Close
Faqja 37 prej 47 FillimFillim ... 273536373839 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 361 deri 370 prej 465
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Autonomi politike - ... ne flamur!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Pse nuk i fhsin komentet publikisht, por gjithnje kur nuk shikojne te tjeret? Zakon i prape.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,410
    Postimet në Bllog
    22
    Nuk ka pse të merren cështjet personale në një diskutim të tillë, për një simbol të tillë. Komunizmi këto libra jo vetëm nuk i lejonte, por i digjte, prandaj ato që ke thënë janë absurde.
    Kjo eshte ne vetvete, edhe "idiotesia" e komenteve tuaja. Ju shpenzoni kohe te rremoni shkabonjen ne epoken e gurit, por nuk mesoni as historine e 50 vjeteve me pare, kur rregjimi komunist vuri dore edhe mbi flamurin tone kombetar, duke e kthyer nga nje flamur te shenjte, ne nje flamur ideologjik komunist me yllin me pese cepa; ashtu sic vuri dore edhe me Himin tone kombetar, ku shenjtoret u bene deshmore, edhe citate e Zotit u hoqen fare.

Mesoni njehere historine e 60 vjeteve te fundit, e pastaj filloni e studioni historine e 6000 vjeteve me pare.

Autonomi politike - ... ne flamur!
    Atje ku nuk kupton, pyet qe te mesosh. Ne syte e arberesheve, arberve te mesjetes, flamuri nuk ishte thjeshte si simbol fetar apo perandorak bizantin, ishte edhe flamuri i familjeve fisnike. Cdo familje kish flamurin e saj. Po te kesh lexuar rrefimin e Joan Muzakes per djemte e tij ne shekullin e XVI, ai flet per historine e "Despoteve te Epirit" dhe rendit te gjitha familjet e despoteve. Titulli Despot ishte nje titull qe ua kish njohur perandori bizantin, dhe keta ishin zoter autonome ne trojet e tyre.

Dhe jo vetem kaq, por autonomia e tyre u zgjerua edhe me tej, me renien e perandorise bizantine ne duart e latineve gjate Kryqezates se IV. Keta despotet e Epirit, ishin ata qe se bashku me grupin e Nikeas, u ngriten per ti dale zot mbare perandorise: per te larguar latinet nga tokat e pushtuara, e per te ngritur vetveten ne fronin e Perandorit.

Prandaj ai flamur ne doren e nje arbereshi apo arvanitasi, nuk nenkupton vetem besimin e tyre apo origjinen e perandorise bizantine, nenkupton edhe luften e lavdishme qe te paret tane kane bere per te mbrojtur menyren e tyre te jeteses te kercenuar si nga latinet, edhe nga osmanet me pas.

Nga ky kontribut e nga keto luftra, lindi autonomia politike e shqiptareve si popull. Dhe ai flamur qe ne kemi sot, eshte flamuri i Gjergj Arianiatit, te paret e te cilit ishin te paret qe nisen luften kunder latineve (franke + venedike), dhe ai vete ishte i pari qe nisi luften kunder pushtuesve osmane. Ai flamur u be edhe flamur i dhendrit te tij, Gjergj Kastriotit.

Albo

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Genti.. Lexo Postimin
    Titulli:

Tipi:
    Materiali:
    Teknika:
    Kultura:
    Periudha:
    Dimensionet në cm:
    Historiku:
    Pronësia: Unazë me figurë shqiponje
    Element zbukurimor
    Bronx
    Derdhje-rrahje në bronx
    Arbërore
    Shekulli VI
    Diam. 5.4, Gjerësi. 0.51
    Zbuluar në pellgun e Korçës
    Mezuraj Muze
    ky artefakt eshte postuar faqe me pare ne kete teme dhe anashkalohet, ne vend te merremi me artefaktet tona merremi me ato te selxhukeve.
    kjo unaze me shkabe eshte me e vjeter se shkaba e paleologeve.

sigurisht une kam artefakt(foto) me te vjeter se shekulli i 6, po perse ta hedh ketu. te fshiet postimi?
    une bera nje pyetje, zeusi, shqiponje me nje koke, jupiteri me dy! pse? dhe kur?
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    kam nje pyetje per ndonje te religjionit ortodoks dhe qe merr vesh nga keto pune!
    cili eshte simbolizmi i shkabes me dy koka ne doktrinen ortodokse? dhe a i shkon nje kishe monoteiste(ja po sforcohem ta quaj treteiste) perdorimi i nje simboli pagan?

pra popullorce, c'lidhje ka shkaba me dy koka me trinitetin? truri im nuk e thith fare, ndoshta ngaqe s'jam fetar.

pse e kane shqiptaret ne flamur dhe emer(jemi bijte e shqipes, no?) e kane si simbol te krishtere apo si simbol(zog mbreteror) pagan(ka artefakte shkabe te gjetura ne shqiperi para se ta perdornin bizantinet)
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 24-07-2011 më 13:26
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Hierark i lartë Maska e Uriel
    Anëtarësuar
    07-02-2010
    Vendndodhja
    Torre della Fame
    Postime
    1,207
    Citim Postuar më parë nga Hyllien Lexo Postimin
    Huazimi sllav shumë i vonët, për të mos thënë modern gjithashtu u trajtua dhe do vazhdoj të trajtohet, madje ftoj Urielin ta pasuroj më tepër temën në këtë drejtim, sepse mund të hapi shtigje të reja
    Po përse duhet theksuar koha e huazimit përkundrejt asaj që në të vërtetë përfaqësonte ky simbol tek sllavët mesjetarë? Është më e rëndësishme perceptimi i popujve rreth kësaj simbolike sesa origjina e lashtë e vetë simbolit, nga ku popuj të ndryshëm në epoka të ndryshme, si pasojë e kornizave të ndryshme të konceptimit, kishin dhe ndërgjegjësim të ndryshëm përsa i takon asaj që përfaqësonte shqiponja me dy koka.

Rreth sllavëve jugorë nuk mund të them më shumë se huazimi i takon shek XIV, ku konkretisht sipas heraldisë dhe veksillologjisë, shqiponja dykrenare përfaqësonte atributitet e përandorit përsa i takon pushtetit të tij religjoz dhe sekular, gjithashtu dhe dominimin e perandorëve bizantinë mbi Lindjen dhe Perëndimin. Pra simbolika mbetet e qartë: simboli nuk ndahet nga Perandoria Bizantine. Shembuj të tjerë të këtij perceptimi mesjetar, janë gravurat tek manastiret orthodokse, ku ndërtohet binomi i pandashëm i kësaj simbolike me orthodoksinë.

Nga ana tjetër, veksillologu Whitney Smith, në veprën e tij '' Flag lore of all nations, Millbrook Press, 2001'' fq 8 citon ''Në shek XV, Gjergj Kastrioti i njohur si Skënderbeu, i rezistoi pushtimit otoman të Shqipërisë nën një flamur të kuq. Ai përmbante një shqiponjë të zezë me dy koka, e huazuar nga Perandoria Bizantine...''. Pra, as shqiptarët nuk përbëjnë përjashtim në këtë kontekst, sëbashku me fqinjët e tyre sllavë.

Në postimin tim hyrës dhe gjatë gjithë temës, theksova ekzaktësisht se ku i mëshohet gabimit. Janë dy gjëra të ndryshme, të diskutosh rreth origjinës së simbolit në tërësi nga epokat antike dhe mënyra se si ky simbol erdhi në Europë, si dhe të diskutosh rreth origjinës së po këtij simboli në Ballkanin mesjetar dhe simbolikën e tij tek fisnikët mesjetar. Dhe siç e ceka, është e vështirë të besohet se mënyra e perceptimit të asaj periudhe të jetë e ngjashme me shek XXI, ndaj shikohet si e pamundur që pasuesit e këtij simboli në mesjetë të ishin të ndërgjegjshëm rreth simbolikës antike të kësaj figure dhe të konceptonin ndërtimin e të tilla analogjive moderne mendimesh nga antikiteti me shqiponjën dykrenare në sfond.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Uriel : 24-07-2011 më 08:27
    relata refero

. Maska e illyrian rex
    Anëtarësuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Uriel, sado qe mundohemi te shkepusim mesjeten nga antikiteti, sidomos me faktin e dobet se ka mundesi qe ne periudhen mesjetare te mos dihej kuptimi i simboleve te antikitetit, kjo bie poshte sepse faktet e thone te kunderten. Lidhje te mesjetes me antikitetin mund te mos kene ata qe ne antikitet gjendeshin ne nje vend/territor tjeter e ne mesjete ne nje tjeter...e asesi autoktonet.
    Shembull per njohurite e thella mbi antikitetin e kemi vet Skenderbeun qe ishte i mireinformuar per Pirron e rrjedhimisht edhe per simbolet antike te asaj kohe. Ndoshta informatat qe kishte Seknderbeu mbi kete figure, udherrefyese per te, nuk i kemi as ne ne ditet e sotme...sepse eshte zhvillu nje loje teper e ndyre me arkiva, biblioteka e muzeume.

