull qe nuk ka arritur akoma asnje shkencetar, i cilesdo fushe dhe i cilitdo komb qofte ai, qe t'ia gjej nje vend te dyte si vend origjine eshte pikerisht ky popull qe sot quhet shqiptar...e pak rendesi ka si u quajt ne te kaluaren.

Nuk sillet e gjithe bota rreth fese apo ortodoksizmit o Albo.
    Ndryshuar për herë të fundit nga illyrian rex : 24-07-2011 më 17:32

Faqja 38 prej 47 FillimFillim ... 283637383940 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Origjina e Himnit te Flamurit
    Nga Albo në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 22-12-2021, 11:51
  2. KF Elbasani, "TIGRAT VERDH E BLU"
    Nga ClaY_MorE në forumin Sporti nëpër botë
    Përgjigje: 479
    Postimi i Fundit: 04-10-2008, 00:26
  3. Historia ndryshe
    Nga karaburuni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 01-07-2005, 09:53
  4. Cili është synimi i AKSH-së?
    Nga Faik në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 65
    Postimi i Fundit: 04-12-2003, 04:22
  5. Abaz Ermenji
    Nga Eni në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 12-03-2003, 14:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •