Ende nuk e konceptoj dot pse është kaq e vështirë të kuptohen shkrimet e mia. Në to nuk flitet për kalim shqiponje nga selxhukët tek bizanti, pasi janë dy histori totalisht të ndryshme. Si dhe mesazhi që shqiponja përfaqëson e gjen tek pjesa që më ke cituar - ose të kalon poshtë hunde pa vetëdije ose e injoron vetë. Dhe nga kjo pikë merr një shtysë që të çon në këmbë deri në Stamboll. Mundohesh ta trajtosh çështjen sikur arbërit mesjetarë të gëzonin të njëjtat koncepte si shqiptarët e sotëm, ose të gëzonin të njëjtin identitet, ku në të vërtetë ai ndryshon në mënyrë rrënjësore. Pra gabimi që përsëritet me qindra herë, dhe gjatë epokës komuniste, është kur historia gjykohet me kritere moderne për hir të ideologjisë.
Cekja e rilindasve nuk ishte në kuadër të profesionit të tyre personal, por si parantezë me periudhën historike kur fillon të lindë ndërgjegjja kombëtare tek shqiptarët, e cila në ndryshim nga fqinjët, u lëvrua me një identitet tjetër. Ndaj meqë se ke kuptuar, nuk po e zgjeroj më tej.
Vula sekrete e Skënderbeut duhet vërtetuar sëpari përpos aspektit të saj mitologjik. Është e vështirë të besohet që një fisnik të mbante një vulë me të pasme zbuluar për hir të dijeve të tija rreth antikitetit, gjithashtu kjo vulë fatkeqësisht nuk gëzon kredibilitet - duhet të ekzistojë diku, dhe jo si skicë nga një libër me përmbajtje mitologjike. Por që gjithsesi, emri i Gjergj Kastriotit lidhet pa më të voglin dyshim me Shën Gjergjin, një shenjtor që identifikohet me emrin Georgios, i cili ishte një figurë popullore tek bota bizantine. Nemajnat i kishin dedikuar këtij shenjti manastirin e ''Djurdjevi Stupovi'', ndërsa Kruja i dedikoi një kishë. Nëse Kastriotët do ishin të ndërgjegjshëm për trashëgiminë pellazge, nuk do i atribuonin djalit një emër derivat bizantino-helen. Ndaj duhet një identitet përpos atij fetar për periudhën në fjalë, që të ngresh aludimet e tipit të mësipërm.
Veksillologjia është shkenca që merret me studimin e flamurëve, ndërtimin e simbolikës së tyre si dhe çfarë përfaqësojnë. Ndaj nuk mbetet veç një interpretim i thjeshtë nga një veksillolog, kur për periudhën në fjalë, shqiponja e shumëpërfolur përfaqësohej nga karakteristikat e përmendura.
Krijoni Kontakt