Hierark i lartë Maska e Uriel
    Anëtarësuar
    07-02-2010
    Vendndodhja
    Torre della Fame
    Postime
    1,207
    Ideja nuk është shkëputja e mesjetës nga antikiteti, por përfaqësimi i ndryshëm i një simboli në periudha të ndryshme historike. Sigurisht që simbolika e shqiponjës me dy koka tek shqiptarët në mesjetë nuk është e ngjashme me simbolikën e shek XXI, ku ekziston një identitet tjetër, ndryshe nga ai mesjetar. Sot shqiponja shikohet si ideal kombëtar në sytë e një shqiptari - ndërsa në sytë e një arbëri shikohej si simbol i perandorit, atributeve ndaj tij, si dhe lavdisë bizantine dhe fesë orthodokse. E njëjta gjë vlen dhe për antikitetin, ku për shkak të rrethanave të ndryshme historike, brumosen dhe konceptime të ndryshme. Në mesjetë ajo çfarë ka një peshë të madhe është feja si element kyç, në antikitet janë elementë të tjerë, siç janë dhe sot në epokën moderne. Mbi të gjitha, duhet studjuar puna e rilindasve, pasi është ajo çka është më e rëndësishmja përsa i takon lindjes së nacionalizmit tek shqiptarët me anë të brumosjes së një identiteti ''modus vivendi''.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Uriel : 24-07-2011 më 08:47
    relata refero

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-10-2009
    Postime
    461
    Pasi kane shqiponjen me dy koka,perse kurkushi nuke e din prejardhjen e saj ?Perse nuke e dijne,ashte nji problem i tyne,Gjdo shqipetar e dine,prejardhjen dhe simbolin tone.Kjo qe shkruhet ketu ,mire e ka ALBO...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Uriel Lexo Postimin
    Po përse duhet theksuar koha e huazimit përkundrejt asaj që në të vërtetë përfaqësonte ky simbol tek sllavët mesjetarë? Është më e rëndësishme perceptimi i popujve rreth kësaj simbolike sesa origjina e lashtë e vetë simbolit, nga ku popuj të ndryshëm në epoka të ndryshme, si pasojë e kornizave të ndryshme të konceptimit, kishin dhe ndërgjegjësim të ndryshëm përsa i takon asaj që përfaqësonte shqiponja me dy koka.

Rreth sllavëve jugorë nuk mund të them më shumë se huazimi i takon shek XIV, ku konkretisht sipas heraldisë dhe veksillologjisë, shqiponja dykrenare përfaqësonte atributitet e përandorit përsa i takon pushtetit të tij religjoz dhe sekular, gjithashtu dhe dominimin e perandorëve bizantinë mbi Lindjen dhe Perëndimin. Pra simbolika mbetet e qartë: simboli nuk ndahet nga Perandoria Bizantine. Shembuj të tjerë të këtij perceptimi mesjetar, janë gravurat tek manastiret orthodokse, ku ndërtohet binomi i pandashëm i kësaj simbolike me orthodoksinë.

Nga ana tjetër, veksillologu Whitney Smith, në veprën e tij '' Flag lore of all nations, Millbrook Press, 2001'' fq 8 citon ''Në shek XV, Gjergj Kastrioti i njohur si Skënderbeu, i rezistoi pushtimit otoman të Shqipërisë nën një flamur të kuq. Ai përmbante një shqiponjë të zezë me dy koka, e huazuar nga Perandoria Bizantine...''. Pra, as shqiptarët nuk përbëjnë përjashtim në këtë kontekst, sëbashku me fqinjët e tyre sllavë.

