JO NEGOCIATA VETËVENDOSJE
Ne cilin postim kam thene une qe myslimane shqiptare= turq?
kisha pershtypjen se e kishe thene kete te sipermen! ne qoftese nuk e ke then te kerkoj ndjes! nuk dua te fus fjale ne goje! ndoshta kam krijuar nje pershtypje nga debatet qe kemi bere! nesje...
une mund te flas vetem per ato qe kam par vet! shqiptare me flamur turk ne shtepi nuk kam par kurr! Mund edhe te ket!
Une jam i mendimit qe sa me teper njeriu mendon se di aq me pak ai di ne te vertet! Cdo gje eshte e mundur! Sidomos ne shqiperi! Kam degjuar qe ne shqiperi ka arritur te "pjelli edhe mushka"
"Jo me pak por para 70-80 vjeteve, myslimanet shqiptare ta theshin me plot goje qe jane turq (perjashto 1-10% qe mund te kishin lexuar 2 libra apo ishin ne kontakt me rilindasit), kurse sot hiqen me shqiptare se shqiptaret"
70-80 vjet me par shqiptaret ishin shkeputur nga nje trysni 500 vjecare qe kishte per qellim shkaterrimin e identitetit dhe te kombit! perse nuk lejoheshin shkollat ne gjuhen shqipe gjate sundimit osman dhe aq me teper mbas renjes se perandorise jo vetem nga Osmanet por edhe nga Greket? Ka shume shqiptare qe 20 vjet pas renjes se diktatures kan nje nostalgji te papershkruar per ate kohe! Edhe pse ata nuk pajtohen me gjarjet. ben vaki qe mund te ken nje fotografi te enverit akom te vshefur diku! Kjo ndodh sepse njeriu u ri-edukua thelle ne psikozen e tij me kete qellim! ashtu ndodhi edhe me perandorine osmane! Kur diktatura qe zgjati 50 vjet la njolla te tilla, cfar mund te bej nje diktature qe zgjati 500 vjet!
Faleminderit per shpjegimin e menyres se "citimit"!
Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne
Dua te te them se nga fundi i ketyre 500 vjet diktature, shumica shqiptare kishte bere karriere ne anadollluftonin dhe pushtonin vendet e tjera ne emer te sulltanit. Ishin vezire, deputet, gjeneral e ku ta di dhe une se cfare. Ishin aq te perkushtuar sa qe vrisnin e thernin ne emer te padishahut (fut ketu dhe vete vellezerit e nje gjaku)
Po te sjell nje fragment te nje letre qe i derguan arvanitet (Bocari me shoke) parise shqiptare te para 1912 (para se te shpallej pavarsia).
http://s4.postimage.org/2ltg6jm7t/IMG_0043.jpg
perkethimi im (amatoresk)
" Vellezer! Ju themi dhe ju quajme vellezer sepse sa do qe na ndan vendi dhe feja, nuk pushojme se qeni vllezer.... Duhet te leme menjane hasmerine (armiqesine) qe na futen (krijuan) turqit dhe fete......... Ne zemren e popullit arvanitas dhe grek, eshte e rrenjosur ndjenja e afrimitetit.
...."Greku, perpara se te behej grek, ishte arvanitas, dmth pellasg..." Grek do te thote arvanit i civilizuar." ... " Greqia pa Arberine dhe arberia pa greqine jane gjera gjysmake (te lena pergjysem/ nuk kane kuptim pa njera tjetren). Kur te bashkohen Greqia dhe arberia, atehere do te behet nje Greqi e madhe dhe nje Arberi e madhe..." ....gjaku uje nuk behet"...
Kush di greqisht le te me korrigjoje po kam bere ndonje gabim ne perkthim
Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
xfiles
Si more e perkrah kete ??
Dmth per ty gjithe shqiptaret qe kane arrit nivelin e civilizimit sot quhen Grek , kurse ata qe ende se kane arrit nje nivel te tille jane ende shqiptar. Pra ne jemi shqipe deri ne nje moment te caktuar ,e mandej kalojme ne nje nivel me te larte.
Ptuuu marre ju koft![]()
Të shqyrtojmë disa nga dokrrat që gjenden në këtë temë...
- Evropa na kërkon të bëjmë regjistrimin e përkatësisë fetare-etnike...
Gënjeshtër. Siç e ka thënë dhe vetë Berisha...
Sidoqoftë, "key priorities" që "evropa" i ka caktuar shtetit shqiptar gjithkush mund t'i lexojë në internet. Shumica zgjidhen "automatikisht" me zgjidhjen e ngërçit politik dhe institucional ku ndodhet Shqipëria për faj të agresivitetit dhe kapadaillëkut të protagonistëve kryesorë që po sillen si pashallarë dhe baronë mesjetarë...
- Regjistrimi i përkatësisë etnike dhe fetare bëhet për të gjithë popujt...
Gënjeshtër. Në asnjë shtet "perëndimor" nuk bëhet një regjistrim si ky që duan të bëjnë në Shqipëri.
- Shqiptarët duan të bëjnë regjistrimin e përkatësisë etnike dhe fetare...
Gënjeshtër. Vendimi për regjistrimin e përkatësisë etnike dhe fetare nuk bazohet te vullneti i popullit shqiptar.
- Para 70-80 vjetësh myslimanët shqiptarë të thoshin me plotë gojën se ishin turq përveç një përqindjeje shumë të vogël...
- Gënjeshtër. Në vitet '30 shqiptarët nuk kishin "probleme identiteti". "Baba sulltani" i përkiste të kaluarës si dhe Haxhi Qamili me shokë. Me qindra intelektualë të çdo feje po lëvronin gjuhën, letrat dhe idealet politike të kohës. Po hapeshin shkolla shqipe kudo dhe nuk janë regjistruar protesta për faktin që fëmijët recitonin "Ti Shqipëri më jep nder, më jep emrin shqipëtar..."
Përpjekjet e qeverisë për të nxjerrë Shqipërinë nga varfëria dhe prapambetja nuk hasnin rezistencë, përkundrazi. Ligjet e vendosura nga qeveria për të modernizuar shoqërinë shqiptare dhe për të mos lejuar që besimi fetar të bëhej pengesë për bashkëjetesën kishin miratimin e fetarëve të çdo feje dhe respektoheshin nga popullsia.
PS: Ata mijëra burra dhe gra që janë kundër regjistrimit të përkatësisë etnike dhe fetare ( ku bën pjesë dhe Spahiu që është ndër të rrallët zyrtarë që pati kurajon e pashoqe të mos "rrijë urtë"...) nuk po i kërkojnë shtetit shqiptar të bëjë ndonjë marrëzi, por po përpiqen të ndalin marrëzinë që do largojë përfundimisht shtetin shqiptar nga Bashkimi Evropian.
Shiko...se pari: Se ke perkrah une dhe nuk perkrah une eshte puna ime! se dyti: ne qoftese ti vendos te me drejtohesh mua per nje shkrimin tim dhe aq me teper kur e citon ate fjal per fjale eshte detyra jote te lexosh dhe te kuptosh ashtu sic ai paraqitet dhe jo si ta interpretosh ti si te duash ose te keqkuptohet per arsye te ndryshme te castit! ndoshta u influencove nga dicka tjeter qe nuk kishte te bej me shkrimin tim fare! Nuk e di arsyen dhe as qe me intereson tashme! Pembau pak dhe lexoje miiiiire ate qe kam shkruajtur, dhe kur ta kuptosh se cfar kam shkruajtur ne qoftese ke ndergjegje duhet te skuqesh par per ate aktin e Ptuuuus qe me bere!
Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne
me fal qe po nderhyj ,por nuk e ke kuptuar mire ....ajo fraze> grek quhen shqiptaret e civilizuar ose te shkolluar .....flet per greqin e atehershme qe banohej deri ateher 90% nga shqiptar ......e ska lidhje me greqin e sotme qe banohet nga rus turq e egjiptian
keshtu jan quajtur gjithmon shqiptaret e shkolluar qe banonin ne keto teritore e qe shkolloheshin ne gjuhen greke ....e cila ishte nje gjuhe librash ashtu sic eshte sot latinishtja
greqia pushoi se foluri shqip qe kur filluan nderrimin e popullsise ne vitin 1925
fatmirsisht qe kur hyri ne fuqi alfabeti shqiptar e shkollat shqipe ndaluan te quheshin grewk shqiptaret e shkolluar ne gjuhen meme
Nje te mire(ose te keqe, si duash quaje, per mua eshte e mire) qe e kan enveristet eshte qe "keqinformimin" nuk e kuptojne, s'egziston per ta.Une nuk mendoj se ti je shit ke Greku apo qe je "Jevg" ! Mendoj se je pak i keqinformuar!
Tradhetia pa marre parasysh shkakun, prapeseprap tradheti eshte(apo jo).
Ky korkari sikur t'ishte jevg mire do t'ishte.. se paku ne publik do njihej qe nga larg dhe s'do kishte mundesi maskimi, ndersa keshtu i shitur siç eshte duhet pune pak me ne thellesi.. s'mjafton siperfaqesorja(edhe pse po shihet fare qarte ku i rreh zemra).
ps. m'fal per citim, por s'munda te durohem.. me terhjeku shume.
Asnjë kompromis, kurr asnjëher.. deri n'apokalips!
Eshte puna yte , dhe as qe me intereson ke perkrah ti , por te perkrahesh nje grekofil si ai sdo fjal me shume se cfare filozofie perkrah ti.
Sa i perket "Grekeve qe jane shqiptare te civilizuar " , kjo o Bullshit me B te madhe . Ndoshta nje 4-5 % e popullsise qe jane asimilu gjate kohes mundesh me thane por tjeret jane magjyp te Azise .
Greke janeshqiptare te civilizuar , sflet ky per te shkuaren po per te tashmen.
Kjo eshte filozofia me e demshme qe kan patur trojet shqiptare ndonjeher , sepse nje te tille ka vuajtur edhe Kosova . Kush eshte arsimuar para lufte , ka marr nofken serb , pra edhe gjithe Serbet e shkolluar jane shqiptar ??
Krijoni Kontakt