Në postimin tim hyrës dhe gjatë gjithë temës, theksova ekzaktësisht se ku i mëshohet gabimit. Janë dy gjëra të ndryshme, të diskutosh rreth origjinës së simbolit në tërësi nga epokat antike dhe mënyra se si ky simbol erdhi në Europë, si dhe të diskutosh rreth origjinës së po këtij simboli në Ballkanin mesjetar dhe simbolikën e tij tek fisnikët mesjetar. Dhe siç e ceka, është e vështirë të besohet se mënyra e perceptimit të asaj periudhe të jetë e ngjashme me shek XXI, ndaj shikohet si e pamundur që pasuesit e këtij simboli në mesjetë të ishin të ndërgjegjshëm rreth simbolikës antike të kësaj figure dhe të konceptonin ndërtimin e të tilla analogjive moderne mendimesh nga antikiteti me shqiponjën dykrenare në sfond.
    Ok le të vazhdojmë mbi këtë pikë. Citimi që ke sjellur nuk provon gjë, thjeshtë është i bazuar mbi interpretimet që kam cekur. Kur të vijë koha do sjell disa gjëra interesante, që të hedh poshtë një herë e mirë konceptimet e gabuara që ekzistojnë sot ndërmjet historianëve shqiptarë por dhe të huaj, se gjoja, kjo rrymë "romantike" e interpretimit të historisë fillon me 2-3 veta historianoamator. Mënyra se si bëhet historia sot, duke hequr narrativin e lashtë dhe duke e zevendësuar me komparativizma e relativizma(duke e korruptuar në kulm kuptimin e kësaj fjale) ka një subtrat më të thellë ideologjik për crrënjosjen e identiteteve të popujve. Ky parim, ta përmenda dhe në një temë tjetër fillon qysh me ndryshimin e konceptimit të të bërurit shkencë në antropologji. Metoda krahasimore është platformë për bashkim rracash, kulturash etj, që nuk do ishte hera e parë që ndodhte. Pra kjo lloj mënyre të menduar ka rreth 80 vjet që aplikohet në akademira, dhe gati 2000 vjet që aplikohet në sallonet fetare që kanë po të njëjtin synim që ka dhe politika sot faktikisht, hegjemoninë.

Sic u pa, shqiponja e famshme sumere, nuk është dhe nuk duket se është shqiponjë. Shkrimet që ndodhen në Paris janë vec shkrime, në cilindrat, prej nga ku janë ekstrapoluar shumë imazhe që gjejmë në libra, pra janë spekullime artistike. Megjithatë e marim si të mirëqënë logjikën që ne e morëm nga Bizanti si gjithë të tjerët. Këtu ti ke problem, sepse thua se Bizanti e mori nga Selxhukët. Ky hap nuk kuadron me ato që janë sjellur deri tani në temë, pra edhe duke lënë interpretimin e simbolit në anë dhe domethënien e tij në shekuj, këtu ka një moskuadrim me referencat që janë sjellur, qoftë mbi përdorimin nga Konstantini, qoftë mbi atë nga Leka i Madh, që dhe e ka shpier në ato zona. Edhe sikur të pretendosh se ajo njohuri "humbi" dhe u zhduk, ti duhet të na kallxosh përse Bizanti e mori këtë shqiponjë, nga e mori ose kush ja dha dhe cfarë simbolizon ky simbol tek kjo Perandori ?

Pjesa tjetër e debatit, që ceka tek hapja e postimit, un e shoh përsëri konstruktive përsa i përket fushave të tjera si psh, politikë, filozofi etj, dhe pak a shumë është debat i stilit traditë vs progres(ose regres varet kush është grupi që e do ndryshimin dhe cfarë arësyesh ka nga pas). Në Amerikë psh, por dhe Europë është ky debat sot se a vlen kushtetuta e konceptuar 200 vjet më parë të aplikohet, apo duhet të hiqet në favor të dickaje që i përshtatet kohës. Por ky lloj debati ideologjik merr përsipër evoluimin e kombit, parimet origjinale të mesazhit. përse mesazhi u formulua në at mënyrë etj etj. Pra ti nuk mund të ndalosh këtë lloj rizbulimi dhe të ndërpresësh narrativin ! Me këtë logjikë Europianët sot do mendonin se bota është akoma pjatë, sic ja imponoi Kisha duke shkatërruar civilizimin klasik. Rizbulimi i vlerave antike është pjesë e narrativit të një populli, madje do shtoja detyrim në rastin tonë.

Skënderbeu

1)vishte një helmetë e gdhendur në monedha mbi 1700 vjet të vjetra nga koha ku jetoi ai, pra mbi 2200 vite nga koha jonë,
    2)kishte një vulë mitologjike me nënën e herojve Epirot Dioskurë(të transformuar në Muji dhe Halili në eposin e Kreshnik)
    3)mbante një flamur me shqiponjën dy krenare të zezë dhe yllin me gjashtë cepa, këtë shqiponjë e mbanin dhe fisnikë të tjerë shqiptarë në forma të tjera.

Pra të pretendosh se Skënderbeu, njohës i shkëlqyer i disa gjuhëve, me njerëz shumë të ditur rreth tij, nuk ishte në dijeni të historisë dhe mitologjisë së popullit të vet është e vështirë për tu besuar pasi shkon kundra fakteve që kemi. Dhe as po i futem letrave dhe referencave specifike që ai i bën Epirotëve dhe Pirros kur i shkruan Italianëve.

Për Albon,

Un e solla stancën ku flamuri cilësohet i shenjtë, ajo që nuk para këndohej në komunizëm, por ndoshta edhe ti duhet të zgjerosh pak horizontet e tua se ky lloj debati me këtë diskurs dogmatik nuk ja vlen.

Në përfundim,

Disa njerëz kanë pozitat e tyre që i shohin fushat që studiojnë që nuk kufizohen vec tek mitologjia jo vec se cfarë thotë x apo y në a apo b kohë të caktuar. Në gjuhën ekonomike dhe statisitkore kemi cross-sectional data, pra të dhëna të një pike të caktur, dhe longitudinal data, që janë të dhëna kohore, pra janë dy metoda të ndryshme analize. Në Matematikë kemi discrete vs continous data, pra të dhëna të pavazhduara dhe të dhëna të vazhdueshme. Zhvillimin në këtë konteskt shikohet jo në mënyrë të shkëputur sic e shikoni ju, por në mënyrë të vazhdueshme. Ky pozicion është pozicion ideologjik që përshtatet dhe me pozicionet e tjera që ka një individ fusha të ndryshme që një person i ditur shumë kollaj mund ti deduktoj se cilat janë. Ku qëndorn tani problemi. Nga pikpamja historike evolutive njëriu që i sheh gjërat në vazhdimësi por pa e humbur kurrë syrin tek tradita nuk është thjeshtë historian, por është mbi të gjitha humanist. Ky njëri në boshtin kohor që e sheh si të vazhdueshëm, continuum zgjerohet si mbrapa në kohë që mos e humbi kurrë traditën, ashtu dhe mundohet të projektohet në të ardhmen, duke mos lejuar që kjo traditë të cënohet.

Prandaj këtu është diferenca jonë kryesore. Ka dhe një gjë, un nuk kam asnjë problem me shikimin tënd, sa kohë ai shikim(pra interpretimi) nuk ka mbrapa interesa meskine, edhe pse si ideologji që u përhap nga kisha tek historia, arkeologjia dhe shkenca duke aplikuar metoda krahasimore por gjithsesi me bazë primare shkëputjen që kamuflohet si bashkim për të zevendësuar continuumin e traditës un mendoj se ajo si metodikë ka interesa c'rrënjosjeje mbrapa dhe antihumaniste dhe antiklasike. Si rrjedhojë, rilindasit tanë, që më duket se ti i përmend diku, për mua si person nuk ishin as historianë, as poetë dhe as shkrimtarë por shumë herë më tepër, në disa popuj perëndimorë kjo klasë njerëzish është gati e shenjtë, nderohet ne muzeume të posacme si quasiZotër. Rilindasit e një populli dhe jo cdo popull ka patur fat të ketë njerëz të tillë, janë humanistë. Që këta njerëz të krijohen duhet një traditë dhe njohuri shumë e thellë si dhe një këndvështrim i caktuar që e shtjellova sipër i historisë, që ne si popull e kemi, dhe ne si popull sot kemi më shumë nevojë se kurrë për një rilindje të tillë. Thatësia juaj e interpretimit të një simboli kaq të rrënjosur tek historia, këngët e vallet e veshjet e një populli është i barabartë me zbehjen graduale të tijë, dhe si rrjedhojë mund të thoja anti identitet shqiptar në thelb.

PS: Shqiponja përfaqëson përjetësinë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 24-07-2011 më 12:06
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Faqja 37 prej 47 FillimFillim ... 273536373839 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Origjina e Himnit te Flamurit
    Nga Albo në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 39
    Postimi i Fundit: 22-12-2021, 11:51
  2. KF Elbasani, "TIGRAT VERDH E BLU"
    Nga ClaY_MorE në forumin Sporti nëpër botë
    Përgjigje: 479
    Postimi i Fundit: 04-10-2008, 00:26
  3. Historia ndryshe
    Nga karaburuni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 43
    Postimi i Fundit: 01-07-2005, 09:53
  4. Cili është synimi i AKSH-së?
    Nga Faik në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 65
    Postimi i Fundit: 04-12-2003, 04:22
  5. Abaz Ermenji
    Nga Eni në forumin Elita kombëtare
    Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 12-03-2003, 14:11

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •